Tagovi

o, mjerama opreza i nuspojavama upitati ????????

Što je rečeno, rečeno je.
Što je učinjeno, učinjeno je .
Sve ostalo sada postaju samo nadmudrivanja, dokazivanja, prosipanje riječi i vremena. Na kraju poput pokvarene ploče u glavi mi stalno svirucka jedna te ista melodija. To je ono kad vam se jedna pjesma cijeli dan vrzma po glavi. Tako i meni stalno odzvanjaju riječi Runjićeve pjesme „ Oprosti mi pape“

Rekli su mi najgore o tebi, nisu nikad pričali o sebi,
Rekli su mi ono ća su tili, virova san stariji su bili,
Rekli su mi ono ća su tili, virova san stariji su bili...

Svaki građanin koji izađe na referendum neka na svoju dušu primi grijeh propusta vladajuće gartniture (HDZ-a) bez obzira glasao on za ili protiv EU.
Cijeli jučerašnji dan sam sebi postavljam pitane; Da li se gospođa Vesna Pusić malo prviše zaigrala moćnom funkcijom, ili je naprosto rekla nešto što su nam do sada prešućivali. Nešto što je blizu istini. (mirovina će u bukvalnom smislu biti).
Dali je gospođa Pusić na potpuno nediplomatski način izrekla ono što se prethodna vlada nije usudila reči? Tu moram citirati komentar Sanje Modrić.

EU za Hrvatsku više nije filozofsko pitanje, nego pitanje hoće li ljudi sutra imati kruha, i to nije od danas. To, naravno, nije mogla javno reći Sanaderova vlada, ni vlada Jadranke Kosor, sve da su i htjeli biti toga svjesni, jer bi sami na sebe pokazali prstom. Ali nova vlada to može jer se njoj za to ne može prišiti odgovornost i to je zato trebala učiniti odmah.

Da prošla vlada cijeli svoj mandat tvrdila nam je da živimo bolje a da toga nismo svjesni. Skrivali su ispregovarana poglavlja kao zmija noge. Zašto i od koga?
Ja kao običan građanin želim pitati sve koji su ZA i NE .
Ako na referendumu prođe ZA tko će snositi odgovornost ako nam ne bude bolje.
Ako na referendumu prođe NE tko će tada snositi odgovornost ako nam opet ne bude bolje.
Prviše smo „ogrezli“ u EU da bi bez nje mogli.
Previše smo propustili u posljednjih 20 godina ( posebno u posljednjih 8 ) da bi jednostavno rekli „pišite nas v rit“.
Neka svako od nas uizme na sebe svoj dio ogovornosti
I ponovno citiram Sanju Modrić

Dobro da je Vesna Pusić napokon progovorila o nečem sasvim stvarnom pa makar i jezikom drvosječe. Da, nema nam druge nego zaokružiti »da«. Možda smo nekad imali šansu da to bude drugačije, ali sad to više nije ni bitno.

Tagovi

Komentari

Kratko razmisljanje o

Kratko razmisljanje o postocima
56% ZA ...................... 44% za NE
20% (od 55%) iracionalno ZA - i njihove bajke uopce ne treba slusati
20% (od 44%) iracionalno NE - i njihove bajke takdoer ne treba slusati
Za funkcionalno i pozitivno ozracje kljucno je izmedu ostalih uspostaviti odredenu vrstu suradnje i koegzistencije.
Po meni je jedino oko toga imalo smisla dodatno razgovarati.
Naime, neovisno o ishodu obje grupe (operirane od iraconalnih ekstrema) su korsine i imaju svoju ulogu.
Ako se odlucimo za EU
Ovi sto su ZA neka ganjaju i brinu da SE dogodi ono sto smatraju pozitivno.
Oni sto su za NE neka se brinu da SE NE dogodi ono negativno za sto smatraju da ce se dogoditi.

Ako se ne odlucimo za EU
Ovi sto su ZA neka se brinu da SE sto vise toga dogodi sto misle da bi se dogodilo kao da smo se i odlucili u EU, ali da se nedogodi ono negativno sto ih je odbijalo od "samostalnosti".
Ovi sto su za NE neka se brinu da SE dogodi ono zbog cega su bili toliko protiv.

Ovo bi bila matrica idealne suradnje, no u praksi se pojavljuje uvijek nesto drugo jer ove dvije (grubo receno) skupine ne suraduju vec su suprostavljene. Pretpostavimo li da pola jedne i pola druge skupine suraduju, a pola su medusobno suprostavljene. Opet ostane jedna skupina onih ZA i onih PROTIV koji suraduju neovisno sto se dogodilo. Medu tim koji suraduju opet ima pola onih koji su skloniji suradnji i pola onih koji nisu. Ovi koji su spremniji za suradnju (gotovo bezuvjetno) treba ih pustiti i omoguciti im da suraduju i rade jer je njima s obzirom na njihov rad posve svejedno EU ili ne EU, a ovima koji su manje skloni suradnji treba omoguciti da se sukobi izmedu ovih skupina odvijaju izmedu njih na razumnoj razini. Ova sukobljena grupa je iznimno bitna da kanalizira agresiju i prijeko potreban sukob i napetost da se ne bi zaboravilo na pocetne ideje i jednih i drugih.
Ukoliko netko misli da one iracionalne iz skupine ZA i iz skupine NE koje smo odmah na pocetku "otpisali" treba izolirati taj se vara. Njima treba (kao sto doduse i danas vec imaju) omoguciti sve moguce javne kanale kako bi dnevno maltretirali sve ostale, ali i kako bi se slikovitije i jednostavnije razlikovalo neozbiljno i nakaradno od ozbiljnog i pristojnog. Recimo ovo nakaradno je u ovom kratkom dramuletu ispala Pusicka.

Ovi ozbiljni kojima je zadatak drzati napetost mogu se drzati pod kontrolom samo ako imaju nakaradnu sliku sebe (iracionalni), ali i s druge strane prenaglasenu sliku bezuvjetno susretljivih.

PS Postoci su proizvoljnog karaktera. Simbolicki rado bih (kao i mnogi sugradani) EU sutnuo u guzicu zbog raznocega, ali bih time sutnuo i sama sebe, a ulazak u EU je mozda i najprecizniji sut u guzicu onima iz EU koji to zaisgurno zasluzuju.

Tko je glasao

Dobar dnevnik,

imaš moj plus.

Samo da pitam (komentatore, ne autora), ovdje mi se to čini zgodnim jer mnogi pokušavaju ljude isprepadati Grčkom, jednom sam negdje već rekao, grčki je dug stariji od same zajednice koja ga pokušava sanirati. Budimo fer, najveći dio toga duga leži na leđima same Grčke, a otpisivanje 50-60% toga duga nije mačji kašalj.

Još jedna stvar, da ne biste imali situaciju u kojoj se netko besplatno zadužuje i stalno mu se iznova prašta dug, normalno je da ćete pokušati smisliti nekakve mjere protiv ponavljanja problema. Kamate nisu apsolutno zlo. Postoje kamate koje se mogu vratiti. Smatrati da bi pomoć Grčkoj trebala ići bez ikakvih mehanizama osiguranja, ili bez ikakvih kamata, premda njihov dug nije izravna krivnja EU, meni ne izgleda niti moguće, ali niti fer.

To da sada, kad trebamo odlučiti o EU, netko stalno povlači tu Grčku kao Kosorica Jugoslaviju, meni stvarno nema smisla. Više cijenim zajednicu koja će pokušati pomoći posrnulom gospodarstvu nego onu koja bi Grčku odmah izbacila van da sačuva svoj ljubljeni euro. Tek u tom slučaju bih ja bio sklon EU uspoređivati s Amerikom. Upravo Amerika, kao domovina i ove krize i svega lošeg u neoliberalizmu, ne podržava spašavanje Grčke i nije željela u tome sudjelovati.

Svi se stalno bave time koliko bi trebali dati za Grčku, ali ne i time koliko bi pomoći dobili da se nađemo u grčkoj situaciji. Recite mi molim vas što bi to Grčka bolje napravila i gdje bi se povoljnije zadužila da nije EU?

pozz
doza

Tko je glasao

Da nisi mrvicu preromantičan?

Pomažući Grcima, pomažu i sebi - Grci su dužni njihovim bankama i kupuju njihovo oružje.

(i što sad npr. Slovačka ima s tim?)

Bilo bi lijepo da se radi samo o solidarnosti i brizi za "pokrajinu s poteškoćama u razvoju", ali ne radi se samo o tome.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pa ne mislim da jesam

upravo ako kažem da nije svaki kredit zlo. To je jedno vrlo neromantično razmišljanje danas.

A nije ni posve besmisleno da pomažući Grčkoj, pomažu i sebi. To bi mi bio veći problem da Grčka nije u Uniji, ali ovako, pomažući Grčkoj, naravno da pomažeš cijeloj Uniji. I ne postoje tu oni i Grčka, Grčka je sada dio te zajednice.

Zamisli da ti imaš preveliki dug i u isto vrijeme moraš nabavljati nova kolica za bebu. I ja ti ponudim lovu uz smanjenu kamatu, ali pod uvjetom da kolica za bebu nabaviš kod mene. je li to zaista pokazatelj moga licemjerja?

pozz
doza

Tko je glasao

To bi bilo u redu!

Ali ako mi kažeš da kolica su kolicu za bebu nerazuman trošak s obzirom na moje dugove i da se nekako s tom bebom snađem, a ujedno me natjeraš da kupim od tebe pištolj za samoobranu, e, tu ću već posumnjati u tvoj altruizam i fair play i shvatit ću da, s obzirom da sam se dovela u bezizlalaz položaj, moram igrati po tvojim pravilima ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Vesna Pusic je rekla

Vesna Pusic je rekla istinu.
A naviknutima na bajke iz doba Sanaderovog "nema krize" fale ruzicaste naocale.

Tko je glasao

Recimo da je Pusićka rekla istinu

A kaj će nam EU dat pare za penzije? Dat. Ne posudit. Jer posuđeno treba vratit. S kamatama. Što će reč da ćemo se samo još dublje uvalit.
Ako je došlo vrijeme za "veliki obračun" i podvlačenje crte pod kućni budžet, ajmo to napravit. Sami. Na što je moguće pravedniji način. Dok još kontroliramo svoju valurtu i možemo njome manipulirat kako to nama odgovara. Teško da će nam tu susjedi bit od bilo kakve pomoći. Ako nam pomognu, to će vjerojatno bit na način da sebi pomognu još više. Pitajte grke kak se to radi.

Ako podvlačenje crte i prateće aktivnosti napravimo sad odmah, kreditni rejting nam neće past neovisno o ulaski ili neulasku u nesretnu Uniju. Štoviše.

Tko je glasao

Ako izaberemo vladu koja će

Ako izaberemo vladu koja će na markovom trgu streljat dvadesetak ratnih profitera i dvadesetak korupcionaša kreditni rejtin bi nam skočija do oblaka .
Kina nema problema ni sa rejtingom ni sa tim streljanjima .

Ubrzo kad bankrotiramo i padne ova vlast od gušta zaokružite stranku koja u programu ima ministarstvo za egzekucije.

Tko je glasao

julu- ti i poslije 20 godina

julu- ti i poslije 20 godina Kurte i Murte i 48 mld.€ duga mislis da "mi mozemo sami"?!
Hoce li 70 mld € duga biti dovojno za lijecenje od takvih iluzija.
Nema tu preokreta bez ostre MMF-ove sjekire, to je cinjenuca, a ostalo je zavlacenje glave u pijesak poput noja.
Birokrati u javnim suzbama su nanjusili nesigurnost i nesposobnost Vlade pa vise ne strahuju od otkaza.
Stovise, digli su glave u traze jos 13000 novih kolega!
http://www.vecernji.hr/vijesti/sluzbenici-kakvi-otkazi-birokracija-treba...
Istodobno:
Novi Forum otkriva koji od 127 gradova i 429 općina u Hrvatskoj neće preživjeti Vladine reforme. Forumova analiza otkriva da polovica gradova i općina ne zaradi ni za plaće svojih zaposlenika, da su čak 64 grada na rubu samoodrživosti, 15 županija je višak, a 165 općina nema razloga postojati.

Sto je ta to vrijeme sa radnicima-vulgaris koji hrane cijelu drzavu a nikog od birokrata nije briga za njih.
http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/171609/Otkaz-za-svih-240-zapos...

http://www.vecernji.hr/regije/herbos-stecaju-otkaze-cekaju-jos-154-radni...

itd.

A Linic baca bumerange koji se glasacima vracaju u glavu.
Prvo sa telekomunikacijma a sad i sa bankama.
O stimulaciji proizvodmje da se dug uopce moze vracati - ni slova,

http://www.jutarnji.hr/-izdaju-li-narodne-obveznice-i-uzmu-nam-stedise--...

Ovo se i ne spominje:

Po indexu ekonomskih sloboda na tabeli je ovakva situacija;

81 Mongolija
82 Guatemala
83 Hrvatska
84 Gana
85 Burkina Faso

Budale bi jos i tzv.nase banke!?
( osnovane parama iz naseg djepa naravno).
Besmrtna Benderovstina traje i traje :"Ideje nase, a benzin vas!"
14 propalih i ocerupanih bez posljedica nije bilo dosta.
2 x sanirani HPB nije dosta i na kraju, nekima izgleda nikada stajanje na istu grablju i nece biti dosta:
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Primorju-u-Credo-banci-blokirano-s...

Sto li covjek mora imatii u glavi da odnese novac u nekakvu Glumimo Banku d.d...

A ipak mozemo sami kazu...
Kako da ne....

Tko je glasao

O izjavi V. Pusić

Zanimljivo mi je pratiti kako se digla frka oko izjave Vesne Pusić, a navodno se dižu i neke tužbe. Pero Kovačević je i konkretizirao ministričin krimen:

Članak 16. KZRH: 'Tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača, da na izborima ili prigodom glasovanja glasuje za ili protiv određenog kandidata, odnosno glasuje za ili protiv opoziva, ili glasuje za ili protiv određenog prijedloga u referendumu, ili uopće ne glasuje, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.'

Gotovo svakodnevno protivnici ulaska u EU služe se gotovo istom retorikom kao i V. Pusić, samo sa suprotnim predznakom. Upozorili su kako će ulaskom u EU propasti hrvatska poljoprivreda i gospodarstvo. Istina, nisu tako brutalno izrekli zaključak koji je svakom prosječno pametnom jasan: bez poljoprivrede i gospodarstva nema ni mirovina.
Sačić i ekipa nazivaju izdajicama i huljama one koji su za EU. Govori se kako će nas EU kupiti i kako će Hrvati biti robovi EU. Čak ćemo prema nekima mi spašavati posrnulo gospodarstvo EU. :-D Ono što sam uspio čuti od protivnika EU temelji se dobrim dijelom upravo na zastrašivanju građana, a ne na konkretnim argumentima.
Zar se to također ne bi moglo podvesti pod čl. 116?
Kada bi se zaista primjenjivao taj članak na način kako ga interpretira Kovačević, nakon svake predizborne kampanje sudovi bi imali pune ruke posla suditi strankama i političarima koji su se o njega ogriješili.

Tko je glasao

ekonomisti kazu isto kao i

ekonomisti kazu isto kao i Pusic.

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2012/01/19/0308006.html?pos=n0
http://www.business.hr/dogadjaji/sto-ako-zaokruzimo-ne-na-nedjeljnom-ref...
http://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatski-ekonomisti-odluka-protiv-eu-znac...

mi smo predali zahtjev za clanstvom, nisu nas oni molili. i to pred ravno 10 godina. pregovaramo skoro osam, pri tome nitko od danas najglasnijih protivnika nije trazio stalne i tekuce informacije o pregovorima. u meduvremenu smo do kraja devastirali privredu, oni bivsi vladajuci. stanje je takvo da bez dubinske analize nitko nece vjerovati da smo blizu dna bezdana a ne ponora. i to u mnogim segmentima. politicki je eu zajednica slobodnih zemalja koja postuje i inzistira na svim oblicima danas priznatih ljudskih prava. dakle taj dio je ok. ekonomski oni koji su protiv prikazuju eu kao predvodnika neoliberalnog kapitalizma. ja bih rekla da se politicki gledano bas eu bori na zakonski (mozda malo suvise birokratski) nacin protiv dominacije takvih odnosa i unutar sebe ali nadasve od utjecaja izvana.

sve lose sto se tice neoliberalnog kapitalizma i ogranicavanja ljudskih sloboda imamo i sada bez eu. i ako kazemo ne imati cemo i dalje. no nece biti okruzenja u kojem mozemo suradivati da bi kriza svjetske ekonomije mogla biti ublazena.

ma u biti htjeli smo, ispregovarali smo malo bolje nego li smo vodili drzavu i to je to.. ako ne zelimo stecaj do kraja godine, kao ni samoizolaciju ne bi trebali biti protiv. za odgadanje ulaska i popravak uvjeta niti imamo vremena, niti smo u mogucnosti danas ista od toga promijeniti.

ljudi trebaju glasati po osjecaju. za ako zelis sirinu, ne ako zelis samoizolaciju. razlozi su nekako prestali biti bitni jer smo se samostalno i nezavisno doveli pred ekonomski zid. dalje nema ovako.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ovo nije isitina:

...nitko od danas najglasnijih protivnika nije trazio stalne i tekuce informacije o pregovorima...
Još i kako se tražilo. Ali nisu htjeli ništa reč. Sve je čuvano u tajnosti ko podaci o projektu Manhattan.

Tko je glasao

Nakon 4 pune godine pregovora

Nakon 4 pune godine pregovora 2007 ponovo je biran HDZ. Narod je dakle birao tajno pregovaranje. HDZ nista nikad nije radio otvoreno i iznad stola. To smo svi znali a vecina nas je odlucila ponovo ih izabrati 2007..

Do dolaska Kukuriku, znaci punih 4 godine nije bilo pomaka sto se tice rasprava i tajnosti.
Nije ni moglo biti.

Jer vladajuci imaju puno Cobankovica koji su si morali kupiti razne vinograde prije nego dode zabrana daljnje sadnje. Po meni bi takvo ponasanje trebalo biti kaznjivo kao i insajderska trgovanja na burzi. Ali izgleda da nisu. No svejedno se nismo bunili bas nesto oko te tajnosti iako je bilo ocigledno da se cudne stvari dogadaju..

Novu vladu imamo skoro mjesec dana. Toliko dugo raspravljamo a od izbora imamo i sve na netu. Sve to zahvaljujuci nasem novom izboru drugacijoj vlasti.

Znaci to sto su pojedinci smatrali da treba biti pregovaranje javno obznanjivano ne znaci da je i vecina to zeljela. Nije bilo ni demonstracija raznih Sacica i Dakica ili bilo koga drugog sa zahtjevom o prekidu tajnosti.. Ni u novinama previse, cak ni na portalima..

Sada tj. od izbora kad je sve javno objavljeno svi su se nasli pozvani protestirati zasto nije bilo prije.. i to kod onih koji su sve izlozili javnosti.. tj. novih vladajucih..

Mi smo fakat poprilicno cudan narod. Kad nam taje sutimo i ne bunimo se sto ne znamo. Kad nam daju informacije onda se tek pocinjemo buniti zasto ih nismo dobili ranije..

Ponekad mi se cini da sam pala sa nekog Marsa i cudim se bez obzira na dosta godina koliko takvom obrascu ponasanja svjedocim..

Znam da je tako bilo i da ce i dalje biti. Znam, ali svaki put ispocetka se nadam da smo konacno to prerasli. I onda se ponovo cudim kad vidim da je opet isto.

Na zalost ce ta gradanska anti-logika jos dugo ovdje vladati..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci