Tagovi

Novine s Marsa

Objavljena zatajena informacija
Godine 2013-e u studenom je javnost obaviještena da je za leta na mjesec jedan astronaut morao ostati na Mjesecu te da ga je kasnije spasila posada broda Mc5vx7 s Marsa. Nakon više desetljeća isti brod je astronauta po noći iskrcao na Zemlju.
Prilikom istrage u kongresu astronaut je svjedočio o brojnim temama života na Marsu od kojih izdvajamo jednu o kojoj je uspio donijeti dokaz-članak iz novina.

Novine na Marsu
Na Marsu je obavezno školovanje do razine doktorata znanosti. Zato novine na Marsu imaju drugačiju zadaću od onih na zemlji.
Novine lažu, iznose neistinite podatke, izmišljaju događaje, ne iznose poznato, uvode riječi i pojmove koji ne postoje, a sve sa ciljem da građani Marsa zadrže i ojačaju mentalnu kondiciju te da imaju visok stupanj razumijevanja događaja na Marsu i u svemiru.

Dokaz s komentarima
Naslov članka je bio: Razlozi ogromnog rasta intergalaktičkog uvoza na Mars.
U članku su bila navedena tri razloga.
1. Pridruživanje intergalaktičkoj uniji je uzrokovalo da se više kupuje od intergalaktičkih dobavljača jer su ukinute carine.
2. Pad industrijske proizvodnje na Marsu koji se već godinama dešava.
3. Eksces sa prisustvom otrova u proizvodima doveo je do otkazivanja ugovora koji se kasnije nisu obnovili.

Astronaut je zatim pred komisijom kongresa komentirao razloge koje su iznijele novine s Marsa i to na način kako tekst razumiju građani Marsa.
1. Te iste novine su tvrdile u dužem razdoblju prije pridruživanja intergalaktičkoj uniji da će pridruživanje omogućiti poduzećima sa Marsa veliko povećanje izvoza.
Stanje industrije na Marsu, koji je kasnio s restrukturiranjem javnog sektora, je zbog toga loše pa ima industrija ima malu konkurentnost i velike cijene proizvoda.
Kada se tome pridruži ukidanje carina ukupan iznos smanjenja troškova u odnosu na domaću nabavu postaje velik stimulans trgovaca za zamjenu domaćih dobavljača inozemnim. (Dakle, novine su bitan razlog "zaboravile".)

2. Pad industrijske proizvodnje se dešava osim zbg smanjenje kupovine kupaca i zbog pada dobiti poduzeća. Dobit poduzeća ovisi o dvije grupe varijabli, kvalitete upravljanja poduzećem te uvjeta iz državnog okruženja.
Uvjeti državnog okruženja na Marsu su među najlošijim u galaksiji zbog toga što su iz neobjašnjivih razloga posljednje vlasti bile negrađanski režimi. Pretjerani porezi, loša javna usluga, javna poduzeća s prevelikim cijenama, korupcija i još više desetaka uzroka smanjivali su dobit poduzeća za 10 do 15 postotaka u odnosu na poduzeća izvan Marsa. (Dakle, novine su u drugoj točki samo izjavile da postoji proces, a «zaboravile» su navesti razloge zbog kojih proces nastaje.)

3. Negrađanski režimi su nedovoljno financirali infrastrukturu kontrole proizvoda i nedovoljno razvijali pravnu zaštitu potrošača.
Ulaskom u intergalaktičku uniju nastala je mogućnost da intergalaktički sudovi presude u korist potrošača Marsa pa su trgovci dodatno stimulirani da kupuju kvalitetnije i manje rizične proizvode, a jeftinije proizvode..
(Dakle, novine su "zaboravile" razlog (loša infrastruktura kontrole proizvoda) i govorile su o učincima razloga (ekscesima).

Zabava
Svaki čitatelj novina na Marsu je tekst protumačio jednako kako i astronaut koji je svjedočio pred kongresom. Građanima Marsa novine su služile za zabavu, bili su bogati i živjeli su više stotina godina pa im je glupost režima koji su privremeno na vlasti služila za sprdanje.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci