Tagovi

O šibenskim konobama (i konobarima)

Prošloga tjedna policijski službenik Damir Horvatović (bivši načelnik Pomorske policije PU Šibensko-Kninske) suspendiran je sa svog radnog mjesta djelatnika granične policije (čovjek je naime nakon smjene vlasti 2003 degradiran). Ovo samo po sebi i ne bi bilo osobito čudno jer po priznanju bivšeg ministra, nad 5% zaposlenih policajaca provode se različite stegovne mjere. No, ova konkretna je posebna po tome što je čovjek dobio suspenziju zbog toga što je proglašen vlasnikom bloga "Šibenska konoba" na kojem po objašnjenju iz PU "učestalo vrijeđa i omalovažava javne osobe" - tako barem tvrdi Slobodna Dalmacija. Čovjek dakle nije ništa ukrao, nikoga nije zgazio, pijan se potukao, nego je napisao nekoliko kritičkih tekstova. I da bi priča bila bizarnija, Horvatić tvrdi, a anonimni autor na samome blogu potvrđuje - kako Šibenska konoba uopće nije Horvatićev blog, nego blog neke zasada anonimne treće osobe. Horvatića su dakle suspendirali zbog bloga koji uopće nije njegov.

Naravno, kako policija u stvari i ne razumije bit bloga ili blogiranja, može biti da oni niti ne razumiju razliku između autora bloga i komentatora, no to je u ovoj priči možda šaljivi dodatak u moru vrlo ozbiljnih pitanja koja iskaču.

Blog Šibenska konoba do negdje kraja prosinca prošle godine nalazio se na blog.hr-u, da bi potom bio pobrisan a nova adresa mu je na blogspotu. Dio sadržaja tog bloga možete pročitati i na pollitici (barem ovaj koji je crosspostan), dio sitea skupa sa komentarima možete pronaći u google cacheu (dok je još tamo). Razlog zbog kojeg je blog pobrisan (tako mi kažu) je informacija koja je došla do autora kako se mnogi zanimaju za taj blog i pokušavaju otkriti tko je pravi vlasnik bloga.

Zahvaljujući vijesti koju danas vrti dnevnik.hr (vjerujem da će i u samom dnevniku o cijeloj priči biti više) to je očigledno točno, budući da se na dokumentu kojeg je novaTV objavila jasno vidi kako je policija tražila IP adresu osobe koja kreira sadržaje na tom blogu. Nažalost, u članku ne piše koji opseg podataka je blog.hr predao policiji.

Prva stvar koja je meni upala u oko je to da u dopisu PU nema navedene zakonske osnove po kojoj se informacija traži, a ona bi (koliko je meni poznato) morala biti sastavni dio dopisa, a da i ne spominjem kako se od djelatnika blog.hr-a očekuje da samostalno obave pojedine radnje kako bi policiji olakšali posao. Prema informacijama koje sam dobio, policija je postupala na temelju anonimne prijave koja se desila negdje u studenom prošle godine. Ako se držimo gornjeg objašnjenja kako je autor bloga vrijeđao i omalovažavao javne osobe, moglo bi se zaključiti kako je riječ o djelu klevete koja se može sankcionirati isključivo kao civilna tužba a nikako po službenoj dužnosti. U takvim okolnostima tužitelj daje prijavu policiji, kako bi pribavila podatke o počinitelju djela (u ovome slučaju klevete) kako bi potom tužitelj mogao u civilnom postupku tražiti odgovarajuću sankciju. Ovo prilično dobro znam jer sam i sam bio predmet jedne takve istrage tijekom prošle godine zbog jednog od tekstova koje sam napisao na temu Rahima Ademija. U ovome konkretnom slučaju, čudno je to što je riječ o anonimnoj prijavi, pa čak i kada bi se radilo o djelu klevete koja se ne može ganjati po službenoj dužnosti ne vidim kako bi (i uostalom zašto) policija tražila podatke o počinitelju koje potom nema kome predati?

Tužno je i donekle razočaravajuće što je blog.hr prepustio te podatke na temelju jednog loše napisanog dopisa, no svima mora biti jasno da blog.hr štiti prvenstveno svoje poslovne interese i da zaštita identiteta blogera definitivno nije od osobitog značaja. Depresivno je da se policija uopće bavi ovakvim stvarima i da danas zbog kritičkog teksta (ili omalovažavanja kako to tvrdi PU Šibensko-Kninska - pitam se tko je taj koji određuje razliku) oni uopće pokreću bilo kakve radnje; naravno, ne treba smetnuti s uma da su oni djelovali na temelju nekakve prijave (anonimne?) i potom eventualna saznanja (za koju gore navedeni Horvatić tvrdi da nisu točna) koriste za vlastite disciplinske postupke. Poučak bi svakako bio da ako ste odlučili blogirati o tako osjetljivim stvarima (poput osjećajčića lokalnih HDZovaca) da to radite na blog servisu koji drži do privatnosti korisnika i koji neće biti impresioniran dopisom poput ovoga iz Šibenika. Ako vam niti to nije dovoljno, postoji cijeli niz mogućnosti kako ostati anoniman na internetu a dio njih je opisan na pollitici pod anonimne dojave.

Još bih malo samo o tehničkom aspektu cijele priče. Ako policija posjeduje IP adresu s koje se spajate oni mogu identificirati internet priključak i vlasnika tog priključka (ako imate wireless uvijek se možete izvlačiti na to da imate slobodan pristup i da se bilo tko mogao zakvačiti na vašu kućnu mrežu), ako se dokopaju računala, morate znati kako se puno toga može rekonstruirati iz cache, history i cookies foldera pa stoga vrijedi to redovito brisati. Paranoja je dobrodošla kada je o sigurnosti riječ.

Zanimljiva je tvrdnja policije da je Horvatić blog pisao u radno vrijeme. Naime, kada bi to bilo točno, IP adresa koju bi policija dobili bi bilaIP adresa njihovog proxy-a ili gatewaya prema internetu. U svim većim sustavima, lokalna mreža je sakrivena od javnosti i logično je da se identično rješenje koristi i u policiji, dapače, poznato je kako policija koristi proxy software kako bi mogla filtrirati sadržaje koji se downloadaju (primjerice youtube). Kako su oni skužili koje je računalo pristupalo blogu malo je nejasno (iako ne i nemoguće), no da je u istome času više računala pristupalo blog.hr domeni (a svi blogovi su na istoj IP adresi) bez kopanja po cache-u i history-u ne bi bilo pouzdano moguće utvrditi o kojem se računalu radi. Ne kažem da je nemoguće, dapače, kvalitetnom administratoru nije potrebno puno za tako nešto - no iskreno se čudim da bi policija tako nešto uopće radila radi anonimne prijave.

To nas dovodi do onoga posljednjeg, pitanje slobode govora i javnog izražavanja. Depresivno je da 2008. godine bilo tko može trpiti posljedice zbog svog javnog djelovanja. Horvatić nije otkrivao poslovne/službene tajne policijske uprave ili službe u kojoj radi, nego je pisao o gradu u kojem živi i vlasti koja tamo djeluje (i očigledno je spremna obračunati se sa svim neistomišljenicima ne birajući pritom sredstva). Čovjek bi pomislio da je verbalni delikt stvar prošlosti i da tamo treba ostati?

I na kraju, ne treba zaboraviti da Damir Horvatović uopće nije autor tog bloga.

Misao dana:
Before the law, there stands a guard. A man comes from the country, begging admittance to the law. But the guard cannot admit him. May he hope to enter at a later time? That is possible, said the guard. The man tries to peer through the entrance. He'd been taught that the law was to be accessible to every man. "Do not attempt to enter without my permission", says the guard. I am very powerful. Yet I am the least of all the guards. From hall to hall, door after door, each guard is more powerful than the last. By the guard's permission, the man sits by the side of the door, and there he waits. For years, he waits. Everything he has, he gives away in the hope of bribing the guard, who never fails to say to him "I take what you give me only so that you will not feel that you left something undone." Keeping his watch during the long years, the man has come to know even the fleas on the guard's fur collar. Growing childish in old age, he begs the fleas to persuade the guard to change his mind and allow him to enter. His sight has dimmed, but in the darkness he perceives a radiance streaming immortally from the door of the law. And now, before he dies, all he's experienced condenses into one question, a question he's never asked. He beckons the guard. Says the guard, "You are insatiable! What is it now?" Says the man, "Every man strives to attain the law. How is it then that in all these years, no one else has ever come here, seeking admittance?" His hearing has failed, so the guard yells into his ear. "Nobody else but you could ever have obtained admittance. No one else could enter this door! This door was intended only for you! And now, I'm going to close it." This tale is told during the story called "The Trial". It's been said that the logic of this story is the logic of a dream... a nightmare.

Komentari

Danas sam na aktualnom

Danas sam na aktualnom prijepodnevu postavila pitanje ministru Rončeviću oko bloga Sibenska konoba i suspenzije Horvatovica. Posebno me zanimalo sto će poduzeti protiv onih koji su nezakonito trazili i dobili podatke o IP adresi.

Ministar je rekao da nista ne zna, da mu je to prvi glas, te da ce sve ispitati...

Dakle, cekamo odgovor ministra.

Tko je glasao

Danas sam na aktualnom

Danas sam na aktualnom prijepodnevu postavila pitanje ministru Rončeviću oko bloga Sibenska konoba i suspenzije Horvatovica. Posebno me zanimalo sto će poduzeti protiv onih koji su nezakonito trazili i dobili podatke o IP adresi.
Ministar je rekao da nista ne zna, da mu je to prvi glas, te da ce sve ispitati...
Dakle, cekamo odgovor ministra.

Ja sam o tome ovdje napisao: http://pollitika.com/gdje-smo-stali-sa-sibenskim-konobarom i cestitao vam na dobroj prezentaciji cijelog slucaja. Kako sam vidio ministar je bio zbunjen. Vjerujem da nece na odgovor staviti oznaku drzavne tajne pa cemo moci i mi prokomentirati odgovor. Zanima me u kojem je roku ministar duzan dati odgovora i koje su sankcije ako ne odgovori u zakonom odredjenom roku?

Tko je glasao

Rok za odgovor je 30 dana. I

Rok za odgovor je 30 dana. I postuju te rokove, ako okasne, saljemo pozurnice, ali funkcionira. Nece to bit drzavna tajna, to mora biti javni dokument i cim dobim odgovor podijelim s vama odgovor.

Tko je glasao

Gledao sam. Ministar je

Gledao sam. Ministar je rekao da će zatražiti izvješće, a imao je facu kao da ne zna što je to blog.

Tko je glasao

evo konobar dao intervju

evo konobar dao intervju lokalnom listu

savjesni

Tko je glasao

na Šibenskoj

na Šibenskoj konobi
osvanula je anketa pa gospodo glasajte po svojoj savjesti

savjesni

Tko je glasao

A zasto bi bio uhicen?

A zasto bi bio uhicen?

Tko je glasao

citat iz Novog

citat iz Novog tjednika
Šibenski konobar: Horvatović nije kriv!
Autor: Novi-tjednik u 08.02.2008 12:20:21 | Aktualnosti
Šibenski konobar tvrdi da mu je čitavu priču namjestio Ivan Bajić, član Gradskog poglavarstva zadužen za more i turizam, inače, intimus s pokojnim Zlatkom Bagarićem
Epilog na suspenziju policajca Damira Horvatovića zbog sumnje da je na blogu Šibenska konoba otvoreno kritizirao lokalne HDZ-ove vlasti i gradske uglednike dao je glavom i bradom šibenski konobar.
Tvrdi kako je suspendirani Horvatović nevin, kako nema veze s blogom Šibenska konoba. Veli kako mu je čitavu priču namjestio čovjek kojega je često spominjao u svom blogu. Po svoj prilici aludira na Ivana Bajića, člana Gradskog poglavarstva zaduženog za more i turizam, inače, intimusa s pokojnim Zlatkom Bagarićem, zloglasnim šefom zločinačke organizacije. Bajića je najviše prozivao, drži, što mu je ovaj zamjerio.
POVREDA DISCIPLINE
Unatoč tvrdnjama konobara, policija i dalje Horvatovića tereti zbog “povrede radne discipline“. Drugim riječima, tvrde da je Horvatović autor i vlasnik bloga, te da je na radnom mjestu u radno vrijeme pisao postove kojima je vrijeđao čast i ugled lokalnih HDZ-ovaca, poduzetnika i uglednika Šibenika, te Policije čiji je zaposlenik, zbog čega je suspendiran 30. siječnja ove godine.
Međutim dopis kojega je PU šibensko-kninska poslala na adresu Nove TV, vlasnika Bloga.hr na kojemu je objavljivana Šibenska konoba (kojim traže podatke o vlasniku osobe koja je otvorila blog) prema mišljenju pravnih stručnjaka, zadiranje je u privatnost drugih osoba. Stručnjaci tvrde da je policija trebala zatražiti potvrdu da je Horvatović vlasnik bloga Šibenska konoba, a ne zahtijevati ime vlasnika.
NARUŠENA PRIVATNOST
Ukoliko suspendirani policajac nije šibenski konobar, narušena je privatnost stvarnog vlasnika koji, mada vladajućima ne pogoduje, još uvijek nije zaradio tužbu za povredu ugleda i časti na temelju koje bi njegov identitet policija trebala poznavati.
Zbog svega ovoga, vjerna publika šibenskog konobara sve je više sklona vjerovati da je suspenzija Horvatovića bila mamac kojim je šibenska policija htjela doći do „pravog“ konobara, računajući vjerojatno da će se, ako je optuženi nedužan, konobar sam prijaviti.
Jelena Devčić

savjesni

Tko je glasao

OK. Svakavki su se zakoni

OK. Svakavki su se zakoni ovdje plasirali, a ja nit sam strucnjak, nit sam zainteresiran ulaziti duboko u pravnu problematiku. Umjesto toga draze bi mi bilo kada bi Vesna ili Op. zdravo seljacki objasnili sto se dogadja i sta treba imat na umu.

Dalje. Ako je proces nezakonit, interesira me koji su to tocno ljudi koji ce silom prilika nuzno biti suspendirani i/ili zakonski gonjeni kada se ukine njihova protekcija. Imena i prezimena.

Malo je blesavo da sve ovo ostane u nekom pjesnickom stihu, kada vec govorimo o vrlo konkretnom.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Čini mi se da je "konoba"

Čini mi se da je "konoba" zatvorila s radom, a da naša početna briga nije urodila plodom:

Anonimno Anonimno kaže...
...
jućer navećer 06.02.2008 sve rute prema blogovima na blogspot.com su preko T-coma bila zatvorene do danas 07.02.2008 ujutro, moglo se sa vodatela i drugih providera ali ne sa t-coma, recite mi da sam paranoićan
...
7/2/08 11:39
...
Anonimno kaže...
...
Friški Šibenski list:
"Policijska uprava pokrenula disciplinski postupak - Horvatović suspendiran zbog blaćenja na blogu
Na temelju poduzetih izvida utvrdili smo da je policijski službenik Damir Horvatović vlasnik i autor spornog bloga, te da je na radnom mjestu u vrijeme radnog vremena doista pisao postove u kojima je vrijeđao i omalovažavao javne osobe grada i županije i policijsku službu čiji je i on pripadnik – kazao je Branko Peran, načelnik PU šibensko-kninske."
Broj: 2301 - 07.02.2008.
...
7/2/08 20:39
...
Komentari na sibenskakonoba.blogspot.com

Što ćemo sad blogeri?!

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

izgleda da će ovo biti one

izgleda da će ovo biti one man fight , a možda ipak neće :)

savjesni

Tko je glasao

Nadam se da neće. Ne

Nadam se da neće. Ne smijemo dopustiti da se ugrožavanjem prava na slobodu govora ugrožava naš nacionalni interes - ulazak u euroatlantske integracije ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Udruga blogera? Nema vise

Udruga blogera? Nema vise smisla djelovati samo ad hoc. Previse umara. Potrebni su nam mehanizmi.

Istovremeno, interesira me zasto DEMOS i Esperansa kao dio koalicije koja je omogucila sve ovo uporno sute?

I koja je svrha njihovog politickog djelovanja, ako nece reagirati u ovakvim kriticnim situacijama?

I sto je uopce sa SDPom? I sa HNDom? Jesam li koga zaboravio, 45 lines?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

današnja slobodna dalmacija

današnja slobodna dalmacija prenosi ćlanak u kojem je izjava glasnogovornika Ravnateljstva policije Krunoslava Borovca:

- podnesena je prijava protiv ugleda i časti, a stekle su se osnove i za sumnju na neka druga kaznena djela. Procijenjeno je da se radi o zloupotrebi položaja i ovlasti jer je Horvatović koristio podatke službene evidencije za objavljivanje na blogu. Temeljem čl. 177. ZKP rađeni su izvidi i otvorena krim-obrada te utvrđen autor bloga. Policija kao vlasnik opreme povjerene Horvatoviću za rad mora itvrditi koristi li se oprema i za druge poslove. Vidjeti ćemo hoće li se i za koja kaznena djela u ovom slučaju podnijeti prijava

Tko je glasao

evo o ovom pričaju i u

evo o ovom pričaju i u Srbiji

savjesni

Tko je glasao

Koliko sam shvatio,

Koliko sam shvatio, Šibenski konobar je na svom blogu ponudio Damiru Horvatoviću da će odati svoj identitet jer je Damiru povezivanje s njegovim blogom napravljena šteta.
Horvatović, bar koliko je zasad poznato, nije prihvatio ponudu. Iako suočen sa disciplinskim postupkom što u konačnici može dovesti i do gubitka radnog mjesta, nije prihvatio da Šibenski konobar otkrije svoj identitet. Nije prihvatio igru da se preko njegove kože progone blogeri.

Moj duboki naklon gospodine Horvatoviću!

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

da i ja sam to proćitao

da i ja sam to proćitao maloprije, ostaje nam da čekamo i vidimo što će biti

savjesni

Tko je glasao
Tko je glasao

Zakon o policiji Članak

Zakon o policiji
Članak 51.

U svrhu utvrđivanja počinitelja kaznenog djela iz stavka 2. i 3. ovoga članka, policijski službenik je dužan na zahtjev oštećenog ili druge osobe ovlaštene na podnošenje privatne tužbe poduzeti nužne radnje koje one ne mogu samostalno poduzeti.
Obveze iz stavka 2., 3. i 4. ovoga članka ne odnose se na slučajeve kada postoje osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo protiv časti i ugleda.

Zakon o kaznenom postupku
3. Izvidi kaznenih djela

Članak 186.

(1) Ako postoje osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti, redarstvene vlasti dužne su poduzeti potrebne mjere da se pronađe počinitelj kaznenog djela, da se počinitelj ili sudionik ne sakrije ili ne pobjegne, da se otkriju i osiguraju tragovi kaznenog djela i predmeti koji mogu poslužiti pri utvrđivanju činjenica te da prikupe sve obavijesti koje bi mogle biti od koristi za uspješno vođenje kaznenog postupka. O poduzimanju mjera redarstvene vlasti će obavijestiti državnog odvjetnika u roku od dvadeset i četiri sata nakon poduzimanja prve radnje. Državni odvjetnik će prema potrebi, postupiti na način propisan u članku 183. stavku 2. ovoga Zakona.

(2) Radi ispunjenja zadataka iz stavka 1. ovoga članka redarstvene vlasti mogu tražiti potrebne obavijesti od građana, primijeniti poligrafsko testiranje, analiziranje glasa, obaviti potreban pregled prijevoznih sredstava, osoba i prtljage, za prijeko potrebno vrijeme nadzirati i ograničiti kretanje određenih osoba na određenom prostoru (promatranje, pratnja, blokada, racija, zasjeda, klopka, nadzor prijenosa stvari i dr.), poduzeti potrebne mjere u svezi s utvrđivanjem istovjetnosti osoba i predmeta, raspisati potragu za osobom i stvarima, u nazočnosti odgovorne osobe obaviti pregled određenih objekata i prostorija državnih tijela, pravnih osoba te drugih poslovnih prostora i ostvariti uvid u određenu njihovu dokumentaciju i podatke, prikupljati obavijesti uz prikrivanje svrhe prikupljanja ili s prikrivanjem svojstva policijskog službenika, putem tajnog izvjestitelja, od pravne osobe koja pruža telekomunikacijske usluge zatražiti provjeru istovjetnosti telekomunikacijskih adresa koje su u određenom razdoblju uspostavile vezu, te poduzeti druge potrebne mjere i radnje. O činjenicama i okolnostima koje su utvrđene prilikom poduzimanja pojedinih radnji, a mogu biti od interesa za kazneni postupak, sastavit će se službena zabilješka.
ZK već naveden u komentaru Savjesnog.

E sad, slijedom navedenog da se zaključiti slijedeće:
Policija jest ovlaštena poduzimati mjere u slučaju kad se radi o kaznenom djelu koje se goni po službenoj dužnosti. I tad moraju u roku od 24 sata IZVJESTITI državnog odvjetnika o poduzetim radnjama, kao i voditi službenu zabilješku. Pisanje na blogu nije djelo koje se goni po službenoj dužnosti ili da svi spakujemo stvari pa u najbliži zatvor?
Dalje, prema Zakonu o policiji ovaj tip radnji se NE PODUZIMA kad je u pitanju kazneno djelo protiv časti i ugleda.
Gledajući zahtjev prema Novoj TV očito je službena osoba prekoračila ovlasti i time nanijela štetu drugome. Dakle, na scenu stupa KZ koji je naveden u komentaru Savjesnog. Eto, našem ministru pa neka sad on djeluje. Bit će stegovnih, ali nadam se ne prema onome kojeg su sad suspendirali! I pitam se pitam, hoće li sad načelnik PU Šibenika dati ostavku?

Duboko more

Tko je glasao

Bit će stegovnih, ali nadam

Bit će stegovnih, ali nadam se ne prema onome kojeg su sad suspendirali! I pitam se pitam, hoće li sad načelnik PU Šibenika dati ostavku?
Hoce ali jedino ako ide u lov na veprove sa crvenkapicom.

Tko je glasao

U ovom slučaju radi se o

U ovom slučaju radi se o napadu na slobodu medija. Onaj tko poznaje situaciju u Šibeniku dobro zna da postoji samo jedna novina (Novi tjednik) i blog Šibenska konoba u kojima se objavljuju i stvari koje nisu po volji lokalnim HDZ-ovcima, čitaj njihove afere. Damir je samo kolateralna žrtva, ali žrtva koja ima obitelj i policijski posao mu je jedini prihod. Pravi i jedini cilj je doći do čovjeka koji se predstavlja kao Šibenski konobar i to ne zbog njega već zbog mreže ljudi-informatora koja ga okružuje. Pri tom se ne biraju sredstva, krše se zakoni, krši se privatnost pojedinaca, a sve u interesu zacrtanog cilja: otkriti i ušutkati Šibenskog konobara. Da je našeg prekršitelja ovlasti i zloupotrebljavača službene funkcije, bajnog policijskog inspektora zanimalo da li je vlasnik bloga Damir Horvatović, onda bi pitanje upućeno Novoj TV glasilo: molimo Vas da nam potvrdite ili negirate da je vlasnik bloga „Šibenska konoba“ Damir Horvatović. Ali ne, njegovo pitanje glasi : Molimo navedeni naslov da nam utvrdi točan identitet osobe koja je otvorila blog naziva „Šibenska konoba“. I što sad kad Damir nije, a doista NIJE vlasnik bloga. Što s identitetom osobe do kojeg se došlo u nekakvom policijskom „vršljanju“ po korisnicima bloga.hr. Nema službene zabilješke, nema apsolutno ničeg što bi identitet tog čovjeka ostavilo tajnim. Osim toga otvara se još jedno pitanje. Koliko sam razumio iz vašeg pisanja protiv Damira policija vodi svoj interni postupak, tzv. stegovni postupak. Znači li ovaj presedan da policija može osumnjičiti bilo koga u svojim redovima, a onda nesmiljeno, bez ikakvog službenog pokretanja istrage i sudskog naloga, krenuti kopati po svima nama. Jer oni to što rade rade na temelju predstavke, da bi otkrili da li je netko iz njihovih redova počinio nekakvo djelo. Mrak je dobro citirao članak 51. Zakona o policiji, ali ja postavljam pitanje što je s člankom 186. ZKP-a koji definiraju kad, zbog čega i tko smije poduzimati radnje koje je poduzeo naš vrli inspektor na svoju ruku. I tko će odgovarati zbog postupaka našeg revnog inspektora. Ej, ministre Rončeviću evo stegovnog, ali onog pravog na vidiku. Mislim da je za ta djela koja je počinio naš vrli inspektor predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do 3 godine. Pa uživaj!
BTW:
Kazneni zakon
KAZNENA DJELA PROTIV SLUŽBENE DUŽNOSTI
Zlouporaba položaja i ovlasti
Članak 337.
(1) Službena ili odgovorna osoba koja s ciljem da sebi ili drugome pribavi kakvu neimovinsku korist ili da drugome prouzroči kakvu štetu iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
(2) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka prouzročena znatna šteta ili je došlo do teže povrede prava drugoga,
počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.
(3) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena imovinska korist,
počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(4) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena znatna imovinska korist, a počinitelj je postupao s ciljem pribavljanja takve koristi,
počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

savjesni

Tko je glasao

Da, mislim da se može

Da, mislim da se može podnijeti kaznena prijava protiv lika koji je potpisan na zahtjevu za utvrđivanje IP adrese. I mislim da bi taj i trebao odgovarati jer je stršno da se koristi policijskim ovlaštenjima tako da ih zloupotrebljava.

Duboko more

Tko je glasao

(1) Službena ili odgovorna

(1) Službena ili odgovorna osoba koja s ciljem da sebi ili drugome pribavi kakvu neimovinsku korist ili da drugome prouzroči kakvu štetu iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost,
Znaci da se u ovoj situaciji moze nadleznom organu podnijeti krivicna prijava.

Tko je glasao

nisam pravnik ali tako se

nisam pravnik ali tako se ćini
za taj tekst gore navedeni mi je trebala cijela vjećnost kopanja

savjesni

Tko je glasao

za potrebe rasprave dodao

za potrebe rasprave dodao bih slijedeći dio iz zakona o policiji

ZAKON O POLICIJI

Članak 51.

Policijski službenik dužan je zaprimiti prijavu o počinjenom kaznenom djelu za koje se progoni po službenoj dužnosti.

Ako se pri podnošenju kaznene prijave ili provođenjem izvida utvrdi da se radi o kaznenom djelu koje se progoni po privatnoj tužbi ili se utvrdi da događaj nema obilježja kaznenog djela, policijski službenik je dužan o tome izvijestiti oštećenog.

Ako policijski službenik zaprimi pisanu ili usmenu prijavu o kaznenom djelu s poznatim počiniteljem za koje se progoni privatnom tužbom, dužan je o tome obavijestiti oštećenu osobu.

U svrhu utvrđivanja počinitelja kaznenog djela iz stavka 2. i 3. ovoga članka, policijski službenik je dužan na zahtjev oštećenog ili druge osobe ovlaštene na podnošenje privatne tužbe poduzeti nužne radnje koje one ne mogu samostalno poduzeti.

Obveze iz stavka 2., 3. i 4. ovoga članka ne odnose se na slučajeve kada postoje osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo protiv časti i ugleda.

Tko je glasao

Kako sam vec nekoliko puta

Kako sam vec nekoliko puta predlozio vrijeme je za konkretnu akciju zastite blogerskog prostora. Vjerujem kako ce blogerska solidarnost na djelu natjerati vlastodrsce da se pocnu drzati zakona kao pijani plota. Predlazem da se preporuci blogerskoj zajednici vid akcije sa stavljanjem bannera i linkom na pricu. Nadalje nasi cijenjeni blogeri koji nas predstavljaju u Saboru Republike Hrvatske trebali bi postaviti zajednicko pitanje na prvoj slijedecoj sjednici Sabora. Treba izvrsiti blogerski pritisak jer ovdje vidimo ocito krsenje zakona od onih koji bi zakon trebali provoditi. U svakom slucaju treba nesto poduzeti.

Tko je glasao

Izmedju ostalog zahtjevati

Izmedju ostalog zahtjevati istragu i dici pitanje na taj nivo da vise niko u Hrvatskoj ne moze reci kako stvar nije bitna.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

prema mojim informacijama,

prema mojim informacijama, ovaj portal je pod stalnom paskom i prevodi se u EU...Driveru se ne piše dobro, on pokušava (čujem) dovest stranku na zdrave noge, ali današnja vijest to očito opovrgava, naime, izjavio je da Ana Lovrin dobro obavlja svoj posao (normalno, dala mu je onu kuću)...

Tko je glasao

Izgleda da je sazrelo

Izgleda da je sazrelo vrijeme za osnivanje udruge blogera, kao sto Esperanza vec neko vrijeme spominje.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Ja predlažem da osnujemo

Ja predlažem da osnujemo povjerenstvo za praćenje aktivnosti blogera. Kolko puta dnevno jedu paradajz, koliko dugo gledaju sapunice i slično. Mislim da bi to bilo puno efikasnije od udruge.

Šalim se. Možda si u kratkom komentaru bio nedorečen. Mene bi npr, zanimalo hoće li ta udruga štititi svoje istaknute članove, kako će štititi zviždače, kako će promovirati svoja istraživanja i nezgodne informacije u medijima i slično. Ako će to biti udruga šetača loncima, pametnjakovića i nadobudnih piskarala, onda na mene ne računajte. Ja sam samo za konkretne i dobro isplanirane akcije.

A kao što vidite po imenu, profesionalno sam invalidan za druženje sa prepametnim članovima :)

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Hehe. Ti tu u svakom slucaju

Hehe. Ti tu u svakom slucaju odmah ispadas jer sa imenom i prezimenom neces stati iza bilo koje blogerske akcije. ;-)

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Neću stati nickom. To bi

Neću stati nickom. To bi fakat obezglavilo (obezmozgilo :) svaku akciju :)

Ali zato, ne da ću samo imenom, nego ću stati svojim tijelom, srcem i dušom uz svaku ozbiljnu akciju. Ali velim, u obzir dolaze samo ozbiljne akcije, a ne dječji experimenti i igre kauboja i indijanaca.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Velike rijeci za jednog

Velike rijeci za jednog anonimca.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Gale, Iza svakog anonimca se

Gale,
Iza svakog anonimca se nalazi jedna osoba, i ta ima ime i prezime.

Tko je glasao

Cesto se iza tisuce

Cesto se iza tisuce anonimaca nalazi ista osoba. A i koliko mozes racunati na covjeka koji se boji javno reci ono sto misli?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Kakvim se ti teorijama

Kakvim se ti teorijama zamaraš? Možda i Gale koristi sto nickova u kojima tvrdi suprotno od ovog javnog, ili se njima služi da bi promovirao sam sebe. Kad smo već kod teških teorija :)

A možda javni Gordan Ponjavić ovdje tvrdi svašta, a kad zagusti onda će se sakriti u mišju rupu. To mi se čak čini kao vjerovatna opcija. Jer, kako je sam nedavno izjavio, i ovako mu je dobro, pa čemu izazivati vraga?
Što je razmišljanje u redu, pogotovo kad znaš da se deklarirani prijatelji, oni sa nickovima, a pogotovo oni sa imenom, posakriju kad ih najviše trebaš.

E moj Gale, nikad od tebe Che Guevara :)

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Opet ponavljam: Oni ne samo

Opet ponavljam: Oni ne samo da njuškaju po serverima i prate "bijesove" već i aktivno sudjeluju u bloganju, komentiranju... Oni čak idu tako daleko da se koriste agentima provokatorima na nezakonit način, naime oni Vas navedu na kazneno djelo, recimo kao da vam uvale tri kilograma koke, pa vas prijave da imate doma drogu... (to su te "anonimne prijave"). Više vam za sada ne mogu reći jer me vežu tri potpisa o pristanku na čuvanje službene tajne. Sretno ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Eh, Željko, jedno vrijeme

Eh, Željko, jedno vrijeme sam se klonio čitanja svega ovoga što je tebe, mene, šibenskog konobara... zahvatilo. Da očuvam zdrav :) razum. Pomirio sam se i s tim da sam po dvije pravomoćne i jednoj nepravomoćnoj presudi počinitelj djela pronošenja klevete, odnosno trostruki kriminalac i da mi zbog toga stižu ovrhe na pokretnosti na ime naplate kazni i sudskih troškova.
Sad se ponovo vraćam svoj ovoj divoti. Naime, zahvaljujući mom vrlom odvjetniku i zvijezdi pod kojom sam se rađao, u tužbi (četvrtoj, petoj i šestoj, objedinjenoj u jednu) u kojoj obitelj dugogodišnjeg lokalnog šerifa potražuje 252.000 kn zbog duševnih boli prouzročenih čitanjem članka i komentara na vukovarac.net, u tužbi u kojoj separatno potražuju 101 + 101 + 50 tisuća, dio od 50 tisuća postaje pravomoćan i počinje ovrha 1/3 plaće. Onih 202 tisuće vraćaju se na ponovno dosuđenje, imaju se uskladiti s željama obitelji! :)
Kad sve uspiju, a na najboljem su putu, bit će to s kamatama i troškovima pola milijuna kuna na sljedećih 30 godina od plaće i/ili ostalih primanja, te sve vrijedno što se u kući jedne prosječne ili lošije stojeće obitelji može naći...
I sad se vraćam ovome što ti kažeš... Da, oni sve prate. Pronašao sam i reparirao hard disk iz vremena kad su sve te tužbe krenule, pronašao izuzetnih mailova korespodencije i nekakvih sitnih backupova... Ovo me može vratiti među žive. O tome sam dao naznake na vukovarac.net, da oni koji snose "krivicu" pisanja članaka i komentiranja ipak razmisle o svemu i pripreme se u ulozi svjedoka biti ljudi ili ostati nijemi...
Ali, već jutros imam poziv iz krim policije Vinkovci, upit posjedujem li taj hard disk i da li bih ga mogao dostaviti na uvid... Imam osjećaj da, ako im ga predam, nikad se više s njega ništa neće moći skinuti, bit će "greškom" formatiran...
Znam da ovdje ima desetak ljudi koji, ako već nisu imali osobnih problema s kojima se nas nekolicina susreće, barem su u iskrenom empatičnom odnosu i njihove sugestije ponekad mnogo znače...
Što ne znači da su ostali provokatori. Ostali samo daju ideje i sugestije provokatorima :)
Želim pitati: Željko, ljudi, možete li me uputiti na adrese u EU koje bi trebale biti upućene na apsurd i nakaradu i protiv čega nemam više prava na bilo kakve pravne lijekove (čak su i u ovoj presudi za duševne boli na perfidan način izbjegli mogućnost revizije, odnosno prolaska ka višoj instanci, Vrhovnom sudu...

Tko je glasao

Nemoj im taj disk dati! Meni

Nemoj im taj disk dati! Meni su spržili SanDiskovu memorijsku karticu. Dobro to mi je dokaz za nezakonitu pretragu, a na sreću prethodno sam materijala već skinuo s karitice i Kodak mi je dao novu karticu tako da je to po mene povoljno završilo, a njih tek čekaju s.... A kad tebi sprže hard moš se slikat. Zato, nedaj!
Možeš se obratiti EU Komisiji i to izravno kao ja Rehnu i Francu Frattiniju. Imaš njihove mailove na web-u EU Komisije. A možeš pisati i njihovu osoblju. Slobodno se pozovi na mene. Nemoj se obraćati ovima lokalnima jer su oni ili pod pritiskom ili "surađuju". Sretno ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

To se zove konkretna

To se zove konkretna informacija.

Samo, meni se čini, da bi čovjek svejedno mogao najebati, još više neg što je sada...

Divim vam se obojici, ali imam dojam da se niste dobro pripremili prije čačkanja mečke. Meni naprimjer nije jasno kako ti 45 nisi napravio kopije dokumenata i fajlova? Zar nisi pretpostavio da ćeš međede možda previše raspizdit i da će reagirati?

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Prvo ja nisam firma, odnosno

Prvo ja nisam firma, odnosno nemam sluge koji će mi tisuće dokumenata skenirati, pa na neko treće mjesto pohraniti. Drugo, ja sam novinar, ne insider pod nickom.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

external HDD 600 GB, kad

external HDD 600 GB, kad pozvoni udba s nalogom odspoji se za 8 sek i sakrije na unaprijed određeno mjesto koje ćeš jedva i sam naći...obvezno ga odspajat i kad te nema doma više od 4h...pazi na stalna mjesta na koja ideš jer zalijepe sitni mikrofon...pazi s kim se voziš u autu na dužu turu jer će neki teretnjak slučajno izgubit kontrolu...ako ti je auto vani pripazi jer će ujutro osvanuti s tehničkom greškom koja će biti kobna kod neke provalije...noću nikad sam jer će neki džeparoš slučajno kamenom u glavu...gsm ti se prati 24h ...sretno

Tko je glasao

Ako su uspjeli svojedobno

Ako su uspjeli svojedobno napucati Regana onda to znači da nema apsolutne sigurnosti. Ako žele nešto učiniti, učiniti će. Ali nije loše poslušati i pametne i razborite savjete.

Tko je glasao

tnx ;) a naročito

tnx ;) a naročito izbjegavati da te netko u birtiji isprovocira da bi mu išao razbiti glavu ;)
Pokojnog Levara je Tihomir Orešković pokušai isprovocirati tako što e nahuckao suprugu Milicu da Levaru na cesti opali šamar. Moš mislit što je bilo Ličaninu otrpjet tu sramotu da bi sačuvao tuđe i svoju glavu ;) Kasnije ju je izgubio, a to kako najbolje zna naš prijatelj Tomica Karamarko, kojeg ovim putem srdačno pozdravljamo.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

A što ćemo sad svi u

A što ćemo sad svi u paniku!?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Željko, uz dužno

Željko, uz dužno poštovanje...
Kompliciraš oko jednostavnih stvari. Mogao si to sve staviti na par USBova (4GB je 200kn) pa ih spremit negdje, ne znam, zakopat ispod mosta :)

Ja znam da si ti novinar i to sa imenom, ali baš zato (zbog jednog i drugog) si trebao biti posebno oprezan.

Nadam se da te ne gnjavim sa ovim primjedbama. Jer izuzetno te cijenim, pa ovo shvati samo kao drugarsku kritiku :)

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Oni koji su naj više u

Oni koji su naj više u "emigraciji" galamili protiv jugoslavije su bili UDBA-ši.

Tko je glasao

Ista priča. Zamislite,

Ista priča. Zamislite, poznam Božidara Spasića, bivšeg saveznog udbaša koji mi je pričao kako je falsificirao jedan broj "Nove Hrvatske" te kakvu je pomutnju u redovima "emigracije" to izazvalo i kako su se tim potezom napecali naivnih "ustaša" ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Jest, pojavila se

Jest, pojavila se falsificirana Nova Hrvatska i to s izmišljenim intervjuom sa Stjepanom Đurekovićem. (nadam se da se dobro sjećam) No bila je tako "pacerski" napravljena (puno sdrbizama) da je svatko odmah mogao primijetiti falsifikat. Dakle, taj falsifikat nije izazvao nikakvu pomutnju u emigraciji, ali je nažalost, najavio ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci