Tagovi

O poreznom dugu da ti pojem

Hrvatska, pa i moja Virovitica, je u šoku: objavljena je „lista srama“ koju korektno treba nazvati onim što ona jest: lista dužnika poreza hrvatskoj državi. Nijedna mjera Milanović - Linić - Čačićeve vlade nije toliko odjeknula kao ova: već u nedjelju navečer u mojoj „bazi“ tj. na terasi jednog opustjelog virovitičkog restorana planula je rasprava koja je dovela do usijanja i povišenih tonova – treba li listu objaviti ili ne, i drugo, kako se tko u Virovitici obogatio u zadnje 22 godine?
Sugovornici su mi bila dva virovitička poduzetnika - obrtnika, i jedan stari SDP-eovac. Slušajući zajapurene diskutante, i sebe, u jednom sam trenutku pomislio da do utorka lista ipak neće biti objavljena, a sada, vidim, jest i zaključujem da je učinjen prvi korak u jednom od najboljih poteza ove nove vlade koja zapravo nije nova jer već osam mjeseci drži uzde ove države, a osim toga, nije nova i stoga što su potezi koje vuče isti ili vrlo slični onoj vlasti hadezea.
ŠTO JE U DRŽAVNOJ BLAGAJNI VEĆ ODAVNO TREBALO BITI!!!
Dakle, objava liste poreznih dužnika originalan je i ipak smjeli potez (za naše žabokrečinske prilike) i vidjet će se, da li i dalekosežan potez ove vlade, kojim bi se trebalo naći u državnoj blagajni ono što je u njoj već odavno moralo biti. Jer, da jest, onda vjerojatno ne bi ova vlada drsko i bez pardona vadila u osam mjeseci i zadnje kune svojim građanima, novim PDV-em, enormnim poskupljenjima struje i plina, i drugim kojekakvim dažbinama samo da se napuni prazna blagajna koju nismo učinili praznom, velika vjerojatnost, ni vi ni ja, nego ZNA SE tko…
Dakle, caru carevo, Bogu Božje, kaže narod - samo dvoje se mora – umrijeti i platiti porez!
I što je POREZ?? Vrlo jednostavno: dio prihoda koji pojedinac ili poduzeće se treba dati državi odnosno administrativnoj jedinici kao što je općina, grad…Iz tako prikupljenih financija osigurava se funkcioniranje državnog aparata i zadovoljavannje zjedničkih potreba. Poreza je bilo i bit će, nekada se zvao tlaka, nekada harač, nekada desetina…I načelo je bilo i ostalo: tko je zarađivao više, plaćao je i više. U nekim zemljama porez nije nikakva vojna tajna, kako se do sada u nas željelo prikazati : klikom na pravi portal, može se u nekoliko sekundi saznati koliko poreza plaća susjed, dragana, školski drug... Kada sam se 2006. godine našao u Hrvatskoj čudom sam se čudio kako je pitanje poreza bilo tek negdje 30-to pitanje razgovora i medija, nešto o čemu se nije ni pisalo ni govorilo. Osim kada je trebalo predati porezne bilance (rok) i tražiti povrat poreza. U Austriji među nama poduzetnicima pitanje poreza bilo je pitanje svih pitanja…I tamo, u solidno pravno uređenoj državi, da se razumijemo, govorkalo se da se prijavi u bilancama oko 70 % prihoda, a oko 30 % se utaji.. U nas, kažu mi znalci, oko 70 posto poreza se utaji, a oko 30 % plati, odnosno od toga jedan veliki dio ostane se dužan, sve do zastare ili oproštaja vlasti!
VRH SANTE LEDA?
Eto, dočekali smo i vrijeme kada se pitanje poreza, i to sasvim konkretno našlo među prvim pitanjima svakodnevnih razgovora.
U VPŽ, navodi se da Antun Antal državi duguje 6,7 milijuna kuna, Stjepan Zavada iz Orahovice nije platio 3,1 milijun kuna, Josip Ribić iz Rezovca Hrvatskoj duguje 5 milijuna kuna...Zanimljivo da mnogima promiče da je lista nepotpuna jer nema onih koji su također dužni, ali su porezni dug odgodili, reprogramirali i sl.(što iole spretniji poduzetnik čini!), tako da bi moglo biti da je lista dužnika samo vrh sante leda duga od ukupno oko 50 milijardi kuna! Da bi dobili sliku o kojem iznosu se radi valja reći da hrvatski državni proračun za jednu godinu (2012.) iznosi oko 118 milijardi kuna!
Također, na listi se nisu našli oni koji su dužni manje od 300.000 kuna, fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, odnosno obrtnici čiji dug je ispod 100.000 kuna, te ostali porezni obveznici… Popis je obuhvatio tvrtke, obrtnike i građane čija su dugovanja 'starija' od 90 dana.
Mene, ovako znatiželjnog, vjerujem i javnost, jako bi zanimalo da li je objavljena lista retuširana, da li je bilo brisanja dužnika prije objave, da li je uistinu Thompson, taj pjevač koji voli toliko Hrvatsku, da je za nju spreman i zabiti mač u pozornicu, dužan „voljenoj“ Hrvatkoj, 1,7 mil. kuna, zatim Jelena Rozga sposobna umilno pjevati, a imati dug od 500 000 kuna… U svakom kritičnijem i opširnijem članku o prvom potpredsjedniku vlade Republike Hrvatske… (PPVRH) spominjali su se milijunski iznosi poreznog duga, ali on nije dužan ni lipe poreza jer su sva silna poduzeća i udjeli prebačena jednostavno na neki odvjetnički ured ili suprugu… I bilo bi zanimljivo znati koliki je izvorni porezni dug, a koliko su u međuvremenu narasle kamate, ne zato da bih branio dužnike, nego da bi se znalo nije li se i država bavila - kamatarenjem???
Nisam stigao pregledati ni veći dio liste, kamoli cijelu, no zanima me ima li ijednog političara - poduzetnika na toj listi??
Kao poduzetnik i ja sam u Beču imao reprogramiran porezni dug državi, plaćao sam ga obročno, u ratama, i nisam ostao dužan austrijskoj državi ni cent! Nisam ni mogao drugačije, jer porezne uprave u Austriji baš i ne gledaju kroz prste poreznim dužnicima, a kamoli da opraštaju milijune poreza što se kod nas donedavno radilo, čak odlukama hrvatske vlade!!!
Nitko od nas nije čistunac, svi mi imamo pokoji grijeh, ali ovo s porezima i dugovanjima prevršilo je svaku mjeru. Sada će se vriskati da je to stvaranje još pogubnije antipoduzetničke klime, pojedini „poduzetnici“ žalit će se da im je država ostala dužna pa ne mogu platiti porez, da oni drže radna mjesta i pored krize itd. A što s onima kojima nitko nije ostao dužan, porez nisu platili ili su ga dobrano utajili, ali su kupovali vile, gradili velebne kuće, ljetnikovce, kupovali stanove, apartmane na Jadranu, lude aute, jahte, naručivali prostitutke na jahte, ukratko živjeli u masti i slasti??? Zapravo, gramzivi i pohlepni gomilali su mrtve kapitale, nešto što čak ni ne koriste, niti nitko iz njihove okoline.
Da sad ne analiziramo koliko je poreznih dužnika koji se desetljećima busaju u hrvatska prsa, zaklinju domovini i hrvatskoj državi, a ne ispunjavaju osnovnu obvezu prema njoj – plaćanje poreza!
AKO NEMAJU ZA POREZ, NEKA PRODAJU MRTVE KAPITALE!
Ono što se također trebamo pitati kako je bilo moguće da se porezni dug kod mnogih nagomilao do nevjerojatnih iznosa, što su radile Porezne uprave do sada, svi drugi mehanizmi državne kontrole i revizije??? Ima se za aute s grijanim sjedalima, ali se nema za stvaranje financijske policije i njeno opremanje, zapošljavanje kvalitetnih kadrova u njoj?? I pitam se što Nadi Čavlović Smiljanec (virovitički SDP kadar), koja je s ministrom Linićem ipak učinila prvi korak ka bistrenju politike i ekonomije, trebaju izjave da će realno biti naplaćeno od ukupnog duga samo oko 15 milijardi kuna!??? Dužnici nemaju?? Ma dajte…!!! Ako su ljudi u nevolji odnosili godinama zadnji prsten i ogrlice svojih najbližih - „obiteljsku srebreninu“ na prodaju, što ovi ne bi prodali nešto od svoje nagomilane imovine??? Nekoliko slika poznatih slikara, primjerice?? Ili, moraju li oni i dalje voziti Mercedese, Alfa Romee, Audije …dok će raja voziti Golfove stare i 10 godina?!!
U mjestu gdje sam rođen, u mom djetinjstvu pamtim kada su poreznici stigli bližem susjedu da naplate porezni dug. Pred nama djecom odveli su mu konje i krave, siromašna obitelj postala je još siromašnija.
Jako, baš jako se bojim, poznavajući 22 godine lutanja u „povijesnoj zbiljnosti“ da će i oko poreznog duga biti mjesec dana frke, stradat će mali poduzetnici, uredni platiše poreza će se pitati kolike smo bile budale što smo ga pošteno plaćali, a brutalni hrvatski poduzetnici, a i ne mali broj političara, i dalje će se šepuriti svojim bogatsvom i te i dalje lupati se o prsa junačka i nažalost – kradljiva i lažljiva.
No, ipak živi bili pa vidjeli kako će ova porezna storija završiti???

Komentari

Država ne funkcionira glede poreza, to zna i - Mrak

Vlada RH izjednačila je kriminalce, estradnjake, sportaše sa obrtnicima koji ne prihoduju ništa. Ovakav protu-ustavan čin Vlade RH, presedan je u svijetu koji nije sramota građana, nego države. Prema Ustavu RH i Zakonu o osobnim podacima strogo je zabranjeno objavljivati osobne podatke bez pristanka vlasnika, čak ni institucija RH nema pravo na ovaj čin. Vlada je prekršila zakon samom činjenicom da je 50ak milijardi kuna oprostila nepoznatim poduzećima, firmama i pojedincima, i to po nepoznatim kriterijima, koje nije htjela javno obznaniti i popisati kako je objavila upravo listu srama, za sve ostale, 30 milijardi kuna. I odista na ovom svima sada poznatom spisku “Listi srama Linića” ima elitnih imena i firmi koja su pod čudnim okolnostima dužni, jer je poznato da favorizirani poduzetnici, pjevači, sportaši i glumci zarađuju silan novac, ali sa druge strane nalazi se obrtni sloj koji nije ostvarivao profit nego prisilno nametne paušalne dugove.
Prof. dr. sci Andrija Crnković je rekao da moli Vladu da objavi popis svojih političkih dugovanja prema narodu a prof. dr. Ljubo Jurčić za nekoliko svjetskih tv postaja pa i Al Jazeeru jer je i Azija u šoku, tvrdi da država najviše duguje i građanima i pojedincima a traži da građani ispunjavaju svoje obaveze. “Državni sustav ne funkcionira i nema pravo tražiti od građana funkcionalnost. Ovo je politička igra da se skrene pozornost sa važnijih stvari, val nezaposlenosti, loš turizam i gospodarstvo, korupcija. Ovo nisu pravne mogućnosti niti pravne metode nego čisti obračun. 100.000 staviti na stub srama nije problem građana, to je stup srama države jer je ona to skrivila. Potrebno je 200 od svih tih kriminalaca pribiti na stub srama, a ne sve građane i firme pretvoriti u kriminalce.” – zaključio je Jurčić

Tko je glasao

@sjenka

Ne bih se složio s imenjakom Jurčićem: on zna da se ne radi samo o 200 poreznih dužnika nego o najmanje stotinu tisuća! I moguće je da je država mnogima dužna, ali dužna je i zbog smanjenog priliva poreza. Da bi namirila svoje dugove, država treba imati stabilne prihode, a nema ih jer se ne plaćaju porezi, od raznih doprinosa preko carina do klasičnih poreza na prihod i dohodak!
Osim toga, koliko sam shvatio uopće nije otvoreno pitanje - UTAJE POREZA - a to je jedno od ključnih pitanja svakog društva i ozbiljne države! I u pozadini svega je - DUBOKA KRIZA MORALA, s dugom tradicijom u toj domeni!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@sjenka

I zaboravio sam nešto izuzetno važno: zna se da su oproštene milijarde kuna poreza, odlukama vlada. Ajmo objavit listu kome su oprošteni porezi, kada, u kojim iznosima, zbog kojih razloga!??? Objavimo i listu poreza koji su pali u zastaru, zatim listu novoformiranih poduzeća s jednim jedinim ciljem - da se izbjegne plaćanje poreza i doprinosa! Razgolititi treba one koji su radili (i rade) ispod žita, i njih sigiurno nije 200!
Tek bi dodatne liste značile da Linić i Nada Čavlović Smiljanec misle ozbiljno!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ne misle ozbiljno.. barem ne

ne misle ozbiljno.. barem ne ono sto zele da mi mislimo da oni misle..

lista je budalastina, zabava za narod .. kojem se ocigledno "bacaju koske" da ni se zabavljao dok ekipa za stolom radi nesto sasvim drugo ili ne radi ono sto bi trebala.. i tragicno je sto nas ima toliko koji to ne vidimo

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Volio bih da i meni netko dobaci "kosku" od nekoliko milijuna kuna poreznog duga! Da dam konto, može i manje od milijun!?? Ma, za prvu ruku primam "kosku" od 15 000 kuna, donju granicu za objavu liste dužnika!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

pa sad i nije neki problem..

pa sad i nije neki problem.. posalji prijavu samog sebe na PU.. i eto duga i komisije za dodjelu koski..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

hi ovako; 1. kukljicu sam

hi

ovako;

1. kukljicu sam blokirao do 5. rujna prvenstveno zbog uvrediljivog komentara: http://pollitika.com/o-poreznom-dugu-da-ti-pojem#comment-381078

2. obzirom da kukljica uporno ponavlja kako Ljubo ima klonove, upozorio bih da to nije točno jer taj account nikada nije imao registriran niti jedan jedini klonirani račun; no ovom prilikom bi vrijedilo podsjetiti da ih je kukljica imao ukupno 8 (svi su blokirani, for the record, mislim da je Ljubin prethodni account imao neke klonove, ako me netko podsjeti kako se zvao mogu provjeriti koliko no siguran sam da je kukljica rekorder)

mislim da bi se morali spustiti na razinu civilizirane rasprave i pristojno razgovarati

Tko je glasao

Ako te je "viša" sila

Ako te je "viša" sila prisilila da me baniraš i pri tome da lažeš samoga sebe, ne vidim razloga zašto lažeš ovoj zajednici da si kukljicu podlački banirao zbog njegovih komentara koji ti brkaju račune u tvojoj uvlakačkoj politici prema svojim političkim mentorima.

Znam da sam zgriješio jer nakon niza svojih zadnjih komentara nisam poslušao dobronamjerna upozorenja da ćeš me nastavim li kritizirati pravosuđe, kukulele koaliciju i tvog promovatora Svilenog Ivelu banirati.

Za razliku od prethodnog puta kada si to učinio bez javne objave i ikakvog razloga i pojašnjenja zašto si mu zatvorio nicks ovaj si puta našao "razlog". Prošli si puta o tome da me baniraš poslao poruku kolegi grdilinu i zamolio ga da me obavijesti da mi je ascount blokiran do daljnjeg i da ćeš o tome napisati obavijest na pollitika.com, a koju obavijest nisi nakada napisao.

Kukavički i podlo za ne, pogotovo kada tako postupa čovjek koji de dobio nagradu za razvoj slobode govora i demokracije.

No ovaj si puta našao razlog zbog kojeg si me blokirao, a na sve primjedbe o dvostrukim kriterijima i neprincipjelnosti si se pokrio svojim debelokožnim ušima. Tvoje pravo da na tvojoj prčiji radiš kako ti je drago, ali se ona ne kiti perjem kojeg si već odavno zamazao katranome!

DA NISI BEZOČNI LAŽOV I POLITIČKI PROFITER KOJI JE PROFITIRAO NA DNEVNICIMA I KOMENTARIMA ELITNOG DIJELA OVE ZAJEDNICE, ONDA BI PRIZNAO DA SE JE NICK KUKLJICA AKTIVIRAN DOSTA VREMENA NAKON NICKOVA KOJE PRIPISUJEŠ MENI! SAMA TA ČINJENICA GOVORI DA KUKLJICA UZ SVOJ NICK NIJE NIKADA IMAO JOŠ OSAM DRUGIH AKTIVNIH ASCOUNTA!

Bezočno lažeš da su svi navedeni nickovi (naveo si ih 8) ikada korišteni u prilog kukljice, niti su ti nickovi ikada dali bilo kada plus ili podršku mojim komentarima, niti je kukljica ikada imao bilo kakvu osjenu, ili komentar na navedene nickove.

Ti vrlo dobro znaš da su navedeni nickovi TEBI I MENTORIMA U POZADINI POLLITIKE.COM poslužili za obračun s izvjesnom osobom i dijelom korisnika obavještajnog podzemlja, koji su u to vrijeme bili opasnost da se pollitika.com pretvori okupljalištedesničara i protivnika SDP-a. Nakon što je opasnost uklonjena uklonio si i niz nepočudnih nickova među kojima su bili i onih 8 navedenih nickova.

Bezočno lažeš da nisi banirao Danimira akoa Ljubu zbog febriciranja duplih nickova, jer si sam priznao da si neke ascounte odmah po upozorenju blokirao, a ostatak je netragom nestao nakon što si banirao danimira.

Zahvaljujući ovoj zajednici dobio si onu prestižnu nagradu, nakon koje ti je krenulo na bolje. Nijednoj razumnoj i poštenoj osobi nije krivo što si se izvukao iz krize, ali je podlo i nepošteno da danas činiš upravo ono za čega si kako kažeš došao na ideju da otvoriš pollitiku.com.

Dva su para rukava dali prodaješ svoje znanje i iskustvo, ili uz to prodaješ još i snagu i ugled ove zajednice sa pollitike.com. Zajednice bez koje bi u to sam siguran još i dan danas uzdisao nad poreznim dugom i bio jedan od bezbroj blogera na čijem se blogu laprda i prodaje pamet frustriranih tipova by Feniks, by Ljubo Ruben Weis i njima sličnim umotvorcima, kojima je struka okrenula leđa pa su im internetski portali postali buvljak njihovih pamfleta i burleski.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Isti kriteriji? , a umjesto mraka- tišina

@mrak
Kada je riječ o blokiranju, čudi me da nisi blokirao @tenora koji mi uporno dodjeljuje krivi identitet osobe koja stvarno postoji (nije teško pronaći na internetu): Petra Avi, a na što sam te upozorila na pp.

Povlačiti identitet osobe, koja nema nikakve veze s mojim dnevnicima, je nanošenje štete toj osobi, jer joj se ime i prezime povlači po pollitici kada god se to @tenoru svidi. Osim toga toj osobi on savjetuje da se radije bavi "bordelskim poslovima".

Upozorila sam ga da nisam ta osoba, ali on i dalje nastavlja povlačiti ime te osobe po pollitici i uvrede koje upućuje meni, ustvari upućuje na njeno ime i prezime.

Kako da se od tih uvreda zaštiti osoba koja nema pojma da joj ime povlače po pollitici?

mislim da bi se morali spustiti na razinu civilizirane rasprave i pristojno razgovarati
U tu svrhu pročitaj pp, te ovaj komentar:
http://pollitika.com/quotolujaquot-ime-za-pobjedu#comment-381769

Mislila sam da ćeš to riješiti nakon pp, ali ostala je samo tišina, pa koristim ovaj trenutak kada spominješ civiliziranu raspravu i pristojnost.

Tko je glasao

bravo mracna silo oni ljubo

bravo mracna silo oni ljubo pljuje po crkvi u rvata i nikom nist pljuje po braniteljima i nasijem generalima ti nist ova ti valja de kazni kukuljicu de ti ima da taj kukljica pricepi ljubu istinom nemere to proci ovdek u finoj kuci mraka jok ti odmah s njizi u sturc dobro je prosa jabga dozivotno nemore svako kopitat ka neki ljubo neka se znade da nije rvatim ka zidovima mracne li demokracije moj covice samo ti tako nek se zna ko je gazda

Tko je glasao

kukljica

Nisi ti kukljicu blokirao zbog komentara http://pollitika.com/o-poreznom-dugu-da-ti-pojem#comment-381078 , već zbog komentara kritika kukulele koalicije, tvog prijatelja lignje sa Pantovčaka i kritika upućenih na rad državnih institucija. No tvoje je pravo da na svojoj prćiji radiš kako hoćeš.

Osim toga nije istina da sam ikada imao 8 ascounta kako tvrdiš i što je najčudnije to tvrdiš sada, samo da bi opravdao svoj najnoviji dokaz istog tretmana prema svim korisnicima. Također je čudno da si zaboravio na neke druge klonove, ali pamtiš da sam ja navodno imao 8 ascounta.

Jadno je moj mrak, jako jadno koliko politička ovisnost može promijeniti čovjeka, ali imam razumijevanja za tebe jer hebeš karakter, principe, dosljednost i pravednost kada se šupkanjem aktualnoj vlasti može ušićariti koja konu više!

Lijep pozdrav tebi i pozadini kojoj si učinio maknio s vrata žestogog kritičara. Nadam se da će ti to znati honorirati!

Tko je glasao

slika govori više od tisuću

slika govori više od tisuću riječi:

toliko o tome

Tko je glasao

jadan, jadniji, mrak! ta slika ne dokazuje apsolutno ništa

od tvojih optužbi. tvoja odluka dokazuje da si ti bolesna osoba!

Tko je glasao

kukljica odgovara na mrakove laži

Mrak možeš ti nabrajati ascounta koliko ti drago, ali nisi odgovorio na pitanje zašto nisi, ako je to istina, banirao kukljicu davno prije. Neću gubiti vrijeme traženjem tih ascounta po dnevnicima i traženjem vremena u kojem su ti ascounti aktivirani, samo mogu staviti ruku u vatru da kukljica od dana svoje aktivacije prije 3 godine i 40-setak tjedana nije nikada imao bilo koji drugi ascount, a svatko tko tvdi suprotno je bijedni i podli lažac.

Evo ti sada novoga povoda da baniraš kukljicu trajno, što ti je u biti bila namjera kod onog prvog nikada objavljenog i poješnjenog baniranja prije godinu dana, a sve to nakon mojih učeštalih i žestokih kritika tvog prijatelja Ivele. Meni se neda gubiti vrijeme u dokazivanju suprotnog, ali kada si tako siguran u ono što tvrdiš, bilo bi dobro da na makar jednom primjeru pokažeš da je bilo koji od nabrojanih ascounta dao ikada plus ili komentar potpore kukljici. To bi po meni bio dokaz da su nabrojani ascounti kako tvrdiš moji ascounti, jer da te podsjetim kod Ljube su svi ascounti koje si blokirao, a bilo ih je sijaset su davali pluseve isključivo Ljubi a minuse njegovim oponentima. To je ako se ne varam i svrha takvih ascounta. Osim toga sjeti se kada si banirao nekoliko korisnika za koje si dokazano znao da korist isti PC-a. Svoju grešku nisi htio priznati i svoju pogrešnu odluku nisi htio povući, a razlog je bila slučajnost da su ti korisnici bili protivnici tvog šefa Ivele i zagovornici Bandića. Toliko o tvojoj "pravednosti" koja kao se što vidimo ne razlikuje od pravednosti tvog gazde sa Pantovčaka i Patrije kojoj si mojim baniranjem učinio uslugu. Osim toga nisi odgovorio na primjedbu zašto si upravo mene izabrao da treniraš strogoću, a nisi reagirao na upozorenja da Ljubo optužuje kolege da su kradljivci, lažni branitelji, ratni profiteri i sijaset puno težih i gorih uvreda od ukazivanja na deficite u karakteru osobe koja sama sebi daje pluseve!

Jadna ti je to rabota, jadna ali pravda i pravednost je očiglednu samo dio tvog vokabulara, ali ne i vrlina karaktera.

Tko je glasao

gle, slika je gore a za svaki

gle, slika je gore a za svaki od tih accounta se točno može vidjeti kada su se logirali i zašto su okinuli alarm da su klonovi, ako ima netko (osim kukljice jer mi je besmisleno o tome razgovarati s njime jer obojca znamo što je istina) tko sumnja u to što sam napisao neka se lijepo javi, navrati do mene do ureda pa ćemo se ulogirati i pregledati svaki od tih accounta i što je taj točno radio

nema niti najmanje, ali niti najmanje, sumnje da se radi o klonovima koji su kreirani iz ovog ili onog razloga

što se tiče klonova, u pravilima ponašanja, uvjetima korištenja lijepo piše sve što je o tome bitno znati i što treba učiniti AKO postoji legitimni razlog zašto bi netko s istog računala pristupao pollitici s više od jednog accounta; takvih ljudi ima, redovito gasim accounte koji nisu udovoljili kriterije

što se tiče Danimira i povezanih accounta; ja smatram da nije ok da osoba sama sebi dijeli pluseve ali to je dopuštena situacija koju sam uzeo u kalkulaciju i ne vidim razloga zašto bi se bilo tko živcirao zbog toga; ako doista postoje osobe koje daju pluseve (a vjerojatno ih ima) ja to nisam uspio dokazati a da budem siguran u onoj mjeri u kojoj sam siguran da kukljica ima osam klon accounta (od koji su svi blokirani)
ako dobijem imalo suvisli dokaz kojeg mogu provjeriti ja ću postupiti jednako kao i za bilo koju drugu takvu situaciju

i zadnje, apsolutno ne kužim ovo "moj šef ivela" i tome slično; takva glupost je glupost iz puno razloga i ne vidim kakav efekt može izazvati jer je riječ kao prvo o logičkoj pogrešci (evo link na tekst koji to detaljno opisuje da se ne moram previše ponavljati: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies), samo osoba koja me ne poznaje može pisati takve gluposti (ali eto, internet trpi sve, pa i to)
uopće ne kužim ove reference na korisnike koji su bili protiv josipovića a za bandića? demos koliko vidimo i dalje uredno piše i diskutira na pollitici, bio je problem s njegovim šefom i duplim accountom kojeg oni neko vrijeme nisu riješili i nakon što smo to razriješili sve je ok (vidi pod logičke pogreške)

anyway, nemam se vremena zabavljati s ovakvim stvarima i diskusija sada staje, u rujnu će account biti ponovno aktiviran a onda možete odlučiti hoćete li nastaviti pisati ili ne

Tko je glasao

Mrak

Mrak zaista ne želim biti ničiji advokat ali moram napisati što sam zapazio.

Prvo kopija ovog:
"mrak — Pon, 06/08/2012 - 08:23.
slika govori više od tisuću
slika govori više od tisuću riječi:

toliko o tome

Ovdje mi nije kopiralo prijašnje nadimke.
No nema veze, vide se u tvom komentaru.
Evo mogu vjerovati da je tada Kuki koristio u različita vremena više nadimaka.
Ne znam dali ih je koristio istodobno.

Ali zaista nisam primjetio da je i jedan od tih nadimaka koristio od kada je registriran kao "Kukljica".
Nisam primjetio da je pod tim nadimcima slao komentare niti da je ocjenjivao dnevnike ili komentare.
Dakle smatram da je samom registracijom svog nadimka "Kukljica" prestao koristiti prijašnje.
Dakako da bi to trebalo provjeriti i ako je zaista tako to ne treba uzeti za zlo.
A zašto to velim?
Zato što znam i za dosta drugih koji su koristili više od jednog nadimka i nikada nisu bili banirani.
Neki jesu ali neki nisu.

Jednostavno sam za to da onaj tko se upisao pod drugim nadimkom može taj isti koristiti ali nikako i jedan i drugi ili više njih.

grdi

Tko je glasao

Mene bi zanimalo po kojim

Mene bi zanimalo po kojim parametrima sustav locira klona?

IP adresa + User Agent ili nesto vise?

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

@mrak i anonimac

Ne vidim nijedan razlog da se osoba kojoj su dokazani lažni računi tj. klonovi usmjerava na posve irelevantno pitanje političkih opcija i suradnje s ovim ili onim političarem. Svatko u demokratskom društvu kakvo naše nastoji biti, ima pravo surađivati s kim želi, sa lijevima, desnima, centrom, sa onima koji korektno cijene trud, rad i sposobnosti.
Ponavljam, kao Danimir nisam imao klonova, bilo je nekih navijanja sa strane, ti su navijači davno blokirani ili su se sami povukli, i time je i prva, ali i druga priča za mene završena.
Što se tiče korištenja legalne opcije plusiranja vlastitog dnevnika, činio sam to kada sam imao osjećaj ne samo da se dnevnik kritizira, već prije svega onda, kada sam napadan i to grubo, "ad hominem", i s osjećajem da se dio mojih dnevnika koordinirano i opsesivno minusira!
Nisam jedini koji to povremeno čini, ali nemam ništa protiv da se ta opcija ukine, a što će eventuano biti odluka vlasnika portala. Naravno, prije svega zalagat ću se za poštivanje svih pravila pollitike koja trebaju važiti za sve nas koji činimo ovu pollitičku zajednicu!
Ono što činim (poštivanje pravila) očekujem i od drugih jer tako se može održati normalan, pristojan dijalog budući da je, pored dnevnika, on nezaobilazan dio pollitike.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@mrak "Lista ponosa"???

Hvala na provjeri tzv. klonova moje persone i obavještavanju članova pollitika.com o činjenicama.
Što se tiče poreznog duga tema traži još dublje analize tog društvenog fenomena i šteta je što nemaš vremena za jedan vlastiti dnevnik. Inače, pada mi na pamet sjećanje na percipiranje poreznih dužnika u Austriji, i drugim pravno i ekonomski te politički uređenim državama, gdje su liste poreznih platiša svojevresne "liste ponosa" jer su jedan od znakova uspješnosti firmi i pojedinaca. Porezni dužnik nije na listi srama, kako se to u nas medijski naglasilo, jer poduzetništvo nije uvijek pravocrtno gibanje odnosno linija samo uspona. Govorim to iz osobnog iskustva gdje sam vodeći malu knjižaru-antikvarijat, odnosno trgujući knjigama u Beču 15 godina prošao fazu uspona (prvih oko deset godina) a zatim imao fazu pada (oko 5 zadnjih godina). Izuzetno je važno da se poduzetnik pravovremeno suoči s fazom pada prometa (potražnje) kada sa sve većim teškoćama namiruje obveze, pa i porez!
Zanimljivo je promatrati kako su u nas porezni dužnici krenuli brzo u protunapad, ne birajući sredstva, pa i najavljujući tužbe, mada je namjera i prve mjere Linića i Nade Čavlović Smiljanec u sređivanju poreznog kaosa logična i opravdana! I nedostaje jedna cjelovita reforma poreznog sustava Hrvatske s naglaskom na kvalitetnom kadroviranje i stimuliranje zaposlenih u delikatnim poreznim službama! No, prije svega, valja naći ravnotežu, grubo rečeno, između oporezivanja kapitala i oporezivanja rada!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Danimir

Danimir

Tko je glasao

nije imao nijednog (ali bilo

nije imao nijednog
(ali bilo je još nešto, sjećam se da je bio nekih problema; napominjem samo zato da bude jasno da ni ljubo nije čist do kraja)

Tko je glasao

cccccccc nije imao nijednog, sjećam se da je bio nekih problema?

dali je laž kada mrak za danimira tvrdi da nije imao nijedan klon a blokirao ih je ako se ne varam 5 + danimira nije li mrak tvrdio nakon te akcije tvrdio da za one koje dokaže da su klonovi njih blokira bez upozorenja, a sada kukljica imao čak 8 klonova i nije baniran kukljica je na portalu gotovo 4 godine a danimir je blokiran prije nekih 2 godine zašto prije ili poslije toga nije baniran kukljica čini mi se da mrakov izgovor ne drži vodu. netko tu izgleda debelo laže! podlost mraka je da se okrivljeni ne može braniti podlost kao nauk ispečen u službi politike

Tko je glasao

sjećam se da je bilo nešto,

sjećam se da je bilo nešto, to sam gore i napisao ali ni jedan ni drugi account nemaju registrirane klonove (za razliku od kukljice koji tome nije osobito inteligentno pristupio)

bio je netko drugi tko je krcao pluseve ali se ne mogu sjetiti accounta (a ima ih trenutno više od 5.000 pa je malo komplicirano tražiti)

Tko je glasao

kukljica

mrak, da krepaš od smijeha, kod ovakvog selektivnog pamćenja. Ma priznaj pritislo te, viša sila, pa ajmo blokirati kukljicu, jer mu "prijatelji" zbog toga što je uzeo tajni broj, već tri mjeseca ne mogu prijetiti na kućni telefon!

Pogledaj samo kakvih je tu uvreda, pogotovo ženskim korisnicima palo, a ti se praviš grbav i nisi nikome dao čak ni minus, a kamoli opomenu ili ga blokirao. Naravno tu se radi o običnim korisnicima pollitik.com, Hrvatima i Hrvaticana, a ne o zaštićenoj vrsti koja se može pozivati na pripadnost nekoj nacionalnoj manjini, kao što to čini vrli Ljubo Ruben Weiss.

Bolje je banirati kukljicu nego se izlagati riziku da se emailira pritužba tvom pajdi na Pantovčak. Treba ušutkati kukljicu baniranjem, jer napada kukulele koaliciju, ne zaobilazi ni "pravednika na Pantovčaku", ni krivokletnika Bajića, ni ravnateljicu porezne uprave

Razumijem ja tebe pollitika.com ti je odradila posao koji je trebala odraditi, a sada neka bude topla vodica. Nije kukljica tvoja prva žrtva, bilo ih je tu još. Sjetimo se kako su prošli oni koji su izabrali da će poduprijeti Bandića, a ne tvoj izbor Svilenog "pravednika". Ma razumijem ja tebe, mlad si ti, brzo učiš, sve za karijeru, karijeru nizašto!

Mogli smo to napraviti poštenije, nisam ja takav da ti nebi pomogao i uklonio se s pollitike.com koja je i onako već odavno odradila posao za koji si je bila namijenjena.

Tko je glasao

ima tu nekoliko problema s

ima tu nekoliko problema s tim popisom:

1. veliki dio ovih tvrtki koji su na popisu ili je u stečaju ili je u dugotrajnoj blokadi koja jasno pokazuje da se nitko nikada od njih neće naplatiti; neke tvrtke su odavno izbrisane iz sudskog registra a neki ljudi su umrli

2. ovdje nije napisano tj. razdvojeno koliko je tu glavnica a koliko kamate, s kamatama prema poduzetnicima od 15% i načinu na koji porezna obračunava kamate; meni se čini da je puno od tog duga u biti virtualno i da nikada nije ni postojao nego je to optimistična procjena porezne uprave koliko bi ubrali na kamatama

3. mnogima očito nije jasno što znači ono "d.o.o."; tj. društvo s ograničenom odgovornošću a to pak znači da društvo odgovara do visine kapitala, tako da ako je pravna osoba ostala dužna onda je to ona i nitko drugi, mora se dokazati da je poduzetnik svjesno uništio tvrtku da bi se mogla odgovornost prenijeti i na njega kao fizičku osobu; trgovački sudovi u posljednjih 20 godina to nijednom nisu utvrtdili

4. po novom zakonu postoji kategorija proboja pravne osobnosti (koji je, usput rečeno poznat i u zapadnom pravu) no razlika je da sada porezna uprava određuje kada se to desilo ili ne - ovo se čini nebitnom razlikom no u biti je ogromna jer u poreznim postupcima žalba ne odgađa izvršenje

5. naraibati će obrtnici i fizičke osobe jer one odgovaraju svojom imovinom

ja mislim u globalu da je ovo super i nadam se da će porezna nastaviti s ovom praksom redovito

Tko je glasao

j a mislim u globalu da je

j a mislim u globalu da je ovo super i nadam se da će porezna nastaviti s ovom praksom redovito
Ovaj potez vlasti prenosenje je sa drzave na javnost i na neki nacin podsjeca na javni linc. Ono sto vlast nije mogla srediti sada pokusava preko javnosti.Smatram da porezne uprave imaju u rukama dovoljno jaka oruzja s kojima su mogli utjerati porezne dugove. Pored toga vidimo i da su na listi maloljetna djeca i osobe koje su mrtve. Takodjer je i prilican broj otisao u zastaru. Ipak su se mogli malo potruditi i prije objave procesljati listu i osvjeziti podatke.
Sto se same objave tice nije lose vidje ti na listi znance, prijatelje, neprijatelje, ljubavnike zene i sve druge kojima se sad mozemo s podsmjehom obracati a oni ce vrlo dobro znati zbog cega je podsmjeh. Nije puno al narod to veseli. Pored svih losih poteza i obezglavljene strategije ipak su s necim usrecili neuki puk koji sad ima bar pricu o kojoj ce pricati jedno vrijeme a i novinarska je sezona kiselih krastavaca te nisu nasli niti jednog magarca koji bi presao preko ceste na nedozvoljenom te je ova tema dobro dosla za popunjavanje ljetnjih praznina.

Tko je glasao

ja mislim u globalu da je ovo

ja mislim u globalu da je ovo super i nadam se da će porezna nastaviti s ovom praksom redovito

Možeš li precizirati na koju praksu misliš?

Objavljivanje liste ili selektivno objavljivanje liste, budući da je evidentno kako se u ovoj listi ne nalaze, na primjer Dioki i Dina što slijedom događanja zadnjih mjeseci vezano za te tvrtke pobuđuje sumnju kako je stup srama formiran temeljem "baabe i stričeva".

Naime, malo je teško za povjerovati da su tvrtke kojima treba 5 milijuna € za isplatu plaća radnicima podmirile sve svoje porezne obveze.

Možda ja nemam dovoljno saznanja no prema saznanjima kojima raspolažem ovakva objava liste je samo kontinuitet politike koja nas je ovdje i dovela.
Pa me, moram priznati, tvoje pozdravljanje iste malo razočarava....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

@stara

Ako se mogu umiješati: lista poreznih dužnika ne vjerujem da je kompletna, no tako je sa svim listama - od Schindlerove, preko Vranešićeve, liste pedesetorice iz 1971., registra branitelja do ove! Važno je da se počelo transparentnije prikazivati dužnike državi i drugim institucijama. Ne bih govorio o kontinuitetu politike koja nas je ovdje dovela, već o POKUŠAJU uvođenja kakvog - takvog reda u kaotično područje gospodarstva i politike, mada sam suglasan da vlada Z. Milanovića nije napravila bitne "bolne rezove", i da se u osam mjeseci naveliko ispromašivala. Uvjeren sam da ova vlada neće dočekati kraj mandata, dapeče, siguran sam da će se dogoditi prijevremeni izbori za Sabor, možda zajedno slokalnim izborima na godinu. Ova porezna storija ipak je uzdrmala i javnost i porezne dužnike, i bio bi veliki politički grijeh stati na pola puta što se tiče naplate poreza i poreznih reformi!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Važno je da se počelo

Važno je da se počelo transparentnije prikazivati dužnike državi i drugim institucijama.

Ne bih se složila da je ovo transparentnije prikazivanje dužnika državi jer ako na listama nema glavnih uzročnika krize, onda se ne radi o transparentnosti već kontinuitetu lažne politike koja nas je tu i dovela.

Lista većinom odražava POSLJEDICU stanja u državi a ne UZROK i samim tim je promašen projekt.

O transparentnosti ćemo moći razgovarati tek kada definiramo (a to mora vlast) uzroke, i njih počnemo rješavati.

Samo saniranje posljedica bez otklanjanja uzroka, po defaultu znači prihvaćanje uzroka kao nepromjenjive varijable što trenutno može ublažiti problem, ali ga nikako ne može otkloniti.

Ako znamo da je problem neplaćanja poreza problem koji izravno ugrožava proračun, ova mjera će možda pomoći da proračun preživi do jeseni ili zime, tj da se skupe novci za - na primer - financiranje sulude prodaje Dine.

No kako se to može pdraziti na standard građana, buduća radna mjesta, budućnost Hrvatske?
Nikako jer će politika i dalje dobar dio novca koji od građana uprihodi preusmjeravati u loše projekte ili u privatne džepove pojedinaca.

Ova lista neće riješiti neplaćanje kooperanata koji su se zbog neplaćanja velikih našli na listama.
Država je na stup srama stavila žrtve i "mrtve pjesnike" kao i državne firme, samo da bi sakrila kako joj uopće nije namjera transparentnost, već naprotiv, podizanje mulja kojim odgovornost za svoj lopovluk, korupciju i nerad želi prebaciti na leđa građana.

Zadnjih 1600 građana na listi duguje manji iznos nego fantomska tvrtka MVG d.o.o. za marketing, unutarnju i vanjsku trgovinu, kojoj je temeljni kapital 20.000,00 kuna, na FINI nije uopće evidentirana iako od 2008 (znači pune 4 godine) FINA objavljuje izvješća, a kojoj je pokrenut stečaj u listopadu 2011.

Njihov ukupni dug je skoro 26.000.000 kuna, nisu imali zaposlenih a osnivač je potpuno anoniman

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

@stara Namjerno izostavljeni??

Nitko se ne može složiti sa selektivnim objavljivanjem liste dužnika, no ipak bi trebalo dokazati onima koji su listu stvarali, da je netko (pojedinac, pravna osoba odnosno firma..) NAMJERNO izostavljena. I sam sam se pitao i pitam se dali je lista retuširana, ali na nama je da je argumenirano pokušamo dopuniti. Ne kažem da svi trebamo biti financijska policija, ali svatko ima pravo pitati i ukazivati na očigledne propuste u izradi liste.
Uzrok i posljedica??
Najlošije bi bilo opravdavati neplaćanje poreza marifetlucima prijašnje i sadašnje vlasti. Upravo mislim da financijska disciplina će potaći sve davatelje poreza da vode brigu o tome kako se troši novac iz državnog proračuna. Ako se utaji porez, ako se ne plaća gotovo da je logično da se ne vodi briga o tome kako država troši novac.
MVG d.o.o. - osnivač potpuno anoniman!!?? Nemoguće! Čak i odvjetnički ured koji u ime neke osobe (nekih osoba) osniva tvrtku MORA imati nalog da je osnuje. A ti koji daju naloge imaju ime i prezime, samo je stvar hoće li se porezna uprava potruditi doći do njega!
I zanimljivo je, kada čak 75 % građana RH smatra objavljivanje liste dužnika potrebnim, kako stručna osoba kao ti neizravno se tome protivi??
Inače, mene bi jako zanimalo, i tu si vjerojatno u pravu, što je sa svm Todorićevim firmama? Naprosto nije za vjerovati da su sve bile i ostale uredne platiše poreza?? No, to mogu biti pretpostavke, trebaju nam dokazi!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

I da, suzdrzi se od obicaja

I da, suzdrzi se od obicaja da meni stavljas u usta svoje interpretacije.

Nigdje nisam napisala da je itko namjerno izostavljen - samo sam konstatirala da nekih slucajeva o kojima se zadnjih mjeseci zivopisno pisalo nema i da je to poprilicno nelogicno te pobudjuje sumnju

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

@stara Čitati pažljivo!

Dakle, ništa ja ne interpretiram nego sebe i druge pitam: namjerno izostavljeni?? Dakle, s upitnikom!
I ne znam kakvo sad sažaljevanje i svojevresno opravdavanje neplatiša poreza! Napisao sam:
--"Ako su ljudi u nevolji odnosili godinama zadnji prsten i ogrlice svojih najbližih - „obiteljsku srebreninu“ na prodaju, što ovi ne bi prodali nešto od svoje nagomilane imovine???"
Dakle, nije se sažaljevalo one koji su odnosili zlati i srebro na prodaju i ove trgovine zapravo otkupne stanice lom zlata i srebra, ali se umalo rone krokodilske suze nad, uglavnom, nemoralnim neplatišama od kojih su neki sasvim sigurno bogatuni, ako ne i tajkuni! I zanimljivo, nisu krivi oni koji su i djecu podmetnuli poreznim upravama, nego te porezne uprave što u 100 000 dužnika nisu pronašli petero djece koje su zapravo, nesavjesni roditelji prikazali kao vlasnike firmi!
Roditelje bih pozvao na sud zbog ovakvih manipulacija djecom! Odmah i neizostavno!
Naravno, nekih nema jer su se snašli, kao što se od pamtivijeka ovdje neki drugovi i gospoda snalaze! Pa na dan prije objave liste poreznih dužnika gasila su se neka poduzeća, halo, halo!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Moze link na podatak o 75%

Moze link na podatak o 75% gradjana koji podrzavaju objavljivanje liste?

Cak i ako ga imas, ja spadam u onih 25% koji misle da Porezna uprava ima dovoljno mehanizama da redovito naplacuje porezni dug (ako to hoce) pa joj nije potreban ovakav populisticki nacin koji u sustini neće otkloniti UZROK a u stvarnosti samo pokazuje mjeru nerada i korupcije unutar same Porezne uprave.

Da smo pravna drzava (ili ako bi to odista zeljeli biti) onda bi ovo bila sramota porezne uprave i ministarstva financija,kao i svih njihovih zaposlenika koji su radili kao referenti tvrtkama, obrtima i gradjanima sa popisa, koji nisu na vrijeme blokirali žiroračune dužnika i pokrenuli ovrhu.
Ili njihovih sefova koji su dopustili da se nagomila toliki dug.
I trebale bi letjeti glave sve u 16.
Počistiti tu koruptivnu gamad koja je dopustila toliki dug bez ikakve otpremnine i prava na naknadu s biroa.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Naime, 75 posto građana

Naime, 75 posto građana podupire, a njih tek 19 posto protiv je objave liste srama.

http://business.hr/dogadjaji/tek-19-posto-hrvata-protivi-se-objavi-porez...

ja mislim da je ta podupora prvo posljedica uzorka ispitanika.. i da je vjerojatno tocna

testiranjem zaposlenika, nezadovoljenika svim i svacim po defautu, a posebno onih iz drzavnih sluzbi cija je logika mjesecnih primanja uglavnom potpuno razlicita od onih koji zaraduju van Budzeta..

u biti ljudi koji u svojim mislima imaju "stari" sistem.. (a njih je vecina) jer drugi i ne mogu imati.. nikad se nitko nije potrudio objasniti nauciti promijeniti odnos drustva prema zaradi.. tako da bi drugaciji rezultat bio vece iznenadenje od ovog..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

E, pa....

jebi ga! Pa, agencija čije podatke nam Bago referira u Dnevniku je valjda neka elementarno meritorna ustanova za ispitivanje javnog mnijenja, a to uključuje i kreiranje ispitnog uzorka na znanstveno zadovoljavajući način..... Pa valjda ne rade ankete tako da se u subotu pola sata prošetaju po zagrebačkoj špici, zabilježe odgovore par dežurnih zagrebačkih pijača kave iz Bogovićeve, i onda objave da 75% stanovništva podržava "listu srama"!

Tko je glasao

Tu sam nabasala i na link

Tu sam nabasala i na link gdje ova nova šefica PU veli:

" Po njenim riječima, na listi su posebice porezni obveznici, poduzetnici koji su imali itekako dobre odnose s bivšom vladom.

"U svakom slučaju, riječ je o poreznim obveznicima, poduzetnicima koji su itekako bili u dobrim odnosima s bivšom vladom, kojima je bivša vlada omogućavala da ne plaćaju porezne obveze. Ti isti poduzetnici, čija imena neću isticati, zapošljavaju veliki broj radnika, a istovremeno su naplaćivali i radili dobre i unosne poslove za državu, nisu plaćali svoje obveze", ustvrdila je ravnateljica Porezne uprave." - http://business.hr/dogadjaji/sefica-porezne-na-listi-su-poduzetnici-koji...

Takvih je, podsjetimo se, oko 100.000.

Znači li to da na listi nisu oni koji imaju "itekako posebno dobre odnose s ovom vladom"?! Koliko bi takvih moglo biti ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

102 tisuće poreznih dužnika.

102 tisuće poreznih dužnika. ... dode kao onaj film o pesekima sa tockicama i zlocestoj vjestici..

ovak ljudi .. ovaj podatak je tragican.. kad bi svaku firmu sa liste racunali za 2 boda i svakog covjeka sa 1 ..

mogli bi zakljuciti da svi oni koji nemaju drzavnu, javnu i slicne sluzbe vec su u nekoj vrsti vanbudzetskog, slobodnog zaradivanja ... neminovno imaju porezni dug..

a tu nema jos gomile onih ispod "normativa" zakona za "prikazanje"..

sto zanci da i dio onih koji rade na "sigurnim" poslovima isto imaju porezni dug..

NESTO DEBELO NE STIMA>> ZAKLJUCUJEM>>> ako ne radis za drzavu bit ces kad tad izvjesen

ovo nije jedino kako sam dosla do zakljucka "palcem".. probajte i vi na vjetrenjaci.. ukucavajte mjesta sa brojem stanovnika od 2 do 10 tisuca stanovnika... i vidjeti cete da ima poreznih duznika otprilike jednak broj koliko i ne "javnih" poslova... zaposlenja.. probala sam sa 30tak mjesta ... malo je veci postotak "duznih" uz more, od kopnenijih krajeva.. no cini mi se zato jer je na moru svaki iznajmljivac obveznik.. slavoniju i podravinu nisam probala.. probajte vi..

ps
kad padne godinu vise od pola studenata, svi bi zakljucili da ne stima nesto ili sa nekim profesorom ili sa fakultetom ili sa dekanom ili cak rektorom... (kombinacije dozvoljene)..
razlog mozemo naci u "losim predavanjima", losim profesorima, prestrogim kriterijima na ispitima, previse obaveza u kojima se gubi sustina, losim uvjetima.. i jos koliko hocete.. ali svakako ni u jednoj kombinaciji ne bi krivili studente jer velicina % "opadnutih" upucuje na krivca negdje drugdje.,.. u sustavu.. i na sefove sustava

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Pa na tom istom Business-u

Pa na tom istom Business-u pise da Thompsonu prijeti 6 mejseci zatvora - a njega uopce nema na listi.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

@stara

Vijest o anketi (75 %) objavljena je danas na jednom od TV kanala - HRT ili TV Nova, vjerujem da će biti ponovljena u informativnim emisijama!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo Ruben Weiss koja si ti

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Moral

Tko je glasao

@grdilin ma prava koma

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

haha,

Tko je glasao

Ma tko tko to ovdje ima KRIZU MORALA

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

DUBOKA KRIZA MORALA

Još uvijek razmišljam o otvorenoj Pandoorinoj kutiji i Augijevim štalama (ovoliko truleža u državi odavno nije došlo na vidjelo!!) i pokušavam dosegnuti ključne uzroke:
DUBOKA, PREDUBOKA KRIZA MORALA!
Jeste li u ovoj sramoti za mnoge čuli jednu jedinu rečenicu od - Katoličke crkve odnosno drugih crkava?? Hrvatska biskupska konferencija oglašavala se o mnogo manje značajnim pitanjima, sada šute!!
Moral, čestit moral nam nedostaje! I zato cvatu laži i prevare!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

DUBOKA, PREDUBOKA KRIZA

DUBOKA, PREDUBOKA KRIZA MORALA!
I ti to tek sad zakljucujes? Pa kriza morala u nasem drustvu traje jako dugo. Jos od Anatomije jednog morala iz pocetka pedesetih pa nadalje.

Tko je glasao

@bosancero

Pa pisao samo tome, i na ovom portalu! No, kada je riječ o ovoj poreznoj storiji, rijetko tko navodi KRIZU MORALA kao podlogu ovom varanju države. I čudom se čudim kako se HBK ne oglašava po pitanju poreza!?? Ali briga njih, crkvenjaci se svakodnevno namiruju, iz raznih izvora, još i grade velebne palače, manje-više žive kao bubreg u loju... Sve su te psudoelite i oligarhijske interesne grupe povezane!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

kriza morala moze nastupiti

kriza morala moze nastupiti samo kad prije toga postoji moral kao primarno ponasanje

ili poslovna etika..

ili naprosto profesionalizam

kod nas ni jedan od ta tri navedena ponasanja nikad nije ni zazivilo poslije 2ww. dpace, sasvim obrnuto od toga. patronat drzave sa potenciranjem i propagiranjem amoralnosti svih ne-drustvenih inicijativa te potenciranje sive sfere ponasanja radi stvaranja ovisnosti o "patronu"

zato minus.. kriva teza. ne moze nestati ono sto nikad nije ni postojalo.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

dvostruka mjerila

zanima ako običan građanin ne plati porezno dugovanje na vrijeme slijedi mu opomena sa strane porezne uprave. ako ignorira opomenu slijede ga daljnje sankcije sa strane porezne uprave. bez obzira radi li se o dugu od par kuna ili nekoliko tisuća kuna. koliki su obrtnici morali zatvoriti obrt zbog poreznog dugovanja. u isto vrijeme postoje osobe i firme koje svake godine uredno ne plaćaju porez, neki idu tako daleko da uredno svako malo otvore novu firmu i ... nikome ništa.
svaka čast Liniću što je napokon pokušao koliko toliko napraviti reda. samo bi trebao napraviti reda i u samoj poreznoj upravi zbog dvostrukih mjerila koja su se primjenjivala ovih godina.

w. ;)

Tko je glasao

Rečeno je

da će se lista ažurirati svaka tri mjeseca. Ja zaista vjerujem da to JEST neki KORAČIĆ u nastojanju da se prekine začarani krug apsurda i užasa.

Postoji jedna vrijednost koja je ovom društvu, općenito i globalno gledano - potpuno strana. Ta vrijednost glasi:

"Najprije ispunjavam svoje obaveze prema drugome, a tek onda zadovoljavam svoje potrebe. Trošim onoliko koliko imam. Kada moj račun uđe u crveno za jednu kunu - to mi je znak za uzbunu."

Odnos između države koja traljavo gospodari s porezom - poreznih obveznika koji računaju na tu traljavost i koriste je - države koja se čupa smišljajući još veće poreze - poreznih obveznika koji se još masovnije i još bolje snalaze u tome da "zajebu državu"...... -

.... taj odnos je kružni odnos, začarani odnos, u kojemu kao jedini modus vivendi ostaje uporno optuživanje i okrivljavanje drugoga.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci