Tagovi

O mostovima i Juri Radiću, o misečini i pomrčini ...

Na Neretvu misečina pala ... stara je neretvanska pjesma. Prigodno, mogla bi se prepjevati u Na Neretvu pomrčina pala ..., jer aktualno stanje u dolini Neretve doista je takvo. Tamo doista 'pada mrak na oči' ...

Riječ je o aktualnoj prometnoj situaciji. U tijeku su radovi na Rogotinskom mostu i rekonstrukciji Jadranske magistrale na Čeveljuši u sklopu gradnje spojne ceste od Ploča do auto-ceste. Slijedom toga, zatvoren je za promet most preko Neretve, a Dubrovačko-neretvanska županija praktički je izolirana od ostatka Hrvatske. Promet se odvija obilaznim pravcem Ploče - Kobiljača - Mali Prolog - Nova Sela - Kula Norinska - Metković - Opuzen. Slijedom novonastalih okolnosti putovanje prema Dubrovniku produženo je za najmanje dva sata, jer su alternativni pravci i lokalne ceste neuvjetne i u lošem stanju za preusmjereni promet, tako da je nastao 'sveopći krkljanac'. Ovo znači da putovanje od Splita do Dubrovnika sad traje oko sedam sati!

Hrvatske ceste, investitor navedenih zahvata, nisu obavile nikakve pripreme za navedene radove u smislu osiguranja kakvih-takvih uvjeta za odvijanje prometa obilaznim pravcem, koji 'ni u ludilu' ne može prihvatiti preusmjereni promet. Tako su se 'u ludilu' našli ne samo stanovnici doline Neretve, koji dnevno koriste te prometnice, nego i svi putnici u tranzitu.

Umjesto da unaprijed donekle pripreme alternalivni pravac i osposobe ga za prihvat višestruko većega prometa, Hrvatske ceste samo su postavile prometnu signalizaciju kojom se preusmjerava promet. Evo što o nastaloj situaciji piše 'Slobodna Dalmacija':

Dok je županijskom cestom Kula Norinska - Nova Sela u normalnim uvjetima prolazilo stotinjak osobnih vozila, trenutačno je ta brojka desetak puta veća, a poseban problem lokalnom stanovništvu su teški kamioni i cisterne, koji se na pojedinim mjestima zbog uskog kolnika ne mogu mimoilaziti ni s osobnim automobilima. Prometni čepovi se stvaraju u Kuli Norinskoj gdje su Hrvatske ceste postavile semafor za privremenu regulaciju prometa. Stanovnici Metkovića koji rade u Pločama i obrnuto dovedeni su u bezizlaznu situaciju. Da bi stigli na vrijeme na posao, moraju iz kuća krenuti prije pet sati ujutro, da bi na radnom mjestu bili nakon što odvoze pedesetak kilometara uokolo.

U čemu je problem, osim u lošem stanju lokalnih prometnica? Novonastaloj situaciji, koja će potrajati najmanje do 1. svibnja, nije prilagođen niti red vožnje vlakova na relaciji Ploče-Metković, čime se donekle mogao ublažiti problem. Jedino je lokalnom stanovništvu (Komin, Rogotin, Čeveljuša, Šarić Struga i druga pločanska prigradska naselja) omogućen prelazak preko Rogotinskoga mosta u 'udarnim' terminima, međutim, uvjeti prometovanja više sliče pustolovini.

To je svojevrsna “relly“ vožnja makadamskom blatnjavom cestom punom rupa nasutih ilovačom, a stanje je katastrofično za vrijeme velikih kiša. Zatim slijedi probijanje kroz uske tunele u Stablini te izlazak na Čeveljuši nedaleko od gradilišta, što nikako nije preporučljivo neiskusnim vozačima i onima slabijih živaca.

Ali, u Hrvatskim cestama naknadno su malo 'došli pameti', ipak je u pitanju prometna struka. Uspjeli su shvatiti da postojeće lokalne obilazne ceste ne mogu podnijeti desetorostruko veći promet, pa će sad mjestimično intervenirati i poboljšati njihovu prohodnost. Najbolje da i njih zatvore na makar mjesec dana dok obave potrebne radove.

Pitate se zašto onakav naslov? Kakve veze ima Jure Radić s onim što se događa u dolini Neretve? Vjerojatno nikakve, ali možda i nije tako. Nedaleko od ovoga gradilišta, još puno ranije, čak u dva navrata (slučajno u predizborno vrijeme) otvoreno je gradilište Pelješkoga mosta.

Skup i pompozan projekt, nije da ne bi dobro došao, ali po prioritetima nije mu mjesto ni u snovima... Kako je izjavio moćni dr. Radić (ne zaboravimo, osim što je 'pretplaćen' na sve mostove u Hrvatskoj, on je i direktor svemoćnoga IHG), prve dvije godine na Pelješkom mostu izvodit će se 'nevidljivi radovi'. I doista, na tom gradilištu ne događa se ništa, mehanizacija je povučena par dana nakon (ponovnoga) otvaranja radova, nema ni brodova ni platforme koji bi ukazivali da se bar nešto događa na morskom dnu ... 'Radovi' su doista nevidljivi, tj. uopće ih nema, a vjerojatno će takvo stanje potrajati još 3-4 godine ... do još jednoga (predizbornog) otvaranja ... Trećom srećom!

S druge strane preko Neretve postoje samo dva mosta – već spomenuti Rogotinski na Jadranskoj magistrali (koji se rekonstruira) i još jedan u Metkoviću, dostatan za potrebe gradskoga prometa. Evo, to je bio razlog za spominjanje našega Jure. I dok on projektira a njegova firma planira nove mostove, nikome u ovoj zemlji (i to godinama) nije palo na pamet makar da spomene da bi preko Neretve možda bilo potrebno izgraditi još jedan most. U kraju gdje živi četrdesetak tisuća stanovnika, gdje postoje tri grada, i gdje se odvija i znatan tranzitni promet, postoje samo dva mosta. A trebala bi još dva – jedan (dodatni) u Metkoviću, a drugi u Opuzenu, gradu koji uopće nema mosta. Grad je na rijeci, a nije samo na jednoj obali, ali nema mosta! Međutim, nije čudo što nikome ne trebaju - u usporedbi s Pelješkim, to su tek mostići - ne bi se ni vidjeli, a ni cijena im ne bi bila bog-zna-što.

I tako je na Neretvu 'pomrčina pala'. A potrajat će najmanje do kraja svibnja.

A danas je objavljena i (dugo zataškavana) vijest da izgradnja auto-ceste do Ploča kasni samo dvije godine. Trebala je biti dovršena do konca ove godine (2008.). Dakle, stići će 2010. A već zaboravljena koalicijska vlada predvođena SDP-om, koja nakon 'događanja naroda' na splitskoj rivi nije ni pokušala obnoviti mandat, nego ga je prepustila Sanaderu, proklamirala je da će auto-cesta stići do Dubrovnika do 2008. godine. S obzirom da je taj posao vodio Čačić, a doveo je auto-cestu od Karlovca do Splita, njezino produženje do Dubrovnika u navedenom roku djelovalo je kao sasvim realno predviđanje. Međutim, Kalmeta gradi puno temeljitije ...

I tako, ne samo na Neretvu, nego i na Dubrovnik 'pomrčina pala' ... Idemo dalje!

Komentari

marin držić i tako do

marin držić

i tako
do dubrovnika avionom
do narone upregnut jegulje
u neum ići neću

da pogađam ne bi zno
u kojem smo stoljeću

marin držić

Tko je glasao

i tako do Dubrovnika

i tako
do Dubrovnika avionom

E moj Marine Držiću, s obzirom da si se rodio prije 500 godišta, a nemaš ni 50, onda znaš u kojemu smo stoljeću. Šalu na stranu, zanemario si još jedan važan problem. Do Dubrovnika može avionom samo ako ne puše jaka bura. A bude i toga. Onda je slijetanje u Kaštela, pa autobusom, opet preko Neretve.

Jednom sam tako letio uveče iz Zagreba, polijetanje je kasnilo, sletili smo u Kaštela, tu smo se još načekali. Probudili su privatnika, vlasnika autobusa, da nas vozi u Dubrovnik. Srećom, bilo je to prije ovih radova oko Ploča.

ragusa

Tko je glasao

Neovisno o tome kako će ga

Neovisno o tome kako će ga tko komentirati, prometni kolaps o kojem govorim u ovom dnevniku, postaje sve aktualnija tema. Tako subotnja Slobodna Dalmacija preko čitave stranice donosi osvrt pod naslovom 'Prometni kaos u dolini Neretve' (novinar Stanislav Soldo) s nadnaslovom 'Izolacija Izgradnja čvora Čeveljuša kod Ploča i nova regulacija prometa, ionako izoliran, Dubrovnik još više udaljili od ostatka zemlje.

Teški kamioni i cisterne potpuno su blokirali i zagušili za promet neuvjetnu županijsku cestu. Veliki prometni čepovi se stvaraju kod mosta u Kuli norinskoj, te na dva uska grla u Podrujnici.

Zbog teškoga stanja u samom Metkoviću, kako je navedeno u članku, Metkovci traže razumijevanje i pomoć od državnih službi, Ministarstva prometa i investitora radova Hrvatskih cesta kako bi se ublažio prometni kaos. U protivnom, najavljuju se i blokade prometnica u najugroženijim mjestima.

Navedeni razvoj događaja samo potvrđuje da su Hrvatske ceste poprilično lakonski ušle u ovu investiciju. Pri tom ne mislim na same radove rekonstrukcije (vjerujem da je to dobro pripremljeno), nego na rješenje prometa dok ovi zahtjevni radovi traju. Unatoč upozorenjima da život u dolini Neretve, kao ni tranzitni promet, neće moći funkcionirali kako je zamišljeno – s čime je upoznat prije početka radova – investitor ni tad nije poduzeo ništa da makar ublaži vrlo izvjestan razvoj događaja. A sad se to svima 'obija o glavu'.

U posebnom okviru uz spomenuti članak daje se i koristan savjet. Naslovljen 'U Dubrovnik preko Hercegovine', taj tekst glasi:

Dosjetljiviji vozači mogu koristiti drugi pravac preko Hercegovine čime će izbjeći čekanje na tri semafora, ali moraju prelaziti državnu granicu i posjedovati valjanu putovnicu da ne bi platili tisuću kuna kazne zbog kršenja zakona o nadzoru državne granice. Tim pravcem Šestanovac-Vrgorac-Veliki Prolog-(državna granica)-Ljubuški-Bijača-(državna granica)-Prud-Vid-Metković izbjeći će se prometni čepovi i put do Dubrovnika skratiti za oko sat vremena.

Hoće li Hrvatske ceste reagirati, makar i sa zakašnjenjem? Što se uopće sad može napraviti nakon što je promet skrenut na neuvjetne ceste? Teško je nadoknaditi propušteno. A što tek ako iznervirani mještani počnu ostvarivati svoje prijetnje o blokadi prometnica? Hoće li onda policija – pored regulacije prometa – morati osiguravati i 'alternativne pravce' od 'intervencija' ozlojeđenih mještana?

ragusa

Tko je glasao

A trebala bi još dva –

A trebala bi još dva – jedan (dodatni) u Metkoviću, a drugi u Opuzenu, gradu koji uopće nema mosta. Grad je na rijeci, a nije samo na jednoj obali, ali nema mosta!
Problem tih mostova bi bila potreba podizanja radi plovnosti Neretvom i izgradnja prilaznih rampi (gusto naseljeno područje i nasadi).

Opuzenu i je grad na samo jednoj strani - na suprotnoj obali Neretve nema ništa, dvije kuće (mislim da je jedna željeznička postaja ako ista uopće funkcionira).

Eventualno o čemu bi se moglo razgovarati je o mogućem spajanju Krvavaca 1 (plus Kula Norinska) i Krvavca 2, ali i to je zapravo za vrlo mali broj ljudi - iako daleko manja investicija neisplativo ako i pelječki most te ne može se progurati pod nacionalni interes.

Tko je glasao

Nije to slučajno. Treba

Nije to slučajno. Treba "objasniti" ljudima kako su nam potrebni novi mostovi Jure Radića. To je slično tome kad sam se ja pred više godina čudio zašto se ne saniraju dvorišta gradskih kvartova i urede dječja igrališta, parkovi, te slični sadržaji namijenjeni građanima. Ne, nego su ta dvorišta puštana da postanu "štakorišta" kako nam je u novokomponiranom hrvatskom objasnio Horvatinčić. A sve zato da se on može pojaviti u ulozi spasitelja: tako će zagraditi dvorišta kvartova da neće biti mjesta ni da iglica gdje padne. Ali budite uvjereni: štakori će ostati. Osim ako Horvatinčić ne bude gradio poslovne prostore u gradskoj kanalizaciji.

Tko je glasao

- - - Vijesti iz Ploča - -

- - - Vijesti iz Ploča - - - (16.9.2005)
Radovi uključuju podizanje dobrog dijela postojeće trase, zamjenu materijala i podizanje i proširivanje krune nasipa. Za razliku od mosta, koji je napravljen prije 40 godina i koji do sada nikada nije saniran, na rampama su obavljene određene sanacije, ali bez velikoga uspjeha, jer je uvijek nakon radova dolazilo do ponovnog slijeganja.Jurković smatra da je više raloga zbog kojih se to događa, a jedan od najvažnijih je loša nosivost tla u dolini Neretve, pa će sada materijal biti zamijenjen. Predviđeni rok trajanja radova je 75 dana, a investitor cjelokupnog projekta su Hrvatske ceste. Bitno je napomenuti da će se promet za vrijeme obavljanja radova, pomoću semafora, obavljati naizmjenično i most neće biti potpuno zatvoren. Nakon završetka sanacije pristupnih rampi, očekuje se početak radova na sanaciji samoga mosta.

Ovo je bilo pred cca 2,5 godine.

Produženje od 2 sata za cca 40 km dodatnog puta. Stvarno fascinantno. Ako tome pribrojimo štetu koja će nastati na tih 40 km ceste koja nije predviđena za takvo prometno opterećenje (nadam se da će ju popraviti kad završe most) - prilično skupa investicija.
Stvar koja mi neće biti nikad jasna je dali se kod ovakvih zatvaranja cesta izrađuje model na kojem se analiziraju posljedice takve privremene regulacije. Ako zbrojimo izgubljeno vrijeme zbog produžetka putovanja (znamo koji je protok vozila - valjda) i nastalu štetu na obilaznici mislim da bi lako došli do zaključka da se problemu trebalo drukčije pristupiti, pogotovo ako se za problem mosta zna duže vrijeme.
Pretpostavljam da je najracionalnije rješenje bila izgradnja mosta u Opuzenu, a zatim pristupanje rakonstrukciji mosta u Rogotinu. Nekako mi se čini da novci koji su ulupani na Pelješki most bi pokrili veći dio financijske konstrukcije.
* Provjeriti koliko je Jure Radić dobio za izradu mišljenja (samo mišljenja - ne projekta) o Pelješkom mostu.

Nakon toga se moglo pristupiti sanaciji Rogotinskog mosta.
Također, pretpostavljam da se prilikom te prve sanacije vidjelo koji je krkljanac nastao te da se ova prometna katastrofa mogla prilično precizno predvidjeti.

Naravno, postoje i privremena rješenja kao što su pontonski mostovi. Pretpostavljam da HV ima još uvijek pontonsku inženjeriju ili kako se to već sad zove. To bi sigurno bila dobra vježba za vojsku koja nas košta radila ili ne radila. (možda sam taknuo u nešto što nije trebalo - što ako smo pontone prodali u staro željezo glede neke skromne privatne zaradice).

P.S. Jedan moj prijatelj je rekao za Pelješki most da je dovoljno skup da bi se izgradio - možda je ovaj most u Opuzenu prejeftin.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Par dodataka.

Par dodataka.

Pretpostavljam da je najracionalnije rješenje bila izgradnja mosta u Opuzenu, a zatim pristupanje rakonstrukciji mosta u Rogotinu.
Dakle, najverojatnija lokacija mosta u sklopu autoceste, ako se radi o Hrvatskoj, je ovaj kod (preko) Opuzena. Tu su okolna brda najbliža. A imamo li mjesta za dva mosta na istom području ? Još jedna važna činjenica je desna strana Neretve nema dobru cestu - postojeća (između Rogotina i Metkovića) je širine 1.5 trake a teren je "klizav".

Veliki problem neretljanske doline je taj što je to močvarno područje kao i velik broj manjih poljoprivrednih parcela lokalnog stanovništva. Osim što je Neretva plovni put, što poslije rata ne igra veliku ulogu jer se odnosi na dio do Metkovića, okolno zemljište nije pogodno za izradu novih prilaznih puteva do recimo novog pontona.

Drugi (manji) problem je zahtjev (UN) za proglašenjem prirodnog parka u dolini iz razloga staništa velikog broja ptica močvarica. To je još jedan od ogranišavajućih faktora, kuda i kako sa autocestom i dodatnim mostovima.

Dakle, mostar Jure nema baš puno prostora za mostarenje u tom području.

Ono što mene iznenađuje je velika "izbageriranost" brda (između Čeveljuše i Šarić Struge) na prilazu Pločama. Nedavno sam razgovarao sa prijateljem koji je za bageriranje oko kuće i odvoz (jedan mali zahvat) platio oko 20000 Eura (!). Jako skupo - nisam građevinske struke pa mi je ta svota basnoslovna. Primjenivši na to autocestu/izlaz jako dobra prilika za povećanje troškova (nečiji profit). S druge strane isto nije nije za zanemariti složenost građevinskih zahtvata na izlazu iz Ploča - izlaz iz luke je preko močvarna područja pa u brda...

* Provjeriti koliko je Jure Radić dobio za izradu mišljenja (samo mišljenja - ne projekta) o Pelješkom mostu.
To se ne treba ni provjeravati - dobio je previše. Ili ako je za projekt dobio 10 milijuna onda je mišljenje vjerojatno bilo - uračunato...

Tko je glasao

Nedavno sam razgovarao sa

Nedavno sam razgovarao sa prijateljem koji je za bageriranje oko kuće i odvoz (jedan mali zahvat) platio oko 20000 Eura (!). Jako skupo - nisam građevinske struke pa mi je ta svota basnoslovna.
Cijena strojnog širokog iskopa je 55-90 kn/m3 ovisno o vrsti terena i uvjetima na gradilištu (bez odvoza iskopanog što bageristi u pravilu ne rade). To znači da je tvoj prijatelj (ako uzmemo skuplju varijantu) iskopao 1.800 m3 odnosno za kuću 10x8 m iskopao podrum dubine 22,5m (7 etaža). Mašala! Malo su ga oženili.

Što se tiče mosta u Opuzenu mislio sam na gradski most, a ne na most za autoput koji bi svakako trebao biti izvan naselja i koji je znatno zahtjevniji i znatno skuplji (a i nemamo pojma gdje će autoput proći dok Pero Vićan ne kupi strateške terene).

P.S. Pontonski mostovi se povremeno "otvaraju" da bi se propustilo razno granje i sl. što dopliva po rijekama, znaci da bi se mogle propuštati i brodice.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Mašala! Malo su ga

Mašala! Malo su ga oženili.
Kako se radi o krškom terenu te je bio uračunat i odvoz a nije bilo 7 etaža ("očistio" oko kuće u širini 2-3 metra) - i meni se čini preskupo. No druge mogućnosti nije bilo, cijene su takve...

Što se tiče mosta u Opuzenu mislio sam na gradski most, a ne na most za autoput koji bi svakako trebao biti izvan naselja i koji je znatno zahtjevniji i znatno skuplji (a i nemamo pojma gdje će autoput proći dok Pero Vićan ne kupi strateške terene).
Da bi rijeka ostala plovna, gradski most bi trebalo dići visoko, što opet uključuje prilaznu rampu za koju tamo više nema mjesta (na jednoj strani grad a na drugoj nasadi mandarina).

P.S. Pontonski mostovi se povremeno "otvaraju" da bi se propustilo razno granje i sl. što dopliva po rijekama, znaci da bi se mogle propuštati i brodice
Imaš pravo, no imamo li mi takvu tehnniku ?

Tko je glasao

Imaš pravo, osim jedne

Imaš pravo, osim jedne stvari. Mi ne radimo u 'Hrvatskim cestama', a vjerojatno nismo ni kvalificirani za te poslove. A 'profesionalci' (moram ih staviti u navodnike) odrađuju to rutinski - samo postave privremenu signalizaciju i preusmjere promet. Pitaš se izrađuju li model kojim se analiziraju posljedice zatvaranja ceste. Nažalost, odgovor je jasan. Da su bar prethodno obišli zamjensku trasu, lako bi uočili problem, a broj vozila na magistrali imaju, postoje mjerači.

Spominješ i pontonski most. Ne znam je li se o njemu razmišljalo, ali Neretva se koristi i kao plovni put. Koriste je i stanovnici, pa bi ponton s te strane mogao bio problem, ali ipak manji od ovoga što imaju sad.

P.S. Jedan moj prijatelj je rekao za Pelješki most da je dovoljno skup da bi se izgradio - možda je ovaj most u Opuzenu prejeftin.

Ovo ti je najvrednije - to je osnovno pravilo. U usporedbi s Pelješkim mostom, nekakvi 'mostići' preko tamo neke nevelike rijeke, koji bi služili tamošnjem stanovništvu - za istu sumu moglo bi se sagraditi desetke takvih građevina, samo što se oni teže mogu kapitalizirati. Nema tu pompoznih otvaranja radova ni grandioznih puštanja u promet.

Nedavno je u Dubrovniku bila održana prezentacija znanstvene studije o opravdanosti izgradnje Pelješkoga mosta. Naravno, naručena je nakom (prvoga) otvaranja radova. Sjećam se, jedan od izrečenih aduta za izgradnju mosta je da se time ispravlja greška prirode (!!!), koja nam je podarila otoke i poluotoke.

ragusa

Tko je glasao

Kako ispraviti "greške

Kako ispraviti "greške prirode" je najbolje objanio Zuhra u Večernjoj školi:
Najbolje bi bilo gurnit Velebit doli i napravit jednu lipu betosnku rivu. (od Rijeke do Zadra op.a.).
A pitam se jesu li i svi ovi otočani s Pollitike zapravo plodovi "greške prirode"? :-)))

leddevet

leddevet

Tko je glasao

A danas je objavljena i

A danas je objavljena i (dugo zataškavana) vijest da izgradnja auto-ceste do Ploča kasni samo dvije godine. Trebala je biti dovršena do konca ove godine (2008.). Dakle, stići će 2010. A već zaboravljena koalicijska vlada predvođena SDP-om, koja nakon 'događanja naroda' na splitskoj rivi nije ni pokušala obnoviti mandat, nego ga je prepustila Sanaderu, proklamirala je da će auto-cesta stići do Dubrovnika do 2008. godine. S obzirom da je taj posao vodio Čačić, a doveo je auto-cestu od Karlovca do Splita, njezino produženje do Dubrovnika u navedenom roku djelovalo je kao sasvim realno predviđanje. Međutim, Kalmeta gradi puno temeljitije ...
ma da, sve ti znaš o cestama. O Čačiću, o Kalmeti.... o svemu..

to mi je beskoačno smješno kako narod o svemu ima mišljenje (ustvari nema, samo prepričava što mu novinari posluže) i napravi mudre zaključke koji uvijek govore samo jedno - ovi na vlasti su nesposobni, ja bih to znao bolje samo da sam u prilici.... itd itd itd

baš smješno za ove kasne sate nakon večernje pijanek....

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

...to mi je beskoačno

...to mi je beskoačno smješno kako narod o svemu ima mišljenje...
Nekada su likovi poput tebe išli po svoje mišljenje u Komitet, danas idu u Središnjicu.

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2005/0043.htm
VLADA RH, PROGRAM GRAĐENJA I ODRŽAVANJA JAVNIH CESTA ZA RAZDOBLJE OD 2005. DO 2008. GODINE,
Predviđeno je puštanje u promet i to kako slijedi: ... Dugopolje - Ploče, 59 km, 2008. (Tablica 19).

Ako se ne varam, HDZ je jedan dio svoje priče o pokretanju Hrvatske temeljio i na priči o fantastičnim uspjesima u cestogradnji. U brojke koje je u kampanji prikazivao kao svoj velebni uspjeh bila je uvrštena i kilometraža planirana za 2008. godinu.

...ustvari nema, samo prepričava što mu novinari posluže...
Donekle se slažem, pogledaj koliko puta si davao linkove na nekakve članke ili vijesti s HRT-a kako bi potkrijepio svoje dubokoumne tvrdnje.

Tko je glasao

Donekle se slažem, pogledaj

Donekle se slažem, pogledaj koliko puta si davao linkove na nekakve članke ili vijesti s HRT-a kako bi potkrijepio svoje dubokoumne tvrdnje.

Slažem se da su to novinska piskarala, ali ovdje je to način diskusije pa se ponaša u skladu.
Ne čitam NN, ne ideum u Središnjicu, ne zaključujemo iz novina...

Ali radi diskusije ovdje...ponašam se tako. Kad vi mene napadnete linkovima i citatima, ja uzvraćam istom mjerom...
Takva je bitka ovdje, ali privatno to nema veze samnom i mojim načinom razmišljanja...

Respektiram vas kako imate toliko snage prekopavati ovdje po svemu i svačemu (sveukupno možda 30 aktivnih članova), znate li išta o tome ili ne.. .sve je crno, sve se raspada, svi su kriminalci a vas 30 izabranih savršenih i sveznalih...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Je li netko novinsko

Je li netko novinsko piskaralo ili ne, nije relevantno za ovaj slučaj.

Opisao sam sadašnju prometnu situaciju u dolini Neretve i dijelom se poslužio citatom iz novina tek toliko da malo 'razbijem' tekst. Riječ je o članku koji se bavi istom temom, a podaci u njemu su točni.

Činjenica je da Hrvatske ceste nisu poduzele nikakve pripremne radnje za ublažavanje problema nakon početka radova, nego su samo postavile privremenu prometnu signalizaciju. A upozorene su s terena da to tako neće moći funkcionirati, iniciran je i održan sastanak predstavnika gradova i općina s HC nakon najave radova, ali bez rezultata.

Dodaci o Pelješkom mostu i Juri Radiću, te kašnjenju radova na autocesti su moji, došlo mi je zgodno za povući neke paralele, jer se sve događa u najbližem susjedstvu, a radi se općepoznatim podacima.

A kad već širimo temu i jedna važna napomena. Koridor autoceste prema Dubrovniku još uvijek nije niti definiran. Napušta li on teritorij RH već nakon prelaska Neretve, hoće li to biti negdje nakon ulaska u Dubrovačko primorje (spominje se kao najizglednija solucija) ili će se spustiti sve do Osojnika (blizu Dubrovnika)? Ni to se još ne zna.

Zašto sva ova priča. Prvobitno je 2008. godina bila navedena kao vrijeme dolaska autoceste do Dubrovnika. Stigla godina a autocesta ni blizu. Za dvije godine bit će do Ploča. A čvor Ploče je 110 km od Dubrovnika. To znači da nje nema do nas do 2015. godine. Umjesto toga, trenutno do Splita vozimo sedam sati. Naravno da smo sretni, hvala na pitanju.

ragusa

Tko je glasao

Dragi Drugi, napisao sam

Dragi Drugi,
napisao sam samo činjenice.
Nisam kriv ako ti se ne sviđaju.
Za provjeru, doputuj u Neretvu i provjeri stanje,
pa demantiraj sve što ovdje nije točno.

ragusa

Tko je glasao

Ma što ima vidjet kad su

Ma što ima vidjet kad su radovi , kako je i obećano - nevidljivi!

Tko je glasao

Mali ispravak - 'nevidljivi

Mali ispravak - 'nevidljivi radovi' su na Pelješkom mostu.
Radovi na Čeveljuši su vrlo vidljivi, to je spoj Ploča s budućom autocestom, a konkretni problem je rješenje križanja s Jadranskom magistralom. Zahvat je vrlo zahtjevan, rekonstrukcija obuhvaća dijelom promjenu trase i visinske kote ceste, nije moglo bez zatvaranja prometa. To se sad kombinira s radovima na obližnjem Rogotinskom mostu.
Problem je što je podcjenjena mogućnost funkcioniranja prometa postojećim cestama, ekipa je očito mislila da se sve može riješiti samo postavljanjem privremene signalizacije.

ragusa

Tko je glasao

baš smješno za ove kasne

baš smješno za ove kasne sate nakon večernje pijanek....
Meni je najsmješnije da netko, tko se upravo vratio sa "večernje pijanek", kritizira nekoga tko je proveo večer u pisanju jednog zanimljivog dnevnika.
Meni je nekako draži trijezni "neznalica" nego sveznajući pijanac ;).

Tko je glasao

A meni bi nešto drugo

A meni bi nešto drugo beskonačno smiješno

to mi je beskonačno smiješno kako narod o svemu ima mišljenje

U tome je bit modernog života - narod doista ima mišljenje o svemu. Danas pogotovo i medijska manipuliranja nemaju dugog vijeka ni efekta.

Sjetio sam se mog "dunda" s moga otoka, koji je prije desetak godina umro u 95 godini, rođen negdje na prijelomu 19 i 20 stoljeća, koji je bio težak, ribar i mornar - a sve je znao: njega nisu mogli za*ebat ni Nijemci ni Talijani, ni fašisti ni komunisti, ni ustaže ni partizani - pa sigurno ne bi ni ovi novi "demokrati". Jer je znao izbrojiti kašete ribe poslije noćnoga lova, izmjeriti količine grožđa koje je ubrao na jesen, vreće patata koje je nakon truda iskopao, među prvima je sadio male plantaže maslina i agruma (jer velike zemlje nije imao), uglavnom je vodio pjesmu s balkona nedjeljne mise,. Sa svakim stablom se razgovarao a kamoli čovjekom, a posebno su bili impresivni njegovi monolozi s "dikijelom". I neizmjerno poštovanje prema magarcu - koje sam i ja od njega pokupio.

Njemu obećanja nisu ništa značila. Ni njemu onda, ni meni danas.

Tko je glasao

Frederik, Sjetio sam se mog

Frederik,
Sjetio sam se mog "dunda" s moga otoka
Srel sam puno dunda u svom životu i uvjek sam se prijatno iznenadil kad sam videl da jednostavni ljudi bez škole imaju više u glavi od puno ljudi sa akademskom naobrazbom.
Da je takvim ljudima pružena mogučnost školovanja bi nam danas bili puno dalje.
Kaj kod Amerikancih visoko cjenim je da takve ljude podižeju bez gledanja iz kojeg su staleža.
Njemačka je par godina zapostavila takvo gledanje na školstvo i več se vidi deficit stručnih ljudi koji nekaj vrediju.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci