Tagovi

Novi hrvatski ustupak Srbiji – Memorandum2 SANU se ostvaruje

Bilo kako bilo privola Hrvatske da se Srbiji otvore ključna poglavlja 23. i 24. u pristupnim pregovorima za članstvo u Europskoj uniji predstavlja novi ustupak istočnom susjedu i praktički još jedan mirnodopski poraz hrvatske politike prema politici Beograda. Svakako najvažnija točka u dokumentu „Zajednička pozicija EU“ s 50 prijelaznih mjerila koje Srbija u tom pregovaračkom procesu mora ispuniti tiče se univerzalne jurisdikcije za ratne zločine ne području bivše Jugoslavije koje je Beograd u svom zakonu preuzeo od Haaškog tribunala. Po tom zakonu Srbija uzima sebi za pravo da kazneno goni hrvatske branitelje, jednostavnije rečeno Beograd se ponaša kao da još uvijek postoji komunistička Jugoslavija. U novim okolnostima u Beogradu više ne vladaju komunisti nego deklarirani četnici na čelu ns predsjednikom države i premijerom, pa hrvatska politika o toj činjenici treba i te kako voditi računa.
Nažalost zbog raznih pritisaka, posebice vanjskih, ali i unutarnjih, Hrvatska nema konzistentnu i čvrstu politiku prema Srbiji ne samo u posljednje vrijeme, nego se to vuče još iz Tuđmanovog doba. Prosto rečeno kao pobjednička strana u nametnutom ratu Hrvatska bi trebala biti u povoljnijem položaju, ali je svojom kapitulantskom politikom dovedena prema Beogradu u podređeni položaj. Treba samo podsjetiti da predsjednik Tuđman, iako je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije a da je agresor bila država Srbija, što je potvrdio i Međunaordni sud pravde u presudi po hrvatskoj tužbi o genocidu, nikad nije proglasio ratno stanje niti je zbog svojih posebnih odnosa sa Slobodanom Miloševićem ikad izrekao neku oštru riječ na račun srbijanskog predsjednika. Kulminacija te popustljivosti za vrijeme Tuđmana dogodila se 1996. godine Granićevim sramotnim potpisivanjem Sporazuma o normalizaciji odnosa s tadašnjom SR Jugoslavijom u kojemu je između ostaloga šteta nanesena srpskim vikendicama na Jadranu pravno izjednačena sa štetom što ju je velikosrpski agresor za rata nanio Hrvatskoj.
Ipak najveća šteta poziciji Hrvatske kao pobjedničke države nad Srbijom nanesena je za predsjednikovanja Stjepana Mesića i Ive Josipovića, te u doba premijera Ivice Račana, Ive Sanadera i Jadranke Kosor do Zorana Milanovića. Treba podsjetiti da je od Mesićeve izjave na početko njegovog prvog mandata kako se na ovim prostorima svatko svakome treba ispričati do sramotnog sustavnog popuštanja Ive Josipovića Beogradu koji je uporno zastupao britansku politiku „građanskog rata“ na prostoru bivše Jugoslavije. Oslobađajućom presudom Haaškog tribunala hrvatskim generalima Gotovini i Markaču kojom je s Hrvatske skinuta optužba o udruženiom zločinačkom pothvatu u hrvatskoj politici prema Srbiji ništa se nije bitnog promijenilo. U pristupnim pregovorima Beograda s Europskoim unijom jedina konstanta hrvatske politike prema Srbiiji, kako Pantovčaka tako i Banskih dvora bila je popustljivost,što je graničilo s izdajom nacionalnih interesa. To je išlo tako daleko da su Ivo Josipović, Zoran Milanović i Vesna Pusić bili najveći zagovornici povlačenja tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. S druge strane Srbija je kao ratni gubitnik sustavno provodila politiku zacrtanu u Memorandum2 Srpske akademije nauka i umetnosti donesenim prije pet godina. U njemu su dvije glavne točke, prvo „umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju“, i drugo „destabilizirati vlade susjednih država, provocirati unutarnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije“. Hrvatska jednostavno, kao ni u slučaju prvom Memoranduma SANU usvojenog još 1986. godine, nije imala konzistentan odgovor na to, jer je dosadašnja politička elita praktički vodila politiku sukladnu srbijanskoj politici umanjivanja odgovornosti za rat i njegove posljedice. U taj okvir se nažalost mogu uklopiti i neki posljednji potezi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja se tehničkim srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem potpisuje nekakvu deklaraciju, da bi potom srbijanski tužitelj za ratne zločine izjavio kako Srbija nastavlja sa sudskim progonom hrvatskih branitelja.
Promijenjene političke okolnosti u Europi dovelu su Srbiju u povoljniji položaj, pa je raznim projektima, prije svega Berlinskom inicijativom iza koje stoji Angela Merkel kao i projektom Brdo – Brijuni s francuskom potporom Beograd dobio zamah na putu prema Europskoj uniji. S izdajničkom politikom prethodnih garnitura i zatečenim stanjem Vlada na odlasku Tihomira Oreškovića odnosno ministar vanjskih poslova Miro Kovač nisu imali velikog manevarskog prostora, posebice zbog u ovom slučaju totalne nesposobnosti hrvatske diplomacije, othrvati se međunarodnom pritisku da se Srbiji deblokira blokada poglavlja 23. i 24. : Na završnom sastanku u Bruxellesu Hrvatska je imala dva izbora: i dalje blokirati Srbiju ili kroz prijelazna mjerila zatražiti rješavanje otvorenih pitanja. Hrvatska nije imala snage i dalje ustrajavati na blokadi Srbije, pa je prihvatila dokument „Zajednička pozicija EU“ u kojemu je za poglavlje 23. prihvačena uopćena formulacija koja ostavlja Srbiji mogućnost da je tumači kako joj odgovara. Sporni srbijanski zakon (ZORZ) se ne spominje izrijekom, već se poziva Srbiju „da izbjegava sukob pravosudnih nadležnosti i da osigura da se ratni zločini procesuiraju bez bilo kakve diskriminacije, a sva otvorena pitanja koja se na to odnose moraju biti u potpunosti riješena“. Zbog ovakvbe formulacije hrvatski branitelji su imali puno pravo da kritiziraju Vladu zbog još jednog popuštanja Srbiji.
Spomenuti dokument Europske unije sadrži za Srbiju 50 prijelaznih mjerila ispunjavanje kojih hrvatska strana mora striktno pratiti, jer na primjer poštivanje prava manjina i obveze Srbije su nadugačko i naširoko navedene u dokumentu, ali hrvatska nacionalna manjina, za razliku od Roma nije posebno naznačena, iako se Hrvate diskriminira na dnevnoj razini. Srbija također ne surađuje s Haaškim tribunalom, što je u posljednje doba očigledno političkim zbivanjima u Srbiji. Vodeći računa o dosadašnjoj srbijanskoj politici prema Hrvatskoj, Zagreb praćenjem ispunjavanja srbijanskih obveza prema Hrvatskoj mora odlučno i bez zadrške reagirati na nepoštivanje preuzetih obveza sa strane Srbije i u tom slučaju bez obzira na pritiske koristiti svoje pravo da u konačnici blokira njezin put prema punom članstvu u Europskoj uniji. Koliko će za to biti spremna nova Vlada pokazat će već izborna kampanja, jer u njoj ovo pitanje može biti jedno od najvažnijih u kreiranju vanjske politike. U tom slučaju HDZ je u prednosti, a tzv. Narodna koalicija može ponuditi već viđeno iz politike Ive Josipovića i Zorana Milanovića.

Komentari

udbašu

krsnik, od višedesetljetnog ljubljenja guzice establišmentu sigurno imate senzualne usne kao vaš idol, pičkousti četnik vučić.

marš u srbiju.

Tko je glasao

glupan

lignja
vi ste bijeda od čovjeka, jer od bijesa što ne možete kontrirati ni jednim argumentom na ovaj dnevnik sijete osobnu mržnju iz srbije, odnosno iz beogradske pete kolone u hrvatskoj. pročitani ste kao i vaš predvodnik milorad pupovac. ali uzalud vam trud trubači, u velikosrpskoj agresiji na hrvatsku pretrpjeli ste uza svbu premoć u oružju težak poraz od kojeg se nikad više ne ćete oporaviti. bye, bye velika srbijo.

Tko je glasao

udbašu

krsnik, upravo oštrim svoju kamu i masturbiram na youtube video šešelja koji odjeven u četničkog vojvodu recitira odlomke iz memoranduma 2.

nikad nećete ugušit san nas jugokomunista o velikoj srbiji od tokija do milwaukeeja.

marš u hrvatsku.

Tko je glasao

nikad nećete ugušit san nas

nikad nećete ugušit san nas jugokomunista o velikoj srbiji od tokija do milwaukeeja

Da vidio sam kako se ostvaruje taj san.... plivali su mrtvi-ledeni, leđno - Savom, pravac Srbija...

Ne razumijem se puno u snove ali oni koji o tome nešto znaju kažu da snovi mogu biti smrtonosni???
Zato pripazite da vam se snovi i ne ostvare. :):):)
- naročito zato što "snevate" nešto čega nikada nije ni bilo.

Tko je glasao

ka Nokia

srbija od tokija do milwaukeeja - Velika ka Nokia. (ono mali mobitel).

Tko je glasao

Srbija je u teškom bedu

i nevolji. G. Krsnik, nema potrebe da ih mrzimo preko norme.

Prije nego uđu u EU bit će to jedna sasvim fina državica.

Morate razumijeti njihove komplekse.

Oko pola milijarde su naši poduzetnici tamo uložili i eksploatiraju ih kao jeftiniju destinaciju i jeftinu radnu snagu.

Morate znati da oni vole da mitomanišu i da se prikazuju kao neki čimbenik da ne kažem..faktor.

Kod njih su kurve po 10 E, a naše uzimaju i po 100.

Sad su im naši stavili crvenu krpu- poništena presuda Stepincu i grizu kao somovi.

bmk za Srbiju, radije bih skoknuo u Rumunjsku.

sve dobro...

Tko je glasao

Sad su im naši stavili crvenu

Sad su im naši stavili crvenu krpu- poništena presuda Stepincu i grizu kao somovi.

E vidiš, to dokazuje samo jedno, nismo ni prst drugačiji od njih, oni ukunuli presudu Dragoljubu Mihajloviću a sad naši prepametni suci našli za shodno napraviti isto, jel se opet nešto iza zastora kuha da se javnost mora zabaviti dalekom prošlošću?
Umjesto da radimo na tome da svijetu prikažemo tko i što su bili četnici, pa čak da i rusima otvorimo oći da to što su pravoslavci ne znači da su "borci za slobodu" već teroristi, ubojice najgore vrste.
Ne, mi ispravljamo krive Drave i zajebavamo se Stepincom, čemu to, kome to treba, danas u 2016. godini?
Hebe se vama umirovljenicima, vi ćete svoju mirovinu za života dobiti a mi ostali? Za vas mi uplaćujemo u mirovinski fond a tko će za nas, Stepinac i njegovi sljedbenici, Vatikan?
Sad malo oftopik, spasimo Hrvate u Hrvatskoj, uvedimo članarinu na Hrvatsko državljanstvo, svatko tko ima Hrvatsko državaljanstvo a ima stalna primanja, neki promil tog prihoda da se uplačuje u Hrvatski mirovinski fond !
I tada Franjo urlikne, Imamo Hrvatsku !!!!

Tko je glasao

Sram vas bilo

Izjednačavati Dragoljuba Mihajlovića sa Kardinalom Stepincom predstavlja vrhunsku uvredu za hrvatski narod i Državu.
Kako se usuđujete bez srama ovako nešto u javnosti napisati.

Tko je glasao

Zar nebi možda trebalo biti

Zar nebi možda trebalo biti sram vašeg kolegu, suca koji se zajebava sa takvim glupostima a hvali se frendovima, ovakvim i onakvim.
Usporedba je na gluposti poništavanja presuda, usporedba je na Srbija-Hrvatska, sve je to isto, govna tamo, govna tu.

Tko je glasao

Kolega?

Kad bi on bio moj kolega, ja bih bio i dalje sudac, a on u mirovini.

Tko je glasao

Zapravo, zaboravih ono

Zapravo, zaboravih ono najbitnije, što mi nikako nije jasno
.............predstavlja vrhunsku uvredu za hrvatski narod i Državu.
kakva je to država i kakav je to narod da nešto takvo može biti uvreda ?
Što Stepinac ima sa ovom Hrvatskom državom i sa Hrvatskim narodom, ništa!
Možda je narodu vratio od crkve otetu zemlju pa ja za to ne znam ili zato što ga je Jugoslavenski kralj Aleksandar postavio za nadbiskupa zagrebačkog
kao nagradu za borbu na za nas(neke) ipak krivoj strani u prvom svijetskom ratu i dokazanog protivnika komunizma.
Zašto nekoga poptuno nebitnog postavljate ispred naroda i države, danas se doslovno izrugujemo muslimanima i njihovoj muslimanskoj državi a taj drug je sanjao o katoličkoj državi Hrvatskoj. U čemu je razlika? Nema je, obadvije su van svake pameti i razuma.

Tko je glasao

gle @Jura

meni baš svejedno za četnike u Srbiji, nije naše da ih popravljamo..

Fore kao; da tamo nije četnika a ovdje ustaša onda bi partizani bili pozitivci i bila bi sretna bratstvojedinstvena Jugoslavija..su deplasirane, prevaziđene.

Kako je rehabilitacija Draže njihova interna stvar, tako je i ovo oko Stepinca naša interna stvar gdje se jedna Hrvatska privodi katarzi...da shvate jugošljameri da ono od 1945. nije ništa valjalo.

sve dobro...

Tko je glasao

@Jura, dobro sam proučio tvoj

@Jura, dobro sam proučio tvoj komentar. Različito mislimo ali ne tvrdim da si ti u krivu.

Međutim, oko Stepinca si bio malo površan. Slučaj Stepinac je puno složeniji i značajniji za jedne druge i treće.

Tko je glasao

U pamet se U-križniče!

Ili je već prekasno, potpuno su te preuzeli Memorandumi SANU 1, 2, 3 ...?

Tko je glasao

traktor

feniks, kad ćete već jednom iseliti da nas više ne gnjavite sa svojom komunističkom jugofilijom?

Tko je glasao

Stan' na loptu, U-križniče!

Nije mene preuzelo, tebe je!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci