Tagovi

Vježbanje demokracije

3 svježa primjera vladinih "poklona" turizmu

"Dvostruko povećanje PDV-a, aktualno povećanje naknade za OIE i porez na nekretnine samo su tri svježa primjera enormnih povećanja obveza za poslodavce turističkog sektora", kažu iz Hrvatske udruge poslodavaca za Index nakon što smo ih upitali za komentar nedavnih događaja oko investicija u turizmu te za reakciju resornog ministarstva. Upitali smo ih također kako bi se najnovije odluke vlade uz krizu u Agrokoru mogle odraziti na poslovne rezultate u turizmu.

U HUP-u tako pojašnjavaju za Index da se i bez utjecaja Agrokora radi o milijunskim iznosima dodatnih davanja koja su za turistički sektor uvedena u zadnjih godinu dana i to bez kompenzacijskih mjera.

Nestabilni uvjeti poslovanja odrazit će se na poslovne rezultate

U isto vrijeme godinama stoje neriješena pitanja turističkog zemljišta i pomorskog dobra. Tržište rada diktira dodatni pritisak na rast plaća, pa je za pretpostaviti, kažu poslodavci, da će bez obzira na vrlo pozitivne trendove rasta turističkog prometa negativni efekti dodatnih opterećenja i rasta troškova poslovanja dugoročno imati negativan utjecaj na ulaganja, rast i poslovne rezultate.

"Sve navedeno nema samo negativne efekte na poslovanje, nego je i u suprotnosti sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma i reformskom politikom aktualne vlade, koja je trebala donijeti smanjenje fiskalnih i parafiskalnih davanja i povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva te povećati potencijal gospodarstva za nove investicije", napominju iz HUP-a. Oni smatraju da je priopćenje Valamara samo posljedica onog na što se godinama upozorava, a to je "nestabilnost uvjeta poslovanja" i "pravna nesigurnost investitora".

Tagovi

Komentari

evo konkretno za

evo konkretno za potpresjednika jedno pitanje, čini mi se baš dobro za vježbanje demokracije:

Piše tisak da potpresjednik kaže:

Veli, sve je dogovoreno

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-%C5%BEupanija/tabid/76/articleType...

U kontekstu članka ne može se razumjeti drugačije već da se netko negdje dogovorio način kako da se ovaj plan donese bez izrade strateške studije uticaja na okoliš.

Pitanje glasi što se tko gdje i kako dogovorio kad se Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Uprava za zaštitu okoliša i održivi razvoj prije toga u postupku ocjene o potrebi izrade strateške procjene službeno očitovalo da je stratešku procjenu potrebno provesti jer nije moguće isključiti vjerojatno značajni utjecaj na okoliš projekata koji se predviđaju Izmjenama i dopunama Prostornog plana Županije kao što su izgradnja građevina obnovljivih izvora energije (vjetroelektrane i solarne elektrane), lokacije golf igrališta u zaštićenom obalnom pojasu, zone marikulture i akvakulture, izdvojene zone ugostiteljsko – turističke namjene i sl..

1.Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Uprava za zaštitu okoliša i održivi razvoj dopisom KLASA: 351-03/12-04/48, UR.BROJ: 517-06-2-1-2-12-5 od 11. rujna 2012. iznijelo je mišljenje da je potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš predmetnog Nacrta prijedloga Izmjena i dopuna Prostornog plana jer nije moguće isključiti vjerojatno značajni utjecaj na okoliš projekata koji se predviđaju Izmjenama i dopunama Prostornog plana Županije kao što su izgradnja građevina obnovljivih izvora energije (vjetroelektrane i solarne elektrane), lokacije golf igrališta u zaštićenom obalnom pojasu, zone marikulture i akvakulture, izdvojene zone ugostiteljsko – turističke namjene i sl..

http://www.dalmacija.hr/Default.aspx?tabid=304&clanak=1979

Tko je glasao

U kontekstu članka ne može se

U kontekstu članka ne može se razumjeti drugačije već da se netko negdje dogovorio način kako da se ovaj plan donese bez izrade strateške procjene (ne studije) uticaja na okoliš.

Tko je glasao

Zasto bi se u ista ulagalo?

jel vi stvarno svi mislite da se u hrvatskoj ista generalno moze promijeniti takvim nekim partikularnim projektima podrzanim iz eu fondova?

ja ne vidim da ce to ista generalno promijeniti..

zasto bi netko ulagao u bilo sto kad se nikad ne zna sto ce biti za 1 ili 2 godine.. pa nisu male pare potrebne za takav jedan pogon, ni okolni uvjeti... porezi setaju prema visinama, cijene energenata ili otkupa sutra netko moze smanjiti, porezne zakone promijeniti..

Jel bi mi netko odgovorio zasto bi netko ulagao svoje novce ili se obavezao kreditom a da ne zna sto ce biti sutra? odnosno da zna da ce sutra biti onako kako nekom politicaru puhne u glavu...

Pa nisu to investicije na kratak rok, godinu ili dvije... treba biti siguran da ce se sredstva povratiti i oplemeniti...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

luna, Kod nas se samo čeka da

luna,

Kod nas se samo čeka da neko uloži kapital u nesposobnost samoinicijative.

Ako sami ne zapnemo ko ludi, svi če dignuti ruke od nas.

Tko je glasao

naravno skviki, slazem se...

naravno skviki, slazem se... kod nas mi se cini svi nesto i nekog cekaju da im servira i da nas svih spasi, a da se bas previse ne angaziramo sami... a to ne bu islo.. takvih nema i u biti nikad nije ni bilo..

medutim ono o cemu ja pricam je zasto bi ti recimo ulozio svojih 10.000eura u tu energetsku ucinkovitost ili 20 ili 100.. kad ne znas

sto ce sutra biti sa porezom, cijenom struje, kome ces ju prodati, cijenom biomase, gdje ces ju kupiti, da li ce doci jos dodatnih propisa pa ce ti na koncu trebati puno vise nego li si planirao..

uz sve to treba ukalkulirati izrazito nepovoljne uvjete u zakonskom smislu, ne samo za zapocinjanje nekog posla kao sto se stalno povlaci po novinama, vec za odrzanje posla na zivotu..

gomila zakona i propisa, poreza koji se pojavljuju, dodatnih uvjeta i zakona koji smanjuju prihod... strah od promjene propisa po kojima si planirao, promjeni poreza na jos gore... uvjeta i atesta za radnike u pogonu, dobavljace, licence ..........a sada je vec jako tesko.. i u biti je lud koji ista ulaze ... bas svojih novaca.. ili uzima kredit sa velikom kta, ponekad jednakom kao profit od posla..

zakoni i propisi, gomila administracije, stalne promjene uvjeta, tehnickih propisa, cijene, mozda i nestabilna kuna, zahtjevi za radnom snagom i njena osposobljenost po zakonskim propisima, razne inspekcije koje kaznjavaju bog te pita za sto... sve to je izrazito nepovoljno danas...

dakle mozes ulagati u nesto za sto ces dobiti na poklon novce, zvane subvencija, dotacija ili kako god... ili u nesto sto znas da ce ti povratiti barem ulozeno u relativno kratkom roku, najvise 2 godine..

nista od ovih prijedloga koji se vrte na dnevniku, bioplinska postrojenja, ili pobosljanje toplinske zastite kuca nije kratkorocno isplativa investicija.... i u principu zbog stanja u nasoj drzavi postaje dugorocnoscu vrlo rizicna... jer za godinu dana sve sto je danas ne mora vise vrijediti..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Poduzetnici u bioplinska

Poduzetnici u bioplinska postrojenja u Njemackoj znaju kolika ce sutra biti cijena struje i komu ce je prodati. Znaju kolika ce biti cijena biomase i gdje ce je kupiti. Porezna opterecenja su stalna i ne mijenjaju se bez obzira na to tko bio u vladi... Ma, vidi, te metamorfoze iz ultra-neoliberalke u sada malu komunisticu...Ona bi sad i stalnu cijenu struje koju regulira drzava i stalnu cijenu biomase i poreze koji se nikad ne mijenjaju Neke od tih stvari ce dobit ukoliko budu imali dugorocni ugovor s proizvodjacem biomase ili onim tko ce otkupljivati struju. Kako u Njemackoj tako i u Hrvatskoj. Investicije u bioplinska postrojenja sigurno nece spasit hrvatsko gospodarstvo, ali u kombinaciji s drugim manjim investicijama mogu pomoc oporavku i donijet nesto novih radnih mjesta.

Tko je glasao

Martin, A ti si siguran u to

Martin,

A ti si siguran u to što pišeš?

Daj par primjera o tome ko i kome garantira cjenu struje i ko če je kome prodati.

Može i na njemačkom, baš sam znatiželjan.

Tko je glasao

Dragi, skviki, postoji i

Dragi, skviki, postoji i nesto sto se zove- ironija. Dakle te prve dvije recenice gdje se opisuje stanje u Njemackoj su bile ironicne. Ali, da prevedem:) U Njemackoj se ne garantira ni cijena struje ni cijena bio-mase (buduci da ni Njemacka nije plansko gospodarstvo kakvo, cini se sada zaziva nasa lunoprof), pa se svejedno grade bioplinska postrojenja i,cini se, i uspjesno rade. Zasto onda odmah pomisliti da takva postrojenja u Hrvatskoj ne bi mogla takodjer uspjesno raditi?

Tko je glasao

U Njemackoj se ne garantira

U Njemackoj se ne garantira ni cijena struje ni cijena bio-mase (buduci da ni Njemacka nije plansko gospodarstvo kakvo

Uspjeh bioplina u Njemackoj je upravo utemeljen na garantiranim feed-in tarifama za proizvedenu struju (14.3 €c/kWh u 2012 za najmanja postrojenja do 150 kW) i niza drugih pogodnosti koje regulira drzava

http://www.energianews.com/energy2011/pdf/M.Trommler.pdf

The Observer

Tko je glasao

U Njemackoj se ne garantira

U Njemackoj se ne garantira ni cijena struje ni cijena bio-mase (buduci da ni Njemacka nije plansko gospodarstvo kakvo

Uspjeh bioplina u Njemackoj je upravo utemeljen na garantiranim feed-in tarifama za proizvedenu struju (14.3 €c/kWh u 2012 za najmanja postrojenja do 150 kW) i niza drugih pogodnosti koje regulira drzava

http://www.energianews.com/energy2011/pdf/M.Trommler.pdf

The Observer

Tko je glasao

Mislim da se u komentarima

Mislim da se u komentarima govori o buducnosti i cijenama u buducnosti. U Njemackoj je cijena trenutacno garantirana, medjutim ne treba znaciti da ce tako biti i za tri godine (doduse vjerojatno hoce zbog njihovog odnosa do energetike) . Garantirana cijena jest politicka odluka koja se moze promijeniti, isto kao i stopa poreznog opterecenja.
Bioplinska postrojenja ne rade samo u Njemackoj, vec u cijeloj Europi, i stvarno ne postoji razlog zasto ne bi mogla biti uspjesna u Hrvatskoj. Ja mislim da ce im najveca smetnja biti odnos ne u mom zadnjem dvoristu, a ne garantirana cijena biomase. Medjutim, acinum je tu strucnjak, i ako on tvrdi da oze uspjeti, onda mu i vjerujem da moze.

Tko je glasao

Martin, I kod nas bi

Martin,

I kod nas bi bioplinska postrojenja uspješno radila, samo uslov je da lokalni močnici i monopolist HEP, ne pobrkaju račune ulagaču.

Ja u svom životu nisam nigdje videl tolko kriminalne energije u uništavanju konkurencije, ko u Hrvatskoj.
Divlji zapad je bil spram nas socijalna ustanova.

Tko je glasao

?

Zato jer se u Njemačkoj zakoni donose tako da se ide od gospodarstvenika do gosodarstvenika i pita kakve bi zakone željeli, a kod nas samo političari! Također, Njemačka kao uređeno europsko tržište poznaje cijene svih energenata 3-5 godina unaprijed, kao i cijene repromaterijala i slično.

(ovo gore je... ironija!)

Tko je glasao

A Angela Merkel nema vladu s

A Angela Merkel nema vladu s ministrima nego desetak drzavnih proroka i prorocica. U Bundestagu i Bundesratu ne donose zakone i mijenjaju i porezna opterecenja, vec gataju iz karata, graha i kave...

Tko je glasao

wow

Nema što, pravi poduzetnički duh :)

Tko je glasao

heheh.. wc te vidim kako

heheh.. wc te vidim kako juris investirati, duse poduzetnice... :)

uostalom zasto uloziti u hrvatsku 10 ili 20 ili 200.000 bilo cega kad taj isti ulog negdje drugdje znaci siguran povrat i nesto pride.... a u Hrvatskoj samo veliki rizik izgubiti sve i jos imati problema sa nekim propisima i zakonima koje ce tek doci.. ili su se negdje u moru potkrali

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

skačem u usta po kućama

Ova izjava ti je u blagoj kontradikciji sa svime do sada, a pogotovo sa "moramo svojski zapeti da uspjemo".

OK, dakle ti nećeš zapeti, ali drugi moraju.

p.s. Ja sve investirao, dakle, il' sa štitom, il' na štitu... bumo vidjeli.

Tko je glasao

nisu interesantni oni koji su

nisu interesantni oni koji su do sad sve investirali...

vec je pitanje tko je taj koji ce to danas napraviti..

dakle, duse poduzetnice, odustajes prije novih investicija ili si ipak spreman dalje u nove poduzetnicke poduhvate?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a čitaj što piše...

... svo upravo solemnizirao sve, baš papiri gotovi, kreće novi krug... i što sad?

Dobio sam i povlaštenu poduzetničku kamatu, bravo ja.

Tko je glasao

I ja kažem bravo ti ali da za

I ja kažem bravo ti ali da za koju godinu ne bismo čitali kako si naje.. i da ne znaš što ćeš jer su prvo rekli jedno pa učinili nešto drugo a ti sve potpisao pa sada ne možeš ništa jer su ti blokirali sve račune i imovinu , nekoliko prijateljskih savjeta:

- pod hitno ako već nisi osnuj još jednu firmu koja će stalno nešto raditi za prvu firmu ali nikada nećeš napraviti obračune i plaćanja do kraja te će između te dvije firme uvijek biti prostora za spor. U svim ugovorima , obračunima i računima između ovih dviju firmi uvijek upiši da druga firma koja nešto radi za prvu firmu zadržava vlasništvo nad isporučenim materijalima i uslugama do potpune naplate svojih potraživanja.

- ta druga firma će biti registrirana za istu djelatnost

- ako ti ne daj Bože krene posao loše pa ne mogneš ispoštovati uvjete kredita ne pristaj na stvarne reprograme tj. neka banka ili drugi kreditor doista misli da ti želiš reprogramiranje kredita , ne plaćaj ništa i stalno traži prolongacije, a poslovanje prebaci na ovu drugu firmu koja nije u nikakvom poslovnom ni vjerovničkom odnosu.

- kada banci ili kreditoru dosadi tvoje laganje pokrenuti će ovrhu a tebi se otvara mogućnost razvlačenja ovrhe slijedećih 10-12 godina i rad bez kreditnih opterećenja.

- kada banka ili kreditor pokrenu ovrhu tj. predlože sudu da donese rješenje o ovrsi i pokrenu prvo ročište za utvrđivanje vrijednosti imovine na tvoj prigovor na po ovrhovoditelju predloženu vrijednost sud će donijeti Zaključak da se određuje vještačenje na tvoj trošak tada trebaš sudu dostaviti podnesak s traženjem upute kako da postupiš po Zaključku tj. kako da platiš troškove vještačenja kada je po Zakonu o provođenju ovrhe na novčanim sredstvima koje provodi FINA člankom mislim da je 14 izričito zabranjeno da ovršenik mimo redosljeda plaćanja koji se vodi kod FINA-e plaća svoje obveze i ti bi platio ovaj trošak ali neznaš kako a da ne povrijediš Zakon koji ti to zabranjuje ( u 4 suda gdje sam za neke ljude pisao takve podneske niti jedan sud još nije nastavio s ovršnim postupkom jer očito ne znaju što dalje)

- Kada jednog dana ipak uspiju tada firma , ova druga preko koje radiš, šalje prigovor treće osobe prema Zakonu o ovrsi mislim čl.55 i 56, i sud treću osobu upućuje u pranicu za proglašenje ovrhe nedopuštenom

- u isto vrijeme pokrećeš tužbu ove druge firme protiv prve firme zbog ne plaćanja radova, usluga , popravaka strojeva i opreme u vlasništvu prve firme. Kako su obje tvoje firme spor maksimalno razvlačiš po sudu i naravno obje strane bez odvjetnika jer nema smisla plaćati njihove troškove

- u tužbi za proglašenje ovrhe nedopuštenom pozvati ćeš se na sudski spor koji se vodi između te dvije firme i kojim će druga firma dobiti presudu u svoju korist da ima velika potraživanja na imovini prve firme koja je predmet ovrhe i da se nad tim dijelom imovine druge firme u prvoj firmi ne može provesti ovrha kreditora ili bilo kojeg drugog vjerovnika.
U Ovoj tužbi tražiš proglašenje nedopuštenom ovrhom ovrhovoditelja do okončanja sudskog procesa koji vodiš između te dvije svoje firme.

- sudski spor između te dvije tvoje firme ako malo paziš može potrajati 10-12 godina i ponovno si na početku ovrhe.

- Kada dobiješ presudu u svoju korist jer drugu i ne možeš dobiti ponovno pokrećeš prigovore na ovrhu imovine prvog poduzeća i tražiš izuzeće svog dijela iz ovrhe. Ukoliko je imovina cijelina ovo vjerojatno ne možeš dobiti već će se imovina dalje prodavati kao razvrgnuće suvlasništva ali je tada vrijednost bitno manja a ako je posao bilo što vrijedio nebi trebao biti problem to otkupiti i spasiti se.

Nadam se da ti ovo neće trebati. Bolje rečeno želim ti uspjeh u poslu i da ti ovo ne treba ali treba imati i scenarij ako krene naopako.

Tko je glasao

Iako ostavljam odgovor ispod

Iako ostavljam odgovor ispod tvoga posta za koji smatram da je ok i poucan, dileme koje mi je on nametnuo vise se ticu zaphoda.

Mene sad zanima koliko je ovo gore napisano u suprotnosti sa mnogim stavovima koje sam procitala i na ovom portalu, da je hrvatski narod neposten (za razliku od postenih vlasti) pa eto, krade vlastitu drzavu, banke, izigrava zakone i sl.

Naime, koliko sam ja shvatila ovo su upute kako se formalno-pravno moze zajebati kreditor ukolikopoduzetnik donese pogresne poslovne odluke.

Sad imam konkretno pitanje za zaphoda - koliko je moralno posegnuti za ovakvim rjesenjem ukoliko zapadnes u probleme ako je sustav ok a ti siguran u svoju incvesticiju?
Nece li ti problemi ipak biti uvjetovani tvojojm nesposobnoscu i neznanjem?
I koliko je to u suprotnosti sa mnogim tvojim ovdje proklamiranim stavovima o odgovornosti, npr seljaka nedavno?

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Ovo je mogući plan da se

Ovo je mogući plan da se obraniš u slučaju nužde a mogućno je da ga netko koristi i s namjerom da zajebe kreditora.

U tvoju invedsticiju je pored poduzetnika koji je u pravuli optimisti siguran i kreditor prije početka investiranja jer da nije nebi ni kreditirao investiciju ali kreditor na sebe ne preuzima nikakav rizik a opereti ti svu njemu poznatu imovinu bez obzira na vrijednost projekta i bez obzira na vrijednost imovine koju imaš.

Nisu ti fiksne kamate a nisu ti fiksni ni uvjeti poslovanja od poreznih do tržišnih na koja kao poduzetnik ni na koji način ne možeš uticati, ali bi trebao preuzeti sve rizike a kao zalog dati sav svoj dosadašnji i budući život i imovinu a pri tome se postavlja mortalnost eventualne tvoje odluke da se zaštitiš na jedini mogući način jer drugi ne postoji niti će ti bilo tko pomoći ako stvari krenu naopako bez obzira zbog čega.

Tko je glasao

razumijem te u potpunosti, no

razumijem te u potpunosti, no to je po meni i tipicni primjer neucinkovitosti sistema, i politike "snadji se druze" kojanas je u sve ove godine i dovela na grane na kojima jesmo.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

@stara

Nerado odgovaram na ovo pitanje (jer je osobno), ali pokušat ću pojasniti stav. Kako izgleda današnji tipičan poduzetnički kredit:
- firma ti mora biti prilično zdrava
- porezno dugovanje ti mora biti nula
- traži se hipotekarno jamstvo
- niti jedan od vlasnika firme ne smije (HROK izvješće) dugovati ništa nijednoj banci u RH

Dakle, ti dođeš sa svojim projektom, obrazložiš ga, ovo ono... i tražiš... figurativno 100.000 eura. Banka se složi s tobom - traži procjenu nekretnine i najavi ti potpisivanje - zadužnice, mjenice (osobne!) + hipoteka. Ono što je šokantno je koji omjer nekretnine i hipoteke traže. Za kredit od 100.000 eura - uz sve navedeno moraš staviti hipoteku na nekretninu vrijednu barem 250.000 eura (često 300.000 eura). (Nevjerojatno ali se kod kupnje novog stana traži odnos 1:1,1 recimo - a cijena kvadrata je enormno prenapuhana).

Uglavnom, ne - ne mislim da je moralno ili etično NE VRATITI kredit. Svatko ga vrati, kad-tad. No u realnom životu često postoje situacije kada bi građanin/poduzetnik, uz malo razumijevanja banke s lakoćom mogao otplaćivati kredit. No banke često krenu s uhodanom linijom- istekne ti recimo "okvirni kredit" (minus po tekućem), onda ti njega blokiraju, onda ti uplate koje uplaćuješ po drugom kreditu pretvore u otplatu minusa, pa ti redovni kredit zapne u probleme, objasne ti da uplatama ne smanjuješ glavnicu nego kamatu - uglavnom, mijenjaju pravila igre usred postupka, koriste najnepovoljnije obračune, očekujući da ćeš se slomiti. Tada je već često (zbog otplaćene glavnice) odnos dugovanja i nekretnine 1:10. Tada računaju da ćeš popustiti, pristati na prvu, drugu, pa petu dražbu gdje više nema minimalne cijene i prepustiti svoju nekretninu u bescjenje - i još ostati dužan.

E - u tom trenutku (i samo u tom) podržavam svako legalno muljanje i izigravanje banke. Upravo stoga podržavam udrugu Živi zid i @acinumove recepte - ne kao "muljanje banaka", već kao obranu posljednje nekretnine i često vrlo nefer postupaka banaka.

Tko je glasao

E pa vidis - to sam htjela

E pa vidis - to sam htjela cuti.

Dakle u tom slucaju ti podrzavas uvjetno receno - bezakonje, dok u drugim slucajevima inzistiras na pravnoj drzavi.
No, eto i u tom slucaju netko drugi bi mogao reci - pa nisi trebao dizati kredit. Zasto pokreces projekte ako nemas love (bla bla bla).
I sve je to jedna vrlo, vrlo rastezljiva i neprecizna prica - jer tebi tvoj slucaj moze biti objektivan - meni moze biti neobjektivan, a iskreno receno iako je formalno pravno (trenutno) ok uvijek si jednom nogom onkraj zakona i netko te (DORH, Janko Karamarko) u jednom trenutku moze stisnuti za jaja i reci da si prekrsio ovaj ili onaj zakon.

Sustav koji je tako postavio odnose u drustvu da banke mogu raditi sto hoce (to sve sto si nabrojao) i nije tebi kao poduzetniku ostavio mogucnost da se financiras jeftinije i sigurnije kako bi se financirao da radis i zivis u njemackoj, u situaciji koju si naveo i tebe bi mogao natjerati da se posluzis gore navedenim sredstvom koje se u sustini ipak moze okvalificirati kao pokusaj izigravanja kreditora,

Nijanse se iz daljeg ne vide i ono sto iz tvoje perspektive moze izgledati moralno - iz neke druge moze izgledati potpuno nemoralno.

Iskreno, ja osobno mislim da se danas vise nego ikada pljackaju gradjani ove drzave, i mali poduzetnici koji su na neki nacin prevaru uvuceni u odnose koje nisu zeljeli. Bilo da im se obecavale male kamate,marketingom se utjecalo da povjeruju kako je stan, kuca, auto, putovanje na dohvat ruke - samo nek potpisu papire, nesmiljeno nudile kartice, davali enormni minusi na racunima i sl. kako je to bilo unazad 6-7 pa do izbijanja sranja sa svicarcem.
Bilo da im se, kako se to danas radi, postavljaju uvjeti kreditiranja koji 300% osiguravaju banku a njima vezuju omcu oko noge koju cimnu kad Fitch i druge rejting agencije prdnu, Merkelica se nakaslje ili sirijski pobunjenici ostanu bez municije, mjenjajuci uvjete uvijek na jos gore.
Nemoj ovo shvatiti osobno - ne mislim da si ti muljator.
Samo sam htjela da uvidis kako postoje razne situacije u kojima ljudi moraju raditi nesto s cime se inace principijelno ne slazu jer je upravo sustav tako postavio pricu da to naprosto moraju uciniti ili propasti....
Sad povuci analogiju na sve situacije u kojima se ti i ja nismo slozili a ticu se odnosa gradjana, vlasti i sustava koji te vlasti posto poto pokusavaj odrzati u nepromjenjenom stanju.

btw - i ja podrzavam zivi zid i svaki drugi gradjanski otpor jer su dugovi gradjana samo posljedica. Uzrok je uvijek i zauvijek ipak negdje gore. Cak i kad su seljaci u pitanju ;)

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

kada poštivati...

Postoje određeni trenuci - glad, egzistencijalna ugroženost - kada vrijedi samo zakon samoodržanja - a njega podržavam, da. Isto tako podržavam često i smisleno građanski neposluh. Ovdje - u slučajevima deložacije iz jedine nekretnine (pogotovo gdje obitelj digne X novaca , vrati 3X novaca, ali su još dužni) podržavam izvrdavanje... iako će ti vjerojatno i @acinum potvrditi da je to ipak samo odgađanje, a ne oslobađanje od duga.

Nažalost, u RH čim se baviš ikakvim poslom (od prodaje kokica do tvornice) nikada ne znaš koliko si zakona ne znajući prekrišio - jer živimo u državi gdje se na poduzetništvo gleda kao na zlo - i nema sustava koji ti pomaže, već samo sustav koji te "lovi" i penalizira. No, treba raditi razliku između žrtava sustava i onih koji namjerno koriste rupe u sustavu isključivo da bi ga izvrdali. A mislim da acinumovi savjeti idu isključivo u smjeru pomaganja žrtvama sustava, a ne kao priručnik za polukriminalno ponašanje, barem sam ih ja tako shvatio.

Nisam shvatio osobno.

Tko je glasao

znam ja da acinumovi savjeti

znam ja da acinumovi savjeti idu u smjeru pomaganja zrtvama, i dapace, drago mi je da postoji nacin da se nekome pomogne.
No, ono sto je u ovoj cijeloj prici vrlo neprecizno (da ne kazem moze se tumaciti potpuno proizvoljno i subjektivno) to je upravo ta razlika izmedju zrtava sustava i onih koji namjerno koriste rupe u sustavu.
Mi smo se puno puta slozili da sustav ne valja, no cesto znamo biti na suprotnim stranama upravo u tim nijansama - da li je netko zlorabio sustav ili je njegova zrtva. I to je, bez temeljite istrage, prakticki nemoguce utvrditi.
A to otvara dalje mogucnost da svatko svaku situaciju tumaci kako njemu pase i zato hrvatsko drustvo i jeste toliko podijeljeno.
Nedavno smo raspravljali o seljacima i bili na suprotnim stranama. Ja sam zastupala tezu da su oni zrtve sustava a ti da preko kruha traze pogace.
Cinjenica je da ni ti ni ja u toj raspravi nismo bili potpuno u pravu ali ni potpuno u krivu, jer medju tih sad vec 700 proizvodjaca mlijeka koje su mljekare odjebale ima i onih koji zlorabe sustav ali vjerujem daleko veci dio njih su zrtve toga sjebanog sustava.
U prici o mlijeku najebali su svi proizvodjaci. Osim Todorica. Njega nitko nije spomenuo iako je Belje mozda najveci proizvodjac stocne hrane u regiji i prilicno sam sigurna da su mnogi od ovih 700 barem u nekom obimu stocnu hranu nabavljali od Belja (kao sto ja tamanim beljsku slaninu). .
Isto tako ce i u svakoj drugoj prici najebati oni na margini, oni koji nisu mocni, koji su mali i ciji glas se ne moze daleko cuti.

Zato mi je zao sto taj i takav sustav, koji je razjeban u svim mogucim podrucjima, vecina gradjana, pa cak i onih koji nazivaju demokratski orjantiranima, napada samo kad nesto izravno njih ubode.
A kad je tudja koza u pitanju - onda u sustavu ne vide nista sporno.

Nažalost, u RH čim se baviš ikakvim poslom (od prodaje kokica do tvornice) nikada ne znaš koliko si zakona ne znajući prekrišio - jer živimo u državi gdje se na poduzetništvo gleda kao na zlo i nema sustava koji ti pomaže, već samo sustav koji te "lovi" i penalizira.
Sustav, da ne kazem vlast i njoj pripadajuce strukture to ne rade samo poduzetnicima nego svim gradjanima i to ne zato sto netko na poduzetnike gleda kao na zlo vec zato jer ih boli klinac, zato sto gledaju samo svoje interese, zato jer su nesposobni karijeristi kojima je prva stvar koju ce uciniti na novoj funkciji mjenjanje namjestaja u uredu, kupovina novog sluzbenog auta, zaposljavanje tetkine male i namjestanje poslova kumovima.

Dokle god mi budemo tolerirali da saborski zastupnik prima placu bez da se uopce pojavljuje u Saboru, da se isplacuju milijunski bonusi zbog stranacke sjece knezova, da nitko ne odgovara za gubitke, promasaje, krive procjene, nejasne zakone koji su u suprotnosti s drugim zakonima - dotle ce poduzetnici (osobito mali) i gradjani placati, sto putem poreza, sto putem kazni, sto pljenidbom i.t.d.

Ova igra macke i misa, gdje oni namjerno, nepreciznim zakonskim rjesenjima dopuste da gradjani zadju u sferu poluilegalnih aktivnosti da bi se zastitili (ili pojedini okoristili), dok oni brslaju na veliko, samo im sluzi, u jednom trenutku kao alibi da bi prikrili svoje daleko vece pizdarije, dok u drugom trenutku putem ovrha izvlace i zadnju kunu iz dzepa najjadnijih.

najnoviji biser: ne do ti Bog da odes u sumu brati sparoge a da prije toga nisi kupio dozvolu od HŠ, a poslije toga otisao do njih i prijavio koliko si komada sparoga nabrao da bi ti ih oni naplatili 0,50 kn po komadu. Ako te uhvate s 10 struka sparoga kazna je od 1000 do 7000 kuna.
I uopce te od kazne ne spasava cinjenica sto ti konkretno ( a i ja) pri svakom zavrsnom racunu placas doprinos za sume.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

stalno kršenje zakona

Slažem se da su nedorečeni i glupi zakoni izrazito opasni - upravo zbog primjera sa šparogama. Kad se tu dodaju i inzistiranje na ekstremno visokim kaznama - za benigne prekršaje - dolazimo do shizofrene situacije gdje netko nema odgovornosti kada progura loš zakon, očajno radi posao člana upravnog ili nadzornog odbora, provede lošu privatizaciju - ali zato prelazak ceste gdje nema pješačkog, imanje bicikla bez zadnjeg svjetla ili branje šparoga budu sankcionirani u nevjerojatnom iznosu naspram osobnih primanja.

Mogli bi se traktati napisati o tome da su vlasnici nekih portala kažnjeni za totalne gluposti više negoli ravnatelji propalih državnih ustanova, ali čemu. Znamo to.

Ono gdje se nas dvoje nije složilo je (čini mi se) sljedeće - u primjeru s mlijekom su (barem je tako meni izgledalo na početku) bila riječ o "poduzetnicima u poljoprivredi" kod kojih nije mogla biti riječ o "egistencijalnoj ugroženosti", što je potvrdila i želja da država i plati liječenje i otkupi pokvareno mlijeko i svašta nešto. No, ako se pokaže da su stvarno svi kupovali stočnu hranu by Belje, i cijela priča s tom hranom - naravno da ću korigirati svoj stav o "krivnji".

Tko je glasao

Ja ne bih pravila razliku

Ja ne bih pravila razliku između poduzetnika u poljoprivredi i svih drugih poduzetnika uključujući i mene samu - osim po kriterijima prema kojima se radi bilanca: veliki, srednji, mali.
Naravno - ovi mali uvijek plaćaju najveću cijenu pa bili oni proizvođači plastične ambalaže, trgovci, ugostitelji, web dizajneri ili stočari.

Oni veliki uvijek mogu premijera i guvernera pozvati na svoj otok, jahtu, rođendanski party, ili ih naprosto nazvati da mu skinu Linića s vrata, srede kredit ili ponište odluke institucija koje im se ne sviđaju;

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/241806/Todoric-Na-Belju-su-htj...

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

@acinum

Ako ikada zapnem u ovu vrstu problema - znam kome ću se obratiti :)

Sjetio sam te se neki dan kada je nekoliko portala istovremeno krenulo razvlačiti temu "tko kupuje firme preko oglasnika - i zašto?" i nisu se domislili... sad čekaj da pročitaju ovo...

Ovo tvoje ću si isprintati na poslu... thx.

Tko je glasao

Volio bih da ti ovo nikada ne

Volio bih da ti ovo nikada ne zatreba ali za svaki slučaj nije loše znati i imati B varijantu za nedaj Bože nepremostivih problema.

Ne kupuju se firme zbog ovog koncepta koji sam ti dao već iz posve drugih jednostavnijih razloga.

Naime, sada kada osnivaš novu firmu kod bilježnika moraš dati izjavu da nemaš nepodmirenih dugova prema državi. Kako većina ljudi koji su propali u poslu ima dugova prema državi ne može osnovati novu firmu ali može kupiti postojeću firmu i ispoštovan Zakon.

Tko je glasao

aha .. i odbiti gubitke od

aha .. i odbiti gubitke od planirane dobiti :)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Na tržištu se nude firme bez

Na tržištu se nude firme bez dugova i oni koji po novim propisima ne mogu osnovati nove firme kupuju te postojeće firme jer to nije zabranjeno a one nemaju dugove i nastavljaju raditi normalno.

Pogrešno si me shvatila kada sam napisao postojeće firme. Postojeće ne njihove već postojeće bez dugova.

Tko je glasao

ma nisam :) .. samo se

ma nisam :) .. samo se zezam.. znam sto se radi.. posebno su interesantne one sa vijekom trajanja duzim od tri godine i nekakvim prometom na koje se dodaju razne fizibiliti studije... sto uz dobru vezu, jelte... i tako to.. sasvim jasno cemu sluze, osim te banalne stvari koju si naveo.. a koja bas i nije vise problem, jer je uvjet za osnivanje tvrtke osobni dug poreznoj a ne dug firmi u vlasnistvu..

ali mi je u toj citavoj prici nejasno zasto "uspjesni" ne kupe firme sa bilancnim gubitkom, nepodignutom dobiti iz proslih godina, a bez problematicnih dugovanja... jer to bi bilo nesto sasvim legalno i nadasve pametno

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mislim...

da ovakva sranja ne bih bila u stanju skužiti niti da mi goli život ovisi o tome. Stoga je borba protiv sustava koji ovo omogućuje doista pitanje opstanka svih poput mene...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ivo Andrić

"Tako je to, kaže gazda Pavle sam sebi, tako je to: sve te uči i nagoni da radiš i štediš, i crkva i vlast i tvoj rođeni razum. I ti slušaš i oprezno ideš i pravedno živiš, upravo i ne živiš, nego radiš i štediš i brineš, i vek ti u tome prođe. A onda, odjednom, izokrene se i izopači cela ta igra; nastupe vremena kad svet stane da se ruga razumu, kad se crkva zatvori i umukne, a vlast zameni golom istinom, kad oni koji su pošteno i krvavo sticali gube a dangube i siledžije stiču. I niko ne priznaje tvoje napore i nikog nema da te pomogne i posavjetuje kako da braniš zarađeno i ušteđeno."

Tko je glasao

novi Andrić...

"Treba vam plan kako da zaštitite svoj novac, zdravlje i vezu? Ne brinite, Cosmo je tu da vas posavetuje…"

Tko je glasao

bez Cosma nista... uz ovakvo

bez Cosma nista...

uz ovakvo vodstvo..
http://dnevnik.hr/vijesti/gospodarstvo/linic-za-pad-bdp-a-prozvao-poduze...

ps
moram priznati da su mi suze na oci dosle od smijeha nakon citanja

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Vidiš ovakva sranja trenutno

Vidiš ovakva sranja trenutno štite 20-tak porodica od ovrha i deložacija zbog poduzetničkih promašaja i nema potrebe za herojima koji spriječavaju policiju i sud da provodi deložacije.

Iz tvog komentara pretpostavljam da nisi poduzetnik i da ti ne pada napamet to postati?

Tko je glasao

Ni slučajno...

Nikad ne bih imala želuca za ovako nešto. Jako konzervativni freelencer bi bio najbliži opis...

Kako su mi potrebe u sferi materijalnog skromne, nikad nisam posezala za kreditima, hvala providnosti...

Lako za ovih tvojih 20-ak porodica, ali što je s onih "famoznih 200" i cijelom njihovom piramidom? Jesu li oni pametni, a svi ostali budale?

Što je s obiteljima koje imaju kredit za stan, a sad su ostali bez primanja - bi li i njima pomogao ovaj tvoj recept? Što je s mojim prijateljem, kojemu je gazda tako ponudio da pređe u tu njegovu "drugu" novu firmu, pa je za par mjeseci ostao bez posla, ali i bez otpremnine - je li on bio budala, a gazda pametan, koji zna kako se to radi?

Sranje i gotovo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ihaj

Nemoj tako - sad si ti pošteni freelancer, a ja pohlepni... ne znam što?

Ja mogu živjeti na riži i mlijeku (bez toksina nešto dulje), ali u branši sam koja je proizvodna, tako da - svaka proizvodnja košta. Mislim da ti usporedba nije fer...

p.s. Ja tim nofcima plaćam puno freelancera... rizik moj, novac njihov, štoš ljepše...

Tko je glasao

Koja usporedba?

Sam ti ja kriva da si se u priči samoprepoznao i samododijelio si ulogu :P

P.S. malo je falilo da nisi napisao kako ti freelencera "hraniš", dobro da nisi... već i ovo s rizikom je dovoljno...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

tko večera vino, doručkuje vodu

Branit ću se šutnjom :)

Tko je glasao

Baš pijem kavu;)

Nadam se da ne stanuješ na Vrbanima ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...

Bože sakloni, naravno da ne :D

Tko je glasao

Nikada baš nisam razumio

Nikada baš nisam razumio kojih je to 200 porodica pa ni sada ne razumijem kakve oni veze imaju s ovim što sam napisao. Tih 200 porodica prema bajci nemaju financijskih problema i kod njih je onih 15 milijardi eura koji su ukradene u Hrvatskoj zadnjih 18 godina pa nemaju ni potrebe za ovakvim scenarijima.

Da i za obitelje koje imaju krdit za stan i nemogu ga plaćati može se pomoći prema ovom modelu a ovisno o vremenu dizanja kredita i vrsti krdita ima i drugih modela koji mogu djelomično a u nekim slučajevima i u potpunosti ukinuti Rješenje o ovrsi i spasiti nekretninu i vlasnike od ovrhe i deložacije.

tvoj prijatelj je ostao bez posla i otpremnine a poduzetnik bez ukupne imovine i slijedećih nekoliko godina pravne bitke da njegova porodica ne završi na ulici ali to nije bitno jer on nije čovjek i njegovo dijete nije dijete oni su svi zli poduzetnici koji na njihovu nesreću nemaju političku pozadinu da ih zaštiti pa će biti za primjer efikasnosti sudstva i rada porezne uprave i treba im sve oteti i na ulicu .

Tko je glasao

Digresija na zadnji pasus

Posve si u krivu. Naime, ta druga firma služila mu je samo za to da preseli radnike (njih 7) te da im potom podijeli otkaze bez otpremnina... Tako da možeš biti miran što se tiče njegove obitelji... (za razliku od ovih 7).

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

haha

Tebe bi, acinum, trebao netko iz vlade uzeti da začepljuješ ovakve rupe... nešto kao kad hackera uzmu da se brine za security... dakako, kad bi nekome bilo stalo do toga da se ovakve rupe doista i začepe...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ja iz hobija godinama

Ja iz hobija godinama smišljam rupe i kada imam slobodnog vremena besplatno pišem ljudima prigovore na ovrhe, dokumentaciju koja omogućava ovakve tužbe, ovakve tužbe , prigovore, podneske i sl.

U početku nije baš bilo previše uspješno ali zadnjih nekoliko godina ide dosta dobro. Najdulje mi traje jedna ovrha u mom gradu još iz 1999 godine i još nema ni prvostupanjske presude a nekretnina se naravno koristi i donosi nekakve prihode a tri banke provode ovrhe ( malo se hvalim)

Tko je glasao

Zanima me tvoje mišljenje kao stručnjaka

Misliš li da upravo zbog ovakvih kemijanja naših poduzetnika, a koje bužavo zakonodavstvo omogućava, banke opreznije i pod nepovoljnijim uvjetima daju poduzetničke kredite?

Misliš li da je upravo zbog gornjeg osnovano za pretpostaviti kako je to uzrok što banke radije i olako daju kredite običnom građanstvu, na primjer za stanove, jer je njih puno lakše stjerati u kut i ovršiti?

Slijedom razmišljanja, nisu li na neki način upravo obični građani, po sistemu nilukjeonilukmirisao, zapravo jamci bankama za pokrivanje ovakvih pokvarenih rabota?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci