Tagovi

Novo!!!"Dioničar" - igra koja će vas oduševiti, legitimna nasljednica popularnog Monopola

Stampedo kojega smo gledali posljednjih tjedana u vezi upisa dionica Hrvatskog telekoma ni u kojem slučaju ne znači da su široke narodne mase počele shvaćati bit dioničarstva / Što se zarade tiče, ona, barem zasad, na domaćem tržištu nije upitna. Pitanje je samo koliko ćete zaraditi. Takvo stanje, naravno, nije prirodno i nije održivo, pa i ne odgovara duhu tržišta kapitala / Dakle, zaradit će samo neki, a državna imovina prodana je ipak po mnogo nižoj cijeni nego što bi to bio slučaj da za nekoliko tjedana nisu na rasporedu izbori.
Dioničarstvo nije...
Hrvatima se ove godine, uz kladionicu i ostale igre na sreću, kao simbol sigurne zarade nametnula i burza. Uže gledano, radi se o javnim ponudama dionica koje su se na Zagrebačkoj burzi pojavile u posljednjih godinu dana – Ine, Magme i T-HT-a. Stampedo kojega smo gledali posljednjih tjedana u vezi upisa dionica Hrvatskog telekoma ni ukojem slučaju ne znači da su široke narodne mase počele shvaćati bit dioničarstva.

Dioničarstvo NIJE brza i laka zarada...
Riječ je, naravno, o na ovim prostorima toliko puta iskazanoj želji za brzom i lakom zaradom, po mogućnosti bez ikakva utroška rada. Bez obzira na to, tržište je kapitala ni krivo ni dužno došlo u prvi plan interesa javnosti. Tako je autor ovog teksta već tjednim mnogima poslužio kao privatni investicijski savjetnik. "Ti o tome nešto znaš, pa pomozi i nama", govorili su mi, a ja sam se u čudu pitao jesu li to isti oni ljudi koji do prije par tjedana nisu ni znali što je burza. Tako se već osluškuju najave novih javnih ponuda koje bi se na tržištu trebale uskoro dogoditi (Atlantic Grupa, Optima Telekom). Broj aktivnih investitora na Zagrebačkoj burzi ove će godine biti povećan možda i deset puta, na tržištu se vrti mnogo više kapitala. To je još uvijek daleko od brojki na zapadnim tržištima gdje u nekim državama broj aktivnih investitora (što u dionice što u fondove) prelazi 50 posto ukupnog stanovništva. Što se zarade tiče, ona, barem zasad, na domaćem tržištu nije upitna. Pitanje je samo koliko ćete zaraditi. Takvo stanje, naravno, nije prirodno i nije održivo, pa i ne odgovara duhu tržišta kapitala. Iskustva sa zapadnih tržišta mogla bi biti vrlo poučna za domaće investitore. Dapače, čak i «majka» T-HT-a, Deutsche Telekom, ima negativno iskustvo sa vlastitom javnom ponudom dionica. Nakon što je vrijednost dionica nekoliko tjedana nakon javne ponude rasla, u idućim je mjesecima doživjela dramatičan pad od kojeg se do danas zapravo nije oporavila. Izgubiti je, dakle, vrlo moguće.

Dioničarstvo NIJE brza i laka zarada - osim u predizborno vrijeme
U slučaju T-HT-a ipak takvo što je teško očekivati jer puno faktora govori kako će cijena, barem neko vrijeme, ipak rasti. Između ostalog, u igri je i politički faktor, koliko god mi šutjeli o tome. Sanaderova administracija jednostavno si ne može dopustiti (nakon što je već bila prisiljena srezati pakete za više od pola) da građani, barem kratkoročno, budu gubitnici. S druge strane, i domaći fondovi ne znaju gdje će s viškom novca, a na kraju (ne i najmanje važno) T-HT je dobra kompanija, s visokim tržišnim udjelom i stabilnim prihodima.
U sjeni brze zarade ostat će tako činjenica što se ovom javnom ponudom ipak nanijela nepravda pojedinim društvenim skupinama koje novca za dionice jednostavno nemaju. Također, tu je i pitanje trebaju li svi građani godinama vraćati dug umirovljenicima kojeg je skrivila bivša HDZ-ova vlada. Za što, podsjetimo, nitko nije odgovarao. Dakle, zaradit će samo neki, a državna imovina prodana je ipak po mnogo nižoj cijeni nego što bi to bio slučaj da za nekoliko tjedana nisu na rasporedu izbori.

Komentari

Pored stampeda gradana

Pored stampeda gradana biljezi se i stampedo komentatora stampeda.
Svi se rugaju i pljuckaju sa distance i iskljucivo posprdno.
Prakticki normalnog komentara uopce nema, odnosno normalno je samo stampedo i samo ona prva povrsinska impresija ili kratko represija impresijom.

Pop kapitalizam zatekao je sve slojeve drustva i inace zatecenog drustva.
Novinari kao njegov reprezentativni, uocljivi dio koji nas svakog dana pati svojim bezocnim dangubljenjem doista je u ovom procesu od nikakve koristi. Sta su korisnog osim svojih represija impresijama stvorili, nista bijedu i gnjev supatnika protoka dnevno politickih tijekova. Vecina ih ne zna ni osnovne financijske parametre, ne zna postotke, ne zna temeljne civilizacijske pojmove iz ovog podrucja, a od "jucer" barata svim tim javno.
Dok su drugi u svemu tome koliko toliko aktivno i vrijedno sudjelovali, od gradana do brokera, drzavnih sluzbenika i inih koji su se iz petnih zila i svim mogucim sredstvima upeli cisto fizicki odraditi ovaj prilicno komplicirani posao, ova zgubidanovska kasta iz svojih distanci je cijelo vrijeme neotesano pljucala po strom dobrom receptu i obicaju. Totalna tropa i gadenje, a suodgovorni za stanje duha.

Tko je glasao

Svi se rugaju i pljuckaju sa

Svi se rugaju i pljuckaju sa distance i iskljucivo posprdno.

Ovo nije niti približno točno. Ima vrlo dobrih komentara u kojima se ozbiljno upozorava na sljedeće činjenice:

-nastavak privatizacije HT-a ima predizborni tajming
-cijena dionice je namjerno određena ispod njene tržišne vrijednosti
-omogućavanje ziher-profita je kupovanje glasova
-prodajom ispod cijene je oštećen državni proračun

Ima toga još a "ruganje i posprdno pljuckanje s distance" se odnosi na Sanadera i HDZ koji tumače da im je stalo do dobrobiti građana
i njihovo nadanje da će birači popušiti takvo pojašnjenje i dati im svoj glas.

B-52

Tko je glasao

Pustimo Sanadera i njegove

Pustimo Sanadera i njegove ne na miru nego nek se prze na ulju koje su si sami prolili.
Pa ovo u natuknicama sto navodis i jeste ono sto 100% populacije skupa sa 100% komentatora prica ili propitkuje, a ne ono bitno, izmedu ostalog na to ja i mislim.
Kad skinemo tu politikantsku koprenu, cim se koji upusti ne u financijsku struku vec u osnovni financijski rijecnik i terminologiju mi vidimo totalne analfabete. Mjesanje postotaka, osnovnih racunskih operacija, izrugivanje sa posve normalnim stvarima, fokusiranje na posve irelevantne periferne stvari i pitanja, toliko toga dibidusnog u pristupu i zahvatu tema, da sad ne potkrepljujem. Mozda sam prestrog jer su mi te teme dnevno bliske i upuceniji sam od prosjecnog konzumenta, no unatoc tome primjecujem da glavni motiv nije informirati ili sto drugo korisno, vec nam dokazati kako su eto pametni spram tih dogadanja, a ne da nisu, vec im strsi neobavjestenost (ali i malicioznost) i najcrnja lijenost iz svakog od naslova.

S druge strane ove kaste javnih dezinformatora, postoji vise uglavnom omalovazenih profesija drzavnih sluzbenika i sluzbenica koji su ovaj proces junacki iznjeli. Radilo se na puno mjesta da sve stima i da sve prode u kakvom takvom redu.

Tko je glasao

Ti si u pravu sa stajališta

Ti si u pravu sa stajališta struke da je dobar dio komentatora manje upućen i koristi neodgovarajuću terminologiju.

Međutim, ovo je kolaborativni politički blog na kojem se prvenstveno iznose i razmatraju događaji u odnosu na njihov utjecaj na politiku.

Dakle, težište je na političkom pogledu. Stručne ekspertize su dobrodošle ali bi i njih trebalo dovesti u korelaciju s politikom koja je osnovni predmet bavljenja ovog bloga.

A tu komentatori imaju punu slobodu iznijeti svoj politički stav. Naravno, uvažavajući činjenice.

B-52

Tko je glasao

Voljela bih vidjeti dobru

Voljela bih vidjeti dobru definiciju POLITIKE kao ljudske djelatnosti...
Kad o tome razmisljam uvijek se sjetim one price o profesoru koji je studentima pokusao objasniti bit zivota. Poceo je stavljajuci u staklenu posudu prvo vece kamenove i da bi nakon sto je napunio posudu dobio od slusatelja potvrdan odgovor da je posuda doista puna. Nakon toga je posudu zasuo sitnijim kamencicima koji su popunili supljine i nakon toga je isto tako dobio potvrdan odgovor da je posuda SAD zbilja puna. Nakon toga je usuo pijesak koji je do kraja popunio sve praznine. Nakon toga su svi zakljucili kako je to dobra demonstracija i kako je zapravo to slicno zivotu koji se sastoji od razlicitih stvari koje na razlicite nacine popunjavaju bit postojanja. I svi su se slozili da je posuda tek sad puna kad se RAZLICITE velicine agregata nadopunjuju... Da bi na koncu izlaganja profesor u punu posudu nasuo VODU koja je natopila sve ...
Ja nekako slicno promatram i politiku - u njoj sudjeluju na jednako vazan nacin i strucnjaci svakih vrsta koji su u prilici i mogucnosti kvalitetno obrazloziti procese u drustvu i uz malo srece pokusati postaviti smjernice ka boljem, oni su veliko kamenje... svoj doprinos daju i oni koji sudjeluju u upravljanju ljudskim drustvom na tehnickoj razini - i oni popunjavaju daljnji korpus politickog bica naroda... Isto tako je vazan konzumentski segment, NAROD koji uziva blagodati izabranog politickog sustava - ili trpi posljedice istog - i koji je doista pijesak koji popunjava sve praznine da bi se struktura dovela do kompaktnosti. Voda? Sto je to? Je li to zivot sam i jesu li to dnevna dogadanja koja nas dovode do spoznaje da je to sve sto sam gore nabrojala jedan konglomerat koji NE MOZE opstajati jedan bez drugoga, stoga, i onaj najmanji neobrazovani i u politiku neupuceni zrncic pijeska je takoder vazan, bez njega ne bi islo, omalovazavanje mase koja sudjeluje u politickom zivotu nije dobro - iako je ona slijepa i bespomocna i valja samo kad treba zaokruziti na listicu, ipak ...
I zato, mislim da smo tu na Pollitici svi bitni, od onih koji napisu nesto iz svoje strucne perspektive i sa puno znanja, do onih koji nemaju strucnog obrazovanja, ali imaju zivotnog iskustva i mogu nam ga prenijeti - i od jednih i od drugih ja sa zadovoljstvom ucim .

Tko je glasao

nije neka službena

nije neka službena definicija, ali negdje sam naišla na nešto u tom stilu... politika je usklađivanje različitih interesa kako bi se djelovalo za opće dobro.
e sad sa ovim prvim dijelom bi se svi složili (mislim da u politici nikad nijedna odluka nije donešena a da su svi rekli bravo ili užas), dok se oko ovog drugog već može polemizirati (iako mislim da je pogrešno vjerovati da neki političar namjerno djeluje protiv onog što smatra općim dobrom; barem kad se podvuče crta)

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Lijepo i uljuljkujuce

Lijepo i uljuljkujuce postavljeno, ali treba biti oprezan kod usporedbi kao sto je ova sa popunjavanje tegle jer se moze prenaglasiti nesto na stetu drugog i obrnuto.
Koliko je pojedinac kompleksna pojava, drustvo je jos i puno vise, a u njemu je tek politika.
Covjek joj je iskonski sklon jer je to u principu bit njegovog osovljavanja na noge.

Moderno drustvo daleko je doguralo, a da se u onom temeljnom politickom smislu nije odmaklo od pocetaka. Principi i osnovne postavke nisu se bitno promijenile od Starih Grka, jedino konkretni nacini provedbe politickih odnosa, organiziranja i sl., ali sve drugo je prakticki netaknuto.

Tko je glasao

E pa vidis i ti si tu u

E pa vidis i ti si tu u pravu kad se pozivas na podrucje pollitike, ali politika je jos kako i znatno sire i uvijek orijentirana na nekakvu covjekovu potrebu pa sve i bez obzira ako je politicki isforsirana o cemu u stvari i pricamo.

Tko je glasao

Kao jedan od argumenata za

Kao jedan od argumenata za nisku cijenu dionica Sanader je naveo i razvoj dionicarstva u Hrvatskoj.Ja sam misljenja da je time izazvao upravo suprotan efekat.Sta ce se desiti kada prodju izbori i kada vise ne bude poklona.Sta ce se desiti kada ljudi shvate da je svaka zarada pa i 1% veca od bankovne kamate na stednju dobra zarada.Kako ce onda reagirati kada nisu zadovoljni sa 38%.Ovih 300.000 sigurno tada nece izaci na burzu.U Hrvatskoj se ne cijeni rad i novac.Poslusajte u kaficu drustvo za susjednim stolom kada razgovaraju o novcu.Zaprepastit ce te se koliko puta kazu "Sto je 100.000 eura" ili cak "Sto je milijun".To je ogroman novac.Samo onaj tko ga nije posteno zaradio moze tako pricati,ili potrositi za kupovinu satova.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci