Tagovi

Novi napad na pravnu državu

Opet se drmaju temelji pravne države koji su u Hrvatskoj ovako i onako dobro protreseni. Pročitavši prijedlog Vlade o novom zakonu koji bi omogućio gradnju dvorana za rukomet po „posebnim pravilima“ koja izuzimaju primjenu postojeće zakonodavne regulative ostao sam malčice zapanjen. Štoviše, dvojim da li je prijedlog o tome da će se zemljišta, na kojima bi se trebale graditi objekti, moći oduzeti i bez pravomoćnog rješenja u suprotnosti s samim Ustavom Republike Hrvatske. Tako čl. 18 Ustava glasi:

Članak 18.
Jamči se pravo na žalbu protiv pojedinačnih pravnih akata donesenih u postupku prvog stupnja pred sudom ili drugim ovlaštenim tijelom.
Pravo na žalbu može biti iznimno isključeno u slučajevima određenima zakonom ako je osigurana druga pravna zaštita.”

Kako sam ja shvatio prijedlog, osobe - vlasnici nekretnina, neće se moći žaliti te će prema njima biti primijenjena svojevrsna nacionalizacija.
Shvaćam želju Vlade da organizira Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. god i pozdravljam njihov trud. No da li organiziranje takve manifestacije možemo podvesti pod „doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda” kada Ustav daje mogućnost Saboru da dvotrećinskom većinom svih zastupnika može ograničiti pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom, procijenite sami.
Osobno, mislim da je ovo može predstavljati drugi veliki atak na funkcioniranje pravne države u vrlo kratkom razdoblju. No sam sebi sam i postavio pitanje da li je pravna drava u Hrvatskoj ikada i zaživjela u punom smislu te riječi.

Komentari

Ovo slabo je najbolje

Ovo slabo je najbolje dosad.
Za prošle vlade su primjenjena zakonska izuzeća na investicije u visini nekoliko milijardi EUR-a a u praksi primjenjena sva moguća izuzeća (npr. dozvole auto-cesta davane bez projekata). U sukobu interesa je sudjelovala cijela scena, uključujući baš sve tadašnje opozicijske poduzetnike osim Rojsa. Skoro ni jedan dio nije proveden po redovnoj proceduri, sve su bile izvanredne (npr. Račan i Čačić pred kamerama govore da su odlučili o trasi kroz karlovac te da za promjenu pogršene iznad Šibenika nema vremena).
U Zagrebu se Sveučilišna bolnica, maksimirski stadion, sve velike ceste, 1 mlrd EUR-a težak projekt otpadnih voda i sve velike investicije provode izvan redovne procedure i neusklađeno sa puno zakona.
Ni jedna velika sportska i druga manifestacija do sada nije provedena ni sa minimumom globalne zakonitosti.
Ujedno su pitanja sukoba interesa i slična rješavana na razini je li netko stavio jedan formalni potpis ili ne.
Pri tome se nagađanja o troškovima kreću u rasponu velikih brojki, bez bilo kakve pažnje oko toga. Svi u tome sudjeluju.
Izuzeci ne demantiraju pravilo - HNS i drugi su vjerojatno nešto uredno proveo u Čakovcu i Varaždinu, ali u Zagrebu, na državnoj razini i drugdje su preferirali suprotnu praksu.
Zato je ovo prvi put neki minimalni ukupni red. Ima puno nedostataka ali u odnosu na svu praksu predstavlja dirljivu promjenu.

Tko je glasao

Ovaj prijedlog "rukometnog

Ovaj prijedlog "rukometnog zakona" Vlada je poslala nama u Sabor. Obrazlažu da nema dovoljno vremena da se objekti grade poštujuči zakon o javnoj nabavi??!!

Prvo: zar je Mongolija kandidirala Hrvatsku za domačinstvo??
Drugo: kako su se mogli natjecati gradovi za domačinstvo ako nemaju urbanističke planove ili pak gotove dvorane?
Treće: Odluka da RH bude domačin donijeta je u ljetu 2006. Što se čekalo 7 mjeseci???
Četvrto:Ako su problem dv orane, zašto se zakon odnosi i na hotele i druge prateće sadržaje????
Peto:Račan je izjavio da će SDP biti protiv zakona. Znači li to da Grad Zagreb neće koristiti "blagodati" ovog "Rukometnog zakona" i da će sve provoditi po postoječim zakonima?

Tko je glasao

Nije dugo

Nije dugo trebalo:

Peto:Račan je izjavio da će SDP biti protiv zakona. Znači li to da Grad Zagreb neće koristiti "blagodati" ovog "Rukometnog zakona" i da će sve provoditi po postoječim zakonima?

Znači li to da će HNS zbog izravnog interesa Čačićevih poduzeća biti za zakon?

ili

Ako ne, znači li to da će Čačićeva poduzeća odbiti višemilijunske poslove koje bi mu Sanader po "rukometnom zakonu" mogao ponuditi?

B-52

Tko je glasao

Ne, biti će mo protiv

Ne, biti će mo protiv zakona!!!!
U Varaždinu je sve spremno i po postoječem zakonu će objekti na vrijeme biti gogotvi.
PS. Čakovec je bio jedan od domačina svjetskog rukometnog prvenstva za žene. Kompletnu rekonstrukciju sportske dvorane i pratećih sadržaja proveli smo po postojećim zakonima. Nismo kasnili i nije nam treabala intervencija Račana, koji je tada bio premijer.

Tko je glasao

Bravo za Međimurje! I

Bravo za Međimurje!

I Sanader se je trebao ugledati na Račana pa omogućiti gradovima da se pripreme na vrijeme.

B-52

Tko je glasao

Ne treba ići tako daleko

Ne treba ići tako daleko sve do 18. čl. Ustava RH. Dovoljno je primjeniti čl. 1. "narod ostvaruje vlast neposredno" ili 2. "Hrvatski sabor i narod neposredno odlučuju o ...", naime za bilo kavu odluku potrebno je ispuniti uvjet: "i narod neposredno", to znači da bez referenduma niti jedna odluka ili zakon ne mogu, niti su ikada formalno-pravno stupili na snagu, pa tako i taj stupidni zakon nema pravnog efekta, jer je izravno u suprotnosti s Ustavom RH !

Tko je glasao

mene vise muci kaj se u

mene vise muci kaj se u takve projekte ide bez racuna.. kandidature ne traju dva mjeseca, traju godinama. ako se vec islo u organizaciju tog dogadja, zasto se nisu unaprijed počeli pripremati uvjeti za isti?? zasto je potrebnosada i na ovoj nacin rjesavati gungulu?? i boze nedaj da dobijemo ono nogometno europsko prvenstvo, jer ko zna sto ce se onda sve izvoditi....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Kako sam ja shvatio

Kako sam ja shvatio prijedlog, osobe - vlasnici nekretnina, neće se moći žaliti te će prema njima biti primijenjena svojevrsna nacionalizacija.Ne radi se o nacionalizaciji nego o izvlaštenju koje je iznimka od nepovredivosti vlasništva koja je legalna ne samo u Hrvatskoj nego i drugim zemljama, ali pod strogo propisanim uvjetima. Ukidanje prava žalbe je dakako protuustavno.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Ako sam i imao ikakve, barem

Ako sam i imao ikakve, barem minimalne vjere u ovu vladu da bi mogla napraviti nešto od Hrvatske (eto, Zvone Radikalni ponekad ima napadaje idealizma i optimizma :-), "uvjerenje" s kojim je Sanader pravdao ovakvu odluku me je temeljito razuvjerilo. Ova vlada je banda pljačkaša koje se treba što je prije riješiti. Posebno me ražalostilo kako je Marina Dropulić, koja mi se inače činila kao sposoban ministar, mrtva-hladna pričala o roku za žalbe od 3 (TRI) dana.
DEBAKL !!!
A što je najgore, riješiti ih se će biti vrlo teško. Da li je ikad igdje izgubila izbore vlada koja je državni budžet u izbornoj godini povećala za 10 % ??? Sumnjam :-(.

Tko je glasao

Nepotrebna ekskluzivnost je

Nepotrebna ekskluzivnost je to.
Izbore sa ogromnim povećanjem proračuna u izbornoj godini je izgubila prošla koalicijska vlada. Prednjačili su Čačić, Račan i Vlahušić, a divljala je i cijela tzv. javnost. Zapravo su slabije obrazovani građani točno znali da je to problem.
I izbori krajem 1999.g. su bili dobrim djelom u znaku toga.
Zapravo vlada kontinuitet toga. Jedina iznimka je Milka Planinc 1981.g. u ulozi predsjednice SIV-a, nakon što je ista prethodno nizala stvarne impresivne uspjehe. Čak je i Šuvar uspio u nekoliko impresivnih investicija (NSK, Mimara itd.).
Zašto na ministricu Matulović Dropulić stavljati tako ekskluzivni teret, kad to ne važi ni za koga a još manje za nju, koja je dugo na sceni sa impresivnim nizom suprotnog.
I za ovu Vladu je ovo prvi primjer minimalno izvan kontinuiteta, pa se zapravo radi o riziku neobičnog, s čime nema iskustva niti Vlada niti javnost.

Tko je glasao

Jedva cekam vidjeti kome ce

Jedva cekam vidjeti kome ce se i kako poceti dijeliti poslovi oko tog prvenstva, koje se namece kao vrhunaravni prioritet, onako kako se to i inace radi u zemljama koje se nemaju nicim drugim pohvaliti. Pa sta ima veze da nam otkazu svjetsko prvenstvo, ako je alternativa tome da se do vrha napune neciji dzepovi. Recimo, kao savjet treba shvatiti preporuku da se posebno prati u koliko ce slucajeva negdje u blizini biti Sanaderov prijatelj Jerko Rosin. Na primjeru Splita vec se nazire jedan - ajmo se kladiti da ce se dovrsetak Kerumovog hotela Marjan, i prosirenje rive ispred njega kao sastavni dio projekta kojeg je nacrtao Rosin, proglasiti strateskim projektom za svjetsko rukometno prvenstvo, jer bi tamo mogli biti smjesteni gosti i igraci. O Ustavu bi se takodjer moglo dosta ovdje pricati - neka bilo tko ostecen (recimo oduzimanjem zemljista ili nedodjeljivanjem posla) samo pokrene tuzbu, nema toga suda, cak ni u Hrvatskoj, tko bi mu oduzeo pobjedu.

Tko je glasao

Strava je upravo u tome što

Strava je upravo u tome što će se sad svi objekti kod čije izgradnje se nije uspjelo "kombajnirati" kako se htjelo biti proglašeni od interesa za održavanje svjetskog prvenstva.

Osim toga, ne treba zaboraviti da je izborna godina, a gdje ćeš više love za kampanju nego u ovakvim poslovima. Pogotovo kad se zakonom isključi i do sada slabašna kontrola javnosti.

B-52

Tko je glasao

Nakon što sam saslušao

Nakon što sam saslušao premijerovo obrazloženje ove skandalozne odluke ( ne bi se stiglo ako bi se poštovala propisana procedura), prvo što mi je palo napamet je pitanje gdje su oni silno reklamirani Hitroservisi i Hitrorezovi.

Prestao sam se pitati onoga časa kad sam, onako nabrzinu, izračunao da se bez (barem formalnog) uvida javnosti želi podijeliti cca milijardu kuna državnog novca.

Mene nije strah hoćemo li biti dobri domaćini svjetskog natjecanja (što smo se uopće kandidirali ako nismo sigurni da ćemo se poštujući vlastite zakone stići pripremiti?).

Dodjela poslova u građevinarstvu je problematična i kad ih ne dodjeljuje HDZ. A ovako?

Sliči mi to na situaciju kad se ronilac bez sigurnosnog kaveza (jer se isti kao ne stigne napraviti) spušta u vodu kojom gospodare morski psi - ubojice.

B-52

Tko je glasao

Ima jos jedan stos. Sve ce

Ima jos jedan stos. Sve ce se dvorane graditi bez javnog natjecaja, direktnom pogodbom. Vidi sad! Pogodi tko ce dobiti posao i pogodi po kakvim cijenama?

Tko je glasao

Na krivi se članak

Na krivi se članak pozivaš. Naime, Ustav RH već poznaje institut izvlaštenja. Dakle, riječ je o "uzimanju" zemljišta ukoliko je to potrebno radi, primjerice, izgranje nekih infrastrukturnih objekata koji su od opće važnosti. Nije to nacionalizacija jer se za takvo izvlaštenje plaća tržišna cijena ili zamjena.
U ovom slučaju sa rukometom. Samo su gradnju takvih dvorana proglasili općim interesom čime su se stekli uvjeti za primjenu instituta izvlaštenja ako bude potrebno :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci