Tagovi

O braniteljima, Jugoslaviji i jugoslavenima

„Godine 1991 borili smo se protiv Jugoslavije a danas se borimo protiv jugoslavena“
To je zgodna demagoška parola kojom paradiraju dragovoljci potpuno nesvjesni značenja ove jeftine petoparačke demagogije.
Pogledajmo kako stvari stoje i o čemu se zapravo radi.

A/ Jugoslavija
1.Temelji Jugoslavije počivali su na komunističkim idejama čija realizacija se pak temeljila na diktaturi proletarijata. Dakle imamo diktaturu bez obzira na samoupravljanje i ostale demokratske oblike koji su je manje ili više uspješno ublažavali.
2. Svaka diktatura temelji se na „batini“ - vojnoj sili pomoću koje u konačnici namećete svoje ideje i interese mimo volje većine
3. I bivša Jugoslavija svoju ideološko osnovu temeljila je na dvije važne poluge: vojsci JNA i borcima narodnooslobodilačkog rata SUBNORU. Naravno, tu su bile i ostale „prateće“ službe: milicija, UDBA…
3. SUBNOR je kao i JNA imao važnu društveno – političku ulogu i redovito ju je koristio; od potpisnika svih važnijih društvenih dogovora do davanja mišljenja o kulturnim sadržajima i pojedinim intelektualcima. On je bio neka vrst „glasa naroda“, radničke klase i seljaštva koju je bilo obavezno slušati i slijediti.

B/ Hrvatska
1.Nakon rata i formiranjem Hrvatske, vojska pokušava zadržati svoju privilegiranu političku ulogu što joj za vrijeme predsjednika Tuđmana i uspijeva. Razvojem demokracije i izborom novog predsjednika vojska gubi svoju političku ulogu te je pokušava vratiti malim „vojnim pučem“ koji završava umirovljenjem nekih generala.
Možemo reći da je u Hrvatskoj vojska definitivno maknuta sa političke scene. Demokracija je pobijedila.
2. Preostao nam je još bivši SUBNOR odnosno razne udruge dragovoljaca i branitelja (navodno njih oko 450) od kojih se jedan manji dio pokušava i dalje koristiti u političke svrhe da bi se preko njih - raznim ucjenama i zveckanjem oružja nametala politička rješenja mimo volje većine i na nedemokratski način.
3. Dio braniteljskih udruga se pokušava koristiti na isti način kao i SUBNOR dakle na način koji je bio praksa u Jugoslaviji i braniteljima u Savskoj bi najbolje odgovarala parola „Svi smo mi SUBNOR“
Ako itko ima bilo kakve veze sa Jugoslavijom i jugoslavenstvom onda su to branitelji u Savskoj.

Ispričavamo se svim braniteljima i dragovoljcima uz najdublje poštovanje prema njihovoj hrabrosti i svemu što su dali za Hrvatsku. Ali, u svakom žitu ima i kukolja.

Nikola B.

Komentari

Spvh

Neću se zasad osvrtati na čitav tekst koji si napisao, al tu ima gomila krivih činjnenica iz kojih onda izlaze krive procjene.
Dotaknut ću se jedne :

1.Nakon rata i formiranjem Hrvatske, vojska pokušava zadržati svoju privilegiranu političku ulogu što joj za vrijeme predsjednika Tuđmana i uspijeva. Razvojem demokracije i izborom novog predsjednika vojska gubi svoju političku ulogu te je pokušava vratiti malim „vojnim pučem“ koji završava umirovljenjem nekih generala.
Možemo reći da je u Hrvatskoj vojska definitivno maknuta sa političke scene. Demokracija je pobijedila.

HV nije nastojala zadržati nikakvu privilegiranu političku ulogu jer je nikad nije ni imala. Ovo što ti kažeš bi pretpostavljalo da je HV bila nekakav politički čimbenik, da je imala svoju stranku ili premrežila pojedine ili sve stranke u Hrvatskoj, što ne odgovara istini. HV se nikad nije bavila politikom. 90tih godina je imala jaku ulogu u društvu, kao branitelj teritorija i osloboditelj okupiranih područja. HV se nije mogla oslabiti nakon 1995, jer je reintegracija završila tek 1998.
Tek nakon toga se moglo započeti s reformom vojske u mirnodopsko stanje pa tako danas imaš OSRH.
Malim "vojnim pučem" kako ga ti nazivaš, se nastojalo pomoću pisma, tj. djelovanja u javnosti, upozoriti tu istu javnost na neke probleme pa i kršenje ljudskih prava, omalovažavanje heroja i nerad državnih institucija i političara (možda čak i izdaju). Međutim, situacija u Hrvatskoj je bila takva da se nije slušao glas razuma već se smatralo da je pismo odličan izgovor za čišćenje politički "nepodobnih" kadrova a ujedno i discipliniranje drugih, te da će se bez nekih ljudi reforma lakše sprovesti. A ujedno odmah imamo i kandidate za Haag. Da su političari i državne institucije tada poslušale što je u pismu generala pisalo, danas ne bi bilo tolike podjeljenosti društva, pravosuđe i DORH bi drugačije postupali, a možda bi i stanje u medijima bilo drugačije.
Al eto, nije se.

Demokracija nije još pobijedila, Dapače, danas je ugrožena više nego prije. Osobno mislim da je danas stanje skoro ko u komunizmu.

Tko je glasao

Demokracija nije još

Demokracija nije još pobijedila, Dapače, danas je ugrožena više nego prije. Osobno mislim da je danas stanje skoro ko u komunizmu.
Da, evo konkretan primjer:
Sve su ovo već mnogo puta raspravljane teme – od besmislene kovanice „dostojanstvo domovinskog rata“ (jer rat, naravno, nema dostojanstvo) na dalje. No, one pokazuju nakanu kakva je na ovome terenu već bila pokušavana prije nekoliko desetljeća. I tada su SUBNOR-ovci iz petnih žila nastojali zapriječiti (veoma ograničenu) liberalizaciju jugoslavenskoga poretka u šezdesetima, insistirajući na vrijednostima NOB-e (Narodno oslobodilačkoga borbe). Nametali su ideologiziranu sliku ratnih zbivanja u školske programe, zabranjivali i samu pomisao na to da je 1941.-1945. u Jugoslaviji, uz njemačko-talijansku agresiju, bio na djelu (i) građanski rat (zbog toga su, uz ostalo, bili napadani i autori tzv. „crnog vala“ na filmu i u književnosti), tvrdili kako u Jugoslaviji nema mjesta onima koji „našu državu nisu željeli“, jadikovali nad nemoralnošću mlade generacije koja više voli „američke propagandne proizvode od istine o NOB-i“, ali i nad time da se „u našim komitetima nalazi sve veći broj drugarica i drugova koji nisu iskusili oružanu borbu za socijalizam“, itd. ...
... U oba se slučaja naprosto radi o nastojanju da se nametne vlastita mesijanska, avangardna, nadsustavska pozicija – temeljena na prošlim zaslugama
... i opet se obrazac se ponavlja; kada su sredinom šezdesetih SUBNOR-ovci u Titogradu prosvjedovali protiv projekcije filma sa Brigitte Bardot, jedan ih je mladić upitao imaju li dopuštenje milicije za okupljanje na ulici (što u Jugoslaviji nije bilo lako dobiti), a brkati je veteran samorazumljivo odgovorio: „Ne mogu oni nama dati dozvolu, mi smo stvorili njih, a ne oni nas!“

Tko je glasao

Po običaju, prijatelj i

Po običaju, prijatelj i bliski suradnik Save Štrbca Žarko Puhovski se pravi blesav, kao da se zadnjih 15 godina detuđmanizacije nije dogodilo. Kao da on sam nije Domovinski rat javno pljuvao "takozvanim", kao da nije učinio sve što je mogao, jednako kao i "krajiški" četnik Štrbac, da pred Haaškim sudom od Hrvatske i Hrvata - opet, slično kao u Jugoslaviji - napravi zločinačku, genocidnu zemlju i narod.

Al' prošla haaška baka s kolačima, Žare :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ali barem mu se mora odati

Ali barem mu se mora odati priznanje za svjedočenje generalima u Haagu. Dok ga je obrana razvaljivala skupa s HHO i njihovim izvješćem.

Tko je glasao

Dodajmo ovome da se,

Dodajmo ovome da se, primjerice, izraz "klerofašizam" izgovara onako često i u sličnim situacijama u kojima se govorio u komunizmu, spominjanje bilokakve vrste nacionalizma je "vraćanje u mračnu prošlost", spominjanje bilokakve alternative nekoj političkoj opciji (u biti partiji, jer opcija je samo jedna) je ili krajnje desničarenje ili anarhizam, pokušaji provođenja javnih rasprava se i prije samog početka medijski razapnu, djelovanje udruga koje traže veću zastupljenost naroda u odlučivanju (referendumi) se proglašava neprijateljskim, antiustavnim i antidemokratskim, njihove vođe se ili zatvara ili blati medijski ili pokreću policijske istrage, novinare se prebije ili im se postavljaju bombe, itd, itd, itd.....

Tko je glasao

Dodajmo ovome da se,

Dodajmo ovome da se, primjerice, izraz "klerofašizam" izgovara onako često i u sličnim situacijama u kojima se govorio u komunizmu ...
... za razliku od toga, vrhunac je demokracije kada kler legalnu i demokratski izabranu vlast naziva nenarodnom, a održavanje misa za Antu Pavelića je izraz humanizma. Naravno, u demokratskoj je tradiciji da se političarima zabrani davanje kritičkog mišljenja o djelovanju klera. I kao i u socijalizmu, svećenike se opet šikanira i zatvara, evo uzmimo na primjer Šimu Nimca :-)
spominjanje bilokakve vrste nacionalizma je "vraćanje u mračnu prošlost"
... dok bi zabranjivanje davanja mišljenja o potezima suprotne političke opcije trebalo biti vrhunac demokratskih sloboda.
spominjanje bilokakve alternative nekoj političkoj opciji (u biti partiji, jer opcija je samo jedna) je ili krajnje desničarenje ili anarhizam
... i naravno, kao i u socijalizmu, zabranjeno je političko ili javno djelovanje bilo kojoj drugoj političkoj opciji osim komunističkoj ... i za još oko 150 registriranih političkih stranaka, od krajnje ljevice do krajnje desnice.
djelovanje udruga koje traže veću zastupljenost naroda u odlučivanju (referendumi) se proglašava neprijateljskim, antiustavnim i antidemokratskim, njihove vođe se ili zatvara ili blati medijski ili pokreću policijske istrage,
... a od mnogobrojnih primjera takve stigmatizacije imamo jedan slučaj provedenog referenduma iako je bio u suprotnosti sa stavovima komunjara, jedan slučaj koji je potvrđen kao protuustavan od ustavnoga suda, jedan slučaj koji je poslan na odlučivanje ustavnome sudu, a jedan je na čekanju (o outsorceingu). Svi inicijatori ovih referenduma još se oporavljaju od torture koju su prošli, jedino je Klemm bolje prošao jer je odmah priznao (malverzacije u svojoj firmi).
novinare se prebije ili im se postavljaju bombe
... e tako nečega se iz socijalizma ne sjećam. Takvo nešto kao što se dogodilo Pukaniću, Miljušu ili Margetiću narušilo bi idiličnu sliku o sigurnosti socijalističkih gradova za razliku od trulokapitalističkih. Novinari su tada bili društveno politički radnici koji su bili transmisija rada SK prema narodu i ako bi "zgriješili" jednostavno bi dobili otkaz ili bi ih se javno prokazalo kao državne neprijatelje, a po potrebi i zatvorilo.

Tko je glasao

I sam vidiš da smo daleko od

I sam vidiš da smo daleko od demokracije. Toliko toga nas unazađuje. Svaka kritika koja dolazi sa suprotne strane se nastoji demonizirati i oblatiti, ali se ne nastoji rapravljati. Nema rasprave, nema razmjene mišljenja, nema ni demokracije.

Da se dotaknem ovoga samo usput, nevezano za temu:.....misa za Antu Pavelića je čisto katolički, kršćanski način molitve za nečiju dušu. Razumijevanje toga u državi koja je navodno 80postotno katolička bi trebalo biti automatski shvaćeno. To što ima ljudi koji takav kršćanski i katolički čin shvaćaju politički, to je problem neobrazovanosti i neupućenosti tih ljudi.

Tko je glasao
Tko je glasao

bravo spvh :)

tak se to dela - tiraža raste jer tema je za sitnozublje kao stvorena :)
Eto da se pridružim, ali ne poput ostalih " mislioca " ...

Anegdota iz Beograda

Pred cca 3g sam po prvi put nakon rata pošao u Beograd do dragog frenda " mješanca " ( Srbin - Hrvatica ) ... Šećemo Kalemegdanom pa ga upitah ( Kaleš krcat ljudima među kojima i par adolescenata sa šajkačama i srpskim zastavama ) da što ono tamo ( gledašmo ušće Save u Dunav ) strši - dali je to minaret !?
Ne, veli Marko meni, to ti je Zemun ...
Ma da !? velim mu ja, pa nisam znao da smo dovlen imali Državu :P :)
Umro moj Maroje od smijeha uz neizostavan rafal ljubavi spram meni kao " purgeru ", " ustaši " i slična nam drugarska čašćenja ( ljudi nas uvijek čudno gledaju kad se tako častimo - nikom ništa jasno nije )
Nastavljamo šetnju kad tamo lik u dresu Dinama igra mali nogomet na vanjskom - " pomoćnom " igralištu KK Crvena Zvezda ...
Veli marko meni " ajme jbt pa svukud vas ima, ne mogu vjerovat da ovo gledam svojim očima i to baš sad kad si ti tu " :)

Malkice nakon toga nailazimo na neke topove stare pa ga upitah da što je to tu, a on će mi na to ( onako ponosno ) da je to vojni mauzolej :)
Velim ja njemu o jbt led pa sve ste ratove u povijesti izgubili i još se s time hvalite ;)
Naravno da je dobio popizditis uz salve smijeha
" stvarno si ludak " zaključi moj Marko ...

Ima toga more iz tih dana no za kraj samo sitnica :)
Taman da ćemo iz Markovog stana poć na splav kako bi nastavili proslavu njegovog rođendana, a velim ja Marku " ček daj jednu od mene za ekipu " ...
Koju !?
Velim ja " Pljuni i zapjevaj " ( B. Dugme )
Narihta Marko pjesmu uz najavu da je od mene za ekipu, a u momentu " tko ne sluša pjesmu, slušat će ........... " ja zaustavim pjesmu i stavim dlanove na uši ( ono kao hajde da vas čujem,) i ekipa umre od smijeha uz opetovano čašćenje ustašstvom, purgerstvom i sličnim te priličan popizditis srbstva :P :) ...

p.s. na splavi je bio dernek do bola, a prvih pola sata glazbe otvoreno je sa Oliverom, Gibbonijem, Dinom Dvornikom ...
Redari na splavi mahom knindže - ustupaše mi mjesto u silnoj gužvi jer ipak sam ja iz Zagreba :) <3

Provinciopolis

Tko je glasao

Kak si ono nedugo rekel, Neki

Kak si ono nedugo rekel,

Neki svašta popuše.

Tko je glasao

ak se tebi to tak lepo vidi

nek ti bu

Provinciopolis

Tko je glasao

Drago Prgomet - dragovoljac DR, brigadir HV

Vrijeme je za prekid prosvjeda!

Branitelji nemaju pravo kršiti zakone niti ne poštivati institucije države, jer su upravo te vrijednosti utkane u našu zajedničku borbu protiv velikosrpske agresije i uspostavu neovisne i demokratske Hrvatske.

http://www.politikaplus.com/novost/116930/drago-prgomet-vrijeme-je-za-pr...

Tko je glasao

Dobro je napisao.

Nisu sad toliko bitni zakoni koliko izjava:
""Branitelji su više od 100 dana u šatoru u Savskoj. Njihov protest, kao i mnoge druge pojave u zadnje vrijeme antagonizirale su hrvatsko društvo. Nikakvo čudo, Hrvatska nam je podjeljenija više nego ikad. A trebalo bi biti suprotno. Kada su vremena teška, ljudi isfrustrirani i ljuti rješenje treba biti suradnja i kompromis, a ne zaoštravanje situacije."

Na što sad Hrvatska podsjeća, na Jugoslaviju krajem osamdesetih godina, krenulo je sa prosvjedima po Srbiji, popularno nazvani "jougurt revolucija"
podjela u Jugoslavij postajala je sve veća i veća, sve skupa završilo razlazom i krvavim sukobom.
Sad su u Zagrebu, jučer se malo preselili u Osijek, koji grad je sljedeći?
Kako će završiti, podjelama na regije, raspad Hrvatske? Kome to treba, tko stoji iza toga?
Ovo je dobar trenutak (nadam se ne i posljednji) da je g. Prgomet to izjavio.
Prestanimo s pizdarijama, primimo se posla i svima će biti bolje pa "zapostavljenim braniteljima"

Tko je glasao

Za doma spremit

O ovim orkestratorima kojima je glavni cilj unositi nemir i nered, jer oni plivaju samo u mutnoj vodi, ne treba trošiti previše riječi, tek bih naglasila ogromnu odgovornost ove nesposobne i kukavičke vlade i već bivšeg ljigavog predsjednika koji se ne znaju nositi sa situacijom, ne znaju održavati red i mir i osiguravati pravni poredak, za što ih uostalom mi i plaćamo.

Još su stožerlije trebali pospremiti u marice, pa do ovoga ne bi niti došlo. Pokolebani vlastitim neuspjesima i nesposobnošću, pokušali su zaraditi koji bod kod desnice, a što bi im, da imaju imalo soli u glavi, moglo biti jasno da je nemoguće pored živog HDZa i njegovih prirepaka. Sad bespomoćno gledaju u hrpu dreka koja svakim danom postaje sve veća.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Znači, vrijeme je za

Znači, vrijeme je za suspenziju demokratskih prava građana? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

uhaj. a kojih to?

Koliko se sjećam - kada su građani samo htjeli DOĆI na Trg Sv. Marka kako bi prosvjedovali (sat vremena) - rastjerani su policijom, pendrecima i sprejevima... i to upravo pod vodstvom druga Karamarka.

Očito je da pojedine grupe građana imaju više prava od ostalih građana. Pretpostavljam da je upravo to država za koju su se šatordžije borile.

Tko je glasao

"Kojih to"? :-) A i ovo

"Kojih to"? :-)

A i ovo "šatordžije" je pravi biser - vi kriptočetnici toliko mrzite hrvatske branitelje da vam čak ni "šatoraši" ne zvuči dovoljno pogrdno. Ma daj malo još, molim te, recimo o "teroru šatordžija" i kako te je smrtni strah da te Đuro Glogoški ne pregazi invalidskim kolicima :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

šatoraši...

... nemoj tako, pa upravo su "šatoraši" zamolili da se taj izraz više ne koristi, pa je skovan "šatordžije". Nikad zadovoljni, upravo tako.

Ovo ti je dobra fora... reći hrvatskom branitelju da je kriptočetnik i da mrzi hrvatske branitelje :))

Tko je glasao

Za kolica nespremni

I Fred Matić je hrvatski branitelj i bivši zatvorenik srpskih konclogora, pa ga sad pljuju po ulici. Svakom po zasluzi.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

pljuju ga po ulici...

... tko? kriptočetnici?

Tko je glasao

@spvh

Tri glavna integrativna faktora bivše Jugoslavije bili su Tito, SKJ i JNA, uloga SUBNOR-a bila je više operetna ili folklorna.

Za razliku od današnjih branitelja bivši borci NOR-a sustavno su i temeljito razoružani, a i da nisu, nikad im na pamet palo ne bi da se pučistički ponašaju ili prema vlastima prijeteći postave.

Tko je glasao

Hrvatskoj nisu problem Srbi nego Jugoslaveni

Jedan od najvećih paradoksa hrvatske politike u ova dva desetljeća postojanja Republike Hrvatske leži u činjenici da je politička elita još uvijek opterećena recidivima prošlosti posebice prošlog stoljeća kad je hrvatski narod proživio sedamdesetak godina pod nedemokratskim režimima jugoslavenskog eksperimenta, prvo pod monarhističkom a potom komunističkom diktaturom. U oba ta režima hrvatski je narod bio podjarmljen u prvom slučaju žandarskoj velikosrpskoj politici, a u drugom slučaju pod parolom tzv. „bratstva i jedinstva“ prikrivenoj prevlasti većinskog naroda u komunističkoj Hrvatskoj.

Ova teza zaslužuje opsežnu obradu, ali za standarde ovog portala obradit ćemo je samo u glavnim značajkama. U Ustavu komunističke Hrvatske koji se temeljio na partizanskim dokumentu ZAVNOH-u Hrvatska je bila definirana kao „nacionalna država hrvatskog naroda“ i „država srpskog naroda u Hrvatskoj“. Na temelju te ustavne konstitutivnosti Srbi su kroz 45 godina postojanja komunističke Jugoslavije zbog kukavičluka hrvatskih partijskih funkcionara uspjeli u Hrvatskoj osigurati privilegiran položaj u svim strukturama vlasti, iako je ih bilo samo oko 12 posto. Svaki pokušaj da se ta „ravnopravnost“ svede u kakve takve normalne okvire bio je unaprijed osuđen na neuspjeh, jer se smatrao napadajem na „bratstvo i jedinstvo“ i na same temelje komunističke federacije. Tako je i propao i pokret „Hrvatskog proljeća“, kojemu je bio glavni cilj ne osamostaljenje i otcijepljenje Hrvatske iz Jugoslavije nego uspostava pravednijih ekonomskih odnosa unutar federacije. Međutim kad je postalo jasno da se svjetski komunistički pokret raspada, u Hrvatskoj su stvoreni uvjeti za uspostavu neovisne demokratske države, a pokret koji je to proveo bio je HDZ na čelu s partizanskim generalom Franjom Tuđmanom.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske uz velike ljudske i materijalne žrtve u nametnutoj velikosrpskoj agresiji samim činom nije se moglo očekivati da će se društvena svijest koja je Hrvatima bila nametnuta kroz dvije totalitarne Jugoslavije nestati preko noći. Uostalom kad se glasovalo u Hrvatskome saboru o otcijepljenju od komunističke jugoslavenske federacije ideološki nasljednici prethodnog komunističkog režima u Račanovoj „Stranci demokratskih promjena“ demonstrativno su napustili sabornicu. Međutim iako je jugoslavenstvo kao neprevladani politički pojam pa čak i prikriveni politički izbor kroz „regionalni koncept“ ili „Zapadni Balkan“ prisutno i dalje u SDP-u, od njega nije imun ni HDZ, kad je u pitanju politički pragmatizam. Eklatantan primjer toga bio je predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader koji se od žestokog nacionalista pretvorio u kooperativnog zagovornika tzv. Zapadnog Balkana kao projekta Europske unije. Naravno, iako u svojem nazivu ima atribut „narodna“ ni HNS na čelu s Vesnom Pusić i njezinim „liberalnim demokratima“ po svojem političkom djelovanju više zagovara novojugoslavenske nego hrvatske nacionalne i državne interese. Nije potrebno posebno spominjati da je jedan od otvorenih zagovornika te opcije, zalažući se za prava svojih navodno „ugroženih“ Srba, Milorad Pupovac. Međutim kolikogod on galamio srpska nacionalna manjina ne predstavlja toliku opasnost za hrvatsku nacionalnu politiku, kao što to predstavljaju hrvatski uvjetno rečeno novojugoslaveni.

Novo jugoslavenstvo u Hrvatskoj na međunarodnom planu manifestira se u popustljivosti prema međunarodnoj zajednici koja svodeći velikosrpsku agresiju na građanski rat želi stvoriti uvjete za stvaranje neke nove regionalne asocijacije, ne nužno političke, ali geografsko različite od ostalih dijelova Europe. Na unutarnjem planu novo jugoslavenstvo, otvoreno ili prikriveno očituje se u raznovrsnim pokušajima povezivanja na regionalnoj osnovi, ali prije svega na popustljivoj politici prema Srbiji s kojom još uvijek ima niz neriješenih problema nakon Domovinskog rata. Predvodnik takvog novojugoslavenstva je bio predsjednik Republike Ivo Josipović koji je tu svoju političku poziciju prvo iskazao izborom svojih najbližih suradnika, a potom na međunarodnom planu bestidno podložničkom politikom prema Srbiji dok je na njezinom čelu bio Boris Tadić.

Budući da je srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj svedena na 4,3 posto u ukupnom stanovništvu i da njihova većina predstavlja lojalne građane Republike Hrvatske, osim naravno Pupovčeve skupine koja je na izborima dobila samo 17,2 posto glasova, srpsko pitanje je u Hrvatskoj načelno i zakonski riješeno. Ono međutim i dalje predstavlja određeni problem ne zbog građana srpske nacionalnosti, nego zbog jugoslavenstva koje postoji u hrvatskom nacionalnom korpusu. Centar tog hrvatskog novojugoslavenstva nalazi se u Zagrebu u brojnim glavnim političkim, društvenim, kulturnim, medijskim i drugim institucijama u kojima se kreira nacionalna i državna politika. Uzmimo samo za primjer medije u kojima ključne pozicije, kako u javnim tako i u privatnim medijima, vode novinari i osobe iz komunističkog režima. Eklatantan primjer je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, Titov omladinac i posljednji direktor komunističke TV Zagreb kojega je na to mjesto instalirao projugoslavenski Odbor za medije Hrvatskoga sabora (predsjednik Branko Vukšić), a Hrvatski sabor s novojugoslavenskom većinom sastavljenom od Kukuriku koalicije na čelu s SDP-om samo potvrdio.

Vodeći tiskovni mediji gotovo u 100-postotnom vlasništvu stranaca nesklonih hrvatskoj državi također se zalažu čak otvoreno, poput „Jutarnjeg lista“ i drugih izdanja Pavićevog EPH-a za poticanje novog „bratstva i jedinstva“, bilo na političkoj, ekonomskoj, kulturnoj ili sportskoj razini. U taj rog puše, prikrivajući prefrigano svoju političku orijentaciju s nekoliko desničarskih komentatora, i „Večernji list“ prodan poduzeću „Styria“ iz Graza iza kojega ne stoji kapital Katoličke crkve. Taj duh novojugoslavenstva u Zagrebu očituje se i u goloj činjenici da grad još uvijek ima Trg žrtava fašizma, ali ne i komunizma, da je jednom od najljepših trgova zadržano ime maršala Tita, da je predsjednik Tuđman dobio ponižavajući prostor u gradu. Zagreb je nadalje sjedište Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koja je samo promijenila nacionalni atribut, ali je po duhu i ignoriranju suvremene hrvatske društvene i političke stvarnosti i dalje više „jugoslavenska“ nego „hrvatska“. Posebna su priča brojne tzv. nevladine udruge na čelu s „Documentom“ Vesne Teršelič koja financirana prije svega iz inozemnih izvora stalno radi na tome da se Domovinski rat svede na građanski rat, ne samo u Hrvatskoj nego na cijelom području bivše Jugoslavije. U postojećem medijskom prostoru ona i slične udruge dobiva veliki publicitet, bez mogućnosti da joj se odgovarajuće suprotstave drukčija stajališta.

Sve u svemu to su stožeri koji u Hrvatskoj, a prije svega u Zagrebu pokušavaju kreirati novu nacionalnu politiku i revidirati noviju hrvatsku povijest oblikovanu Domovinskim ratom. Ta politika doživjela je ključan udarac i šok oslobađajućom presudom generalima Gotovini i Markaču u Haagu, jer da je potvrđena izmišljena teza o „udruženom zločinačkom pothvatu“ to novo jugoslavenstvo dobilo bi poticaj za svoju politiku. Ovako ona je doživjela poraz, ali zbog pogrešne nacionalne politike dvije vodeće stranke, ali prije svega SDP-a, ne odustaje nego nastavlja svoju politiku pod novim okolnostima

Tko je glasao

Kad se žrtva zaljubi u svog krvnika

U oba ta režima hrvatski je narod bio podjarmljen u prvom slučaju žandarskoj velikosrpskoj politici

Zato je Slavek išao diplomirati u Beograd...

Tko je glasao

nepismeni glupan

sjenka,
komentar ne govori o tome gdje sam studirao, nego o jugoslavenstvu u Hrvata. Ali kako ste vi jedan od takvih ne možete izdržati a da ne pokažete svoju jugoslavensku nepismenost, glupost i zaslijepljeniost, kao i svi ostali kojima se ne sviđa ovo što sam napisao.

Tko je glasao

komentar ne govori o tome

komentar ne govori o tome gdje sam studirao, nego o jugoslavenstvu u Hrvata.
Sjenkin komentar je potpuno u skladu s tim: govori o jugoslavenstvu u Hrvata. O tome kako su Hrvati (današnje Rvatine) koristili jugoslavenstvo kako bi studirali gdje im bolje odgovara, kako bi se zapošljavali u jugoslavenskim institucijama (npr. Telegrafskoj agenciji nove Jugoslavije - TANJUG) o čijem su trošku proputovali svijet i solidno živjeli ... a sada ti isti plaše klince koji nemaju blagog pojma što je to Jugoslavija i što bi trebao značiti pojam jugoslavenstvo. Riječ je o Rvatinama koji su kao vjerne sluge komunističkog režima u mentalni sklop imale čvrsto usađeno obavezno postojanje neprijatelja ("unutrašnjeg i vanjskog") bez kojega nisu mogli funkcionirati, a bez toga očigledno ne mogu niti danas. Oni normalni već bi zaboravili Jugoslaviju i Jugoslavene da ih Rvatine kao jedini i najvjerniji čuvari toga imena stalno ne podsjećaju na nju.

Tko je glasao

komunjarski glupan br. 6

rupert,

vi ste se na ovom portalu već deklarirali kao Jugosloven a ne kao Hrvat pa niste kvalificirani govoriti o tome kakav je položaj Hrvata bio u toj vašoj Jugovini.
Ništa ni Hrvatska ni Hrvati ne duguju toj umjetnoj monarhističko-komunističkoj tvorevini koja je mogla postojati samo kao diktatura. Vi govorite kao integralni Jugosloven kakvih je još uvijek puna Hrvatska, a posebice ovaj jugonostalgičarski portal.
Nisam ja bio dopisnik Tanjuga zahvaljujući Jugoslaviji nego upravo hrvatskoj kvoti u toj agenciji i nije meni Jugoslavija omogućila da budem to što vi tvrdite nego hrvatski, pa bio i komunistički, utjecaj u njoj.
Budući da ste glupan ne možete shvatiti da se Jugoslavija raspala ne zbog vaših Rvatina nego zbog velikosrpskog projekta Slobodana Miloševića. A takvi kakvi ste vi zbog svoje jugokomunjarske zaslijepljenosti ne možete shvatiti da je Jugoslavija mogla funkcionirati upravo zahvaljujući Hrvatskoj, pa moja malenkost takvoj Jugoslaviji ne duguje ništa što nije bilo, čak i u takvim okolnostima. u hrvatskom interesu.

Tko je glasao

Hrvatine pobijedil ´Rbatine, i namjerno je zovu pravim imenom

Oni normalni već bi zaboravili Jugoslaviju i Jugoslavene da ih Rvatine kao jedini i najvjerniji čuvari toga imena stalno ne podsjećaju na nju.Nije istina,˛˛´Rbatine, koji su igubili rat od Hrvatina, bi joj samo dali novo ime:"Regija".
A Hrvatine je namjerno nazivaju pravim imenom, kao i "regijon"adžije!

Tko je glasao

kako je rodbini ubijenih i mučenih

http://www.documenta.hr/hr/zlo%C4%8Din-u-tovarniku.html

ideja jugoslavije je potekla izvorno od hrvata srbi su svojim ponašanjem u dvije juge ogadili tu ideju

sve dobro...

Tko je glasao

Ja sam isto da se makne Radman

Bokte, kao nikad do sad, kad god slučajno okrenem HTV pomislim da je počela s radom nacionalna Katolička Televizija.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nepismeni glupan(ača) br.2

biugulica,
pročitaj odgovor sjenki.

Tko je glasao
Tko je glasao

Gdje je bio, bio je veća

Gdje je bio, bio je veća opasnost po RH!

Tko je glasao

Zato je Karamarko odličan izbor

Kao bivši šef POA i SOA, treba sada biti premijer?

Tko je glasao

Jednoga dana u dalekoj

Jednoga dana u dalekoj budučnosti kad se bude pričalo o Jugoslaviji i Jugoslavenima neko će se sitit i vkrsnika. Onako kako se danas neko jedva siti imena nekoga lovca na vištice kad se zapodjene razgovor o višticama. Pa će prelamat jezik da je bija neki V.Isnik, ne ne... V.Kosnik,... ma ne nije ni to. Sjetio sam se! Ime mu je bilo V.Krsnik!

Tko je glasao

nepismeni glupan br. 3

kurir jovica,
pročitajte odgovor sjenki, ako kao zadrti jugosloven to možete shvatiti.

Tko je glasao

Sve šta dolazi od vas ja mogu

Sve šta dolazi od vas ja mogu shvatit jedino ka kompliment. Hvala i ne triba cviće!

Tko je glasao

Problem

Hrvatskoj nisu problem Srbi nego Jugoslaveni
Je, naravno, no ipak je veći problem pronaći povećalo kojim se ti strašni Jugoslaveni mogu pronaći.

Mislim da su ipak najveći problem budale koje misle da su najveći problem Jugoslaveni ili Srbi ili bilo tko drugi nesvjesni da već 1/4 stoljeća imamo vlastitu državu u kojoj vladaju Hrvati, bili isti u Remetincu ili u neposrednoj blizini ili na privremenoj slobodi dočekani tamburašima.

leddevet

Tko je glasao

potvrđeni glupan br. 4

leddevet,
vi ste klasičan primjer budale koja ne razumije argumente, ali vam se to oprašta, jer pripadate jugoslovenskom miljeu koje i te kako vlada Hrvatskom, ali je u odlasku koji je počeo porazom vašeg prefriganog Jugoslovena Ive Josipovića.

Tko je glasao

Oprosti mi papeeeee

ali vam se to oprašta, jer pripadate jugoslovenskom miljeu
Eto, dobih i oprost!
Jel' to možebitno znači da ste se zaredili gosn. vkrsnik ili popujete, onak, u fušu?

leddevet

Tko je glasao

Hrvatskoj nisu problem Srbi

Hrvatskoj nisu problem Srbi nego Jugoslaveni
... a ne smijemo zanemariti ni opasnost od Klingonaca.

Tko je glasao

nepismeni glupan br. 5

rupert,
evo još jednog Jugoslovena koji se krije, jer ne zna što bi sa sobom iza klingovaca.

Tko je glasao

o nepismenim glupanima

evo još jednog Jugoslovena koji se krije, jer ne zna što bi sa sobom iza klingovaca.
Hm ... "... jer ne zna što bi sa sobom iza klingovaca". A što bi to trebalo značiti?! I tko su "klingovci"?
:-)

Tko je glasao

traženje

značenja u krsnikovim komentarima je slično njegovoj potrazi za jugoslavenima - uvjeren si da bi tu trebalo biti nešto, ali jednostavno nema ničeg.

Tko je glasao

Analići

Da, a osim Klingonaca možda još veću opasnost predstavljaju oni blesani koji vkrsnikovim dnevnicima daju plus (sigurno su ti glasali za Gulindu Kitara)

leddevet

Tko je glasao

Branitelji :opet po vlastitoj volji i protiv istih neprijatelja

Možemo reći da je u Hrvatskoj vojska definitivno maknuta sa političke scene. Demokracija je pobijedila.Ne, nego možemo reći da je počela dehrvatizacija, crvenjarizacija, štetočizacija, pljačkašizacija, ali i srbizacija, režimizacija medija,....

Preostao nam je još bivši SUBNOR odnosno razne udruge dragovoljaca i branitelja (navodno njih oko 450) od kojih se jedan manji dio pokušava i dalje koristiti u političke svrhe da bi se preko njih - raznim ucjenama i zveckanjem oružja nametala politička rješenja mimo volje većine i na nedemokratski način.I tih ima iz ww2, drže se još iako su u visokim godinama, ali ih to ne priječi da izbacuju svoju mržnju na Hrvatsku.
Braniteljske udruge su, srećom preostale, da bi pomogle u uništavanju crvenih vampiraša, koji su se probudili nakon Tuđmanove smrti i sišu krv Hrvatima. Preostao je CKSKH kojemu je vrijeme za odlazak na političko smetište, suđenaj za zločine i ubijanja Hrvata u iseljeništvu i u RH,a njihovim potomcima odlazak na marginalu hrvatske politike.

Dio braniteljskih udruga se pokušava koristiti na isti način kao i SUBNOR dakle na način koji je bio praksa u Jugoslaviji i braniteljima u Savskoj bi najbolje odgovarala parola „Svi smo mi SUBNOR“Branitelji su devedesetih iskorišteni za obranu svoej Hrvatske, a sada su u istoj službi. Opet po vlastitoj volji i opet protiv istih nepriajtelja!

Ako itko ima bilo kakve veze sa Jugoslavijom i jugoslavenstvom onda su to branitelji u Savskoj. Imaju :vojno su dokusurili Jugoslaviju i jugoslavenstvo, a sada će ih dokusuriti, zajedno s cijelim hrvatskim narodom i politički, i odbaciti (prvo Predsjednika), a onda i ostale crvenokožuraše- documentaše, krajinaše, velikosrbaše, komunjaraše, jugoslavenaše i ostale gnjusaše (ovo je pisano rječnikom političaraša i crvenih režimaraša-novinaraša.).

Tko je glasao

Taj napredak? Od -aša, do -džija

Budući mi je komentar pisan malo zastarjelom terminologijom-vidi:documentaši, krajinaši, crvenokožuraši, velikosrbaši, komunjaraši, novinaraši-režimaši, po ugledu na novogovor indexaša, odnosno pravilno indexdžija:- moram gore navedeno ispraviti u:
documentadžije, krajinadžije, crvenokošurdžije, velikosrbadžije, novinardžije-režimdžije, jugoslavendžije, gnjusadžije, političardžije,

Valjda ta komaparacija ide ovako:
index novinar
indexaš novinaraš
indexdžija novinardžija

indexgovnokantaš-indexgovnokantaraš-indexgovnokantadžija.)))

Tko je glasao

bravo

ma bravisimo
cvijetu tisućljetne ˙rvacke uljudbe.
da mi je samo znati čime se hraniš i kakvim gnojem ti je korjenje zalivano ???

Tko je glasao

Korijeni

Ne zamjeri ppetri , ona nije odavde...

vojko27

Tko je glasao

Rbska neuljudbina, Rbin koji nam je dojezdio u Rijeku

Kada mrzitelji Hrvatske kažu "Rvacka"-odmah pokažu svu svoju frustriranost i mržnju prema Hrvatima obilježavajući ih primitivcima koji ne znaju reći niti ime svoje Domovine.

Pretpostavljam da si ti ´rbska neuljudbina!

Rbin koji je dijezdio u Rijeku!

Tko je glasao

´oćeš znati istinu

e pa i ćaća i mater i didovi i pradidi su mi ´rvatine
prijeklo krivi put, ako znaš gdje je to ?
al kakve to veze ima sa ( mrzitelj hrvatska ) zdravim mozgom
ili u tvom slučaju mržnjom prema srbima koja će te, uzgred budi rečeno, požderati ???

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci