Tagovi

Novi i Stari svjetski poredak

Petar Bosnić Petrus

NOVI I STARI SVJETSKI POREDAK

Tema: Novi, vs Stari poredak postala je aktualna u vrijeme kad se pripremala smjena feudalnog poretka građanskim -

la querelle des anciens et de moderne -

Na praktičko-povijesnom planu, najprije je došlo do ukidanja feudalne anarhije i sjedinjavanja samostalnih kneževina i grofovija u jednu nacionalnu državu, a zatim rušenja feudalizma i uspostave građanskog društva.

Današnji Novi svjetski poredak, iako još nije definiran, (osim kao nekakav sotonski plan, kakvim ga prikazuju pristalice Starog poretka) očigledno teži ka tome da dokine globalnu, međunarodnu anarhiju uzrokovanu suverenitetom nacionalnih država i uspostavi jednu jedinstvenu svjetsku državu, unutar koje bi lokalne nacionalne države imale vrlo visok stupanj autonomije, ali ne i suverenitet.

Na političko-društvenom planu, Novi svjetski poredak ide za tim da usavrši i tako revitalizira demokraciju i transformira ju u globalnu nomokraciju – globalnu vladavinu zakona – zakona koji su izraz volje ljudske vrste.

I ljudi i nacije moraju shvatiti da su samo različiti pripadnici ljudske vrste i da se, prema tome, moraju pokoravati njenim interesima i zakonima.

Interesi i ciljevi vrste nadređeni su interesima i ciljevima svih ostalih subjekata, počev od individua, nacija, država društava ili raznih pojedinačnih civilizacija.

Jasno, ovdje se ne radi ni o kakvoj eksploataciji nacija ni ostalih subjekata, jer svi se oni - prema principima na kojima se temeljio svaki produktivan i dobar poredak - trebaju boriti za ostvarenje svojih vlastitih interesa i ciljeva, ali to mogu, tj. trebaju i smiju činiti isključivo NA NAČIN kojim istovremeno ostvaruju i interese i ciljeve ljudske vrste.

Presudan je taj NAČIN, jer se jedino pomoću njega može ostvariti pravda i zadovoljiti interesi svih subjekata.

Današnji, tj. Stari svjetski poredak karakterizira to da ima toliko suverena koliko i država, što je u suprotnosti s pojmom suvereniteta – vrhovne vlasti – jer suveren može biti samo jedan, a na Zemlji to može biti samo ljudska vrsta.

Unutar današnjeg, Starog svjetskog poretka ima toliko različitih zakonskih sistema koliko i država.

Ova različitost ometa produktivni međunarodni saobraćaj, a suverenitet svake lokalne državne vlasti je velika pogodnost za izbijanje ratova.

Nekada Novi –

„de moderne

– svjetski poredak, s vremenom se pretvorio u Stari i umjesto poretka postao je nered, bezakonje i „rat svih protiv svih“.

Princip suvremenog, tj. Starog poretka je: koliko država, toliko , različitih mjerila i različitih zakonskih sistema.

Princip Novog svjetskog poretka je, kako sam često isticao:

„jedna vrsta, jedan planet, jedan zakon – jedno mjerilo za sve."

Radi toga da bi lokalne države mogle napredovati u svom bogatstvu, kulturi i blagostanju, imale bi visok stupanj autonomije na području samoorganizacije.

Autonomija bi omogućavala međusosobno natjecanje, koje bi održavalo vitalnost ljudske vrste na putu ostvarivanja njenih ciljeva.

Za kraj možda bi bilo dobro postaviti nekoliko leganih ali vrlo važnih retoričkih pitanja.

Da li su grupe, plemena, nacije, rase i slični subjekti samo pojavni oblici ljudske vrste?

Ako jesu, ko bi trebao biti nosilac suvereniteta - ti partikularni subjekti ili sama ljudska vrsta?

Da li bi se jedna nacija trebala pokoravati zakonima koje joj nameće neka druga, moćnija nacija ili zakonima pomoću kojih ljudska vrste ostvaruje svoje interese?

Ako nismo svjesni toga da bi smo svi trebali živjeti po jednom jedinstvenom zakonu, da li smo uopće svjesni toga da postojimo kao vrsta?

Eto, toliko.
Više, ovdje:
https://petarbosnicpetrus.wordpress.com/2015/04/08/novi-svjetski-poredak/

Različitosti

Ako jedno pravilo ili zakon važi za sve subjekte onda on dovodi na vidjelo upravo razlike među njima. A ako se to pravilo odnosi npr. na kulture i vjere i propisuje da sa su sve kulture i vjerske konfesije ravonpravne, onda će takav zakon dovesti na vidjelo njihove razlike, i to one osnovane, jer će se nad druge kulture i vjere izdići ona koja bude šarmantnija ili prihvatljivija većem broju pripadnika nekog društva ili ljudske vrste, koja bude vjerodostojnija,"nudila više", bolje itd. Istinske razlike se pokazuju i poštuju jedino tamo gdje se sve istovrsne stvari mjere istim mjerilom, i jedino tu razlike postaju izvor inspiracije i snaga koja stvara napredak.

Tamo gdje se svak mjeri nekim svojim mjerilom nema ni razlika ni istota (jednakosti). To je stanje nereda ili kaosa.

Preduvjet otkrivanja zbiljskih različitosti te njihovog poštovanja i uvažavanja jest, dakle, "jedan zakon za sve".

Komentari

Čini se

Čini se da ne treba gubiti vrijeme na diskusiju s tobom.

Tko je glasao

Bret

Pročitaj kraj dnevnika - ono o razlikama.

Tko je glasao

Jedan Zakon za sve ?!

"...Novi svjetski poredak ide za tim da usavrši i tako revitalizira demokraciju i transformira ju u globalnu nomokraciju – globalnu vladavinu zakona – zakona koji su izraz volje ljudske vrste...."
A koji zakon ?10 Zapovijedi ? Šerijatski ? Rimsko pravo? Američki ?
Usaglašavanje svijeta oko tog zajedničkog zakona će zatrt stanovništvo Zemlje ! Jedan Zakon donosi i jedan način života ! Ameri smatraju sebe pravednicima svijeta i svoj način života najboljim ! Razjebavaju cijeli sjever Afrike, stvorili su Isil . Isto su Sovjeti izvozili u "prijateljske" i manje prijateljske zemlje-tenkovima.Koja je razlika onda tog novog i starog ? Zatiranjem razlika zatireš svijet !
btw- ma kakva demokracija i nomokracija ? To su laži ! Ne postoje ! Tvrdi se da je to najbolje što se može. Nije ! Ima kraljevina i diktatura prihvatljivijih od nekih demokracija !

Bert

Tko je glasao

Bret

Jedan je mislilac tvrdio da je neka knjiga ili misao to promašenija što je bolja i dublja, jeršto je dublja to ju shvaća manji broj ljudi. Sve mi se više čini da je bio u pravu.

Tko je glasao

Peratbosno

Nisi objasnio koje univerzalno Mjerilo misliš primijeniti ! Neki su pokušali s tim mjerilima ali su koristila uglavnom za odmjeravanje masovnih grobnica !
Zasad jedini pravi Zakon je Božiji ili Moralni zakon kojeg pokušavaju primijeniti sve ljudske zajednice na Planeti a sadržan je i u 10 Zapovijedi.
A tvoje duboke misli su duboke onih čuvenih 6 stopa a na dnu im je i mjesto !
Takve ideje su iznjedrile i fašizme i staljinizme !

Bert

Tko je glasao

Različitosti

Ako jedno pravilo ili zakon važi za sve subjekte onda on dovodi na vidjelo upravo razlike među njima. A ako se to pravilo odnosi npr. na kulture i vjere i propisuje da sa su sve kulture i vjerske konfesije ravonpravne, onda će takav zakon dovesti na vidjelo njihove razlike, i to one osnovane, jer će se nad druge kulture i vjere izdići ona koja bude šarmantnija ili prihvatljivija većem broju pripadnika nekog društva ili ljudske vrste, koja bude "nudila više" itd. Istinske razlike se pokazuju i poštuju jedino tamo gdje se sve istovrsne stvari mjere istim mjerilom, i jedino tu razlike postaju snaga koja stvara napredak.

Tamo gdje se svak mjeri nekim svojim mjerilom nema ni trazlika ni istota (jednakosti). To je stanje nereda ili kaosa.

Preduvjet otkrivanja zbiljskih različitosti te njihovog poštovanja i uvažavanja jest, dakle, "jedan zakon za sve".

Tko je glasao

U Novom Svjetskom Poretku

trebamo postovati i razlicitosti. Jedna je Istok-Zapad. Mi na Balkanu mozemo prvi pokazati spremnost za Novo.
Zato danas, iako smo pucali jedni na druge, srecan Vaskrs, Xpictos Backpce.
Sretno

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci