Tagovi

Gdje je nestao čovjek

Možete li zamisliti da vam za pogreb pokojnika iz Labina, a da na pogrebu bude prisutan i lijes sa pokojnikom koji je umro u KBC Rijeka, treba "veza". Možete li zamisliti da će se vozač komunalnog poduzeća prije vratiti sa tijelom pokojnika iz Zagreba nego iz Rijeke, i ako po tijelo krenu iz Labina ( 60 km udaljen od Rijeke ) u isto vrijeme. Ja to ne mogu zamisliti. Još mi niko nije umro u nekom bolničkom centru u Zagrebu, no vjerujem svojim komunalcima kad kažu da jedino sa Rijekom imaju problema.

Otac mi je umro u KBC Rijeka u petak u 10,45 sati. Istog sam dana otišla po stvari i potpisati izjavu da obitelj neće tražiti obdukciju. Kako sam prije odlaska bila upozorena od djelatnika pogrebnog poduzeća da sa preuzimanjem tijela u Rijeci gotovo uvijek imaju problema ( a još se znatno ti problemi povećavaju ako je u pitanju vikend ), otišla sam na odjel patologije kako bi provjerila moram li još nešto učiniti. U subotu u 8 ujutro ja i sestra dogovaramo pogreb za ponedjeljak u 16 sati. Srećom smo pogreb odredili za 16 i 30 budući je u pitanju grobnica pa grob ne moraju kopati.

I stiže "crni" ponedjeljak. U 10 sati naziva me djelatnik pogrebnog koji je otišao po tijelo i moli me da provjerim gdje je zapelo sa papirima. Zovem odjel hematologije gdje sam u petak potpisala izjavu i gdje mi je otac umro. Oni mi ljubazno daju broj prijemnog odjela koje mora proslijediti papire. Od njih slušam kako je drugim odjelima najlakše na njih svaliti krivicu, ali da je na papirima nedostajao potpis mrtvozornika i da su papiri vraćeni na neurologiju. Glas na prijemnom odjelu mrtav - hladan zamoljava me da nazovem za sat vremena i da će mi onda reći da li je mrtvozornik stavio svoj cijenjeni potpis. Usput mi objašnjava kako liječnik - mrtvozornik može biti i u viziti i da se to ne može riješiti u pet minuta. Zovem opet prijemni u 11 sati no potpisa mrtvozornika još nema. Tražim da mi daju broj neurologije da pokušam naći tog mrtvozornika. Broj mi ne smiju dati jer im je to zabranjeno . Vidjevši da je vrag odnio šalu, zovem "vezu" u Zagrebu da nazove KBC Rijeka i ubrza potpis mrtvozornika. Naime, nakon tog potpisa po papire moraju doći neki sa Drenove gdje je tijelo i potrebno je još sat vremena da se pripremi papirologija negdje na obali kako bi se tijelo moglo preuzeti i dovesti u Labin. Zahvaljujući "vezi" oko podneva mrtvozornik potpisuje.

Kod nas je običaj da se obitelj nađe u komemorativnom centru barem sat i pol prije pogreba. I umjesto da sat prije pogreba primam izraze sućuti obitelji i prijatelja, ja sam 50 minuta prije pogreba još uvijek mobitelom provjeravala gdje se nalazi vozač sa tijelom moga oca. Poslije svega ostaje mi samo da se pitam gdje je nestao čovjek. I ne ponovilo se. A hoće. Na žalost.

Tagovi

Komentari

R.I.P.

iskreno saučešće, nažalost, na neki način sam involviran u ovakve situacije, i o načinu rada mrtvozornika, pogrebnika, komunalnih poduzeća, i ostalih koji su uključeni u ovakve slučajeve, znam dosta.
ovo što se je tebi dogodilo je svakodnevnica ne samo u gradu Rijeci, nego i u svim manje više drugim gradovima u RH.
zašto je to tako ?
odgovor koliko jednostavan, toliko i kompliciran a jednom rijećju radi se o MONOPOLU, da, dobro si pročitala, ali to je istina.
zašto o monopolu ?
pa vrlo jednostavno, već na početku dogovaranja pružanja usluge dobila si upozornje od lokalnog pogrebnika da imaju problema o preuzimanju pokojnika sa odjela patologije.
ako je smrt nastupila u petak u 10.45 sati, na odjelu neurologije, a tijelo nakon što mora "odležati" dva sata na odjelu na kojem je nastupila smrt, mora se smjestiti u mrtvačnicu zdrastvene ustanove. nadležni liječnik je tražio na osnovu tko zna čega, obdukciju, obdukcija je odbijena što je apsolutno vaše pravo, dokumentaciju za ukop izdaje odjel patologije na osnovu dokumentacije koja mora doći zajedno sa tijelom u mrtvačnicu, znaći, otpusno pismo, povijest bolesti i tome slično, a ne tamo neki mrtvozornik, koji je uostalom plačen za mrtvozorstva, koja obavlja van zdrastvene ustanove, npr. po kućama, javnim mjestima i tome slično, ali ne i u zdrastvenoj ustanovi.
u zdrastvenoj ustanovi, osim ako se ne radi o hitnom prijemu, gdje može nastupiti smrt, ili ako je smrt nastupila u vozilu HP, jedino tada i u tom slučaju izdaje dokumentaciju za pokop liječnik mrtvozornik, ali i tada to mora odmah napraviti a ne čekati ponedjeljak do 10,00 sati, kada je već zakazan termin ukopa.
dokumentaciju u ovom slučaju je trebao izdati odjel patologije, dozvolu za ukop, prijavu o smrti i potvrdu o smrti
nikako doći do monopola, ali evo da skratim, vrlo jednostavno, komunalna poduzeća koja su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave su u sprezi s liječnicima mrtvozornicima, čine sve da takve poslove dobiju lokalna komunalna poduzeća, a ne tamo netko iz Labina, na taj i masu drugih načina onemogućavaju normalan, pristojan, dostojanstven oproštaj od naših najbližih.
da je taj "posao" odradilo komunalno poduzeće "Kozala", budi bez brige nikakvih problema nema imala.
nažalost kao i drugim područjima naše stvarnosti tako i u slučajevima smrti je jedino mjerilo novac.
tvoj naslov i tvoje pitanje "gdje je nestao čovjek" je na mjestu

Tko je glasao

znakovi vremena

moja iskrena sućut @marival,
neki dan, prije nego sam pročitao ovaj dnevnik sreo sam
poznanika, talijana iz Foggie, Apulija, koji je koji dan ranije
bio na pogrebu u njih. Veli, gradonačelnik i gradsko vjeće
su dali koncesiju privatnoj tvrtki na gradsko groblje. I sad
svatko na ulazu, bilo da ide na pogreb, obilazak pokojnika
u kapelici, odnijeti cvijeće ili svijeće na grob....mora na
ulazu platiti 1 €. I reče još nevjerojatnih detalja, ali i ovo mi
se čini dovoljno neukusnom simbolikom vremena

Tko je glasao

Iskrena sučut

Iskrena sučut.
Ovo što ste proživljavali u tako teškim trenucima za Vas, zavrijeđuje samo jednu riječ - sramota.

Tko je glasao

Niste jedini

@marival
Iskrena sućut. No niste jedini. Nadam se da ste provjerili da li je u lijesu Vaš otac ili netko drugi. Iz osobnog iskustva, događaju se i takve stvari.

Tko je glasao

@boltek, kod nas lijes bude

@boltek,

kod nas lijes bude otvoren jer ostala rodbina, prijatelji, znanci dolaze da se oproste od pokojnika. Namjera mi je napisati pismo ravnatelju KBC Rijeka i ministru zdravstva kako bi se ovakve situacije izbjegle u budućnosti. Činjenica je da vam mrtvozornik dolazi najviše za par sati ukoliko osoba umre kod kuće. Ne vidim razloga ( osim nemara i nedostatka ljudskosti ) da taj potpis i u bolnici ne bude stavljen u roku par sati. Dodatni je problem kad je pokojnik iz jedne županije, a bolnica u drugoj kao da sve te županije nisu Hrvatska. Ovo što navodiš da ti se dogodilo još je strašnije i nezamislivo.

Tko je glasao

iskrena sućut

iskrena sućut

Tko je glasao

moja sućut. nije tu samo

moja sućut.

nije tu samo pitanje gdje je nestao čovjek, već gdje je nestala čovječnost.

Tko je glasao

Iskrena sućut.

Iskrena sućut.

Tko je glasao

Moja sućut.

Moja sućut.

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

RIP

Žao mi je. Iskrena sucut zbog tate tebi i tvojima.

Tko je glasao

...

... moje saučešće

Tko je glasao

Moja sucut :-(

Moja sucut :-(

Tko je glasao

Iskrena sućut. Počivao u miru

Iskrena sućut. Počivao u miru Božijem.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@marival

... iskrena sućut.

Čovjek je nestao u papirima koji pokrivaju bešćutnost onih koji rade s njima.

Tko je glasao

Moja sućut.

Moja sućut.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Primi moje iskreno

Primi moje iskreno suosjećanje.

nemesis

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci