Tagovi

Novo vrijeme - isto stanje

Već više od osam godina slušamo sadašnju opoziciju i najizgledniju buduću vlast kako nas trebaju voditi sposobni, a ne podobni, kako treba prekinuti s rodijačkom politikom i pogodovanjem, kako treba uspostaviti kulturu dijaloga, kako treba slušati struku, kako treba napraviti nacionalni konsenzus oko najvažnijih pitanja, kako ne smije sva vlast biti koncentrirana u rukama velikog vođe, i da dalje ne nabrajam mudre poruke koje se, izgleda, sve više pretvaraju u jeftine političke parole i koje još dugo neće zaživjeti u našoj zemlji. Kod mladih ljevičara iluzija se počela razbijati ovih dana kad im je rečeno kako će novi ministar kulture biti glavni bukač sličnih parola iz saborskih klupa, Nenad Stazić, brat blizanac Darka Stazića, direktora zagrebačkog Dramskog kazališta Gavella, s kojim je zajedno u kumskoj vezi s Dušanom Ljuštinom, ravnateljem Kazališta Kerempuh i najvećim kulturnim menadžerom u Hrvatskoj, a svi oni zajedno u istoj su vezi s Kazalištem Ulysses. Osim što se ovdje radi o laganom monopolu i malo težem nepotizmu, postavlja se pitanje čime je dotični brat Nenad obilježio našu kulturu. Neskromno tvrdim da moje pisanje kvalitetom ne zaostaje iza njegova, samo za razliku od njega ja si ne umišljam da sam tim pisanjem zaslužio da zasjednem u ministarsku fotelju. Stranačka je mladež htjela otići do velikog šefa i izraziti svoje dvojbe, ali su zaustavljeni i upozoreni kako bi time samo pogoršali situaciju te pritom izazvali gnjev i viku velikog šefa.

Tom se temom zadnjih nekoliko dana bavi Tomislav Čadež u "Jutarnjem listu", ali nigdje linka na internetu na njegova dva članka, za one koji ne vole ubacivati novac Paviću u džep. Slučajno se ta priča vremenski poklopila s temom kojom se ja igrom slučaja trenutačno bavim: tko je najbolji izbor za mjesto ministra za znanost i visoko školstvo. U međuvremenu sam proglašen muljatorom, lobistom i još ponečim, čega nisam bio svjestan dok mi vrli „demokrati“ nisu na to ukazali. Što i kako se sve dešavalo ovih par tjedana, izložiti ću vam kronološki i vrlo lako dokumentirati, pri čemu se neću ustručavati sve objaviti metodom copy/paste.

Na kraju prošloga dnevnika napisao sam da ću pokušati i običnome puku pokazati kako bi prema svjetskim mjerilima trebala izgledati vertikala upravljanja i rukovođenja od Ministarstva prema fakultetima, kakav bi trebao biti prijenos moći (novca) te kako bi trebalo štititi sveučilišnu autonomiju, a fakultete izvući iz izolacije u kojoj su se našli uz pomoć politike i u kojoj se puno više bave drugim stvarima od onih za koje naše društvo izdvaja novce, a to je podučavanje studenata i unapređivanje znanosti. Među ostalim, namjeravao sam se služiti dokumentom OECD-a iz 2007., za koji sam, nakon jedne od pustih rasprava posljednjih dana, dobio obavijest iz Ministarstva znanosti da će ovih dana biti preveden na hrvatski i objavljen na njihovoj stranici. S velikim zakašnjenjem, ali bolje ikad, nego nikad.

No, kako to često biva, mali događaj zna promijeniti planove, a to se desilo i s mojima kada je griotta uz svoj odličan komentar stavila i link na članak u „Vjesniku“, po kojem će novi ministar znanosti i visokog školstva biti saborski zastupnik ili sveučilišni profesor (ta dva posla su previše zahtjevna da bi ih jedna osoba obavljala istovremeno, i mi takvih sretnika u Saboru trenutačno imamo 13 ili 26, ovisno kako brojite) Gvozden Flego, ista ona osoba u kojoj većina vidi uzročnika problema u kojima se trenutačno koprca naše visoko školstvo. Taj prijedlog nisam samo ja dočekao na nož, već i njegovi kolege iz znanstvenih redova, iako su naši razlozi vjerojatno dijametralno suprotni. Ja mu zamjeram uvođenje školarina i njihovo nenamjensko trošenje kao početak puta prema dolje, dok mu oni zamjeraju to što ih je potkraj svog prošlog ministarskog mandata iznevjerio ustupivši dobrovoljno (bez borbe) 100 milijuna kuna iz znanosti u rebalans za pokrivanje gubitaka tadašnjeg Antunovićkina Ministarstva obrane.

U istom trenutku sam napisao kako sam po svemu što sam pročitao u posljednjih par mjeseci, uvjeren da je najbolji kandidat za mjesto ministra znanosti naš najmlađi rektor u povijesti, izvrstan znanstvenik i nastavnik, kao i organizator kojeg hvali i međunarodna zajednica, Pero Lučin. Kako je taj moj tekst završio na dosta portala, na jednom znanstvenom su se složili sa mnom govoreći da je Pero Lučin za dva koplja bolji od ostalih kandidata. Isprva nisam znao da je on član HNS-a, a kada sam to saznao, njegova kandidatura mi se činila još logičnijom. Koja pogreška! Političari i logika.

Dva dana poslije u nekoliko se novina pojavio članak pod istim naslovom "Ni Flego, Ni Lučin već Neven Budak". Za one koji ne znaju, Neven Budak je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Da, na istom onom na kojem već godinama vlada strahovit nered u financijskom, nastavnom i organizacijskom smislu, ne samo zbog toga što studenti većinu vremena demonstriraju i inzistiraju na Plenumu. Koliko čovjek može biti kratkovidan, Neven Budak je pokazao u svom najavnom nastupu izjavama protiv Plenumaša na njegovu fakultetu. Bio je i dekan toga fakulteta, ali nitko nigdje ne spominje njegovu uspješnost za mandata. Pretpostavljam kako je za njegovu kandidaturu „kriva“ serija „Hrvatski kraljevi“, čija je svaka epizoda začinjena s par njegovih misli, pa je neki čudak za marketing u SDP-u pomislio kako bi njegova kandidatura privukla i ponekog desnog birača.

U tom trenutku krenula je i moja rasprava sa znanstvenicima na Connect portalu za znanost, čiji su članovi dan poslije pokrenuli anketu „Koga biste najradije vidjeli kao ministra znanosti u novome mandatu Vlade?“ Rezultat ankete je sljedeći: Pero Lučin dobio je 47 % glasova, nitko od ponuđenih 31 %, a ono malo glasova što je preostalo podijelili su Budak s 8 %, Srića s 5 %, Fuchs i Flego sa po 4 % te Uzelac s 1 %. Šteta što je anketa bila anonimna pa će svi moći poslije izbora tvrditi kako su oni bili među tih 4% jer je Kukuriku koalicija prije nekoliko dana opet isturila Flegu na prvu poziciju. Izgleda kako se desilo ono o čemu piše Čadež, netko je velikom vođi rekao što narod i znanstvenici misle, a to je samo pogoršalo situaciju.

U međuvremenu sam sudjelovao u jednoj raspravi u kojoj sam optužen kako prepričavam Plan 21 Kukuriku koalicije, i to poglavlje o znanosti i visokom školstvu. Budući da to štivo nisam čitao, dao sam si truda i uvidio kako su u poglavlju o znanosti i visokom školstvu Plana 21 zapravo prepisane OECD-ove preporuke iz izvještaja, o kojem sam pisao. Time priča postaje još zanimljivija jer su cijenjenim inozemnim stručnjacima oslonac bili upravo Pero Lučin, tadašnji prorektor Riječkoga sveučilišta, i Željko Dujić, koji su sastavili Croatian Background report na osnovi kojega je OECD-ova skupina obavila monitoring pri kojem nije pronašla ništa pozitivno, kao ni njihovi prethodnici, osim rada Riječkoga sveučilišta. I tada je na vlasti bio HDZ, koji je također očito bio svjestan tko to najbolje može uraditi.

Radi se o problemu koji je politika stvorila pa ga ona mora i riješiti, no ona očito nema te namjere jer kako drukčije objasniti to što Kukuriku koalicija ignorira tvorca svoga plana i čovjeka koji, možda, jedini može provesti taj plan u djelo i izvući naše visoko školstvo i znanost iz sadašnje tragične situacije. Možda bih imao malo razumijevanja da je kojim slučajem trenutačno najkompetetnija osoba u protivničkom HDZ-ovu klanu, no nemam razumijevanje za činjenicu da je jedina prepreka za guranje najboljeg kandidata stranačka kvota. Znači, ministarske se fotelje namjeravaju dijeliti bez uvažavanja mišljenja struke, zapravo kontra njemu, drugim riječima dijelit će se po stranačkoj pripadnosti, tj. po podobnosti, a ne po sposobnosti. Zaboravili su na parolu koju izvikuju zadnjih osam godina, „sposobni, a ne podobni“. Čadež je rekao kako to sa Stazićem ne bi čak niti HDZ učinio (ja bih dodao kako je upravo to njihov koalicijski partner Kerum učinio s Mucalom), a slučaj sa kandidatom za ministra znanosti potvrđuje kako niti buduća vlast, osvoji li je Kukuriku koalicija, neće slušati struku ni građane. Kako ne mogu shvatiti da bi sa pravim ljudima i oni politički profitirali te da će im se ovo stranačko brojanje krvnih zrnaca lupiti o glavu, i to mnogo manje nego nama? Kako trenutačno stoje stvari, bojim se da nas čeka još jedno četverogodišnje razdoblje u kojem ćemo izvikivati parole s početka teksta te da će ovi izbori biti opet samo trenutak legitimizacije političke oligarhije. Volio bih da griješim, ali ako se ministrima budu imenovali ljudi kojima struka i narod ne vjeruju da mogu ispuniti svoju političku zadaću, za deset dana ćemo opet biti samo sudionici u još jednoj političkoj farsi koju više nitko niti ne pokušava nazvati festivalom demokracije.

Komentari

U Flegovu sam se

neefikasnost sam imao prilike uvjeriti. Ne podržavam taj izbor, samo što ne znam koga bih mogao predložiti.

Ono što me smeta je što Kukuriku ne poseže za ljudima izvan svoje koalicije. Zašto to uopće mora biti ili Stazič, ili Lučin? Ne može li koalicija ponuditi to mjesto nekom nestranačkom stručnjaku. Koliko ja znam u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je barem tri autora/autorice objavilo stručne radove o ekonomiji kulture (u ovom ili onom smislu; da li marketing, menadžment, financiranje itd.), a u Rijeci se na jednom odsjeku i predaje Menadžment u kulturi. Vjerojatno bi i taj profesor/profesorica bio/la moguće rješenje.

Ne bih volio vidjeti da se ponovi scenarij s elektroničkim medijima gdje se stavljalo nekoga tko nije iz te struke (tko nema veze s informatikom) pa su i njhovi istupi u javnost često bili razina "ju-bi-to" i "gašenje servera".

Lučin nije moj osobni izbor. I s njime sam imao osobni kontakt i ono kako on misli postići to da hrvatsko obrazovanje ima veći pristup EU fondovima je nešto strašno. Jedino što, otkad je uvedena "lump-sum" politika financiranja sveučilišta, u Lučinu bih mogao vidjeti potencijalno decentraliziranje visokog školstva.

pozz
doza

Tko je glasao

Još jedan isti

"...i ono kako on misli postići to da hrvatsko obrazovanje ima veći pristup EU fondovima je nešto strašno."
Možeš li napisati koju riječ više o citiranim spoznajama, budući nemam nikakvih informacija o tome. Dakle, za što se to Lučin zalaže kod pristupa EU fondovima (da li misliš na FP7 projekte?) i, ako nije preočito iz njegovih stavova, po čemu je to strašno.
Jasno, može i link.
Napomena: pročitao sam tvoj donji komentar o hipeprodukciji kadrova kao modusu izlaska na EU scenu

Tko je glasao

Shvaćam ovo kao

poziv na potkrepu stavova, pa ću u tom smislu i odgovoriti. Ako si pročitao i moj drugi komentar vidio si i da se ne želim ovom temom više baviti.

Smatram da sam rekao dovoljno; nisam uspio ni jednog zagovarača bolonje abolirati krivnje za hiperprodukciju titula jer ni jedan se nije aktivno protiv te produkcije bunio. Inače to je bilo namijenjeno @splica, jer izgleda da se čovjek namjerava temom baviti, no njemu sam rekao već ono najviše što o tome mislim reći. Dakle, jedan od faktora koji utječe na konačnu sumu kojoj Hrvatska ima pristup u obliku EU fondova, je i postotak visoko obrazovanih građana u državi.

pozz
doza

Tko je glasao

Isključivo nepristrasna razmjena mišljenja

@doza,
Najprije hvala na odgovoru.
Tvoj stav o hiperprodukciji titula po bolonji i njihovoj vezi s EU fondovima mi je odmah bio jasan.
Međutim, prethodno si napisao da si osobno kontaktirao Lučina pa sam u tom kontekstu pomislio da raspolažeš nekim dodatnim informacijama koje bi ukazivale na njegove daljnje namjere.
No, vidim da ti tema ili sugovornik (ja) iz nekog razloga ne odgovaraju pa se povlačim.
Ipak, iskreno bi mi bilo žao da je ovaj drugi razlog posrijedi.
LP

Tko je glasao

Nije nikako do tebe

Ni ne poznam te, zašto bih te diskriminirao?

Ipak, mislim da sam dovoljno rekao svakome tko to želi sam dalje istraživati, a da ne produciram linkove, odnosno da ne radim to ja umjesto nekoga.

pozz
doza

Tko je glasao

malo ozbiljnija stvar, ipak je on predobar za to mjesto

bojim se da bi stvar zapravo mogla biti malo ozbiljnija
vlada će imati ogromno posla, teških odluka, kompromisa, prihvatanja tuđih odluka (eu, merkel, mmf, rating agencije) kao da su naše
naša vanjska politika određuje se izvan hrvatske
naša vojna politika također
mogućnosti velikih promjena ekonomske politike, nisu realne, osim na način koji bi bio u smjeru u kojem nas upućuju oni koji vode eu (tenutno merkel)
realno, objektivno
jedno od rijetkih ministarstava koje može nešto samostalno i dobro učiniti
biti će ministarstvo znanosti
istovremeno to je područje gdje se donose odluke koje imaju puno veće strateško značenje za budućnost hrvatskog društva
od bilo kakvih odluka na području reforme mirovinskog sustava, ekonomskog sustava, državne uprave - tu se više manje radi o tome da se prestane upropaštavati, odnosno raditi krivo, loše, naopako i tu je dovoljna elementarna logika
dobar ministar znanosti, koji bi od sadašnjih splicinih tridesetak i više posto odobravanja
djelovanjem i radom dosao do vecinske podrške znanstvenika, studenata, pa i sveučilišnih profesora
bio bi pomalo nezgodan politički konkurent
pero lučin bio bi na čelu ministarstva koje od svih, najviše može utjecati na budućnost
ako bi bio dobar
a ako bi se zalomila kakva rekonstrukcija, preslagivanje vlade
mogao bi postati kandidat za premijera
netko je postavio bankare na čelo grčke, italije,
umjesto demokratski izabranih političara
možda će u slijedećoj turi smjena, umjesto bankara biti moderno postaviti znanstvenika
...
procjenjujem da
je pero lučin jedina osoba koju sigurno nećemo vidjeti kao ministra znanosti
iako je, ili možda baš zato što je prilično jasno da bi bio dobar ministar znanosti

luka

Tko je glasao

Luka ne slazem se. Kriterij

Luka ne slazem se. Kriterij svidanja i podrske jako mi je sklizak.
Ako se mozebitni buduci ministar znanosti svidi vecini povezanih grupa uopce nisam siguran da je to nesto vrijedno. Grupe se bave samo svojim tekucim problemima, a najmanje cime se zele baviti jest bitnim problemima.
Ja sam za sasvim drugaciji pristup. Ja sam da se sve te grupe "obrlati" po kratkom postupku i šokom.
Ja sam da se identificiraju najveci probelmi, najveci hitni problem (njih recimo 5-10), najveci dugorocni problem (ne vise od 2).
Rijec je o ovome: nitko ziv ne zeli uopce misliti ili se zamarati dugorocnim vec samo hitnim i tekucim problemima. Dugorocni su takve naravi da odreduje kamo ce stvari ici, a hitni su oni kojima se nasa ministarstva ustvari stalno bave ne stizuci se baviti bitnima. Naravno da svi lupetaju o dugorocnim stvarima, ali misle sam na danas i sada.
Ja bih ih ucjenjivao hitnim problemima na racun bitnih, a smatram da bi puno lakse pristali na reformu bitnih, kada bi im se selektivno i jednokratno rjesavali hitni. Jednom kada pristanu na nesto ne bih im dao disati.

PS Gledajuci npr doktorske kandidate ove godine (http://www.unizg.hr/fileadmin/rektorat/dokumenti/DR_SC_2011/A_popis_6._s... i http://www.unizg.hr/fileadmin/rektorat/dokumenti/DR_SC_2011/B_promocija_...) covjek se smrzne razdiobom novih doktora znanosti (prije svega mislim na broj filozofa).

Tko je glasao

kad pogledam kandidate, ...

splica je ukratko opisao lucina i svoju anketu među znanstvenicima
tocno
znam što radi zadnjih 15 godina, i slozio bih se sa splicom
vecina ga nije spomenula zbog populizma, nego realne procjene da bi znao prepoznati
dugoročne i važne probleme (što je dokazao kao jedan od kreatora najbolje ocjene stanja hrvatske znanosti do danas)
i da bi ih mogao uspješno riješiti (što je pokazao radeći na svom fakultetu, sveučilištu ...)
hocu reci, mislim da bi pero lucin zadovoljio i tvoje kriterije

ono što je meni, najzanimljivije pitanje
je
kako bi bilo društvo, grupa ljudi, buduća vlada hrvatske, koje bi prihvatilo na ministarsko mjesto nekoga tko je po općoj procjeni
jedan od najbljih za to mjesto
koliko je kukuriku koalicija blizu toga?
koliko bi takva vlada sličila na vladu nacionalnog jedinstva iz devedesetih?

moje je mišljenje da
1. isprika peri lučinu za spominjanje bez pitanja, ali nekako je kad se odlučio baviti politikom, prihvatio i cijenu da ga se spominnje na pollitici
2. siguran sam da bi i drugi mogli dobro obaviti posao ministra znanosti i školstva, ali peru lučina spominjem kao osobu koja simbolizira neke pozitivne kriterije odabira
3. jedina moguća mana jest što je do sada bio znanstvenik, manager - unutar definirane strukture, a ne političar, a političar je u politici ipak vrijedniji od stručnjaka, pa i kad je ne nam koliko pametan i sposoban, jer političar odgovara građanima a stručnjak struci. Mi imamo loše iskustvo sa lošim političarima, pa smo skloni bježati od odgovornosti, i jedan od puteva bijega je bijeg u struku.

luka

Tko je glasao

kako bi bilo društvo, grupa

kako bi bilo društvo, grupa ljudi, buduća vlada hrvatske, koje bi prihvatilo na ministarsko mjesto nekoga tko je po općoj procjeni
jedan od najbljih za to mjesto
Prilicno sam skeptican prema "opcoj procjeni". Nista drugo, inace ako ti tvdis to sto tvrdis ja sam sklon vjerovati ti, premda nevezano uz konkretan slucaj tesko pristajem na "opcu procjenu". Upravo stoga i jesam protiv da se netko treba svidjeti svima da bi bio prikladan za neku funkciju. Bojim se te "opce procjene" jako.

Tko je glasao

obaladaleka

jako često se slažem sa tobom ali ovaj put samo oko poplave doktorata o čemu bi trebalo više pisati a ako neće nitko ja ću .) Dobijam interesantne komentare u pismima u HAZU pa prvo to trebam fino uobličiti.
Pero Lučin se ne gura u politiku inaće bi bio na vrhu hNS-ove liste, sjedio sa 13 oricom u Saboru ili bio Kostović i drugi na 4 visoke funkcije odjednom (podpresjednik sabora, deka, vlasnik privatne klinike i djelatnik u državnoj). Svi dekani ili rektori koji su pokušali uvesti red umjesto biti počasne figure jako kratko su trajali. On uvodi red i traje.
Njegov jedini uvjet je da mu 4 godine daju slobodne ruke i napraviti će red. Očiti i pravi profesori i znanstvenici to znaju pa ga i lagano spopliću. Dobio sam dva maila o njegovim kao aferama ali ispostavilo se da ništa ne postoji. No on ipak sada ima skoro apsolutnu potporu (51 %) svih i sa tim vjetrom u leđa jedini može brzo i efikasno napraviti nužne reforme. Ostali će biti blokirani.
SDP-ovci me napadoše što sam ovo objavio u nezgodno vrijeme. Nisu samo oni za to zaslužni i moje čekanje da se netko oglasi na moje upite iz njihovoga tabora. Urednica ili uredništvo portala "Connect" nas je "otpililo" kada smo htjeli objaviti rezultate ankete nakon što su već rezultati bili očigledni (prošlo 10 tak dana) a interesantno je kako štite sebe od rezultata. Stvavljam vam tu prepisku bez još par kartica teksta učenja mene o demokraciji:
Poštovana,
> namjeravam za dan-dva objaviti tekst o izboru novoga ministra.
> U njemu bi se morao poslužiti vašom anketom. To je i razlog moje molbe.
> Naš dizajner me je pitao da li bi bilo moguće anketu dobiti u pdf-u?
> Srdačan pozdrav
> Goran Jurić
Odgovor :
Postovani,
Odgovorila sam vam na Portalu. Ukoliko vam jos nesto nije jasno mozemo
prepisku nastaviti ovdje na mailu da ne spamamo raspravu o ministrima s
policy-jem Connect portala.
Iako podrzavam vase pravo za lobiranjem, moram misliti da se connectovci
ne osjecaju izmanipulirano od strane Urednistva. Anketa nije istrazivanje
i zato njeni rezultati nisu misljenje Connecta ma koliki postotak
connectovaca glasao na njoj.
lijep pozdrav
Ana Bedalov

I moj fini odgovor:
Poštovana,
niti sam ikada bio pripadnik neke stranke a vjerojatno neću niti biti.
Ideja vodilja mi je samo razvoj demokracije i sprečavanja nezakonitinitosti koih je trenutno
i previše u akademskoj zajednici. Razvoj demokracije podrazumijeva što veće uključivanje naroda i struke
Prema tome ako lobiram za nekoga lobiram samo za demokraciju i za to da se biraju najbolji ne podobni. Da se vrjednuje stručnost, poštuje transparentnost i sloboda na javnu riječ. Sa ministrom znanosti se uopće nisam mislio baviti ali kada je na mom blogu prenesen intervju sa može bitnim budućim ministrom morao sam reagirati i dati svoje mišljenje. To što su me čitaoci i građani podržali i što je izazvalo drastične političke rošade nisam započeo niti planirao. Pogledajte tijek događaja. Internet ima tu veliku prednost da bilježi vremenski tijek događanja kao i nečiji rad u prostoru i vremenu pa tako i moj.
Moj jedini "grijeh" je što sam pitao struku, znanstvenike za mišljenje i što podržavam njihov izbor.
Meni je to logično a mislim i javnosti. Budući ministar znanosti neće niti malo uticati na moj poslovni život ali vaš (znanstvenika) sigurno hoće.
Niti u jednom trenutku nisam mislio iskoristiti niti vas niti vaš cijenjeni portal.
Žao mi je ako ste to tako shvatili vi ili netko od vaših članova.
Lp
Goran Jurić

Staviti ću i komentar našeg člana koji mi pomaže oko uređivanja teksta:

Heh, kužim ja tebe, ali kužim i nju, anketa stvarno ne prestavlja
istraživanje :)

Iz svega toga se dosta može iščitati među redovima.

Tko je glasao

Pero Lučin se ne gura u

Pero Lučin se ne gura u politiku inaće bi bio na vrhu hNS-ove liste, sjedio sa 13 oricom u Saboru ili bio Kostović i drugi na 4 visoke funkcije odjednom (podpresjednik sabora, deka, vlasnik privatne klinike i djelatnik u državnoj). Svi dekani ili rektori koji su pokušali uvesti red umjesto biti počasne figure jako kratko su trajali. On uvodi red i traje.
Njegov jedini uvjet je da mu 4 godine daju slobodne ruke i napraviti će red. Očiti i pravi profesori i znanstvenici to znaju pa ga i lagano spopliću. Dobio sam dva maila o njegovim kao aferama ali ispostavilo se da ništa ne postoji. No on ipak sada ima skoro apsolutnu potporu (51 %) svih i sa tim vjetrom u leđa jedini može brzo i efikasno napraviti nužne reforme. Ostali će biti blokirani.
na trenutak su mi se oci zacaklile i doista sam pomislio kako bi to samo bilo lijepo, a onda pomislim na realnost (tipurizaciju, prometizaciju, poljoprivredizaciju, filozofizaciju, ... pa sve do nedodirljivih tipa FER, ujklucujuci tu i IRB, financiranje visedesetljetnih znanstvenih projata ... sve naprosto sve je inficirano). Ustvari kad samo malo bolje covjek razmisli pa mi i jesmo odredena vrsta drustva znanja.

Tko je glasao

Dopuna

Društvo (određenog" znanja .)

Tko je glasao

Samo polako

Prije nego previše "posvetiš" Lučina, te tim više ako misliš nešto istraživati oko doktorata, probaj provjeriti ovu "jednadžbu"

Pero Lučin = poplava doktorata (i diploma)

pozz
doza

Tko je glasao

Sigurno

Stvarno sve što radim pokušavam odraditi maksimalno korektno i sve podatke ispitati.
Mislim da postji i jedna "kvaka" a to je koja sveučilišta bojkotiraju a koja ne "Bolognu". Ovom sam se temom počeo baviti u srpnju i nisam znao da će ovo biti ovoliko mukotrpan posao. Između 2-3 000 stranica raznih radova, knjiga i dokumenata sam pročitao i sada bi bilo glupo stati.U par slijedećih mjeseci mislim definitivno napisati sve o ovoj temi što je relevantno pa ću tek "dubljim monitoringom" dati neke svoje zaključke o poplavi doktorata.
Često se pitam što mi je sve ovo trebalo. Nema mojih upisa o turizmu, politici itd. Sa druge strane dobio sam nedavno podršku od jednog od najvećih hrvatskih znanstvenika da napišem knjigu na ovu temu. Ostao sam paf i odgovorio kako ću nastaviti ovako objavljivati temu po temu pa ćemo za pola godine vidjeti što imamo.
Došao si kasnije u raspravu pa nisi primjetio da sam ja već rekao kako možda nije loša solucija da reforme provede netko van znanstveno-nastavnih krugova. U Planu 21 piše skoro sve što se treba uraditi samo netko to treba sprovesti u djelo.
Jedno od bitnih pitanja je i regionalizacija. To nam svi izvana spočitavaju jer ovakva koncentracija sveučilišta u Zagrebu postoji samo u Seulu. Ovo je potvrda Luki kao još jedan od razloga što mi se Lučin čini ubjedljivo najboljim izborom od svih.
Sa velikom sigurnošću tvrdim kako Flego ili Budak neće sprovesti reforme u dovoljnom obimu

Tko je glasao

Tu bitku ne želim

više voditi. U jednoj me fazi života koštala, po mom dubokom uvjerenju, izuzetno, izuzetno puno. Na njoj sam izgubio gotovo sve čemu sam se nadao i o čemu sam sanjao. Ne mogu više ulaziti u to.

Vidim da ti je temeljitost vrlina i neću ti nametati svoja viđenja. Osbno mogu podnijeti da se moje tvrdnje pobiju i ne bi mi smetalo da ti to napraviš. Ono što ću ti ponuditi kao jedan mogući smjer istrage su ti kriteriji pri korištenju EU fondova. Ako možeš doći do njih, pronađi onaj koji govori o postotku visokoobrazovanih i utjecaju tog postotka na pravo korištenja fondova. Masovna proizvodnja diploma svih rangova ima svoju financijsku agendu, a u postizanju te agende se koristi Bologna i žrtvuju se generacije diplomanata koji iz nastave ne dobivaju ništa jer se kvote prekoračuju a sveučilišta su dupkom puna, curi iz njih.

Ja nisam uspio odvojiti zagovaratelje Bologne od odgovornosti za masprodukciju diploma. Ti ako uspiješ, nadam se da ćeš uspijet s čvrstim argumentima.

U svakom slučaju, sa srećom.

pozz
doza

Tko je glasao

Ono što ću ti ponuditi kao

Ono što ću ti ponuditi kao jedan mogući smjer istrage su ti kriteriji pri korištenju EU fondova. Ako možeš doći do njih, pronađi onaj koji govori o postotku visokoobrazovanih i utjecaju tog postotka na pravo korištenja fondova. Masovna proizvodnja diploma svih rangova ima svoju financijsku agendu, a u postizanju te agende se koristi Bologna i žrtvuju se generacije diplomanata koji iz nastave ne dobivaju ništa jer se kvote prekoračuju a sveučilišta su dupkom puna, curi iz njih.

Kod nas kao i obično kad se radi o lovi, i ono što je dobro se izrodi u svoju suprotnost. Tako i s bolonjom, umjesto više, studenti dobili manje. Broj diplomanata je kod nas u funkciji sirovine za proizvodnju koja je kratkoročno profitabilna. To što je dugoročno pogubna odgovorne ne smeta jer im lova treba sada i odmah.

B-52

Tko je glasao

čuj Vili

čuj Vili, ti ćeš uvijek biti u oprbi, ja sam uvijek uz vlast, ali znaš da te ja hranim ....

luka

Tko je glasao
Tko je glasao

Umjesto o kulturi i znanosti

Umjesto o kulturi i znanosti koje jesu bolne točke našeg društva, ja ću se malo pozabaviti politikom koja kod nas sve to uređuje i još je bolnija.

Slogan "Sposobni a ne podobni" jako dobro zvući i prigovora mu nema dok se ne umiješa politika koja je kraljica svega. O čemu se radi?

Sve stranke imaju kao neke programe po kojima se više ili manje razlikuju i ljude koji bi te trebali moći sprovesti. Koalicija o kojoj je riječ sada navodno osim plana ima i zajednički program pa se suočava s problemom odabira ljudi koji ga imaju sprovesti. Koalicija kao koalicija, mnoštvo je raznih manje ili više usklađenih interesa. Ako neka od članica postupa po principu "meni sve i odmah", do problema mora doći. Baš kao što je i došlo kod ministra znanosti.

Nije nikakav problem zaključiti kako tzv. struka, znanstvenici, od ponuđenih kandidata najveće povjerenje daju Lučinu koji je HNS. Nije posebno istaknuto ali ja problem vidim i u onih 31% "nitko od ponuđeni" što nije baš malo. No na stranu sad to.

Svaka stranka gura svoje ljude i ono što će na kraju biti je plod međustranačkih pogodbi i podjela fotelja. Od tog ključa mnogo ovisi i spas bi bio jedino ako bi svaka stranka u popuni svojih fotelja vodila računa o općem a ne pojedinačnim interesima. Ili drugačije, morala bi voditi računa da istakne ljude koji bi bolje od drugih, ne samo u vlastitim nego i redovima koalicije mogli raditi određeni posao.

Ili još drugačije, ako je primjerice HNS-u pripalo 3 fotelje, onda bi dio tijela koji će se pozicionirati trebao pripadati najboljima unutar koalicije a ne samo stranke. Ako je Lučin najbolji kandidat od svih u koaliciji, morao bi naći svoje mjesto u vladi. Međutim, ako bi njegovim imenovanjem HNS prešao kvotu jer je već unaprijed i kao zadano popunio tri, poštujući "prirodno" pravo nekih, onda nastaje problem. Za pravo dva, jedan HNS-a a drugi Milanovića.

Problem HNS-a je da li će na uštrb "prirodnog" prava Radimira Čačića i Vesne Pusić da sjede u vladi i na željenim pozicijama, fotelju u okviru svoje kvote ustupiti Lučinu jer je taj najbolji izbor unutar koalicije ili će se držati "naravnog zakona" da Čačić-Pusić moraju a za ostale ako ostane mjesta. Ako Radimir Čačić i jest najbolji u koaliciji za ono što se hoće napraviti, pitanje je jer je dobar i npr. Linić, Vesna Pusić u njezinom resoru to nikako nije. Za vanjske je poslove još dosta sposobnih ljudi i logičnije bi čak bilo da ministar dođe iz stranke predsjednika vlade. Tu se dakle HNS suočava s dilemom da li po svaku cijenu gurati Pusić ili da ona u ime šireg društvenog interesa svoje mjesto u kvoti prepusti Lučinu. Odgovor mislim da svi naslućujemo.

Problem Milanovića će biti ili već jest, da li je spreman u slučaju tvrdoglavosti i ne dovođenja u pitanje "prirodnog" prava nekih iz HNS-a proširiti im kvotu kako bi zasjeo i Lučin koji je zapravo jedini opći ili barem najširi interes iz HNS-a, ili će insistirati na poštivanju kvote a da se unutar HNS-a dogovore.

Bojim se da će presuditi kvote a kako su one prvo o čemu se pregovara, daleko prije imena, Lučin će vrlo vjerojatno izvisiti a s njime i ozdravljenje znanosti i obrazovanja.

B-52

Tko je glasao

SM, umjesto stalnog bavljenja

SM, umjesto stalnog bavljenja strankom kojoj je nekad pripadao Lesar i V. Pusic, mislim da bi polliticare (barem one koji ce izaci na izbore) vise zanimalo da kao glasnogovornik laburista na ovoj stranici predstavis razmisljanja laburista o buducoj vladi, odnosno kako bi ta vlada trebala izgledati, koliko ministarstava bi imala, koja ministarstva i tko su laburisticki kandidati za ministre.
Inace, sto se tice ministra vanjskih poslova, srednjoeuropska praksa koalicijskih vlada (u Austriji i Njemackoj) pokazuje da ministar vanjskih poslova uvijek dolazi iz druge stranke nego predsjednik vlade.

Tko je glasao

Među kruške ne guram jabuke

Kada mogu čak ja, kako onda ne možeš ti razumjeti da na dnevniku koji govori o Kukuriku i problemu podjele ministarskih mjesta između SDP-a i HNS-a ne mogu pisati o tome kako laburisti vide vladu, kako bi oni to i koga bi oni to. Nije valjda da od mene tražiš da spamam ovaj odličan dnevnik? Oli si možda utvaraš uredničke ovlasti kojima bi ograničio i drugačije usmjerio moje pisanje?

Zato umjesto bavljenja mojim pisanjem i sugeriranjem mi tema, bolje bi bilo da se fokusiraš na ono čime se bavi dnevnik. Zar je baš toliki grijeh dovesti u pitanje neupitnost Vesne Pusić za mjesto ministrice vanjskih? Zar se doista ime Njeno ne smije spomenuti, čak ni uzalud?

P.S.

I inače bi mi bio problem ispuniti ti želju jer nisam ni član a kamoli glasnogovornik laburista, bilo ovdje bilo drugdje. Ima ovdje članova stranke, i predsjedništva čak, pa se obrati njima. Zašto si se baš na mene okomio pored svih drugih koji su rekli da neće glasati za Kukuriku i koji se jednako kao ja ne klanjaju Njezinoj svetosti? Zašto ti baš moja kritika Nje smeta?

B-52

Tko je glasao

Znaci, nemas blage veze

Znaci, nemas blage veze koliko ministarstava bi laburisti imali u svojoj vladi, koja podrucja bi bila pod kojim ministarstvima i koje osobe bi provodile program.
Glavno da si napisao novi tekst u kojem saznajemo zasto ne glasati za sada HSS.
Mislim da je biracima pun kufer PROTIV kampanje. Jako lijepo da pises dnevnike na temu- zasto ne glasati za HNS, HSS, SDP, HDZ itd. A da konacno objasnis biracima zasto glasati ZA laburiste.
I mislim da bi se tesko opisalo kao spam pitati nekoga tko je povezan s laburistima tko su njihovi kandidati/ kandidatkinje za ministr(ic)e znanosti i kulture na dnevniku koji govori o buducim ministrima.

Tko je glasao

Sad bi već bilo dosta

Što se to zbiva s tobom? Nekoga tko je povezan s laburistima? A kako sam to povezan, molit ću fino?

Nije onda ni čudo što mene pitaš o kandidatima za ministre u laburista. Pa ti si potpuno pobrkao lončiće, nisam ja u laburistima već neki drugi ovdje. Više od tebe sam povezan s njima samo po tome što znam dio tih koji jesu. Dobro bi bilo da se i ti konačno informiraš.

Ne znam gdje si vidio moje dnevnike o tome zašto ne glasati za HNS, vi HNS-ovci ste stvarno umišljena vrsta kad mislite da se sve vrti oko vas. Puca meni neka stvar za HNS, ta spustite se malo na zemlju. Gori ste od onih tamo talibana što izriču fetve za karikaturiste koji se "drznu" dirnuti u Muhameda. Pa barem ti živiš u demokraciji i trebao bi znati što je to pravo na vlastito mišljenje i sloboda da ga se izrazi.

Ako ti već toliko smeta ono što pišem, a ti preskoči. Nitko te ne tjera da čitaš. Ima, koliko vidim, još dosta onih koje zanima i to što ja mislim o nečemu.

Nisam jedini ovdje koji je napisao za koga će glasati pa ne vidim smisleni razlog da bi vi neki baš meni to nabijali na nos. Zašto bi baš meni uskratio to osnovno demokratsko pravo? Zašto ti smetaju baš moji tekstovi? Zašto ti smetaju čak do mjere da se ne libiš pribjeći i uvredama poput one da ne razumijem politiku?

Zašto te uopće smetaju tekstovi onoga tko politiku ne razumije? Pa ako si u pravu, nije li onda logično da na moje tekstove nitko ne obrati pažnju. A ti ih se uhvatio k`o pijan plota.

B-52

Tko je glasao

@Martin

I još nešto, samo tebi na znanje:

U pripremi ovog dnevnika, Splića može posvjedočiti, dao sam stanoviti doprinos, baš u pravcu da je Lučin od ovoga što imamo najbolja varijanta.

Kako je Pero Lučin HNS, pada u vodu ovo tvoje oko mene i HNS-a.

Kod mene je da što valja valja a što ne ne. Nisam ja kriv što se braco i seka precjenjuju i forsaju preko svake mjere. Dobro bi bilo da i drugima daju da malo dišu.

B-52

Tko je glasao

Ja vec neko vrijeme nisam

Ja vec neko vrijeme nisam glasac HNS-a. Zamjerka tebi ostaje i dalje- pisanje o i kritiziranje svih stranaka osim o onoj za koju si rekao da ces glasati. O HNS-u, HSS-u, SDP-u, HDZ-u itd je napisano vec dosta toga. Umjesto iskljucivog kritiziranja drugih, napisi zasto su laburisti bolji izbor. Tko su kandidati laburista za mjesta ministara kulture i skolstva, kakav je njihov program i po cemu su oni bolji kandidati od kandidata HDZ-a ili KK.

Tko je glasao

Pa kako da pišem to što bi ti

Pa kako da pišem to što bi ti htio kad me skršiše i na ono malo što sam napisao zašto ću ovaj put glasati za treće. Javiše se svi koji s laburistima imaju i raščišćene i neraščišćene račune. Pa digli kuku i motiku da zašto ih propagiram. A ti bi sad da počnem više i jače.

A zašto bih baš ja trebao biti taj koji će iznijeti to što te zanima i zašto bi baš to moralo biti presudno kod mene. Moji razlozi uopće nisu te prirode. Nemam iluzija da laburisti imaju najbolje kandidate za ministre. Ali sam zato siguran da u saboru treba biti netko poput njih koji će prikočiti Čačića kad se razmaše, koji će reći da nešto treba uzeti i onima koji imaju najviše, ili točnije, od njega samog.

Oštro sam protiv duopola koji se "prirodno" nameće a drago mi je da već i u kukuriku vide da im to neće tako lako proći pa eno Čačić već napada da su Lesar i Jurčić "petljanci" a Milanović prvi put dopušta mogućnost da će i oni griješiti. Toga do sada nije bilo i znak je da se već pomalo osjećaju ugroženima od "trećih", što je dobro.

Teško mi je udovoljiti svim ukusima, tebi da pišem što je kod laburista dobro i drugima da ih ne reklamiram.
Obzirom na to, najbolje bi bilo da do poslije izbora ne pišem ništa.

Jedino ne znam zašto vam smetam ja, ima ovdje i drugih kojima ne paše kukuriku pa od njih ne tražite ni da obrazlažu ni da ne pišu o ovom i onom. Očito je da to što ja pišem iz nekog razloga uzimate ozbiljnije. Ja to u ovoj situaciji ne shvaćam baš kao kompliment. Nisam zaslužio tvoj i nekih "specijalni tretman".

Niste korektni prema meni, ali nema veze. Proći će i izbori a onda će se vidjeti da li je u ovoj kukuriku euforiji možda ipak trebalo poslušati neki glas razuma, makar bio i moj. :)

B-52

Tko je glasao

ravnatelj bolnice, a je li MORA biti medicinar?

autora eliksira mladosti iz medicinskog laboratorija, potencijalna nobelovca, a je li mudro imenovati ministrom?

potencijalni nobelovac, a koji hoće biti ministar, zar je mudro samoOdlučio „gubiti“ vrijeme s računovodstvom i otkazima?

potencijalni nobelovac, a koji hoće biti ministar je u sebi mudro samoOdlučio unaprijediti bitno znanje znanstvenika, a računovodstvo i otkaze kao NE bitno već će rutina rješavati, pa gle... kao da međuOvisnost novacPapir i radnikAlat i znanje znanstvenika NEMAJU bitnu međuOvisnost?

ministar, evo ideje, izgledno je smirujući ZAKLJUČAK, neka bude Razumitelj koji hoće svojim dokazanim sposobnostima jamčiti usavršavanje međuOvisnosti novacPapira i radnikAlata i znanja znanstvenika

ALI ALI ALI -

u RH, a je li postoji podobni Razumitelj koji hoće svojim dokazanim sposobnostima jamčiti usavršavanje međuOvisnosti novacPapira i radnikAlata i znanja znanstvenika?

adfilantrop antiFašist aktivni
www.adfilantrop.com;

Tko je glasao

Bravo

U tome smjeru i ide jedan krak moga razmišljanja. Pravila igre su u Europi svugdje poznata a i ja sam ih skužio za ovih par mjeseci . Treba ih početi poštovati to jest uvesti red , izbaciti iz igre lopove i krađu.
Ako to sami naučnici ne mogu ili ne žele, došlo je vrijeme za privremenu upravu. Na tu temu sam i htio razgovarati sa Marijom Lugarić ali eto to se nije desilo

Tko je glasao

Ministarstvo kulture & Ministarstvo znanosti, obrazovanja...

Ministarstvo kulture

Moje je mišljenje da ovdje uopće nije bitno da Ministar kulture bude turbo-opće poznato kulturna faca - već da poznaje kako ustanove kulture funkcioniraju - od toga kako se lome lobiji unutar nekih ustanova, do dovlačenja stranog novca za veće kulturne projekte. Stazić mi se čini dobar za "domaći teren" jer je čvrst, borben (pa i lajav) - no ne znam koliko ima iskustva sa stranim svijetom. Ako uspije natjerati Ministarstvo kulture da radi svoj posao - to će već biti veliki uspjeh. Već godinama tamo mnoge stvari u financijama ne štimaju - iako izvana sve (po budžetskim stavkama) izgleda ok. Uglavnom strah me da će ga "pojesti" starosjedioci. Vujić mi je tu bio 5 x jači - ali treba vidjeti.

MZOŠ

Ovo je jedno od bitnijih ministarstava - po meni - jer jako utječe na smjer jedne zemlje. I tu mi je mišljenje da uopće ministar ne treba biti vrhunski znanstvenik (iako nije loše da bude) - jer to nije samo ministarstvo znanosti - već i obrazovanja. Izgleda čudno - ali zapravo je Primorac imao možda najbolje rezultate u nekim područjima - od besplatnih udžbenika, Bologne i sl. To što nije mogao progurati sve stvari (i otišao zbog toga) - je druga priča. Trenutni... hm, ajmo ga nazvati ministar je uspio srozati to Ministarstvo na najniže grane od osnutka Hrvatske... potpore za znanstvene časopise su skoro pa ukinute, za ovu godinu je tek raspisan natječaj za potporu znanstvenoj knjizi, a škole dvije godine nisu dobile sredstva za kupnju knjiga školskih knjižnica i stručnog osoblja. Naravno - i kod njih sve štima po budžetskim stavkama - no neke stavke nikako da dobiju novac već su stalno na "unutarnjem rebalansu"... Katastrofa... Iskreno, teško da mogu zamisliti lošijeg, tko god da dođe.

Tko je glasao

odgovor kolegi

Ministarstvo kulture
Kao što znaš nisam imao nikakvu namjeru tim mjestom se baviti ali se pojavila tema baš kada sam završavao tekst i ima veliku sličnost sa drugom temom kojom se bavim. Samo zato je i spomenuta i sigurno se ti puno više razumiješ u nju nego ja. Ostavimo na stranu stručnost, ovdje je problem familijarni monopol na kulturu. Na ovim prostorima je često kum ispred brata. Imaju kompletnu zagrebačku kulturu, znači preko 50 % hrvatske već sada. Da je najstručniji na svijetu (a nije) ovo će izazvati goleme probleme i svi će se buniti da favorizira svoje bližnje. Problem iz aviona vidljiv a struka će svoje reći u anketi na
Teatar.hr :
http://teatar.hr/74433/koga-biste-vi-odabrali-za-ministra-kulture/

MZOŠ

I krenulo je sa time kada sam čuo za Flegu i rekao da ćemo plakati za Primorcem i Fuchsom. Jednom neuspjeli ministar nema pravo na drugu šansu.
Čak i ja imam misli kako bi potrebne mjere možda bolje uradio netko izvan znanstvenih krugova ili uz asistenciju nekoga. Kada je Marija Lugarić spomenuta pomislio sam da to nije loša kombinacija. Kontaktirao sam je i odgovorila mi je odmah kako je i ona pročitala tu informaciju u novinama. Rekla je da će vrlo rado razgovarati sa mnom no već desetak dana nema niti riječ od nje. Što misliš što se desilo :) Da sam dobio neke odgovore možda ovoga teksta ne bi bilo.

Tko je glasao

meni stazic bas i nije

meni stazic bas i nije simpatican, ali od troje ponudenih ni nemas drugi izbor..

pa kaj nema jos nekih ljudi koji su pogodni za ministra kulture?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Stazić

Ne kažem da je riječ o čovjeku iz moje mašte... Ali - ima stav, vidim ga skoro svaki dan na cesti bez čuvara i slično... i pušač je, čak ima i dobar blog o "građanima drugog reda" :)

evo, ako ti je dosadno: http://stazicsdp.blog.hr/

p.s. Ne reklamiram ga - ali mislim da uopće nije tako loš materijal za ministra kulture...

Tko je glasao

posebno mi se dopao kao

posebno mi se dopao kao predsjednik komisije za elektronicke medije u saboru..

http://lunoprof.bloger.hr/post/mi-placamo-a-oni-samaraju/6422087.aspx

odusevljena sam kad se sabor bavi takvim temama, a i stazic kao sef me takoder odusevio... vidi se sva snaga jednog ozbiljnog managera.. :))

a sto se tice kulture.. ne znam, kako on tamo stoji ali meni tamo nekako ne spadaju muskarci koji ne znaju nositi odijelo kao prirodnu odjecu.. kad ga vec oblace..
a nisam ga nikad vidjela u nekoj lezernijoj obleki...
ne prica kao kulturnjak, ..nis posebno, ne znam sada nabrojiti, no stazic mi izgleda vise kao policijski sluzbenik ili tako nesto nego kao netko tko otvara novi MSU..

:))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

na lepom čoveku sve lepo stoji...

Ehm, ovo bih nazvao "ženskim argumentom" :)

Čovjek je završio filozofiju i komparativnu, radio kao spiker i novinar, postavljeno mu je pet predstava u Kerempuhu... tako da ga ne vidim baš kao policijskog službenika, usprkos tome što mu odijelo ponekad stoji kao kravi sedlo...

Donedavnom višegodišnjem ministru kulture recimo - uvijek je lijepo stajalo odijelo, kao saliveno... a svoje mišljenje o njemu nikada ne bih rekao javno - eto, toliko ga cijenim... Prema tome - ne ulazi mi se u raspravu o budućem ministru kulture - pogotovo ne na temelju toga kako je vodio komisiju za elektroničke medije niti kako mu stoji odijelo.

Tko je glasao

pa i ja bih to nazvala

pa i ja bih to nazvala zenskim argumentima..

meni su sasvim dovoljni.. ne volim kad sefuje netko tko designom i ponasanjem ne odgovara onom sto bi trebao predstavljati.. to spada, po meni u sastavni dio javne osobe.. u njenu uvjerljivost ako u nista drugo..

a sto se tice ostalog..

mislim da je itekako vazan nacin vodenja rasprave, retorika, pristup na dosadasnjim poslovima.. ovo sto se moze vidjeti na video sa saborskog odbora zasigurno nije plus za ni jednog ministra, a posebno ne kulture..

ako nista drugo covjek koji je zavrsio filozofiju i komparativnu morao bi bolje pricati, a o pripremi za sjednicu koju sam saziva i predsjeda ne znam sto bih dobrog rekla..

ni najmanje ne mislim da je vodenje saborskog odbora za elektronske medije nevazno kao kvalifikacija za uspjesno vodenje citavog ministarstva kulture..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ista tema, skoro isti tekst

ista tema, skoro isti tekst ali imam link na stazica i njegovo vodenje odbora (zuti tekst je link)
http://lunoprof.bloger.hr/post/opravdanja-odlukama-odozdola/6432494.aspx

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@splica

Dnevnik mi se jako sviđa, kao i trud koji ulažeš u obradu teme. Jedino mi je malo šteta što si ovdje upetljao Ministarstvo kulture, malo si time razvodnio temu - budući ministar znanosti.

Jer istina je - riječ je o potpuno dva različita svijeta. Svijet kulture je uvijek bio... lobistički. I ne kažem da mi se neke stvari ne gade, no - neke je i jako teško promijeniti. Barem tako izgleda.

MZOŠ je puno - tehničkije ministarstvo, na dosta natječaja tamo ti može rješenje izdati i kompjuter, jer su puno transparentniji (ne dovoljno, jer upravo u jednoj udruzi pokrećemo tužbu po uskrati prava na informaciju). Dakle - MZOŠ bi trebao voditi stručni poluštreber (s mudima), a Ministarstvo kulture (kad si ga već upetljao) simpatični šarlatan-boem (s mudima).

Tko je glasao

Ovo za ministra kulture -

Ovo za ministra kulture - šarlatana-boema - se NE slažem, ali to nije tema...

Što se tiče ministra MZOS-a (indikativno S;), željela bih konačno nekoga tko se neće maćehinski odnositi prema srednješkolskom obrazovanju, iz (barem) dva važna razloga:

1. srednje škole kreiraju gro buduće radne i građanske populacije
2. ako iz srednjih škola izlazi šrot, ne možeš očekivati niti kvalitetno visoko školstvo

Stanje u srednjem školstvu je tragično, a za što su ponajmanje krivi srednjoškolski profesori... Usput, i stanje u sportu je tužno, posebno amaterskom...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

indikativno :)

(ja sam dobro istreniran u obraćanju istom, pa koristim Š) :)

Apsolutno se slažem - a dodao bih i osnovno školstvo (iako danas - zbog postotka djece koja završavaju i osnovno i srednje školstvo - skoro možemo zajednički reći "školstvo").

Nekome tko živi i radi u Zagrebu (kao npr. ja) neke priče iz manjih sredina - u kojim uvjetima rade, kako se snalaze oko financija, koje probleme imaju - ne da zvuče nevjerojatno, nego graniče sa ljudskim moćima. A ti ljudi vrlo često imaju snagu i da se smiju i da pokušavaju gurati dalje.

Većina škola godišnje za razne materijalne troškove (seminari, knjige, usavršavanje, potrošni materijal nastavnika i učitelja) dobiju manje negoli košta jedan kotač službenog automobila...

Tko je glasao

Suze za Vukovar

Misliš na ovako nešto - http://www.jutarnji.hr/ovo-je-svakodnevica-467-ucenika-iz-vukovara--smrz...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Veliki vođa

Mislim da svi zapravo ne vidite glavni problem teksta a to je demokracija i novi veliki vođa koji ne dovodi u pitanje svoje odluke a svaki pokušaj razgovora sa njim završava bez rezultata ili vikom. To je glavni problem.
Nema razgovora dok on to ne odobri i samo ako je to mišljenje kao njegovo. Izuzetak je Linić ali to će srediti tako da jedan sa drugim uopće neće razgovarati. I na što će ličiti ta nova vlast? Koliko će se razlikovati od prijašnjih? Ne da nisam optimista već sam veoma zabrinut i nadam se da vas za 6 mjeseci neću podjsećati na ovaj tekst.

Tko je glasao

ovaj tvoj komentar me

ovaj tvoj komentar me asocirao.. znam koga bih voljela vidjeti kao ministra kulture ..

Vjeran Zuppa

http://hr.wikipedia.org/wiki/Vjeran_Zuppa

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Oh, ne!

Zuppa je star, iscijeđen, rezigniran.... Da je htio išta drugo, osim neobavezno govoriti, govoriti, govoriti.... - mogao je to odavno. Ali nije, jer je bio zapravo lijen.

Meni je on jako tužan lik... Sa 3o godina je dosegnuo svoj maksimum (Teatar Itd), a život poslije toga još traje, traje, traje.... Kao olimpijska pobjednica u gimnastici koja je poslije 18. godine već sva polomljena, i sa tog trona na koji se popela sa 15 godina više nema kamo nego nizbrdo....

Svi mi volimo Zuppu - takvi rezignirani intelektualci su potrebni i dobrodošli svakoj kulturnoj sceni - ali on već odavno nije čovjek koji bi mogao svako jutro dići dupe i doći na posao u osam ili devet sati.

Bar ga ja tako doživljavam.

On bi se kao ministar kulture za dva mjeseca umorio, uvrijedio, i našao neki svoj uzvišeno dobar razlog da - podnese neopozivu ostavku.

Tko je glasao

Meni se

Andreja Zlatar čini najsuvislije rješenje za ministricu kulture. SDP nema osobu za to mjesto, a nema zato jer, čini mi se, Zoran Milanović nema nikakvu predodžbu o tome čemu bi kultura uopće trebala služiti... Njemu je to "špansko selo"...

Tko je glasao

Ona i po meni jest najbolji izbor u ponuđenoj lepezi...

http://www.tportal.hr/kultura/kulturmiks/164021/Andrea-Zlatar-ipak-minis...
...i skoro pa sa cijelim njenim govorom u ovom intervjuu se mogu složiti,

osim:

kad govori o klijentelizmu a sama stavlja na tacnu klijentelizam .... naime nije dvojbeno da ljudi koje stavlja nisu uspješni, dvojbena je prvenstveno logika.
I nadalje je dvojbeno to što još ima hrpe ljudi koji nisu uspjeli jer nisu imali takve okolnosti u kojima su ovi neki drugi uspjeli uspjeti – a to je radno mjesto na koje se isključivo (95%) stizalo po vezama – nazovi preporukama, uglavnom su tipa: „ja tebi – ti meni“. Za usporedbu, lakše je objasniti preko gradskih stipendija Grada Zagreba koje su pozamašne a dobija ih vrlo mali broj djece koja su talentirana, vrijedna, imaju natjecateljske rezučtate itd....omjer je tako, 5% je onih koji dobiju po stvarnoj zasluzi i potrebi, a 95% njih je po tetama i stričevima ... i po istim tetama i stričevima ovih 95% istisnu i onu manjinu od 5% na sljedećim natječajima – rijetko tko je imao sreću otići izvan ovih naših skučenih okvira u koje nas stalno „elite“ uokviruju po kriterijima koji vrlo često u sebi ima bazično nerazumijevanje.

Tko je glasao

Dva ministra

Da smo žuta štampa mogli bi se hvaliti kako smo baš mi digli veliku frku oko ta dva mjesta koja su još jedino ostala upražnjena.
U jednu ruku lijepo izgleda što nas , izgleda, netko sluša a sa druge strane može ispasti kako sam bio u pravu kada sam rekao znanstvenicima na njihovom portalu kako će se ove dvije užasno bitne funkcije koristiti za potkusuravanje.
Izgleda mi kako je Milanović spreman Lučinu prepustiti mjesto ministra znanosti ali "menageru" Čačiću je puno draže neko mjesto sa većim obratom novaca, poljoprivreda, šume, vode.
Kada bi netko iz znanstvenih ili studentskih redova samo malo jače podigao glas podrške ili kada bi to uradile neke jače dnevne novine, dobili bi pravog Ministra znanosti i školstva sa znajem što učiniti.
No svi čute ko p ...
Slično mi izgleda i u kulturi. Milanović više ne gura snažno Stazića ali kulturnjaci ne guraju jače nikoga.
Ja ne mogu još jednu raspravu napraviti jer bih, najvjerojatnije, samo odmogao a drugi nitko ne viče.
Vidi se da su ta dva mjesta još otvorena i potrebno bi bilo SADA o tome raspravljati.
Možda bi bilo dobro da netko od nas tko se bolje razumije u kulturu,(zašto ne ti 3103) nadogradiš ovaj svoj komentar i mi napravimo raspravu na našim stranicama.
Tema bi bila tko je najbolji za mjesto ministra kulture. Prišlepo bi ja i lučina u komentarima.
Imam osječaj kada se danas, sutra, ovaj moj tekst skine nećemo imati nikakvoga uticaja a sada imamo sigurno neki, mada ne znam koliki.

Tko je glasao

Evo,

ako je vjerovati novinarima, ministrica kulture će biti Andreja Zlatar. Ako je to točno - dobro je!

Tko je glasao

a što da ti kažem...

... po meni - svaka stranka (koalicija) koja počne dijeliti ministarska mjesta prije negoli dobije mandatara je... ajde, ostat ću u granicama pristojnosti - umišljena...

To se koaliciji obilo o glavu 2000., obilo im se na prošlim izborima - a koliko vidim, obit će im se i sada. Linić je stari tvrdoglavac i navijam za njega u nekim stvarima. No ovo dijeljenje fotelja mi je odiozno - a da ne spominjem da kontraefekt - što prije izlaziš s takvim imenima - to je moguća veća šteta po vlastiti izborni rezultat... ali ne moš ti, kad ego u politici nadvlada razum.

Tko je glasao

Meni se cini sasvim u redu da

Meni se cini sasvim u redu da svatko tko sudjeluje na izborima uz program za odredjeno podrucje predstavi i osobu koja bi trebala taj program provoditi. KK, a ni jedna druga stranka jos uopce nije ni rekla kako bi buduca vlada trebala izgledati- koliko ministarstava i koja podrucja bi spadala pod koja ministarstva. To su sve stvari koje bi biraci morali znati.

Tko je glasao

Meni se cini sasvim u redu da

Meni se cini sasvim u redu da svatko tko sudjeluje na izborima uz program za odredjeno podrucje predstavi i osobu koja bi trebala taj program provoditi.

Apsolutno. I to što mi nemamo takvu situaciju (izuzev vrlo općenitih izjava Vesne Pusić o tomu kako ona vidi vanjsku politiku Hrvatske nakon ulaska u EU), samo govori o vrlo niskoj razini političkog rada stranaka. Ne samo da nisu u stanju organizirati vladu u sjeni, nego se niti iz njihovog rada u Saboru ne može vidjeti nikakva koherentna vizija politike na nacionalnoj razini. Tu vidim slabost SDP u odnosu na tehnokratski pristup politici kakvog prakticira Čačić. Kad nedostaje sustavnog političkog rada, onda je tehnokrat "bogomdan" da po kratkom postupku rješava probleme. Zar se to, uostalom, ovih dana nije vidjelo i u slučaju Italije i Grčke, gdje su (po diktatu iz vana) nemoćne političare zamijenile tzv. tehničke vlade? Osobno ne bih zamjerila Milanoviću da ne dopusti da mu javnost bira ministre, kad bi to bio znak da mu je kristalno jasno što želi od vlade i kako to misli sprovesti. Zasad vidim samo neke naznake kako će to izgledati (i to zato jer tražim razlog da kukuriku dobije moj glas, a ne zato jer su one vidljive iz aviona :-), ali se bojim da će biti i očitog nesnalaženja, da ne kažem neku težu riječ.

nemesis

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci