Tagovi

Nova republika

Postoje trenuci u povjesti naroda kada je dobivena količina mudrosti i znanja, manja nego što bi bilo potrebno za preovladavanje nagomilanih poteškoća , i vidimo da to nismo u mogućnosti dobiti od uspostavljenih političkih elita i institucija koje kronično boluju od bezidejnosti i manjka inicijative.
Snažno smo opterećeni nekim mitivima, nekim lošim nasljeđem, političim preslojavanjem i previranjima na političkoj sceni, lažnim sukobima i lažnim obećanjima, međusobnim nadmetanjima između političkih suparnika, itd.... Cjela situacija izgleda puno previše frustrirajuća, nikako da zapušu neki povoljniji vjetrovi optimizma i nove nade u bolji život svih naših građana, bolji standardi u javnoj upravi i odgovornije ponašanje svih državnih i lokalnih službenika, nikako da se vrati vjera građana da će doista krenuti na bolje.

Posljednjih se dana i mjeseci , ali i ranije, u javnosti pojavljuju neka riješenja, i ja bih ovdje o nekima malo progovorio.
Radi se o postizanju nacionalnog konsenzusa oko najbitnijih reformi koje naše društvo mora provesti u narednih desetak godina , a nikako da ih kvalitetno započnemo.
Moje je mišljenje da pitanja :
reforme pravosuđa, reforme zdravstva, reforme školstva , porezna reforma, reforme mirovinskog i socijalnog sustava, reforme javne uprave, reforme brodogradnje i industrijskog sektora, gospodarska razvojna strategija, strategija za poboljšanje pregovaračkih pozicija i ubrzavanje pregovora s EU.

Prevažna su to pitanja koja predugo opterećuju naše društvo, a da bi bila samo pitanje saborske većine, pa onda još k tome i izložena četverogodišnjim izbornim ciklusima.
Ne bi li bilo bolje i produktivnije da se oko tih tema uspostavi nacionalni konsenzus, parlamentarnih stranaka i nezavisne znanstvene zajednice. Pa neka izrada tih dokumenate traje slijedeće 3-4 godine, pa neka nakon toga dobijemo temeljne dokumente za razvoj društva oko kojih se neće poslije saborske verifikacije, voditi političke bitke, već će ti dokumenti biti najbrižnije čavane nacionalne dragocjenosti.
Držim da će za političku utakmicu ostati dovoljno materijala, da će političke stranke imati i te kako prostora za zauzimanje pozicija i traženja političkih platformi za nove ideje i vrijednosti za koje se zalažu i koje su imanentne njihovom pojedinačnom političkom profilu, a među najvažnijim će zadaćama većine biti dosljedno i pravedno provođenje reformi, a opozicije nadzor nad povođenjem istih.

Možda sve izgleda malo utopistički, ali meni se ne čini neostvarivim, pogotovo ako se opći interesi na neko vrijeme doista iskreno pretpostave partikularnim političkim interesima i osobnim taštinama.

Nismo ništa manje vrijedno društvo ni narod, da u sebi nebi imali potencijala za istinski preporod, za istinski zaokret i novi optimizam, za novu republiku, za bogatije i pravednije društvo, socijalno uravnoteženo, okrenuto znanju i aktiviranju svih zaspalih potencijala.
Za istinske reforme treba uložiti i realne napore kako intelektualne, tako i političke i duhovne.
Za početak svima nam treba više staloženosti i mudrosti da shvatimo kako s ovakvim političkim modelima i resursima, nismo u stanju producirati nikakavu kvalitenu i temeljnu platformu na kojoj bi niknule nove vrijednosti za istinski rast i boljitak zajednice i svakog njenog pojedinca.

Komentari

Nije se problem složiti s

Nije se problem složiti s općim temama.

Kad sam već tu, možda da izložim jednu uočenu ovisnost NASLOVA s brojem čitanja i komentara. Želja nam je da smo čitani i komentirani, i toga radi smo ovdje.

Naime može se uočiti da naslovi tipa naslova Urbanovih pjesama imaju manju čitanost i manji broj komentara. Naslov "Nova republika", vjerovatno analogija na francuske Republike, preimenovan u naprimjer "Nova Republika: Hrvatska po francuski" ili slično vjerujem da bi privukao više čitalaca.

Bez zlih misli, bod i pozdrav!

Tko je glasao

To da li bi bilo bolje ovo s

To da li bi bilo bolje ovo s koncenzusom ili ne ovisi o odgovoru na pitanje "za koga". Kolega "ap" će reći da već godinama postoji koncenzus oko raznog a najviše o onome što on zove napredak.

Za koncenzus na koji ti misliš je važno da se prvo podvuče crta da vidimo gdje smo i kako je u stvari stanje a oko toga je koncenzus prije da se ništa ne podvlači već ide dalje.

Istina, u posljednje vrijeme su kod nekih na vlasti uočljivi pozivi za koncenzus i pomoć da se zajedničkim snagama oko ovoga što pišeš ali bez podvlačenja crte i rekapitulacije raznog bi to bilo puko dijeljenje odgovornosti i zajedničko putovanje u glib koji je sve širi i dublji.

Smiješan mi je bio Šuker s Jurčićem u Otvorenom kad je ovome rekao da hajde onda idemo zajedno vidjeti to što u gospodarstvu treba napraviti, koje su to industrije i grane koje treba razvijati i onda to idemo napraviti. Nešto slično Polančec s Linićem.

To bi bilo možda korisno za narod ali bez da se riješi hapanje i sve do sada pa da netko podnese i kakav račun a netko i da plati, teško da će ići.

B-52

Tko je glasao

Ne bi li bilo bolje i

Ne bi li bilo bolje i produktivnije da se oko tih tema uspostavi nacionalni konsenzus, parlamentarnih stranaka i nezavisne znanstvene zajednice. Pa neka izrada tih dokumenate traje slijedeće 3-4 godine, pa neka nakon toga dobijemo temeljne dokumente za razvoj društva oko kojih se neće poslije saborske verifikacije, voditi političke bitke, već će ti dokumenti biti najbrižnije čavane nacionalne dragocjenosti.
Ne bi, jer je baš to podloga za proizvodnju problema, pa bi rješenjaa trebalo tražiti obrnuto, tako da se umjesto te podloge i s njome povezanih tisuću cvjetova instalira nešto drugo, makar minimalistički.

Kada su drugovi maršal Tito, Kardellj i Bakarić, na neke poticaje to dogradili na najvišu razinu u kojoj je sve ovo bilo rješeno i još (samo)upravljanje i bilo zlatno doba (sedamdesete), tada je učvršćen napredak koji s ne može mjenjati a sadašnja podloga koja je ista još manje, jer nema niti ključeva niti ključara ni suverena, vidiš kako se muče i što se više muče i napreduju pa i ujedinjuju to je sve više to.

Da bi išta napravili, morati će se vratiti narodu pravo biranja svojih predstavnika, kada se to desi oni glasaju cca 90 % za Mačekovu listu, pa ti je sada jasno zašto se sve to dešava - nakon toliko napredovanja kako dobrovoljno kapitulirati vratiti se na kolosjek kojim si vozio prije 70 godina i koji je uništavan, ubijan, pljuvan itd., pa se je i malo izmjenio. Ali neće biti druge, napredak sam sebe nezadrživo vuče do točke u kojoj će morati kapitulirati, bezuvjetno, i još k tome moliti za milost, a milosti kao što znamo nema, ni genseka koji će najaviti da je došlo do toga.

Tko je glasao

Čitao sam u jednoj knjizi

Čitao sam u jednoj knjizi kako je bivši guverner HNB Pero Jurković, dok je bio blizu Franje Tuđmana zagovarao donošenje strateškog dokumenta na kojem bi se bazirao razvoj hrvatskog društva. Piše čovjek gdje god je to predlagao svi su ga blijedo gledali i opstruirali. Kaže P.J. " Tada sam shvatio da nikom to nije u interesu, jer tko god bi došao na vlast morao bi se toga pridržavati".
Nažalost u uspostavljanju nove moderne Republike avangarda moraju biti intelektualci i studenti , a oni to u ovom trenutku nisu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci