Tagovi

O Zoranu Milanoviću u Feralu

U novom broju Ferala, Ivica Đikić analizira novonastalu situaciju oko sastavljanja vlade i uloge Zorana Milanovića u nekom budućem političkom životu zemlje. Iako je Đikić u nekoliko navrata dosada bio iznimno kritičan prema SDPu, ovaj tekst posve odudara od dosadašnjih pogleda, a osobito od općeg mišljenja koje se ovih dana provlači kroz medije. Svakako pročitati.

Milanovićevo odustajanje od nastojanja da okupi Vladu, dakle, u ovom bi trenutku uvelike popravilo HDZ-ovu pregovaračku poziciju prema zeleno-žutoj koaliciji, ali bi Sanaderovoj partiji odjednom otvorilo i široki manevarski prostor za koalicijske kombinacije koje isključuju Friščića i Adlešićevu: prvi čovjek SDP-a svjestan je ovih dvaju momenata i to je – uz usputno paradno pokazivanje mišića članstvu i javnosti – centralni razlog ustrajavanja na pokušaju da se oformi Vlada lijevoga centra.

Iz te svijesti, pak, proizlazi Milanovićeva spoznaja o vlastitoj lakovjernosti kad su posrijedi predizborni i postizborni koalicijski partneri, neformalni saveznici i potencijalni partneri za sastavljanje Vlade. No, najprije o onom popravljanju sadašnje pregovaračke pozicije HDZ-a: ako bi SDP objavio odustajanje, HSS i HSLS jednostavno ne bi imali alternativni model ulaska u vlast koje su toliko željni, pa bi morali HDZ-u popuštati i u onim područjima u kojima se sad, prema informacijama koje kruže, drže dosta nepopustljivo.

Komentari

Definitivno vrlo podlo od

Definitivno vrlo podlo od "naše hrvatske demokratske zajednice" kao i sve do sad, a indirektni napadi na milanovića preko medija samo pokazuje još veću snagu milanovića i cijelog sdp-a.=)među ostalog i to da hdz je toliko jadan sa svojim mnogopoštovanim DRIVOM da više ne znaju kako si pomoći te sprati ljagu sa svojeg imena da se služe onim najjeftinijim trikovima(welcome to america)=)lol

Tko je glasao

Pročitala sam taj članak o

Pročitala sam taj članak o kojem govoriš i moram priznat da je članak odličan. Barem što se mene tiče. Vrlo objektivno je napisan. Kad sam ga pročitala, laknulo mi je, jer mi se do tada činilo da jedino ja razmišljam onako kako je Đikić pisao u svom članku. Do tog članka sam osjećala nezadovoljstvo u sebi, jer sam mislila da sa mnom nešto nije u redu i da zbog toga ne vidim u čemu je problem Milanovića o kojem mnogi mediji pišu i govore.
Sad sam zadovoljna, jer vidim da nisam prolupala, te da su svi ovi napadi na Milanovića zapravo smišljeni kako bi se hdz-u olakšao put (zar mu još i to treba, pored svega lopovluka kojim se služio i služi u službi vlasti) oko sastavljanja vlade.
I ja isto preporučujem da se članak svakako pročita u cijelosti.

Tko je glasao

Odgovarao sam danas na neka

Odgovarao sam danas na neka pitanja na temu Zorana Milanovića za emisiju Nedjeljom u dva, odnosno za prilog koji će biti u sklopu emisije u kojoj ove nedjelje gostuje Zoki. Nastup mi je bio očajan i ne znam što će od toga uspijet sklepat, ali jednostavno nije mi uspjelo koncentrirati se kraj zapaljene baje i vlakića koji u pozadini trubi, a sve samo zato jer je kamermanu kamera bila teška, pa nije uvažio moju molbu da otiđemo negdje malo dalje od porte TV-a snimit izjavu na miru. Uglavno, smušeno sam ponovio neke teze iz teksta koji je ovdje objavljen i dodao još par detalja. No, vidjet ćemo..

Hrvoje Štefan

Tko je glasao

...Nastup mi je bio očajan

...Nastup mi je bio očajan i ne znam što će od toga uspijet sklepat, ali jednostavno nije mi uspjelo koncentrirati se kraj zapaljene baje i vlakića koji u pozadini trubi, a sve samo zato jer je kamermanu kamera bila teška, pa nije uvažio moju molbu da otiđemo negdje malo dalje .......
Dobar izgovor zlata vrijedi, a tvoj je ..... pa recimo... samo loš.... jer znaš neki se ispred kamere (kao ti) jednostavno smrznu i nisu u stanju jednu običnu rečenicu sastaviti.....
.... dakle piši ako te to ide, ali ne pričaj ako ......

Tko je glasao

Bez brige koliko god bilo

Bez brige koliko god bilo smušeno, Hlovizija će to urediti kako treba.

Kad su dosad iz ničega uspješno pravili nešto, tvoje će i više nego poslužiti svrsi. Još ako ubace čuvenog Gjenera da objasni a neovisni IZČ da potvrdi, bit će to sasvim lijepi prilog za sliku o "zbrkanom" Milanoviću.

B-52

Tko je glasao

Ne vjerujem da se Stanković

Ne vjerujem da se Stanković već dao podjarmiti, a ovako nešto definitivno nije njegov stil. Nadam se da će Milanović biti na visini zadatka i da će svoje birače, ako ništa drugo, uvjeriti da nisu uzalud glasali za njega. Čeka ga veliki posao u stranci i parlamentu.

grgo

grgo

Tko je glasao

¸Može se svašta

¸Može se svašta prigovoriti SDP-u, osobito njihovoj predizbornoj kampanji. Međutim, ako se objektivno sagledaju činjenice ovih izbora, oni imaju najveći porast broja zastupnika u Saboru. Sve ostale stranke, uključivo i HDZ bilje pad broja zastupnika. Međutim nastale promjene još uvijek nisu dovoljne da SDP bude relativni pobjednik ovih izbora.
Naša, mislim na nas, koji smo htjeli promjene u smislu promjene stranke na vlasti, očekivanja su drugo pitanje. To što smo sve gledali preoptimistično, pa smo sad lagano razočarani, nema veze sa stvarnim činjenicama, nego samo s našim dojmom. A dojamje sve. I zato svi mediji razglabaju o gubitku izbora SDP-a. Smješno. Naravno da Drivi to ide na ruku i da daj svoj dodatni spin.
U razne TV emisijie na raznim TV postajama se dovode nezadovoljnici iz SDP-a (Arlović i društvo) i oće se prikazati raskol stranke. Krenulo se i na HNS-LS, i priči o njihovom mogućem koaliranju s HDZ-om. Moram priznati da bi to bilo definitivno najveće iznenađenje, a za mene i razočerenje na HR političkoj sceni. Jer od kako se pojavila kao aktivni političar na sceni, gđa. Pusić svoj rad bazira na izričitoj opoziciji HDZ-u. I u tome je ostala dosljedna sve ove godine. Bilo bi stvarno iznenađujuće i razočaravajuće da sad popusti.
A sve ove aktivnosti govore, koliko se Drivo osjeća ugroženo. Koliko medija je angažirano, koliko je široka fronta djelovanja i kolika je buka dignuta. Sve govori da Drivi doslovno gori pod noktima. Jako želi izbjeći da se netko dosjeti i počne analizirati njegovo rezultate poput Milanovićevih. Analiza bi bila porazna, i mogla bi pokrenuti neke čudne misli u njegovih "vjernih" suradnka.
Bilo bi mi drago ako bi Milanović došao na vlastt, ali ne bi bilo tragično ako i ne bi. Tragično bi bilo ako bi odustato od stalnog presinga na Drivu. To nije naučio i toka smeta. A ja volim gledati kako se znoji.

Tko je glasao

"Može se svašta

"Može se svašta prigovoriti SDP-u, osobito njihovoj predizbornoj kampanji. Međutim, ako se objektivno sagledaju činjenice ovih izbora, oni imaju najveći porast broja zastupnika u Saboru. Sve ostale stranke, uključivo i HDZ bilje pad broja zastupnika. Međutim nastale promjene još uvijek nisu dovoljne da SDP bude relativni pobjednik ovih izbora.
Naša, mislim na nas, koji smo htjeli promjene u smislu promjene stranke na vlasti, očekivanja su drugo pitanje. To što smo sve gledali preoptimistično, pa smo sad lagano razočarani, nema veze sa stvarnim činjenicama, nego samo s našim dojmom. A dojamje sve. I zato svi mediji razglabaju o gubitku izbora SDP-a. Smješno. Naravno da Drivi to ide na ruku i da daj svoj dodatni spin."

U principu ne bi htio kritizirati tvoje riječi, jer se sa većinom slažem, samo bih htio još jednom dodati da naš dojam nije bio preoptimističan, nego realan i objektivan, to su pokazivale sve koliko toliko vjerodostojne ankete. Sada se treba pitati kako to da ne dan izbora uvjek druga priča. DrIvo kupuje taj dojam na sve strane i da se ne ponavljam previše, plaća koliko god treba sa novcima poreznih obveznika. I mislim da tako treba gledati na stvari. Jer ukoliko gledamo drugačije dajemo za pravo drIvi i njegovoj mašineriji. A bome i slabimo i nadu da će pravda jednog dana biti zadovoljena. Stvarno je spora, ali vjerujem da je dostižna.

Tko je glasao

Kad ulaziš u neki posao, i

Kad ulaziš u neki posao, i znaš kakvo je okruženje i očekivane reakcije, onda se to uključuje u proračun. Tako su i u SDP-u morali predvidjeti takvo ponašanje Drive. Ako nisu, onda nisu ozbiljni i ne zaslužuju pobjedu.
O anketama je i previše toga rečeno. A akose uvijek onavlja priča da je na dan izbora drugačije, onda se nameće zaključak, da ankete ipak nisu toliko vjerodostojne. Mada ne treba biti toliko radikalan, jer razlike su uistinu minimalne, kao nikad do sad.

Tko je glasao

" Tako su i u SDP-u morali

" Tako su i u SDP-u morali predvidjeti takvo ponašanje Drive. Ako nisu, onda nisu ozbiljni i ne zaslužuju pobjedu."

pa dobro jutro, dobro jutro :))

CC

Tko je glasao

Ja imam neka svoja

Ja imam neka svoja razmišljanja da je HDZ ukrao onoliko koliko je mogao, ali ne bi previše o tome, jer je to obrađena tema. Npr. znam kako su obrađivali staračke domove( u kojima je više onih koji su poluživi, nesvjesni, ucjenjeni situacijom) uz pomoć njihovog osoblja i samo dolazili po glasove. Ona priča oko 5 mil. stanovnika po listama na izborima nikada nije razjašnjena. I moje mišljenje je da "ljevica" po tom pitanju, ako ikada misli dobiti izbore mora jako puno raditi i organizirati se puno bolje. Tako da mislim da si tu u pravu što se tiče sposobnosti i voljnog momenta.

Tko je glasao

Naravno da je ukrao, i

Naravno da je ukrao, i naravno da se očekivalo da će ukrasti. Zato se moralo pripremiti i za tu opciju koja je sigurna. Sad je kasno biti iznenadjen.

Tko je glasao

Vidim da je Feral udahnuo

Vidim da je Feral udahnuo novi život u pomalo obeshrabrenu ljevicu, pa i tu na pollitici. Još donedavno se tu potezala Zokijeva partijska odgovornost, a sad su živnuli i naši komentatori poneseni Đikićevim novim pogledom na stvari, kao da je netko morao dati dekret "Zoki je OK" pa da svi uskoče na taj vlak i krenu objašnjavat da su i oni cijelo vrijeme baš to mislili.

Đikićev tekst je suvisao, ali kao i svaka analiza otvoren i drugačijoj interpretaciji.
Prvo, ako se raznim drugim medijima unaprijed pripisuje naklonost režimu, onda bez puno straha možemo i Feralu prigovoriti pristranost na lijevo. Kad već svi napadaju Milanovića (a naravno sve dirigirano) onda Feral uskače da brani. Isto kao što je i "kritizirao" SDP-ovu koalicijsku vlast, više onako reda radi, da se održi "uvijek antiprotivan" imidž ali nikad sa slikama golog Račana na naslovnici i bez onog žara koji krasi napade na desno. A s druge strane, ne treba zanemariti ni Feralovu uvijek prisutnu tendenciju da optužuju sve druge medije da su režimski, ovisni o gazdama itd... a Feral je (iako sad u vlasništvu jednog od tih gazdi) neovisan, svjetlo u posvemašnjem mraku, slobodouman i govori ono što drugi ne smiju.

Što se tiče same analize, netko je već rekao da odustajanjem Milanovića HSS/HSLS (i HNS?) ne bi imali slabiju, nego baš naprotiv, jaču poziciju jer bi tada HDZ imao jedinu opciju - uzeti ih u vlast ili ići na ponovljene izbore koji bi bili lutrija za sve.
Ostatak teksta je peglanje Zokijevih poteza potkrijepljeno "neovisnim" stručnjacima. Opet zanimljivo da kad su razni stručnjaci kritizirali Milanovića odmah im je nađeno da su ovisni, bliski HDZ-u, ovakvi ili onakvi, ali recimo Grdešić ni slučajno nije bio važan diplomat u vrijeme Račana, niti bi to ni slučajno moglo utjecati na njegovo mišljenje. Sanader ima svoje "medijsko-intelektualne operativce", ali eto SDP nema, iako upravo čitate jedan takav tekst.
Pa onda slijedi nevješto prikriveno zgražanje nad HSS/HSLS i najavljivanje rascjepa HSS-a iako nije ama baš ničim dokazano nego baš u maniri onih "medijsko-intelektualnih operativaca" baca u javnost teze koje idu u prilog SDP-a.

Sve u svemu, koliko god se Đikić i Feral trudili prikazati ovaj tekst kao neovisnu analizu neovisnog medija, jasno je iz aviona da je to u biti samo antipod istih takvih analiza iz Večernjeg i ostalih medija bližih HDZ-u. I uopće nema problema da oni imaju drugačiji pogled i stav o ovim pojavama, ali opet ih pokušavaju upakirati u neovisnost i nepristranost kad je vidljivo da tome nema ni traga. I uopće nije sporno da se stvari mogu gledati i interpretirati na različite načine, možda je Milanović stvarno dugoročno napravio dobre stvari za SDP na ovim izborima. Ali činjenica ostaje da nije uspio postati najjača stranka i da 99% neće sastaviti Vladu. Pa bi se onda ovaj tekst mogao nazvati i "When your best just isn't good enough".

Tko je glasao

Smanjenje broja opcija

Smanjenje broja opcija obicno umanjuje neciju trzisnu vrijednost. Tako je i sa HSS/HSLSom.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

teza o tome da bi hss/hsls

teza o tome da bi hss/hsls bio jači da SDP odustane vrijedio bi samo u slučaju kada bi HSS/HSLS bili spremni ući u ponovljene izbore zato što nisu dobili ono što su tražili

mislim da nema nikoga na ovome siteu koji vjeruje u tako nešto, dakle ne samo da ih ja ne smatram osobito ozbiljnima, oni nemaju niti financijsku snagu da istjeraju jedne nove izbore, a da i ne kažemo kako je pitanje kako bi se njihovo vlastito biračko tijelo ponijelo u takvoj situaciji

meni se čini da bi u scenariju ponovljenih izbora vjerojatno najviše profitirali SDP i HNS

Tko je glasao

E, kad bi baba bila

E, kad bi baba bila muško... Izbori su bili i rezultati su tu. Možemo gatat do preksutra šta bi bilo kad bi bilo. Neke analize kažu da u 37% onih koji nisu izašli su većinom oni naklonjeni lijevim strankama. Tko kaže da ovaj put njihova apstinencija ne bi bila još veća a desno biračko tijelo, disciplinirano kakvo je, ne bi donijelo još veću pobjedu HDZ-u?

Ali sve su to nepotrebne spekulacije, bili izbori, bit će opet već 2009. lokalni, pa ćemo vidjeti šta će biti sa svim strankama.

Tko je glasao

Mrak, meni se čini da bi u

Mrak,
meni se čini da bi u scenariju ponovljenih izbora vjerojatno najviše profitirali SDP i HNS dobro to se tebi tak čini, ja osobno mislim da se SDP boji novih izbora.

Jel da su sigurni u pobjedu već bi od kad krenuli tim putem.
Takvu startnu poziciju nebi više mogli izborit i toga su svijesni.

Sve je friško kaj je Milanović izvel u zadnjih dva mjeseca i biraći još uvijek to imaju u glavi.

Tko je glasao

ne bi krenuo tim putem jer

ne bi krenuo tim putem jer uopće ne postoji mogućnost da se krene tim putem.
zna se dobro kad se izbori ponavljaju, a to ne samo da nije u ovoj situaciji, nego ni nema veze s sdp-om.
i to što je milanović "izveo" je friško i birači imaju u glavi, ali isto tako ne znači da na to loše gledaju. pročitaj malo komentare (možeš početi od ovog dnevnika), pa ćeš vidjet da ima mnogo onih koji podržavaju njegove poteze.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Kaj bi ti mogla napravit

Kaj bi ti mogla napravit malo odstojanja od mene, ili ti se ja možda dopadam i moje ti elektroničko društvo odgovara.

Tko je glasao

Brijem da je GUP tu bio

Brijem da je GUP tu bio prilicno blesav potez koji Milanovicu oduzima znacajan prostor za bilo kakva ocekivanja od ponovljenih izbora.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

nije nužno loša situacija

nije nužno loša situacija sa ovim škripcem jer na neki način HSS i HSLS djeluju kao "savjest" velikih stranaka...po meni neki od njihovih zahtjeva potpuno su legitimni...

što se tiče samog milanovića mislim da je ova situacija porizašla iz njegove želje za vlasti (što je opet nekakav legitiman zahtjev za polititčara - do neke mjere - jer on ovim zahtjevom zapravo svoju snagu i mandate prenosi (opet) nesvjesno na zž koaliciju) a ne korekcije savjesti hdza. druga je stvar što je on ove izbore imao praktički dobijene pa izgubio. to boli...

i također, ne manje važno, iz dosadašnjih milanovićevih poteza nemogu isščitati nikakvu strategiju već samo stihijsko ponašanje i tu vidim najveći problem za milanovića. svi kažu da je osvojio "najviše dosad" i pljuju "mlakost" račan međutim ja mislim da je upravo račan ,ma kako mlak, svojom političkom mudrošću (sjetite se odkuda je krenuo početkom 90tih) doveo do ovih rezultata a u vrijeme njegove bolesti podrška sdpu je bila rekordna. tu podršku je upravo milanović smanjio dovoljno da HDZ dobije izbore.

Tko je glasao

Ja stvarno neznam o cemu vi

Ja stvarno neznam o cemu vi ljudi laprdate (da oprostis). Kakave dobivene izbore, kakvu je prednost izgubio. SDP NIJE izgubio niti jedan postotni poen podrske od 6. mjeseca na ovamo. Osvojio je tocno onoliko mandata koliko su mu i predvidjali. Sve svoje ciljeve SDP je ispunio. OK nije dosao na vlast, ali sa protivnikom kakvog je imao i metodama kakvim se taj isti koristio, uspjeh je vise nego dobar.
Svi zaboravljamo gdje su otisli glasovi HSP-a, svi zaboravljamo multicipliran broj izbornih mjesta u Bosni, svi zaboravljamo hebene dionice, svi zaboravljamo prijevremeni povrat duga penizicima, svi zaboravljamo prljavu i lazljivu kampanju HDZ-a. O mrtvim Andjama, o 500000 fantomskih biraca, o glupom izbornom zakonu sad ni necu.
I sad netko laprda o porazu SDP-a?!?!?! Ma dajte molim vas.
Ako cemo bas pricati o gubitnicima prije bi tu mogli drviti o HNS, HSS i HSLS.

Sve sto sad Milanovic radi je dobro za Hrvatsku. I samo neka lozi vatru pod DRIvinim dupetom, nek se ovaj samo znoji... znojit ce se jos vise u Saboru.

Tko je glasao

Bravo ovaj komentar mi je

Bravo ovaj komentar mi je jako drag, zato što je to najveća istina i tragikomedija ovih izbora. Valjda više svi prihvaćaju zdravo za gotovo da je politika umjeće mogućega, pa sve te radnje Salamendera skoro pa spadaju u normalno. Moje je mišljenje da možemo mi pričati i anlalizirati kampanju SDP-a i Milanovića koliko god hoćemo, ali sve se svodi na to HDZ ima puno biše novaca za trošenje od SDP-a i pohlepni i nemoralno biračko tjelo koje mu oprašta sve. I izbori su kupljeni na ovaj ili onaj način. Odatle dolazi moć i bahatost Sanadera. Samo što je ovaj put zagrabljeno i pitaj Boga koliko, bio je to potez očajnika kojemu se isplatilo. Jadno i tragikomično, ali što se može život ide dalje. I da istina Sanader je bio u pred nokautom, ali nažalost mu je doping previše jak. Crpi ga bezrezervno od poreznih obveznika RH i budućih generacija Hrvatske.

Tko je glasao

stoput sam već rekla i

stoput sam već rekla i glupo mi je ponavljat - ali moram kad vidim ovakve gluposti - pored ne znam kakve logistike Sanki bi bio IZGUBIO da je ovaj budalaš Milanović znao MUDRO igrati. Ali on to nije znao. Imao je pobjedu ne na dlanu nego već skoro u cijeloj šaci, ali ne, on je moram srat', da prostite, kad treba i ne treba, uglavnom kad ne treba. Trebaš biti zabrinjavajuće glup da upropastiš u dva mjeseca sve što se gradilo nekoliko mjeseci, pa i više..... I to je cijela filozofija. Dajte već jednom to shvatite, vi tu neki...

CC

Tko je glasao

Upravo tako, ali eto, hrpa

Upravo tako, ali eto, hrpa "novinara" i "medijskih" kuca uporno fura tezu o porazenom SDP-u i necijoj odgovornosti. Nitko se od tih "novinara" ne pita recimo, sto smo mogli napraviti sa lovom od dionica da je startna cijena bila 320 kn... i tako za masu drugih vaznijih stvari koje su mozebit odlucile ove izbore. Ne, njima je bitnije da li ce Milanovic dati ostavku i bitno im je da prenesu pametne izjave tipa "Nada umire posljednja" i sl. gluposti.
Ovo drustvo je u bolesnom mentalnom stanju, a po meni za to ima samo jedan uzrok - HDZ.

Tko je glasao

je, je, HDZ je kriv što je

je, je, HDZ je kriv što je narod glup.....ma bravo, divim se tvojim sposobnostima uzimanja anamneze bolesniku:)) a što je bilo 4 godine za vrijeme Račana - kako to da se " bolesnik" nije baš ni malo rekuperao? da nije možda terapija bila ipak kriva :))

CC

Tko je glasao

HDZ-ovci bi sigurno izašli

HDZ-ovci bi sigurno izašli na ulice i radili ne destabilizaciji Hrvatske da je Zoran dobio mandat za sastavljanje vlade, baš kako bi im naredio Sanader. Hrvatska je ucjenjena HDZ primitivizmom, to je činjenica i karta na koju Sanader igra kada god zagusti. Dosta mi je toga!

Tko je glasao

ovo je forum gdje svaktko

ovo je forum gdje svaktko govori što želi (jer je to načelo demokracije i nadam se ovog sajta) a i matemaika je zgodna stvar jer brojke ne lažu.

ovaj dnevnik govori o nastaloj strateškoj situaciji i tekstu ferala koji je to dobro uvidio a mrak dobro prenio a vjerujem da ima drugih dnevnika koji govore o andjama, izbornoj kampanji i slučno...

Tko je glasao

Da, svatko govori sto zeli,

Da, svatko govori sto zeli, kako ti, tako i ja. Tebi to nitko pravo ne osporava, ali ako mislis da ti nitko nece odgovoriti na tvoje naopaka postavljene konstrukcije, e onda se gadno varas.

Istu stvar sam ti napisao nakon tvog dnevnika:
http://pollitika.com/zasto-je-sdp-skrenuo-u-poraz

I bas zbog njega si opet dobio isti odgovor. Jer tvoje uporno inzistiranje na "porazenom" SDP-u, meni OSOBNO spada u nivo bijesa"kopiranog", samo malo profinjenije.

Brojke ne lazu??? Mosh si mislit....

Tko je glasao

ok, sdp je pobijedio. jesi

ok, sdp je pobijedio. jesi sada zadovoljan?:)

Tko je glasao

Ovo ti je dokaz kako sve

Ovo ti je dokaz kako sve krivo percipiras. Pa stavio ti 5 smajlija na kraj.

Mozes pretraziti SVE moje komentare i nigdje neces naci izjavu u kojoj tvrdim da je SDP pobjedio. Sve sto ja tvrdim da SDP NIJE PORAZEN i da NIJE IZGUBIO. A to je teza koju ti uporno forsiras, sto kroz dnevnike, sto kroz komentare. I sve to naravno kao razocarani SDP-ovac.... mosh si mislit!

Tko je glasao

ja tvrdim da je sdp izgubio.

ja tvrdim da je sdp izgubio. to je moja teza i neznam zašto te uzbuđuje moja teza i ako Sanader ne oformi vladu ti si u pravu. Uostalom ti imaš svoju tezu.

može se čak i reći ,kako kaže mrak dolje, da je sdp moralni pobjednik izbora.

također, moja teza kroz moje dnevnike je upravo suprotna da je sdp trebao bolje iskoristiti situaciju ne sa stajališta dobitka ili gubitka vlasti nego sa stajališta dobrobiti ove države.ja sagledavam oba stajališta ali kada je čovjek kao ti čvrsto na jednom stajalištu onda ne vidi njegovu suprotnost. uzmimo npr čovjeka koji kaže da je za sebe plemenit i da je njegov cilj da pomaže nesretnim ljudima. U njegovoj idelaliziranoj, plementioj viziji svijeta su nesretni ljudi (inače on ne bi mogao pomagati da ih nema). shvati da su teze tko je pobijedio, tko je izgubio glupe ako se kroz parlamentarne izbore ne dobije bolja država. u krajnoj liniji i meni i tebi je svejedno tko je na vlasti (jer se ne bavimo politikom kao zvanjem - barem ja ne) ali mi je bitno da ovo bude državas više šansi...to je teško postići kroz "ti si krao-nisam", "partizani-ustaše" retoriku... daj ti meni reci kako ćeš otvoriti radna mjesta...

samo ti kažem da sagledaš stvar sa dvije strane i prevaziđeš takvu retoriku je tko će to učiniti ako ne ljudi na ovom sajtu..

Tko je glasao

imam ti ja bolju

imam ti ja bolju formulaciju, ova tvoja zvuči malo pretenciozno i ironično:

SDP je moralni pobjednik ovih izbora

Tko je glasao

Hehe. Ovo fakat zvuci

Hehe. Ovo fakat zvuci pretenciozno i ironicno :-)

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Stvar ide do te mjere da

Stvar ide do te mjere da situaciju ne uspjevaju spasiti ni silne snage fakulteta politike i novinarstva zajedno s njihovim najodličnijim učenicima Pukanićem i ostalima, što je Šuvar bezupješno krenuo ukinuti zbog već tada prekomjernog zagađenja društva. Ni JNA tečajevima osposobljeni Pavić i Kuljiš ne pomažu.

Kao što je poznato, uloga politike je iz nadbožanske, povijesno-spasiteljske i daveži (=maoizam, izražen u beskrajnom zamaranju za cijenu 1,5 mlrd kuna / zastupnik u 4 godine i cca 200.000 EUR/1 savjetnik godišnje), u RH dovedena u beznadežni dramatičan položaj. Prijeti opasnost da će neki prvi put u životu morati nešto i raditi, uključujući i Mesića. Obzirom da su to pouzdani znaci nečeg ozbiljnog, postavlja se pitanje do kada će ta drama trajati i da li bar u najdaljim vizijama ima nade da jednom opet dođe idila.

Najbolje je odgovoriti - za tako nešto nade ni milosti više nema. Ako se slučajno pojavi, lako ćemo se prebaciti na taj režim.

U knjizi o Zagrebu povjesničara Buntaka. Cca 1.300 i neka godina. U Zagrebu djeluju evropski slikari, majstori i slično. Naizgled idilično razdoblje, ali ... Jedan moćnik, brat drugog, u vezi s kraljem koji je moćan, ali imaju i moćnu konkurenciju, zdvaja kako su ovi prije idilično živjeli a tada se ne nazire kraj problemima, nešto kao sada.

Kako za takve situacije nema rješenja ni u mudrim knjigama a ni bog se nije obvezao rješiti tako nešto, preostaje teško snalaženje.

Dvije činjenice se ne mogu zaobići: 1. izbori su završeni i 2. ovaj put se bar pro forme pojavljuju nagađanja o budućem.

Gađenje koje nastavlja izborne inženjeringe je u slabostima. To su znakovi karcinoma "ubijanja vremena" po raznim destinacijama u Zagrebu, u napretku koji jede sam sebe jer ga više ne uspjevamo hraniti kao dosad. Snage se ne daju više disciplinirati, i u HDZ utvrdama kuha. Egzotične manjine od kakvih cca 70 % građanstva su se otele kontroli. Duh je izišao iz boce i teško će ga netko ubaciti natrag.

Defetizam neće proći. To je definitivno Berlin, snalazi se kako tko zna i umije, a gađenje izlazi iz mode. U modu se vraća raznolikost ljudi i rada, pluralizam drugovi i gospodo.

Tko je glasao

Ne postoje nikakvi temelji

Ne postoje nikakvi temelji za raspravu oko nekakvog sastavljanja vlade jer smo duboko zaglibili u Institucionalnu krizu. Odoh se ja malo pridruziti onim simpaticnim starcekima iz Muppet Show-a uz kokice i pokoje "pivce koje je dobro za zivce". OK, salu na stranu dakle dok god se izbori ne poniste, ja ne priznajem nikakvu Parlamentarnu Vlast u RH.

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

Bez obzira na statistički

Bez obzira na statistički značajan porast broja SDP-ovih mandata u odnosu na izbore 2003. ja se osjećam kao da je SDP izgubio. Milanović je imao Sanadera u Knock downu i propustio je pobjedu. Zašto? Sad se može o tome puno pisati, a i seciralo se to prilično na pollitici. Činjenica je da što su Sanader i dodvorice glasniji i agresivniji, to ih je veća frka, a na ovim izborima su bili bijesni i gotovo neuračunljivi, a bogami i crveni u licu od pritiska i ideje da mogu biti poraženi. E zato se osjećam da je SDP izgubio, jer su bili zreli za tresak. A možda sam ipak očekivao previše. Htio sam samo jedan Knock out.

Tko je glasao

Ne znam dali griješim, ali

Ne znam dali griješim, ali nema SDP što odustajati ili inzistirati, stvar ide valjda nekakvim automatizmom, ukoliko Sanader ne uspije u prvih 30 dana, čini mi se da dobiva popravnih 30, ako ni tada ne uspije okupiti većinu u Saboru , predsjednik nekakvom logikom u tom trenutku valjda daje mandat za sastavljanje vlade slijedećoj najjačoj političkoj grupaciji, koja se nije iskompromitirala u pregovorima. Tako da mi se čini preuzetnim stavljannje tako snažnog naglaska na tu "odluku" Milanovića da ne odustaju od sastavljanja vlade. Pa valjda je logično da dok konkurencija ne sastavi vladu postoje teoretske šanse da je sastavi Milanović. Naravno da postoji i mogućnost potpunog odustajanja od tih ambicija, ali bi to bilo protivno samoj naravi politike i političkog djelovanja, i ne bi bio logičan potez u ovakvim okolnostima.

Tko je glasao

nakon prvih 30 dana, u

nakon prvih 30 dana, u kojima jedan mandatar nije uspio sastaviti parlamentarnu većinu za potvrđivanje Vlade, PRH može, a ne mora istom kandidatu za mandatara povjeriti mandat. a ne mora. može ga odmah dati drugom kandidatu za mandatara. odnosno, onom koji može dokazati da uživa povjerenja parlamentarne većine.

Novo vrijeme
novo.vrijeme@gmail.com

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

imaš pravo, to je zgodno za

imaš pravo, to je zgodno za naglasiti SADA jer već vidim kako bi (ako slučajno sanader ne uspije sklepati vladu) opet krenule optužbe na račun mesića i "tumačenja" da je taj tko dobiva novi rok - sanader.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Moje misljenje je da

Moje misljenje je da MIlanovic treba igrati fer i korektno....idući lokalni izbori su bitniji od ovih..a do tada pregrupirati ekipu...
I što prije odrezati uže koje mu visi oko vrata...tj.HNS/Pusic,Čačić/

Tko je glasao

Bolno istinit clanak (ZNA SE

Bolno istinit clanak (ZNA SE za koga). Totalno na tragu onog sto tvrdim tjednima, a to je da je ovako "porazen" SDP s Milanovicem na celu nesto s cim se DRIvo i HDZ do sad nisu sreli. Zato drukaju po "medijim" o tome da ovaj mora otici, jer je obecao ostavku ako ne pobjedi na izorima i sl. gluposti.
Osobno, mene najvise brinu odnosi u samom SDP-u, mada mislim da su puno bolji nego sto to "novinari" pokusavaju predociti.

Tko je glasao

SDP-ovci nisu navikli na

SDP-ovci nisu navikli na ovakvog vođu, ali vrijeme im je da shvate da netko ipak mora preuzeti odgovornost, a Milanović je to učinio i zato kapa dolje. Nakon što su ga vodali ko sljepca uoči i za vrijeme izborne kampanja sad ga prozivaju da je on isključivi krivac za izborni "neuspjeh" mada smatram da je Milanović najveći pobjednik. Da je ranije reagirao na Liniće, Bandiće sigurno je da bi SDP bio relativan pobjednik izbora. Pripisuju mu se Sanaderove karakteristike, a ja ne vidim šta je tu loše. Ukalupljeno sa svim njegovim pozitivnim stavovima Milanović je pravo osvježenje na političkoj sceni. Arlović se nešto javlja..pa vrijeme komunizma je iza nas. Umjesto da mu daju svi podršku, neki "veliki" SDP-ovci već ga se odriču. Opet neka nova kuhinja, ali tko je sada glavni kuhar??
Bilo bi interesantno za pretpostaviti da Milanović ipak uspije sastaviti vladu...tek bi tada postalo napeto.
HSLS/HSS koalicija bila je mnogima nemoguća misija, daleko su dogurali, ali sada ono vječno pitanje..to be or not to be:)

Tko je glasao

Težište zbivanja je

Težište zbivanja je dramatični odnos, starozavjetnih razmjera, velike nesebične (altruističke) većine i interesne foteljaške manjine. Najbolji znak toga jest da niti Feral, Pukanić i Zrinka Vrabec zajedno ne mogu rješiti problem, zajedno s Mesićem, i izvesti narod iz "egipatskog" ropstva. Kao pjesma nad pjesmama, ovo je drama nad dramama.

Ako eskalira, postoji mogućnost da se raznima poremeti bar nekoliko pozicija rasporeda (domjenci, skijanje ...) i onda sve postaje definitivno nepopravljivi domino efekt beskrajnih histerija.

Zašto se takve kataklizme moraju ponavljati, i to kada je sve pod definitivnom kontrolom ?

Tko je glasao

ap Vidis da sam gore podrzao

ap
Vidis da sam gore podrzao Milanovica, ali zato u nasoj lokalnoj upravici Bandic priprema rekordni seoski proracun od nesto preko 1 mld.€.
Sad bi zlobnici rekli da je toliko love potrebito radi silnih dugova kredita i vec nervoznih neaktivnih bagera i mjesalica za beton.Oni sa ruzicastim naocalama kazu da je rekord/proracun posljedica silne gospodarske uspjesnosti u gradu.Svatko ima svoju dioptriju.Neki pljescu, a neki se drze za glavu, a upuceni trljaju ruke.
Btw. Rohatinski priznaje i novi rekord unazad 6 godina u problematici inflacije u zadnjem razdoblju, pa mi se cini da ce veselje potrajati i nakon blagdana.Eto tzv. objektivne okolnosti ( dobrog izgovora) za nove korekcije cijena i objektivno opravdano probijanje cijena gradnji koje su u planu.

Tko je glasao

Vidis da sam gore podrzao

Vidis da sam gore podrzao Milanovica, ali zato u nasoj lokalnoj upravici Bandic priprema rekordni seoski proracun od nesto preko 1 mld.€.
Sad bi zlobnici rekli da je toliko love potrebito radi silnih dugova kredita i vec nervoznih neaktivnih bagera i mjesalica za beton.Oni sa ruzicastim naocalama kazu da je rekord/proracun posljedica silne gospodarske uspjesnosti u gradu.Svatko ima svoju dioptriju.Neki pljescu, a neki se drze za glavu, a upuceni trljaju ruke.

U sjeni "visokih" zbivanja, logični paradoksalni razvoj nebitne lokalne situacije u Zagrebu je slijedeći:
- Bandić & co su osnažili socijaldemokraciju i još više su glavno uporište, uključuju sve društvene slojeve i to demokratski (Zagrebački razgovori 20.12.07. g.);
- na ovim državnim izborima rekordni rezultati (više od 44 %), u Palinovečkoj Vrbani III gdje je problem vode 76 %, u 6.00 na svim točkama na dan izbora su izišle njihove snage na teren, inače rade po terenu, malo krpanja, kakva staza itd., čemu ostali ni blizu ne mogu konkurirati (HDZ i HNS-LD u daljnjem padu);
- Pravo na grad i Zelena akcija su pali;
- JNA predstavnik u Saboru aka HSP PK i DC su nove akvizicije, oporbu glumi Katarina Fuček.

Napredak je prebrodio izazove i kao nikad ide dalje. Ad milijardi i raznih krčkanja, to napredak izjeda sam sebe.

Bandić i divizije i više nego dobro to rade, ponajviše zato što je to sinteza dugog puta, kojoj ostali (HNZ; HNS-LD, HSP, HSLS) nisu dorasli i sve manje i manje mogu konkurirati i klekli su. Slijedi reciklaža i slično.

Tko je glasao

Ap, slijedi Eliott Ness

Ap, slijedi Eliott Ness najprije naravno u zagrebačkom izdanju:)

Tko je glasao

Zagrebački Eliott Ness je

Zagrebački Eliott Ness je Tomislav Jelić, samo što su Chicago i Al Capone za prohibicije diletanti u odnosu na Zagreb.

I kad su namjestili drugi maandat svome gradonačelniku i u euforiji proslave pobjede na velikom brodu prekrcali brod i potonuli, nisu ni pomišljali da bi mogli prekrajati grad i proračun. Zagreb već od sedmadesetih plovi na iskusnoj neodoljivoj samoupravnoj dogovornoj praksi, sve snage su uvijek za a otpora praktički i nema, do stupnja da proračuni i aparat namjenjeni za ulice i infrastrukturu tome ne služe nego u druge svrhe (prelijevanjem, za ubiranje dodatnih poreza i milodara), prohibicije nema ni u tragovima jer je pijanka preslobodna i neograničena.

U takvom ozračju Eilott Ness je više mjerač pijanke i zabave, koji djelom pokazuje kako to ide i stimulira, a ključnu ulogu će odigrati za sudnje dane, kada će se suditi živima i mrtvima ... koji su krenuli, samo obavijesti nisu stigle na mnoge adrese.

Tko je glasao

SDP ni HDZ nisu moja

SDP ni HDZ nisu moja omiljena opcija.Ali cinjenica je da dominiraju politkom na sadasnjem nivou prosjecne glasacke percepcije stranaka i politicara.
A Milanovic je daleko bolji od svog prethodnika u stranci!
Cvrsci i beskompromisniji.Uostalom broj mandata nesto govori.Treba odbiti HDZ-ov broj mandata iz dijaposre i usporediti mandate.Milanovic nije kriv sto oni nesposobnjakovici prije njega nisu ukinuli taj nonsens kod glasanja iz dijaspore, a niti je SDP tamo imao kandidata.
Sanaderu i ostalima vjerojatno smeta sto im se zbiva nesto cvrsca vjerojatna oporba nego su oni navikli.A svakoj vlasti je oporba koja im stalno dise iza vrata potrebna.Da se vlast ne uspava, obahati i ne igra previse na rubu zakona.
Naravno da sad Milanovic kao sasvim novi lik, skoro pa pao sa Marsa medju ovu uhodanu ekipu sa sasvim netipicnom cvrstinom za SDP ne odgovara HDZ-u.
Drago mi je da je tako!

Tko je glasao

Novi izbori nisu nešto što

Novi izbori nisu nešto što priželjkuju ni HSLS ni HSS. Ovo je njihovih 5 minuta slave. Odjednom su se našli, ničim zaslužni, u poziciji da kreiraju društvene tokove.

Valjda su u SDP-u nešto i naučili i ne bi po treći put odbili predizbornu koaliciju s HNS-om i situacija bi u pogledu izbornog rezultata bila bitno drugačija.

To znaju i žuti i zeleni. Zato ne mislim da bi Milanovićevim odustajanjem od sastavljanja vlade ojačala pozicija foteljaša. Druga je stvar je li to dobro za Hrvatsku. Što mislim o HDZ-u već sam i ovdje puno puta izrekao, ali ovo što rade foteljaši je u najmanju ruku jednako loše u odnosu na sve svinjarije koje smo gledali u protekle 4 godine.

I još nešto: čim uhvatim malo vremena ovih dana napisat ću i cijeli tekst o foteljama, programima i još nekim, po meni najvažnijim stvarima.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci