Tagovi

O čemu govorimo kada govorimo o nezaposlenosti

Povod ovom dnevniku je moje (beskrajno) nerviranje novinarskim napisima o nezaposlenosti. Svi mediji svaki mjesec poput pubertetlije iščekuju novi broj Erotike, pardon, broj nezaposlenih. I onda kreću naslovi "Najzad pada broj nezaposlenih", "Katastrofa – broj nezaposlenih narastao!" i sve u tom stilu. Zadnji podaci su se odnosili na svibanj 2014. pa je krenulo optimistično "u usporedbi s prošlim mjesecom drastično pao broj nezaposlenih", pa manje optimistično "u usporedbi sa svibnjem 2013. ..." i tako dalje. I što tu mene nervira?
Vratimo se u doba prije šest godina, kada je hrvatski premijer uspio nekako izvaliti riječ "kriza" preko usana, te ono popularno "mi smo u banani". Uzeo sam (izvor za sve podatke: Državni zavod za statistiku) sve svibnje od 2008. godine – dakle šestogodišnju recesiju.


Prvi grafikon pokazuje strukturu "aktivnog stanovništva" – što bi se laički opisalo kao "zaposleni + nezaposleni". Ovako prikazano podaci izgledaju nekako smisleno. Broj uz crveno polje za 05/2014. (327.508) jest onaj koji me iznervirao – jer, u usporedbi s prošlom godinom (05/2013.) pokazuje PAD. Hura, nezaposlenost na godišnjoj razini pada.

Evo sada identičnih podataka, samo drukčije posloženih. Prvo što pada u oči jest godišnji pad 2013/2014. zaposlenih = 26.248 osoba! Pa kako je to moguće, nezaposlenost padne, a manje je zaposlenih negoli prije godine dana. Rješenje je jednostavno: "broj nezaposlenih" je totalno izmišljen broj, bez ikakve stvarne vrijednosti. Naime, tu se prate samo "aktivno nezaposleni", tj. osobe prijavljene u HZZ, ali pod nekim uvjetima – inače ih se briše iz evidencije. Dakle – "nezaposleni" su samo dio stvarno nezaposlenih – i takav podatak postaje potpuno bezvrijedan. Jednako je bezvrijedan podatak aktivno stanovništvo" budući predstavlja zbroj stvarno zaposlenih + imaginaran broj "nezaposleni". Odbacimo stoga oba broja i koncentrirajmo se na jedini bitan – zaposleni. Jedini bitan podatak jest da je u samo šest godina broj zaposlenih pao sa 1.535.412 osoba na – 1.342.822, odnosno za 12,54% (tj. u usporedbi s prošlom godinom za 1,92%). Stoga svaki novinski članak koji obrađuje famoznu nezaposlenost jednostavno – preskočite.

Špekulativan dio dnevnika

2008. bananske godine je ILO (Međunarodna organizacija rada) objavila podatke o strukturi zaposlenih – koje je dodatno analizirao Institut za javne financije - http://www.ijf.hr/newsletter/51.pdf - a najbitniji podaci su: 1. U RH u "općoj državi" radi cca 17% ukupno zaposlenih (vjerovali ili ne – to je nešto ispod EU prosjeka); 2. U RH u javnim poduzećima radi cca 12,5% ukupno zaposlenih (ovdje smo duplo iznad EU prosjeka). Zaključak: 2008. godine je u "općoj državi i javnim poduzećima" radilo cca 29,5% ukupno zaposlenih. Da budemo precizni to bi bilo 452.946 osobe. E sada ide špekulativan dio. U ovih šest godina sam taj broj uzeo kao konstantu (ne zato jer sam posebno zloban nego ne postoje precizniji podaci) – možda je i bilo nekih racionalizacija i otkaza u javnim poduzećima, ali svi znamo da se broj općina, županija i slično nije smanjivao, da je broj ministarstava narastao te da su mnoga morala dodatno zapošljavati zbog povećanih poslova s EU. Ne pamtim niti vijesti da su škole, fakulteti i slični nešto drastično smanjivali zaposlene i sve tako. Nešto smanjivanja je bilo u HŽ-u, no većina se za sada odlučila na linearno smanjivanje plaća uz isti broj zaposlenih. Uglavnom – broj zaposlenih "van gospodarstva" je uzet kao konstanta, što pokazuje i sljedeći grafikon.

Gospodarstvo je ovdje jednostavno definirano kao zaposleni – "opća država i javna poduzeća". No što je u ovom slučaju s podatkom o padu broja zaposlenih od 12,54%?

Budući da je broj zaposlenih "izvan gospodarstva" konstantan – on nema pad. Stoga se pad u potpunosti "prelio" na stavku "zaposleni u gospodarstvu", a budući da je sada početna baza drukčija (1.082.466 zaposlenih u gospodarstvu 2008.) – dolazimo do sljedećeg podatka: Gospodarstvo je u šest godina izgubilo skoro 18% radnih mjesta! Naravno da je taj konstantan broj vrlo špekulativan (recimo, nedavno je privatizirano Croatia osiguranje te taj broj prelazi iz "javnog poduzeća" (valjda se vodilo kao takvo) u "gospodarstvo) – no ja do boljih podataka nisam mogao doći.
Disclaimer: Ne bih htio da ovaj dnevnik sugerira nekakvo moje nepoštivanje zaposlenih u "negospodarstvu" (stvarno rastezljiv pojam, jer je možda i Gredelj koji je proizvođač svrstan u "javno poduzeće"). Jedino sam želio pokazati kako je gospodarstvo pretrpjelo i veću štetu od one "pad zaposlenih od 12,54%", te kako je praćenje nezaposlenih koji se evidentiraju na ovaj način totalno – besmisleno.

Komentari

Dosta o nezaposlenosti, ajmo još malo o zaposlenosti

http://www.forum.tm/vijesti/radi-za-2000-kuna-onda-gazdi-na-ruke-vraca-6...

A da je ovaj novi ZOR mogao proći u Saboru... ja sam jednostavno zgrožena, stidim se u kojoj to zemlji živim!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...

nakon izglasavanja sramotnog zor-a i totalne degradacije radnika i ukidanja njihovih prava, nadam se da će ovo smeće od države propasti što prije...pljuc..

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

...

btw, zanima me da li će se oni koji sebe nazivaju ljevičarima, i koji su na prošlim izborima dali svoj glas ovim kukuriku zločincima, moći nakon ove sramote od zor-a pogledati u ogledalo, a da ih pri tom ne bude stid zbog toga kome su dali svoj glas?

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

mogu i nije me stid

da li negdje piše da se to neće primjenjivati na one koji su im dali glas? mislila sam da radim dobro! ali mislila sam i za mnoge druge stvari u životu pa nisu bile dobro! bez obzira na sve ovo, bila sam i ostajem lijevičarka. to što su oni izdali osnovne principe neće mene promjeniti ni milimetra. a novaca nema. točka. možeš izglasat i bibliju i čime ćeš to platit? ne kažem da je ovo u redu, prebit će se i po mojim leđima, ali ne ostavljam brod koji tone.
samo usput, a u kojoj to stranci ne sjede zločinci? ili egotriperi? ili lakomi, gramzljivi pokvarenjaci?
pa imenuj barem jednu ispravnu i čestitu javnu/političku osobu u RH!
svojevremeno su na ovom mjestu našli grijehe čak i Papi!
sve je stvar osobne odgovornosti - ili je imaš ili je nemaš! a ako je imaš onda ne možeš ni u jednu stranku! jer se tamo mozak isključuje! a u ovoj zemlji živi puno premalo ljudi za sve velike apetite gramzljivih! pijanka je gotova, račun je stolu! i sva su vrata zatvorena. i opet će poneki platiti i ono što nisu konzumirali.
molim te, malo lakše s teškim rječima..... sudjelujemo na ovaj ili onaj način u tom zločinu već godinama! a psi laju i karavane prolaze!

Tko je glasao

Zna li netko...

Gdje se vidi kako je tko glasao u Saboru, tko je bio protiv, za koliko je prošao ZOR?

Mislim, kako su već popularne neke liste u zadnje vrijeme, neka se zna i ova lista srama!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

12:50 - Izglasan je Zakon o

12:50 - Izglasan je Zakon o radu s 80 glasova za i 34 protiv.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/zastupnicima-posljednji-radni-dan-pri...
http://www.jutarnji.hr/internacionala-u-saboru-izglasan-novi-zakon-o-rad...

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

...

od 114 prisutnih, njih 80 bijednih sluga i sluškinja kapitala diglo je ruku za zor, a 34 protiv...među tih 34 protiv su laburisti, kosorica, sdss, etc...

http://www.sabor.hr/konacni-prijedlog-zakona-o-radu-drugo-citanje-pze-

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Stup srama

Eto, vlada izlazi s podacima o poslodavcima koji ne isplaćuju plaće svojim radnicima u standardnoj akciji "liječimo posljedice, a ne uzroke".

No da opet ne skrenem na drugu temu, u tom paketu sam danas na radiju čuo da se tu radi o čak 55.000 radnika koji nisu primili plaću 2 i više mjeseci. To znači da onaj broj o 1.342.822 zaposlena u 05.2014. treba reducirati na 1.287.822, a onaj drugi broj zaposlenih u privredi 889.876 na 834.876.

Zapravo je nevjerojatno kako smo još uvijek živi!

leddevet

Tko je glasao

stupovi srama...

... prvo smo imali koji ono stup... aha, ukupnih poreznih dugovanja... pa stup tvrtki koje ne uplaćuju doprinose... pa sada tvrtki koje ne uplaćuju neto plaće...

... strah me da će ponestati stupova.

Što je najbolje - i kontrola uplate poreza, i kontrola uplate doprinosa i kontrola uplate neto plaća je - državni posao. Jel to oni sami sebe... sramote?

Tko je glasao

Ekološka stupijada

... strah me da će ponestati stupova.
Mislim da tu nema straha, pogotovo ako se sjetimo da su u povijesti stupovi srama u naseljima bili samo jedan koji se po potrebi reciklirao i prenamijenio za trenutne potrebe. Mislim da je tu veći problem što ti stupovi današnjice ne služe ničemu, a pogotovo ne služe detekciji pravog problema kojemu je neplaćanje samo tragična posljedica.

Ono što je najgore u ovoj situaciji je da su u istu kopanju ušli oni koji ne isplaćuju plaće jer su drugi njima dužni s onima koji ne isplaćuju plaće jer su se gazde pomalo zaigrali s novcima vlastitih firmi te sve do onih preveranata koji nikad nisu ni mislili isplatiti sve plaće zaposlenicima koji su dobiveni u paketu s jeftino kupljenom firmom.

Samo kao primjer kako nastaju neplatiše je sadašnja akcija obnove kuća stradalih u poplavama gdje se od izvođača radova traži najviša kategorija čemu zadovoljavaju samo najveće građevinske firma u RH. To znači da će ti veliki pokupiti sve te poslove i to prenijeti nekim podizvođačima koji će biti prisilno dobrano jeftiniji od njih i kojima nikad neće sve biti isplaćeno pod raznoraznim izlikama. Zašto to država radi na objektima koji su zapravo obične kućice i za što je kvalificiran zapravo svaki registrirani izvođač prepuštam individualnoj mašti.

leddevet

Tko je glasao

stupovi naši svagdašnji...

... iskreno, nisam detaljno proučavao ovaj zadnji stup srama.

No, nešto mi nije jasno. Ako se dobro sjećam - Kamensko nije isplatio cca 12 doprinosa za plaće (pretpostavljam onda i neto plaće - jer ih je nemoguće isplatiti bez doprinosa).

Sve predstečane nagodbe tipa Kameo, TOZ, EPH, Turbo Limač, Konstruktor, Dalekovod... pa oni su bili dužni desetine i stotine milijuna na ima poreza i doprinosa... a neto plaće su uredno isplaćivali? Ne sjećam se da sam ih vidio na listi.

No, bitno da je navedeno gomila tvrtki od jednog zaposlenog - uz prijetnju kako će im se sjesti na privatne račune kako bi platili neto plaće. Ajd' da i to vidimo :)

Tko je glasao
Tko je glasao

Šteta na kraju engleskih

Šteta na kraju engleskih doskočica , dobar dnevnik o kojem se odavno sve zna...

Gospodarstvo u Hrvatskoj praktički ne postoji , posebno u manjim krajevima gdje su sve "komunističke " tvrtke uništene i popljačkane.

Što se tiče odlaska mladih i "školovanih " (ne zavaravajte se nijedan naš doktor ne ide na vrh medicinskog sustava te zemlje...) Najbolji podatak da nešto ne štima sa "školovanima i obrazovanima" je što je samo 15% doktora zaposleno u realnom gospodarstvu (nevažno privatno ili državno ko u Rusiji..) za razliku od npr. prosjeka u drugim državama od najmanje 40-tak posto...

http://www.vecernji.hr/hrvatska/treba-nam-vise-doktora-znanosti-koji-sur...

Ja cijelo vrijeme ponavljam nema oporavka sustava , bez moralnog i duhovnog oporavka naroda (pod duhovnim ne podrazumijevam neke molitve u Crkvi , nego istinske da te bude sramota kada otimaš sirotinji i da to pokušavaš ne raditi...)

OVako svi se gledaju naseliti u državne tvrtke ili bježe van većinom bez ispaljenog metka, a i to je posebna priča:

Izađeh u Vinkovcima na kavicu i naiđeh na prijatelja iz Australije koji je došao u Hrvatsku sa ženom i djetetom. I priča on svi ga odgovaraju od naših navijača u Brazilu (bio i on...) da ne dolazi u Hrvatsku (rođen u Australiji...). On kaže meni je to nepojmljivo da se tako lako predaju ljudi , a ono u čemu sam bio oduševljen (i jednostavno sa podsmjehom sam kasnije šetao gradom...) što ga žena u tome podržava. On se želi doslovno odreći lagodnog života u Australiji (jahta ima obitelj npr. od 20 metara...) i živjeti uz malo novaca . Žena koja je Australka ga podržava i onda se razmišljam naše cure ili nemaju muda za rizik ili jednostavno u životu igraju na presigurne karte pa izdime... To mi jednostavno nevjerovatno da jedna prezgodna strankinja ima toliko hrabrosti i podržavanja prema svom mužu ... (ne znam malo sam se zamislio nad svojim prijateljicama i curama sa kojima sam želio nešta mijenjati, kakva je to odbojnost od bilo kakvog bunta bolje ne pričati...)

Nije materijalno važno sebe zbrinuti i na računu imati pred smrt , bit je omogućiti ako ne sebi onda budućim generacijama bolji život. Zato je Zvonko Bušić doživio slom i najveća njegova greška je što se predao i u biti izgubio jednu važnu bitku...

PS. ponavljam se ko papagaj , papir je postao obična glupost i ne vjerujte da nas visoko obrazovani mogu spasiti , jer ONI IGRAJU SIGURNIM KARTAMA I NISU ŽELJNI BORBE VEĆINOM ! Ironija izgleda da će nam opet trebati neki bravar, vozač autobusa, vojnik , koji će pokazati kako se živi i bori za svoju domovinu !

Justice for all !

Tko je glasao

Nkd - Ali Babina pećina politike i administracije

Odlično, najzad da netko otkrije pravu stranu medalje i igara bez granica s mitom o nezaposlenima. Drugi dio mita je onaj o besposlenima.
Inače, kako je Zaphod uočio diskrepancije u metodologiji, odnosnu nedostatku iste, evo da skrenem pažnju na perfidnost same primjene NKD-a-a- recimo dosad su rađene samo 2 javne izmjene NKD-a ,prvi put 1994. godine, a potom tek 2007.Svijet se promijenio u tih više od 20 godina, zakonodavac se ni sjetio da u NKD uvrsti:.oblik i vrstu vlasništva, jesu li to d.o.o.,obrti ili d.d., sve je sprčkano u jedno.
Ali najvažnija stvar , (RAZLIKOVANJE TRŽIŠNE OD NETRŽIŠNE DJELATNOSTI) ne postoji u NKD-u, niti se iz podataka može uopće izvući, a državne,gradske,županijske tvrtke postaju tako recimo uključene u privredne tržišne subjekte. Dakako da ne, pa komu bi tek to trebalo da znamo još i kolika je sila tvrtki na lokalnoj,županijskom i državnoj razini .
Ali,zato imamo podatke koliko tvrtki nema zaposlenih u privatnom sektoru ?!

Osnovni kriterij NKD-a su poslovni subjekti po klasifikaciji djelatnosti, koja je opet zastarjela,jer se za 7 godina dosta toga izmijenilo i u svijetu, pa tamo statistički dr.uredi sad uračunavaju vlasništvo,kako se što proizvodi,koji status roba ima na marketu,što s intelektualnim kapitalom,patentima,itd...

Dakle,čista laža-paralaža koja u konačnici ne služi nikomu,osim potičarima,a najmanje gospodarstvu.

Tko je glasao

problemi metodologije...

... iskreno, kada čovjek malo dublje uđe u to (ja sam samo zagrebao), smrzne se.

Nigdje ne piše kako se tretira tvrtka u kojoj recimo država ima 55% vlasništva. Ili 25%. Mislim - spada li onda u kategoriju državnih ili ne. Jesu li Narodne novine (primjerice) - usluga ili proizvodnja (onaj tren kada proizvedu svoju bilježnicu su proizvođač, ali kada proizvedu obrazac čiji izgled diktira država su - usluga). Je li HEP gospodarstvo ili ne? (trebao bi biti, ali ako stoji podatak da oko 60% struje uvozimo, onda baš i nije jasno). Je li Croatia osiguranje (u državnom vlasništvu) gospodarstvo? Je li onda Allianz gospodarstvo? Itd., itd.

Definitivno bi trebalo puno više posla za napraviti nekakvu strukturu zaposlenih (a ta bi definitivno bila zanimljiva za čitanje), a i kompletna analiza tzv. "radno sposobnog stanovništva" (svi građani između 15-65 godina) bi bila pravi bestseller.

Tko je glasao

Ekskurs o HEP-u

Je li HEP gospodarstvo ili ne?
Po logici stvari, svakako jest, bio izložen vjetrovima tržišta ili ne.

Usput, mislim da je izraz "privreda" (zadržan u imenu HEP-a) puno bolji od "gospodarstvo". Upućuje na "privređivanje", dok je "gospodarenje" puno kompleksnija djelatnost.

E sad, međutoa, do prije 20-ak godina svuda su u razvijenim zemljama postojale "vertikalno integrirane" elektroenergetske tvrtke, obično u državnm vlasništvu, koje su objediljavale proizvodnju, prijenos, distribuciju, savjetovanje, upravljanje sustavom, razvoj... Etatizam 100% - i funkcioniralo je naravno.

Sad se to mijenja, pa je iz HEP-a izdvojen (bar formalno, jer stvarni odnosi su u bitnom isto centralna kontrola) HROTE (Hrvatski operater tržišta energije) i HOPS (Hrvatski operater prijenosnog sustava). A do kraja godine uvodi se i burza električne energije, odnosno spot-tržište.

Osim toga, Plomin 2 je u vlasništvu posebne tvrtke kojoj je HEP d.d. 50-postotni vlasnik ,te tako i NEK.

trebao bi biti, ali ako stoji podatak da oko 60% struje uvozimo, onda baš i nije jasno
Ne stoji, ne znam otkud ti tih 60%, postotak je bitno manji. Ali da, puno uvozimo. A pri tom pak naše dvije najveće elektrane, Sisak i Rijeka, uopće ne proizvode skoro ništa već pet godina (jedna od jednostavnih stvari koje u medijima nitko ne spominje - mislim da je to sličan slučaj kao s ovim, vrlo jednostavnim, na što u dnevniku ukazuješ! Svi navode uvoz kao da je to nešto a priori grozno.). Jedostavno - situacija je na tržištu takva, da je struja iz uvoza jeftinija, nego kupovina mazuta i plina za te elektrane. To je dakle ekonomski odlična odluka i vrlo dobro za Hrvatsku.

A najzad - uvoznici su ipak također "gospodarstvo", zar ne?

HEP-proizvodnja (u sastavu HEP grupe) ima pristojne kapacitete u svojem vlasništvu.

A prijenos i distribucija električne energije također su ekonomski, rekao bih, svakako "proizvodnja", iako nisu "proizvodnja električne energije".

HEP grupa istovremeno pati od viška i od manjka radnika. Puno radne snage je staro, fali stručnih radnika.

A u najnaprednijim zemljama počela se događati spektakularna probrazba energetskog sustava, njemački pojam "Energiewende" (energetski zaokret) ušao je i u engleski, upravo i Francuzi donose novi zakon o energetici koji ide u istom smjeru (zatvaranje nuklearki, veliki rast obnovljivih, dencentralizirani sustav...). Mi imamo (kao i druge članice EU na istoku), A. stari način razmišljanja političara, koji to ne razumiju i ne razumiju da razumiju, B. dominantan utjecaj lobija klasične elektroprivfrede, velikih poduzeća, koje gube tlo pod nogama ovim razvojem (njemački E.ON i RWE, francuski EdF idr. su u istoj frci) te C. veliku dominaciju konzervativaca u elektroenergetskog struci, koji odbijaju vidjeti "zaokret" koji im se pred očima događa. Imat ćemo mi struje, nije problem, ali...

Tko je glasao

Stvar je jos kompliciranija-

Stvar je jos kompliciranija- a sto s tvrtkama koje su kceri tvrtki koje su u djelomicnom ili vecinskom vlasnistvu stranih drzvava, ciji vlasnici su fondovi koji su opet vlasnicki povezani s Hrvatskom ili drugim drzavama- itd itd. Uglavnom sve je jako komplicirano, i sve to jest gospodarstvo- na kraju sve ulazi i u BDP.
Javne tvrtke kako ih ja razumijem su samo one koje su monopolisti na podrucju pruzanja odredjenih usluga koje. Npr. Inperijal Rab iako u vecinskom drzavnom vlasnistvu djeluje na istom trzistu kao i Blue Sun Bol koji ima nedrzavnog vecinskog vlasnika. Razlike- nema. Vlasnistvo je i jako fluidno- nesto sto je danas drzavno, sutra ne treba biti, a prekosutra opet moze bit drzavno. Brodosplit nije odjednom postao dio gospodarstva samo zato sto je u jednom trenutku promijenio vlasnika.

Tko je glasao

Nije li dobar kriterij za

Nije li dobar kriterij za lučenje "pravog" gospodarstva od "ostalog" obveza plaćanja PDV-a? Tj. "pravo" gospodarstvo je sve ono koje na stvorenu dodatnu vrijednost treba plaćati PDV, bez obzira je li nekim zakonom izuzeto ili ga ne plaća kršenjem zakona.

"Ostalo" je uprava na svim nivoima, javno školstvo i zdravstvo i slično, te neprofitne udruge.

Pitanje vlasništva je u principu sekundarno i više je interesantno kao politički nego kao ekonomski fenomen.

The Observer

Tko je glasao

pitanje vlasništva je

pitanje vlasništva je sekundarno samo kad su sve kompanije iste pred trgovačkim zakonodavstvom, i nitko ne uživa nikakve pogodnosti pred zakonom samo zato jer je u državnom vlasništvu. Do toga je teško doći. Svi se zaklinju u corporate governance chartere i isključivo vlasničku ulogu države, ali svi državni holdinzi su pod direktnim utjecajem politike, a "nezavisna" tijela koja reguliraju slobodnu tržišnu utakmicu zatvaraju oči pred državnim monopolima.
Evo, i u državi kojoj ti živiš, ako sam dobro zapamtio, je nedavno zamalo pala socijaldemokrtaska vlada, jer je Goldman Sachs postao značajni dioničar Dong Energy-a, kompanije, koja je slovila kao dansko nacionalno srebro. Ruku na srce, prije godinu dana bih se i ja kladio da je to nemoguće....ali sve se mijenja, pa i socdemokrati.

Tko je glasao

Mislim da je sekundarno u

Mislim da je sekundarno u smislu prebrojavanja onih koji rade u "gospodarstvu" ili u "ostalom". Bez obzira na državne intervencije i utjecaj politike, svi npr. HEP-ovci (ili DONG-ovci) su definitivno u "gospodarstvu" usprkos većinskom državnom vlasništvu i utjecaju države na broj i strukturu zaposlenih. Na kraju se rezultat toga vidi u ukupnoj produktivnosti društva. U bivšim komunističkim državama sve je bilo državno, pa se vlasništvo kao parametar i nije moglo koristiti u ovakvim procjenama, ali nitko nije rekao da tamo nitko ne radi u gospodarstvu.

Točno je da je prodaja (mislim 13%) dionica DONG-a (to je kao danski HEP) Goldman Sachsu izazvala političku buru (ipan daleko o pada Vlade). Osim što prevladava uvjerenje da amričke banke ne bi trebale ubirati plodove ulaganja danske države (odnosno novca danskih poreznih obveznika), problem je eskalirao na ideološkom planu i upravo zato što se radi o Goldman Sachsu, banci koja se smatra jednom od najodgovornijih za veliku financijsku krizu.

Argument Vlade je bio (osim što je prodajom pokrpala neke proračunske rupe) da u vlasničkoj strukturi treba pojačati utjecaj onih kojima je u interesu tržišna orijentacija kompanije (čitaj: zaradjivanje novca), jer su se, usprkos dobrom glasu, u kompaniji nagomilali "slučajevi" loših poslovnih odluka, nepotizma i slično.

The Observer

Tko je glasao

HEP je neosporno

HEP je neosporno "gospodarstvo". Svatko tko stvara "novu vrijednost" je gospodarstvo. To nema nikakve veze sa oblikom vlasništva. Ali šta je npr sa Hrvatskim vodama? Da li su i oni "gospodarstvo"?

Tko je glasao

Pa ja mislim da onaj dio

Pa ja mislim da onaj dio Hrvatskih Voda koji planira i provodi politiku (tj. alocira novac) gospodarenja vodama, te provodi mjere inspekcije, osmatranja i strateškog planiranja nije gospodarstvo (to je dio javne uprave), ali svi oni dijelovi Hrvatskih Voda koji to fizički realiziraju (projektiraju, grade i održavaju), jest.

U takvim slučajevima (što vrijedi za sve sustave, a ne samo Vodoprivredu) "znak raspoznavanja" bi trebao biti način financiranja: direktnim alokacijama iz proračuna ili doprinosa ( za "upravu" Hrvatskih Voda) ili ispostavljanjem računa za ponudjenu i izvršenu uslugu - za sve one koji izvršavaju naružbe. Ovakva logika neminovno vodi prema zaključku da ovo drugo uistinu nema potrebe biti "državno", osim u slučajevima gdje se interesi države ( i javnosti) bitno razlikuju od interesa konglomerata privatnih poduzeća (npr. željeznička infrastruktura, autoceste, prijenos energije, magistralni plinovodi i naftovodi, državna pošta, opskrba vodom, sanitacija, glavne luke, i slično).

Generalno, organizacijska "salama", nasljedjena iz bivšeg sustava duboko prožima tu sivu, hipertrofiranu zonu na razmedju uprave i privrede. Reorganizacija na bazi jasne distinkcije ovih uloga, kao i odluka što treba ostati "državno" a što ne, zadatak je koji čeka neke buduće vlade.

The Observer

Tko je glasao

HV - savršenstvo od negospodarstva

Za vodno gospodarstvo je karakteristično, i to ne samo kod nas, da se ne ostvaruju nikakva sredstva na tržišnim osnovama. Ne proizvode se nikakvi proizvodi, a niti se obavljanjem poslova i javnih ovlasti u upravljanju vodama pružaju usluge za koje je moguće ostvarivati ekvivalentnu cijenu od osoba koje su korisnici u vodnom sustavu. Korisnici se ne mogu odreći učinaka što se ostvaruju obranom od poplava i drugih oblika zaštite od štetnog djelovanja voda i zaštitom voda od onečišćenja, kao i korisnih učinaka drugih vodnogospodarskih poslova što se provode u interesu svih pravnih i fizičkih osoba. Tom se djelatnošću stvaraju uvjeti za normalan život i rad svih osoba i za obavljanje različitih djelatnosti.
http://www.voda.hr/001-491

Tako izgleda najbolja sinekura u Hrvatskoj. Zoveš se neprofitna ustanova, vodiš financije po uredbi o računovodstvu neprofitnih ustanova, ne postoji nikakvi kriteriji za uspješnost, raspolažeš, prema njihovom izvještaju vlastitom(!?) imovinom od 12 milijardi kuna, a sve svoje promašaje tretiraš kao elementarne nepogode....savršenstvo za partijsko kadroviranje.

Tko je glasao

Da, tako je bilo i u

Da, tako je bilo i u socijalizmu, i ništa se od tada bitno nije promjenilo osim što je mutlistranaštvo promijenilo kadrovsku dinamiku - vjerojatno na ukupnu društvenu štetu.

Npr. Danska to ima organizirano kroz takozvane Styrelse (= uprava, a moglo bi se nazvati i agencijom), koje su izvršni organi predmetnih ministarstava. tako npr. ministarstvo okoliša (Miljoestyrelsen) ima "pod sobom" "miljoestyrelse" , "naturstyrelse", "geodatstyrelse" i "kyststyrelse" (uprave za zaštitu okoliša, za prirodu, za gedeziju i za obale) - agencije koje operativno provode politiku vlade. To su velike birokratske organizacije koje se bave operacionalizacijom političkih odluka i strategija, ali one nemaju vlastitu "operativu". Posluju na temelju proračunske alokacije i uspješnost i efikasnost se mjeri politički. Ako imaju neke prihode (npr. od provedenih nadzora), prihod ide u državnu kasu.

Postoji i "energistyrelsen" (pod ministarstvom za klimu,energiju i gradjevinarstvo). DONG je, iako većinski u državnom vlasništvu, prema njima u istom položaju (teoretski) kao i svaka druga energetska kompanija. Btw. u upravnom odboru DONG-a nema niti jednog političara.

Ali, sav praktični rad u nadležnosti tih uprava (osim inspekcija) je outsourcan. Npr. Miljoestyrelsen je ranije imala vlastite toksikološke laboratorije, ali je sada sve orijentirano na vanjske suradnike. Stručni rad koji je podloga za nove propise obavljaju vanjski konzultanti a sve fizičke radove (npr. gradnja zaštitnih nasipa) privatne firme.

The Observer

Tko je glasao

možda...

Recimo, banke su oslobođene pdv-a - jesu li one gospodarstvo? Obrazovne usluge, ako se ne varam - isto - jesu li privatne škole - gospodarstvo?

Također, kao građanin postaješ obveznikom PDV ako ti PRIHOD prijeđe XX kn godišnje (i ostaješ u registru PDV-a pet godina), dakle ne uzima se ČIME se baviš nego visina prihoda.

Također, danas postoje j.d.o.o. koji NE MOGU biti obveznici PDVa dok im godišnji prihod ne prijeđe 230.000 kn.

No, uz sva ta "ali", taj bi kriterij mogao proći ugrubo.

Tko je glasao

Na žalost jok...

Izmjenama Zakona o PDV-u od 01.01.2014. godine, kad su i gradove,županije,općine i ostali postali obveznicima PDV-a (obavljanje gospodarsku djelatnost iskorištavanja materijalne ili nematerijalne imovine ) na fakturiranu vrijednost, stoga je u principu nemoguće razlučiti (i zbog sustava gradskih i ostalih tvrtki za druge stvari) na osnovi PDV-a što je TRŽIŠNA , A ŠTO NE, djelatnost. Dakle,odgovor je njet...

Ono što bi moglo da posluži kao kriterij jeste jednostavnija nomenklatura tvrtki u DZS-u te OIB diverzifikacija- javne tvrtke jedna šifra, gradovi i ostali korisnici proračuna druga šifra ,ne zaboravljajući pri tomu udruge (ola Bauk,Maras,Lalovac, di su te izmjene Zakona i hoće l ise više isti i donijeti?),a gospodarstvo treća.
Ironije radi, pamtim (sad će me napasti neoliberali ) da smo mnogo bolju klasifikaciju po šiframa imali u "mračnim" vremenima,kad sam započinjao kao poduzetnik, to bez kompa i neta u državi od 25 miliona ljudi.

Također,Porezna uprava i FINA bi to mogle laganica riješiti, sad imaju sve podatke, a ne da se događa u nas da i DZS, FINA,PU,MF vode papirnate tvrtke kao aktivne u globalu čak za 3 godine, da nitko ne odreagira na to da za svo to vrijeme ne predaju završno financijsko izvješće ?! Mnogo je lakše, kako se sada radi, da sudovi u jednom danu (obratiti pažnju na e ploče sudova u Zagreb,Rijeci,Splitu ovih dana) prije g.odmora,a očito po direktivi , obavljaju jednim dopisom brisanje po 150 tvrtki iz registra nakon 3 godine bez ikakovih sankcije kako za tvrtke, tako i za vlasnike,pa i državu i pomenute službe, kojima je to posao.

NB: Struktura vlasništva je bitna iz vrlo jednostavna razloga- jer se po tomu vidi ima li pomaka u reformama gospodarstva ili se radi o prelijevanju iz šupljeg u prazno,kao što je sada slučaj . Po tomu se najbolje vidi drži li vlada figu u džepu, trabunjajući istodobno o AUDIU,DUDDIJU,AJOOJ ili nekoj drugoj opciji...

Tko je glasao

Nasa prica

Zanimljivo pitanje-ali i odgovor.Zapravo,ZTD-om tvrtku može osnovati svatko-od države,županije,grada i naselja ,izdati garancije,zadužiti se.Zanimljivo,po Nkd-u su u profitabilnom tržnom sektoru,bas kao HEP,HRT, Vlada ih vodi pod javna poduzeća,ali samo na nac.razini,a nitko pojma nema koliko je tvrtki,zaposlenih i izdanih jamstava. Naša tradicionalna prica...

Tko je glasao

oni su nestali

@zaphode
fali ti beoj iseljenih, onih koji su otišli van trbuhom za kruhom. svake godine je poreastu među onima koji su završili fakultete. tako ispada kako Hrvatska školuje ljude za inostranstvo. vodeći su liječnici i medicinske sestre.

w. ;)

Tko je glasao

šest godina nit se javlja nit dolazi...

Evo, kad krene sintagma "šest godina", više je nitko ne može zaustaviti.

http://www.poslovni.hr/hrvatska/graevinstvo-u-sest-godina-izgubljena-tre...

Ukratko - u građevinarstvu pad zaposlenih 33% u šest godina. Zanimljivo, ni oni nisu pratili "broj nezaposlenih u građevinarstvu"... već zaposlenih.

Tko je glasao

a pad je valikim dijelom

a pad je valikim dijelom razlog u padu državne potrošnje, a ne u tome što država i dalje puno troši.

Tko je glasao

jedno s drugim su uzroci

jedno s drugim su uzroci lošeg stanja u državi!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

da, zaposlenost je veći

da, zaposlenost je veći problem od nezaposlenosti. koliko bi državi, društvu proračunu pomoglo onih 200 000 novozaposlenih kojima se nekoć davno privlačilo glasače.
meni je baš zanimljivo kako se više u političkim obećanjima i ne ide s pričanjima o zapošljavanju o konkretnim brojkama. uglavnom je priča o rezanjima i kidanjima a zaposlenja će doći sama od sebe. s druge strane ako se netko protivi rezanjima onda je to tek da se zaštiti one sada zaposlene, dakle novozaposleni su van vidika. to bi trebali poduzetnici odraditi.

a bilo bi dobro i imati podatke o tome koliko je državna štednja i manja potrošnja utjecala na smanjenje broja zaposlenih i pad gospoodarstva.
jer sad se uvijek govori da zla država ne štedi pa zbog toga privreda i privatnici pate.

recimo koliko je manje zaposlenih jer država manje troši na cestogradnju i arenogradnju i slične gradnje. tamo su privatni konstruktori i igh-i i njihovi kooperanti živjeli isto direktno na državnom proračunu. eto sad su se riješili zle države kako to da se njihova poslovna genijalnost nije razmahala.

pa onda i zaposleni u poljoprivredi isto velikim dijelom ovise o državi i sama proizvodnja i uvoznici i serviseri poljoprivrednih strojeva, pa arhitekti i zidari nekad novih a sad nepuštenih štala. to je o državi ovisilo. eto ti smanjenja potrošnje države.

pa brodogradnja, i njih valja utrpati. i tu je par tisuća radnih mjesta bilo. koliko je privatnik debeljak zaposlio ljudi? kako ono, preko 1000 na burzu poslao.

pa on da privatizirane državne firme što je kao jako dobro za privredu i zapošljavanje. ina je bila otpustila preko 1000 radnika, pa su stotine letjele iz plive, ht-a, željezare u sisku...

i tako dalje i tako dalje, državne štednje na spajalicama su ugrazile uvoznika spajalica...

pa onda je podravka kao državna firma napravila dobru stvar time što se riješila par sto ljudi...

jer u državni i javni sektor ne spadaju i sve firme koje su u vlasništvu države zar ne?
što spada u javni sektor jesu li tu i podravka i jadrolinija i hž i brodogradilište i neki hotel u državnom vlasništvu.

mislim da mi imamo i primjer kakvo nam je privatno poduzetništvo i prvreda kad s otkači od državnog proračuna.
a kad se par velikih ko brodogradilišta ili konstruktor raspadnu pati i ostatak privrede, ne kupuju se auta za direktore, radnici nemaju s čime u butigu pojti pa i tamo pada promet što sve utječe na zaposlenost.

znači baš bio nam trebalo i više podataka o zaposlenosti/nezaposlenosti i privredi općenito, ali važna su i tumačenja podataka.
jer privatni sektor je tražio štednju države pa ga je i dobio. sad neka se vesele tome. ko što su se u nekim novinama veselili unišenju vjesnika, pa kakva koristi za društvo od toga, je su li privatne novine odmah uzletjele u nove visine izvrsnosti novinarskog posla i profita?
po medijima se pljucalo po građanima da puno troše na aute i mobitele, pa eto sad se troše manje, ali nema više ni toliko reklama za aute i mobitele u našim medijima, prihodi su značajno pali zbog toga jer su građani prestali trošiti i živjeti na dug. dobili su točno ono što su htjeli, nadam seda uživaju u tome.

a i drugi bi mogli paziti što žele, jer bi im se želje mogle i ostvariti.

Tko je glasao

A tko će raditi?

Evo danas je bio zadnji dan upisa u srednje škole- Gimnazija za 196 i ekonomska sa 72 mjesta već popunjene kvote dok Industrijsko-obrtnička popunila tek 40 mjesta od mogućih 72. Interesantno da za nove smjerove brodomehaničar i brodograditelj uopće nema interesa unatoč tome što s Uljanikom imaju sklopljen sporazum o suradnji, odnosno stipendiranju učenika u drugom i trećem razredu.

http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/u-uljanikovom-gradu-nema-inte...

Tko je glasao

Koja je razlika između uzroka pisanja dnevnika i poante dnevnika

Povod ovom dnevniku je moje (beskrajno) nerviranje novinarskim napisima o nezaposlenosti. Svi mediji svaki mjesec poput pubertetlije iščekuju novi broj Erotike, pardon, broj nezaposlenih.

Dnevnik je možda dobar s aspekta libertijanskog poimanja rada međutim s aspekta problemskog dnevnik ne zadovoljava osnovne kriterije trasiranja razrješenja sustavnog problema. A po meni ako nema naznaka i pokušaja razrješavanja problema tada je i sami smisao ulaganja truda u pisanje uzaludan - puko opisivanje situacije samo povećava apatiju i klonovsko mirenje s ekonomskim nasiljem nad biologijom čovjeka.

Pristup temi je birokratsko-skolastički što očito paše i medijima u vlasništvu privatnog kapitala u predstavljanju rada kao robe, a time i neminovnosti dijeljenja sudbine robe za za ono što nema veze s robom (obzirom da se Index zakvačio za temu).
Dnevnik nije podoban za ocjenjivanje iz razloga odnosa uloženog truda i želje da se prenese određena poruka. E, u toj poruci leži glavni problem ovog dnevnika. Mnogi su očekivali da će možda bar kroz komentare biti skrenuta pozornost na suštinu upita iz naslova - što zapravo problematiziramo crtajući dijagrame u realizaciji prava na rad, što podrazumijevamo kada govorimo o nezaposlenosti. Međutim i komentari su se inercijski zalijepili za prezentaciju brojki i dijagrama i rezultat polemike (koje nema) je samodopadnost u spoznaji da se neki društveni problem može lijepo pismeno artikulirati a da se zapravo uopće ne postavi pitanje zašto o istome govorimo..

Nezaposlenost je nepravda sustava prema pojedincu kojemu iz istog razloga biva ugrožena biologija opstanka na životu.
Zašto je tome tako i globalno i lokalno, zašto se u toj temi uporno zaobilazi klasno pitanje položaja rada u ekonomiji bez čijeg spoznavanja nema rješenja problema koji se zove gomilanje resursa po obrascu 1:99...
Naravno ta pitanja otvaraju temeljne rane u civilizacijskom odrastanju društva te stoga "pisci" izbjegavaju rudariti problematiku koja može na kraju iznjedriti samospoznaju da smo kao humane osobe zakržljale što dakao ne želimo zbog ega priznati pa je onda puno lakše samo lamentirati i crtati.
Nekad je ovaj portal krasila upravo crta polemičke analize i nuđenja vizije rješenja...
Danas je to samo nostalgija za nekim ljudskijim - humanijim prohujalim vreemenima!

Tko je glasao

apgrejdali smo se...

... sada nudimo (mi?) samo sirove podatke, a vizije prepuštamo vizionarima :)

Tko je glasao

na principu vizija i

na principu vizija i provizija!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Dobra je osobina priznati...

Smatram bez obzira na tvoj zajedljiv komentar da ti možeš intelektualno puno više od crtanja i fabriciranja sirovih podataka, ak ne zbog ovih što se svojim komentarima lijepe na takav stil na ovom portalu a ono zbog djece koja u pozadini ipak čitaju Pollitiku!!!

Tko je glasao

baš zbog djece u pozadini...

... uopće ne želim nuditi svoja zastarjela rješenja :)

A sada bez zajedljivosti, trenutno nemam nikakvu viziju na pameti... ali mi se čini da je za bilokakvu viziju dosta bitno imati precizne podatke situacije u kojoj jesmo.

Tko je glasao

U registraturi

Najprije jedan mali ispravak:
Obzirom da sam svojevremeno radio (5 god) u državnoj službi zadržao sam neke veze s istima i prema tim "vezama" ni tamo situacija nije bajna. O čemu se tu radi? Stvar je zapravo vrlo jednostavna jer tamo, iako nema otkaza, nema ni posebnog zapošljavanja što znači da kad netko ode u penziju, ili ode iz bilo kojeg drugog razloga, u pravilu se ne zapošljava netko novi. To je zapravo neka puzajuća taktika kojom pojedini ministri "racionaliziraju" svoje resore. Nema nepopularnih mjera kao što su otkazi, nema ni želje da se sustav racionalizira jer to zahtjeva neki trud u ministarstvima, nema zapravo ničega. Jasno to u pravilu vrijedi za niže nivoe "neproizvodnih" gdje je ipak locirana velika većina.

Kao drugo, ova tvoja bitka oko otkrivanja stvarnog stanja u gospodarstvu zaposleni-nezaposleni bi trebala uključiti i sve one koji primaju plaću neredoivito i koji se bore s prečestim neplaćanjem. Nisu to samo oni radnici u firmama koje nisu podijelile plaću više mjeseci, a što je tako fotogenično za novine i televiziju, nego je to ona masa malih firmi i obrtnika koji svoj rad jednostavno ne uspiju naplatiti ili ne naplate u punom iznosu (ovdje ipak trebaju biti sretni). Tu ide i sva ona masa koja je ušla u žrvanj predstečajnih nagodbi gdje im je država, u svojoj standardnoj darežljivosti, polomila koljena.

Svakako taktika brojanja zaposlenih je puno bolja nego ona brojanja nezaposlenih i vjerujem da državi ne bi smio biti problem izlistati koliko je doprinosta uplaćeno u pojedinom mjesecu prema pojedinoj gospodarskoj grani i grančici i tu definirati prilično precizno stvarno stanje, a kad bi se još dodalo i koliki su tu stvarni prihodi gdje bi nam bilo kraja jer da li se smatra zaposelnim netko koji nije primio ni onaj socijalni minimum (http://www.podaci.net/_gHRV/propis/Odluka_o_socijalnom/O-sminim03v9271.html, http://www.zakon.hr/z/400/Zakon-o-minimalnoj-pla%C4%87i).

Što se vladi snilo to se vladi . . Vlada je uredbom odredila visinu minimalne plaće za iduću godinu u bruto iznosu od 3.017,61 kuna

Zapravo je problem definirati samu zaposlenost u ovakvo rasturenoj ekonomiji kakvu danas imamo i gdje je nekontrolirano individualno bogaćenje i nevjerojatna gramzivost proždrla cijelu jednu državu. Naravno, najvažnije je ne zaboraviti da je sve to dozvolila ljudska glupost koja je nasjela na šarena stakalca i domoljubne parade, a sad im je preostalo samo da preko ograde gledaju ono što je nekad bilo njihovo i sve to eventualno utope u alkoholu ili nekom drugom sredstvu koje ih štiti od stvarnosti.

P.S. dobar ti je ovaj Bananko uz sad meni novi problem da svaki put kad budem "otvarao" bananu . . .

leddevet

Tko je glasao

Nema li otkaza u drzavnim

Nema li otkaza u drzavnim sluzbama ili je li u drzavnoj sluzbi nemoguce dati ili dobiti otkaz? Primjer ove nesretne cistacice na sudu u Samoboru pokazuje kako jednostavno je dati (i cak nezakoniti) otkaz nekome nezasticenom u drzavnoj sluzbi. Otkaz daje jedna osoba, potpuno arbitrarno bez ikakvih komisija, posebnih procesa, sastanaka, ovoga i onoga sto bi ocekivali od birokracije u drzavnom sektoru. Jedno pismo- i to je to.

Tko je glasao

Ostavština Franje Velikog

Ma naravno da otkaza ima, no to je onaj tip otkaza zbog raznih povreda radnih obaveza ili nekih prepucavanja, no to je daleko od tipa otkaza gdje se zatvaraju cijeli pogoni ili prepolovljuje broj radnika, a ako se neka služba i zatvara radnici se preraspodjeljuju na neke druge službe na opće veselje svih.

Što misliš zašto se niti jedna vlada nije odlučila na smanjenje svih ti silnih jedinica lokalne samouprave kojih ima više od 600?

leddevet

Tko je glasao

to je recidiv

socijalizma vođenog komunizmom i podrazumijevanjem da je državno- društveno tj. naše...

što u biti i jest..

jedino što taj dio glumi socijalu i zapošljava tj " zapošljava"

tu se birokracija ponaša kao leukemija u organizmu ili

postaje sama sebi svrhom

to ti nema veze s Franjom ali tvoj odnos prema istom već spada u domenu psihijatrije

sve dobro...

Tko je glasao

Obožavatelju JNA generala

Vidim da je kod tebe filtrirana demencija konstanta i nacin ugodnog zivljenja. Dakle da te podsjetim da je doticni generalcic rasparcelirao ovu drzavu na vise 600 jedinicica lokalne samoupravice u akciji dodvoravanja svakom lokalnom bezveznjaku pod motom "Glasajte za nas i mam bute si dobili opcinicu i pripadnu drzavnu sisu".

No, ti bi o toj vrsti podsisa trebao biti vhunski strucnjak, jelte?

leddevet

Tko je glasao

kad su Račanovi

onomadne došli na vlast

osim što su u tadašnju udbu i sl. službe ubacili kontigent novih svojih poslušnika po principu " dete iz mešanog braka", počeli rasprodaju i destrukciju

FT, prema kojem imaš opsesiju psihijatrijske razine

bio je već blagopočivavši

zašto nisu te neke nedostatke promijenili jer su temeljem nuđenja boljeg i poštenijeg došli na vlast

međutim što, počeli se ponašati kao djeca s igračkom, ministrica obrane se vozikala u borbenom avionu

https://www.google.hr/search?q=%C5%BEeljka+antunovi%C4%87+u+avionu&espv=...

pa zašto to nisu ukinuli, promjenili

kad je FT u pitanju s tobom je teško razgovarati, prije bi morao kod psihijatra ili već nekog na proces

odvikavanja od fore : okrivi Tuđmana za sve

sve dobro...

Tko je glasao

Kameno drvo

Ma ono što ti očito ne razumiješ jer bi tu imao poprilični problem sam sa sobom je da nije problem u FT jer budala je uvijek bilo i uvijek će biti. Problem je u svim onima koji su tu i takvu budalu podržavali onda, a podržavaju i sada, odnosno kojima je takav mentalni sklop prihvatljiv, da ne kažem normalan.

Tu naravno mislim da sve one koji bez ikakvoga problema i danas podržavaju HDZ, a kako smo na ovim raznim lokalnim izborima vidjeli, ima ih više nego dovoljno. Mislim da stvarno tu treba biti poprilično lobotomiziran za takvo što.

No da ponovim još jednom, FT je bio običan bezveznjak i on je zapravo nevažan kao osoba. Važan je isključivo kao simbol tipa "zlatno tele" kojemu se svi nevjernici klanjuju u pomanjkanju prave vjere i moralnih vrijednosti. To su oni koji ljudsku zajednicu shvaćaju kao glupavi crnobijeli film pun vitezova i prinčeva koji ništa ne rade osim usenasepodase.

leddevet

Tko je glasao

e da

tebi očito ne paše narod, tj. birači

ne paše ni meni po nekim osnovama ali to stoički podnosim

promijeniš narod tj. habitat ako ti ne paše i stvar rješena....bolje nego živjeti stalno u mržnji i borbi s duhovima... jer FT je sada samo duh...

da se na glavu postavite vi srboslaveni ili regionalci ili jugonostalci ili... on je TO ŠTO JEST i njegovo je tu...

uglavnom, klanjaju mu se i lijevi i desni

sve dobro...

Tko je glasao

Društvo ljepitelja lijepi po Dubrovniku razbijeno zlatno tele!

Ma ono što ti očito ne razumiješ jer bi tu imao poprilični problem sam sa sobom je da nije problem u FT jer budala je uvijek bilo i uvijek će biti. Problem je u svim onima koji su tu i takvu budalu podržavali onda, a podržavaju i sada, odnosno kojima je takav mentalni sklop prihvatljiv, da ne kažem normalan..Budala bio i tvoje pobijedio! ,(((

Tu naravno mislim da sve one koji bez ikakvoga problema i danas podržavaju HDZ, a kako smo na ovim raznim lokalnim izborima vidjeli, ima ih više nego dovoljno. Mislim da stvarno tu treba biti poprilično lobotomiziran za takvo što.Treba biti lobotomiziran i ne vidjeti da su i takvi daleko bolja opcija od ovakvih!

No da ponovim još jednom, FT je bio običan bezveznjak i on je zapravo nevažan kao osoba. OSamo totalni bezveznjak može reći da je : totalno nevažna je osoba koja je na tlu Europe i svijeta na političku kartu, ucrtala novu državu!

Stvarno, samo bezveznjaci takvo što mogu tvrditi.
Njima može biti nevažna osoba koja je pobjedom u Oluji (najveća ratna operacija u Europi od ww2), omogućila kasnije zračne napade na Beograd ( valjda totalno nevažan događaj) i stvaranje nove države Kosova (opet totalno nevažan događaj i za Srbijiu.))))

Kada je tako nevažan, što su tvoji izveli rekord u povlačenju s okupiranoga teritorija!?

"Zlatno tele" je SFRJ, a Franjo ga je razbio Bljeskom i Olujom, pa se neki cijelo vrijeme bave skupljanjem komadića i lijepljenjem istih. Evo dana društvo ljepitelja lijepito zlatno tele po Dubrovniku!

To su oni koji ljudsku zajednicu shvaćaju kao glupavi crnobijeli film pun vitezova i prinčeva koji ništa ne rade osim usenasepodase.Prije bi film bio u boji- u duginim bojama jer je pun vitezova i prinčeva koji ništa ne rade osim usenasepodase razmišljajući jesu li možda princeze i hoće li ženiti/udati se za princa ili princezu,(((

Tko je glasao

Povratak

Budala bio i tvoje pobijedio! ,(((
Ma on je pobijedio cijelu našu državu i sve njene građane, jasno, osim onih "odabranih", te zato imamo ovaj dnevnik koji se bavi time što se bavi. To što ti sebe svrstavaš u pobjednike, osim ako spadaš u one "odabrane", je samo problem tvoje lobotomne osobnosti.

Mislim da bi bilo vrijeme da napokon shvatiš da politički sustavi koji liječe vlastitu bolest stavljanjem perike su sustavi koji svoj narod smatraju blesavim. Blesavim smatraju i narod kojemu se natovaruje na leđa jedna suluda podjela države i enormna birokratska aparatura dok se privreda istovremeno potkrada i rasprčkava. Blesavim treba shvatiti svakog onog koji ne vidi da je zaposlenost u ovoj državi, osim onih par godina ludog pijančevanja, u silaznoj putanji od kad smo je stvorili. Blesavim smatraju, i nažalost imaju pravo, sve one koji tu vide ikakvu pobjedu ikoga nad ičim.

leddevet

Tko je glasao

Možda i prije-odu

Ma on je pobijedio cijelu našu državu i sve njene građane, jasno, osim onih "odabranih", te zato imamo ovaj dnevnik koji se bavi time što se bavi.Tvoju državu je pobijedio, ali ne sve iz nje, to je ostalo za Hrvate i "poštene" iz srpske manjine!
o što ti sebe svrstavaš u pobjednike, osim ako spadaš u one "odabrane", je samo problem tvoje lobotomne osobnosti.možeš ti gubitniče pričati što god hoćeš- Hrvati su pobjednici jer imaju svoju državu na političkoj karti Europe i svijeta, ali je još trebaju izlustrirati od zlih komunista i njihovih "loše odgojenih" maldunaca- dakle izlustrirati "najgore odgojene"!

Zaposlenost je nešto što su komunisti rješavali tjeranjem Hrvata iz njihove domovine, a sada to ponovo pokušavaju. Zato baš komunisti moraju postati nezaposleni, da ne vode krivu politiku za RH.
Postat će takvima uskoro na izborima.

Možda i prije, ako nastave putovima svijetle komunističke prošlosti: vrijedi samo Partijski sud i vrijedi samo što članovi KP odluče!

Tko je glasao

Boomerangi

Zaposlenost je nešto što su komunisti rješavali tjeranjem Hrvata iz njihove domovine, a sada to ponovo pokušavaju.
Zato, nakon što su se ti istjerani vratili u Hrvatsku, je ovdje nastala nevjerojatna idila, sve med i mlijeko i slijedno nadasve ljepljivo!

P.S. Nešto mi se čini da ti opet probija letrika iz tipkovnice, ovaj put nešto žešće :-(

leddevet

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci