Tagovi

Holderov tužitelj za Busha i prijatelje

Tekst ovog dnevnika je uklonjen jer je autor dnevnika prestao sudjelovati u kolaborativnom blogu pollitika.com te je prilikom napuštanja bloga sa sobom ponio svoja autorska djela.

Temeljem pravila pollitika.com autori tekstova zadržavaju autorska prava na svoje tekstove te s njima mogu slobodno raspolagati. S obzirom da autor ovog dnevnika ne raspolaže autorskim pravima na komentare korisnika koji su sudjelovali u raspravi ispod dnevnika ne bi bilo korektno iskoristiti jedinu moderatorsku ovlast koja je dana korisnicima: brisanje cijelog dnevnika i cjelokupnog sadržaja ispod njega.

Umjesto toga, uklonjen je tekst dnevnika, a komentari su ostavljeni.

Autor se ispri?ava korisnicima ?iji su konstruktivni doprinosi na ovaj na?in ostali bez konteksta.

Za informacije i tekstove koji su originalno objavljeni ili preneseni na pollitika.com autora je mogu?e kontaktirati preko mati?nog bloga.

Opinioiuris, studeni 2009.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Komentari

Hvala na izvrsnom članku!

Hvala na izvrsnom članku! Nema puno komentara dolje, ali neki zanimljivi i daju dodatne informacija. Pažljivo sam pročitao, pogledao neke poveznice. Nešto posebno nemam reći, moj opći stav je da mora postojati znatno jači sustav međunarodnoga pravosuđa nego što je to danas, a da i ne spominjemo mehanizme da se odluke međunarodnih sudova provedu). Ne mogu se zadovoljiti samo s rezigniranim stavom "Ah, eto, oduvijek se mučilo, normalna stvar...", nešto slično kako je o problemu sveudiljnosti zlosilja u povijesti zaključio povjesničar Franjo Tuđman. Uostalom, napredak u povijesti postoji: SAD imaju neke korektivne mehanizme, zahvaljujući kojima je ovo uopće postalo skandal i došlo u javnost.

Zoran Oštrić

Tko je glasao

Mislim da je u pitanju sukob

Mislim da je u pitanju sukob dviju struja u CIA-i i ugrubo dviju glavnih političkih struja u Americi jastrebova i ostalih, a simulirano utapanje je samo izgovor; prvo ne postoji policijska ili obavještajna služba na svijetu koja "ne mlati" pežorativno rečeno, bez obrira što je zakonima strogo regulirano postupanje i koje svugdje direktno zabranjuje mučenja ispitanika. CIA ima desetljeća istraživanja i prakse korištenja dvojbenih metoda iznude iskaza ( sjetimo se Learyja- i priče o LSD-u projektu MK-ultra ( http://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Ewen_Cameron ), ili uporabu tiopentala. Sve su to metode koje su široko korištene kako bi se iznudio nasilni iskaz koji je vrlo dobro znate zabranjen nominalno u svim zemljama. Oni koji su čitali knjigu "Bravo two zero", pod uvjetom da je autentična, mogli su vidjeti kako je iračka tajna policija mučila zarobljene pripadnike SAS-a, prema kojima je waterboarding dječija igra.
Svi smo čuli o pričama sa Golog otoka, o prelijevanju mora iz jednog zaliva u drugi ili besmislenih radova, kojima je bio cilj psihičko uništavanje pojedinca.
U slučaju Amerike imamo situaciju da je false flag operacijom 11 rujna pretvorila demokratsku državu u de facto vojnu-policijsko-obavještajnu diktaturu, waterboarding je samo jedna od benignijih stvari koje je taj mračni kabal obavio.
Ukratko, mislim da je sve ovo puno zbrke oko ničega, stradat će stolica kojeg glavešine CIE, malo će ga peglati pred kojom komisijom, na kraju vuk izija magare, rekao bi naš narod.

Tko je glasao

@robot ti dakle misliš da

@robot
ti dakle misliš da se ne radi o pokušaju zaustavljanja bilo kakvog eventualnog pokretanja postupka radi tih stvari pred medjunarodnim sudom, nego da je stvar isključivo izmedju jastrebova i onih drugih? ukoliko se radi o tome (a ja to nikako ne isključujem) onda vjerujem da će baš i završiti na tome što si napisao, odnosno, da će nakon malo vike i talasanja stvar potiho potonuti.
inače, slažem se da je waterboarding dječja igra nasrpam puno drugih stvari, to sam i napisala u prvom upisu ovdje. zanima me, kako to da se sve više odustaje od npr n pentonala pri ovakvim slučajevima?

Tko je glasao

@diana nitko nije

@diana nitko nije istraživao da li su Izraelci koristili strahotne DIME bombe http://en.wikipedia.org/wiki/Dense_Inert_Metal_Explosive koje su dobili od svojih starih prijatelja,a prema kojem je potapanje dječija igra.
Daleko veći problem od potapljanja nesretnih islamista je činjenica da su Amerikanci mogli proglasiti bilo koga opasnim teroristom, oteti ga u bilo kojem dijelu svijeta, prebaciti ga opet prema želji koristeći hardware NATO-a, zatvoriti ih gdje god hoće i koliko god hoće kako bi ih ispitivali. Obzirom da sam do sada naveo debeli lanac protuzakonitih, protuustavnih i inih radnji koje su napravili pripadnici vojske i obavještajnih službi najjdemokratskije zemlje na svijetu, za očekivati je da ispitivanja neće izgledati kao ono sa Sharon Stone u "Sirovim strastima", već će se koristiti najnovija istraživanja biheviorizma, psihologije, kriminalistike i puke sirove sile kako bi se nesretni beduini skupljeni sa tko zna kojeg dijela svijeta natjerali do totalnog psihološkog sloma, nakon kojega bi svatko mogao potpisati priznanje po želji.
Oni proglase nekog lika šefom lokalnog odjela al kaide, zatim ga roknu hellfire raketom u nekom arapskom gradiću, ne polažući nikome računa zašto je taj čovjek ubijen i postoji li sud umjesto gole egzekucije.
Pentatol je bio oružje hladnog rata i jeftinih špijunskih filmova, i vjerujem da su dobrano napredovali glede kemikalija za cijedjenje istine.

Tko je glasao

@robot bez daljnjeg da su

@robot
bez daljnjeg da su napredovali, ali koliko je meni poznato, takva se sredstva primjenjuju sve manje, a sve se više pribjegava starim metodama mučenja. zato mi je to neobično.
sa ostatkom tvog upisa bih se složila. koliko znam, hrvatska je isto bila pod povećalom radi tih otmica.

Tko je glasao

Trebaju li savjetnici

Trebaju li savjetnici odgovarati za legalističko (o)pravdanje politike koja u praksi predstavlja kazneno djelo?

zdrav razum kaže da. pogotovo kad slušaš Johna Yoo-a.

Može li tortura u ispitivanju biti prihvatljiva u određenim oklonostima ("ticking bomb scenario": terorist u pritvoru posjeduje kritično znanje o lokaciji ili vremenu detonacije bombe ili oružja za masovno uništenje koje će uskoro eksplodirati i rezultirati brojnim žrtvama)?

možda bi trebalo mijenjati američku vanjsku politiku i pozabaviti problemom terorizma na način shvatanja njegovog postojanja. terorizam je zastrašujuće moćno oružje siromašnih i potlačenih. kada se to shvati i citirano pitanje će biti suvišno.

Tko je glasao

@marijuan ja se svakako

@marijuan
ja se svakako slažem sa ovim, jer koji god primjer uzeli, svodi se upravo na to. možemo, nevezano za ameriku, uzeti primjer ira-e, koja je terorizmom uspjela (manje-više) doći do mirnog rješenja.
naravno, ne opravdavam terorizam, ali shvaćam da se on baš onima o kojima pišeš, siromašnim i potlačenim, često čini kao jedino što se može poduzeti.
ono od čega se meni diže kosa na glavi je nekontrolirana moć, koje ne dopušta preispitivanje nikakvih svojih postupaka, a često ni toga da li su oni u skladu sa zakonom ili ne.
tu žrtve svakako nisu njima ravni, nego baš oni obespravljeni, siromašni, radi kojih se nitko neće previše uzbudjivati i postavljati previše pitanja.
zato je i moj odgovor takodjer DA, trebaju odgovarati.
btw, čitala jesam, ali nisam gledala, imaš možda link na video?

Tko je glasao

neke mi stvari ovdje nisu

neke mi stvari ovdje nisu jasne. kažeš da zakon kojim je preuzeta un konvencija omogućuje procesuiranje američkih državljana jedino ako je kazneno djelo počinjeno izvan sad-a. što bi se onda primjenjivalo na slučajeve mučenja koji su počinjeni na teritoriju sad-a?
"genijalan" mi je bradbury sa zaključkom da je waterboarding prihvatljiv, iako ne znam zašto se baš taj način uzima za primjer, izuzev što je dosta često primjenjivan, jer postoje daleko gore metode.
pitanja koje se postavljaju nisu ni malo laka i stavljaju čovjeka u sukob sa samim sobom.
da li je prihvatljivo mučiti nekoga da prizna gdje je postavio bombu koja će odnijeti mnoštvo ljudskih života? ja bih s jedne strane rekla da jeste, jer nemam baš samilosti prema nekome tko radi tako nešto nevinim ljudima. ali, s druge strane, taj netko je isto tako nevin, jer nije osudjen za ništa do tog trenutka, samo je osumnjičen. što ako se takvi postupci primjene na nekog ni krivog ni dužnog, nema te vode koja bi to mogla oprati.
a opet, dok ovo pišem, osjećam se poprilično dvoličnom, jer nema ni toga što nekome ne bih mogla uraditi ako bi u pitanju bio život moje obitelji.
ipak, ja bih se izjasnila protiv mučenja, bez obzira o čemu se radilo. iz razloga, što neki zakoni jednostavno moraju postojati, kako bi zaštitili ljudsko dostojanstvo i ostala prava čovjeka.

Tko je glasao

a opet, dok ovo pišem,

a opet, dok ovo pišem, osjećam se poprilično dvoličnom, jer nema ni toga što nekome ne bih mogla uraditi ako bi u pitanju bio život moje obitelji.

osjećaj je ljudski ali kako si nastavila dolje, ipak postoje zakoni. ukoliko nađeš vremena, pogledaj malo program Viasat History-ja, ima jedan sjajan dokumentarac o otimanju stranih državaljana i njihovoj vožnji CIA-inim tajnim linijama. zaboravio sam naslov dokumentarca ali prije gledanja popiti tabletu protiv mučnine.

Tko je glasao

neke mi stvari ovdje nisu

neke mi stvari ovdje nisu jasne. kažeš da zakon kojim je preuzeta un konvencija omogućuje procesuiranje američkih državljana jedino ako je kazneno djelo počinjeno izvan sad-a. što bi se onda primjenjivalo na slučajeve mučenja koji su počinjeni na teritoriju sad-a?

Postoje zakoni temeljem kojih je moguće procesuirati slučajeve mučenja na teritoriju SAD-a (mučenje kao ratni zločin, teško tjelesno ozlijeđivanje) ali problem je waterboarding i pitanje potpada li on pod "torture" ili drugi oblik nehumanog postupanja (više o tome ima ovdje). UN konvencija pokriva ne samo mučenje nego i nečovječno, okrutno i ponižavajuće postupanje. Doduše, pitanje procesuiranja za djela počinjena u SAD-u i nije toliko bitno u kontekstu waterboardinga jer su slučajevi waterboardinga ograničeni na teritorij izvan SAD-a.

Razlog zašto je waterboarding postao najcitiraniji i aktualniji primjer je apsurd u kojem se našla Amerika tj. činjenica da je otkriveno da je najrazvijenija demokratska država svijeta koristila metodu Crvenih kmera, Gestapa i Španjolske inkvizicije, usprkos obvezama iz međunarodne konvencije. Amerika je time počinila delikt međunarodnog prava (povreda preuzete obveze) i neka zanesenjačka grupica bi protiv nje mogla dobiti slučaj pred ICJ-em (Međunarodni sud pravde, sud za sporove između država) za povredu međunarodnog ugovora. Pokretanje istrage umanjuje šanse za takav scenarij.

Opinioiuris

Tko je glasao

Razlog zašto je

Razlog zašto je waterboarding postao najcitiraniji i aktualniji primjer je apsurd u kojem se našla Amerika tj. činjenica da je otkriveno da je najrazvijenija demokratska država svijeta koristila metodu Crvenih kmera, Gestapa i Španjolske inkvizicije, usprkos obvezama iz međunarodne konvencije.

Najrazvijenija demokratska država.........nije bitno što su radili nego s kim ih se upoređuje.....WTF, koji spin! Neviđeno!

Pravda i pravo nemaju veze, to znamo; ali ovako praviti budale od čitatelja je u najmanju ruku bezobrazno redikulozno.

Zločin je zločin, mučenje je mučenje bez obzitra tko ga, kad ga i gdje ga činio. Zar ne opić?

pa se sjetim Ante Gotovine i popizdim do jaja na ovakova "propitivanja javnog mnijenja".....subota je.....kasna večer......čujemo se sutra i.....i još kaže ".....oduše, pitanje procesuiranja za djela počinjena u SAD-u i nije toliko bitno u kontekstu waterboardinga jer su slučajevi waterboardinga ograničeni na teritorij izvan SAD-a.....".....ajde laku noć pameti!

Opić, za ovakovo nešto napisati treba imati štumak, iako se ti nisi odredio nego samo kao nabrajao činjenice;)

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

pa, onda bih se svakako

pa, onda bih se svakako složila s tobom da bi trebali pitati žrtve waterboardinga spada li to pod mučenje ili ne. nije mi jasno kako to uopće može biti upitno, ali izgleda da im je baš to od ključnog značaja. shvaćam.
no, čak i da se odluče kako waterboarding ne spada pod mučenje, ne shvaćam kako bi ih to zaštitilo od neke eventualne tužbe. kažeš da bi pokretanje istrage umanjilo šanse za to, no onda pretpostavljam, računajući baš na neku eventualnu istragu, waterboarding ne žele strpati pod mučenje, nego vjerojatno (ako se odluče) pod neki drugi oblik nehumanog ponašanja, za koji su kazne manje.
ne mogu a da ne povučem neku paralelu i sa situacijom kod nas, jer svako malo pomislim kako neki pošteni i dobri ljudi ne bi bili danas u zatvoru da su se i kod nas istrage otvarale onda kada je to trebalo.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci