Tagovi

O drugu Ivkošiću i cornflakesu s jogurtom

Po povratku sa subotnjeg roštilja, reda ćevapa, reda kobasica i piletine, malo svinjetine i kako to već ide na ovim našim prostorima, uspješno porazivši vrijeme i kišu koja je partizanski rokala po strehi nad terasom u gornjoj Dubravi, teško da sam mogao više i primirisati meso. Za večeru: cornflakes preliven jogurtom, još uvijek neomekšale žute pahuljice krckaju pod zubima dok prelazim očima preko sljedećih redaka legendarnog kroničara najbitnijih zbivanja u Lijepoj našoj:

"Još jednom je ispred zagrebačkoga HNK udruga Krug za trg organizirala skup na kojem je zahtijevano da se ime Trga maršala Tita promijeni u Kazališni trg. Ovaj put s jednom novošću - nabrojene su stranke koje jesu i nisu za promjenu. Za brisanje sadašnjega naziva izjasnili su se HDZ, sve pravaške stranke te, bude li konsenzusa, Bandićeva nezavisna lista. Protiv su SDP, HSS, HSLS, i Hrvatski laburisti. Znači li to da Milanović, Hrg, Kosor i Lesar odobravaju masovna ubojstva što su ih na križnim putevima učinili partizani pod Titovim zapovjedništvom? Da odobravaju Goli otok na koji su bez suda i obrane kao životinje transportirani informbiroovci i "informbiroovci" te tamo mučeni i ubijani na način nezapamćen u povijesti? Da odobravaju Staru Gradišku i druge kaznionice u koje su trpani politički nepoćudnici? Da odobravaju ubijanja političkih emigranata u Njemačkoj i drugdje? Da odobravaju jednopartijsku državu u kojoj nije bilo stranaka, slobodnoga kandidiranja i izbora?"

Još jednom je u Večernjem listu Milan Ivkošić raspisao pamflet u kojemu je objašnjeno kako su svi koji nisu desničari zapravo neprijatelji Hrvatske. Ovaj put s jednom novošću - nabrojai su komunistički zločini koji jesu i nisu bitni za temu. Za bitne naveo je križne putove, sve moguće zatvore te, ako nije dosta, i sam politički sustav. S druge strane nije shvatio da se ista logika može primijeniti na jednoga i jedinoga mu Franju I. Tuđmana. Znači li podržavanje trga s njegovim imenom i prezimenom da ljudi odobravaju hrvatske zločine u Domovinskom ratu koje su počinili Hrvati pod Tuđmanovim zapovjedništvom? Da odobravaju pokolj članova obitelji Zec koji su bez suda i obrane kao životinje transportirani na Medvednicu te tamo ubijani na način nezapamćen u povijesti? Da odobravaju logor Dretelj i druge koncentracijske logore u koje su trpani ne-Hrvati u "Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni"? Da odobravaju zatvaranja političkih protivnika? Da odobravaju krađu, prodaju Hrvatske i privatizaciju koja nas je uništila?

Naravno da ne. Ali preširok je to spektar razmišljanja za druga Ivkošića, jer on vidi samo svoju stranu, onu koja prija mekoći njegovog nacionalizma i zbog koje je i dan danas ridikulozni komentatator Večernjeg lista. Možda i najveći uspjeh njegovog teksta je činjenica da je ispunio moje tri minute u kojima je cornflakes omekšao od jogurta i postao spreman za konzumiranje, a ja nekako vjerujem da bih bio pametniji da sam te tri minute gledao u zid i razmišljao u kakvoj to jadnoj zemlji živim.

Komentari

nešto mi nije jasno

tu nekim komentarima vidim toliko mržnje u vezi Tita a nije li Tuđman bio njegov najmlađi general? i ako se ne varam za vrijeme Tita su postojale tzv. kolonije u kojima su se djeca organizirano brćkala u moru a sve je išlo ne teret društva. večina odmarališta u kojima su djeca ljetovala su devastirana i pretvorena u privatne objekte.
ah da i plaća je stizala na vrijeme i nije se radio par mjeseci bez plaće. također nije bilo straha da ćeš završiti na burzi jer je tvoj diša (danas menadćžer) opljačkao firmu i lijepo se baškari na Havajima.
ili se u toj silnoj mržnji zapravo krije razočaranje prevarom?

w. ;)

Tko je glasao

Crv

Ma pusti, Ivkošić ti je jedan od onih crva koji ne mogu srušiti ni omanji hrast. I zapravo je vrlo koristan, jer je toliko loš da se gadi i svojima, a pokazuje pravo lice svake malo ekstremnije desnice. Bilo je i sličnih ljevičara, od kojih sam i sam stradao, Npr. J. Vlahović

Ali ono, ono što kažeš da je bolje i pametnije blenuti u prazan zid nego čitati Ivkošića, eeeeee, ta ti zlata vrijedi.

Tko je glasao

Ima i i zašto

@vonLihtenvalner
Od kada ga je Rudanica pogodila (otvarajući šampanjac) čepom u oko Mile je nakon nekoliko operacija progledao da sad vidi kako se dva mrava prcaju u rodnim mu Zmijavcima . Ima i zašto hvaliti Tuđmana. Bumo rekli da su dva pokojnika Tuđman i Milas odigrali važnu ulogu u njegovu uhljebljenju. A konačno i Milas je bio iz Zmijavaca (rodom).
Koje li slućajnosti !!!!
Jednom prilikom kod mene je na stolu vidio Krležine Zastave i Deset Krvavih godina.
Zar vi to čitate ? upitao me .
Da za razliku od vas ja to i razumijem. Malo me čudno pogledao i rekao. Kako ja nebi razumio Krležu ? Vi to mene zajebavate ? ne Milane. Govorite li Mađarski ? Ne. Razumijete li kajkavski ? Ne. Eto vidite. Niste vi Milane krivi što se moj djed vozio u prvom cugu od Kotoribe do Čakovca a vaš je još uvijek jahao na magarcu.
Milana treba tako gledati. Prodat će se onome tko više plati. Sve će pokušati ogrnuti plaštom domoljublja.
Nekad su takve novinare delali iz starih krpica.
Cijele prošle godine nije ga bilo kod mene. Morti se kaj rasrdil.

Tko je glasao

Otići će i Broz na smetlište

Otići će i Broz na smetlište povijesti, makar je prilično žilav, to mu se mora priznati. Najviše zahvaljujući svom generalu Franji koji ga je sačuvao 90-ih kad je bila jedinstvena prilika da ga se riješimo. Ako su Rusi mogli bez Staljinovih ulica i trgova (najzaslužnijeg državnika za pobjedu nad nacizmom, ne treba to zaboraviti) ili Španjolci bez Francovih, možemo i mi bez njega.

Jednostavno, previše je krvav da bi mu se uvažile i neke zasluge. Smiješno je uspoređivati njegove poslijeratne pokolje i Goli otok sa npr. Dreteljom gdje je po nekim procjenama od vrućine umro navodno jedan zatvorenik a od premlaćivanja čak četiri!! Jebeš ti takav logor. To za druga Valtera i njegove dečke nije ni vrijedno spomena.

S druge strane, možda bi mu narod i oprostio sve te nepodopštine da je barem postigao samostalnu državu kao Tuđman, a ne radio stalno kontra nje ("prije će Sava teći uzvodno itd.").

Za 50 godina kad broj NOR penzija bude 0 i neće biti materijalnih interesa koji bi mutili vid, kratka usporedba Tita i Tuđmana bi mogla biti - jedan je stvorio Jugoslaviju i JNA u kojoj su još za njegova života dominirali Srbi i na kraju je izvršila agresiju na Hrvatsku, drugi je pobijedio na prvim višestranačkim izborima i poveo narod u borbu za samostalnost protiv te iste Jugoslavije i JNA. Tko je pozitivnija ličnost?

Tko je glasao

@fidel

Je li ti išta jadniče znaš o ičemu?

Na Golom otoku su najviše stradali Srbi jer je Staljin preko komunista u Srbiji htio preuzeti vlast u Jugoslaviji. Dakle, zatvorenika Srba na Golom otoku je bilo 44 posto, a Crnogoraca 21.5 posto.

Tvoja ogavna rečenica da je u "Dretelju od vrućine umro navodno jedan zatvorenik, a od premlaćivanja čak četiri!! Jebeš ti takav logor", zorno odaje poremećen um.

Radio Slobodna Europa:
U Dretelju je ljeto 1992. godine bilo zatočeno 120 osoba, od čega 72 žene. Žrtve su u ovom logoru mučene, premlaćivane, silovane i seksualno zlostavljane, kao i mučene na izrazito ponižavajuće načine, usljed čega je više osoba umrlo. Ovo se, uz ostalo, navodi u optužnici protiv Ivana Zelenike, Srećka Hercega, Ivana Medića, Ediba Buljubašića i Marine Grubišić-Fejzić, koji su optuženi u svojstvima upravnika logora, stražara ili pripadnika formacije HOS-a zaduženih za logor Dretelj.

Broj zarobljenika bio je najveći 11. srpnja 1993., kada je HVO držala 2,270 Bošnjaka u zatvoru. Nakon toga, prosječan broj zatvorenika bio je oko 1700.

Tko je glasao

e hebi ga

minus radi izjave: staljin-najzaslužniji državnik za pobjedu nad nacizmom? pa ima nas ovdje i malo starijih, taj satrap je omogućio hitleru da se razmaše svojim podlo kalkulantskom politikom. dok nisu došle "vile očima". ko ti je izvor informacija? ivkošić i slični eksperti :)))
profesor

Tko je glasao

Jebiga, možemo se praviti

Jebiga, možemo se praviti blesavi i žmiriti na neke činjenice, ali kičma Wehrmachta je slomljena na Istočnom frontu i rat je za Nijemce izgubljen tamo. Stoga je drug Koba kao vrhovni zapovjednik te vojske i vođa države koja je najviše doprinijela slomu nacizma realno i najzaslužniji od svih državnika na strani saveznika. Pa zašto su mu Chuchill i Roosevelt stalno radili ustupke i pristajali praktično na sve njegove zahtjeve ako ne zbog toga što je odrađivao lavovski dio posla za njih?

Naravno, to uopće ne mijenja činjenicu da je bio krvavi diktator koji je pobio milijune ljudi. I da je zbog njegovih čistki i krivih procjena Rusija skoro izgubila rat i da bi preživjela podnijela višestruko veći broj žrtava nego što bi bilo potrebno. Zbog toga i danas nikome na vlasti u Rusiji ne pada na pamet nazivati ulice, trgove i gradove po njemu.

taj satrap je omogućio hitleru da se razmaše svojim podlo kalkulantskom politikom
Bio je osim njega tu i stanoviti Chamberlain koji je isto pokušao herr Hitlera primiriti kalkulantskom politikom. Izgleda da su padali na njegov šarm kao što neki još danas padaju na Brozov.

Tko je glasao

Eeeee!?

A ja dnevniku plus dao upravo zbog te izjave!

Izgleda da i mene handre sumnjivi izvori informacija.

Tko je glasao

Prestrog si profesore

i drugi su samo bjelo gledali dok se razmahivao.
Hićo je bio uvažavan kod mnogih državnika tog doba.

On je bio nešto kao brana komunizmu ,jel.

Ja također mislim ,iako stranka za koju navijam )) govori drugačije, da sve što podsjeća na Titu treba staviti na neku deponiju i zapaliti. Malo benzina i šibice. Rješen problem.

Ne treba nama Tito. Osim za poticanje podjela u narodu. Tito je bio veeeliki zločinac.

Kako netko može veličati tog krvoloka ,stranog agenta.

Čudim se da ljude hipnoza tako dugo drži.

sve dobro...

Tko je glasao

Zašto nisi Titu govorio da je

Zašto nisi Titu govorio da je bio veeeeeeeeeeeeliki zločinac dok si bio u njegovoj partiji. Maca popapala jezik?

Tko je glasao

Nisam ja baš

toliko star.
Primilo me u partiju one godine kad je on crko . U vojsci. Još sam preko Dunava prenosio štafetu ,hehe.

Međutim ,da se šaputalo -jest.

sve dobro...

Tko je glasao

Dakle, "stranom agentu,

Dakle, "stranom agentu, krvoloku i čovjeku kojeg treba zapaliti" si nosio štafetu za rođendan. Šta si još radio dok nisi promijenio ploču? Pjevao "Druže Tito mi ti se kunemo" i plakao kad je umro?

Tko je glasao

Naravno

bio sam mlad i bio sam podlegao kultu ličnosti kao ti danas. Skandirao jesam ,plakao nisam.

Promjenio sam ploču kad i većina hrvatskih članova partije .

sve dobro...

Tko je glasao

Eto vidiš, ja nisam ni jednom

Eto vidiš, ja nisam ni jednom političaru nikad skandirao, ali znam kad se žele izokrenuti činjenice, a tome su posebno skloni nacionalisti, bilo zbog zlobe, bilo zbog naivnosti.

Tko je glasao

Nisi kažeš

ali zato ovdje pišaš ( nije lapsus) za čiji račun.

Pokušavaš opravdati poteze ,greške ,lapsuse ,budalaštine ovih na vlasti i to toliko površnim i prozirnim floskulama da se smuči čak i meni koji nemam ni jedne godine "politoloških " studija.

Da sam Zoran rekao bih ti: E mali molim te ,nemoj me više braniti.

sve dobro...

Tko je glasao

drvojeb

Sorry nemaš pojma. Tvoji desničarski drugovi i drugarice ne govore o greškama i lapsusima ove vlasti već grade nebulozne konstrukcije, podmetaljke i prizivaju Žužijeve ševce samo kako bi hraćnuli.

Da nemaš ni jednu godinu politoloških studija ne moraš posebno isticati. Zato ti je uzor Ruža koja je "bez ikakvih škola pomela Đapića".

Tko je glasao

Ruža

daleko bilo ,klinac

Zahvaljujući i meni (bez lažne skromnosti ) i mom malom doprinosu u politici dvoje "desničara" Đapić i Petirka nisu ušli u Sabor zadnjih izbora.
Naime ,osnivao sam stranku koja je u mojoj županiji dala zastupnika ,a njima je falilo par promila.

Ruži je torpedo u guzicu nabio tvoj mentor Zoki. Da nema Ruže na koga bi se ti sada referirao ,hehe.

Znaš ,imam nešto životne škole i da,da ne zaboravim davno prije tebe i možda tvog rođenja završenih nekoliko omladinskih i partijskih političkih škola ,a sve ti je to isto sranje.

Jedna bivša cura mog mlađeg je ,kako ono ide: magistra politologije.

Tako sam se znao nasmijati kad s njom razgovaram ,onako uz kapučino o politici i svakodnevnim temama.

sve dobro...

Tko je glasao

Pa tebe je lako nasmijati.

Pa tebe je lako nasmijati. Možda je cura pričala viceve o Muji i Hasi.

Tko je glasao

dvije strane...

Tako sam se znao nasmijati kad s njom razgovaram ,onako uz kapučino o politici i svakodnevnim temama.

Bilo bi zanimljivo čuti i što ona kaže o tome :)

Tko je glasao

Ja sam nju naučio

nešto korisnog.

Da se održava na konju prilikom kasa i galopa.

Da zaista bi bilo zanimljivo. Vama. Ja znam i zadovoljona sam.

sve dobro...

Tko je glasao

ma

@fidel je apostrofirao staljina, ostalo nisam komentira.
a moje mišljenje znaš: francek dlaku mijenja al ćud nikada :P. i on je onomadne po križnim putovima jašio konja bijeloga sa dubajićem simom kao najmlađi oficir partizanski... ma što mi mislili o tome :))))
profesor

Tko je glasao

je bu

@Fidel
Bu otišel ali ti to ne buš doživel. Ma kojhi ste vi ljudi ? Kaj bi samo rušili, hitali na smetlišće,
brisali iz povijesti. Kad mu je dosadno pes si jajca liže. Tak i vi o Brozu.
U redu. Ako bumo za leto dan živeli bolje, sigurnije, imali veče plaće i penzije, ak nebu plavih kovertica, čekanja po bolnicama, prvi bum zel hilticu i išel rušit spomenike.
Dajte se jedamput zbrojite i dojdite k pameti. Pustite Broza na miru. Kome on smeta ?
Zgubidanima i niš koristi političarima.

Tko je glasao

Rezultat

Za 50 godina kad broj NOR penzija bude 0 i neće biti materijalnih interesa koji bi mutili vid,

Tako je, nepunih će 501.666 interesa moći pronositi pravu i slavnu istinu širom zemlje ponosne.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci