Tagovi

O Dežuloviću i gnjidama

Papir svašta podnosi, kao i seoski plot iliti taraba. Može se pisati svašta. A neki bogami i pišu svašta i misle da su njihove umotvorine pa i vrijeđanja bogom dani i da su oni neprikosnoveni i iznad zakona.
Etika je gospodo, po Kantu normativna kategorija. I zato postoje norme u pisanom obliku - legislativa koja jasno kaže do koje granice se može ići a da ne ugrožavamo okolinu i bližnje.
Dežulović je dobrano prešao tu granicu, granicu etike i temeljem normi - legislative donesena je i sudska presuda a Dežulović je potpuno opravdano dobio otkaz. Ako si muško i imaš morala i savjesti moraš moći i podnijeti sankcije za svoje postupke. Za svoj bezobrazluk i vrijeđanje.
No više od tog njegovog članka, koji je vrlo neukusan i uvredljiv, na nivou emotivnih izljeva nezrelog pubertetlije, zabrinjavaju reakcije nekih „intelektualaca“ na posljedice koje Dežulović opravdano mora snositi. Kakva je to lažna solidarnost da se solidariziramo sa bezobrazlukom jednog novinara u ime demokratskih sloboda ili čega već ne. I pritom se indirektno ne priznaje pravna država i sud ove zemlje. Imamo baš krasne „intelektualce“.
A sada malo „intelektualiziranja“ gospodo „intelektualci“. Otac sociologije znanja Karl Manheim napisao je i dokazao da pojedinci, društvene skupine pa čak i cijeli narodi različito misle.
I imaju na to potpuno legitimno pravo. I nitko ih nema pravo zbog toga vrijeđati (kao ni muslimane crtajući Alaha) i to je jedan od osnovnih postulata etike.
Uz vrlo pristupačnu cijenu mogu kupiti Etiku od Milana Kangrge i proučiti je. Ne bi bilo na odmet.
A mogli bi se prisjetiti i poznate Ciceronove: poštujmo uzakone da bi bili slobodni.
N. Bezerić

Komentari

Tko je glasao

Nažalost, ne.

Nažalost, ne.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao
Tko je glasao

I što sad, hoćeš mi popušit'?

I što sad, hoćeš mi popušit'? Pogledat ću imam li slobodan termin :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

crvića?

crvića?

Tko je glasao

Znači, voljna si i željna?

Znači, voljna si i željna? Okej, mislim da imam slobodno negdje krajem 2016. Javit ću ti :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

do tad će biti potreban mikroskop

priča se da ga se za sada da uočiti sa povečalom

Tko je glasao

v tk pdržv Br

v tk pdržv Br Fklng:

lvr Frljć, Vktr vnčć, Hn rcg, Prdrg Lcć, Mrnk Člć, Jsml Žbnć, Ldslv Bbć, Snjžn Krdć, Drg Bjć, Snd Pćnn, Brs Pvlć, Mrjn Vgrnc, ns Pltks, ml Khrvć Psvljk, mr Tkvš, sd Bjtl, nvr Kzz, Drgn Mrkvn, Žrk Rdj, Pln Jnsz, Slv Kkć, Nrzk Ćrk, Štfc Glć, mr Bhtjr, Mš Glć, Prdrg Blgvčnn, Slbdn Dkć, Jsmn Hdžhmtvć, lmn Kpln, Zltk Jlsvc, Fhrdn Fhr Knjhdžć, Snj Lzr, Bjn Mrjnvć, Bžc Jlšć, Žljk Pvčvć, Dnns Grtz, Nkl Včć, Mrk Vrljć, Hrs Ljv, Dnjl Bhrm, Jln Svlr, Zrn vnčć, Zrn Grzdnv, Ln Vltć, Hsn Gbl, Sš brlj, Slmdn Mshvć, Mj Zć, Zvnmr Nklć, Svjtln Slhvć, Vdrn Slhvć, Ljljn Zrvc, nt Lšj Jsmnk Flps

sm tg, s gržnm nnržnm njč sldrzrl s s < hrf="https://lxvr.wrdprss.cm/2015/02/08/srpsk-nvst-jtrnj-lst-ctnc-knt--krtn" />nt Tmć "Knt" Jrc Pvčć "Krtn", t nkkv < hrf="http://www.hnd.hr/hr/hmpg/vjst/68247">lkln jgslvnsk nvnrsk drštv. Nšt nv, nrvn, rdm ntrn rdkl trć lg jgstk.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Časni popis časnih ljudi

stoga plus :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Časni popis časnih ljudi Ovi

Časni popis časnih ljudi

Ovi tvoji ne misle tako:

corto -1 18.06.2015 - 15:13
Jura -1 18.06.2015 - 08:40
pravednik vz -1 17.06.2015 - 18:36
mr_brown -1 17.06.2015 - 14:38
dinamitd -1 17.06.2015 - 09:59
janus -1 17.06.2015 - 00:55
3103 -1 17.06.2015 - 00:07
leddevet -1 16.06.2015 - 23:23
pjastrela -1 16.06.2015 - 23:07
profesor -1 16.06.2015 - 23:00
bube -1 16.06.2015 - 22:44

:-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

cc ured Predsjednice

a gdje su adrese i itinerari, upari se sa tratinčicom i nek pazi na raspored. njihov rad je, kao što je ustanovljeno, trosmjenski, prvo je noćna smjena a druga jutarnje-danjska, treća popodnevno-večernja. imaju pauzu od 1-10.

trebaš dopuniti sve za treću smjenu, kompletirati podacima, objesi ih tu i izvjesti gdje treba.

rajčica truli, nakot raste za jedan tjedno, na kljunu paperje.

potpis Miljenko Manjkas

cc ured Predsjednice

Tko je glasao

Definitivno je - desničari su gnjide!

Ovo pravosuđe kao i odobravajuće reakcije dobrog dijela javnosti pokazuju koliko se zaglibilo u najljigavije licemjerje i desničarsku cenzuru, gdje zadrigli homokatotalibani smiju izjaviti nešto što bi bilo najveći trash da nije odurno, a to je kako je „Antonija Bilić neizravna žrtva lanjskog Gay Pridea u Splitu, jer su tisuće policajaca povučene iz potrage za nestalom djevojkom zbog osiguravanja parade na Rivi“, i tom gnjusnom nekrofagičnom izjavom zapravo izravno, odvratno i podmuklo oskrnaviti žrtvu, iskoristiti je za svoje podle manipulacije, a usput zloupotrijebiti hipersenzibiliziranost javnosti za taj slučaj i upregnuti ga u svoje prljave ciljeve.

Ovome društvu (i sudstvu) očito nije problem laž, manipulacija, lešinarenje i širenje homofobne mržnje, a usput i klevetanje policije, nego je problem kad se izvršioce istog nazove gnjidama.

Što se mene pak tiče, na ovom primjeru pada moja poslovična racionalna širokogrudnost i blagost zbog kojih sam i desničare nastojala smatrati ljudima čije stavove treba barem pokušati razumijeti, pa ponekad i uvažiti, već se prepuštam instinktu koji me nije prevario, a to je:

glup-gluplji-desničar
ružni-prljavi-desničari

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dobro je da je Slobodna dala

Dobro je da je Slobodna dala otkaz Dežuloviću.
Njegovo pisanje, u konkretnom slučaju, je dno dna komentara. Na razini pojedinih drugova na ovom portalu. A ono su ipak neke novine.
Nounari poput njega, uvode nov izričaj u javnu sferu, u javnu riječ, a to je vrijeđanje i pljuvanje, te pičkaranje.
Danas je to, zahvaljujući društvenim mrežama, poprimilo još jednu tragičnu dimenziju.

Tko je glasao

Otkaz Slobodnoj- pročetničkim pisanijama po hrvatskim novinama

Da su Hrvati pametni dali bi otkaz Slobodnoj i ne kupovali te novine u kojima je pisalo takvo mržnjatorsko smeće, kojemu je vjerovao Šljivančanin. Svaki zločinac imao je svoga "hrvatskog novinara": Šljivančanin Dežulovića, Mladić Zorana Ercega, a Šprajc- Andriju Rašetu!
Evo kanta novinar i support Juričić koji su istresli ništa manje mržnej od Dežulovića su se solidarizirali.

Da imaju svijesti Hrvati bi ignorirali sve novine koje tiskaju tekstove takvih noinaraša i novinardžija, te tekstove raznih petokolonaša koji su zazivali JNA i koji i dalje bljuju svoje velikosrpsko i jugokomunističko smeće od tekstova.
Ne unose samo novinari takav bljutavi izričaj, nego i ministri preko facebooka bljutave toliko da sramote one koji su ih birali, ali i hrvatske političke funkcije i državu Hrvatsku.

Pogledaj izričaj ministra policije.

Na što to nalikuje? Obični vulgarizmi, prostačenje nekoga mržnajtora koji ne može suspregnuti svoju mržnju! Bljutavo i gadljivo kako nam neki zagađuju državne funkcije i pozicije moći!

Kao da je bigulica sam Ostojić!

Tko je glasao

Je, Slobodna se profilira

Od nedavno tamo piše i (tvom biću zasigurno drag) Dujmović.

Statistička pogreška

Tko je glasao

Kakovoga li licemjernoga

Kakovoga li licemjernoga dnevnika. Ma doslovno doti jedna rečenica.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVie...

Tko je glasao

o gnjidama i hanžeku

baš fino da si linkao inkriminani članak, prema kojem je slobodna dalmacija dužna isplatiti osobama koje je spomenuo u svom pljuvačkom pamfletu, što dakako nije poruka novinarima da začepe, nego poruka da malo razmisle što će staviti na papir i da li je to utuživo, jer i na pjaci među peškarušama postoje neke regule. županijski sud u splitu preinačio je prvostupanjsku presudu, i smanjio iznos odštete na 15k kuna po tuženoj glavi, umjesto 25 k, što je bila prva presuda, dakle pravosuđe je reklo svoje. tekst je inače obilovao vulgarnim izrazima koji su primjereni sudionicima bikijade u radošiću, no ne bi trebali biti izričaj nekoga tko bi se smatrao intelektualcem i javnom osobom, pa i makar to bilio i u pseudohumorističkoj formi, koja mu je služila kao okvir za javno iznošenje svojih političkih stavova, odnosno stavova onih čije ideje zastupa.
sa taliban-busterom su se solidarizirala dvojica bardova epeha novinarstva, također honorarno na sisi slobodne dalmacije, a primarno sva trojica zaposlenici eph, odnosno jutarnjeg lista, te imaju za hrvatske prilike faraonske plaće, i dakako nisu dobili otkaz na osnovnoj eph-hanžekovoj sisi. hanžek mu je samo pokazao prstom u kut, dobio je žuti karton, bude li nastavio slobodno zapišavati po kantunima slijedi mu crveni, vritnjak, a danas baš i nije lako naći firmu gdje će ti za par redaka koncentriranih pizdarija isplatiti 25 soma kuna. o tomiću sam napisao ovdje dnevnik tako da ne bih gubio vrijeme, a pavičića sam cijenio kao jednog od boljih filmskih kritičara, dok se nije dohvatio kolumni u kojima zajedno sa svojim duhovnim bratstvom unisono cipelare klasične ljevičarske teme i mete, što samo po sebi ne bi bilo loše da prvo ne bace pogled u svoje dvorište, pa onda malo pometu susjedovo.
što se tiče samog dežulovića, riječ je o prosječnom novinaru ni po čemu posebnom, izniklom iz socijalističke "omladinske iskre", koji je dolaskom u feral otkrio obzore demokracije. elementarno se najbolje osjeća u blatu i funkcionira najbolje kada treba cipelariti inferiornu krezubu desicu, koja mu bogu fala nesebično daje materijala. svima im je tobože uzor smoje, no oni ne bi mogli smojinom šarku dodat vode. literarno i stilski je bastard vulgarnog komičara i pseudopolitičkog komentatora, čiji je tekst baziran na varijaciji par dosjetki obilato začinjenih uličnim batudama, kakve možete u originalu na lopate čuti u splitskim konobama, kada posjetitelji nakon litre plavca malog dobiju dar govora, a tema i redikula diljem lijepe naše fala bogu ima na bacanje.
manje je poznato da se proslavio prije nekog vremena kada je elementarno neinformiran o materiji o kojoj piše, po svom dobrom običaju napisao tekstuljak o krađi biste alekse šantića ispred škole u mostaru, kako bi razbio još jednu talibansku utvrdu i ukazao kako srbe proganjaju u mostaru, jer je on primarno novinar "regiona". nažalost po barda, u zbilji je ukradena bista antuna branka šimića, jednog drugog pisca, što je dakako bio samo okvir za klasični dežulovićev set verbalnih pizdarija.
ukratko, na kraju balade, da se izrazim kao dežul, mnogo me zabole poradi otkaza suradnje u slobodnoj, a ako dobije otkaz u epeha, mogu mu prijatelji iz regiona organizirat koncert pomoći kod hajdučke česme.

Tko je glasao

Stožer za obranu Rive, poimence

Dašta, mnogo si toga napisao o trojcu (kojem si zaboravio pridodati Krileta, Galla i Ivaniševića), a nimalo o suštini Dežulovićevog teksta, radi kojeg je uopće dignuta smiješna optužnica i donijeta presuda.
Kad ti je link na Dežulovića bio toliko drag, evo ti i što drugi kolumnisti Slobodne (van tvoje famozne trojke, oni su isto pisali) napisahu o istom događaju, Ivanišević, Gall, a vidi, nitko ih nije tužio...
uvreda su inteligencije svake individue sposobne za život bez zakonskog skrbnika, duboko položeni korijeni ekstremnog primitivizma, debilna konstrukcija koja zlostavljane i ponižavane sudionike parade pretvara u nasilnike, prebogati asortiman gadarija koje je Čelan podvaljivao kao novinarstvo, čovjek koji je staljinizam svakom porom svoga bića i svakom dlakom svoga brka živio desetljećima nakon smrti neprežaljenog Josifa Džugašvilija, pusta desetljeća pofrajao baveći se solfeggiom, naime, svirajući nježniku i parazitirajući, itd itd.
Ovakve reakcije praktički cjelokupne redakcije Slobodne sem Jovića koji naravski ima suprotivnu stranu, ni blizu ne bi bile toliko jake da nije bilo upravo slijedeće izjave na konferenciji 24.5.2012.:
'Antonija Bilić je neizravna žrtva prošlogodišnjeg Gay pridea u Splitu jer je tisuće policajaca osiguravalo gay paradu umjesto da su tražili nju', kazao je Stjepan Lozo dodajući kako se policija četiri dana bavila splitskim Gay prideom.
Koliko je bolesna ta konstrukcija koja je i dovela do inkriminiranog teksta može zaključiti svaka normalna osoba. Izrečena je javno, i prešutno odobrena od strane svih sudionika tj. tzv. Stožera za obranu rive (koji po redu stožer za obranu?), a najbitnija razlika Dežinog teksta i tekstova ostlaih kolumnista nije posebno u korištenju riječi "gnjida" već u preciznom imenovanju ljudi koji stoje iza takove izjave, te objavom njihovih slika. To su i sami dapače rekli, upravo onaj koji je gadariju i izrekao tj. Stjepan Lozo komentirajući tijek suđenja.
Pa u to ime da ponovim popis svih poimence pristalica teze da je nevina djevojka iz okolice Drniša ubijena zbog pederbala, te da je policija na Rivi bila zato da četnik Paravinja nesmetano može pobjeći iz zemlje a ne zbog najava divljačkog napada na osobe/sudionike legalne povorke Gay Pride-a, to su bili:
Stjepan Lozo, Guido Piasevoli, Tatjana Alajbeg, Joško Čelan, Miroslav Klarić, Gordan Sladoljev, Barbara Kovačić-Domančić, Željko Ostoja, Miroslav Lozina i Marko Džaja
Možebiti da, kad sudski proces dovede i do brisanja originalnog teksta Slobodne, guglanje nekog od ovih imena i prezimena dovede onog koji traži na ovaj moj upis. Čisto da se ne zaboravi.
Eh, da je kojim slučajem u svibnju 2011. rimski biskup trebao posjetiti Split, siguran sam da bi ista ekipa indirektno optužila Papu za smrt Antonije Bilić. Čime bi se vjerojatno riješili Vatikanskih ugovora...

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

iđemo dalje

Sud je zaključio da su tužitelji dokazali odgovornost za štetu, dok tuženik nije dokazao ispunjenje pretpostavki za oslobođenje odgovornosti od štete prema odredbama Zakona o medijima.
U presudi se navodi da autor članka nije provjeravao točnost navoda vezanih za stav tužitelja u vezi s gay paradom, niti što je točno izneseno na njihovoj konferenciji za tisak održane u žnjanskom kafiću, već je o tome bez provjere navedenog u spornom članku iznosio stavove zasnovane na člancima u medijima, refererirajući se na protivljenje tužitelja da se održi gay parada u Splitu.
“Autor spornog članka je iznoseći čitav niz uvreda na račun tužitelja izašao izvan granica profesionalnog ponašanja jer je sve navedeno daleko od iznošenja vrijednosnog suda autora izraženog na osebujan način već se kompletan članak uglavnom zasniva na iznošenju teških uvreda upućenih izravno tužiteljima”, bio je stav prvostupanjskog suda koji je i pobrojao da u Dežulovićevu tekstu od 34 rečenice u čak njih 15 “iznijete izravne i grube uvrede prema tužiteljima”.
Zaključak prvostupanjskog suda o odgovornosti tuženika prihvatio je i žalbeni sud navodeći da je tekst u kolumni izrazito oštar, djelomično ironičan i predstavlja komentar izjava izrečenih na tiskovnoj konferenciji, ali i da obiluje uvredama na račun osobnosti tužitelja.
Pozivajući se i na zakonske odredbe o zaštiti ugleda i prava drugih osoba, u presudi se navodi da su i “tužitelji kao građani demokratskog društva izrazili svoj stav, kojeg je moguće prihvatiti ili ne prihvatiti, odnosno iznijeti i protivan stav, ali bez vrijeđanja osobnosti tužitelja, što sporni članak međutim i čini”.

mislim da ne trebamo dalje klepetati o meritumu stvari, u kojoj je sud pravomoćno presudio, a ako ti i nakon ovoga nije jasno što sam htio reći, mogu napisati i širi odgovor zašto mislim da je dežulović trećerazredno piskaralo koje se iživljava na lakim metama koje ne razmišljaju poput njega i ljudi iz njegovog kruga, i koji je sa ovim uratkom stao uz bok jovića.
za kraj osobno ne dijelim nazore osoba koje je bard svojim tekstom uvrijedio, no dijelim mišljenje da bi se novac poreznih obveznika trebao, posebno u hrvatskoj danas, racionalnije trošiti, a kada bi šačica momaka i djevojaka koje se okupljaju godišnje u đardinu iz svog džepa plaćali troškove kohorte policajaca, helikoptera, i troškove blokade centra grada, izabrali bi neko pitoresknije i intimnije mjesto.
a ti momci koje navodiš kao uzore hrvatskog novinarstva, nisu niti do špigeta veselku tenžeri, novinaru sa velikim n, to je samo šačica novinarskih šegrta koji su debelo preplaćeni za ono što rade, i koji su umislili da su iznad zakona...

Tko je glasao

meritum stvari

Upravo trebamo klepetati o meritumu stvari, a ne o osobi novinara, njegovim greškama tipa AB Šimić u Mostaru, niti o karakterima druga dva "piskarala". Trebamo govoriti o tekstu koji je iznijet, te zaključcima suda, kako bi razmotrili buduća kršenja prava slobodnog tiska.
Iz mojeg gornjeg posta je očito da su i drugi novinari i na gore načine vrijeđali grupu ili pojedince, poimence Joška Čelana te Stjepana Lozu (direktnog autora sporne izjave). Njih grupa građana nije tužila. Zašto?
Dežulović je napisao kolumnu u kojoj se je obratio, vrlo direktno, cijeloj grupi građana koja je ili dala ili podržala tu izjavu. Ta grupa je bila formirana u javni "Stožer za obranu Rive", pod svojim vlastitim imenima, te napravila javnu konferenciju za novinare.
Sporna izjava je doslovce glasila točno tako kako sam je i citirao. I to nije sporno u presudi.

Pošto se cijela kolumna bavila točno prenijetom izjavom od imenovanog autora i imenima onih koji je podržavaju, te popraćena slikama tih osoba koje su same svojevoljno odlučile javno nastupiti, ne vidim ništa spornoga niti u imenovanju niti u direktnom nastupu prema njima. Dapače, to je vrlo pošten nastup. Ako imaš boljih argumenata a ti ih slobodno predstavi javnosti, nakon ovakvog teksta svaka novina bi bila sretna da dade mjesta za kontru (čitanost).
Stoga je notorno da je najveći problem Stjepanu Lozi upravo činjenica da su imenovani uz fotografije:
"Nije stvar samo u Dežuloviću, već i u Slobodnoj Dalmaciji koja je stavila takav jeziv naslov i ispod našu fotografiju. Na dvije strane! To je strašno. Poručili su da nama niti Bog ne može pomoći i da nam nema života ni na ovom, ni na onom svijetu"
dok ih u isto vrijeme ne smetaju tekstovi ostalih kolumnista Slobodne Dalmacije, koje uopće ne smatram uzorima nekog novinarstva, već lokalnim novinarima upućenim u likove i djela grupe građana.

Sud je po presudi vidljivo presudio zbog višestrukog ponavljanja riječi "gnjide", posebno zbog formulacije "pitanje za gnjide glasi". Što je neusporedivo manje vrijeđanje od Ivaniševićeve direktne karakterizacije jednog od predvodnika kao staljiniste i velikosrbina (za šta je trebao biti tužen i kažnjen). No tužitelji su, po svojem kazivanju, bili "ugroženi" poimeničnim imenovanjem i fotografijama, što je pak upravo posao novinara - da prenese tko, gdje, kako, šta i zašto je napravio (ovo zadnje u komentarima, a ne u vijestima).

Stoga mi je za zaključiti da je u ovom slučaju Slobodna kažnjena radi novinarskog posla a ne radi uvrede osobe. Zato mi i jest prilično odvratna činjenica da je Dežulović kažnjen otkazom radi de iure uredničke teme a de facto zbog gazdinog prohtjeva za u budućnosti obilaženjem u širokom luku određenih tema u kojima je i on duboko, do grla upleten.

Što se tiče momaka i djevojaka koji bi trebali sami platiti kohorte policajaca, svatko bi trebao smoći snage i u sebi odgovoriti na ova četiri pitanja, redom:
1. da li je policijska kohorta trebala biti prisutna u Splitu radi legalno organizirane parade?
2. da li je policijska kohorta trebala biti prisutna u Splitu radi najave ilegalne organizacije napada na osobe/sudionike parade?
3. da li je po tvom Gay Pride 2011. u Splitu odgovoran što je potraga za Antonijom Bilić trajala toliko dugo i nažalost bila neuspješna?
4. da li bi svaki javni legalni skup trebao podmiriti troškove policijskog osiguranja (štrajk, prosvjed sindikalista, crkvena procesija...)?
5. da li bi svaki neprijavljeni javni skup trebao nadoknaditi troškove državi (MUP) i lokalnoj zajednici (blokiranje prometa, korištenje struje, vode itd) za svoje kontinuirano djelovanje?
Moji su odgovori: ne, da, ne, ne i ne. Čisto da se zna moj osobni stav.

Svaka čast pokojnom Veselku Tenžeri, i drago mi je da je među inim novinarima koji su dobili nagradu koja nosi njegovo veliko ime bio i prijespomenuti Jurica Pavičić. No opet nije da je Veselko u meritumu stvari tj. redom organizaciji Split gay Pride-a 2012., javnoj izjavi grupe građana, komentaru Dežulovića, tužbi i sudskoj presudi te posljedicama tj. otkazu Dežuloviću.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

kvadratura vlaške glavine

prvo i osnovno obojica komentiramo odluku suda, koju nemamo u cjelini kao ni sadržaj tužbe, (uključujući i sadržaj konferencije za novinare) da bi znali što je tužiteljima sporno u kolumni, već komentiram fragmente koji su doprli do javnosti. u presudi sutkinje županijskog suda je ključno da je pisac teksta iznio izravne i grube uvrede prema tužiteljima, dok je u prvostupanjskoj također sutkinja navela da je u pitanju govor mržnje, dakle upravo ono što se pripisuje netolerantnim desničarskim gnjidama. dakle koliko vidim iz tvog obrazloženja ti odobravaš, pače smatraš poštenim što je on iskoristio poziciju da koristeći javni medij (čime je u strateškoj prednosti nad običnim plebsom, koja uključuje i građane konzervativnih nazora koji drugačije misle, i koji se ne slažu da bi se u splitu trebala održati gay parada. dakle svi moraju razmišljati kao što razmišlja dežulović i većina novinara te tiskovine. da li je netolerancija prema gay populaciji protuzakonita, da li su takvi ljudi idioti, ograničeni i nemaju pravo iznijeti svoje stavove, i protiviti se paradi ponos, treba li ih javno vrijeđati, dakako logično slijedi), dakle iskoristio svoj položaj, te javno prokazao i uvrijedio govorom mržnje ljude sa čijim se svjetonazorom ne slaže, i to ti i slični odobravate?
nadalje, predpostavljajući logično, da je presuda županijskog suda bazirana na zakonu, posebice u svjetlu da je dežulovićev poslodavac poznati hrvatski odvjetnik, koji bi da je imao elemenata itekako pobio tužbu oštećenih građana. zašto nisu tužili druge novinare nije mi poznato to je očito njihov problem, komentirao sam dežulovića i ovu nevjerojatnu medijsku prašinu koja se digla oko otkaza ugovora o radu u jednoj tiskovini, kakvih je bilo i biti će u budućnosti. dežulovićev poslodavac, vlasnik novine je smatrao da je time nanesena šteta njegovim novinama, no on nije dobio otkaz u eph kao što se želi iskazati "delikta mišljenja", ili su u pitanju gušenja novinarskih sloboda. taj momak je mislio da može napisati što mu padne na pamet i proći lišo. ja sam pored toga dodao svoje osobno mišljenje o dežuloviću sa kojim se ideološki i svjetonazorski ne slažem, no poštujem njegovo pravo na izričaj. moje pravo je o njemu imam svoje mišljenje, da komentiram njegove uratke, eto mrak me pustio da ponekad brabonjam po svom guštu na ovom blogu.
zanimljivo, ništa manje poznati splitski novinar pokojni ćićo senjanović, je također dobio pedalinu u istoj tvrtki, dobila je nataša škaričić, jasna babić, hrvoje appelt, rekao bih za benignije stvari, pa ništa, izija vuk magare...
šjor dežuloviću to nije prva pedala, dobio je jednom za kutlu, a i u regionu se malo zaigrao, cipelareći nekog muslimanskog iscjelitelja, tekst je na refule i zabavan, no očito nije naišao na šire razumijevanje za svoj neimarski rad...
http://www.lupiga.com/vijesti/neoprostivi-grijeh-borisa-dezulovica-po-tr...

a sada ću pokušati smoći snage i odgovoriti na 5 tvojih teških pitanja:

-trebala je biti prisutna i biti će stalno, jer se policijski osigurava i fešta svetog duje, koja je tradicionalna katolička proslava tijekom koje nije bilo uobičajeno da se sudionici gađaju pitarima, jer se treba paziti na javni red i mir.
-trebala je biti jer gay pride do sada nije tradicionalno organizirana u splitu, riječ je o uvezenom običaju sa kojim se konzervativno odgojeni građani ne slažu. kako u okviru te grupacije ljudi, koja se ne slaže sa paradom, postoje ljudi koji su spremni na fizički napad na sudionike, da, kohorta je trebala biti prisutna. da li i u kolikom broju, treba pitati ravnateljstvo policije i onoga tko je pisao plan osiguranja gay parade. činjenica da je iti jednom lgbtiću razbijen nosić ili ogrebana ručica da bi to prenijeli svi svjetski mediji, što nije lijepo za rejting ove tolerantne vlade, zato su malo "nakarikali" policjote. inače takva kaznena djela se tretiraju kao zločin iz mržnje (sic), i imaju težu kvalifikaciju, što je imalo nemali budući preventivni učinak da se netko dobaci kocem na veselu braću i sestre, što se vidi-iz godine u godinu ta "tradicionalna" splitska fešta bilježi sve manje lgbt sudionika, domaći bježe glavom bez obzira, a samo naša policija ostaje na cjedilu čekajući godota da se baci pitarom pa da ga ispendreče.
-rekao bih da nije, no odgovor na to bi znali samo policijski istražitelji koji su bili angažirani na tom slučaju. obzirom da je tijelo nesretnice pronađeno u gorskom kotaru, a nestala je u drnišu, dakle riječ je o stotinama kvadratnih kilometara terena koji se treba pregledati detaljno, rekao bih da za takve poslove džandara nikada nije previše. gledao si na tv, kada se policajci uhvate za ruke, pa onda drljaju po livadama, šumama i tako dalje i traže rupčić, cipelu ili neki drugi sitni predmet. podijeli kvadraturu samo uz autoput gdje se paravinja kretao u dubinu 100 m, i neće ti biti dosta i 10.000 policajaca, tako da nije lako dati precizan odgovor na tvoje pitanje.
-ne bi trebao, ukoliko obuhvaća standardno osiguranje, recimo nekada je milicija bila plaćena ekstra za osiguranja utakmica, danas je to redoviti rad, danas bbb, sutra torcida, prekosutra šatoraši, skinheadsi, sitnozubani, gladni radnici, svi bivaju usluženi rent-a-pendrekom 24 sata na dan.
-gledaj, u mjestu gdje živim, ljudi su se protivili izradi kanalizacijskog ispusta, pa je izvođač radova tražio zaštitu policije radi nastavka radova, pa su ljudi par puta ispendrečeni, skakalo se u more, malo se čupalo, a izvođač je potom kolovođe tužio milijunskim tužbama zbog ometanja radova, pa smo svi došli do logičnog zaključka da je u redu da nam se 300.000 ljudi sere ispod prozora. joe, i to je demokracija, biti tolerantan na tuđa sranja, pa bi time završio ovu našu besplodnu i krajnje tolerantnu raspravu, daj Bože da su pederi i dežulović krivi za sva ova naša sranja

Tko je glasao

zato su izmislili složenicu

"dakle upravo ono što se pripisuje netolerantnim desničarskim gnjidama. "

NEMA TOLERANCIJE ZA NETOLERANTNE

-a netolerantan si čim im ne daš svoje dijete da se s njima druži

sve dobro...

Tko je glasao

sempre lo stesso

Ne mogu da ne čitam robota. A dobro me naživcira ovaj put... Sjetim se one povjesničarke Barbare Tuchman i njenih opisa (znat će je on, nema toga što on ne zna)i kažem sebi tako bi se vjerojatno, nakon što bi u nekom kućerku natrpali i spalili sve Židove, u nekom opskurnom srednjeeuropskom graduiću 15, 16 , ili 17 st. našao najpametniji među njima, učen i pravedan (aka naš robi) i pričao bi on satima okupljenim dušama, upinjao bi se taj čestiti čovac svim svojim znanjem objasniti kako su u slučaju tih čudaka Židova ipak imali pravo, pa mora se zauzeti rezolutni stav o nenadanom umiranju, u pitanju su budući životi, životi sve njihove djece, a tko je doveo bolest, pa sigurno ti drugačiji od njih koji ne vjeruju u Isusa, i iz te su svoje uvrnutosti oni ti koji su potrovali sve bunare (odakle inače kuga kod svih) jer ipak su Židovi drugačiji, i prljaviji i uvrnutiji i škrtiji i nikad ne pomažu susjedima, i drže neke trice na vratima tih svojih memljivih kućeraka, a pod košuljama nose remenje, i puštaju te odurne zulufe,a mumljaju nešto nerazumljivo stalno, i kud će se doći oni krščani ako na te Židove, toliko drugačije budu gledali kao na same sebe. Pa netko mora biti kriv, a tko je taj? Pa drugi onaj netko.

Tko je glasao

etiam tu mi filli

ajoj, jopet kvisko, agnuse, znao si ti i bolje. kada zatreba, u diskusiji prizovi židovski martirij i nećeš pogriješiti, u "kuharici komunikacijske vještine za početnike", stavak "argumentum ad misericordiam".
pazite se djeco, čuvajte se slatkorječivog robota, čiji sirenski rukopis vodi ka ludilu, u tekstovima ubacuje subliminalne desničarske poruke, koje obraćaju neodlučne ljevičare (i zelene) da glasuju za hdz. (od mojih glasova, inače hadeze se nije posebito osladio, nije bogme nije još i više ova gulaš-koalicija, koja trenutno obnaša misionarski odnošaj nad stanovništvom homelanda.)
jerbo čim prizoveš u pomoć židove ili svastiku na poljudu, rasprava je gotova, kvisko, kvaka 22, ultimativni argument i sugovornik cvileći odlazi u kut i kleči na kukuruzu, lak poen, kao kada dražena petrovića ostaviš samog na trici. ako spomeneš i prizoveš iz matriksa, recimo, na primjer, da je princ harry na nekoj privatnoj zabavi nosio pijan uniformu rommelovih pustinjskih štakora, to je "nenormalno normalno", ali "nenormalno nenormalno" je kada se pojavi u hrvatskoj. aha, tu smo vas čekali, ustaška guja pokazuje jezik (šuma striborova).
prikazao si me otprilike ovako, dakle, okupim za ognjišten dicu, na kominu se kuva pura, žena muze, mater mijesi kruv ispod peke, ovce bleje, a ja izvadim gusle, sučem vlaške brčine, pušin škiju, gledam performans leta 3 "angela merkel sere", na zidu kalendar sa slikom francetića, (ona sa šljemom), pa dici kažen da se tice, ribe i kojekakve beštije pretežito ne prče u guzicu, jer ima i lipših mista, virujte svome ćaći, kad jednog dana provate, neće van bit mrsko. oni mali mate, šta ima tanke noge ka dva špageta mi neće bit baletan, nego će igrat livog beka u nk "rojnik", mrzit će titu i komuniste, i oblačit će se u crno i ić na koncerte thompsona.
u više navrata ovdje elaborirah, nadam se argumentirano, da nisam pobornik misli i djela poznatih epeha "kolumnista" (nekada je ta riječ imala težinu, a danas svaka novinarsko piskaralo nakon pripravničkog staža u rubrici "cijene na ribarnici" postaje "kolumnist" i ekspert je za sve od nogometa, sociologije do ginekologije) , a posebito bore dežula, no kako barem imam toliku slobodu, a "slobodnu dalmaciju", u narodu od milja poznatu kao "šoneta cajtung", ionako u čitanom izdanju odavno ne konzumiram, povremeno u bespućima interneta naletim na neke od njihovih kolumni u kojima redovito, uporno i besramno vrijeđaju crkvu, kršćanstvo, domoljublje, hrvatske zločine u lori (jebate,koliko razvlače tu loru, rekao bi da je tamo bila treblinka), izruguju se sa svima onime što je protiv njihovih svjetonazora, pa ćete vidjeti melodije poput "melodije križa i pršuta", "melodije koke i kolinde", "kurbi et oporbi", a ne recimo melodije "sred rovova u teznom", "koncert za lignjuna, zamp i 5 stanova", melodije "zaposli mi ćerku esdepeovku", "ide nam dobro, al smo zadnji"... recimo, ne znam da li su svjesni ponekad, ali ljudi su osjetljivi na neke svoje svetinje, a nismo im mi krivi šta oni nemaju svetinje i ne viruju u boga. ajde, eto virjuju u bratsku mušku jubav, i one brkate ženske sa frizurom koja mrvu baca na onog austrijskog kaplara.
triba li nam se, nama vlajiman, zbog toga rugat? jeba te ćuko, pa partizani su streljali na visu bidnog kapetana mardešića jer im je izjeba čitavu smjenu straže, a mi krezubi redneksi iz vlaške smo ih malo gađali pitarima, pa smo netolerantni. virujte mi na rič, ja bi radije pitar u glavu, nego balinu m-48, cal 7,9 mm u prsa junačka.
odjednom se plače zbog nekog pomaka slobodne dalmacije udesno (jebate patak pa bili su 100% ulivo, nemore bit livije, a nema dana kada na "indexu", "jutarnjem", "slobodnoj" ne izleti članak o titu, beogradu, crvenoj zvezdi, regionu (jebo te region da je valja u njemu bi ostali, reka bi moj rahmetli ćako). . radman direktor hatevea, za urednike vade iz naftalina bivše skojevce, da je živ ivo lola ribar bio bi glavni urednik "nacionala". jebote pa ovako medijsko jednoumlje nije bilo ni za vrijeme tite. ima si "borbu", "komunist", "politiku", "vijesnik", i svaka vijest bi započinjala "drug tito je otvorio...neki kurac, palac", "drug tito se odmarao na brijunima", "drug tito ubio dva medvjeda, tri jelena i 5 fazana u bugojnu", "druga tita jako boli noga, ali ide na konferenciju nesvrstanih u havani", "izgrađen je 5864.-ti spomenik streljanim partizanima", "iredentisti divljaju na kosovu"...danas ima samo više reklama, sisa, guzica, izbornik je kovač, a ne miljanić, ali nas jebu u mozak ništa manje nego u komunizmu.
i ti mene sine agnuse, a nisi iz ejsidisi, strpade u promoviranje jednoumlja. mnogo sam uvređeni i iznenađen.

Tko je glasao

Middlepollitics

Ma glupo je uopće pisat o nepoznatoj osobi, mi ovdje robot uglavnom dangubimo, i prepucavamo se, žali bože.
Ko je, pogotovo u zadnje vrijeme, nešto tu shvatio, promijenio nabolje, informirao se za našto što inače ne stigne.
Eno i indiana slomilo ,a bija je među upornijima.
Čini se da je kao ekonomičnije sist i čitat pa kontrirat ili ne kontrirat, ne mora se oprat, obuć, iskeširati za pivu, sebi i nekom svom iz života,sve se to izbjegne ovdje, pa udri u metafore i parabole, a za njih se zna da stopiraju dublje razmišljanje ko što je rekla još prije 140 godina pametnica G.Eliot u svom Middlemarchu.

Elem, u našem Middlepolliticsu robot, što ja znam o tebi, a što ti o meni ?Iskarikirao si to što bi ja mogla mislit o tebi, sveo me na kviska, a i ja tebe na mudrog čovca, bolje i meni i tebi sist na pivu s nekim svojim pa trućat o dici, ili čitat doma ili ić na Velebit. Sad je najljepši.

agnusdei

Tko je glasao

menga

recimo da je ovo moje povremeno pojavljivanje u vidljivom netu neka vrsta mentalne mjesečnice, doduše ovdje neki teško slože čitljivo slovce-dva, no ti definitivno ne spadaš u tu skupinu. jedna tibetanska poslovica kaže da otrov ne uzimajte ni od majke, a lijek uzmite od neprijatelja, tako i pametni ljudi u zdravim polemikama (grčki izvornik polemos znači ratovati) bruse svoje vijuge, i na kraju, nauče nešto novoga najviše od onih koji suprotno misle. nemam osobno razumijevanja za skinheadse koji u grupama mlate usamljene peškiriće, no niti za lgbtovce i njihove odvjetnike iz redova tzv. liberalne vlasti, ne razumijem opet cijelu harangu slijeva ni sa desna oko takve tematike, kada postoje krucijalne teme koje se izdaleka izbjegavaju. padne mi na pamet, svi koji žive u splitu znaju keti zubaricu, staru lezbu koja je polizala više splitskih pički neko bare teklić, žena živi svojim životom, miljun puta sam je vidio po kafićima kako bari piplice, nikome nije padalo na pamet kamenovat je, jednostavno takva je, znam nekoliko frendova koji su pederi, uglavnom nisu outani, jebe me se šta rade u postelji noću u četri zida svog privatnog stana. no, ne slažem se sa medijskom slikom iz koje proizlazi da su ti ljudi građani drugog reda kada to nisu, i da se njihov svjetonazor nameće ostatku relativno miroljubive i ravnodušne zajednice. e, sada ako ćeš zakonodavstvo mijenjati radi manjine, kako bi je zaštitili, bojim se da zakonodavstvo ne štiti većinu, a kamoli će štititi manjinu. trebali bi zaštiti one koji su uzeli kredite u švicarcima, branitelje, umirovljenike, osobe sa posebnim potrebama...
danas je kako vidimo boris se skinuo do jaja, bacio značku šerifa u prašinu i odjahao kao eastwood u unforgivenu u suton, moram priznati, na moje iznenađenje,
(proguglajte malo svemrežjem pa pogledajte kolike su bile plaće od butkovića, wrussa, židaka, pa do vrlih "kolumnista", takve plaće nije imao bob woodward, a riječ je o malo kvalitetnijem lokalnom novinarstvu, miljama daleko od pravog novinarstva.) dvije zanimljive paralele...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/dok-mu-vlada-poklanja-milijune-pavic-...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/otkazno-pismo-borisa-dezulovica-eph-m...
ovaj vjerojatno najduži tekst bivšeg kolumniste dao bi se prilično dobro analizirati, no mislim da je tema dobrano iscrpljena, za kraj citat
"
“The average newspaper, especially of the better sort, has the intelligence of a hillbilly evangelist, the courage of a rat, the fairness of a prohibitionist boob-jumper, the information of a high school janitor, the taste of a designer of celluloid valentines, and the honor of a police-station lawyer.”
H.L. Mencken

People care about what newspapers tell them to care about.
Delia Parr, Love's First Bloom

Tko je glasao

žnjanski rashomon

kako je praktički nemoguće pronaći transkript onoga što su izgovorili sudionici konferencije koja je u konačnici dovela do činenice da je boris izgubio voluminoznu apanažu od vlasnika tvrtke u kojoj je bio zaposlen, dijelove sam našao na mreži...

Okupljeni smo ovdje da zaustavimo agresiju manjine nad većinom, gdje je očigledno da je agresivna manjina zauzela stav u kojem krši sve zakonske odredbe. Mnogi građani već su i najavom ponovnog događanja uznemireni. Split nije grad za događanja gdje se svoj izbor i vrijednosti nameću silom. Upravo to se dogodilo prošle godine kada je nekoliko stotina mladih Splićana bilo privedeno zbog iskazivanja svog mišljenja i protivljenja ekstremističkom i provokativnom događanju. Mnogi su hvatani kao divljač prije događaja. Ovo su skupovi dirigirani iz stranih centara moći i bankarskih kartela koji žele da se hrvatska javnost bavi upravo takvim pitanjima, a ne lošom financijskom i socijalnom situacijom. Vi novinari iz tiska ako ostanete bez posla mi ćemo vas zaposliti i osnovati neki zdraviji tisak.” rekao je Stjepan Lozo dodajući kako je trošak osiguranja tog nezrelog događaja iznosio oko milijun i osam stotina tisuća kuna, a šteta je bila nesnosna. Ta ružna slika je obišla cijeli svijet.
“U VREMENU GAY PARADE NESTALA JE ANTONIJA BILIĆ I JOŠ VJERUJEMO DA JE ŽIVA, ALI PRVA ČETRI DANA POTRAGE POLICIJA JE ZANEMARILA, JER SU SVI BILI NA PARADI.” – tvrdi Lozo
Lozo je istakao da je Antonija Bilić kolateralna žrtva događaja, jer se zbog pridea policija nije aktivirala na vrijeme. Istakao je da ima veliki broj potpisa građana koji su protiv parade i to će priložiti gradonačelniku Željku Kerumu sa zahtjevom da se zaustavi parada u Splitu. Na pitanje koliko ima potpisa građana rekao je – mnogo. Opetovanim pitanjem i tražeći točan broj ljudi koji su potpisali peticiju protiv, rekao je opet – mnogo. Kada ga je novinarka pitala kako bi reagirao da mu je dijete gay, rekao je da se zahvalju na pitanjima i da je konferencija gotova.
Gradonačelnik Željko Kerum je preko zamjenika poručio kako sada postoji službena građanska inicijativa iz koje stoje ljudi imenom i prezimenom pa će morati razgovarati o svemu sa načelnikom policije. Pokretači inicijative su: povjesničar i ravnatelj pomorskog muzeja Stjepan Lozo, odvjetnik Željko Ostoja, biolog i ravnatelj ZOO vrta Guido Piasevoli, kustosica Galerije Meštrović Barbara Kovačić-Domančić, profesorica Tatjana Alajbeg, umirovljeni novinar Slobodne Dalmacije Joško Čelan, akademski kipar i slikar Miroslav Klarić, bivši ravnatelj Glazbene škole Gordan Sladoljev, osnivač Hrvatske ratne mornarice Miroslav Lozina, osnivač dragovoljačkih odreda 1990. godine Marko Džaja, profesor Hrvatskog jezika i satiričar Tomislav Lozo,…..

daleko bi me odvela komparacija fragmenta sporne "žnjanske konferencije" i dežulovićevog teksta, jer su jedni (u ovom slučaju lozo, a ne napadnuta skupina) i drugi iskoristili činjenicu nestanka nesretne djevojke za interpretacije.
rekao bih da su najviše tekstom trebali biti povrijeđeni roditelji djevojke i da zaslužuju po 150.000 kn od obje strane. tehnički gledajući, antonija je nestala na području pu šibensko kninske, pronađena na području pu ličko senjske na kojoj splitska policija, u principu, nema teritorijalne nadležnosti, tako da je u tom smislu lozina izjava i nije osobito inteligentna. no, bez obzira na sve mišljenja sam da se moglo inteligentnije odgovoriti bez uporabe različitih pridjeva i imenica koje je dežulović nesebično i ekstenzivno u tekstu koristio.

*zanimljivo nekidan, 20.lipnja u rimu je održan mirni prosjed, izvori kažu od 300.000 do milijun ljudi pod motom "protiv rodne teorije". dakako papina enciklika koja se dotiče ekologije je imala daleko bolju recepciju među internetskom antikatoličkom alijansom, i zanimljivo, među stotinama besmislenih vijesti, prije ćete na internetu pronaći vijest da je napravljena najveća pizza margarita, nego taj veliki prosvjed u jedinoj zemlji u europskoj uniji koja je preostala u kojoj nije legaliziran istospolni brak.
http://news.yahoo.com/hundreds-thousands-rally-rome-against-gay-unions-2...
u međuvremenu hrvatska je najviše zahvaljujući karamarkovoj i ostojićevoj policiji postala vrlo gay friendly zemlja, tako da pored gastarbajtera i gayfriendly zajednice ne trebamo brinuti gdje se mogu smjestiti rijeke izbjeglica koje hrle u eu.
evo i što je rekao jedan krezubi katolički taliban, kako bi uvaženi splitski kolumnist rekao:
"
"In my children's schools they are talking about families made up of two fathers or two mothers, without asking parents' permission," said 41-year old doctor Giuseppe Ripa, adding: "It's dangerous and wrong."
"
među lopatama vijesti pogledao sam negdje i kratki isječak modne revije, gdje su feminizirani muškarci nosili ženske torbice, a anoreksične žene izgledaju kao statisti iz nekog distrikta "igara gladi". očekujemo legalizaciju poliandrije, poligamije, incesta, pedofilije...beam me, scotty...

Tko je glasao

Ta Lozina izjava

nije neinteligentna nego jednostavno - gnjidarska!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

LGBTQT...pokret

nije donio ama baš ništa dobro zajednici...samo kojekakve što direktne što indirektne štete.

Zajednica se prirodno ima pravo braniti od štetnih utjecaja.

sve dobro...

Tko je glasao

Razni crkveni brakovi

http://images.elephantjournal.com/wp-content/uploads/2008/09/marriage.jpg

Zajedničko vama kockoglavim katotalibanima (i katotalibankama) je to što u svim ovim varijantama braka po bibliji u stvarnom i prenesenom značenju najebe žena.

Vi katotalibani i katotalibantkinje skrivate se i iza vaše tobožnje zabrinutosti oko pedofilije samo iz straha da ne nadrapa pokoji muškić, a za curice vas boli k*rac. To je ionako "prirodno", prava stvar u pravu rupu, i malo naokolo...

Usput da podsjetim da su tipični pedofili hetero muškarci iz najbliže okoline - očevi, očusi, stričevi, ujaci, susjedi i svećenici, a tipična je žrtva curica.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ako je to istina

što navodiš...zašto ne suzbijati loše...nego zbog tog lošeg poticati drugo loše...

već sam ti jednom napisao da bih svim pedofilima odsjekao jaja satarom..a onima koji k tomu još i zlorabe povjerenje ( učitelji, popovi , ujaci, dede, stričevi i dr.) tupumo satarom.....

Nešto s tvojim moralom @ Bigi nije u redu...poslijeratne zločine komunista u recimo Dalmaciji opravdavaš zločinima ustaša u Slavoniji...a problem pedofilije bi rješavala legalizacijom pedofilije...

sve dobro...

Tko je glasao

Pitanja s malo važećih odgovora

Odmah mi se u glavi napravi puno pretpostavki, sto pitanja i malo preglednih tokova u odgovorima.
Ali ovako bi išlo: Kako možemo anticipirati što bi točno bilo s djecom koja imaju ta dva ista roditelja? To jest , možemo li znati bi li i zašto ta djeca bila u nepovoljnijoj poziciji i bi li i s prevagom kojih utjecaja izrasli u više ili manje normalne osobe nego da su ih odgajali roditelji različitoga spola?

Pitanje se može više precizirati i ovako: bi li i koliko odrastanje djece s dva roditelja istog spola bilo manje ili više funkcionalno i i“normalno“kada bi okolina ( mame i tate vršnjaka, sami vršnjaci, učitelji, šira obitelj i susjedstvo) bili blagonakloni i pozitivni prema njima i njihovim obiteljima, bez značajno ugrožavajućih predrasuda i agresivnih ispada izazvanih takvim predrasudama?

Da nas povijest uči kako oblici ljudskog ponašanja u vidu humaniteta, tolerancije, nadvladavanja urođenih crta neprijateljstva prema drugome, stabilno napreduju linearnim tokom prema boljem, tada bi bilo lakše zaključiti da se društvo treba samo oplemenjivati i da će postati boljim.Da će na kraju svi koji takva odrastanja prihvaćaju, samo ako budu uporni i traže to jasno i artikulirano iz godine u godinu, to na kraju i ostvariti. U tom smislu vode se i naše polemike ovdje.
Ali, kako znamo da se ništa i nikad u povijesti nije događalo na takav linearan, stabilno pozitivan način koji vodi boljem , nego da se tijekom vremena većina postignutih vrijednosti uruši, dekonstruira ali ne zamijeni na žalost boljim, nego reterira u neke lošije praoblike, da se klima promijeni na ono nazadnije stanje, u smislu rasta sebičnosti na uštrb altruizma i dijeljenja,da se izrelativizira pozitivno u prihvaćanju drugačijih i da ono postane slabost (ubojstvo 9 nedužnih ljudi koje je počinio mladi bijelac iz čiste mržnje mi ježi kožu, znam da je pojedinačni slučaj , ali je li je?), možemo ne biti optimisti po pitanju života djece iz obitelji s roditeljima istoga spola.

I da završim opet pitanjem.Tko garantira da danas postignute vrijednosti koje bi ( recimo da bi, kad bi oko toga postigli društveni konsenzus) toj djeci omogućile da rastu u najvećem broju slučajeva prihvaćena od svoje okoline, sutra neki ludit (vođa, ajatolah, kralj, predsjednik, tako svejedno) neće proglasiti nevažećima , a njih same i njihove roditelje otpacima društva, obilježenima i prljavima i time će se njihova patnja umnožiti svakim danom daljnjega življenja?
E to je moje pitanje, imali tu progresa, ili je o uopće u slučaju homo sapiensa utopija?Dajući nekome sada neko toliko željeno pravo činimo li sudbinu njemu i nekom njegovom sutra strašnom možda?

Pitanja su to koja su po meni ključna, ovo pitanje rimskoga uvaženog građanina i tate ima li netko pravo pričati njegovoj djeci o takvim obiteljima s dvije mame ili dva tate (i s dozvolom i bez nje), samo je derivacija tih pravih pitanja.

Tko je glasao

malo večernjeg daveža

homoseksualizam nije pomodna ludost, od kada je civilizacije, postojali su takvi ljudi i žene, da ne držimo sat povijesti, a primjeri su klasična grčka i rim, posebno ovaj drugi kada im se civilizacija urušavala, kada su vladali carevi luđaci poput kaligule koji je svog konja proglasio senatorom ili kriminalci poput nerona, čija je specijalnost bila vješanje kršćana kukom za grlo na ulične fasade, te bi nesretnike polili lanenim uljem, pa ih koristili kao javnu rasvjetu, bacali su žive ljude beštijama u arenama, dok je se svjetina parila u ekstazi, a bilo je i careva homoseksualaca. čak ni njima nije padalo na pamet legaliziranje homoseksualnih brakova, jer onda ne bi bilo djece, znači nema vojnika i poreznih obveznika.
svatko tko ima djecu zna da i u najgorem braku dijete treba podjednako oca i majku, ma kako loši bili, jer jedno drugo nadopunjuju u odgoju djece. sada smo u situaciji da zbog goleme manjine (homoseksualni parovi koji dobiju na neki medicinski način djecu) trebamo svi biti strpani u jednu vreću rodova, roditelja a i b, kako se takva djeca ne bi osjećala zakinuta, a kada manjina određuje nasilno navike većini to obično u povijesti definiramo kao neki oblik diktature.
ovdje je doduše riječ o "ružičastoj" diktaturi, no kao i u svim takvim društvenim tvorevinama, mi porezni obveznici i glasači smo samo promatrači koji hipnotizirano gledamo u ekrane, u pravilu nemoćni utjecati na ishod. počevši od lokalne zajednice, gdje kafići i kladionice niču kao gljive, dok su dvorane, i mjesta za trening djece udaljene u drugim kvartovima, treninzi nečega su skupi tako da roditelji skromnijih prihoda nisu u mogućnosti priuštiti djeci, u kvartovima cvjeta kriminal, dok je politika, i oni koji odlučuju zabavljena dijeljenjem plijena.
roditeljima koji rade, posebno na zapadu radno vrijeme je takvo da ih ne vide, tako da je odgoj djece prepušten društvu, a vrlo dobro znamo kako to izgleda kada nešto prepustiš institucijama, umjesto pojedincu. na taj način stvaraju godinama generacije zombija koji nemaju radne navike, nemaju poštovanja prema nikome, žive u virtualnom svijetu društvenih mreža, video igri, elementarno neobrazovani i skloni manipulacijama. poslije se čude, organiziraju se okrugli stolovi, sociološke studije, tko je stvorio breivika, ili balavca koji uleti u razred i izrešeta polovinu djece.
baljezgaju o jednakosti spolova, rodova ili kako već to zovu, a djeca od vrtića vide da neka djeca dolaze u vrtić (koja si to mogu priuštiti, jer to recimo ovdje kod mene plaćamo) stalno u istoj odjeći kupljenoj u china shopu, a drugu djecu dovoze mame u touaregu i oblače u baby brand odjeći, kasnije će to evoluirati, tako da imućniji idu u svoje škole, žive u svojim kvartovima, kućama sa video-nadzorom, i ljetuju u baliju ili tajlandu, liječe se u privatnim bolnicama, oni vide kako rodbina stranačkih ljudi uhljebljena u institucijama ili vode lukrativne biznise. privatizacijom i korporizacijom školstva, još i više nećemo biti jednaki, pa čemu se onda mi zamaramo i o kakvoj tobožnjoj virtualnoj jednakosti mi pričamo? vlasti likuju što je šačica homoseksualaca od revizije zakona stupila u brak, a preko granice bježi mladost, buduća srž društva, da bi strancima najčešče bili sluge, jer u tim tzv. jednakim društvima se zna gdje je kome mjesto, zna se tko je na baušteli, a tko na max planck institutu (ima i tu iznimaka, no više da potvrđuju pravilo).
ako bismo pristupili metodologijom forenzičnog labosa u quanticu, ili pristupom moderne psihologije, ono što je nekada bilo bolest, danas je normalno, a nakon analize vjerojatno bi utvrdili da je paravinja boluje od erektilne disfunkcije, ili preuranjene ejakulacije, ili je bio zlostavljan kao dijete, te bi mu kao takvom bilo određeno liječenje, pa bi nakon nekoliko godina izašao van. to ne bi bilo lako objasniti antonijinim roditeljima, da i ja malo zlorabim nesretnu djevojku radi koje je zakotrljan ovaj dnevnik.

Tko je glasao

Crna je perspektiva, i ne

Crna je perspektiva, i ne može ju se lako osporavati.
Ali ne mogu ne reći sretniji smo bili kad su nam mame i tate radili do dva, i onda nas još u 4 stigli odvest u muzičku ili na gimnastiku u podružnicu partizana u kvartu, i kad bi za trajanja njihovih godišnjih odmora išli na Badiju ili neko drugo radničko odmaralište, i kad smo imali kute pa je i onaj čiji je tata u tlm-u radio noću a mama ni nije radila imao tu svoju čistu kutu, ako je mama bila „redna“, a najčešće je bila, i mali smo svoj tina klub koji smo mogli urediti u podrumu naše zgrade gdje smo donosili društvene igre, stripove, prve gramofone i zabavljali se popodnevima i subotama. To da smo u obližnjem domu zdravlja svi mogli doći dobroj zubarici koja bi nam na kraju dala i značku za hrabrost, samo je sol na ranu sviju nas ovdje koji svaki korak prema nekom ozbiljnijem liječenju ili pomoći i sebi svojoj djeci moramo platiti.

No sve se to nije održalo jer je očito bilo neodrživo i daleko od stvarnih društvenih odnosa i ekonomskih zakonitosti „najboljega“ od svih sustava u kojemu sada živimo. I tu smo stvarno u zatvorenom krugu povijesti koja nije linearna.

A što se sirote Antonije i njene strašne sudbine tiče, pustimo je u miru, a psihopata koji bi želju za apsolutnom moći nad drugim bićem i svoje potpuno bezdušje iskalio na svemu i svakom što mu dođe pod ruku, nećemo dati nikakva parcijalna i seksualna određenja.

Nećemo ih dati niti ikome drugom jer čovjek nije biće određeno samo svojom seksualnošću i njenom disfunkcijom. Pitanje duše ili modernije je danas reći empatije ono je što nas u osobnosti najžešće razlikuje. Stupanj koliko je imamo, uz ponešto drugih dijelova sive kore, jer je i empatija u njoj, jedino je što nas čini normalnom ljudskom osobom.

Psihopati kao onih 3 % među nama, empatiju uopće nemaju ni u tragovima, Robert Hare i James Fallon iscrpno o tome pišu i pričaju.

https://www.youtube.com/watch?v=VkRUyGkmEj0
https://www.youtube.com/watch?v=u2V0vOFexY4

Tko je glasao

tad nije svaki klinac

imao komp i sl. igračke...tako da nije za uspoređivanje..ono vrijeme s ovim...

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

Zapravo

sagledava li itko zlosutnost i tragediju trenutne situacije?

Pod okriljem noći, da ih ne uhvati policija ili komunalni redari, mladi uklanjaju fašističke znakove koji mjesecima stoje na spomenicima, školama, ustanovama... U 21. stoljeću, u jednoj demokratskoj europskoj zemlji...

Onda o tome izvještava nacionalno financirana stranica, dok su akterima lica "zblurana"...

Nabijem ti ovu "lijevu" vladu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Time...

http://time.com/3931604/croatia-nazi-past/

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

To je lijepo

još da vlast da našim skupljačima sekundarnih sirovina da pokupe kojekakve spomenike staljinizmu i titoizmu i super...naravno..sve što ima simbol komunističke crvene zvijezde...

Ukloniti tragove titoizma..smanjiti ćiriličarenje i neće biti ni slova "u"...s ušima ;-)

Zakonom zabraniti sve totalitarizme....mi Hrvati i ostali građani imamo svoj lijepi hrvatski grb.

Slažeš li se ?

sve dobro...

Tko je glasao

...

svatko tko ima djecu zna da i u najgorem braku dijete treba podjednako oca i majku, ma kako loši bili, jer jedno drugo nadopunjuju u odgoju djece.

s ovim se nikako ne mogu složitii...to ti mogu reći iz vlastitog iskustva, da je za dijete bolje da se roditelji rastanu ako je brak loš, jer u takvom lošem braku dijete najviše trpi...kada se roditelji rastanu dijete i dalje ima majku i oca...naravno, pod uvjetom da su roditelji normalne osobe koje se i dalje brinu za svoje dijete jednako kao i kada su bili u stabilnom braku...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

opet šiljiš zob

anarhistu....

što će imati dijete kad se dva tate raziđu...posvađaju se oko toga koji je čiji dildo...pogotovo ako bi dijete bilo usvojeno ( otkupljeno podmićivanjem)

sve dobro...

Tko je glasao

puko prosipanje

magle..s kakti intelektualističkim štihom...

Naravno da je bolje da su inkognito sa svojim nastranostima....to sam u jednoj raspravi kad je bilo na dnevnom redu, sažeo u rečenici:

Dobro je da se registriraju...bit će bar popisani...

Da sam peder držao bih to za sebe...dovoljan je žestoki udar, bilo slijeva bilo s desna...i problemi...onda cviljenje i kmečanje..pa vas mi normalni i moralni moramo braniti.

Primjerice...ISIL okupira Hrvatsku...odsjecali bi vam glave i kamenovali.

sve dobro...

Tko je glasao

Registri su u modi

A Drvosjek je zasigurno već izradio registar svih nužnih registara...

Statistička pogreška

Tko je glasao

ovakvi poput mene ne prave registre

zna se tko je pisao Bijelu knjigu...komunisti, tko bi drugi..

https://hr.wikipedia.org/wiki/Bijela_knjiga_Stipe_%C5%A0uvara

Bijela knjiga Stipe Šuvara" kolokvijalni je naziv za dokument je koji je načinio Centar za informiranje i propagandu Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske pod vodstvom Stipe Šuvara i zaključen je 21. ožujka 1984. godine.

Originalan naziv dokumenta je “O nekim idejnim i političkim tendencijama u umjetničkom stvaralaštvu, književnoj, kazališnoj i filmskoj kritici, te o javnim istupima jednog broja kulturnih stvaralaca u kojima su sadržane politički neprihvatljive poruke”.
Naziv “Bijela knjiga” dobio je, prema Šuvarovim izjavama, po koricama koje su bile bijele boje.
Knjiga je dokument o represiji u tadašnjoj komunističkoj državi. Namjera je bila mobilizacija u borbu protiv idejnog protivnika.
Dokument je predstavljao partijsku hajku na odabrane intelektualce, umjetnike, književnike i druge neistomišljenike čiji se radovi ili istupi nisu uklapali u ideološke partijske okvire prema zamislima Šuvara i njegovih istomišljenika u Partiji i među intelektualcima.

Nepoćudni su tada bili Igor Mandić, Predrag Matvejević, Stanko Lasić, Dimitrije Rupel, Vuk Drašković, Dobrica Ćosić, Ljubomir Tadić, Stjepan Čuić, Drago Štambuk, Edvard Kocbek, Antonije Isaković, Lojze Kovačič, Rajko Grlić[1]. Po tim imenima se vidi da su u Srbiji i Sloveniji kao ideološki protivnici apostrofirani uglavnom tamošnji nacionalisti ili pseudonacionalisti, a u Hrvatskoj i stvaraoci ljevičarskih opredjeljenja (Matvejević, Grlić).

Protiv Bijele knjige glas su digli ponajviše književnici i intelektualci u Srbiji.
Književnik Matija Bećković organizirao potpisivanje otvorenog pisma protiv Bijele knjige, Šuvara, a posredno i protiv Saveza komunista Hrvatske. Otvoreno pismo potpisalo je više od 100 viđenih srpskih intelektualaca.[2]
Brojni su bili tekstovi protiv Bijele knjige koje su objavljivala glasiila u Beogradu.

Glavni sudionici "Savjetovanja o idejnoj borbi u sferi kulture i stvaralaštva" u organizaciji Komisije CK SKH za idejna pitanja i informiranje, održanog u Zagrebu 23. svibnja 1984. godine bili su osim Stipe Šuvara, Pero Kvesić, Šime Vučetić, Veljko Bulajić, Vice Zaninović, Žarko Božić, Ervin Peratoner, Pero Pletikosa, Božidar Gagro, Vanja Sutlić (stariji), Tomislav Marijan Bilosnić, Ante Kesić, Stevo Ostojić, Mato Jerinić, Ivo Družijanić, Joža Horvat, Joško Čelan, Ivan Jakopović, Ivan Salečić, Vladimir Popović, Branko Puharić, Vatroslav Mimica, Branimir Bošnjak, Lordan Zafranović, Zlatan Gavrilović, Kosta Spaić, Milan Rakovac, Nedjeljko Dragić, Enes Kišević, Rade Peleš, Davor Kačar, Dragan Milivojević, Goran Babić, Veljko Knežević, Mira Ljubić Lorger, Marijan Radmilović i Josip Brkić[3].
Šuvar je upozorio[4] na “odbore za zaštitu intelektualaca, potpisivanje peticija u ime slobode, denunciranje Jugoslavije kao zemlje bespravlja, kao tamnice u kojoj je sloboda misli zatrta”. Pojasnio je da “Mile Budak nije izgubio glavu zbog toga što je bio hrvatski pisac, već zbog toga što je bio fašista”. Isto tako, “dva hrvatska pjesnika nisu 70-ih godina išla u zatvor, a jedan od njih (Vlado Gotovac, opaska novinara) onda i ponovno pred nekoliko godina, zbog svoje lirike, već zbog svog šovinističkog ponašanja i djelovanja kojima se na ovim našim prostorima nažalost još mogu izazvati ne samo slijepa mržnja i narušavati društveni red već i nova ubijanja i klanja.”

sve dobro...

Tko je glasao

Zlo

Na žalost, zlo je i dalje prijemčivljije od dobra a krenuti putem zla je krenuti lakšim putem...i uvijek se negdje putem dobra, osipa ta kritična masa ljudi i prije ili kasnije sve se svede na onu tako znakovitu "few good people" iliti "malo dobrih ljudi"!

Statistička pogreška

Tko je glasao

nije indijana slomilo, ali ne

nije indijana slomilo, ali ne mojom zaslugom...već zaslugom sve češće izmjene sredina gdje biva.
...da toga nije, tek bi bilo fiju...

Tko je glasao

simpatično je gledati batrganje

gayfriendlya koji kad ih se stjera u ćošak homoseksualce uspoređuju s Židovima a homoseksualizam s kugom

- kao gore @agnusdei

Ako argumentacija ne odgovara današnjoj stvarnosti.........

"Građanski brakovi u Izraelu ne postoje, tako da se nijedan brak ne može sklopiti van religijske institucije. Ovo predstavlja prepreku ne samo za istopolne parove, već i za parove mešovite konfesije ili parove koji ne žele da se venčaju u religijskom obredu, koji onda odlaze u inostranstvo da bi se venčali."

-nije problem posegnuti u vreću na kojoj piše -mračni srednji vijek-

tamo nađeš argumentacije po izboru

;-))))

sve dobro...

Tko je glasao

bujica mrakova

Izlizana ti je ta metafora do besvijesti o mračnom srednjem vijeku, koji usput po mnogočemu to ni nije bio, barem ništa više nego bilo koje drugo vrijeme, ali istina je o ovom drugom dijelu rečenice da repertaor mračnih stvari ne treba puno birat, sve je na izvoli, u nekim komentarima i dnevnicima ovdje, čitava je bujica mrakova.

Tko je glasao

ispravak krivog navoda

Izral:

a) priznaje sve građanske brakove sklopljene izvan Izraela

b) dozvoljava (u Izraelu) građanski brak ako su obje osobe registrirani ateisti

Dakle, brani građanski brak (u Izraleu) ako je barem jedna osoba vjernik.

Tko je glasao

Nije govno nego se pas posro

u Austriji i Hrvatskoj gayevi bolje stoje....s pravima koja ih zanimaju... da sad ne nabrajam druge....

Ovako kod Židova u Izraelu ispada...podržavamo gay pokret svuda u svijetu osim kod nas....to me podsjeća kad Srbi u Hrvatskoj i ostali jugošljam kod nas podržava parade ponosa i te brije...al recimo...u Beogradu i Moskvi ne..nego su dušem i crcem na njihovoj strani... ovdje su veliki antifašisti a tamo svjedočimo nacizmu na dijelu

prozirno i prezreno licemjerstvo.....

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci