Tagovi

O poganima, misnim lobiranjim, otimanju teritorija

„ U početku bijaše riječ“. Nekoliko tisućljeća kasnije to su lavine riječi. Uz nešto svađa političko-turističkih krstarenja Lijepom našom, otvaranja novih svetišta, raznih objekata, dokazivanjem tko je veći Hrvat, tko je na prvoj liniji obrane Hrvatstva i Kršćanstva.
I u toj bujici riječi nekoliko izjava najviše pozicioniranih dostojnika Crkve u Hrvata( kojima se to nikako ne bi smjelo dogoditi čak i kad su izrečene u svrhu podupiranja srcu im prirasle stranke) nagnalo me da napišem ovaj dnevnik.

Pozaić mladima: Kažu da je Zagreb poganski grad, ali vi ste drugo lice

Svaka čast biskupe. Žao mi je što tako visoko moralna osoba obnašajući pastirsku dužnost morate živjeti i raditi u poganskom gradu. Sagradiše „pogani“ taj poganski grad, sagradiše u njemu i crkve, sjemeništa biskupske dvore , obraniše ga od sviju zala. U njemu su utočište nalazili kraljevi carevi, dolazili nam vaši šefovi, Pape, i nikome nije bilo ni na kraj pameti da Zagreb nazove poganskim gradom. Odakle vam pravo gospodine Pozaiću da Zagreb nazovete poganskim gradom. Ljudi tog poganskog grada hrane vas i osiguravaju vam plaće i mirovine. Nemojte da moram ići onom otrcanom – Čovjek ne živi od religije već religija od čovjeka.
Ukratko može vas biti sram. No to nije samo glas jednog crkvenog „dostojnika“.
U prošlom tjednu kao da je bilo natjecanje crkvenih dostojnika da iznesu svoja viđenja i premišljanja bogobojaznom puku hrvatskom.
Posljednja subota u 8. mjesecu određena je da bude hodočašće u Udbinu u crkvu Hrvatskih Mučenika. Kardinal Bozanić kaže:

- Ova crkva posvećena je hrvatskim mučenicima, onima koji su prepoznati u našoj Crkvi kao uzori svjedočenja kršćanske ljubavi do prinošenja vlastita života -

Drugi nastavljaju.

- Intenzivno radimo na projektu svehrvatskog groba i on bi, prema sadašnjim idejama, bio smješten izvan crkve, na polju gdje se odvijala Krbavska bitka. Bilo bi to posljednje počivalište mnogih Hrvata palih za slobodu Hrvatske, pa i onih čije se kosti još uvijek nalaze razasute u Bleiburgu te na stratištima križnog puta. Zasad razrađujemo ovu zamisao, koja je već naišla na potporu državnih tijela. Situacija je sada takva da sve pomalo stoji, pa tako i ovoj projekt. No, sigurno je da će ideja o svehrvatskom grobu biti realizirana, samo je pitanja trenutka - uvjerava nas Marinko Miličević, kancelar Gospićko-senjske biskupije.

No na svehrvatskom grobu ne postoji mjesta za partizane bez obzira bili komunisti ili ne. Crkva je i ovim činom pokazala na koju stranu se svrstala kako u II Svjetskom ratu tako i danas. Hrvatski mučenici su samo oni koje odredi Crkva. I sve se to pojačalo u prošlom tjednu kada su pristigle žalbe na odluku o Dajli. Naravno troškove će snosit svekoliko pućanstvo.
Pa još malo. o jačanju borbene spremnosti.

Gradnja vojne crkve
NAKON što je Ministarstvo obrane ekspresno povuklo natječaj za izgradnju stolne crkve Vojnog ordinarijata u Zagrebu, iz MORH-a na upite novinara Novog lista nisu odgovorili na pitanje planiraju li uskoro raspisati novi natječaj za idejno rješenje.
Iz Ministarstva su tek ponovili da je razlog njihovog odustajanja od natječaja to što su naknadno shvatili da "nisu ispunjeni svi uvjeti potrebni za njegovo provođenje", pri čemu navode da je dokumentacija bila nedostatna. No, u objašnjenju dalje tvrde i kako za idejno
rješenje nisu bila osigurana financijska sredstva. jer je novac prenamijenjen "u tehničkoj preraspodjeli financijskih sredstava".Gradnja vojne crkve
NAKON što je Ministarstvo obrane ekspresno povuklo natječaj za izgradnju stolne crkve Vojnog ordinarijata u Zagrebu, iz MORH-a na upite novinara Novog lista nisu odgovorili na pitanje planiraju li uskoro raspisati novi natječaj za idejno rješenje.
Iz Ministarstva su tek ponovili da je razlog njihovog odustajanja od natječaja to što su naknadno shvatili da "nisu ispunjeni svi uvjeti potrebni za njegovo provođenje", pri čemu navode da je dokumentacija bila nedostatna. No, u objašnjenju dalje tvrde i kako za idejno
rješenje nisu bila osigurana financijska sredstva. jer je novac prenamijenjen "u tehničkoj preraspodjeli financijskih sredstava".
"Inače, bila je riječ o natječaju za urbanističko-arhitektonsko idejno rješenje u vrijednosti do 300.000 kuna", odgovorili su za Novi list iz MORH-a.
Neslužbeno, kao moguća lokacija nove crkve spominje se Novi Zagreb, u blizini novog administrativnog središta MORH-a. No, iz Ministarstva ne žele reći ni kada bi se projekt trebao realizirati ni koja je njegova konačna cijena.
Po svemu sudeći, građani bi ponovno mogli, u jeku krize koja drma zemlju, platiti Crkvi njezino predizborno "misno" lobiranje za HDZ.

„Ulaskom u NATO dobili smo toliko aviona, oružja i druge opreme da više ne znamo kuda bi s novcem. „ Tko se usuđuje dirati u Hrvatsku kad je pod kišobranom zapadnih sila? E pa ima i takvih. I to ne malo. Srpske pretenzije ostale su iste htjeli mi to sakriti ili ne. U Mađarskoj Yobik, a ne samo ta stranka, nikada nisu. Jasno programom pokazuju da im je cilj revizija Trianonskog ugovora iz 1920. U Italiji Fini traži reviziju Pariškog ugovora iz 1947.
Što ako Jobik uđe jednog dana u vladu, a u Italiji Fini postane premijer. Nedaj nam bože da Kekeci Zmagu izaberu za premijera. Mađari polako preko Mola ulaze na naš teritorij. Italijani potpomognuti Vatikanom i svesrdnom pomoći Crkve u Hrvata umalo uđoše.
Što čini vlada i ministarstvo obrane? Planiraju gradnju crkve za Jezerinca, (jer svaki biskup mora imati svoju crkvu) i time doprinose poboljšanju borbene gotovosti Hrvatske vojske. A ne tako davno samo jednim potpisom Blagoja Adžića (1990) razoružana je teritorijalna obrana. Sada ne možemo kriviti druge. Razoružavamo se sami. Poštovane kolegice i kolege. Posljednje što bih učinio je to da diram u vjerske osjećaje i opredjeljenja, upravo u svezi toga unaprijed se ispričavam ako sam neklog povrijedio.

Tagovi

Komentari

Što se tiče "poganskog

Što se tiče "poganskog grada", Naziv pogani/pagani jednostavno označava nekršćane, a povezana je s lat. riječi pagus (selo) od kojeg dolazi i ime otoka Paga.

Nema ništa loše u tome da je netko ne-kršćanin. Pogrdnost naziva "poganin" je isključivo stvar kršćanskog odgoja: zašto bi bilo dobro biti kršćanin, musliman a ne npr, budist (budisti su pogani, između ostalih, po kršćanstvu)?

To da je u Zagrebu mnogo kršćana, katolika, da su nekad bili svi katolici... da su sagradili mnoge crkve... to sve stoji.

I kakve to ima veze s ičim? Ja nisam kršćanin pa se KC financira iz mog poreza, jer je tako odlučio Sabor. Ako to želi većina građana, može državni novac pokloniti i Hare Krišni,..

Tko je glasao

ak ne prekinu sa misnim,

ak ne prekinu sa misnim, drzavnim i skolskim lobotomiranjem to bu ovako zavrsilo

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nakon ovog videa, poželim

Nakon ovog videa, poželim zajahati motor, pa... vjetar u kosi... miris kože...;)

Primjereniji bi bio ovaj video: http://www.youtube.com/watch?v=c4TdPxOXuYw

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci