Tagovi

Nova velika privatizacija

G. Borislav Škegro, Večernji list, člank Tajkunizacija, 200 obitelji, prepuštanje banaka strancima-mitovi u hrvatskim glavama

Zadatosti u državi koje nisu zadatosti
G.Škegro"Iznosim ...argumente o teškim fiskalnim i makroekonomskim zadatostima zbog koji se mora, naglašavam MORA pripremiti privatizacija dosad neviđenih razmjera ako ne želimo bankrotirati državu."

G. Škegro pogrešno tvrdi da u odnosima između ljudi postoje zadatosti koje on naziva fiskalnim i makroekonomskim. Dakle, zadatosti ne postoje. Postoje učinci i posljedice prije poduzetih činidbi i postoje pravila zakona koja određuju hoće li se negativnosti države povećavati ili smanjivati i hoće li se loši trendovi pretvoriti u pozitivne.
Postoje institucije u državi koje rade svoj posao dobro ili loše i one pretežito određuju stanje u državi.

Loše stranke, loši izborni sustavi, loše pravosuđe i loše institucije države kao i loš javni sektor pretežito čine državu neuspješnom. Vjerovanje da će nova privatizacija to promijeniti je naivno. Kako vidimo dosadašnja privatizacija to nije učinila.
Subjekt oblikuje politiku i ako je subjekt loš ,loša je i politika. Naivno, je vjerovati da će se uz pomoć nove politike razviti i unaprijediti subjekt politike.

Država je dosad napravila djelomičnu "privatizaciju" ali po cijenu državnih gubitaka i šteta po građane. Premala postignuta cijena u trenutku podaje "državnog vlasništva", povećanje nezaposlenosti, povećanje broja ranije umirovljenih i smanjenje mirovina, ......

Privatizacija-preciznije prodaja državnog vlasništva, prodaja indirektnog vlasništva građana može ostvariti dobre i loše učinke i posljedice. Kolika je vjerojatost da će loše institucije države znati izvesti privatizaciju dobro? Mala.
Nikad niti jedna država nije bankrotirala. No velik broj država je izgubio velik dio suvereniteta i time da zakone prilagođava vlastitim interesima, a što vodi nemogućnosti upravljanja resursima, prilikama i neprilikama.

Privatizacija je/nije preduvjet svih reformi
G.Škegro No moram ponoviti upozorenje....nikakvog gospodarskog napredka neće biti bez promptne i velike privatizacije kao preduvjeta svih reformi."

Uvjet da privatizacija bude dobro izvedena je reforma vlade i institucija, a za to je uvjet promjena izbornog sustava i načina rada parlamenta.

Prije odluke o privatizaciji trebe restrukturirati poduzeća kako bi proračun dobio više novaca.
A zatim treba odlučiti o uvjetima privatizacije i sankcijama za neispunjavanje uvjeta.

U preostalim javnim poduzećima treba ugovore uprava uskladiti tako da prema upravama poduzeća budu zahtjevni jednako kao i prema upravama u privatnim poduzećima. Izbor direktora računovodstva podvesti pod ovlasti NO direktno, a svih članova NO pod ovlasti Agencije za upravljanje državnom imovinom. Članove uprava treba birati javnim natječajima sa detaljno formaliziranom selekcijom.

Zaključak
Prodaja državnog vlasništva da, ali nakon uređenja vlade i institucija.
Samo ograničena prodaja, zemlja u koncesiju na više desetljeća, nekretnine s monopolnim položajima samo u koncesiju.
Dio vode je u državnom, a dio u lokalnom vlasništvu, prodaja se smatra veleizdajom i zabranjena je.
Distribucija struje u državnom vlasništvu, a novu proizvodnju privatizirati s dugoročnom formulom cijena.
Zakone treba dopuniti mehanizmima koji onemogućavaju redukciju poslovanja poduzeća u državi na proizvodne pogone poduzeća matica jer to vodi trajnom smanjenju broja kvalitetnih radnih mjesta, zatvaranje poduzeća i drugim devijantnim oblicima privređivanja i tržišnih utjecaja.

Treba privatizirati i administraciju državnoh mirovinskog fonda, administraciju izdavanja vozačkih i drugih dozvola uz državne kontrolore,... Na taj način bi se troškovi znatno smanjili, ali i davanja građana za njih,

Komentari

indian — Čet, 05/09/2013

Rusi imaju jednu dobru:
"Дурак учится на своих ошибках, умный на чужих, а мудрый со стороны смотрит на этих двух идиотов"
(slobodni prijevod: Glupan se uči na svojim greškama, pametan na tuđim, a mudri sa strane gleda na ta dva idiota)
...ako nekome još nije jasno da se treba truditi i raditi za sebe i svoju obitelj i sam sa sobom i svojom obitelji...a ne za državu i banke i ne s državom i bankama, ...ako to nekome još to treba objašnjavati, ondak taj spada među one glupane i/ili pametne, ali svakako ne spada među mudre.
indian — Čet, 05/09/2013

Tko je glasao

indian — Sub, 07/09/2013 -

indian — Sub, 07/09/2013 - 14:45.
indijanska posla

...plemenska mudrost indijanaca s Grand Plains, USA, prenošena s generacije na generaciju kaže da "kada otkriješ da jašeš mrtvog konja, najbolja strategija je sjahati"

Međutim, vlade često koriste neke napredne strategije, kao što su:
1. Kupnja jačeg biča.
2. Promjena jahača.
3. Imenovanje odbora za proučavanje konja.
4. Dogovore posjetu druge zemlje da vide kako druge kulture jašu mrtve konje.
5. Spuštanje standarda, tako da mrtvi konji mogu biti uključeni.
6. Reklasifikacija mrtvog konja kao manje mrtvog.
7. Unajmljivanje vanjskih izvođača za jahanje mrtvog konja.
8. Zauzdavanje nekoliko mrtvih konja zajedno kako bi povećali brzinu.
9. Pružanje dodatnih sredstava i / ili treninga zbog povećanja efikasnosti mrtvog konja.
10. Izvedba studije produktivnosti kako bi vidjeli da li bi lakši džokeji poboljšali performanse mrtvog konja.
11. Izjava da kao mrtav konj ne mora biti hranjen, što je manje skupo.
12.Promjena propisanih radnih svojstava za sve konje.
I, naravno ...
13. Promicanje mrtvog konja u nadzorni položaj
(Prepisano, "The Dead-Horse Theory of Bureaucracy", s bespuća neta. Indian)

Tko je glasao

Premala postignuta cijena u

Premala postignuta cijena u trenutku podaje "državnog vlasništva"
indian — Ned, 07/07/2013 - 14:12.
J.P. Morgan: Zlato je novac, sve ostalo je kredit...
...u stvari, zašto se koristi izraz "prodati"?
Sada je to samo eufemizam za već "predano"...onog časa kada je novac posuđen a s njime nije stvorena nova vrijednost kojom bi se mogao dug platiti, ta vrijednost je i knjigovodstveno izgubljena. Nije to od danas. Niti tada kada je novac sjeban se o njemu nije razmišljalo kao o dugu koji treba nadoknaditi. Bio je to samo novac, ne obveza...
...možda bi bilo najbolje naći načina da se pokušaju donekle ispraviti stare greške i u isto vrijeme učiniti sve da ih se ne ponavlja. Naravno, to pod uvjetom da se ono što je bilo smatra pogrešnim...e, to ne vidim, vidim samo ponavljanje i želju za ponavljanjem istog koncepta...
,,,,,,,,
....upravo zbog toga uvijek iznova se protivim državnom zaduživanju i zaduživanju upravljača uime pravih vlasnika.
Džava i lokalne zajednice se mogu i moraju uzdržavati samo iz izvornih prihoda. I šlus...

Tko je glasao

protivljenje

Džava i lokalne zajednice se mogu i moraju uzdržavati samo iz izvornih prihoda

Neoliberalni pogled koji nema nikakve veze s stvarnim životom.

Danas sve stranke najavljuju, obećavaju niže poreze. Recimo da to pobjednik na izborima i učini. Nije valjda da itko s mozgom blesavo očekuje da će i dalje dobivati istu kvalitetu javnih usluga za manje para ??

U slučaju snižavanja poreza država može dignuti kredit da nadoknadi gubitak u prihodima ili sniziti kvalitetu onoga što pruža. Zapadna Europa i SAD su danas u fiskalnim problemima jer su im stigle na naplatu snižene stope poreza i razna izuzeća od plaćanja poreza za korporacije i najbogatije.

Tko je glasao

odgovor Zlatno........

Vaša ocjena - neoliberalni pogled koji nema nikakve veze sa stvarnim životom je pogrešna. Svako pravilo, "zakonitost" važi ili djeluje dobro samo u određenim uvjetima.
Tlapnja da države moraju imati deficit da bi se razvijale u uvjetima lošeg upravljanja državom povećava korupciju, povećava dug, smanjuje standard životni i javni te usporava razvoj javnog sektora.

Pogrešna je i Vaša tvrdnja o povezanosti smanjenja poreza sa smanjenjem kvalitete javnih usluga. Naravno to se može dogoditi ali nije nužno, Koncept javne usluge i organizacija operacija omogućavaju da se znatno smanje porezi uz istovremeno povećanje kvalitete usluge.

rodjen

Tko je glasao

tlapnja

Tlapnja da države moraju imati deficit da bi se razvijale u uvjetima lošeg upravljanja državom povećava korupciju, povećava dug, smanjuje standard životni i javni te usporava razvoj javnog sektora

Upravo si spomenuo jednu od dvije najosnovnije neoliberalne dogme ili ako želiš drugačije neoliberalne gluposti koje imaju veze s realnošću isto toliko koliko to imaju komunističke dogme.

1) Svaka osoba koja kaže da država mora imati uravnotežen proračun je za mene politički komesar neoliberalizma.

Ekonomski nepismeni će se pitati zašto ?
Odgovor bi bio da uzmu na primjer posljednjih 70 godina američkog ili britanskog proračuna i pogledaju koliko puta su te dvije države, ta dva stupa kapitalizma imala proračunski suficit ili uravnoteženi proračun.

Neoliberalni komesari tvrde da povijest proračuna zadnjih 70 godina nije važna jer da oni znaju što je prava istina. Zbog toga riječ je o ideologiji, a ne o ekonomiji. Općenito govoreći kada se knjigovođe (financijaši) svrstavaju u ekonomiste ruši se ugled ekonomije.

2) Tko ima pravo donijeti odluku da se državom loše upravlja i što predstavlja loše upravljanje ?

Da li se na primjer s HT danas bolje upravlja ? Svi se sjećamo kada govorimo o HT o povećanju cijena razgovora za 100 % i sve se sjećamo smanjivanja broja zaposlenih koji su pali na proračun ? Da li je to uspješno upravljanje ili je uspješno upravljanje UK željeznicama ili na primjer kod privatizacija voda ?

Uživaj

Tko je glasao

Odgovor Zlatno.../2

1 Optimalizacija djelovanje države ne zahtijeva ideologiju niti se može obavljati uz pomoć ideologije.

Ovisno o prilikama jedanput je potreban državni deficit, a drugi put nije,.To nema veze s ideologijom niti neoliberalizmom, Ili ima kada nije riječ o optimalnom upravljanju državom nego o laprdanju o državnim poslovima ili manipulaciji država s kvazi elitama..

2 Jedno je optimalizacija poduzeća, a drugo je optimalizacija države, Optimalizacija poduzeća može državi činiti dobro ili loše, ili i jedno i drugo. To što se država nije pripremila da spriječi negativne trendove optimalizacije poduzeća je teškoća lošeg upravljana državom.

Zasebna je teškoća kada se prodaje državna imovina i sačine se loši ugovori na štetu građana i države,

rodjen

Tko je glasao

prodaja državne imovine

Zasebna je teškoća kada se prodaje državna imovina i sačine se loši ugovori na štetu građana i države,

Podrazumijeva se da će biti sklopljeni loši ugovori na štetu građana i države.

Budimo realni cilj poduzetnika/investitora je da prođe što jeftinije i njemu je jeftinije ponuditi ministru (primjer) milijun nego imati trošak kod preuzimanja firme od 10, 20 ili 100 milijuna.

Normalno čisto sumnjam da će ministar odbiti taj milijun (ili 5 ili 10).

Uzmi britanski primjer prodaje državne pošte u kojemu je država po zaključku parlamentarne komisije bila oštećena za 15 % (govorim iz glave). Uzeo sam taj primjer da pokažem kako balkanska "državna" korupcije se ne razlikuje puno od zapadnoeuropske. Opće prihvaćena je činjenica da kod svake privatizacije dođe do korupcije

Tko je glasao

Odgovor bi bio da uzmu na

Odgovor bi bio da uzmu na primjer posljednjih 70 godina američkog ili britanskog proračuna i pogledaju koliko puta su te dvije države, ta dva stupa kapitalizma imala proračunski suficit ili uravnoteženi proračun....još je bolje kad´ se uzmu "stupovi kapitalizma" kao usporedba,
i to upravo oni stupovi svjetskog monetarnog sustava koji imaju svjetske rezezervne valute, £ i $ ...
...a da bi uopće te valute mogle imati status rezervne svjetske valute, zemlje emitori moraju per definitionem imati stalni proračunski deficit...i trgovački deficit u razmjeni, čak štoviše,
....da ne idemo dalje,
da te države upravo zbog toga što su stupovi svjetske ekonomije, ili upravo su stupovi zato što su to zemlje koje veći dio svog rasta i veći dio svog BDPa ostvaruju prodajom svojih financijskih usluga...tj. sjedišta svih svjetskih relevantnih financijskih institucija (i privatnih i međunarodnih), fondova, banaka, koje iznajmljuju novac za interes kojim se drugdje po svijetu popunjavaju deficiti su tamo, dakle, tamo i svi mogući sporovi podliježu njihovom pravnom sustavu...pravnom sustavu i sudu zemlje emitora kredita,
a ne pravnom sustavu zemalja recepcije tih kredita,
...podliježe ocjeni rating agencija koje slučajno, baš, imaju sjedišta, CEOe, direktorijat upravo, slučajno, u USA i Britaniji,
...to su zemlje koje iza sebe imaju i silu, uostalom, da utjeraju dugove nas ostalih,
To je zatvoreni sustav. Emitori su oni. Mi smo potrošači novaca. I to potrošači koji još nisu odlučili žive li u kapitalizmu ili socijalizmu.
To nas tek čeka.
Nije to uopće za usporedbu. Osim za birtašku ekonomiju.

Tko je glasao

...protivljenje je u načelu

...protivljenje je u načelu društvenokorisno,
i naravno da se protivim protivljenju,
...ali nisam raspoložen za širu eksplikaciju zašto,
u više od 4 000 komentara s ove stranice, koje sam upravo prenio na cd-e, sam ne jednom detaljno iscrtavao,
srećom, ostali su i tu zapisani...za one koje to zanima...

Tko je glasao

naravno

Pa naravno treba se baš sve prodati pa da onda oni koji su potpisali prodaju mogu uzeti svoju proviziju i stvoriti će si raj na zemlji, a nama ostalima.....

Škegri poslovni "uspjesi" nevezani s privatizacijama dovoljno govore o njemu. Je li to onaj Škegro koji je osnovao fond za investiranje u nekretnine i onda nije investirao u nekretnine (što je protuzakonito) ?

Škegro Samodol mi je prijetio pred osam svjedoka

Poduzetnici kao što je on predstavljaju problem našeg gospodarstva.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci