Tagovi

Nova krnja Jugoslavija

Iznenađujuće slabo u hrvatskim medijima je popraćena inicijativa crnogorskog ministra vanjskih poslova Igora Lukšića o stvaranju "zapadnobalkanske šestorke", nove regionalne organizacije koju bi činile BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Albanija. U nekim je člancima inicijativa već prozvana "stvaranjem nove Jugoslavije", ovoga puta bez Slovenije i Hrvatske, koju u nju, zbog obveza koje imaju prema članstvu u EU, ne mogu sve i kada bi to htjele, ali zato s Albanijom.
Istini za volju, treba reći da se tu ne radi o novoj iniicijativi. Pokušaja obnavljanja Jugoslavije u kakvom-takvom obliku zapadni se političari nikada nisu odrekli, bilo je to vidljivo iz njihovih raznih inicijativa još iz 1990-ih i 2000-ih. Najveću prepreku tome predstavljala im je Hrvatska, koja se takvim idejama čvrsto opirala, u vrijeme Tuđmana prgavo i svadljivo, što ju je i dovelo na rub izolacije, a za kasnijih vlada mudrije i argumentirano, često ponavljajući mantru da "regionalna suradnja nije isto što i regionalna integracija". Kada takav vid integriranja nije mogla izbjeći, pribjegavala je zaobilaznim metodama, kao što je 2006. bilo širenje CEFTA-e ne samo na zemlje zapadnog Balkana, nego i na miljama daleku Moldovu, što je tadašnji premijer Ivo Sanader često koristio kao "dokaz" da "nova CEFTA" nije isto što i zapadni Balkan.
No, razlika u odnosu na proteklo dvadesetgodišnje razdoblje je u tome što ideje o "zapadnobalkanskom Beneluxu" sada više ne dolaze toliko ni iz Bruxellesa ni iz drugih europskih metorpola, nego iz same regije. Tako je Lukšić još uoči ulaska Hrvatske u EU javno kazao da se radi na projektu "zapadnobalkanske šestorke", a koliko sam uspio vidjeti, ta ideja nije bila odbojna ni zapadnim diplomatima. Kao da se čekao odlazak Hrvatske kao glavnog kočničara te ideje sa zapadnog Balkana u EU da bi se moglo nasstaviti s projektom. Sada lakše i brže, jer su mu i zemlje regije, uključivo BiH, sklone.
Prema onom što je crnogorski ministar najavio u 'non-paperu', nova bi regionalna asocijacija trebala imati zajednički parlament. O ostalim institucijama se ne govori, no zajednički parlament za sobom, baš kao što je slučaj u EU i u drugim sličnim integracijama, povlači i neka druga zajednička izvršna tijela ("regionalna vlada", "regionalni sud" itd.). U inicijativi se ne govori puno o tome koje bi se funkcije sadašnjih samostalnih država integrirale ili povezivale, u ovom je trenutku jasno jedino da bi se zajednički borile protiv organiziranog kriminala (što je sasvim OK, ali za što im nije potrebna tako jaka regionalna institucionalna nadgradnja kakva se predlaže). Prve reakcije iz zemalja regije uglavnom su pozitivne.
U razloge ZA stvaranje takve regionalne integracije govori niz stvari. Ako izuzmemo Albaniju, koja je posebna priča, radi se o zemljama i narodima koji su slični, govore istim ili sličnim jezikom, sličnog su mentaliteta, kulture su im bliske, a ekonomije već sada jako povezane. Zajedničko im je i da svi teže članstvu u EU i, s izuzetkom Srbije, u NATO-u. Već i sada nisu rijetki slučajevi da se građani BiH ili Crne Gore liječe u Srbiji, granice prelaze samo s osobnom iskaznicom, a ekonomije su im čvrsto povezane. U Hrvatskoj je malo poznato da srpska diplomatsko-konzularna predstavništva obavljaju polsove i za državljane Crne Gore, budući da Crna Gora ima samo 20-ak DKP u svijetu, pa im usluge i dalje, bez obzira na raspad zajedničke države 2006., pružaju srpska veleposlanstva i konzulati. Sličan je model prije 10-ak godina BiH nudila (i imala) s Hrvatskom i tadašnjom Srbijom i Crnom Gorom, no u međuvremenu je izgradila vlastitu DKP, pa ne znam koliko su ti sporazumi više u primjeni.
Protiv nove regionalne integracije govori naslijeđe ratova 1990-ih. Granice među državama još nisu detaljno definrane na terenu (što nije slučajno). Trgovinski su se zemlje regije integrirale i bez takve asocijacije, jer imaju CEFTA-u. I različit stupanj uključenja u euroatlantske integracijske procese ne govori u prilog stvaranja takvog bloka, jer bi on zapravo značio "paket-aranžman" na putu prema EU i NATO-u (jedino je Albanija među zemljama regije članica NATO-a)
Možda i najveći problem ostaje pitanje polupriznatnog Kosova: Srbija i BiH ga ne priznaju, niti imaju namjeru tako nešto učiniti. Crna Gora ga priznaje, ali još s njim nije uspostavila pune diplomatske odnose. Makedonija ga je nerado priznala,zbog svojih unutarnjih strahova i problema s albanskom manjinom. Albanija opet inzistira na neovisnosti bivše južne srpske pokrajine. Koliko to velik problem može biti, dovoljno govori nedavno otkazivanje summita regionalnih čelnika u Makedoniji, s obzirom da Srbija nije htjela sudjelovati na skupu na kojem bi Kosovo bilo predstavljeno kao neovisna država, dok Albanija nije htjela ići na skup na kojem Kosovo nije predstavljeno upravo na taj način.
Zbog svega toga, ne bi se trebalo čuditi da se Lukšićeva inicijativa oživotvori, ali u nešto manjem obliku od najavljenog. Preciznije, bez Kosova i Albanije, ali s BiH, Crnom Gorom, Srbijom i, vjerojatno, Makedonijom (ovisno o njenim unutarnjim odnosima). U tom slučaju, nema sumnje da bi Albanija i Kosovo krenuli u kontraprojekt stvaranja nekakve vlastite integracije, što je i bez takvih inicijativa sasvim izgledno (iako je Kosovu prilikom proglašenja neovisnosti bilo zabranjeno bilo kakvo razmišljanje o integraciji s Albanijom). U praksi, to bi značilo stvaranje nekakve "male velike Srbije" i "manje velike Albanije", naravno, ne pod tim nazivima i ne u granicama koje bi nacionalisti htjeli, ali u suštini - to bi bilo to.
Što bi to značilo za Hrvatsku? Ona više nije dio regionalne aritmetike koja ide za stvaranjem nekakvih nadnacionalnih integracija, s obzirom da je integrirana i u EU, i u NATO. No, sasvim sigurno joj ne bi bilo svejedno da Bihać, Mostar ili Neum osvanu u nekoj takvoj integraciji, pa da na granici s BiH recimo postoji psoebna traka za državljane zemalja takve regionalne integracije, baš kao što na našim granicama sada stoji poseban ulaz za državljane EU, Europskog ekonomskog prostora (EEA) i Švicarske (ukupno 32 države). Zagrebu sigurno ne bi bilo svejedno ni da se BiH još čvršće veže uz Srbiju, no to je ionako sasvim izgledno, budući da se uz Hrvatsku (zbog naših obveza prema EU) više ne može vezivati. U biti, to bi bio, a kako sada stavri stoje, i bit će, i najveći udarac onom (manjem) dijelu hrvatske javnosti koji se nikad nije odrekao snova o "Hrvatskoj do Drine" i sličnim bedastoćama. imalo bi me vaše mišljenje o tome?

Komentari

Radi se o posve iracionalnoj

Radi se o posve iracionalnoj pretpostavci da bi danas itko imalo normalan htio u bilo kakvu zajednicu sa Srbijom, recimo, nešto kao u brak s gubavcem ljudožderom. Samoubojica ima, naravno... ali to je njihov problem :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

???

Misliš kao što smo donedavno bili s njima u zajednici gdje su vrijedila posebna pravila o oporezivanju i na čijem smo tržištu postali poprilično skuplji nakon ulaska u EU?

Tko je glasao

ak bu, bu

@Humbert
Nekakva nova Yuga ? Šanse iste kao da se kod nas na kup skupe sve pravaške stranke.

Tko je glasao

Upravo bi me reakcije s te

Upravo bi me reakcije s te desne scene najviše i zanimale. Njima će, pretpostavljam, biti najteže prihvatiti da će Široki Brijeg, Livno ili Neum danas-sutra osvanuti u nekoj takvoj novoj jugo-balkanskoj integraciji. Bit će zanimljivo vidjeti i kako će se postaviti kada im na GP-ima s BiH bude pisalo da ulaze u nešto takvo (ako se ideje obistine, naravno).

Tko je glasao

adio jugoslavijo, plači voljena zemljo

humberte,

kako imaš snage za zajebanciju u ovako teškom trenutku
znaš li da nam prijeti izručenje najvećih sinova naših naroda i narodnosti
i da će, (ne mogu više tipkati, suze će mi uništiti tipkovnicu)
i Široki, i Livno i Neum biti u EU
jebote
i beograd
i čačak
i prizren i peć
u p.m.
pa to će bit skandinavija

jedini je zajeb da u skandinaviji nema skandinavaca
nego neki jebeni šveđani, finci, norvežani, danci, islanđani
i njihove države

luka

Tko je glasao

Hoće, bit će i oni u EU, samo

Hoće, bit će i oni u EU, samo je pitanje kada? Ajmo redom:

1. Srbija: Dobila je mukom status kandidata, a pregovori će joj početi najvjerojatnije u siječnju 2014. Iz našeg iskustva znamo koliko su trajali, a znamo i koliko je nakon njih potrebno da bi se potpisao pristupni ugovor, koji još treba ratificirati u 30 parlamenata. Dakle, u našem slučaju, od početka pregovora do ulaska u EU - punih 8 godina. Kako sada stvari stoje, njima će trebati još i više, ne zato što su slabije razvijeni ili manje usklađeni s EU nego što smo mi bili, nego zato što je izvjesno da će EU pooštriti uvjete za ulazak, što zbog naše (i bugarske, i rumunjske) nespremnosti za članstvo, što zbog Turske, s kojom ni sami ne znaju što bi.

2. Crna Gora: Već je kandidat i pregovara o članstvu. Ali, sasvim je izvjesno da se EU neće širiti na jednu tako malu državu samu, pogotovo zato što joj se opasno približava Srbija. Taj "problem"" je EU imala i 2004., pa ga je riješila na vrlo jednostavan način: jedne je malo usporila (Poljska, Mađarska,...), druge malo ubrzala (Slovačka). Drugim riječima, Srbija i Crna Gora će u EU gotovo sigurno u paketu. Posljednje prognoze im kao najrealniji prvi mogući termin ulaska daju - 2020. godinu.

3. Makedonija: Već je praktično u statusu "vječnog kandidata", skoro kao Turska. Kandidat jesu, ali još nemaju ni datum početka pregovora, a kamoli nešto drugo. Najoptimističnije prognoze (po mnogima nerealne) govore da bi Makedonci u EUmogli u paketu sa Srbijom i Crnom Gorom, ne zato što su za to sposobni, nego iz geopoliitčkih razloga. Jer, ako Srbija uđe, a Makedonija ne, onda to znači da će jedinstveni carinski prostor EU biti prekinut na samo 200 km između Srbije i Grčke. Što bi se u tom slučaju dogodilo ako bi Makedonci, recimo, samo malo revnije obavljali svoje poslove na granici? Kolone do Niša i dolje do Soluna. Sve to, naravno, pod uvjetom da im Grci daju zeleno svjetlo za početak pregovora (što zasad nije izgledno).

4. BiH: NIje još ni kandidat, pa je svako nagađanje o datumu ulaska u EU čista fantazija. Najoptimisitčnije procjene - 2025.godina, moguće zajedno s Turskom!

5. Kosovo i Albanija: vidjeti pod BiH, s tom razlikom što je Albanija već u NATO-u (ušla je zajedno s nama prije 4 godine).

Sve to znači da će "Balkanoslavija" (s Hrvatskom u sastavu) ipak morati malopričekati. Bar desetljeće.

Tko je glasao

loše-loše a ne win-win

humberte,

nisu ni baloni samo igračke
meteorološki baloni daju značajne podatke o sadašnjem stanju atmosfere, i temelj za meteorološku prognozu
politički baloni, važno analitičko sredstvo

ako se balkanske države, izvan EU, ostave predugo izvan EU
ostaju plodan teren za političke manipulacije i kombinacije

mala, ali ne i nebitna digresija
jedna od takvih manipulacija i kombinacija
cijela nesretna povijest sukoba srba i hrvata
posljedica je uvođenja velikosrpske ideje, kao falsifikata originalne južnoslavenske ideje, (vidi načertanije)
na područje južnih slavena
intervencija koja nije originalno britanska, nego poljska (dijela emigrantske poljske elite nakon nasilnog komadanja poljske države između prusije, austrije i rusije, koga zanima nek malo provrti povijesne izvore)
ali je britancima korisno poslužila u dva svjetska rata
ubojstvo ferdinanda, 27. mart,
realno srbi kao narod, nisu od tih kombinacija imali koristi,

danas je moguća kombinatorika
s ciljem stvaranje nereda, isključena
to ne hoće amerikanci

hrvatska je na pragu da bude lider i predvodnik tzv regije, i da naše istočne susjede uvjeri da je eu dobar izbor, i jedini strateški izbor
time se ispravlja neprirodna situacija iz vremena prve i druge jugoslavije
kada je interese naroda južnih slavena artikulirao beograd (loše artikulirao)
hrvatska bi, u dobrom slučaju, bila lider u smjeru skandinavizacije balkana
odnosno uređivanju (poštenom, po mojem mišljenju) odnosa na balkanu na temelju fairplaya, slično kao što je to bilo u temeljima eu, i kao što je u skandinaviji
to je ipak, nekakva zrela, i poštena centraloevropska politika, ne samo njemačka, nego i poljska npr.

ako je nekome stalo da to spriječi
poduzet će akcije
da oslabi hrvatsku, da joj smanji ili uništi vjerodostojnost, i da pokvari veze koje hrvatska ima s njemačkom, i s EU

ko je vuk?
stvoriti protupritisak, kojim bi se male i pojedinačno realno nemoćne državice balkana
oduprle snažnom pritisku EU, i ulasku u sferu kojom ipak upravlja njemačka
nije nerazuman plan

ali ima nekoliko slabih točaka
zato i služe analize, a među njima i reakcije na probne političke balone
da pokažu koje su točke slabe

- između njemačke i poljske postoji jako visoka razina suradnje, i razumijevanja
- između njemačke i rusije za sada postoji jasno razumijevanje, koje do sada nije mogla ugroziti srbija, nemoćna da išta poduzme protiv EU, na svoju ruku, možda bi i mogla kad bi beograd, (a da ko će biti šef te nove asocijacije)
- crna gora je mala, i realno može i sutra biti usisana u EU bez da EU osjeti bilo kakve posljedice, to bi bio najbolji penicilin za ideju male velike srbije (o čemu se ovdje zapravo i radi), ali ubrzano usisavanje zbog geopolitičkih razloga, može biti smetnja za insistiranje na primjeni EU pravne stečevine, do kraja, za ozbiljno. Zato je za uspjeh plana važno uplesti mrežu u koju će se uhvatiti crna gora

Na žalost, svaka analiza pokazuje da se danas u hrvatskoj, kad se govori o vanjopolitičkim i strateškim odnosima, ne radi o odlučnom NE, radi se o procesu škartavanja karika, odbacivanja aduta, od strane jedne do jučer vrlo moćne mreže, kako bi se minimizirala šteta, i pokušalo, makar i žrtvom lovca, topa, kraljice ostvariti prednost, (partija traje vječno...)
Ako bi hrvatska uspjela u planu da sačuva perkovića od izručenja, i hrvatska elita uspjela de facto ostati izvan zahvata prava EU, (ne najvažnije u smislu kažnjavanja, nego u smislu odnosa prema istini), to bi omogućilo sličan ulazak u EU i ostalih država gdje vjerovatno izdanci slične službe imaju značajnu ulogu u vlasti, gdje više, gdje manje.
To bi dalo jako velike mogućnosti manipulacije, i vjerovatno na kraju pridonijelo značajnom slabljenju EU, jer bi elite novih država, bez neke vrste lustracije ostale pod dominantnim utjecajem tajne službe njezinog veličanstva.
Ne vjerujem da bi na takav ustupak EU (i njemačka) pristali, osim u katastrofalnom škripcu.
Za sada smo u škripcu mi, a ne EU.
Prema vanjskopolitičkoj situaciji, podjednako slabo stojimo kao 1991. ali su snage na koje se danas pokušavamo osloniti, realno geopolitički protiv naših nacionalnih ciljeva. Dakle za njih win-win, za nas loše-loše situacija.
Mislim da tajne službe ne pokušavaju obnoviti jugoslaviju, nego oslabiti hrvatsku, tobože zalažući se za spas perkovića.
Čini se da jest netko na strani perkovića, osim domaće elite, i mreže suradnika, a to jest tajna služba njezinog veličanstva. Da mu stvarno hoće pomoći, za to postoje tajni, diplomatski kanali. Hrabriti taštog, i ne previše pametnog premijera da riskira snakcije, ruši ugled, smanjuje šanse vlastite zemlje da sebe izvuče iz nevolje...
nitko ozbiljan ne može razumjeti kao zaštitu nacionalnih interesa

luka

Tko je glasao

http://www.slobodnadalmacija.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVie...

Dvanaest tisuća godina da su živjeli Hrvati, sve od kraja paleolita do danas, i da su svakih tisuću godina dobili državu, pa svaki put s tom državom napravili četrdeset pet milijardi eura duga, sve bi to Norvežani danas mogli platiti ne trepnuvši, kao da plaćaju turu pića u mliječnom restoranu. Po sadašnjoj odštetnoj klauzuli iz ugovora s Barcelonom, na primjer, Norvežani mogu kupiti dvije hiljade dvjesto četrdeset Lionela Messija. Cijeli gradić veličine Dugopolja pun Lionela Messija. “Alo, Messi, jesi vidija Messija?“

Tko je glasao

Jugoslavija kao sadržaj JEST - mrtva,

Jugoslavija je potrošena kao sadržaj,
Jugoslavija NIJE - obnovljiva kao Karađorđeva ili Titova Jugoslavija,

UPORIŠNO SIDRO
provokatori proizvode (i prodaju) provokacije,
jer
potrošača i kupaca ima koji provokaciju koriste i preProdaju za realizaciju zasebnih interesa,

primjerice i konkretno,

ex-Jugoslaviju provokatori proizvode (i prodaju) kao provokaciju,
jer
potrošača i kupaca ima, koji ex-Jugoslaviju kao provokaciju koriste i preProdaju za realizaciju zasebnih interesa,

konzumenti provokacija jesu žrtve
koje trebaju provokaciju za osobno vjeroVoljno (hoću, jer vjerujem) tumačenje ovoga i ONOGA,

konzumenti provokacija
<> koji vjeroVoljno (hoću, jer vjerujem) tumače ovo i ONO,
<> zanemarili su razlikovati
<> sadržaj (ciljevi) i strukturu (alati) za proizvodnju ciljanih rezultata,

sadržaj (ciljevi) uređuju i određuju proizvodnju,
struktura (alati) uređuju i određuju realizaciju sadržaja (ciljeva) proizvodnje,

sadržaj (ciljevi) NOVI eliminiraju STARI sadržaj (ciljeve)
sadržaj (ciljevi) NOVI uređuju i određuju NOVI sadržaj proizvodnje,

proizvodnja NOVA eliminira STARU proizvodnju,
struktura (alati) uređuju i određuju NOVU realizaciju sadržaja (ciljeva) NOVE proizvodnje,

struktura (alati) STARE proizvodnje
<> kao struktura (alati) NOVE proizvodnje
<> proizvodit će NOVI sadržaj (ciljeve) NOVE proizvodnje,

SAŽETAK

ex-Jugoslavija kao sadržaj JEST - mrtva,
Jugoslavija je potrošena kao sadržaj i NIJE - obnovljiva kao Karađorđeva ili Titova Jugoslavija,

proizvodnja ex-Jugoslavije kao provokacije ipak IMA učinak,
<> ako čitatelj NEMA na umu,
<> provokatori proizvode i opet iznova ex-Jugoslaviju (i prodaju) kao provokaciju,
<> konzumentima, koji koriste provokaciju za osobno vjeroVoljno (hoću, jer vjerujem) za tumačenje ovoga i ONOGA,

adfilantrop

Tko je glasao

od pameti i poštenja, čini se, nema štete

od pameti i poštenja, čini se, nema štete

originalno upućeno agnusdei, na njenom dnevniku trijumf volje, ali možda mu je pravo mjesto ovdje

važne su stvari jednostavne. Iza nasilja i nepravde ostaje nesreća,
prije nasilja i nepravde bila je nesreća.
Tu nesreću treba vidjeti, uvidjeti, srcem, otplakati, da bi se moglo tražiti sreću.
Inače, i neznajući, nastavljamo povijesni krug patnje.
Ljudi kojima je Jugoslavija, sa mnogim dobrim stranama na srcu i duši,
i koji se bez nje, ipak osjećaju loše
i nehoteći
ne vjeruju u ljubav kojom drugi, pa i ja, vole Hrvatsku.
Ja sam pokušao razumjeti koga su oni voljeli,
i zašto je ta ljubav propala u krvi i nasilju.
Mislim da znam odgovor.
Ali nije važno što ja znam, svatko to mora za sebe prepoznati.
Važna je budućnost
Budućnost nije u prošlosti.
Budućnost je balkanska Skandinavija.
Kad jednom bude bit će jasno u čemu je različita od Jugoslavije, i zašto je Jugoslavija propala.
Ne vjerujem da je netko posebno kriv,
ali da nema koristi od gluposti i zloće, nema
da nema štete od poštenja i pameti, nema

luka

Tko je glasao

balkan dobrih susjeda

humberte,

citirao je nedavno netko borisa dežulovića - ne možeš ti našeg čovjeka zajebat ...
to je simpatičan tekst, dobar ali nepotpun, ali lažan, jer sve probleme svodi na razinu sancha panse
običnog čovjeka, muje i hase, ivice i marice

kao što znamo iz mnogih i premnogih primjera
poznate pjesme leonarda cohena o albertu eichmanu
ozbiljnih tekstova hanne arendt o banalnosti zla
totalitarno zlo
masovni pokolji i zločini, pa i ovi zadnji iz jugoslavensko srpske agresije iz 90-ih

iako jesu u konačnici, na terenu, djelo raznih običnih ljudi
jer rijetki su oni, koji kao u romanima heinricha bolla ili u stvarnom životu u vojvodini 1941.
kao kafkin umjetnik u gladovanju
jednostavno ne mogu počiniti zločin
i radije biraju strijeljanje od vlastitih nego ubiti druge
ipak su posljedica nekog ozbiljnijeg plana i planiranja
na recimo to "višoj" razini

na toj razini treba tražiti i rješenje
mala velika srbija, velika mala albanija, ...
to nije dobar put
u ovome povijesnom trenutku, kad preko balkana nakon dugo vremena
ne prolaze teške, duboke raspukline
dobro bi bilo, barem u glavama, u idejama,
razmisliti o skandinaviji, kao primjeru
dobrosusjedstva
jasne granice, međusobno priznanje, jasna i pouzdana prava manjina,
i (jer sve će to biti teorija ako ne bude) još
demokracija, sloboda govora, neovisni mediji, sloboda tržišta i poduzetništva,
i uspješne ekonomije
zvuči kao san
ali svaki plan počne kao san
ali sanjao sam balkan dobrih susjeda
nije to više daleko

luka

Tko je glasao

Koji dio teksta je netočan?

Koji dio teksta je netočan? Okreni se malo oko sebe, pogledaj štopišu portali i noivne u susjedstvu. Ne moraš ići jako na istok ako ti je mrsko, odi samo u BiH web space. Bit će ti zanimljivo.

Tko je glasao

Prohujalo s vihorom ...a

Prohujalo s vihorom
...a Scarlett O'Hara i Rhett Burtlett od ˇ39te, kada je film snimljen, nikako da zaborave jedno na drugo?...i svako malo se nađe nadobudni producent koji bi uložio pare, ponovio i snimio isti film još bolji i još stariji.
Ali nikako da nagovore Clarka Gablea i Vivien Leigh da pristanu ponovo odigrati uloge u toj povjesnoj romansi o nadvremenskoj ljubavi bez granica,...ali to nisu oni, njih više nema...
...tragovi su im danas samo na celuloidu.

Tko je glasao

"Treća jugoslavija" nije tek

"Treća jugoslavija" nije tek proizvod slučajnog komentatora na portalima ili pobornika zavjere.
Oni zaista stvaraju preduvjete za tu zajednicu.
Isti oni politički čindbenici koji su išli rušiti Srednjeeuropsku zajednicu prije 100 godina.
http://www.slobodnaevropa.org/archive/news/20130725/500/500.html?id=2505...
Uočite činjenice:
- Brdo kod Kranja,
- Francuski predsjednik,
- Predmet sastanka,
- Vrijeme sastanka
Borut Pahor tada je izjavio:
"Ovo je početak političke institucionalizacije......"
Usredotočite se na događaje i činjenice. Pogledajte inicijatore i sudionike. Zar to nisu isti oni politički odnosi koji su doveli do globalnih nesreća prije 100 godina.?

Tko je glasao

Pozdrav kolega, "long time no

Pozdrav kolega, "long time no see" - rekao bi Rundek u Beogradu.

Zajedničko im je i da svi teže članstvu u EU

Zagrebu sigurno ne bi bilo svejedno ni da se BiH još čvršće veže uz Srbiju, no to je ionako sasvim izgledno, budući da se uz Hrvatsku (zbog naših obveza prema EU) više ne može vezivati.
Sofizam, rekla bi @lunoprof...

Tko je glasao

Mi odosmo

Mi odosmo u EU, a oni kako žele.To što u Hrvatskoj ima ljudi koji žale za Jugoslavijom, to je njihov osobni problem.

Tko je glasao

bijeli miševi

Možeš li citirati autora teksta gdje koristi riječ "žaliti"? Mora li ti svaki komentar na nečiji kvalitetan dnevnik biti ovako zlurad, besmislen i uvijek na tragu "tko kritizira Ckrvu mrzi Hrvatsku" kao i sada ovo novo - tko spomene neku balkansku inicijatvu - taj žali za Jugoslavijom?

Tko je glasao

Ma kako se

Ma kako se Ti Zaphod prepoznaš u mom komentaru? Pa čak i pamtiš moje komentare od ranije.A nisi zapamtio da ovakvu Srbiju treba ignorirati, pa time i ovakve priče s istoka, u kojima ćitam neku lažnu brigu što Hrvatska neće biti neki lider u regiji, kao što neki žele i to politički lider, ne ekonomski, već politički, a Hrvati kakvi jesu kao političar,i nisu ni do koljena političarima iz Srbije, niti će za sada ikada biti.

Tko je glasao

razumijem što čitam

A zašto ga ne bih zapamtio, meni je to jedan od ružnijih komentara koji sam pročitao na pollitici. Kao i ovo "prepoznao si se". Znaš li ti uopće razgovarati izvan tih svojih kategorija Za - Protiv?

Tko je glasao

Jugofobisti . . . isti . . .isti

I ne samo da je komentar izvan svake logike, ima tu i minus dnevniku koji analizira nešto što se upravo dešava u našoj neposrednoj blizini i što bi svakome trebalo biti zanimljivo, makar zbog te blizine ako ne nešto drugo. Nažalost uvijek postoje ovi koji drže glavu u škartocu i čim čuju riječ Jugoslavija mam počnu lamatat rukama i nogama, nešto kao Voltine žabe.

leddevet

Tko je glasao

Glava u škartocu

Lijepo sam napisao da ovakvu Srbiju treba ignorirati. Jugoslavija se je pokazala kao neuspio eksperiment, preko kojeg su velikosrbi htjeli (što i danas žele) nametnuti svoju kulturu,jezik i dominaciju svima ostalima. Hrvati su platili svoju cijenu, i normalno je da je gadljivo i spominjati Jugoslaviju, no, neki kao Ti očito imaju trajni interes da se u Hrvatskoj njeguje nekakav pozitivni pristup Jugoslaviji, jasno, kao plod utjecaja politike bratstva i jedinstva, preko koje su velikosrbi i osvajali Hrvatsku. Drugim riječima: Uzalud Vam trud svirači.

Tko je glasao

Tvrdo ka stina

Drugim riječima: Uzalud Vam trud svirači.
Ono što je tvoj problem je da ne shvaćaš, odnosno ne želiš shvatiti, da ovaj dnevnik donosi informaciju o nečemu što se dešava ili bi se moglo desiti u našem neposrednom susjedstvu. To je to i ja nigdje ne vidim da se autor tu zalaže za ili protiv te neke "Nove Jugoslavije". Dakle tvoj je problem što vidiš nešto što želiš vidjeti isto kao što i kod mene vidiš nekave babaroge.

Svakako bi mi bilo zanimljivo da citiraš što u ovom dnevniku smatraš pogrešnim toliko da je zavrijedio tvoj minus.

leddevet

Tko je glasao

Veoma tanki i prozirni baloni

Pa Leddevet kad napišem da Srbiju treba ignorirati (sve dok je vode ovakvi), to znači da treba i ignorirati ovakve balone koji dolaze iz okruženja. A radi se o veoma tankim i prozirnim balonima, kao odgovor što mi odosmo u EU.Konačno,ne postoji način kako bi Albanci ikad više išli u ikakvu asocijaciju sa Srbima, jer Oni su shvatili s kime imaju posla, za razliku od "naših" vlasti, pogotovo ove zadnje. Isto tako sumnjam da bi i BIH,Muslimani i Hrvati otišli u tom pravcu, jer su i oni dobili lekciju od velikosrba, a naročito muslimani. Mene osobno znači uopće ne zanima ovakav sadržaj, i zbog toga je ovaj minus, i ponavljam zbog mog načelnog stava, a kad bi bio u poziciji šefa vlade onda bi to bila i politika Hrvatske.Konačno, ovake "informacije" mogu dodatno izazvati nostalgiju Jugoslavena u Hrvatskoj, jer i Ti ljudi lošije žive nego u Jugoslaviji, pa se na neki način dodatno destabilizira život u Hrvatskoj, ali se i blagonaklono gleda recimo na posjet Josipovića Beogradu, gdje se Jugoslavenima iz Hrvatske daju neke lažne nade povratku na ono što je nestalo u povjesnoj zbiljnosti. Ili recimo da nije bilo rata i da smo se mirno razdružili kao Česi i Slovaci, a da je došlo do lošeg života kao danas, onda bi i ja imao razumjevanja za razmatranje i preispitivanje puta kojim je Hrvatska pošla.

Tko je glasao

Mislim da vam rasprava ide u

Mislim da vam rasprava ide u krivom smjeru. Prvo, ta nova integracija, koja se najavljuje, NE UKLJUČUJE Hrvatsku. Hrvatska više nije dio tog paketa, osim kao eventualno promatrač, zajedno sa Slovenijom. Sve kada bi i htjela biti dio takve regionalne asocijacije,Hrvatska to više ne može, jer je ušla u EU, a na dva stolca se istodobno ne može sjediti.
Drugo, nije sporno da će i Srbija, i CG,i BiH, i ostali u regiji,jednoga dana biti u EU. Svi su to proklamirali kao glavni cilj svoje politike, a to neprekidno ponavlja i EU. Samo, njima je do ulaska u EU ostalo još jako puno vremena. Nitko ne očekuje ulazak u EU ni Srbije ni CG prije 2020., a BiH prije 2025. Čak i iz čisto formalnih razloga, ulazak u EU prije tih datuma teško je ostavriv, ako ne i nemoguć. A do tada mogu se integrirati međusobno, to im nitko ne brani. Interes za tim u regijiočito postoji, pa zato ne mislim da se ovdje radi o nekakvom probnom balonu.
Treće, ne znam kako će na to reagirati Bošnjaci i Hrvati u BiH, ali nisam primijetio da su reakcije službneog Sarajeva na tu inicijativu negativne. Upravo suprotno.
Četvrto, Albanci, kako oni u Albaniji, tako i na Kosovu, su kritična točka toga plana. Zato i mislim da ni Beograd, ni Sarajevo, ni Podgorica, ni Skoplje na njih ne trebaju računati i da će oni krernuti putem neke vlastite intgeracije. Ona je sasvim izgledna čak i bez oive reigonalone inicjative.

Tko je glasao

Drugo, nije sporno da će i

Drugo, nije sporno da će i Srbija, i CG,i BiH, i ostali u regiji,jednoga dana biti u EU. Svi su to proklamirali kao glavni cilj svoje politike, a to neprekidno ponavlja i EU. Samo, njima je do ulaska u EU ostalo još jako puno vremena. Nitko ne očekuje ulazak u EU ni Srbije ni CG prije 2020., a BiH prije 2025.
Koliki je minimum minimuma vremena potreban za stvaranje te integracije (definirajmo želju za ulaskom uključenih zemalja istovjetnu trenutnoj želji za ulaskom u EU)?

Četvrto, Albanci, kako oni u Albaniji, tako i na Kosovu, su kritična točka toga plana. Zato i mislim da ni Beograd, ni Sarajevo, ni Podgorica, ni Skoplje na njih ne trebaju računati i da će oni krernuti putem neke vlastite intgeracije. Ona je sasvim izgledna čak i bez oive reigonalone inicjative.
Zanemarimo CK SKH/Todorić/Mamić/Pusić interese, jedini stvarni realni neposredni interes RH na Balkanu jeste cjelovita BIH.

Jedini dodatni stvarni realni posredni interes RH na Balkanu jeste neovisno i samostalno Kosovo.

Tko je glasao

1. Ne znam koliko im treba za

1. Ne znam koliko im treba za stvaranje takve integracije, ali vjerojanto ne puno. Ugovor se sastavi, potpiše i ode u ratifikaciju u nacionalne parlamente, nakon čega se objavljuje u službenim listovima zemalja i razmjenjuju ratifikacijske ispravbe - i stvar je formalno gotova. Implementacija je nešto duži proces, ovisno o tome što su zemlje ispregovarale.
Pretpostavljam da se takav ugovor ne bi bavio stvaranjem nekakve zone slobodne trgovine, budući da ona već među tim državama postoji (CEFTA), osim ako ne bi ušle u projekt stvaranja carinske unije, što mi nije realno, jer bi to onda promijenilo i poziciju tih zemalja prema WTO-u (CG, Makedonija i Albanija su članice, a ostale još nisu), a možda i prema EU (sve imaju sporazume o stabilizaciji i pridruživanju, koji su u osnovi ugovori o slobodnoj trgovini s EU-om). Monetarna unija među njima nije realna. Dakle, ako bi se takav sporazum potpisao, on bi se vjerojatno bavio slobodom kretanja ljudi (uklanjanje granica po uzoru na Schengen) i mogućnošću korištenja određenih radnih i socijalnih prava među građanima svih članica.
Naravno da kako koja zemlja bude ulazila u EU, takoće morati istupati iz te integracije. Uostalom, i mi smo zbog ulaska u EU napustili CEFTA-u.

2. Podrazumijeva se da je realan interes Hrvatske na Balkanu cjelovita BiH. Ali, ne znam jesi li primijetio da je i Srbija na tom planu napravila zaokret zadnjih godina, pa joj više nije toliko važno razvijati samo odnose s Republikom Srpskom, nego s BiH u cjelini? Primjera radi, ranije su samo građani RS u Srbiju mogli s osobnim iskaznicama, a sada mogu svi državljani BiH, i to uz uvjet da imaju jedinstvenu BiH-osobnu iskaznicu.
Hrvatska je priznala Kosovo i za nas to nije upitno, ali BiH npr. nije. CG je, ali još uvijek nemaju uspostavljene diplomatske odnose. MK je, ali uz puno problema i nevoljko. Kosovarima je to velik problem pri putovanju na Zapad. Što se događa s nositreljima putoivnice Kosova kada iz Prištine preko CG i Dubrovnika idu prema Zagrebu ili Rijeci, budući da moraju proći 10 km Jadranske magistrale koja prolazi kroz BiH (Neumski koridor)?
Dakle, priča s Kosovom ni što se same regije tiče nije jednoznačna. KS bi se prije moglo smatrati "neželjenim djetetom regije", barem u kontekstu većine zemalja na tom prostoru. Ni samo KS ne funkcionira kao država, prije bi ga se moglo usporediti s BiH kao s još jednim protektoratom međunarodne zajdenice u regiji. Legalne vlasti Kosova na sjeveru (cca 10 posto teritorija) čak ni fizički ne postoje, tamo i dalje funkicioniraju tijela vlasti Srbije, odnosno "AP Kosova i Metohije".

Tko je glasao

Naravno da kako koja zemlja

Naravno da kako koja zemlja bude ulazila u EU, takoće morati istupati iz te integracije.
Ovim dolazimo do drugog pasusa drugog dijela mog komentara i situacije koja se kosi sa interesima RH: ako će CG ući prva ili skupa sa Srbijom prva, BIH isto tad ili nakon toga, tada bi u integraciji ostali Albanija, Kosovo i Makedonija (čitaj Velika Albanija sa Autonomnom Pokrajinom Bivšom Makedonijom) što svakako predstavlja scenarij protivan interesu RH.

Tko je glasao

BiH u EU više ni teoretski ne

BiH u EU više ni teoretski ne može ući sa Srbijom i CG, to je čak i proceduralno nemoguće. Onar još nije ni kandidat, što Srbija i CG jesu, a kamoli da bi uopće počela pregovarati o članstvu. Kako sada stvari stoje, kada Srbija i CG uđu u EU, BiH će ostati kao crna rupa sa svih strana okružena EU-om, što će joj dodatno otežati situaciju.
Makedonija još uvijek ima nekakve šanse ući u paketu sa Srbijom i CG jer je već dugo kandidat, naravo uz uvjet da Grci maknu svoj veto na početak priustupnih pregovora dok se ne promijeni ime države. Sumnjam da bi MK ulazila u "veliku Albaniju": tome su sklonijkedino Albanci u MK, kojih je oko 25 posto u ukupnom stanovnišvu, dok se ostali toga groze.

Evo nekih novosti apropos nove balkanske integracije, pa procijneite sami koliko je to, kako su neki ovdje ocijenili, smao spin i ništa drugo:

http://www.tanjug.rs/novosti/100601/luksic--zapadnobalkanska-sestorka-zb...

Tko je glasao

BiH u EU više ni teoretski ne

BiH u EU više ni teoretski ne može ući sa Srbijom i CG, to je čak i proceduralno nemoguće.
Ok, ja sam samo, uslijed toga što se ne može sa sigurnošću tvrditi da li će nekakvi lobiji poželjeti njihov skupni ulaz, naveo opcije.

Inicijativa pod linkom je ništa novog, i Tonči Majica navodi jednu od inicijativa,. Ali realno, nema budućnosti osim u suradnji koja je već iskazana, zar Crna Gora nije pokupila svu potrebnu dokumentaciju za EU od RH?

Tko je glasao

Ne mislim tako za BiH

.

Ukoliko se poklope interesi u EU i SAD, BiH je prije u EU od ostalih koje spominješ.

Srbija za sada ne zanima SAD jer imaju svoje baze na Kosovu ( NATO je tu)

Srbi ( RS) je stvorena i odobrena da presjeca islamski faktor na dva dijela i da se ovi uz pomoć Irana, Saudi Arabije i dr. ne pretvori u Džamahiriju u Europi.

Hrvati su s njima u federaciji s istom namjenom, e da se ne osile kakve su već tendencije ali s tim da to još iz bližeg posmatraju kao i da se ne dogodi tzv. zelena transverzala ( Bosna, Sandžak, Kosovo, Sj. Makedonija , Albanija) kontrola toplog mora Jadrana i Sredozemlja pa Turska do Azije.

Malo strateški i dugoročno to treba gledati ali s ovih osnovnih polazišta.

E sad, ako se Srbi, Hrvati i Muslimani ( Bošnjaci) ukupno Bosanci dogovore ovi budu još novaca upumpali unutra i eto njih u EU dok si rekao rahatluk ;-).

Bosanci samo da se dogovore nekako da budu kao Švicarci ili bar da se dogovore o nekom bratstvu jedinstvu kao za Juge procvjetale bi im ruže ( mislim na sva tri entiteta).

sve dobro...

Tko je glasao

Ajde mi, molim te,pojasni

Ajde mi, molim te,pojasni kako bi to BIH u EU prije onih koje sam spomenuo? Sječaš se koliko je trajao naš ulazak u EU? 8 godina od trenutka POČETKA pregovora, 10 godina od trenutka PODNOŠENJA KANDIDATURE. I kod drugih zemalja koje su ulazile u EU put je bio manje-više takav, samo što su one pregovarale s manje članica (s njima se pregovara o članstvu, a ne s EU kao takvom) nego mi, i s daleko manje nego što će SRB i CG. A, manje članica znači i kraću proceduru i manje problema.
BiH još nije ni podnijela kandidaturu, a čak i kada bi sutra to napravila, njen put u EU bi trajao bar 10 - 12 godina, ako ne i više. I to pod uvjetom da joj Bruxelles kandidaturu ne pospremi u neku ladicu, kako se tamo to kaže, što je onda turski recept, ili jednostavno ne odbije. I mi smo se prije 12-13 godina zanosili iluzijama da ćemo u EU brzo, kao "stići ćemo Rumunjsku i Bugarsku" (sjetite se Sanadeove jamstvene kartice!), ali nije išlo pa da se okreneš naglavačke. Ne vidim kako bi to onda išlo u slučaju BiH, koja je za EU puno manje bitna od Hrvatske ili čak Srbije. BiH čak nije ni na nekom za Europu važnom prometnom pravcu, što i HR i SRB, i SLO, pa čak i MK, jesu.
Nemoj se previše zanosti iluzijama oko SAD-a. U Europi isto tako ima jakih igrača. Ameri su prije 10-ak godina vršili strahovit pritisak na EU da primi Tursku, ali Turci nisu daleko dogurali. U pregovoirma, koje su otvorili istoga dana kada i mi, dosad su zatvorili - 1 (jedno) poglavlje pravne stečevine! I sada razmišlaju da odustanu od članstva u Uniji, akone dobijučvrstajamstva da će u EU ući 2023., na 100.obljetnicu turske republike. .
Srbija SAD itekako zanima. Ne zatošto bi vojeli Srbe, nego iz čisto pragmatičnih razloga. Ali, ionako su od Beograda već dobili što su htjeli (= slobodu preleta preko Srbije, slobodan prijevoz roba i ljudtsva), pa im samo članstvo Srbije u NATO-u više nije toliko značajno. Za utjecaj na Srbiju Kosovo im više ne treba: pogledaj kartu, 4 srpska susjeda već su u NATO-u (Hrvatska, Mađarska, Rumunjska i Bugarska, a ako hoćeš i Albanija), a 3 (BiH, Crna Gora i Makedonija) su u MAP-u (dakle, kandidati za NATO). Jednostavno su okruženi sa svih strana.

Tko je glasao

ukupno gledano

ispada da si u pravu,

ali;-)

BiH je trenutno već pod europskom upravom, imaju nekog visokog predstavnika koji ima neke ovlasti

kad bi se njihove (srpskohrvatskobošnjačke) elite dogovorile da im je to zajednički interes

zapravo bi se tzv. bosansko pitanje rješilo u EU i prestali bi biti problem i trošak

stvarati neku tamo "Jugoslaviju" znači dati djetetu napunjen pištolj, otkočen

sve dobro...

Tko je glasao

BiH je zapravo protektorat

BiH je zapravo protektorat međunarodne zajednice, posebno EU, i dok je takva nema nikakve šanse ući u EU. To su im već i rekli.
Dok se tamošnje elite dogovore, ne samo da prođe vlak, nego cijela kompozicija, a vrijeme je tu (kod procedura za EU) presudno. Da ne govorimo da je članstvo u EU u velikoj mjeri vezano uz usklađivanje zakonodavstva (100.000 strana acquisa!) i njegovu primjenu: u BiHte pripreme još nisu ni započele, a kad krenu vrlo brzo će se postavitii pitanje nadležnosti (država, entiteti,kantoni, disktrikti, općine itd. itd.). Samo radi primjera, Hrvatska se za EU počela pripremati još pred kraj Tuđmanove vladavine, krajem 90-ih, kada je osnovan Ured za europske integracije i uvedena obveza da zakonimoraju biti u skladu s pravnom stečevinom EU-a (tada je to bilooko 80.000 stranica acquisa). Pa ipak smo pred ulazak, zadnjihnekoliko godina, zakone u Saboru donosili kao na tekućoj traci, što pokazuje koliko smo i dalje bili neusklađeni. To je posao koji traje godinama, tu nema by passa.

Tko je glasao

Tvoj pristup je

štreberski Humberte

Sve to može ići po skraćenoj proceduri samo da se oni koji odlučuju dogovore i da se poklope interesi.

BiH kao Švicarska i to ti je to.

Ni Švica nije formalno u EU ali ona je stroj za pranje novaca, pa bumo vidjeli.

sve dobro...

Tko je glasao

"noćna mora"

A što fali scenariju? Oni tamo osnuju "neku Jugoslaviju"... a onda nama bude loše u EU... patimo pod jarmom i to :) I onda.... ustanu zdrave ekstremne lijeve i desne strane, ustaše i anti-europejci ruku pod ruku, istupimo iz EU i pridružimo se "Novoj Jugoslaviji" ... toga te strah, ha? :)

p.s. Slovencima samo kažemo da ćemo bojkotirati Palomu ako se ne pridruže ... i to je to.

Tko je glasao

nema trećeg puta

zaphode,

ključ je bosna i hercegovina,
ako može funkcionirati kao uspješna država, ulazi u Eu brzometno, po drvosjeku
ako ne može funkcionirati, ne valja ni ta nova asocijacija
ali
sjetite se da nas je umirovljenik stavio pred jasnu dilemu
ili u EU a perković pred nadležni sud
ili u neku novu jugoslaviju

nema trećeg puta

luka

Tko je glasao

Ima, ovo što se događa,

Ima, ovo što se događa, antifašistička regija u EU. Sankcioniranog vođe puta, ali lobiji su korporativno anacionalni i njima sankcije neće smetati.

Tko je glasao

na moju veliku žalost...

... BiH još barem desetljeće neće funkcionirati kao uspješna država... doduše, kad RH malo učvrsti svoj položaj u EU i dođe "šengenski režim", možda ih to malo osvijesti i opameti.

Uglavnom, svi koji vide a) nas u nekoj novoj Jugi; b) sve članice Juge u EU - mogu mirno spavati sljedećih desetak godina.

Tko je glasao

mirno spavaj

zaphode,

u pravu si za bosnu i hercegovinu
i baš zato nikakva nova asocijacija nije moguća

jedino što se realno može dogoditi
ako srbija uspori
da
crna gora ubrza

luka

Tko je glasao

evo iz prve ruke

znam kako je zbog običnog Dodikovog bahaćenja prilikom pregovaranja o graničnim prijelazima
Kozarska Dubica ( bivša Bosanska Dubica) izgubila status međunarodnog graničnog prijelaza i postala lokalni, pogranični prijelaz gdje su svi građani, obrtnici i privrednici sada bačeni u drugi plan, ona sirotinja Potkozarja koja se malo bila digla na noge i sada ponovno tonu u besperspektivnost.

Jebu mu majku što naglas što sebi u bradu.

Znam to jer se bar dva puta mjesečno družim s prijateljima Srbima iz tog kraja Republike srpske. ( btw. Srbima s dna kace koji drže do sebe i svojega- što poštujem , pa i oni mene cijene i prihvaćaju jer imamo odnos na zdravim osnovama)

Učinit će sve da se to uredi i da im bude " kao u EU".

ja im kažem, morate bezrezervno primiti Hrvate i Muslimane koje ste protjerali, bezuvjetno omogućiti povratak i svoje jastrebove lupiti po kljunu

Smjeniti na izborima kočničare progresa i puta u EU.

Kritična masa u BiH se stvara. Još samo da EU uvede vize ne narodu nego samo političarima,
ovim koji žive od zavađanja raje i......to je to.

sve dobro...

Tko je glasao

Zanimacije

Mene osobno znači uopće ne zanima ovakav sadržaj, i zbog toga je ovaj minus
Pretpostavljam da je ovaj dnevnik bio o razmnožavanju malezijskih puževa u poluvlažnom okruženju isto bi fasovao minus jer je velika vjerojatnost da te ni ta tema ne zanima. Zgodno i nadasve odaje jednu veliku zainteresiranost.

Naravno ima još razlika što nam je Malezija podosta daleko i vrlo vjerojatno njihovi puževi nemaju nikakav utjecaj na našu državu (iako kod ove globalizacije se nikad ne zna). S druge strane ono što se dešava u našem susjedstvu je i više nego bitno za nas i mislim da je u najmanju ruku blesavo to ignorirati, tim više što jedan nezanemarivi dio našeg stanovništva pripada narodima čije su to države (ne samo Srbi).

leddevet

Tko je glasao

tim više što jedan

tim više što jedan nezanemarivi dio našeg stanovništva pripada narodima čije su to države (ne samo Srbi)

Mislim da to nije važnije njima nego što je važno ostalima. Svima je to podjednako važno.

Tko je glasao

Daleko od toga da bih se

Daleko od toga da bih se zalagao za obnovu Jugoslavije. Zašto obnavljati nešto što se dvaput raspalo u lokvi krvi? I kako bi mi, uostalom, ušli u nekakvu novu Jugoslaviju ako smo dio EU-a?
Ali, ono što sam naveo u dnevniku su činjenice, nešto što se događa u neposrendom okruženju, a očemu ovdašnja javnost nema pojma. A, trebala bi imati, ako ništa drugo a ono zbog 1300 kilometara granice s tri države koje očito kreću na put međusobnog integriranja (ima tu i drugih, ali nam nisu susjedi). Ako ništa drugo, a ono zbog pola milijuna (etničkih) Hrvata koji žive u te tri zemlje.

Tko je glasao

Zalagaonica

Daleko od toga da bih se zalagao za obnovu Jugoslavije.
Ono što je bila poanta mojih gornjih upisa je to da toga stvarno u tekstu nema i da je dnevnik jedno čisto prenošenje informacije koja je očito zanemarena u našim medijima. Druga poanta mojih upisa je taj stalni nesretni kompleks manje vrijednosti koji postoji prema Srbima i od kojeg se nikako ne možemo odvojiti. U tom istom kompleksu treba tražiti te i takve pretjerane reakcije na bilo kakvo spominjanje Jugoslavije i Jugoslavena.

U tom smislu bi trebali napokon shvatiti da je apsolutno legitimno nečije zalaganje oko obnove Jugoslavije kao što je legitimna svaka želja za stvaranjem neke zajednice više država, bilo to EU ili nekakva Balkanska unija kako se tu voli pogrdno nabacivati na ovaj dio Europe koji je iznjedrio kulturu koja je presudni temelj zapadne civilizacije. Treba shvatit da će uvijek biti dobro kad nastaju neke regionalne zajednice, a i bilo kakve zajednice koje u tom zajedništvu ostvaruju vlastiti napredak.

Je sve je to lijepo, no što ako su ovi jedni Srbi? Očito ništa dok se ne izliječimo od tog nesretnog kompleksa "malog od kužine".

leddevet

Tko je glasao

Druga poanta mojih upisa je

Druga poanta mojih upisa je taj stalni nesretni kompleks manje vrijednosti koji postoji prema Srbima i od kojeg se nikako ne možemo odvojiti. U tom istom kompleksu treba tražiti te i takve pretjerane reakcije na bilo kakvo spominjanje Jugoslavije i Jugoslavena.
Ok, mene autor ne jebe pet posto, možda tebi ubacim ne bubu u uho, nego semafor na Dinamovom stadionu pred nos.

Srbija, Crna Gora i BIH će ući u EU. Ne postoji mehanizam kojim bi se politike tih zemalja odmaklo od zacrtanih puteva kojim je išla i RH. To je činjenica, tu nema mogućnosti za pogrešno shvaćanje.

RH se novim događajima samopromovirala u regionalnog lidera koji će zemljama u regiji pomoći pri ulasku u EU. To nisu floskule s njihove strane, službena hrvatska politika uopće nema niti jedan drugi smjer i zdušno će se truditi da ispune ciljeve (a ne kao ove naše građanske i nacionalne ciljeve...).

E sad, ove priče o stvaranju nekih integracija jeste dogovoreni balon službene srpske politike koji bi kao stvorio altenativu.

Bit je u tome da Republika Srbija može biti stopirana pri ulasku u EU samo od strane RH na način da joj se spočitava i brani četnički pokret. Kako službenoj hrvatskoj politici to ne pada na pamet ni pod razno (ni pod Karamarkom, nikako to nemoj zaboraviti, to je špijunčina i karakterno smeće), tako ta integracija nema smisla, a da bi se uopće raspravljalo o njoj treba prihvatiti činjenicu da Srbija ima strateški interes ući u takvu integraciju samo ako joj se zabrani četnički pokret.

Tako da, zaključimo logički, BIH i Srbija ne mogu biti u istoj integraciji koja nije EU zbog toga što bi Republika Srbija ušla u tu integraciju samo ako joj se u EU zabrani četnički pokret. A to nije baš prestimulativno za one na koje se odnosi treći dio noža-žice.

Tko je glasao

Mamiću cigane

Ok, mene autor ne jebe pet posto, možda tebi ubacim ne bubu u uho, nego semafor na Dinamovom stadionu pred nos.
Obzirom na posljednju UEFA-inu zabranu mislim da Dinamov semafor nije nikakva relevantni faktor u Zagrebačkoj regiji, a da ne govorimo u neposrednom susjedstvu ove naše države.

No, bez obzira na ovu gore navedenu nogometnu tugu ne vidim nikakve veze s vezom kod tvog upisa s mojim upisima osim želje tipa "vidi me pametnog". Doduše od nekoga kome je Dinamov semafor relevantna pojavnost teško je očekivati išta boljeg od ovog upisa.

leddevet

Tko je glasao

No, bez obzira na ovu gore

No, bez obzira na ovu gore navedenu nogometnu tugu ne vidim nikakve veze s vezom kod tvog upisa s mojim upisima osim želje tipa "vidi me pametnog".
Pričaš o informaciji, ja joj pružam relevantnost. Samo to.

Doduše od nekoga kome je Dinamov semafor relevantna pojavnost teško je očekivati išta boljeg od ovog upisa.
?!

"nije afrika..."

Tko je glasao

Falija cili fusbal

Pričaš o informaciji, ja joj pružam relevantnost. Samo to.
Zapravo sam pričao o fobijama i predrasudama koje blesavo reagiraju na informacije. U tom pogledu tvoj upis ulazi poprilično krivo na ono o čemu govorim i od tud moje iznenađenje i popratno negodovanje. Jasno da je tema mogla biti i smisao cijele novojugoslavneske priče i ono što stoji iza tog, no o tome stvarno nisam govorio.

leddevet

Tko je glasao

Kako god, smatram da si me

Kako god, smatram da si me napao jer me smatraš predstavnikom vascelog hrvatstva.

A još uvijek nitko neće izgovori da niti jedna balkanska integracija nije kompatibilna s EU.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci