Tagovi

Novinarstvo na internetu - Siva zona? Speaker's Corner? Može li ostati nezavisno?

Update: okrugli stol je sutra. Stavljam ovaj tekst opet na vrh naslovnice da vide i ljudi koji to dosada nisu vidjeli. Svi ste pozvani, ulaz je slobodan, diskusija i pitanja su više nego dobrodošla.

Hrvatsko novinarsko društvo, H-ALTER.org i Pollitika.com

pozivaju vas na

Okrugli stol

Novinarstvo na internetu

Siva zona? Speaker's Corner? Može li ostati nezavisno?

Hrvatsko novinarsko društvo, Perkovčeva 2, velika dvorana

utorak 10. ožujka 2009., 17:30-21:00

Kad je 1964. Marshall McLuhan, u svom prvijencu Razumijevanje medija: čovjekovi produžeci objavio medij je poruka, nije se još naziralo koliko je bio vidovit. Kompjutori, mobiteli, iPod i slične naprave doslovno su postali čovjekovi produžeci i osjetila kojima komunicira sa svijetom i drugim ljudima. Zamjenska ruka kojom poseže za bližnjima i za onima na drugom kraju globusa. Internet je medij koji je svijet pretvorio u globalno selo.

Kao medij svih medija, internet je i medij suvremenog novinarstva.

Na ovoj tribini, u jeku već postojeće rasprave o slobodama novinstva i medija, koji zbog komercijalizacije i političke kontrole gube svoju primarnu društvenu funkciju

želimo postaviti pitanja kakvu ulogu u toj situaciji ima i može odigrati internet

i internetsko novinarstvo.

Teme o kojima želimo razgovarati:

Perspektive interneta (inter networking) kao sfere javnosti:

 • vodi li nas internet u globalnu demokraciju, ravnopravnosti, slobodu i solidarnost, ili u novi vrli svijet i potpuno otuđenje?
 • internet u funkciji demokracije i poticanja aktivnog građanstva?

Internet kao medij informiranja i komunikacije:

 • što je to građansko novinarstvo, a što profesionalno internetsko novinarstvo?
 • je li on-line novinarstvo posljednje utočište razuma, slobode izbora, nezavisnosti i slobode od političke i korporativne moći, ili prostor nepreglednog kaosa, informacijske prezasićenosti, neukosti i narcisoidnosti?
 • može li internetsko novinarstvo biti prostor istinskog istraživačkog i odgovornog novinarstva?
 • Regulacija na internetu: zakonodavstvo, kontrola, cenzura, samoregulacija. Situacija u svijetu, slučajevi u Hrvatskoj.

Sva, ili bare neka od ovih pitanja htjeli bismo postaviti na ovoj tribini i razgovarati s kompetentnim sudionicima. Uživo, za okruglim stolom.

Kratki uvodi:
1. dio

 • Zdenko Duka, predsjednik HND-a
 • Reana Senjković, Institut za etnografiju i folklor
 • Vesna Kesić, H-ALTER - on-line novinarstvo
 • Marko Rakar, Pollitika.com - građansko novinarstvo

Pauza
2. dio

 • Željko Peratović, bloger, 45lines i slobodni novinar - zakoni i slučajevi
 • Dražen Dragičević, Pravni fakultet, Zagreb - međunarodna i nacionalna regulativa (pozvan)

Osim uvodničara u razgovoru će sudjelovati i:

 • Toni Gabrić, H-ALTER
 • Tomislav Klauški, Index.hr
 • Domagoj Bebić, Fakultet političkih znanosti
 • Željko Anderlon, Monitor
 • Gordana Vilović, Sveučilište u Dubrovniku
 • Gabrijela Ivanov, cunterview.net
 • Tajana Broz, CESI, Libela
 • RegionalExpress (http://regionalexpress.hr)
 • Igor Roginek, (http://www.brunkovac.com)
 • Helena Puljiz, Varaždinske vijesti (http://www.vzvijesti.com/)
 • Rijeka Danas (http://rijekadanas.com)
 • Ivo Špigel, Perpetuum Mobile d.o.o.
 • Hrvatska blogerska organizacija (HBO)
 • Predstavnici Saborskog odbora za informiranje
 • Predstavnik/ca Agencije za elektroničke medije

I svatko/svaka od Vas koja koristi Internet i želi doprinijeti ovom razgovoru.

Moderator: Krunoslav Vidić, novinar i bloger

Ugasite kompjutore i dođite među blogere i novinare!

Komentari

vesna kesić je napisala

vesna kesić je napisala sjajan članak djelomično inspiriran okruglim stolom

must read jer unosi neke nove argumente na teme o kojima smo ovdje već diskutirali

http://h-alter.org/vijesti/mediji/bauk-interneta-kruzi-hrvatskom

Tko je glasao

Članak je odličan.

Članak je odličan. Elementaran, ali takav i mora biti u našim uvjetima kronično zapuštene političke kulture. Dominantna tema članka je obrana anonimnog govora, utemeljena na poznatim primjerima iz povijesti. Naravno, kao i uvijek do sada, kontrolorima i progoniteljima slobode izražavanja na internetu treba jasno i glasno poručiti: Prste k sebi!

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Pogledao sam maloprije na

Pogledao sam maloprije na blogovim, stranicama i portalima učesnika sinoćnjeg okruglog stola i zamijetio veliku prazninu na temu o kojoj se je želio razgovarati.

Još u doba 60-tih kada sam bauljao novinarstvom važilo je pravilo da u novinarstvu nema ništa starijeg od vijesti od jučer, a tada su se vijesti takoreći prenosile golubovima pismonošama, a ne putem elektronike kao danas.

Zašto ova komentar? Možda zato da se zamislimo o izboru učesnika okruglih stolova.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao
Tko je glasao

Ako se rasprava odvijala kao

Ako se rasprava odvijala kao sto je opisano u ovom clanku iz vecernjeg, onda mi se cini dosta jednolicno i predvidljivo.

Nije da moras biti neki strucnjak da dodjes do zakljucka do kojih ste dosli.

I neznam zasto nisu navedena neka pitanja ili opaske koje su davali gosti, ili su samo navedeni bili za tim stolom?
Kolko sam shvatila mogo je doc tko zeli, niste valjda bili sami?

Neznam, malo mi je ovo sve stihijsko, ne umanjujem vas trud, ali pricate o stvarima koje su u okvirima, trebali biste malo pricat o posljedicama, uhicenjima,tuzbama itd..

Al, eto, kada niste pozvali Margetica, onda me ne cudi.

U petak mozda odem na okrugli stol u Puli pa cu vam javiti svoje dojmove, naravno, necu tamo sjediti ko klada, nego cu pitati, komentirati itd..

Tko je glasao

@Aisha, da upravo tako jer

@Aisha, da upravo tako jer za okrugli stol s toliko "kapaciteta" ova mala crtica u bezgrešnjaku je premalo, pogotovo kada izostanu odjeci iz pera onih koji su pozvani kao gosti.

Evo recimo od Klauškog i društva do sada ni slovce, ali već sam naglasio, ceh je novinarski, a blogerstvo je kao što sam oduvijek tvrdio, trn u njihovom oku!

Osim toga blogeri nisu moćni financijeri "novinarske istine" i senzacionalizma koje im diže tiražu, a blogeri nisu ni oglašivači u novinama, pa zato tko ne maže, nemože ni očekivati da će se voziti!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Citala sam negdje dolje u

Citala sam negdje dolje u komm da ce Peratovic predstavljat ovu "aktivniju" stranu novinarstva..uhicenja,prijetnje i sto god vec spada u to..

Sada me ni ne cudi sto je ovo ispalo tako monotono, jedan "lik" i ostalo "pripovjedaci".

Neznam za druge, ali mene, kao mladu osobu, zanimaju posljedice internet novinarstva, zakulisane igre,prijetnje,uhicenja,afere...pa bi zato radje slusala "likove", nego "pripovjedace"

Smatram da se ostale stvari mogu iščitati i sa interneta i iz knjiga, ali praxa je nesto drugo.

Eto, nista lose, samo moj savjet da ako zelite postici nekakav cilj i siriti ideju o internet novinarstvu kao bitnom spoznajom, usredotocite se na ono sto vas prijeci da u tome postanete jednaki sa real novinarima.

Dakle, koliko god vama mrzak bio Margetic, mislim da je adekvatniji da prica o tome, bez obzira na Peratovica i njihovo ne slaganje. Neka pricaju obojica. Covijek voli cuti obje strane medalje, a vi forsirate samo jednu.

Ovako vam je razmjer 100:1

Tko je glasao

U principu stvar stoji. Niti

U principu stvar stoji. Niti meni se pretjerano ne svidja ideja kada se elementi koji su de facto dio main streama govore o nekoj buducnosti. Ti elementi naime sa razlogom su main stream. Jer njihovo vrijeme je tu, a buducnost po obicaju nije u main streamu.

Tako sam uvijek sklon slusati i gledati siru sliku, relativno marginalne pojave koje imaju jak integritet, s obzirom da su te pojave pojave sa snaznim potencijalom promjene.

No, kada govorimo o Margeticu, postoji jedan bitan problem. Osobno sam upoznao Margetica prije nekih 3-4 godine. Pisali smo na istom desnicarskom forumu koji je btw netom ugasen kada je Glavas koliko se sjecam uhicen.

Na tom forumu, Margetic me je osobno prozivao UDBASom (jer on zna ciji sam etc) zbog otvaranja pitanja politickog oprosta UDBI, sto je medju desnicarima veliki no, no, no. No, s obzirom da nisam sklon dogmama, vec argumentima i utvrdjivanju stvarnosti, inzistirao sam na tom pitanju, dok je Margetic to iskoristio u forumski linc protiv mene.

Na svako moje pitanje, on je odgovarao kako sam ja Udbas, provokator i ko zna sta sve ne, inzistirao je kod ekipe da me ne slusa, forsirao je etiketiranje, a neke cudne prijetnje pocele su mi stizati i van sfere interneta bas tada.

E sad. Ako jedan Margetic moze na temelju samo otvaranja pitanja pokrenuti javni linc i zatvaranje bilo kakve komunikacije bez bilo kakvog stvarnog argumenta, vec samo na temelju negove oportune sklonosti da se neka pitanja ne propituju (pitanja koja mu ne pasu iz nekog razloga, no to me se ne tice), onda ja ne mogu reci da se radi o vjerodostojnoj osobi.

Margetic me je oportuno prozvao Udbasem, inzistirao je na tome i prebacio je cijeli diskurs na ad hominem. A kada netko to napravi, tada kod mene gubi zadnju trunku vjerodostojnosti za jako jako duga vremena. Taj neko mora proci kroz opaku katarzu da bih ga poceo dozovljavati kao osobu cijoj rijeci mogu na bilo koji nacin vjerovat.

Stoga, kada kazes Margetic, ja ti odgovorim. Lazov, kognitivno deficijentan lik ili samo uzasno oprtun. U svakom slucaju ne netko tko bi mogao govoriti o bilo cemu, jer mu doslovno APSOLUTNO NISTA ne vjerujem.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Iako se autor/autorica ovog

Iako se autor/autorica ovog teksta potpisao/potpisala sam inicijalima ič, treba mu/joj odati priznanje za korektnost prikaza i držanja fokusa na temi okruglog stola, koja je bila o odnosu novinarstva i interneta. To se sve rjeđe viđa u našim mainstream medijima pa je tim važnije pohvaliti.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Hvala na informaciji. Jutros

Hvala na informaciji. Jutros sam tražio informacije o tome, pa i na "bezgrešnjaku", ali nisam ništa našao.

S obzirom na listu pozvanih, i nakon zavidnog uspjeha okruglog stola u Europskom domu, očekivao sam više odjeka.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

ovo je bila strukovna priča

ovo je bila strukovna priča s drukčije postavljenim kriterijima

Tko je glasao

Dobar dan, Iako nije

Dobar dan,
Iako nije direktno vezano uz temu okruglog stola, da li ce se moci g.Z. Anderlona pitati po kojem kriteriju bira tzv. "moderatore" na svom Forumu (posebno na pf Politika) ili je jedini kriterij sto nepismeniji i neobrazovaniji to bolji?

Tko je glasao

samo da napomenem, imamo

samo da napomenem, imamo promjenu predavača

umjesto prof. Davora Derenčinovića govoriti će prof. Dražen Dragičević

Dražen Dragičević predstojnik je Katedre za pravnu informatiku. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu zaposlen je od 1994. godine kao asistent na Katedri za statistiku i informatiku. Od 2004. član sam Akademije pravnih znanosti Hrvatske, a iste godine imenovan sam predstojnikom Katedre za pravnu informatiku i voditeljem Ureda za informatizaciju Pravnog fakulteta u Zagrebu. U razdoblju od 1999. do danas objavio je samostalno ili kao koautor više znanstvenih radova. Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu imenovan sam 2004. voditeljem nastave iz predmeta «Informatičko pravo».

Tko je glasao

Mrak, i da javno

Mrak,

i da javno odgovirim!

KONAČNO uz sazivače skupa pojavila se POLLITIKA. COM.

Možete razgovarati za okruglim stolom sa mnom ili bez mene, kao članom POLLITIKA. COM.

Da li tražim nešto?
Oprosti, sudionik razgovora s predikikaturom 4. gen. zbora, 2 akademika hazu (nije tipfeler, iz razreda književnosti), i još ponešto, i ponešto traži ...
NE ZANIMA NAS! MI SMO OKRUGLI STOL!
N e č e m o upadnjake, koje ne poznajemo za našim okruglim stolom. Priznali samo POLLITIKA. COM. i što hoćete više!

Tko je glasao

I natavno, MRAK, uspio si,

I natavno,

MRAK, uspio si, zamisli, POLLITIKA.COM. je suorganizator OKRUGLOGA STOLA - čega li to?
I "nalazli" se na tom "stolu" - T K O ?

Tko je glasao

malo sam šetao po webu i

malo sam šetao po webu i našao par linkova...do utorka ima vremena pročitat...:)

internet novinarstvo :
jurman, drudge, pulitzer, nebojsa, o novinarstvu, zlatko, anketa

sloboda govora :
barbrook, frontier, nebojsa, seo, mladi

Tko je glasao

AKO JE U PITANJU 500,00 KUNA

AKO JE U PITANJU 500,00 KUNA PUTNIH TROŠKOVA ZA DOLAZAK DAMIRA NA OKRUGLI STOL MOLIM DA MI JAVITE ADRESU NA KOJU ĆU VEĆ SUTRA POSLATI NAVEDENI IZNOS!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

BTW, tko je Davor

BTW, tko je Davor Derenčinović i kakve on ima veze sa gradjanskim novinarstvom? Nisam cuo za njega, pa me interesira, jeli.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

davor derenčinović drži

davor derenčinović drži katedru na pravnom fakultetu koja se bavi primjenom prava u medijima (ili tako nekako), nema osobe koja bi o pravu na internetu trebala znati više od njega, barem s akademske strane

Tko je glasao

Možeš li dati neki link?

Možeš li dati neki link? Naime, malo prije sam pregledala web stranicu Pravnog fakulteta u Zagrebu i nisam našla niti takvu katedru niti takav predmet (ni kao izborni). Možda sam nešto propustila, ali ako nema osobe koja bi o "pravu na internetu" znala više od njega "s akademske strane", onda sigurno na webu postoji neki trag o tomu. Jedino ako se s internetom ne bavi iz aspekta kaznenog prava, ali to je neka sasvim druga priča (bliža Borovcu IMO).

nemesis

nemesis

Tko je glasao

pravo ima katedru za

pravo ima katedru za informatiku

Tko je glasao

A za nadati se da nije

A za nadati se da nije kazneno pravo ucio kod Josipovica !

Tko je glasao

Da,

Da, i?

http://www.pravo.hr/PI/opce_informacije

nemesis

ps
Čovjek je objavio dva rada koja bi se mogla dovesti u vezu s internet pravom. Jedan se tiče dječje pornografije, a drugi autorskih prava. S obzirom da je stručnjak za kazneno pravo, pretpostavljam da će o kleveti govoriti iz tog aspekta. Međutim, to je premalo i neodgovarajuće da bi ga se moglo smatrati apsolutnim autoritetom za pitanja slobode izražavanja na internetu (koja se u suvremenom svijetu razvijenih demokracija razmatra u okvirima ustavom zajamčenih građanskih sloboda i građansko-pravnih procedura).

nemesis

Tko je glasao

to je premalo i

to je premalo i neodgovarajuće da bi ga se moglo smatrati apsolutnim autoritetom za pitanja slobode izražavanja na internetu

Sumnjam da je i napisao sve radove koji postoje predstavljalo argument da se nekoga smatra apsolutnim autoritetom za pitanje slobode izrazavanja na internetu.

No, mene druga stvar interesira, s obzirom da mi djelujes kako tako upucen u pravne okvire. Tko bi po tebi, ajmo reci, koji konkretni pojedinci bi bili kompetentniji govoriti o ovoj temi sa pravne strane i zbog cega bi to bilo uopce bitno, po principu razlikovanja.

Pretpostavljam da zakoni nisu u koliziji jedni sa drugima, pa tako mi nije jasno gdje bi tocno mogao nastati problem ako osoba koja se bavi kaznenim zakonom govorila o slobodi interneta.

Koje su to informacije koje bi nam dobro dosle, a koje navedena osoba mozda nema i koje su to osobe koje barataju tim ifnormacijama, cisto radi nekog potencijalnog sljedeceg okruglog stola ili tome slicno.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

gale, ako se prati kontekst

gale,

ako se prati kontekst govora o internetu u Hrvatskoj, onda se može uočiti da je na prvom mjestu cyber kriminal pa senzacionalističke objave pa manje senzacionalističke objave pa onda socijalne mreže, a gotovo nikad se o internetu ne govori kao o mediju javne komunikacije (građansko novinarstvo) i oblikovanja javnog mišljenja, a da o internet demokraciji ne govorimo. Ima mnogo razloga zašto je to tako, ali ne najmanje važan je i taj da smo jedna od zemalja koje klevetu i uvredu tretiraju kao kriminalne delikte, za čije počinjenje se pod određenim uvjetima može završiti u zatvoru.

Moj prigovor pozivanju prof. Derenčinovića temelji se na drugačijem pristupu internetu i slobodi izražavanja na njemu. O tomu sam već puno pisala i komentirala, ali ukratko, smatram da izražavanje ne bi trebalo ograničavati kaznenim zakonom, nego bi ga trebalo regulirati građansko-pravnom procedurom. Umjesto da se iscrpljujemo u diskusijama što je kleveta, mogli bismo se baviti širenjem horizonata tumačenja ustavnih principa koji građanima jamče sudjelovanje u javnim poslovima, okupljanje, peticiju i slobodu izražavanja mišljenja. U taj horizont treba staviti i pitanje zaštite anonimnih komentatora/ica na internetu.

Dakle, ako se želimo pomaknuti s točke u kojoj se na internet primarno gleda kao na nešto "što kvari našu djecu", bilo bi dobro pozvati stručnjake za ustavno ili građansko pravo. Zvati kaznjenjaka ti je kao da pozoveš svećenika da drži predavanje o seksu. Umjesto slobode, takvi govore o ograničenjima i opasnostima. Po meni, to je znak da je ovo naše društvo još uvijek sputano naslijeđenim strahovima. A najveći strah je strah od slobode.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Dakle, ako se želimo

Dakle, ako se želimo pomaknuti s točke u kojoj se na internet primarno gleda kao na nešto "što kvari našu djecu", bilo bi dobro pozvati stručnjake za ustavno ili građansko pravo. Zvati kaznjenjaka ti je kao da pozoveš svećenika da drži predavanje o seksu. Umjesto slobode, takvi govore o ograničenjima i opasnostima.

Dobra usporedba. :-)

No, tko bi onda imenom i prezimenom po tebi mogao predstavljati osobu koja bi bila kompetentna sagledati pitanje gradjanskog novinarstva iz neke sire, ustavno znacajnije perspektive?

Cisto idejno za neki iduci okrugli stol.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Što se profesora tiče,

Što se profesora tiče, recimo: prof. Dika, prof. Smerdel, prof. Uzelac, prof. Pađen...., a od pravnika: Vesna Alaburić, Beti Korać Zuppa, Orhideja Martinović itd.....

nemesis

nemesis

Tko je glasao

ja mislim da bi morala

ja mislim da bi morala ponovno pročitati koja je tema okruglog stola

Tko je glasao

Svaka čast na odgovoru,

Svaka čast na odgovoru, mrak!

nemesis

nemesis

Tko je glasao

BTW, tko je Davor

BTW, tko je Davor Derenčinović i kakve on ima veze sa gradjanskim novinarstvom? Nisam cuo za njega, pa me interesira, jeli.

Za jednog internet aktivista i stručnjaka za internet djelovanje pokazuješ pomalo preveliko nesnalaženje na istome. Pitam se znaš li se sam spojiti na internet ili ti i za to treba pomoć?

Čuo si za www.google.com ikada? :)

Ovo što piše plavo trebaš prepisati u onu dugačku bijelu trakicu gore, da ne bi bilo zabune.

Tko je glasao

Zanima me zasto nije pozvan

Zanima me zasto nije pozvan Domagoj Margetic. Da li je to zbog njegove ne trpeljivosti sa Zeljkom Peratovicem ili?

Cisto me zanima, jer Margetica smatram kvalitetnim novinarom i zaista osobom koja moze dosta pridonjeti ovoj diskusiji pa mi je cudno da ga nekako nema na popisu.

Tko je glasao

@aisha, imaš li ti

@aisha, imaš li ti informaciju da je ministar policije tužio Domagoja MArgetića kao blogera i kao što su obojica najavljivali? Je li Margetić dobio tužbu ili nije? Održava li se taj postupak. Nešto sam u večernjaku i Novom listu pročitao da je jučer tužitelj Karamarko svjedočio u postupku protiv mene. Je li započeo postupak protiv Margetića? Šuti li Margetić o tome pazeći da ne povrijedi norme novoga ZKP-a. Pazi li Margetić da ne povrijedi zakon otkada je osuđen zua otkrivanje identiteta stotinjak zaštićenih haških svjedoka u Haagu i u Jastrebarskom za prevaru u gospodarskom poslovanju, a vezano za ribnjake u Pisarovini?
Mislim, ja nikakve veze s Margetićem nemam. Čak nas ni ministar unutarnjih poslova ne tretira jednako, iako nas javno trpa u isti koš, a i meni znao javno podmetati gluposti o koje je o njemu pisao Margetić. Vidjeti intertvju s Karamarkom za 101.


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Ja nikada nisam pisao da je Karamarko prešao na islam, da šverca oružje Iranu, da je i nije član Opus Deia. To su vjerojatno neistine koje odgovaraju onome protiv kojih se iznose, a kako bi se iznositelja svrstalo, uguralo među istinske disidente. Poznato iz vremena UDBA-e, kaj ne?!

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Informacije koje imam o

Informacije koje imam o Margeticu drzim za sebe.
Ne vidim smisla da ja vama sada odgovaram na tako bitna pitanja.

A vidim da vi jako dobro poznajete margetica pa zasto ga ne pitate sami?

Tko je glasao

morala bi ozbiljno poraditi

morala bi ozbiljno poraditi na svojoj ljestvici vrijednosti jer je ona ozbiljno raštimana

Tko je glasao

To nije odgovor na moje

To nije odgovor na moje pitanje.

Tko je glasao

nije, to je dijagnoza ali je

nije, to je dijagnoza

ali je odgovor skriven u toj rečenici
domagoj margetić niti po jednom kriteriju nije relevantan za temu

Tko je glasao

a tko je postavio kriterije

a tko je postavio kriterije i tko je odlucio da on nije relevantan?

zanima me, jer onda ova ispada skup poput politicarskih skupova..pozovimo svoje prijatelje i rodbinu a sve koji misle drugacije izostavimo? ili se varam?

Tko je glasao

Margetic je lazovcina nulte

Margetic je lazovcina nulte kategorije. To ti govorim iz svojeg osobnog iskustva.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Margetic je lazovcina nulte

Margetic je lazovcina nulte kategorije. To ti govorim iz svojeg osobnog iskustva.

Zato što se nije učlanio u puljiwiki?
Zašto ne podijeliš to svoje osobno iskustvo s dobrim ljudima, recimo onako kao što si "dokazao" da sam ja lažljivac, provokator i nevjerodostojna osoba, a nakon toga meni karma ovdje raste li, raste. :)

Tko je glasao

@gale, slažem se, ali nebi

@gale, slažem se, ali nebi bio jedini te vrste među pozvanima.

Znam da je teško svima ugoditi, ali recimo izostavljanje Fintića s okruglog stola samo potvrđuje sumnju da ceh ipak gradi barijere, a ne mostove!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

sorry, no jesi li pročitao

sorry, no jesi li pročitao temu okruglog stola?
po kojem kriteriju je fintić relevantan za bilo koje od pitanja koja su gore spomenuta

(osim toga, pitanje regulacije tj. dosadašnju praksu će izložiti Željko i ona će zasigurno uključiti i slučaj Fintić)

Tko je glasao

Da štovani kolega mrak,

Da štovani kolega mrak, pročitao sam temu okruglog stola i čisto laički gledano Damir Fintić je žrtva tuđeg komentara kojeg nije cenzurirao, čime je u svakom slučaju stekao kvalifikaciju da govori o:

1. internetu u funkciji demokracije i poticanja aktivnog građanstva?
2. što je to građansko novinarstvo?
3. je li on-line novinarstvo posljednje utočište razuma, slobode izbora, nezavisnosti i slobode od političke i korporativne moći, ili prostor nepreglednog kaosa, informacijske prezasićenosti, neukosti i narcisoidnosti?
4. Regulacija na internetu: zakonodavstvo, kontrola, cenzura, samoregulacija.

Osobno smatram da je u razvoju građanskog novinarstva i blogosvere Damirov Vukovarac.net dao više doprinosa, nego što su doprinosi nekolicine povaštenih gostiju okruglog stola, i upravo iz toga ga je razloga trebalo uništiti.

Politika i koruptno pravosuđe su se pobrinuli da na primjeru Fintića utjeraju strah u kosti kritičnom glasu javnosti, koji su na internetu dobili mogućnost izraziti ono što ima javni mediji i profesionalni novinari ne dozvoljavaju javno reči, iako se ti profesionalni novinari, za razliku od Damira mogu pozvati na tajnost izvora svojih informacija, zbog čega i u slučaju da su objavili navode iz komentara zbog kojeg je Fintić progonjen, nebi odgovarali.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

mislim da sam se krivo i

mislim da sam se krivo i vrlo nespretno izrazio (a moram priznati da me ta cijela tema inače iritira iz poznatih razloga pa sam reagirao i oštrije nego što sam htio ali i smio)
nemam apsolutno ništa protiv da damir (ako može) dođe na skup i sudjeluje, dapače
predviđeno je da njegov slučaj (kao i ostale) izloži Željko Peratović

moje je samo mišljenje da nema potrebe staviti ga u poziciju govornika, upravo zbog toga što želimo maksimum vremena provesti na diskusiji sa svim zainteresiranim ljudima u dvorani (i zato su nabrojani i pozvani gosti)
za govornike je predviđeno vrlo malo vremena, otprilike donji minimum da izlože temeljni okvir i teze a onda sve ostalo prepuštamo (moderiranoj) diskusiji

Tko je glasao

predviđeno je da njegov

predviđeno je da njegov slučaj (kao i ostale) izloži Željko Peratović

Svaka čast Peratoviću. Ne sumnjam da će on dobro prezentirati "slučaj Damira Fintića". Ali zašto ste onda pozvali HBO? Pitam to, jer sam slične sheme, kao feministička aktivistkinja, gledala i proživljavala godinama (prvo te optuže da manipuliraš s ljudima radi svojih interesa, dakle, etiketiraju te da bi ti oduzeli legitimitet da govoriš, a onda instaliraju vlastiti interes kao opći, a sebe kao jedine legitimne da o predmetnoj stvari govore). Deja vu....

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Ne znam kako bi Mrak mogao

Ne znam kako bi Mrak mogao oduzeti legitimitet bilo kome s obzirom da Mrak smatra kako udarac na Fintica nema veze sa slobodom govora. To istina postavlja u pitanje Mrakovu opcenitu kompetentnost da govori o temama vezanim za slobodu govora na internetu, a mozebitno i o samom gradjanskom novinarstvu kao takvom.

No, mozda ce se naci i netko kompetentniji od Mraka na tom skupu, sto bi istina bilo i prilicno korisno za suvislost cijele price.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

@ nemesis (prvo te optuže

@ nemesis
(prvo te optuže da manipuliraš s ljudima radi svojih interesa, dakle, etiketiraju te da bi ti oduzeli legitimitet da govoriš, a onda instaliraju vlastiti interes kao opći, a sebe kao jedine legitimne da o predmetnoj stvari govore)

@ gale
Ne znam kako bi Mrak mogao oduzeti legitimitet bilo kome s obzirom da Mrak smatra kako udarac na Fintica nema veze sa slobodom govora. To istina postavlja u pitanje Mrakovu opcenitu kompetentnost da govori o temama vezanim za slobodu govora na internetu, a mozebitno i o samom gradjanskom novinarstvu kao takvom.

Tko je glasao

no, ja , kao predstavnica

no, ja , kao predstavnica su-organizatora H-altera, bih se ovdje "disagree" sa štovanim Mrakom i složila da je nepozivanje Fintića greška ili propust, iako će o njegovom slučaju svakako biti riječi. stvar je (i) u tome da nema para za plaćanje ljudima putovanja. on je, u svakom slučaju, dobrodošao ako može doći.

Tko je glasao

AKO JE U PITANJU 500,00 KUNA

AKO JE U PITANJU 500,00 KUNA PUTNIH TROŠKOVA ZA DOLAZAK DAMIRA NA OKRUGLI STOL MOLIM DA MI JAVITE ADRESU NA KOJU ĆU VEĆ SUTRA POSLATI NAVEDENI IZNOS!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

pa možda njemu samome?

pa možda njemu samome?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci