Tagovi

Nova energija za SAD - nova energija za Hrvatsku?

Evo na brzinu, tri aktualne teme, da nabacim par informacija.

Studentski prosvjed ide danas! Studenti Filozofskog fakulteta okupljaju se u 11, u podne je okupljanje svih ispred Mimare, zatim se povorka kreće prema Katarininom trgu na Gornjem gradu. Ovo nije lokalno događanje - riječ je o svjetskom pokretu, pod sloganom ONE WORLD ONE STRUGGLE - EDUCATION IS NOT FOR SALE!. Da sad ja ne pišem odnosno kopiram i lijepim, pogledajte informaciju na blogu Hrvatskog antiglobalističkog pokreta! Prosvjedi će se održati u najmanje 23 zemlje na pet kontinenata, Prenosim samo da međunarodna koordinacija jučer javlja:

The biggest protests are expected in various cities across Canada and Liberia, as well as in Zagreb (Croatia) and Cairo (Egypt).

Barack Obama izabran je za predsjednika SAD, a Johh McCain postupio je dostojanstveno i domoljubno, čestitajući svojem protivniku na pobjedi i obećavši mu bezrezervnu podršku kao predsjedniku njegove zemlje.

Došli smo daleko od starih nepravdi koje su nekad kvarile ugled naše države. Današnja Amerika daleko je od zadrte zemlje kakva je bila prije sto godina, a izbor Afroamerikanca za predsjednika to najbolje dokazuje. Obama je ostvario veliku stvar za sebe i svoju zemlju. Čestitam mu i ovim putem izražavam sućut što njegova baka nije doživjela ovaj dan. Ali ne sumnjam da je na nebu i ponosno gleda na čovjeka kojeg je pomogla odgojiti

Patetično, možda, ali djeluje! Mnogo se loših stvari o Americi (tj. o SAD) može reći (pa i mene, recimo, ponekad optužuju za "antiameričke stavove"), ali i mnogo dobrih.

Kako čujemo,, tzv. "zelena knjiga" prilagodbe i dopuna Strategije energetskog razvitka Republike Hrvatske ide, konačno, u javnu raspravu (bilo je najavljeno za kraj rujna - nadamo se da ova najava neće biti n-ti put odgođena). Hrvatska, između ostaloga, upravo vodi pregovore o pristupanju Europskoj uniji u Poglavlju 15 - energetika. Europska unija planira smanjiti ukupnu potrošnju energije do 2020. godine i traži slično i od Hrvatske, a našim energetičarima i stručnjacima, nažalost, to nikako da dopre do svijesti, da misle ozbiljno - i da se svijet promijenio, te je takva politika jedino moguća!

Energetika je bila, također, jedna od ključnih tema kampanje za izbor predsjednika SAD. Zelena lista će organizirati niz aktivnosti, vezano uz raspravu o energetskoj strategiji, pod sloganom Sunce će nas grijati i u 22. stoljeću! Početkom prosinca bit će javna tribina. Kao jedan od izlagača, govorit ću o temi: Energetska strategija EU i SAD: Budućnost je počela jučer!

Komentari

Studenti, samo naprijed.

Studenti, samo naprijed. Barack, skuliraj se. Nuklearke amo, u kolektorima utjehe nema.

2decicrnog

Tko je glasao

Zoran, Si čul novu

Zoran,

Si čul novu vjest:

Obama bu s naftnom klikom prešel k zelenima. :-)))

Tko je glasao

:)

:)

Tko je glasao

.... Sunce će nas grijati i

.... Sunce će nas grijati i u 22. stoljeću! Početkom prosinca bit će javna tribina. Kao jedan od izlagača, govorit ću o temi: Energetska strategija EU i SAD: Budućnost je počela jučer!

A ti si dakle i energetski stručnjak. Nismo to znali, ajde dodaj i to u sig.

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Ne treba raditi vic od teze

Ne treba raditi vic od teze da će nas "sunce grijati u 22 stoljeću" i ne treba biti energentski stručnjak da bi se shvatilo da je sunčeva energija "muss". "Solarni paneli" kao jedan nus proizvod silicijske tehnologije imaju svoj tehnološki razvoj još od WW2. Prvobitno su služili i poticani od vojne industrije kao alternativni izvor energije za niskopotrošne komunikacijske uređaje (Nije za očekivati da ćete u pustinji na bojišnjici naći utičnicu). Razvoj solarnih ploča znatno je napredovao. Faktor iskorištenja (Eta) počeo je od 8% do danas čak 24% u kratkom razdoblju (input 100W, output 24W primjerice). Vrijednost amortizacije (isplativost) jest problem, odnosno "cost benefit". Ako sam nerazumljiv, onda jedan primjer: Ako imate vikendicu u pustari, zar ćete platiti trošak kablaže i birokracije HEP-a? Kupit ćete solarni sustav, koji je dovoljan za rasvjetu, hladnjak, TV. Naravno nećete moći koristiti stroj za pranje rublja (možda 10 minuta :). O ekološkom aspektu solarne energije uopće ne traba govoriti. Čisto kao od Boga i u ime Boga.

Tko je glasao

Smogismogi, nisi u pravu. U

Smogismogi, nisi u pravu. U klasicnoj perspektivi kataklizme, nemas vise niti Sunca da te grije. Zamisli samo oblacan dan, ali 100 puta oblacniji od najoblacnijeg sto si u zivotu vidio. To ti je ta prica. Vulkani, nuklearne spike i slicno.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Da. "Push button" varijanta.

Da. "Push button" varijanta. Netko neodgovoran koji će stisnuti "botun" uvijek je moguća. Od nepredvidivosti prirode, veći neprijatelj je njezin izdanak - čovjek.

Tko je glasao

Kako ono ide... ne laje vuk

Kako ono ide... ne laje vuk na mjesec.....

Najglasniji su najčešće oni koji imaju skrivene namjere......

Meni se osobno sviđaju najveše oni koji šute i rade učinkovito..... i to od srca..... a takve nečeš ćuti i vidjeti kako galame ili lupetaju okolo kao nekakvi cirkusanderi.....

Primjetio sam kako npr. u SADu 'najzeleniji' su upravo oni koji su najkonzervativniji.... žele prirodu onakvu kakvu ju je Bog stvorio!..... a to što su u nekoj stranci koja nije po svojim plakatima 'zelene' boje ili promidžbu ne koncentriraju na temu ''pro zaštitu okoliša'' itd itd... uopće nije bitno!

Jakša

Obrisan

Tko je glasao

@ Mr.Jaks: Primjetio sam

@ Mr.Jaks:
Primjetio sam kako npr. u SADu 'najzeleniji' su upravo oni koji su najkonzervativniji.... žele prirodu onakvu kakvu ju je Bog stvorio!....

Postoje "ekoprimitivisti", ali oni ni u SAD ni drugdje nisu glavna struja ekologističkog pokreta, a ni u Green Party of USA. Zeleni, generalno, vrlo visoko cijene tehnologiju. Ekologistička načela, poput "Nema besplatnog ručka!" upozoravaju nas da svaka tehnika ima svoja ograničenja.

Zoran Oštrić, ekologist i zeleni

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci