Tagovi

Novinar služi javnosti, kao što odvjetnik služi klijentu. I zato mora biti zaštićen

Željka Peratovića upoznao sam 1990-ih kao kolegu novinara. Imao sam ga priliku sretati i s razgovarati u razdoblju 2000.-2001., u prvoj postavi tjednika "Fokus", kojeg je vlasnik Marinko Mikulić, u kojoj je on bio zaposlen a ja bio stalni suradnik. (Kasnije je ta ekipa rasturena kada je Mikulić odlučio radikalno promijeniti političku orijentaciju. Peratović je dobio otkaz, sud je odlučio da je to bilo nezakonito i da treba dobiti odštetu, ali evo za šest godina presuda još nije postala pravomoćna.) Posljednjih godina obojica smo blogeri, on naravno mnogo uspuješniji, tu je prebacio i osnovu svoga rada.

Teme kojima se on bavi, kojima se započeo baviti ubrzo nakon prvih novinarskih dana, kad je kao žutokljunac 1991. postao ratni izvjestitelj (a ja sam tada bio aktivan kao pacifist, dok su neki moji prijatelji bili u HOS-u, i ostali su mi prijatelji), nisu mi nimalo bliske. Tim se mučnim temama nema smisla baviti kao amater jer je nemoguće probiti se kroz naslage intriga i manipulacija. Tako ostaje jedino nada, da postoji netko kome možeš povjerovati da mu je stalo do prave istine, a nije sudionik u špijunskim igrama, koje su tako uzbudljive i glamurozne kada ih gledamo u filmovima i TV serijama, a tako jadne, otužne i banalne u stvarnom životu.

Na osnovu ono malo što ga poznajem, i ono malo više što sam njegovova čitao, zaključujem da je Željko Peratović prije svega "rasni" novinar, odan stručnim i etičkim načelima svoje profesije. Bavi se najtežim mogućim novinarskom poslom - vrlo je rijetki oni koji se u to usude upustiti, a još riježi oni koji ustiji opstati - i ostati novinari.

Njegovo uhićenje skandalozan je udar na novinarstvo kao profesiju i zaslužuje odlučnu javnu osudu. Posve je nevažno koji je bio pravi povod i kome je na žulj konkretno stao. Ne želim ulaziti u amaterske spekulacije o tome (radije gledam filmove, kad hoću tu vrstu zabave, a to i drugima srdačno preporučam).

Dakako, naša je dična policija opet pokazala svoju tragičnu profesionalnu nesposobnost (jedan od razloga što se tako ljute je vjerojatno i ljubomora na novinare, koji su u svojoj profesiji uspješniji). U srijedu ujutro upadaju Peratoviću u stan, a tek u četvrtak popodne dolaze na Novu TV i zahtijevaju, da se sporni članci maknu sa servera (Zaustavite internet!) Dakako, da su ih gomile ljudi u međuvremenu več skinule i sačuvale i slale dalje. U ova dva dana pročitalo ih je daleko više ljudi, nego što bi to bilo da nisu bili izbrisani. A naravno i brojne druge dokumente i članke, koje je Peratović na svom blogu objavio.

Kao da pokušavaš curenje vode kroz rupu na brani zaustaviti tako, da srušiš branu. ;->

U pitanju je sukob načela, povod je nevažan. Sukoba autoritarnog "državnog razloga" s etikom i poslanjem novinarskoga zanata. Novinar je, jednostavno, dužan objaviti sve informacije do kojih dođe, a smatra da je interes javnosti, da one budu objavljene. Ako državne službe smatraju da neke informacije ne smiju biti objavljene, neka se trude, da ih novinari ne doznaju. Ako loše rade svoj posao - novinari nisu krivi. Neka počiste u svojim redovima. Izvrsno komentira Inoslav Bešker (čiji komentar u cjelini preporučam za čitanje)

Jadna je država koja ne zhna čuvati svoje tajne, nego bi to morali za nju činiti novinari, ucijenjeni zatvorom.

Novinar radi u interesu javnosti onako, kao što odvjetnik radi u interesu svojeg klijenta. Ako policija hapsi novinara zato jer radi svoj posao, to je jednako, kao da tužitelj ima pravo na sud tjerati branitelja. Bilo je nažalost takvih političkih sustava i ima ih i danas.

Da bi ga se kao novinara diskriminiralo, plasirane su optužbe da Željko Peratović zapravo djeluje kao agent britanske obavještajne službe MI 6, i namjerno širi lažne informacije u njihovom interesu i po njihovom nalogu. Ako imate dokaze da je tako drastično kršio novinarsku etiku i hrvatske zakone, gospodine Turek i druga gospodo, onda, molim, na sud s njim pod tom optužbom, a ne zbog nečeg desetog s čime MI 6 sigurno veze nema!

Komentari

Ma hajde, još će

Ma hajde, još će Peratović postati hrvatska Anna Politkovskaya. O tempora, o mores... :-/

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Nema razloga da postane

Nema razloga da postane Politkovskaya, a da netko ne bi postao Politkovskaya treba podržati i Peratovića i slične slučajeve.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Dakako, naša je dična

Dakako, naša je dična policija opet pokazala svoju tragičnu profesionalnu nesposobnost (jedan od razloga što se tako ljute je vjerojatno i ljubomora na novinare, koji su u svojoj profesiji uspješniji).
Kakve veze ima policija s tim. Ti dečki samo izvršavaju naređenja koja im dolaziju od gore. Onaj ko je to sve pokrenul ima puno uticaja i izgleda da je visoko u politici.

Tko je glasao

Uvijek ima igara i igri iza

Uvijek ima igara i igri iza igri. Držimo se mi načela!

Kakve veze ima policija s tim. Ti dečki samo izvršavaju naređenja koja im dolaziju od gore. Onaj ko je to sve pokrenul ima puno uticaja i izgleda da je visoko u politici.

Pa, kao što rekoh, ne bih se upuštao u amaterska nagađanja tko je zapravo moćnik koji je ovo pokrenuo. To je kvaka sa tim krugovima, uvijek postoje igre i igre iza igara. Evo recimo, mnogi su sada graknuli protiv Sandareda i HDZ-a. A možda iza svega zapravo stoje simpatizeri ili plaćenici SDP-a ("dvostruku agenit") koji vrše subverziju protiv protivnika!? Mogao bih izbaciti još par hipoteza bez truda.

No, riječ je o profesionalnom poslu kojeg "ti dečki" obavljaju. Ako su htjeli biti učinkoviti, trebali su napraviti kako rekoh, već u srijedu ujutro.

A možda zapravo i nisu htjeli? Možda glume trapave, jer im se zapravo ne sviđaju naređenja koja dobijaju? A možda je pak Peratović samo pijun u ovoj priči, galama se diže da bi se nešto drugo, bitnije zataškalo? Ili da se neki pravi neprijateljski špijuni namame? Ili pak da se pravi špijuni prikriju?

Prelako je tako stvarati hipoteze, zapleteš se i izgubiš ono bitno. Držimo se načela koja valja braniti.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Vratili se bumo mi jedan dan

Vratili se bumo mi jedan dan na ovu temu, onak amaterski.

Tko je glasao

Naravno, ali uz pivo!

Naravno, ali uz pivo! :)

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

ali pivo valjda mora biti u

ali pivo valjda mora biti u zelenoj flaši, kaj ne?

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Nemam niš protiv. Mrak me

Nemam niš protiv. Mrak me je zeznul, mislil sam da bu napravil godišnjicu dok sam bil doma. No sve zabadav.
Još nekaj ti bum priznal, uvjek sam simpatiziral zelene i kad su u Njemačkoj počeli s radom. Pokušavam maksimalno čuvat prirodu.

Tko je glasao

Ma nije problem kaj mi

Ma nije problem kaj mi diskutiramo amaterski. Pa i jesmo amateri. Ali ONI nisu amateri i ne bi smjeli postupati ovako amaterski!!

Tko je glasao

Jasno da novinari moraju

Jasno da novinari moraju biti zaštićeni kao i odvjetnici, jasno ako se ne radi o sustavnom namjernom blaćenju nekoga kome se ne omogućuje da prikaže svoju stranu problema.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci