Tagovi

O glavnom žarištu krize u Hrvatskoj te pristupima oko toga (2)

Generalni urbanistički plan grada (Zagreba) je ključna zajednička samo upravna politička, ekonomska, društvena i profesionalna kreacija na zajednički račun, pomoću koje su zadnjih 40 godina razvijena razna jedinstvena čuda, a financijska tako da kreativno i razmjerno neuporedivo nadmašuju sadašnju svjetski naivnu dječju krizu financija - zamorno o tome, samo za uporne

Neupućeni moža misle da je to samo humor. Upućene i sudjelujuće mase jako dobro znaju da je tako, ali im nisu jasne sve čudotvorne geneze i genijalne banalnosti toga. I potpuno neupućeni lako mogu zaključiti videći da se praktički iz problema i otpada stvaraju veće zarade i dijamanti nego što to uspjeva truli i sada tužni zapad od najvrijednije osnove, ili što uspjeva Kina, nešto čemu konkuriraju samo Dubai i eventualno Crna Gora, ali samo eventualno i u povojima. Dakle, to nije upitno nego je upitno kako, čak i najistaknutijim višedesetljetnim akterima i kreatorima, pa ćemo ovdje, ograničeni svim i svačim, zajedno to samo malo proniknuti u iznimnoj prigodi velikog skoka i nagađanja da bi nas mogla blagotvorno dotaknuti kriza.

GUP svemirskim invazijama rasturene divizije magnetski skuplja, klonule snage izvlači iz blata, udahnjuje im život, a od Blata radi čuda.

Zato se priprema bolje nego što se može. Višak kakvoće i dobitaka iznad svega mora biti, inače se pada. Taj kategorički imperativ je puno jači nego kod Kanta i u Kini, dodatno pažljiviji od ključnih svetkovina, jer sve mora biti prekrasno, samo po sebi i od sebe više od svih ostalih zanosa nadahnuti elitne snage i prožeti mase, da onda one mogu više nego svemir. Sve snage to znaju i krajnje odgovorno postupaju oko toga, jednako u Zagrebu, Osijeku, Splitu i bilo kuda, što je veći grad to bolje, desetljećima je tako.

No, ni sve to nije dovoljno. Za takva čuda trebaju iznimni vizionari i čudotvorci, oni koji vide što nitko ne vidi i koji dodatno to mogu dignuti na veće razine čuda, pa zato stalno moderiraju partije i mase ponavljanjem novog i novog šta treba, šta se mora, konačno, šta bi bilo dobro. Zato se na tome stalno napeto radi i napreduje. Najbolji jašu na čelu kolone. Kad iznimno i na trenutak netko malo klone (npr. Dakić harmonika, Marina MD, Đukan) taj tren se automatski javlja neka još bolja snaga (npr. Dakićev autorski ortak Bežovan, akademik Kincl, Jure Radić). Da ne bi bilo zabune, malo tko kada klone, i kad klone to je na trenutak, vraća se u igri jači nego ikad. Jer rade jaki eliksiri i pokretači, a k tome još drug Tito jaše na čelu kolone, prejake snage bdiju, Švicarska je šala kako se ovdje bdije i pazi na sve.

Stalni čudotvorni uspjesi ne mogu stati. Inercija uspjeha toliko je jaka da joj ništa ne znači da bi mogla okrznuti tamo neka kriza. Jer, koliko je to prošlo jačih iskušenja, ofanziva, proboja i iskoraka, do potpunih zagušenja i pomračenja.

Da bi dobili bolji uvid u to, malo o GUP-u Grada Zagreba, čija se izmjena upravo dovršava, kao točka na i sinteze jako dugog puta i novih izazova te radi velikog skoka. Sve već je pripremljeno, i zadnje finese ugođene i dano na uvid svima, samo se čeka svečano donošenje, oni trenuci kada svi odličnici sjede u vjećnici i nakon nadahnutih izmjena govora podignu ruke, uvijek svi za.

Plan je, ne treba sumnjati, i razvojni i socijalni i vizionarski i svečan i neodoljiv ... Da bi to bilo novosti, zajedno sa programom koji ide težine 700-800 milijardi kuna, će izvoditi impresivni progam prema kojem je Olimpijada u Pekingu diletantska smijurija. Uostalom oni i jesu diletanti, koji su od naših odličnika učili abecedu, ne samo revizionizma nego i svega.

Najednom su svemirski unaprijeđeni veliki prometni koridori, do sada non stop isti iz GUP-u iz 1971.g., tada ucrtani sa po dvije linije svaki. Tako je konačno rješena ta iznimna svjetska misterija, zašto se od GUP-a iz 1971.g. nije izmjenila ni crta glavnih budućih rješenja, dok se sva druga rješenja non stop mijenjaju GUP-om a još više dnevnim nadahnućima u živo, što po kabinetima i pomoću žbira a što super nadahnutim kolektivnim obilascima, u novije doba i uz značajnu pa i ključnu pomoć mobitela. To je sve superstrategijski i supervizionarski dugo vođeno tako isključivo da bi sada bila iznimna trećemilenijska svetkovina. Zato uživajmo u svemu, pa i u svakom djeliću.

Npr. uživajmo i u sitnici što je najednom prvi put nakon 1971.g. sva grafika plana stavljena na osnovnu katastarsku podlogu, na kojoj doduše nije unešeno puno izmjena pa i velikih gradskih, jer od siline napretka nitko ne želi gubiti vrijeme ni novac na geodete i sličnu anakronu austrougarsku rulju. Glavni strateg Dakić, harmonika koja svira sve, je ugađao svima finu glazbu na podlogama sa puno manje linija, bez beskrajnih zemljišnih čestica i svega, koje samo izazivaju zamor a mogle bi, ne daj bože, bilo kada i sumnju kakvih zapreka, vlasništva i takvih trivijalnosti. Po nekim znakovima, npr. javnim kada brojna svita obilazi gradnju Arene u Zagrebu, se da spekulirati da se Dakić i stručno društvo ne snalaze u čitanju raznih karata i da je ta vlastita navika i ugoda počela smetati samoj partiji, pa je možda bila i razlog takve neočekivane smjene i slabosti tog vječnog stratega. Ali zato njegov autorski suborac za humani Zagreb Bežovan pojačava, što bi moglo značiti skoro "vratite nam Dakića, svi smo mi Slavko Dakić, stratezi i humanisti".

1. Prvi put nakon sedamdesetih su uklonjene i najmanje smetnje koje otežu "napredak" i ciljani "veliki skok", tako da su uzeta sva specifična "naša" već jako provjerena rješenja, i uklonjene smetnje od onih navika kako to rade po Evropi i kako se je kod nas radilo nekad, dok nije "prevaziđeno" = prevladano.

Npr. sam "napredak" se je dugo igrao planovima i mjerama ulica i cesta primjerene širine pa i ambicizno, čak namjerama da se to ukupno rješi, i imovinsko-pravno i sve stvarno, a sada se opet vraća najefikasnija priča, da ama baš ništa nema veze osim arbitraže u farsi, pečata i potpisa.

Npr. nužni sadržaji i zaštita, u smislu da negdje treba biti bar nešto, npr. na velikim naseljima malo dječje igralište i klupa ako već ne može vrtić, te npr. da ostane kakva zelena površina ili da se ne zagadi i zadnje najveće nalazište pitke vode, ono od Jakuševca dalje, što je izazivalo muke i zastoje pa su sada te "barijere" "napretka" uklonjene, tako da tehnologija derivata na zajednički račun može nastaviti u vidu velikog skoka a po projektu IGH i združenih partijskih snaga za sitnu cijenu od nekoliko milijardi "sanirano" smeće Jakuševec može nesmetano zagađivati preostalu pitku vodu svim otpadom iz toga smeća.

Npr. time da nikakve orjentacije i ničeg nema, da harmonikaški orkestar nastavlja svirati za sve po želji bez obzira na sve, nema veze niti što je vodeća harmonika Dakić izvan uobičajene razime forme, to ne samo nadoknade njegovi dugogodišnji "humani urbanisti" i vodeći akademici i stručnjaci nego i nadmaše, u vidu velikog skoka, same harmonike su sada lansirne rampe koje dižu u nebo.

2. Npr. nakon što je sa glavnim ulazima i kretanjima sve do sada rješeno iznimnije nego igdje u svijetu, zatvoreni i skoro začepljeni osim središnjeg koji dovozi i odvozi visoke goste iz inozemstva, sada su rješeni i dodatni iskoraci, a usput i iznimno rješen stalni problem neprijatelja koji nikada ne spava, ali još svjetski iznimnije. Na tome su odmah stvoreni rezultati za milijarde kuna i pouzdana podloga za punu kontrolu neprijatelja i daljnje milijarde. Nova rješenja ulaza puno efikasnije rješavaju navođenje u klopke nego npr. produžetak Domovinskog mosta a daleko više nego navođenje od Mosta mladosti u bespuća prema Ražirnom kolodvoru. To se više čak ne može ni uspoređivati, ovo novo je svemirska tehnologija derivata i otpadaka prema tome, koja se btw po 1. pristupu gasi kao takva i ide neka sasvim druga priča.

Ulaz sa zapadne strane Jarunskog jezera, koji bi od čvora Lučko mogao navući najveći promet u grad, ići će preko Jarunskog mosta, prema nadahnutom natječajnom radu Jure Radića, kojem je to prvi most koji mu se ide raditi (a idućih već spremnih 150 potom, sekretar je dugo bio stvaralački impotentan a onda je najednom eksplodirao), za koji rad je vodeći svjetski autor akademik Kincl rekao da je genijalno rješenje, ribarski motiv s mrežom, potpuno isti kao lisabonski i neki drugi mostovi samo puno genijalnije, kako to "nama" zadnja 4 desetljeća sve polazi za rukom. Inače je na poziciji mosta po višedesetljetnom projektu Sava predviđena od mosta jeftinija višenamjenska brana, preko koje također ide isti promet, koja dodatno regulira vode i zajedno sa postrojenjem pravi električnu energiju, ali to se desetljećima odgađa da napredak ne bi čekao, pa će se jednog dana, kada sve bude tip top sređeno, lako ukloniti mostovi uz ukupni trošak samo 50 mlrd kuna i još će se višestruko profitirati zapošljavanjem i raznim na radovima gradnje i razgradnje.

Promet nakon mosta nastavlja tzv. produženom Vrapčanskom, sa konačnim spajanjem sve do svemirski vizionarske podsljemenske tangente, najvećim remekom djelom istih autora Kincla i IGH, za samo cca 1.650 mlrd kuna bezbroj tunela i prekrasnih visokih vijadukata i mostova (da auti koji slete mogu dodatno izvoditi jumping i slično za elitu ispod, grofove Kulmer aka Todoriće i ostale).

Prva dionica buduće Vrapčanske ulice od mosta ide tik uz zapadni rub Jarunskoj jezera, dira glave brojnog građanstva koje kruže stazama a točno iznad nedavno stacioniranih konja i planiranog prvog auto-kampa u Zagrebu, gdje se očekuje velika zarada od tih logorskih uvjeta u srcu budućeg SF Dubaija. To originalno u GUP-u 1971.g. nije tako zamišljeno ali, kako se je za Univerzijadu trebala produljiti takmičarska staza jezera, došlo se je tik do trase ceste.

Daljnji vizionaru su, u okviru uvodno spomenute iznimne svjetske strategije zadržavanja svih rješenja koridora iz GUP-a 1971.g. do zadnje crte i sadašnjeg velikog skoka, odlučili to i dalje sve zadržati, da ne bi napredak čekao, a za veliki skok su razradili turbo rješenja. Odmah nakon nekoliko stotina metara uz zapadnu stranu jezera, ta velika cesta sa najvećim prometom se spaja u novu cestu između Vrbana III i jezera, te tako usmjerava promet po kontroliranim pravcima uz jezero Jarun, uz ostalo dirajući novi čuveni SF dječji vrtić, zgrade i staze sa najviše ljudi. Putnik namjernik je tako odmah uveden u SF Zagreba i vođen sigurnom rukom (slijedi i najavljeni 2 x 350 mlijuna kuna za navođenje i sustav nadzora navođenja po labirintima Zagreba).

Diletantski se očekivalo da će se ta najveća Vrapčanska cesta i promet složenom petljom (a la Lučko ili bar Držićeva-Slavonska) spojiti sa drugom najvećom cestom, rekonstruiranom Ljubljanskom aka Zagrebačka. Ali tu niču redom razni predragocijeni sadržaji, uz zgradu Mercator-Tehnika razno a sada i dva blizanca nebodera, koji su još rupa i još bi se nešto moglo ali, eto, ide se velikim skokom - ta produžena Vrapčanska prolazi ispod Ljubljanske aka Zagrebačke, hrleći na sjever, otvarajući novo predivno rješenje ispod zemlje, sve do vrha i čuvene tangente, impresivnu pomoćnu priču težine 30-50 mlrd kuna, kao uvod u spomenutu pjesmu nad pjesmama tangenta za 1.650 mlrd kuna.

(u nastavku - kako se kali čelik, šta se radi u kovačnicama)

Dodatak (upadate) - duge bitke oko Zagreba, velikog čvorišta i pitke vode

Još jedan vrh vodenog vala je prošao kroz Zagreb
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3204464/index.do
(btw, naše željezničke pruge i vlakovi i sve je sve slabije na redovne vode, kako će biti kada dođu redovne veće vode http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3204480/index.do )

Nasipi s obje strane rijeke Save duž Zagreba i dulje područja sliva su privremena ineterventna mjera nakon poplave 1964. U noći od 25. na 26. listopada 1964. nabujala je Sava probila nasipe i preplavila trećinu Zagreba.
http://www.hrt.hr/arhiv/ndd/10listopad/1026%20Sava.html
http://www.vjesnik.hr/html/2004/10/24/Clanak.asp?r=zag&c=1
Repriza poplave iz '64. umalo se dogodila 4. prosinca 1966. godine. Zagreb je tada spašen zahvaljujući obnovljenim nasipima i skretanjem bujica u Lonjsko polje.
»Početkom 80-ih godina prestalo se s radovima na oteretnom kanalu Sava-Odra, a do te godine napravljeni su i rekonstruirani savski nasipi. I tada se stalo iako time sustav obrane Zagreba od poplava nije završen. Od slovenske granice do Podsuseda nasipi nisu napravljeni jer se čekalo da zajedno s HEP-om krenemo u izgradnju hidrocentrala na Savi.

Čeka se i dalje, 2008. je godina i još je rano, dok napredne snage ne čekaju, desetljećima neumorno rade - npr. uticaj odlagališta otpada Jakuševec na kakvoću podzemnih voda,

nakon skupe sanacije po projektu IGH. Kao u slučaju Kupska odbačen polazni projekt, koji je izradila tvrtka "Eelektroprojekt", i izvedno po "puno boljem" projektu čuvene tvrtke IGH d.d. (koja se btw mijenja u razne IGH), uz ključne dodatne doprinose unaprijeđenju zagađenja pitke vode i potrošnje nekoliko milijradi kuna više za to predstavnika vlasti, sve odreda veoma vičnih i referentnih u takvim unaprijeđenjima (dr Zlatko MIlanović Marina Matulović Dropulić, Žarko Maričić, Milan Bandić ..., i sluge vlasti, još od "socijalizma" prof. Ante Žužula)
Na temelju mjerenih vrijednosti utvrđeno je da se stanje kakvoće podzemnih voda u vodonosniku nizvodno od područja odlagališta otpada Jakuševec locirano u desnom zaobalju rijeke Save neprekidno pogoršava. Onečišćenje vodonosnika nizvodno od odlagališta uzrokovano njegovim utjecajem poprimilo je takve razmjere koji ozbiljno dovode u pitanje i postojeće i buduće crpilišne kapacitete zagrebačke vodoopskrbe jer je evidentirana granice onečišćenja dosegla, gledano u vodoravnoj razini, područje naselja Mičevec, a onečišćenje gledano u uspravnom presjeku, doseglo dno jedinstvenog vodonosnog sloja (dubina 70 m), odnosno dubinu na kojoj rijeka
Sava više nije hidraulička barijera prodoru onečišćenja i prema lijevoj obali Save (crpilištu
"Petruševec") i prema vodonosnim horizontima na području planiranog glavnog zagrebačkog
crpilišta "Črnkovec". Voda na području odlagališta te u zoni oko 1,5 km nizvodno svrstava se u
vode I. do V. vrste.

Detaljnije o pitkoj vodi Zagreba na stranicama 6. i 7. ovog državnog dokumenta/akta
http://puo.mzopu.hr/UserDocsImages/A_drenje_15062007.pdf

Bez izgradnje vodnih stuba u koritu Save kroz Zagreb ne može se vodama Save upravljati, a to je ujedno temelj razvitka i daleko najisplativije rješenje
http://www.vjesnik.com/html/2005/08/31/Clanak.asp?r=sta&c=1
http://www.vjesnik.hr/pdf/2005%5C08%5C31%5C16A16.PDF
Navodno bi trebala postojati i odgovornost za to, ili se prebaciti na praktično - kako to da je Slovenija isto rješila na poatez koji je puno manje važan i isplativ nego zagrebački potez
http://www.vjesnik.hr/pdf/2005%5C12%5C01%5C12A12.PDF

Rješenje je nešto približno ovome, i to desetljećima pa i cijelo stoljeće nije dvojbeno, samo o finesama se radi
Projekt Sava Zagreb
http://www.casopis-gradjevinar.hr/dokumenti/200502/1.pdf

Drugarice i drugovi, dame i gospode, gospodo evropski partneri, seljaci i građani. Iz ovoga vam je nedvojbeno jasno da valovi napretka odnose pitku vodu, cca 90 % toga je kapituliralo i zadnja linija obrane pada na smeću Jakuševec te da svaki novi val visokih voda može presjeći veliko prometno čvorište i poharati cijelo širo područje.

Dok to tako puzi, slabi i urušava se, sam napredak se sprema na veliki skok, gornje donošenje GUP-a 18.12.2008.g. je samo dio združene koordinirane mobilizacije oko velikog skoka svih državnih, gradskih i međunarodnih snaga napretka.

Nakon što s kontrarevolucionarne snaga i pojave iz šezdesetih slamane i očišćene do daske, od tada do 2008.g. je samo na velikim projektima za daljnje preventivne destrukcije tih snaga utrošeno vše od 50 mlrd kuna (Blato bolnica & golf & Arena & razno 5, pročistač, koji ničemu ne služi 12, Jakuševec koji uništava pitku vodu i ostalo te razvija IGH i razno 5, stadion za rušenje i interne sukobe 5, mostovi i razno IGH i razna druga pamet kao projekti akademika Kincla i Neindharda uključujući skromni zgradicu za 21. stoljeće za znsnstvene novake na Borovju samo 15, na iznimna znanja za sve to a naročito ona partijskih vodećih profesora politkanata samo 5, na Dakića i njegove divizije humanih urbanista te socijalne borca kao Bežovan samo 15 ...).

I sada to više nije dovoljno i ide taj veliki skok. Mostovima Jure Radić i združenih dd snaga će se definitivno zadati završni udarac pokušaju kontrarevolucionora da, kao i slovenski seljaci, discipliniraju Savu i sve vode pa i pitku, te izvršiti ključni proboj zadnjih, i onako dotrajalih, linija obrane neprijatelja nepretka (proboj nasipa i terijskih mogućnoti obrane, što novčano što u svijesti i bilo kako). Sa daljnjih 150 mjera se obavljaju složene operacije po cijelom odručju i na uzletištu, nakon čega napredak uzlijeće i novim skokom definitvno raskida bilo kakve potrebe bavljenja kontra revolucionarnom stokom.

Revizionisti, kontrarevolucionari i sva ostala rulja (ujedinite se) - nakon donošenja GUP-a 18.12.2008.g. spremajte bijelu zastavu za znak konačne kapitulacije.

Združene dioničke snage napretka idu dalje velikim skokom.

Blato postaje blato, smeće Jakuševec postaje čvrsta točka novog skoka do 2018.g. a mastovi slamanje ostatka ostataka obrane.

Franjo Josip trijumfira u središtu Zagreba i Hrvatske, njihova žuta boja pobjeđuje a vi ste definitivno štakori u za to dugo razvijanim štakornjacima, sve "vaše" udarne snage i vodstva su kvislinška od prije Kvislinga do danas, sve ključne saveznike ste zatukli taj tren.

Ili možda čekate Napolena aka Delgada, kojeg je Abies gurnuo u nove pohode, pa znalački uvlačite neprijatelja u klopku, da bi ga onda u punom naletu usput spržili na kupu i jurili dalje, neodoljivi šarmeri beskrajnih ženskih srca !?

Komentari

ap, po svemu sudeći činiš

ap,

po svemu sudeći činiš rekapitulaciju.
U smislu mojeg interesa, pa i očekivanja, a "ponešto" smo se i "upoznali" preko tekstova, zanimaju me zaključna razmatranja.
Naime, nije dvojbeno da je graditeljstvo (u općem smislu) temeljni interes "politike" zbog razloga koje si predočio.
No, i uz to "opipljivo" - "faraoni" žele i nešto ostaviti iza sebe :)

Moje namjere su jasne. Hoće li polučiti uspjehom ili ne će, kao što sam i uvodno pošteno rekao - ne ovisi o meni. A osobito ne ovisi ni o "zijevačima".
Ovisi isključivo o interesnim skupinama. Ako ovdje takve postoje, osim interesnih skupina za "pisanje", tada FARAONI ostaju (bez obzira na to jesu li "kardeljovi", jesu li crta kontinuiteta ili bezknontinuitetna - a što nisu itd.).

Živimo u konkretnom vremenu i prostoru. Savršeno dobro znaš o kojim sredstvima je riječ, a to znaju i oni koji čitaju Zagrebački treći put.

Na stolu je političko-poslovni savez "Dropulić-Bandić", a pišem u navodnicima zato što su u poslovnom savezu dvije interesne skupine koje su "pametno zaključile" da je SVIMA DOBRO, kada je "ovako". U Zagrebu je iz tih interesnih skupina isključeno po svemu sudeći DESETAK TISUĆA obrtnika, poduzetnika i drugih - samo na području graditeljstva !

Podignuo sam "rukavicu". I znam što sam učinio. I nisam "slučajno" tek sada "uveo" i Starčevića !
(A bit će još toga!)

Dakako, mogu ostati sam :)

Dalje, "neka pitaju sebe", mislim - tih desetak tisuća samo u graditeljstvu. Zasebno je riječ o brojnim drugima, koje "ponešto" poznajem.

Sa Starčevićem i sa Zagrebačkim trećim putem (zajedno) možemo doslovno sve postojeće "skinuti".
I to "do gola" !
Ja ne mogu ono što 10.000 može.

Naravno, s razlogom znam da njih 10.000 ne može "podignuti rukavicu".

Ne želim ovime prekidati tvoju crtu. Međutim, morao sam "upasti" jer očevidno nije sada više riječ o tvojim "opservacijama" !??

Tko je glasao

Napomena - naravno dobro

Napomena - naravno dobro znaš za Pravilnik o licenciranju, koji se "morao" donijeti zbog EU...

Tko je glasao

AP Višenamjensko rješenje

AP
Višenamjensko rješenje uređenja iskorištavanja Save na području Zagreba, Željko Pavlin, Zlatko Pletikapić, kaže:

"Ukupni su predviđeni troškovi izgradnje sustava oko 5,61 milijardi kuna, izgradnja se planira tijekom 17 godina, godišnji troškovi pogona i održavanja sustava iznose tprilike 172, 59 milijuna kuna. Nominalna je vrijednost očekivane koristi tijekom 100 godina oko 622,88 milijuna kuna na godinu. Uz ispitane utjecaje mogućih odstupanja po procjenama na konačne pokazatelje isplativosti, izabrano se rješenje pokazalo u svim analiziranim varijantama
gospodarski opravdanim."
Ja to ne znam, jer to i ne piše, što to znači nominalna vrijednost očekivane koristi godišne u vrijednosti od 622,88 mil. kuna, naime, to
je povrat za samo 10 godina!
(Prethodna studija izvodljivosti uređenja i korištenja rijeke Save
od Republike Slovenije do Rugvice, Elektroprojekt 2003.)
Koliko mi je poznato Milan Bandić je objavio PROJEKT VODNIH STEPENICA NA SAVI, ali ništa ne radi. Da je s time otpočeo 2001. godine, danas bi imao valjda već nekakav povrat?
I bio bi potreban jedan Radićev most manje? Koliko si ono napisao da košta taj Radićev most?

Tko je glasao

A) Objašnjenje po

A) Objašnjenje po uobičajenim shvaćanjima (ne zahvaća bitno)
Ja to ne znam, jer to i ne piše, što to znači nominalna vrijednost očekivane koristi godišne u vrijednosti od 622,88 mil. kuna, naime, to je povrat za samo 10 godina!

"Nominalna vrijednost očekivane koristi godišnje u vrijednosti od 622,88 mil. kuna" bi bila računska vrijednost po tržišnim cijenama od toga dobivenih izravnih produkata (električne energije, smanjenja postojećih troškova i šteta od nekontroliranih voda po nadzemni okolinu te naročito u vezi podzemnih voda za piće, vode za navodnjavanje, uračunati minimalni prinosi velikog zemljišta koje se oslobađa i kultivira za sve moguće namjene a koji bi cijenama zadnjih godina samo u građevinskom djelu iznosili najmanje 30 mlrd kuna ukupno ...).

Prave koristi nešto posve drugo i puno veće (vidi pod B)

Koliko mi je poznato Milan Bandić je objavio PROJEKT VODNIH STEPENICA NA SAVI, ali ništa ne radi. Da je s time otpočeo 2001. godine, danas bi imao valjda već nekakav povrat?
I bio bi potreban jedan Radićev most manje? Koliko si ono napisao da košta taj Radićev most?

Projekt Sava je star cca 100 godina, nakon što je današnje korito formirano impozantnim radovima, a la na Nilu u Egiptu. Aktualna za izvođenje je bio krajem šezdesetih - da ekipi nije zbrisalo, oni su mislili prijeći na to i bolnice i slično nakon što dovrše hitnije, pa bi to pouzdano bilo gotovo negdje do 1975.g.

Od tada sve ekipe znaju da to moraju reći ali ne samo što blefiraju nego je od 1971.g na ovamo nemoguća misija shvatiti najelementarnije a napraviti nemogući SF (kako će kada su uklonjeni zdanji koji misle). Npr. do danas su ostali nerazrađeni, doslovno kao dvije crte, koridori glavnih prometnica iz GUP 1971.g., i sada se otkriva da je većinu toga nemoguće rješiti radi toga što međi svima njima nema nikoga tko zna išta elementarno a nikada nitko nije naručio i platio nekoga tko zna niti 1 dinar i 1 kunu, dok besplatni savjeti i uplivi izazivaju kontraproduktivno. Npr. sada je i službeno otvorena realizacija Jarunski most -produžena Vrapčanska, koja će kao najbliži ulaz u grad čvoru Lučko biti najprometniji ulaz u grad. Na spoju sa ex Ljubljanskom, kako nitko od 1971.g. do danas a ni zadnjih godina ne zna ni razmišljati da treba velika petlja i prostor na njoj, stoji i dalje križanje tih dviju ulica/cesta sa najvećim prometom kao crte u križ i bez međusobnog spajanja, jer su na mijestu petllje nikli zgrada Mercator, pumpa, niču 2 nebodera, zgrade. Tako je proizvden skori najveći prometni kaos u Zagrebu.

A) Objašnjenje po logici stvari (uključuje bitno)

Pravi proces, u novcima ranga stotine mlrd kuna, teče kao neplanirano putanje kulturne revoluvije nakon čišćenje svega najprije pod motm Holjevac a potom nakon 1971. temeljito, te logično i neizbježno doseže vrhunac.

Jedan od ključnih djelova jest da je bilo kakvo, pa i elementarno znanje, jako nezgodno za revoluciju koja je prožela mase (npr. one najniže nakon što su dobile i uzele društvene stanove imaju očekivanje pa i realizacije bar još toliko prosječno, pa je neizbježno da su i za vlastite članove odavno, od 1982.g. prešle na jebite se, morate poštivati stvar - vidi grupa Azra). Zato od 1971.g. nije uloženo ni 1 dinar i 1 kuna u znanje a besplatno izaziva kontraproduktvni efeket, snažnu averziju i jačanje podrške kontinuitetu stalno ugrožene revolucije.

Uzmimo na primjeru posve nevažne, praktički anonimne osobe.
Žarko Maričić je "glavni stručnjak" za velike projekte i vizije Slobodan Ljubičić & Milan Bandić & IGH & kontinuitet
http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/art-2008,12,17,,145380.jl

Prethodne glavne reference su mu da je sin oficira JNA, da je prekaljeni partijski član, samo kao student bar 15 godina i potom u jedinoj propaloj građevinskoj tvrtki Gortan te da doslovno bježi od bilo kakvih kolega i bilo koga tko nešto znači, nabrao je toliko gluposti i nezgoda.

Sada je zajedno sa IGH i dr Zlatkom Milanovićem i drugima uspio upropastiti urdni projet sanacije Jakuševca posve pogrešnim novim, što kao kolateralno truje najveće i jedino do tada nezagađeno nalizište pitke vode ispod i blizu, što je beskrajna i beskrajno opasna stvar, uključujući da upozorenja izazivaju kontra.

S istim IGH, Ljubičić, dr Bežovan, iako se time nitko nije bavio i nema pojma, su gradnjom stanova na farmi svinja u Sesvetama, nastavak "Čačićeva projekta" uspjeli dolično nastaviti Čačića pa i nadmašiti, tako da ne gine bar 2 mlr kune štete i slam u koji već sada nitko neće, a la POS Špansko Oranice ...

U okviru radova na vodopskrnoj mreži se ne radi samo o zamjeni trulih cjevovodas nego o sanaciji presotalih vodocrpilišta koja se koriste, u kojima su već jako kritično i previše povećane opasen tvari. Već ovaj glupi tekst kazuje da je sve to upropašteno. Kako ne bi kada je tak i prije toga sve tako radio, a cijeli proces Zagreba također.

Samo štete oko pitke vode su nemjerljive, od početkom sedmadesetih još uvijek velikog izobilja crpilišta i vode je počeo kraj. Štete od propalih investicija Marina MD & Bandić su deseci i deseci mlrd kuna, povezanih bujanja Zagrebgradnja, Pionir, Tehnika .. nemjerljivo .

Da se je teorijski išlo u projekt Sava, npr. i 1990.g., da nova izabrana vlast nije potpuno nezakonito srušena za 3 dana nakon konstituiranja, ili da opet nije srušen izbor kasnije, sve bi nestalo kao mjehur od sapunice i ne bi bilo ničega što jest, štete od 100 mlrd kuna ne bi bilo, projekt Sava nosi potencijalne koristi više od 100 mlrd kuna, svi veći gradovi najvrjednije imaju uz rijeke.

Daleko najvažnije od vega je pitka voda, za kojus u u pitanju doslovno dani.

Tko je glasao

S ovim se ne šali! Prvo.

S ovim se ne šali!
Prvo.
Sada je zajedno sa IGH i dr Zlatkom Milanovićem i drugima uspio upropastiti uredni projekt sanacije Jakuševca posve pogrešnim novim, što kao kolateralno truje najveće i jedino do tada nezagađeno nalizište pitke vode ispod i blizu, što je beskrajna i beskrajno opasna stvar, uključujući da upozorenja izazivaju kontra.

Drugo.

Da se je teorijski išlo u projekt Sava, npr. i 1990.g., da nova izabrana vlast nije potpuno nezakonito srušena za 3 dana nakon konstituiranja, ili da opet nije srušen izbor kasnije, sve bi nestalo kao mjehur od sapunice i ne bi bilo ničega što jest, štete od 100 mlrd kuna ne bi bilo, projekt Sava nosi potencijalne koristi više od 100 mlrd kuna, svi veći gradovi najvrjednije imaju uz rijeke…. Daleko najvažnije od vega je pitka voda, za kojus u u pitanju doslovno dani.

Treće.
Štete od propalih investicija Marina MD & Bandić su deseci i deseci mlrd kuna, povezanih bujanja Zagrebgradnja, Pionir, Tehnika .. nemjerljivo

Četvrto.
S istim IGH, Ljubičić, dr Bežovan, iako se time nitko nije bavio i nema pojma, su gradnjom stanova na farmi svinja u Sesvetama, nastavak "Čačićeva projekta" uspjeli dolično nastaviti Čačića pa i nadmašiti, tako da ne gine bar 2 mlr kune štete i slam u koji već sada nitko neće, a la POS Špansko Oranice ...

Naime, trebalo bi mi "nešto konkretnije", jer su ovo vrlo teške riječi. Točno je da su i moje riječi u mojim člancima vrlo, vrlo teške i oštre. Međutim, ono što sam potpisao i što potpisujem ne može u Hrvatskoj danas nitko negirati, kako u političkom tako i u stručnom smislu i dovesti u pitanje. Nitko ! Ovo što si predočio, spreman sam ugraditi u izborni program Zagrebački treći put. Međutim, ja ne mogu stajati iza toga, zato što nisam "sveznalica". Pogotovo ja to nisam u stanju "braniti". Prema tome, potrebne su mi "brojniji sadržaji" od predočenih tvojih rečenica.
Zato te molim da po svih 4 citiranih određenja, predočiš "konkretnije". Dopuštam, i to je razumljivo, da se može govoriti i općenito u smislu "ja mislim", a pod "nickom" i napadati bez predočene argumentacije. Međutim, ja to u takvom obliku ne smijem koristiti. Imam, i imat ću pogrešaka, kao i svatko. No, "pobjeđuje" onaj tko ih čini najmanje, i pritom ne smije učiniti niti jednu krupnu pogrešku, jer to tada nije pogreška nego "prijestup".
"Ekipa" Milana Bandića samo "piše", i priprema "odgovore". I ne će biti u tomu šaljiva, niti najmanje. Uostalom, nisam to niti ja. Dapače, vidjet će što ih tek čeka u posljednjih tridesetak dana prije dana "D" - naravno, i pod uvjetom da oni koji gledaju i čitaju, odluče i činiti, jer Bandić s razlogom ne će otići samo tako. Zna on koja je "pinkla" u igri, i nije neobično da toliko "ljubi Zagreb" a osobito svoje zagrebačke "drugove" !!! Na ovomu što si napisao se PADA !
No, čitamo se sutra.

Tko je glasao

Jakuševec, stadion,

Jakuševec, stadion, pročistač, sve oko pitke vode, muzej, Bolnica Blato, gradnja stanova i slamova, osnovna poslovanja (zamjene netko daje malo a grad daje puno više, nabijanja GUP-ova... nisu novotarije za Bandića nego debelo poslovi kontinuiteta SK/HDZ, HNS, HSS (Tomčić).

Novih Bandićevih poslova nema osim skijališne staze (i to je predviđano), Arena (napuhani JPP, već inercija slično).

Tako da Bandić SDP tu funkcionira kao doslovna socijaldemokracija - demokratsko objedinjavanja svih snaga iz svih vremena oko kontinuiteta.

Pa ih ovo ne ruši, jer se sve to podosta zna u masovnim krugovima, medijski ne blistavo ali dovoljno, u okviru čega je Bandić nezamjenjivi poveznik i Isus koji može zadovoljiti tako široku volju i opredjeljenje 95 % političkih, poslovnih, elitnih akademskih, kulturnih, crkvenih i drugih snaga.

Ovim napisima i ja izazivam jačanje a ne slabljenje te pojave, ali to radim iz obveze a la referentni liječnik za javno zdravstvo o tome svome području - da se cca 40 godina duga pojava počne pomalo suočavati sa rezultatima dugog puta i novim izazovima (tu su već debelo Austrijanci i razni i pitanje je trenutka kada će i oni, vjerovnici, početi jako regulirati zabavu).

Ova pojava uključuje sve ono što je generiralo svjetsku krizu i još puno više toga, to je nešto svjetskog ranga i tako će se rješavati, pa je između dviju pojava svjetskog ranga, doba za Holjevca (najiznimnji pocesi razvitka u zemljama staljinizma/boljševizma, čak i ako računamo sadašnju Kinu) i ovoga što slijedi (evropski partneri nikada neće do kraja to moći razumjeti, što je logično obzirom da ni većina domaćih neće uspjeti, jer mnoštvo zna to jako dobro ali samo po djelovima a o ostalom i globalu ima potpuno pogrešne percepcije).

Bandić je tu samo trkač jedne dionice štafete koji, kao i većina, ima sreću što ne razumije i nije opterećen većinom toga, čime se fino uklapa u inače skladnu simfonijsku glazbu.

Tako da se ne radi o Bandića nego o pojavi, u kojoj malo tko šta misli i radi posebno planirano i namjerno a jako preteže duga deformiranost, nered, zbrka, ama baš ni jedan dio nema glavu i rep 40 godina, i šta onda drugo nego guranje i najšira moguća koalicija na zajednički račun.

Pojava je kročila u proces suočavanja same sa sobom, uz sve jači huk vanjskih izazova, od kojih je nagla promjena režima napajanja sa beskrajno na sve gore i gore ključna, jer izaziva invaziju najširih snaga i pojave na svaku 1 kunu i .... Ostaci ostataka pameti i znanja bi već trebali biti angažirani punom parom i sve bi trebalo bit posve drukčije ... međutim, igra se na drugu taktiku, na čuda i veliki skok koji bi sve zeznuo i rješio, uz nadu da će ipak od nekuda stići nove milijarde, kao što su uvijek stizale ...

Tko je glasao

Vrhunski odgovor,

Vrhunski odgovor, čestitam, bravo !

Tko je glasao

ap, mozda bi ipak na kraju

ap, mozda bi ipak na kraju svake epizode trebao staviti napomenu kako je ovo parodija.Jer netko bi neupucen zaista mogao sve uzeti za ozbiljno.Cini mi se da je 250 kuna krajnji maksimum kredita koje udruzeni Ingra,IGH,Dalekovod,Viadukt i Hidroelektra mogu na koljenima dobiti u bankama.
Grad jasno moze samo avansirati jezikovu juhu.

Tko je glasao

ap, mozda bi ipak na kraju

ap, mozda bi ipak na kraju svake epizode trebao staviti napomenu kako je ovo parodija.Jer netko bi neupucen zaista mogao sve uzeti za ozbiljno.

Ušli smo u završnu NBA presing igru za prvaka, u kojoj se sve igra krajnje precizno i superdramatične komadiće, s pauzama u kojima se odabire više taktičkih vrijant za moguće brze razvitke igre, što sve odlučuje o velikoj pobjedi ili velikom porazu.

Naše vlasti i s njima prožete veoma široke snage zadnjih 7-8 godina su napredovale odlučno i veoma sinhronizirano. Ne radi se o samo o snagama koje ti spominješ HDZ=SDP, nego puno šire elitne snage, iskusnije i uigranije nego Chicago Bulls u doba Jordana, Pipena, Kukoča ...

Igraju tako da se ne smije ni čuti za krizu. Kada je počelo malo škripati i velikoj sintezi duljeg puta sa novim izazovima i najambicioznijim planovima, na bazi beskrajnih milijardi i interesa te 20 mlijuna ljudi, krenuli su poznati dramatični pokušaju oko uklanjanja škripe i pojačavanja zamaha. I tako su pripremana rješenja za veliki skok, uz ostalo stalno mijenjani i unaprijeđivani GUP-ovi sada su dramatično spremni za skok.

To što se je moralo saopćiti mogućnost da nas može dotaknuti kriza je samo u funkciji snažnog podstreka velikom skoku, koji sada treba rješiti i taj dio. To što banke najednom ne daju niti 1 kune kredita na taj čin pripreme za veliki skok djeluje da se je pripremio još bolje. Dok bi se prije za donošenje GUP-a od strane svih, pa i svakog zastupnika oporbe, predlagalo i usvajalo bar po jedan amandman za koji neboder više, za kakvu prenamjenu parka u zonu urbanih vila, za još malo proširenja do Kupe itd. sada je sve unijeto i upeglano, tako da činom skupštinskog svečanog donošenja uzleti i povuče sve za sobom.

A ako slučajno dođe do toga da banke i dalje ne daju ni 1 kune, kao što sada teče (u povjerenju) da Grad Zagreb nema ni za šta ni 1 kune (npr. na Vrbanima III i drugdje bar za malo dječje igralište sa malo pijeska i dvije ljuljačke, što mogu izvesti ZG holding podružnice, opet sve ide kako ide, i veliki skok, čak se pojaćava. Jer rekordni proračun nije dovoljan za održanje same vlasti, pa ako ne od banala ili na drugi način treba što je više moguće novaca namaknuti od građana i bilo koga.

Ta parodija je, dakle, ozbiljna i baš tako se, uz snažni presing širih snaga radi desetljećima. Jer, malo tko i nitko ne želi riskirati s tzv. čistim tržišnim poslovima, svi su orjentirani na što veću vezanost sa zajendičkim računom, to je bolje i da je manje jer pruža bolje mogućnosti (dok god se može, pa i kada se ne može).

Nije dvojbeno kako se općenito izraziti nego kako će to djelovati:

1. djeca kada počinju učiti matematike, umjesto 4 - 1 = 3 impresivnije dožive ako se to isto pita sa 3 mlijuna jabuka i koliko ostane ako se odvoji 1 milijun jabuka. Ove odrasle snage su navikle obrnuto, milijarde im ništa ne znače, jer to je zajednička kasa i milijarde su nešto čega ima, samo se treba gurati. I sada bez iznimke svi igraju na taktiku kao da ih ima i da će ih biti iako ih nema niti će ih biti. Do danas nitko ne uvažava činjenicu da je predsjednica SIV-a Milka Planinc 1982.g. iznijela detaljno stanje jako naraslih dugova i ogromnog pada potencijala za vraćanje, jer je lova ulupana u nekretnine, promašene projekte i pijanke, svi drže da je bilo. Ali i čvrsto pravilo od tada je da se milijarde ne spominju, čak je jaka samocenzura mišljenja o njima, da to ne bi izazvalo ne daj bože da ih nema. Veoma je nezgodno to spominjati i u najzabavnijem društvu nakon pete runde.

2. sada je slično kao tada, samo puno luđe, jer nema ničeg drugog kao tada, pa ni šanse da će netko ipak kapnuti koju milijardu. A jake snage ipak tako snažno nastavljajju i o mlađim još opterećenijim generacijama i svemu misle kao i tada, ko vas jebe, snalazite se klipani i slično. Zato ovdje pomalo bubnjam, dajem poslogu za uvodne taktove i čuda koji slijede, spominjući milijarde ... da se snage ipak malo zagriju za nastup koji ide brzo. Ako ništa drugo uštediti ćemo jako puno čuđenja, nismo zanli, tko je to mogao očekivati kada sve ide ...

Tko je glasao

"GUP svemirskim invazijama

"GUP svemirskim invazijama rasturene divizije magnetski skuplja, klonule snage izvlači iz blata, udahnjuje im život, a od Blata radi čuda."

a sve to uz bezsvrsishodnu rezervaciju prostora donošenjem UPU-a "Lanište -Blato" izrađenom po IGH-u....zna se!

Tko je glasao

Poduzi tekst i elaborat pa

Poduzi tekst i elaborat pa bi i tag bio poduzi.Predlazem ti slijedeci:
Vlasti ni jedna cijena nije previsoka, kad se placa iz novcarki poreznih obveznika.

Tko je glasao

ta produžena Vrapčanska

ta produžena Vrapčanska prolazi ispod Ljubljanske aka Zagrebačke, hrleći na sjever, otvarajući novo predivno rješenje ispod zemlje, sve do vrha i čuvene tangente, impresivnu pomoćnu priču težine 30-50 mlrd kuna, kao uvod u sppmenutu pjesmu nad pjesmama tangenta za 1.650 mlrd kuna.
Nekako me i ne čudi zašto je za to baš palo riješenje na Vrapčansku, mada ni Bolnička nije daleko :)

Tko je glasao

Nakon besprijekorne analize

Nakon besprijekorne analize dominantne prakse, evo i optimističkog pogleda u budućnost.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Poslije napornog uvoda

Poslije napornog uvoda pomislih, evo još jednog turbodosadnog gracina, ali na sreću, slijedio je ovaj, puno zanimljiviji i konkretniji nastavak :)

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

Tko je glasao

Delgado, pratim članke @ap,

Delgado,
pratim članke @ap, pa sam stjecajem okolnosti zamijetio ovaj tvoj komentar.
Imaš otvoren prostor na mojim dnevnicima, odnosno člancima iznijeti otvoreno svoje stavove, mišljenja, određenja, doslovno sve što želiš!!!
Jer je predočeno otvoreno, i svakom dostupno. Pa i za "zijevanje".
I dobio si od mene, držim, korektan odgovor.

Politička je podmuklost, da ne kažem i oštrije, podvaljivati i širiti po drugim dnevnicima, nakon toga, vlastite "uvjerljive" i "umne" dezinformacije, koje su "pametne". Jer je tebi "dosadno" (sic!)
A u biti je riječ o prikrivanju, i tvojem osobnom legitimiranju.

Ne zamjeram ako si član HDZ, SDP, ili bilo kojih, od moje strane, izravno imenovanih političkih protivnika.
Jasno sam kazao da je riječ o političkoj borbi. I potpuno mi je jasno da se ne biraju sredstva.

Tvoja su podmukla !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci