Tagovi

Nove vladine mjere?

Danas sam se neugodno iznenadio kada sam na svom tekućem računu vidio da mi je Državni proračun uplatio mirovinu manju za oko 1,5 %.

Redovito čitam novine, slušam vijesti na TV i radiju, čitam internet portale i nigdje nisam naišao na informaciju da će se mirovine smanjiti. Čak je bilo govora i o nekim dodacima. Stvarno mi nije poznato o čemu se tu radi.

Jasno je da HZMO nije našao za shodno da pošalje potrebnu informaciju ili novo rješenje. Dakle, oni su napravili svoj posao prema nekom, valjda, naputku, a mi umirovljenici ne moramo biti ni o čemu obavješteni.

Sada će početi onaj mukotrpan proces da se od javnih službenika isčupa bilokakva informacija. Trenutno je takva bura da se ne može ići do Rijeke u HZMO, Trebalo bi pokušati telefonskim putem što mislim da nije baš pametan postupak. Pokušati ću doći do informacija preko e-maila, ali nisam baš optimist.

Tko zna, možda je HZMO na naša rješenja stavio oznaku službene tajne i mi ne smijemo vidjeti što nam i kako obračunavaju. Kako vidimo iz drugih slučajeva Upravni sud bez problema može potvrditi njihovo pravo da takvu oznaku stave na dokument.

Naravno, nije vrijeme za šalu. Pitam se nije li to početak primjene nekih novih vladinih mjera. Moguće je da su povećali mirovinu a onda smanjili ili ukinuli dodatak na mirovinu. Blago nama kada se za nas brinu umirovljeničke stranke.

Nadam se, ipak, da je to neka nenamjerna greška administracije.

Tagovi

Komentari

evo ga--

http://www.hnb.hr/mmf/clanak-iv/2012/h-posjeta-mmf-zakljucna-izjava_velj...

"Cilj tih mjera treba biti daljnje ograničavanje mase plaća u javnom sektoru i mirovina."

Živio.

Tko je glasao

eh...

Bit će prije (poznavajući neke stvari u sustavu obračuna) da ti je mirovina PORASLA, a onda si izgubio neki dodatak na mirovinu koji si imao prije - tako da je zapravo PALA. Ali bilo bi zanimljivo saznati što se točno dogodilo -nemoj zaboraviti napisati tu rezultat svoje istrage.

Tko je glasao

Govorilo se o tome da će neki

Govorilo se o tome da će neki od onih zaštitnih dodataka postati sastavni dio mirovine, a u tom slučaju ako ona prijeđe oporezivi iznos, onda zbog oporezivanja može doći do faktičnog smanjenja ... sjećam se da je tako nešto objašnjavao Hrelja.

Mate, probaj nazvati INFO telefon HZMO 0800 – 63 63 63 (besplatni) ili 01/ 4891 – 666.

http://www.mirovinsko.hr/

Tko je glasao

više a manje

Na info telefonu kažu da je mirovina povećana a onda oporezovana i da ću to vidjeti na odresku. Moram u banku po odrezak.

Tko je glasao

Na info telefonu kažu da je

Na info telefonu kažu da je mirovina povećana a onda oporezovana i da ću to vidjeti na odresku. Moram u banku po odrezak.

Tragikomedija , čime je sada oporezovana , možda porezom na zrak zbog globalnog zatopljenja :)...

Justice for all !

Tko je glasao

Tragikomedija , čime je sada

Tragikomedija , čime je sada oporezovana ...

Za ovaj misterij postoje dva moguća objašnjenja:

1. Skupina Bilderberg izvršila je pritisak preko svojih tajnih suradnika u Hrvatskoj na HZMO da se još malo otme od penzića.

Ili

2. Neoporezivi iznos mirovine je 3200 kuna. Ako je netko do sada imao mirovinu u iznosu od 3100 kuna (neoporezivo) i razne dodatke npr. 300 kuna raspolagao je s ukupno 3400 kuna.
Nakon što se dodaci prema odluci Sabora obračunavaju kao sastavni dio mirovine, ona sada iznosi 3400 kuna, ali s obzirom da je prešla neoporezivi iznos od 3200 kuna ona razlika od 200 kuna oporezuje se po stopi od 12% što znači da naš hipotetski penzić sada dobiva 24 kune manje.

Tko je glasao

Nakon što se dodaci prema

Nakon što se dodaci prema odluci Sabora obračunavaju kao sastavni dio mirovine, ona sada iznosi 3400 kuna, ali s obzirom da je prešla neoporezivi iznos od 3200 kuna ona razlika od 200 kuna oporezuje se po stopi od 12% što znači da naš hipotetski penzić sada dobiva 24 kune manje.

Mene samo zanima odakle onda ideja medijima da grme da će umirovljenici dobiti više. Kako nijedan medij ovo nije objavio ... KATASTROFA...

Što se tiče Bildeberg grupe ... da krenem
r
http://www.vecernji.hr/biznis/mmf-smjer-je-dobar-ali-morate-jos-rezati-c...

http://slobodnadalmacija.hr/Biznis/tabid/69/articleType/ArticleView/arti...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Bilderberg_participants

I sada samo reci da to nije sve povezano :)... Realno odavno je odlučeno da smo mi stoka sitnozuba koju treba što ranije uvesti u kameno doba kako bi lakše upravljali nama i što manje nas plaćali...

Nažalost sa ovim političarima - slugama zasad idemo u to smjeru u kojem je odlučeno izvana.

Justice for all !

Tko je glasao

Mene samo zanima odakle onda

Mene samo zanima odakle onda ideja medijima da grme da će umirovljenici dobiti više.
Primjer koji sam naveo posljedica je uvršatavanja dodataka u mirovinu prema Zakonu o dodacima na mirovine. Oni koji imaju mirovine ispod oporezivog iznosa, dobit će više.
Mediji su "grmili" o povećanju mirovina jer su 1.1.2012. stupile na snagu izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju pa će se mirovine ponovo usklađivati s troškovima života po tzv. švicarskom modelu. Do sada su bile zamrznute.

Radi se dakle o dvije različite stvari: Zakonu o dodacima na mirovine prema kojemu će neki biti na gubitku i izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju prema kojemu će svi dobiti povišicu.

I naravno, to nema blage veze s Bilderbergom, barem ne u stvarnom svijetu. :)

Tko je glasao

Ako mirovinu dobivaš preko

Ako mirovinu dobivaš preko PBZ i imaš uslugu internet bankarstva onda ne moraš ići u banku jer izvod možeš sam skinuti i isprintati (PBZ ih više ne dobiva u papirnatom obliku od HZMO-a). Ne znam kako je kod drugih banaka ...

Tko je glasao

Ako je tome tako

onda se radi opet o jednoj bestijalnoj podvali umirovljenicima i perfidnom potkradanju mirovinskih fondova.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne podržavam generaliziranja

Ne podržavam generaliziranja ove vrste dok nemam potpunu informaciju. S obzirom da su umirovljenici sami tražili uvrštavanje zaštitnih dodataka u mirovinu, sigurno ima puno onih kojima se to zbog nekog razloga isplati, ali uvijek ima onih koji su "granični slučajevi" pa prođu lošije. Tako je bilo npr. kad je prethodna vlada uvela tzv. harač - 2% na mirovine preko 3500 kn i 4% na mirovine preko 6000 kn (ako sam dobro zapamtio). Onaj tko je imao mirovinu 3501 kn nakon skidanja 2% (cca 70 kn) dobio je manje od onoga tko je imao 3499 kn pa nije bio pod udarom "harača". Izgleda bedasto, ali na žalost, u svim takvim stvarima negdje se mora podvući crta i netko nastrada.

Tko je glasao

konačno saznanje

Eto došao sam do saznanja. U mirovinu je pridodan dodatak uz mirovinu. Na tako dobivenu mirovinu je obračunat porez i prirez na osnovicu koja je u iznosu 'mirovina manje 3.200 kuna'.

Uopće nije suština da li je i tko je oštećen ili kome se isplati. Pitanje je transparentnosti i jasnosti odluka. Zbog čega treba izračunavati i tražiti odgovore, umjesto da se jasno objave.

Uzgred, službenica sa info telefona daje pogrešnu (moglo bi se reći lažnu) informaciju, najvjerojatnije zato što niti ona nezna o čemu se radi.

Ova promjena je usvojena na sjednici Sabora od 30.11.2011. sa počletkom primjene od 01.01.2012. uz ostale promjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Naravno da HZMO nije smatrao potrebnim obavijesti javnost o početku primjene novih odredbi Zakona.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci