Tagovi

Novi poticaji za maslinovo ulje

Ministar Cho je opet u ofenzivi. S obzirom da su izbori tako blizu, gotovo "iza kantuna", pravi je momenat za stvaranje slike kako njegovo ministarstvo čini velike napore da pokrene stvari nabolje u domaćoj poljoprivredi.
Posljednji primjer u nizu je najava da će biti promjena u sustavu poticaja za maslinovo ulje. Iako je, za sada, riječ samo o najavi, vjerojatno će adekvatnim ekspresnim promjenama zakona to i odraditi jer svi trebaju znati da je to uradio - ZNA SE tko.

Ukratko se radi o slijedećem: svaki maslinar koji je u Upisniku i ima registrirano OPG (Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) za svaki kilogram prerađenih maslina će dobiti 1 kunu, a za svaki kilogram legalno prodanog ulja maslinovog dobije: a) ako je ekstra djevičansko 10 kn/kg, b) a ako je djevičansko 5 kn/kg.

U odnosu na dosadašnji model ovaj najavljeni nema posebnih prednosti za maslinare. Poticaj za prerađenu količinu je isti kao i do sada (spomenuta 1 kn/kg), kao i za ekstra djevičansko ulje (10 kn/kg), novost je da se uvodi poticaj za djevičansko ulje (5 kn/kg). Objektivno sagledavajući cijelu priču pozitivne pomake bi mogli imati jedino otkupljivači ulja za koje se također uvode poticaji: 7 kn/kg otkupljenog ekstra djevičanskog i 3 kn/kg djevičanskog ulja. Ipak, upitan je odraz ovih mjera na cijenu ulja na tržištu iz niza razloga: 1) jako sivo tržište na kojem cijena ovisi o nizu faktora, 2) maloprodajnih cijena maslinovog ulja diktiraju trgovci sistemom rabata i politikom marži.
Izračun cijene ulja kod proizvođača je slijedeći:

- otkupna cijena ekstra djevičanskog ulja: 40 kn/kg ili 36,80 kn/litra
- boca, etiketa, čep, rad, ambalaža: 6 kn/boci od 1 litre
- prijevoz (do kupca): 1,50 kn/boci
- zarada: 5 kn/boca
____________________________________________________________

Proizvođačka cijena koštanja: 49,30 kn/boci od 1 L.

Po ovom izračunu maloprodajna cijena domaćeg ulja će biti oko 80,00 - 85,00 kn, a sada je oko 90 kuna. U isto vrijeme maloprodajna cijena uvoznog ekstra djevičanskg ulja je oko 70,00 kn, a kada je na akciji onda je oko
55,00 kn, a ponekad i manje.

Državna premija od 7 kn/kg je neutralna stavka jer služi za pokriće troškova prijevoza maslina do uljare, otkupa ulja, prerade i skladištenja i nije realno da će itko radi toga znatnije promijenti izračun proizvođačke
cijene ulja, a time i veleprodajnu cijenu prema kupcima.

Najvažniji dio priče o maslinovom ulju je način formiranja cijena kod kupaca (trgovački lanci). Ono na čemu se temelji kvalitetan ili manje kvalitetan odnos između proizvođača i trgovca je rok plaćanja i iznos rabata. Što je duži rok plaćanja (valuta) i veći rabat to je kupac zadovoljniji. Jednom kada su započimali suradnju odnos je bio takav da su proizvođači odobravali trgovcima rabat takav da su mogli poslovati bez problema jer su imali dovoljnu razliku u cijeni. Kako se svake godine obavljaju pregovori o komercijalnim uvjetima, tako su trgovci tražili sve veće rabate i počeli zadirati u dio cijene iznad pokrića troškova koji je omogućavao proizvođačima zaradu. Proizvođači su bili prisiljeni dizati veleprodajne cijene, a trgovci su, posljedično, počeli dizati maloprodajne cijene ulja. Način na koji trgovci izračunavaju maloprodajne cijene ulja je posebna priča. Na to nije moguće uticati javnom prepiskom već nekim drugim metodama pa o tome neću detaljnije.

Uglavnom, mentalni sklop trgovaca i njihova poslovna politika je drugi osnovni razlog zašto je domaće ulje skupo. Prvi razlog je puno dublji i kreće se u sferi proizvodnje: mali posjedi, nesređeni vlasnički odnosi, gotovo da i nema navodnjavanja, ručno branje, dosta ljudi je izvan sustava poticaja, neadekvatna porezna politika, nema poticaja na otkup ploda masline, ne potiče se podizanje maslinika ako čovjek sam uzgoji sadnice (što je tradicija u mnogim maslinarskim područjima, pogotovo kada se sade domaće autohtone sorte) a trebalo bi omogućiti barem sufinanciranje krčenja zemlje bagerima (pod uvjetom da čovjek ima OPG).

Da tu nešto ne štima dokaz su i sve glasnije najave ministra da će se prolongirati obveza ulaska maslinara u sustav poreza na dohodak, odnosno PDV-a jer kad bi se toga pridržavalo, onda nitko ne bio dobio poticaj. Još postoji niz "grijeha" ministra i njegovog ministarstva, a koje maslinari "ne vide", da nabrojim samo najveće: dozvoljava se uvoz maslinova ulja u rinfuzi i prepakiravanje u Hrvatskoj (pa onda "proizvođači" stave natpis"Product of Croatia" i "Proizvedeno u Hrvatskoj") bez da navode porijeklo ulja pa se tako varaju kupci, pojedini kriteriji za ostvarivanje poticaja su van pameti (pogotovo odredba vezane za posjedovanje zemlje jer svi znamo u kakvom su stanju zemljišne knjige (u Dalmaciji je to katastrofa), a da ne kažem da penzioneri moraju staviti penziju u mirovanje kada prijavljuju OPG! ).
S obzirom da se cijela priča oko "novih" poticaja odigrava tik pred izbore, jedino preostaje da rezignirano komentiram da se sve radi isključivo u svrhu prikupljanja glasova, a ne da se potakne otkup domaćeg ulja. Za značajnije povećanje otkupa i prodaje (i izvoza) domaćeg maslinovog ulja bit će potrebno iznaći cijelovita riješenja za niz područja.

Jakša Najev, Marina

Komentari

U vom postu je zapravo

U vom postu je zapravo sadržana sva promašenost strategije poljoprivrede u HDZ politici. Ako se to nešto uopće može nazvati strategijom. Ovdje je lijepo primjećeno da je najveći problem proizviđača maslina, usitnjenost, i neopremljenost proizvođača. A od 1990, kad kada je HDZ došao na vlst, ide se ka uništavanju velikh kombinata, kao socijalističkih mastodonata. Nasatla je gužva oko preuzimanja zemlje unjihovom vlasništvu, uglavnom posjedi su maksimalno usitnjeni. Druga posljedica toga je neznanja. Naime, u kombinatima je bio uposlen značajan broj agronoma, koji su znali nešto poljoprivredi. U malim obiteljskim gospodarstvima u 90% slučajeva nema ne agronoma, ni poljoprivrednog tehničara. Oni imaju znanje koje se prenosi s koljena na koljeno. Posljedica toga je smanjenje prinosa, učinkovitosti i sl. Oni nemaju ni želje ni mogućnost pratiti svjetske trendove u poljoprivrednoj proizvodnji, pa je i tehnologija zastarjela. Naravno, pa organizirana je savjetodavna služba. Da, jeste, i u njoj zaposleni većinom neiskusni mladi ljudi, koje seljak pojede za doručak.
I danas imamo situaciju opisanu u ovom postu. Mala obiteljska gospodarstva bez ekonomske snage da unaprijeđuju proizvodnju i prate tehnologiju, bez stručnog kadra i usitnjenog posjeda.
Problem je očitiji kod proizvodnje žtarica, đpšeice i kukuruza. Taj dio spada u stratešku politiku države, poput obrane, energetike. Međutim, mi ne možemo kontrolirati ni upravljati tom proizvodnjom, i svako ljeto imamo proteste oko cjene, politikantstvo oko otkupa. A temljena je stva, da netko ne može živjeti cijelu godino od prihoda ostvarenih na desetak hektara žita.
Naša poljoprivreda je neučinkovita i ekonomski neisplativa. Slijedeći tko osvoji vlast, svakako bi morao napraviti ozbiljne zahvate u ovom djelu, i okrupniti proizvodnju, uposliti agronome, i dati poticaje na praćenje tehnologije proizvodnje, odnosno unapređenje iste. Nema tih poticaja koji će učini isplativm uzgoj 10-ak prasaca ili 3 krave.

Tko je glasao

Danas se ponudila i neka

Danas se ponudila i neka lova za branitelje..očigledno da HDZ opet kupuje glasove novcem iz proračuna.
Zanima me jel znaš možda kolika je veleprodajna cijena uvezenog maslinovog ulja i kolika je marža trgovaca na uvezeno ulje?

Tko je glasao

Znam otprilike, to je lako

Znam otprilike, to je lako izračunat.

Jakša

Deveta

Tko je glasao

Tajanstveni Jakša

Tajanstveni Jakša

Tko je glasao

Nisam tajanstven. Ide ugrubo

Nisam tajanstven. Ide ugrubo ovako: cijena na polici (npr. 70,00 kn) minus 18,04% pa minus 25-30%
i to je neto veleprodajna cijena uvoznog ulja u Hrvatskoj.

Jakša

Deveta

Tko je glasao

Šta onda fali otprilike 4

Šta onda fali otprilike 4 kn po litri.
Ako je 50% od 70 kn 35 kn.A proizvođačka cijena 49 kn/L minus poticaj 10 kn/L iznosi 39 kn/L.

Tko je glasao

Oprosti, ništa ne fali.

Oprosti, ništa ne fali. Pomiša si izračun cijene koštanja za domaće ulje i veleprodajnu cijenu uvoznog ulja, a spomenutih 10 kn ne ide zadruzi nego seljaku koji je proizveo ulje i služi mu kao jedna vrsta kompenzacije. Naime, seljak uvijek
kalkulira da li mu se više isplati prodavat ulje na crnom tržištu (po višoj cijeni) ili prodat otkupljivaču (za znatno nižu cijenu ali uvećanu za premiju), tj. tih 10 kn koje spominješ.

Jakša

Deveta

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci