Tagovi

O kritici, elitama i glupanima (2)

Svatko ima pravo na svoje (ili tuđe) mišljenje, što je uostalom jedan od temelja demokracije , ali nema svatko pravo na svoje „ činjenice“.
Kada napišem da je Tito bio autokrata svi desničari se sa odobravanjem slažu, dok ljevičari pokušavaju dokazati da to nije istina. Kada pak napišem da je Tuđman bio autokrata svi ljevičari se slažu i odobravaju, dok desničari dižu graju protiv takvoga stava. Čemu sve to?
I Tito i Tuđman su bili autokrati a isti takav je i današnji premijer Milanović, koji pokazuje jasne elemente autokratskog načina vladanja; neodobravanje bilo kakve kritike (Ferdelji, Kolarić) te okruživanje sa ulizicama i poltronima uz odstranjivanje elite iz bilo kakvog društveno - političkog djelovanja.
Slučaj Perković je jedan tipičan demokratski debakl. I sam način donošenja zakona nam govori da smo od demokracije miljama daleko. Kada i u kojem zakonu - donošenju zakona - je učestvovala struka tj. ona elita koja je mjerodavna i kvalificirana za zakonodavstvo? Ne zaboravimo jedno, zakonodavstvo nam treba urediti kako treba funkcionirati država. Zakone nam pišu činovnici i glupani a od elite ni traga. Gdje nam je elita kada treba pisati zakone? Gdje je jedan prof. Smerdel? Umjesto uvaženog profesora koji je nesumnjivo elita imamo jednog Peđu Grbina, trećerazrednog političara koji glumi stručnjaka za ustavno pravo. Tako je na svim područjima.
Koja je razlika između Tita, Tuđmana i Milanovića? Odgovor je kratak i jednostavan: u razvijenosti društva tj. demokratskih mehanizama koji ograničavaju autokrate u njihovim despotskim namjerama.
Zato se i kaže da suština demokracije nije u tome koga ćemo izabrati nego kako ćemo ga kontrolirati i sprječavati samovolju i autokratske tendencije korištenja vlasti u privatne svrhe.
Tito je imao praktički neograničenu vlast, Tuđman je donekle bio sputan zakonodavnom i sudskom vlašću (zato je razvio paralelan sustav upravljanja državom) dok Milanović pokušava pošto – poto negirati zakonodavnu i sudbenu vlast i pozivati ih „na red“ i staviti „pod svoje“.
Gdje je u svemu tome kritika i uloga elite?
Autokrati vole vlast, vole vladati. I žele ostati na vlasti. Da bi to postigli žele narodu prikazati kako za narod čine sve najbolje. Oni su „očevi nacije“, „osnivači države“… bez njih nas ne bi bilo. Oni su jedini u stanju vući prave poteze i spašavati društvo – nas - kada je to potrebno. Ne podsjećaju li nas pomalo na batmane, spidermane… i sve one junake iz crtića i stripova kakvim se žele prikazati.
I sada nastupa kritika i elita koja zapravo viče car je gol. I skida ih sa trona na kojem se žele nalaziti te ih spušta na zemlju. I čini od njih ljude od krvi i mesa, što zapravo i jesu sa svim manama i vrlinama.
I na kraju mali odgovor onima koji veličaju Tuđmana; zar su zaboravili slučaj radija 101, postavljanja gradonačelnika Zagreba, izigravanja zakona radi vlastitog probitka (kuće u Nazorovoj), pljačke Hrvatske u ime 100 obitelji… Treba li još nabrajati?
I za kraj: osobno smatram i Tita i Tuđmana velikanima hrvatske povijesti. I njihovo svođenje na ljude od krvi i mesa nimalo ne umanjuje njihovu veličinu i mjesto u povijesti. Ali zaboga, nisu ni batmani, ni spidermani. Okanimo se bajki i odrastimo već jednom.

Tagovi

Komentari

Tito je bar po posljedicama

bio obično smeće , čim ga Srbi veličaju, klanjaju mu se i održavaju njegov mauzolej i još uvijek njeguju njegov kult.

To kažem kao Hrvat.

Tuđman je bio ipak demokrat koji je imao podršku svog naroda.

Titino djelo je nedjelo koje se razrušilo kao kula od karata i njega mogu veličati samo budale, dok je Tuđman ipak bio na čelu ostvarenja sna mnogih generacija Hrvata.

Ovi danas nisu dostojni da obližu Tuđmanove čizme.

sve dobro...

Tko je glasao

Toliko velikana, a ništa veliko - osim jaza i zabluda

Hrvatsko razumijevanje/tumačenje velikana oduvijek mi je bilo nerazumljivo (zajedno s ljubavlju koja se iskazivala spram kukavica i pobjegulja). Sva ta silina preuveličavanja, subjektivnosti i nepotpunog sagledavanja činjenična stanja (tim suženim pogledom koji ne uspijeva zahvatiti dalje od vlastite sudbine), a nigdje ničega velikog - osim jaza i zabluda.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci