Tagovi

Povratak u Budućnost

Većina novina izvještavala nas je protekle mjesece o obilježavanju i reakcijama na dane iz dalje prošlost, bavili su se detaljnim analizama izbora u HDZu,
te tko je što o kome izjavio, koliko su sati brojali glasove, koja je bila poruka govora novoizabranoga predsjednika itd.

Pomalo zasićena svime što spada u dalju ili bližu povijest, rado sam vidjela jedino karikature o KaraMarku i njegovih neznam koliko razbojnika, čekajući da se jednom završi suđenje toj vrloj stranci, pa da više ne moram pratiti beskrajnu trakavicu zvanu Yaca & KaraMrakus od KRADEZEa.

Pored toliko naslova vezanih za popularni dvojac, pomalo nezapaženo prolazile su vijesti o potezima nove Vlade, sve vijesti o svim događajim pale su u sjenu, dok se nije dogodila DM i afera oko loše postavljenih pitanja.

Do održavanja Državne mature bavili smo se prošlošću, a onda su nas maturanti podsjetili u kojem vremenu živimo, te što nam je valjda važnije, prošlost ili budućnost.

Zapitala sam se što se to s nama, kao društvom događa, kada se uspijemo svake godine dobro podijeliti oko događaja iz WW2.
Jesmo li zbilja toliko podložni manipulacijama da nas razni mediji u službi kapitala i politike uspiju izbaciti iz realnosti i navesti da zaboravimo brojne i važne probleme svakodnevice i padnemo u „trans“ tumačenja povijesti, zauzimanja suprotnih strana i slično što je dokaz uspjeha dugogodišnjeg projekta zaglupljivanja i dijeljenja građana, kako bi naši izabrani ZAPOSLENICI tj. Političari mogli nesmetano raditi što hoće.

Žalosno je da živimo u ovom teškom vremenu, a tako malo činimo da ga promijenimo.
Naš se utjecaj sveo na to da svake četiri godine odlučujemo koga ZAPOSLITI na ključnim položajima VLASTI i to je sve.
Svaka Vlada dosada ponašala se kao da je „bogomdana“ za vladanje, a ne služenje narodu.
MI GRAĐANI smo to mirno trpjeli, ponekad je netko prosvjedovao, neka grupa radnika, a mi smo preko toga mirno prelazili, kao da se nama nešto slično nikada neće dogoditi.
Nismo se solidarizirali sa našim SUGRAĐANIMA, jer kao nije nas se ticalo, nije nas bilo briga, imali smo važnija posla itd.

Koliko smo puta dosada potaknuti vijestima o prosvjedima izašli i sami na ulice?
Svatko može govoriti u svoje ime i zapitati se isto.
Jesmo li zaista postali tako ravnodušni, tako nezainteresirani za druge, tako hladni i otuđeni, pa nam je postalo normalno da se tamo neki bune, a nas nije briga, jer nas se to ne tiče.

Što će se dogoditi kada se te iste stvari dogode i nama, meni, tebi, njemu, njoj?
Tko će se s nama solidarizirati?
Tko će nas podržati u nastojanjima da se izborimo za svoja prava?
Bojim se nitko, kao što nismo niti mi nikoga podržavali.

Zašto ovo pišem?
Mislim da smo postali društvo na rubu očaja i bijede, a postali hladni i bešćutni, netko manje, netko više ravnodušni, nije nas briga za ono što se događa danas ili što će se događati sutra; na što možemo svojim činom itekako utjecati.
Radije se bavimo prošlošću,
koju svatko može mijenjati i koristiti u dnevno političke svrhe, kao što i čine.

Nije mi namjera nikome popovati ili držati predavanja.

No mislim, da nam je vrijeme svima da se vratimo iz prošlosti u sadašnjost i budućnost, da damo što više od sebe kako bismo današnje vrijeme mijenjali i time promjenama utjecali na budućnost.
Koliko ćemo u tome uspjeti ovisi o nama samima, a i o sluhu onih koje SMO ZAPOSLILI na određeno vrijeme da SLUŽE GRAĐANIMA.
Za sada je to „igra gluhog telefona“, jer NAŠI ZAPOSLENICI na vlasti ne žele čuti ili ne razumiju što hoće njihovi POSLODAVCI; MI GRAĐANI.

To je lako rješiv problem, kada shvate da im pada rejting, kako ima sve više protivnika, a sve manje podržavatelja Vlade i vladajuće garniture.
Vrijeme prolazi, a lokalni izbori se bliže.
Hoće li dotada, a imaju dovoljno vremena srediti lažni popois birača, kako bismo znali koga smo birali, ili neće, ovisi o nama i našim zahtjevima.

Budemo li mirno čekali, neće učiniti ništa.
Uvaljivat će nam isprike i spinove tipa „kako rade odgovoran posao, te se ne slažu da se njima skinu plaće“.

A tko ih pita za mišljenje???
To su zahtjevi POSLODAVACA GRAĐANA.
Na ZAPOSLENICIMA JE DA IH ISPUNE ili će BITI SMIJENJENI za 4 godine.
Kada se tako kao GRAĐANI budemo složno postavili, tada će se stvari početi mijenjati brže i efikasnije.
Neće prolaziti glupi prijedlozi, još maglovitije mjere, uravnilovke za lopove i normalne poduzetnike i porezne obveznike, te će se morati donositi zakoni za građane, a ne protiv njih.

Kada ćemo se tako postaviti, veliko je pitanje, možda kada se budemo znali oduprijeti manipulacijama, lažima i dijeljenju građana.

Možda ćemo se tako postaviti kada nam voda dopre do grla, pa sutra ne budemo svi imali što za jesti, kao što sada nema veliki broj građana, nezaposlenih, siromašnih i umirovljenika, čija svakodnevica nije i naša, pa što da se njome opterećujemo.

Možda će se promjene dogoditi kada shvatimo da smo važni mi GRAĐANI, a ne političari koje zapošljavamo da služe narodu i kojima bi to trebala biti čast, a ne izvor bogaćenja.

Hoćemo li te promjene vidjeti za našega života ili ćemo to prepustiti našoj djeci da odrade umjesto nas, ovisi samo o nama.
Hoćemo li živjeti bolje i dostojnije ili nastaviti samo ovako životariti ovisi samo o nama, hoćemo li dignuti svoj glas ili na vrijeme, te natjerati naše ZAPOSLENIKE da rade u našu korist ili ćemo šutjeti, trpjeti i pustiti ih da rade što hoće?
Izbor je na nama, ovisi hoćemo li i što odabrati, te iskoristiti vrijeme koje nam je dano, da se izborimo za bolji i dostojniji život svih građana.

Pozdrav
Mirtaflora

Komentari

Promjene,

Link na tekst koji bi bilo zanimljivo pročitati:

http://www.dnevno.hr/kolumne/zlatko_milisa/jesmo_li_spremni_za_promjene/...

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Stanje društva

Imam ja još jedan zanimljiv, od Zorana Šprajca:

Pokvarena jaja i trule rajčice

Da li je društvo proizvod političkog sustava ili je politički sustav proizvod društva, pitanje je sad...

Stvarne promjene dolaze od nas malih ljudi.

Tko je glasao
Tko je glasao

Prilog,

Našla sam na FB zanimljivo pismo upućeno saborskom zastupniku:

http://blog.vecernji.hr/roko-sikic/2012/05/29/zastupnici-laju-karavana-p...

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Referendumi

Test je dobar, ali kako to izgleda s aspekta političara (par citata iz teksta):

Pritisak za koji ja mislim da može dovesti do promjene u društvu je demokratski – odlučivanje referendumima.
Pozivam vas da sami krenete u izmjene zakona o referendumu i to odmah!

Političarima nije u interesu mijenjati zakon o referendumu. Na taj način izbili bi si iz ruke autonomiju odlučivanja. Kako to izgleda lijepo se moglo vidjeti na primjeru EU referenduma kad su se odjednom jako ublažili "redovni" kriteriji za uspjeh referenduma, jer su političari htjeli da referendum uspije. Bez velikog pritiska tu se ništa neće promijeniti.

Pozivam vas da izmjenu zakona ne činite samovoljno, bez utjecaja onih koji su vas izabrali.
Pozivam vas da provedete sveobuhvatnu javnu raspravu i to odmah!

He he ovo se nadovezuje na prethodnu stavku. Nije cilj donošenja zakona opće dobro (ne može ni biti), već je cilj definiranje instrumenata provođenja neke unaprijed zadane politike. Mišljenje običnih ljudi (pa i stručnjaka) samo može ometati taj proces.

Pozivam vas da pokažete da niste vojnik svoje partije, već naš zastupnik.

Ovo je još veći problem. Tehnički gledano, birači na izborima ne biraju ljude već stranačke liste - dakle stranke. Izabrani zastupnici su na taj način stvarno odgovorni stranci, a stranke su odgovorne biračima. Sve teoretski naravno, ali ostaje činjenica da sudbina političara više ovisi o lojalnosti vodstvu stranke nego lojalnosti prema biračima.

Pozivam vas da dokažete kako ste osoba koja čuva i gradi Hrvatsku i prestanete se ponašati kao poslušni sluga stranih gospodara.

Eh da. A EU fondovi? A mjesto u EU parlamentu. Ej, lova je to...

Pozivam vas da (p)ostanete odgovorna osoba ili odstupite odmah!

He he he :-)

Mislim, ja se generalno slažem s autorom, ali mislim da neće doći do nikakvih bitnih promjena sve dotle dok većina stanosvništva misli da je dobra ideja tim ljudima dati veliku količinu novaca i moći kojima će oni onda raspolagati "za opće dobro". Ako mi dolje promijenimo stavove, promjene će doći same po sebi.

Poziv njima da postanu "dobri" i ne budu više "zločesti" je u najmanju ruku ... pa ... unaprijed osuđen na neuspjeh. :-)

Tko je glasao

Baš

Poziv njima da postanu "dobri" i ne budu više "zločesti" je u najmanju ruku ... pa ... unaprijed osuđen na neuspjeh. :-)

kao i kapitalizam koji kao doktrina ovisi o dobrim poduzetnicima koji bi eventualno možda humano djelovali pa zbog profita nebi ubijali prirodu i ljude ... Zato i jest globalna neophodan Zakon o sudjelovanju Radništva u raspodjeli profita...

Provinciopolis

Tko je glasao

Ajme majko...

kao i kapitalizam koji kao doktrina ovisi o dobrim poduzetnicima koji bi eventualno možda humano djelovali pa zbog profita nebi ubijali prirodu i ljude ... Zato i jest globalna neophodan Zakon o sudjelovanju Radništva u raspodjeli profita...

Ajmo po n-ti put...

Tko tebe sprječava da se ne udružiš sa 10 frendova/frendica i ne pokreneš biznis i dijelite profit do mile volje i prakticirajte samoupravljanje? Samoupravljanje koje vi marksisti propovijedate u kapitalizmu postoji odavno i zove se ortaštvo. Pa makar bilo i 1000 ortaka.

Nemoj mi samo prodavati fore o 1:99, jer ja znam što tebe stvarno sprječava. Nije lako biti poduzetnik, nije lako uložiti svoj vlastiti novac i riskirati propast, nije lako uložiti gomilu svog vremena s upitnim rezultatom - ali dijeliti profit bi se znalo, je'l da?

Probaj jednom pa onda pričaj. Ne treba biti megaloman... počnite s malim poslom. I onda se suoči s državom i njenom neprijateljskom regulativom i nerazumnim porezima, da te vidim.

Digni nos od Kapitala i pogledaj malo realni svijet...

Tko je glasao

Ajme majko vol milijunti put

Sve sam ja ovo već objašnjavao i pisao no već vidim i znam iz naše prethodne komunikacije da sa tobom o tom nema smisla .

Provinciopolis

Tko je glasao

p.s. već sam to uinio

što mi predlažeš i znam da se može ( s frendovima dijeliti profit ), a državne nebuloze ne podržavam ...
Uđeš u moje Dnevnike pa čitaš ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Prijedlog zakona...

Pročitao sam tvoj dnevnik o zakonu o sudjelovanju radništva u raspodjeli profita. Žao mi je što u to vrijeme nisam diskutirao na pollitici jer bih imao svašta za komentirati.

Nisam uopće njime nimalo impresioniran jer je riječ samo o još jednom prijedlogu za dodatno otežavanje uvjeta poslovanja i slabljenja gospodarstva kakvih već ionako imamo na tone i koji su nas doveli u ovako ružnu situaciju u kojoj jesmo.

Ono što mi je posebno u tom dnevniku zanimljivo je slijedeći citat:

Postoji pritom i opcija Radničkog dioničarstva no međutim ona je također nepravedna jer se Radnika time pretvara u kapitalistu pa se opetovano protežira kapital u odnosu na Rad, a što je samo po sebi štetno jer je neprirodno, a neprirodno je zato što kapital kao takav predstavlja statičnu / umrtvljenu " vrijednost " koja se bez oplemenjivanja Radom ne može ni na koji način pretvarati u ikakovu novu, Realnu vrijednost .

Rekao bih da je ovo izvrsna ilustracija svekolike bijede marksističke ideologije. Ako se nekolicina radnika udruži, napravi dobar posao i međusobno dijeli profit, dakle samoupravljaju, i žive od toga dobro - to je negativno? Smješta ih u nekakvu imaginarnu klasu kapitalista? Neprirodno? Statična umrtvljena vrijednost?

Bože ovo je strašno.

Mogu ti samo čestitati, tvoj prijedlog zakona još je jedan dodatni mali čavlić zabijen u lijes gospodarstva i društva.

Tko je glasao

Mogao bih ja sa tobom danima o tome jer vidim da

ne razumiješ pa upravo iz tog razloga niti ne želim ...
Izgubio sam volju za pišanje uz vjetar olitiga evoluirao sam ...
Kad pokušaš napravit korak k tome biti ću prvi koji će ti pružiti ruku, a dotad ću izbjegavati smjer vjetra koji ima ikakove veze sa tvojim čavlima, lijesovima, gospodarstvima i upitnicima vezanim uz svetost ti kapitala ...
Lagao bih kad bih rekao da mi je žao osobe koja iz cijelog oog Dnevnika "vidi" samo ovaj, gore kopirani kontekst. Očito je riječ o osobi kojoj nešto nedostaje da bi shvatila cjelokupnost čim se hvata za kontekst, a posebice kada je riječ o kontekstu koji ne uspijeva razumjeti iako je preočito jasan i prirodan...
Dakle ništa novo meni kod tebe... Vidjeh to u samom početku... Al eto malo da razgibam tipkovnicu pa i ja proserem neku pametnu za trošenje enegije uzalud jer očito imamo te energije napretek s obzirom na činjenicu kako sposobne kapitaliste imamo pa svi Radimo sve u 16 i ne stignemo se izražavat po "eminentnim" portalima seruckajuć istu mantru desetljećima čak usprkos i unatoč činjenici da od te mantre samo šteta dolazi, a koja je vidljiva čak i slijepcu...
Samo tebi stručnjak vidljiva nije ...
Nastavi brate, a kad zagrmi poruku sam ti poslao u prvom kontaktu ovdje ...
niti je tražim niti bih ti je dao ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Lagao bih kad bih rekao da mi

Lagao bih kad bih rekao da mi je žao osobe koja iz cijelog oog Dnevnika "vidi" samo ovaj, gore kopirani kontekst. Očito je riječ o osobi kojoj nešto nedostaje da bi shvatila cjelokupnost čim se hvata za kontekst, a posebice kada je riječ o kontekstu koji ne uspijeva razumjeti iako je preočito jasan i prirodan...

Onaj gore kopirani kontekst proizašao je iz tvog komentara na samoupravljanje u tržišnoj ekonomiji, zato sam ga posebno izdvojio.

Naravno, vidio sam u tvom dnevniku još puno spornijih dijelova, ali kako ga nisam uhvatio kad je trebalo, nema smisla ići u detaljniju analizu.

Što se tiče drugog dijela tvog komentara, šteta je što se osobe koje nemaju povjerenja u vlastitu argumentaciju moraju skrivati iza teze o nerazumijevanju drugih. Ali tako je to...

Nastavi brate, a kad zagrmi poruku sam ti poslao u prvom kontaktu ovdje ...
niti je tražim niti bih ti je dao ...

Da, i kroz taj cirkus smo već jednom prošli. Očito moramo ponovo. Šteta. Mogli smo lijepo živjeti da je bilo pameti...

Tko je glasao

mediji i glasači

najlakše je krivnju za situaciju u društvu, opljačkanu i uništenu Hrvatsku prebaciti na medije i političare. nisu političari nedužni a ni većina medija. protok informacija nije onakav kakvi bi trebao biti. no događa se da zbog prljavih igri nekih u medije dopru stvari koje su političari godinama trpali pod tepih. već i vrapci na grani pričaju o biračkim popisima na kojima je više glasača nego što je broj stanovnika u Hrvatsku (u taj broj su uključeni i maloljetni). ruku na srce ni narod nije nedužan. kad su izbori koliko glasača iziđe ne izbore. na kraju ispada da na izbore izlaze oni koji ne žive u Hrvatskoj a koji su uredno prijavljeni kako ovdje žive i uredno svake četiri godine dolaze na izbore. nije ni čudo što političarima ne odgovara, barem do sada nije, uređivanje popisa birača.

w. ;)

Tko je glasao

Narod ima vlast kakvu zaslužuje

Društvo koje očekuje od države i njenih institucija da mu rješava egzistencijalne i privatne probleme stvarno ne može ni imati drugačiju vlast nego što su ove naše koje su desetljećima ovuda prodefilirale. Kad se ljudi već nude plaćati porez i davati vlast političarima da odlučuju umjesto njih - pa tko ih takve ne bi opljačkao...

Zato i jest jedina moguća promjena upravo odozdo. Ako se desi onaj "klik" u glavama ljudi - da žele sami upravljati svojom sudbinom, onda i samo onda imamo šanse izvući se. Inače ne.

Ritual izbora tu i nije toliko presudan. Političari suočeni sa građanima kojima ne možeš prodavati fore i koji ne daju da im se uzimaju osobna prava i slobode - ponašaju se drugačije.

"Kako je povjerenje posvuda otac despotizma - slobodna je vladavina utemeljena na ljubomori, a ne na povjerenju; ljubomora, a ne povjerenje, propisuje ograničene ustave kako bi sputali one kojima moramo povjeriti moć"
- Thomas Jefferson, Kentuckyjske odluke, 1798. -

Nepovjerenje prema vlasti i ljubomorno čuvanje vlastitih sloboda - od strane običnih ljudi - gradi slobodno društvo.

Tko je glasao

inverzija...

("Sve u državi, ništa izvan države, ništa protiv države. ")...od nekud poznato?
...ponavljao je to Benito Mussolini.
...neki drugi pametnjaković je imao maksimu da "...laganje i ignoriranje stvarnosti je pravi znak stabilnog i zrelog sustava"...stalno ponavljanje takvih i sličnih mantri stvorilo je dojam da su to obvezujuće istine, stvorilo je dojam da su Ustavi tu da stvore mistiku stranputice kojom bi pučanstvo krenulo da nije pod paskom čuvara Ustava...
...a stvar je upravo obratna, sve odredbe osnovnog zakona su ustanovljene da ograniče svojevolju ili čak zlovolju zakonodavaca, da postavi ograničenja onima što imaju mandat na silu u kojem predstavljaju nas građane ....da birači ne moraju računati na dobrohotnost svojih sugrađana političara već da se neometano bave svojim životom, da život društva teče sam od sebe, da život i obveze političara kao službenika ne postanu opsesijom puka. Dakle, čisto ekonomiziranje vremenom zajednice.
...kako god, svjedočimo upravo suprotnoj tendenciji, sami smo si dozvolili da zaboravimo tko je zbog koga gdje, zašto postoje ustavi, čiji je posao upravljanja društvom a čiji je posao mjenjanje neefikasnih namještenika upravljača....namještenici su se nametnuli kao moderatori izbora u kojim biramo tko je rječitiji, zgodniji, obrazovaniji...i paradiraju po črlenom tepihu poput starleta bez da se itko zapita o rezultatima njihovih aktivnosti...
A najvažniji rezultat bi trebao biti neometano odvijanje normalnog života bez lelekanja o vječitim nekakvim nužnim izmjenama među upravljačima...kao da su oni ti kojima se trebamo baviti umjesto svojim bližnjima.
Čisti fijasko od sustava.

Tko je glasao

Mali čovjek i njegova prava

("Sve u državi, ništa izvan države, ništa protiv države. ")...od nekud poznato?
...ponavljao je to Benito Mussolini.

Ovo vrijedi i za komnunističke režime, što samo govori u prilog da između krajnje ljevice i krajnje desnice nema bitnih razlika - osim u folkloru. Što opet objašnjava njihove žestoke sukobe (poput onih u Njemačkoj između dva svjetska rata) jer se u principu bore za isti profil sljedbenika. Fašizam = Komunizam.

...neki drugi pametnjaković je imao maksimu da "...laganje i ignoriranje stvarnosti je pravi znak stabilnog i zrelog sustava"

Ako se ne varam, Orwell je u "1984" napisao da se nije dogodilo ono što se stvarno dogodilo nego ono što ostaje u sjećanju da se dogodilo. Ili tako nekako, ne sjećam se više, davno sam čitao. A to se opet poklapa s onom starom: "ako se činjenice ne slaži sa zadanom politikom, tim gore za činjenice". :-)

...a stvar je upravo obratna, sve odredbe osnovnog zakona su ustanovljene da ograniče svojevolju ili čak zlovolju zakonodavaca, da postavi ograničenja onima što imaju mandat na silu u kojem predstavljaju nas građane ....

Mislim da je tu bitno razmisliti o jednoj vrlo važnoj činjenici. Kad su se stvarale SAD, njeni osnivači su se jako potrudili u ustav i zakone ugraditi zaštitne mehanizme za običnog građanina od represije države. Bez obzira na to što su se oni za tu državu krvavo borili, i obični građani i (što je još zanimljivije) vladajuća elita bili su svjesni potrebe za tim.

Kad se stvarala Hrvatska, nitko se nije sjetio tog pitanja. Jest, bio je rat i agresija, nismo imali državu 900 godina ... ali ipak. Govorilo se o slobodi naroda, o slobodi države, ali slobodu malog čovjeka nitko nije spominjao - ni vladajuća elita, a što je još gore - ni mali ljudi.

A ne spominje se to ni danas. Ni danas mali ljudi ne misle da je to važno pitanje. Većina ljudi samo misli da bi preraspodjela proračunskih sredstava trebala biti "pravednija" a političari "pošteniji". I zato smo tu gdje jesmo.

Tko je glasao

jos jedan stereotipni uradak

jos jedan stereotipni uradak Mirteflore,
puno patetike, parola, floskula, postapalica, velikih slova i rijeci, puno ponavljanja....
- dnevnik joj prije ovoga pod naslovom "Promijenimo sebe da bismo promijenili drustvo" vrlo slican ovome...
i tako nam opet gdja 'otkriva ameriku' i to s prastarom istinom, koja glasi
"mijenjajmo sebe da bismo mogli mijenjati druge" .
Kada cemo...Koliko cemo...Dokada cemo.. Hocemo li....................?
uvijek ista pitanja na koja odgovor zna svatko s kvocjentom inteligencije prosjecnim ili malkice iznad! ;)

tu se stvarno nema sta komentirati jer - nista novoga @Mirtaflora,
sve vec cuto, vidjeno, iskomentirano, izvakano... mali miljon puta!!

no, ocito je da se to polliticarima svidja pa plusevima odaju priznanje i bodre gdju 'budilicu'

Tko je glasao

tvoj komentar (ako nije

tvoj komentar (ako nije osobno motiviran) oslikava osnovni problem ovoga drustva:
premalo je onih s inteligencijom prosječnom ili malo iznad.

cak i ako povjerujem kako se tu nema sto komentirati i da je to "odavno iskomentirano, izvakano mali milijun puta" - pitam se kako je moguce da gradjani uopce ne reagiraju na tolike pi*darije koje razlicite vlasti na ovim prostorima rade zadnjih 30 godina?

I da, najbolji su mi komentari u kojima autori sami navode da se tu nema sto komentirati.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

moj komentar nije osobno

moj komentar nije osobno motiviran posto gdju niti ne poznajem.
(moja reakcija na neke njezine tekstove je takova jer su mi fraze, pateticnost, bezvezna ponavljanja... (tkogod ih pise ili izgovara) onako da kazem, prilicno bljutavi.
i jer su definitivno jalovi)
cuj, na svoje pitanje "kako je moguce da gradjani uopce ne reagiraju..........................?
vec si dala i odgovor u svojoj prvoj recenici!

Tko je glasao

Kada ćemo se tako postaviti,

Kada ćemo se tako postaviti, veliko je pitanje, možda kada se budemo znali oduprijeti manipulacijama, lažima i dijeljenju građana.
Možda ćemo se tako postaviti kada nam voda dopre do grla, pa sutra ne budemo svi imali što za jesti, kao što sada nema veliki broj građana, nezaposlenih, siromašnih i umirovljenika, čija svakodnevica nije i naša, pa što da se njome opterećujemo.
Možda će se promjene dogoditi kada shvatimo da smo važni mi GRAĐANI, a ne političari koje zapošljavamo da služe narodu i kojima bi to trebala biti čast, a ne izvor bogaćenja.

Građani su prirodno višestruko podijeljeni i tako će uvijek biti. Jedni su gladni, drugi imaju viška, treći su na dijeti, četvrti vegetariijanci,... Kako u egzistencijalnim pitanjima tako u filozofskim, i svi ostalim. I političari su podijeljeni. Građane, ili političare, ili građane i političare sa lakoćom može udružiti samo neki teški zajednički problem, a oni, čak i ako on postoji, takvog nemaju dok ga ne prepoznaju, osjete. Pitanje je da li takav problem danas uopće postoji? Dovoljno snažan problem koji bi mogao okupiti dovoljno snažnu grupu građana.

Podjela društva na građane i političare potpuni je promašaj kao i pitanje kako je moguće da građani uopće ne reagiraju.

Tko je glasao

Pacifističko mantranje za dirigirano blejanje ovaca...

Građane, ili političare, ili građane i političare sa lakoćom može udružiti samo neki teški zajednički problem, a oni, čak i ako on postoji, takvog nemaju dok ga ne prepoznaju, osjete. Pitanje je da li takav problem danas uopće postoji? Dovoljno snažan problem koji bi mogao okupiti dovoljno snažnu grupu građana.

A kakav bi to teški zajednički problem trebao biti? Bleiburg, Kumrovec, pride u Splitu, TMT u Zagrebu...?! Negdje je netko sitnozubanima podvalio da se nacinalno jedinstvo ispoljava jedino kod naznake najprimitivnijih kvazipolitičkih tema...

Praktički unutar mjesec dana imali smo:
- poskupljenje PDVa
- poskupljenje struje
- poskupljenje plina
- poskupljenje javnog prijevoza
- poskupljenje benzina...

(kuna lagano pada - je li to netko primijetio?)

Bleee, bleee, bleee...

Nekako taj teški zajednički problem nije dovoljno seksi... mora da smo puno sofisticiraniji od recimo Norvežana ili Švicaraca koji izlaze na ulice kad im poštanske usluge poskupe za par postotaka...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kako ti objašnjavaš to što

Kako ti objašnjavaš to što pored svega toga što si nabrojala građani nisu izašli na ulice? Nisu možda informirani, nisu shvatili, strah ih je, glupi su?

Kako da ti objasnim? Znaš kad će se Čačić početi češkati po glavi? Kad na nekom sasvim malom građanskom skupu bude vidio dva istaknuta člana svoje stranke i još dvojicu iz SDP-a kako plješću nekom građaninu koji viče kako se ne smije dozvoliti ozakonjenje građevina u zaštičenim dijelovima prirode. A ako ta četvorica tamo ne budu onda neće. A ukoliko jedan od njih dobije mikrofon u ruke onda ćei taj Zakon dobiti drugačiji sadržaj. A to što neki građani drukaju za taj zakon, a neki protiv, baš ga briga, njemu popularnost ne može pasti.

Dobar primjer za ono što govorim je Pride. Građani i političari su za. Građani i političari su protiv.

Tko je glasao

Dirljiva je ta nada...

Kako da ti objasnim? Znaš kad će se Čačić početi češkati po glavi? Kad na nekom sasvim malom građanskom skupu bude vidio dva istaknuta člana svoje stranke i još dvojicu iz SDP-a kako plješću nekom građaninu koji viče kako se ne smije dozvoliti ozakonjenje građevina u zaštičenim dijelovima prirode.

Čačić se sigurno zbog ovoga neće početi češkati po glavi, jer se nikada neće dogoditi da dva istaknuta člana stranke prekrše stranačku stegu i stranačku spregu, jer oni i nisu postali istaknuti članovi stranke isključivo zbog ideologije ove ili one, već zbog vlastite pozicije koja je sigurna jedino koliko je sigurna pozicija stranke. Tj. - nisu ludi da je ugrožavaju, a kamoli ruše...

Pride i reacija na Pride nije ideološki neutralna. U grubo, postoje proPride ili Pridetolerantni građani/političari koji su mahom lijevi/liberalni i kontraPride ili Prideskeptični građani/političari koji su mahom desni/konzervativni.

Prosvjedi (a kad kažem prosvjedi, ne mislim na paljenje kanti za smeće i bacanje kamenja na policiju, već na masovni izlazak na ulice u cilju izražavanja jasnog i glasnog stava zbog kojeg se prosvjeduje) ne moraju u mojim nabrojanim primjerima imati tipičnu ideološku podlogu (premda mogu u to prerasti), a ljudi jednostavno nisu navikli izražavati mišljenja izvan klasičnih ideoloških okvira...

Jer zapravo - prosvjedi protiv mahnitog poskupljenja svega živog - jesu li desni ili lijevi?! Ako ih gledamo kao izraz nezadovoljstva osiromašenih i životno ugroženih masa, onda bi oni bili lijevi, ali opet kako imati tzv lijeve prosvjede protiv tzv. lijeve vlade?! Onda mora da su desni... Zbog neodlučnosti i potrebe za ideološkim svrstavanjem, reakcije su takve kakve jesu... za sad...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Počinješ hvatati nit,

Počinješ hvatati nit, građani/političari konfrontirani su sa građanima/političarima, i na Prideu i na Blajburgu, i na silnim drugim temama. I potpuno je nebitno da li su Pride i reakcije ideološki neutralni, i tko je tu lijevi ili desni. Nema u mojim postovima niti trunka pacifizma. 2222 godine postojati će oko Blajburga konflikti građana/političara sa građanima/političarima. Konflikt građani protiv političara, ne postoji, niti je realan.

Postoji stranačka stega ali postoje i njene granice. Postoje brojne situacije i pojedinačna pitanja kada su političari na granici, naročito na lokalnom nivou, a ima primjera i kada je preskoče. Ova dvojica definitivno su u teškim dilemama, i nježna je granica hoće li je preskočiti. Nije stvar ludosti, njihova pozicija je i ta da će, nakon velikog mnogogodišnjeg angažmana u korist Marjana, slijedećih 50 godina građani upirati prstom na njih - to su oni koji su legalizirali bespravne objekte ne Marjanu. Prilično sam siguran da bi nekima lagana molba bila sasvim dovoljna za preskakanje granice. Još sam sigurniji da to neće učiniti dok građani koji bi ih trebali vrbovati ne razumjevši stvari rastjeruju sve oko sebe. Čačić će se početi češkati tek kad osjeti da gubi podršku dijela političara koji su ga stavili tu gdje je, a to važi u pravilu i za ostale političare, brojne druge situacije,.... Znaš kad se Jadranka sigurno češkala. Petnaestak dana nako što je svečano objavila Katalog investicijskih projekata svoje vlade, kada je u novinama pročitala kako jedan jaki hdz župan glasno i jasno kaže da se jedan od tih projekata neće graditi.

Prosvjedi protiv poskupljenje, jesu li lijevi ili desni? Baš me briga, dio građana/političara govoriti će lijevi, a drugi dio građana/političara desni. Briga me kako doći do pojeftinjenja. Odgovor na pitanje koje sam ti postavio, a koje si preskočila odgovoriti, može pomoći.

Tko je glasao

Građane, ili političare, ili

Građane, ili političare, ili građane i političare sa lakoćom može udružiti samo neki teški zajednički problem, a oni, čak i ako on postoji, takvog nemaju dok ga ne prepoznaju, osjete.

Djelomicno si u pravu - djelomicno se todogodilo 90-tih.

Gradjani su se udruzili u obrani domovine
Politicari su se udruzili u privatizaciji i pretvorbi

Rezultat tih udruzivanja je i danas vidljiv.
Svi koji su se u tom vremenu nalazili u redovima politicara (ili njihovih miljenika) - izasli su iz toga bogatiji
Svi koji nisu imali iza sebe zaledje politicara - izasli su osiromaseni, opljackani i obespravljeni.

Iz toga je vidljivo, ne samo da je podjela na gradjane i politicare promasaj, vec naprotiv to je vrlo realna cinjenica koju se politicari svojski trude sakriti svim sredstvima - medijskim manipulacijama, spinom, pravnim sredstvima, prisilom, prijetnjama, upotrebom pravosudnih i represivnih idijelova sustava i t.d.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

a ti baš potpuno u

a ti baš potpuno u krivu

građani i političari udružili su se u obrani domovine
građani i političari udružili su se i u privatizaciji i pretvorbi

nije realna činjenica podjela na političare i građane, oni su i danas udruženi. Ostati će tako i dalje, a tko želi mjenjeti društvo mora to akceptirati i unutar toga tražiti načine.

Tko je glasao

Stereotipi & motivi,

Može biti da je zaista tako,

Kerempuh,
kako ti kažeš.

No isto je tako moguće pomisliti,
kako se iza Tvoje recenzije krju i drugi motivi.

Bilo novo ili ne,originalno, loše ili nečitljivo,
zanimljivo je ono što se iz Tvojih komentara da pročitati između redova.

No, kao što već kažeš,
otkrivanje amerike, "moje pmfletiće", te uvijek ista pitanja
ne mora čitati nitko tko ne želi ili mu se ne sviđaju.

Budući da sustavno slijediš moje komentare,
vjerujem da za isto imaš razloge,
u koje ne želim ulaziti.

Lijepo je vidjeti, zaista,
kako netko tko drugome predbacuje neoriginalnost,
sam pršti od nevjerojatno mnogo novih ideja.

Mirtaflora

Tko je glasao

da ti malo pojasnim

nista ja ne recenziram, samo koristim svoju slobodu slobodnog iznosenja svog misljenja.
i ne kriju se tu neki posebni drugi motivi, osim sto sam napisala u gornjoj recenici,
i da, jos ova znacajka moje osobnosti - da su mi krajnje odbojni umisljeni, tasti, samohvalisavi ljudi koji na svaku negativnu kritiku koja se odnosi na njih, reagiraju naroguseno, obrambeno....

ako se iz mojih komentara dade procitati nesto zanimljivo 'izmedju redaka', de budi ljubazna pa mi to otkrij!

i 'pliz' nemoj si uobrazavati da sustavno slijedim tvoje tekstove!
povremeno me privuce bilo naslov, ili velika slova, pa procitam i onda reagiram.
a posto sam 'alergicna' na pretvaranje, izvjestacenost i ostalo sto primjecujem u tvojim upisima, koristim svoju slobodu da to ocijenim negativno.

ps. sto se pak tice mog 'prstenja novim idejama', imam ti ja njih na pretek!
samo se ustrucavam objaviti ih u pollitika.com ozracju... da ne bi netko dobio infarkt ili mozdani udar pa da imam covjeka na dusi.
; ))

Tko je glasao

Pliz, pliz

ps. sto se pak tice mog 'prstenja novim idejama', imam ti ja njih na pretek!
samo se ustrucavam objaviti ih u pollitika.com ozracju... da ne bi netko dobio infarkt ili mozdani udar pa da imam covjeka na dusi.
; ))

Evo, vučem te za rukav i žicam. Treba mi adrenalina. Mani se te autocenzure... :-)

Tko je glasao

plus za

zanimljivu dosljednost u mjerenju kvalitete raznih tema na ovom sajtu :)))
Pa i za objektivnost :))))
Jebo majku baš neki dan s @paprom nešto čakulam i komenatrisišem ovo leglo ovdje pa kao i obično poželim onako uglađeno otkomentirat ponešto zanimljivog, al svako malo me se obaspe enormnom količinom intelektaulnog nasilja da je "jebo majku" malo za reć ...

Provinciopolis

Tko je glasao

@provinciopolis a ama baš tako!!!!!!!!!!

Kod toliko "stručnjaka", "ekspertizera" i "inteligencije" koja galopira ispod svakoga dnevnika naprosto se je teško usuditi bilo što napisati!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Gdje je..ah...ta istina...?

i tako nam opet gdja 'otkriva ameriku' i to s prastarom istinom, koja glasi
"mijenjajmo sebe da bismo mogli mijenjati druge"

@Kerempuh & @provinciopolis

Zar se vi ne slažete s tom prastarom istinom. Mislite da je rješenje u nečem drugom?

Tko je glasao

u mojoj recenici radi se o

u mojoj recenici radi se o necijem ponavljanom 'otkrivanju' neke poznate istine.. ne o slaganju ili neslaganju s njom!
a posto me vec pitas - slazem se apsolutno.
no, rjesenje nije u toj prastaroj istini, nego u njenom sprovodjenju i ozivotvorenju.
kazu, da promijeniti sebe spada u najteze stvari na ovom svijetu (znam to iz vlastitog iskustva)

evo par misli i natuknica po tom pitanju:
- 'promijeniti sebe' podrazumijeva popraviti sebe!
- popraviti sebe znaci pobijediti sebe.
- najveca je pobjeda, pobjeda nad samim sobom.
- popravljanje sebe ukljucuje i odricanje i zrtvovanje.
- popravljanje ukljucuje i promjenu uma (nacina razmisljanja)

mudraci od starine kazu, da covjek najprije mora ukrotiti svoj jezik!
"Gle mala vatra a velike sume sazeze!
"A jezik je vatra.... koja zivi medju nasim udima, poganeci tijelo nase i paleci zivote nase......
.... Jezik je mali ud, al' nemirno zlo puno ujeda smrtonosnoga.
..........................itd.
dakle, evo prvi korak bi bio - kontrola svog jezika/govora!

Tko je glasao

Kerempuh

Jel i promjena nadimka ovdje na pollitika.com znači popravljanje sebe ili bijeg od prvobitnog pisanja na ovom portalu?

Ne vidim da si se popravila.

grd & lin

Tko je glasao

Otkriće,

@grdilin,

ah o tome se dakle radi,
hvala na otkriću,
meni naivnoj tako nešto zaista nije palo na pamet.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Jezik,

Vjerujem da preporučujući meni nešto
u tome polaziš i od sebe zar ne?

Ti ne možeš znati govorim li ja iz svoga iskustva ( u mijenjanju - popravljanju)
te pretpostavljam da su Tvoji savjeti dobronamjerni,
ako su već isprobani vlastitim iskustvom.

Vjerujem da je ostalima jasno da ne palamudim bez veze,
kako bi se nešto pisalo ili propovijedalo.

Ono što ovdje pišem uglavnom proizlazi iz vlastitoga iskustva,
te sam sigurna da itekako kontroliram svoj jezik i izražavanje,
osim što ponekad upotrijebim i engleski jezik,
od čega je i počela ova razmjena komentara sa tobom.

Zaista se trudim biti pristojna i ne nametati svoje viđenje svijeta drugima,
pišem ono što mislim i osjećam, a kako ti to doživljavaš,
na to nemam nikakvog utjecaja.

Iskreno ne volim sukobe bilo koje vrste niti u realnom,
a kamoli u virtualnom životu.

Ovdje sam puno naučila, te
pišem zato što vjerujem da će tekstovi imati čitatelja.
Moj svjetonazor ili tekst može biti tebi stran ili
idealna materija za sprdnju ili kritiku ili prigovaranje ili što već;
no tvoja je stvar kako ćeš ga interpretirati.

Ah, da ne zaboravim baš bih voljela znati kako se to na osnovu teksta
može vidjeti narcisoidnost i slične lijepe stvari,
koje si zaključila o meni?

Mirtaflora

Tko je glasao

jezik. citaj

bolje, jer moj komentar je odgovor onome tko me nesto pitao, a citati o popravljanju samog sebe i o jeziku su opceniti, NISU savjetodavni i NISU upuceni niti preporuceni tebi (velika slova su da ti bude jasnije!)
pa mi je stoga cudno da si odmah reagirala na njega svojom finom narogusenoscu!?

nije mi uopce bila namjera s tobom raspravljati o tvom pisanju.. a napisala sam prvi komentar sto mislim o tome.
no, buduci si se osjecala veoma pogodjenom (sto je takodjer jedan od simptoma narcisoidnosti) upustila si se u raspravu sa mnom.
a mogla si me jednostavno ignorirati, zar ne?
sto ti toplo i preporucujem.
ah, da ne zaboravim, kad dajes pluseve onima koji te pohvaljuju, onda tu narcisoidnost vristi.

cvjeticu samo ti nastavi mantrati svoje mantre, uvijek ima onih kojima se to svidja.
posto vidim da je ova raspravica s tobom o'sla u corsokak,
zavrsavam ju definitivno, onak' u tvom stilu
"Proleteri Hrvatske Promijenimo Se I Ujedinimo Se!"

Adio

Tko je glasao

Plusevi,

Plusevi onima koji hvale samo su zahvala i ništa više.

Koliko vidim svi su dodali svoje mišljenje.

Raspravica, koja to i nije, treba završiti, svakako.
Imaš svakako pravo da neke stvari jednostavno treba ignorirati.

Zaista gubiti vrijeme na ovako nešto nije potrebno.

Mirtaflora

Tko je glasao

ma, vi´š ti to @mirta, znakovito...

...kako ti mladi "sebično" razmišljaju jedino o svom uspjehu i kvalifikacijama?
...nikakvog respekta prema boji prstena povijesne ličnosti? potpuni nedostatak interesa za arhaične izraze? nikakav respekt prema trudu tajnih autoriteta što im slažu ispitne zamke? nikakvo sudjelovanje u U-U (ustaško-udbaškim) prebiranjima kolosalnih tema, čak niti ne traže milosti od starijih generacija (valjda im milosti niti ne namjeravaju dati), ...ako im tko stariji osigura vezu za posao, onda dobro, ako posla nema nek´ im preci potpišu pristup EU da sreću potraže po svijetu, opet dobro,...žive sada i ovdje, prošlost nula bodova...
...ništa što čuju ne uzimaju zaozbiljno, nasmiju se i otplešu za svojim interesom....
Rekao bih da i nisu tako neprilagođeni, pokazuju da im je sve jasnije nego što si mi mislimo...nisu impresionirani onim što nasljeđuju...

Tko je glasao

+1

Držim da je važna poruka ovog dnevnika da sve promjene moraju doći od nas malih ljudi i to je jedna velika istina. Bolje ćemo živjeti onog trenutka kad sami odlučimo da tako želimo, kad sami počnemo rješavati naše probleme bez očekivanja pomoći države i kad shvatimo da vlast i političari nisu rješenje nego problem. Što im više uspijemo smanjiti moć, to bolje za sve nas.

........................,,-~*~,,
......................./:.:.:.:.:.|
......................|;.;.;.;.;./
......................|.;.;.;.;.|
............._,,,,,_.).;.;.;.;.|
.........,,-":.:.:.:."~-,;.;.;.|
........(_,,,,---,,_:.:.);.;.;..",,
......,-":.:.:.:.:.""-,,/;.;.;.;.;.",
.....(:.__,,,,,,,,,___);.;.;.;.;.;|
...../"":.:.:.:.:.:.:¯""\;.;.;.;.;.,"
....\",__,,,,,,,,,,,__/;;;;;;;;;/\
.....\.::.:.:.:.:.:.:.;.);;;;;;;;;/:\
.......\,,,,,---~~~~;;;;;;;;,"::::\
.........."""~~--,,,,,,,,,,-"::::::::::\
...................\::::::::::::::::::::::\

Tko je glasao

Netočno

...kad shvatimo da vlast i političari nisu rješenje nego problem...

kad shvatimo da vlast i političari nisu rješenje nego posljedica problema

Tko je glasao

Golgota, prijatelju stari...

Ne posljedica problema, nego baš problem sam - njegovo samo središte.

Nemoj zaboraviti da komunističke revolucije koje zagovaraš samo stvaraju nove političare, nove probleme, nove režime. Koje onda opet treba rušiti...

Samo društvo koje se sastoji od slobodnih, svojom-glavom-mislećih pojedinaca koji se ne daju potezati za nos i koji sami žele odlučivati o svojoj sudbini i s drugim ljudima slobodno definirati svoje ekonomske i druge odnose - samo takvo društvo može prosperirati.

I ta odluka običnih ljudi, da ne dozvole više kojekakvim hohštaplerima s govornica, naslovnica i ekrana da od njih rade bedake dok kojekakvim progresivnim terminima opisuju najobičniju otimačinu - to je jedini pravi put.

Tko je glasao

Stvarno me iznenađuje svepristuna misleća elita

Samo društvo koje se sastoji od slobodnih, svojom-glavom-mislećih pojedinaca koji se ne daju potezati za nos i koji sami žele odlučivati o svojoj sudbini i s drugim ljudima slobodno definirati svoje ekonomske i druge odnose - samo takvo društvo može prosperirati.

Jbt pa ovo je bolje i od Plana 21 :)))

Provinciopolis

Tko je glasao

Plan 21 ili Kvaka 22?

Jbt pa ovo je bolje i od Plana 21 :)))

Ovo je, zapravo, jedini izlaz. Dokle god se bunt naroda bude svodio na borbu koja će grupa povući više novaca iz Proračunskog Bunara Bez Dna, ništa od nas. Što vrijedi takav bunt?

Tko je glasao

Koje ovo !?

Ovo je, zapravo, jedini izlaz.

Plan 21 ili Kvaka 22 !?

Provinciopolis

Tko je glasao

Ne nego

Ne nego promjena stava nas malih ljudi.

Tko je glasao

Odličan dnevnik

Odličan dnevnik! Ništa za oduzeti, a s moje strane i kuta gledanja, ništa za dodati. Tek, kao znak podrške trudu, i iz čiste pristojnosti, ova poruka, koja i nije komentar. Plus i tweet s moje strane. :)

sic est in fatis

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci