Tagovi

Njemačka deset mjeseci pred parlamentarne izbore: ide li Merkel po četvrti mandat?

Na posljednjim izborima na njemački Bundestag, 22. rujna 2013., CDU/CSU je uvjerljivo pobijedio s 41,5% glasova, daleko ispred tradicionalnog suparnika SPD koji je imao tek 25,7%. U Savezno vijeće ušli su još zastupnici i zastupnice Ljevice (8,6%) i Zelenih (8,4%), a ispod praga od 5% ostali su liberali (FDP, 4,8%) i Akcija za Njemačku (4,7%).

Ispadanje koalicijskih partnera FDP je stvorilo problem, koji je razriješen "velikom koalicijom" CDU/CSU i SPD-a.

Sutra Angela Merkel treba najaviti hoće li se kandidirati za četvrti mandat kao kancelarka. Očekuje se da hoće.

frauke-petry-i-angela-merkelU anketama javnoga mnijenja nije bilo bitnih pomaka sve do listopada 2015.. Tada počinje opadati CDU/CSU, SPD je konstanto ispod rezultata s posljednjih izbora, a rasti AFD te donekle i tri druge manje stranke.

Nacionalistička i populistička stranka AfD naglo raste dobivajući glasove onih, koji se opiru imigraciji. Njihov rast su potvrdili i regionalni i lokalni izbori koji su bili održavani 2015.-2016. (Posljednji u Meclenburgu- Zapadnoj Pomeraniji 4. rujna i u Berlinu, 18. rujna.

Liberali su i dalje nesigurni za ulaz u federalni parlament, a AFD se bori s Ljevicom i Zelenima za treće mjesto. Prema posljednjim anketama, CDU/CSU je na 30-34%, SPD 22-23%, Ljevica 9-12%, Zeleni 10-13%, AFD 11-14%. Tako bi u Bundestag moglo ući čak sedam stranaka, što se nije dogodilo još od 1958. (u razdoblju 1958.-1983. bile su samo četiri).

Izgledno je da se nakon izbora 2017. obnoviti velika koalicija; kako je pisao "Financial Times" prije dva mjeseca, vjerojatno manje velika, ali uglavnom s istim ministrima.

Teško je zamislivo da bi se CDU/CSU mogao dogovoriti s AfD. Određene mogućnosti za to bi se mogle otvoriti ako Merkel odstupi. CSU nešto više naginje euroskepticizmu i antiimigrantstvu.

Jedan od problema je i politika prema Grčkoj. Aktualna vlada je, nasuprot rigidnom stavu prema vladi Sirize prošle godine, tijekom ove godine pokazala određenu spremnost za popuštanje, ali nije to htjela napraviti u predizbornoj godini. Zahtjevi vlade "radikalne ljevice" u Grčkoj za brisanje dijela dugova teško da se mogu smatrati stvarno radikalnim. Podržali su ih Međunarodni monetarni fond, aktuali predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem i aktualni američki predsjednik Barack Obama (navedeni izvori za ovo su članci u Financial Timesu.)

Međutim, nakon izbora bi zastupnici tvrde politike mogli biti znatno utjecajniji u Bundestagu.

Pisao sam prije skoro dvije godine, nakon pobjede Sirize na izborima u Grčkoj, da mi se čini kako bi se Cipras i Merkel sami mogli dogovoriti, da ne moraju zadovoljavati radikale u oba tabora.

Protivljenje mogućnosti popuštanja Grčkoj je bio jedan do bitnih motiva stvaranja AdF 2013. g., ali je prvi predsjednik, ekonomist Bernd Lucke, napustio stranku 2015. ne slažući se sa zaokretom prema ksenofobiji. Na izborima za Europski parlament 2014. AdF je osvojio čak sedam mandata, ali samo dvoje je ostalo u AdF nakon raskola u stranci 2015.. Stranka je prihvatila agresivnu retoriku protiv imigranata, protiv islama, protiv centralizacije EU i protiv elita/establišmenta (What does Alternative for Germany (AfD) want?, BBC, 5. rujna 2016.)

Vrlo malo vjerojatna je mogućnosti koalicije SPD/Ljevica/Zeleni (koja je postojala i 2013; SPD je ranije vladao u koaliciji sa Zelenima, ali nisu htjeli prihvatiti Ljevicu, a vjerojatno če i dalje biti tako). Načelna mogućnosti bi mogla biti CDU/CSU/Zeleni/FDP, ako naravno FDP uđe u parlament i ukupno budu imali dovoljno mandata. I to je vrlo malo vjerojatno.

Promjena odnosa snaga u Bundestagu također može znatno utjecati na diskusije o post-brexit Europskoj uniji i drugim pitanjima budućnosti Unije (vidi Financial Times, 11. rujna 2016.).

Tu je naravno i politika prema (i)migrantima, koja će ostati važna tema, iako se intenzitet može mijenjati. Manje ima sukoba oko drugih pitanja unutarnacionalne politike. Među inim, na sreću, u Njemačkoj nema politički utjecajnih negatora klimatskih promjena.

Izvorno objavljeno na blogu Zelena politika

Komentari

Tko je glasao

pobjedit

,a Merkel će pobjediti. Još nije potpuno uništila EU svojom politikom štednje i izmjenom demografske slike pa treba nastaviti.

Osvojiti će relativnu veličinu,a one govnare is SPDa je bolje ne spominjati

Tko je glasao

Uglavnom...

Jebeš svijet u kojem se Merkel i Clinton smatraju ljevičarkama...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Uglavnom...

Jebeš svijet u kojem se Merkel i Clinton smatraju ljevičarkama...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bijesan

Ja sam bijesan na njemački SPD koji je stvorio Merkel.

Parlamentarni izbori 2005:
SPD + zeleni + komunisti = 327 mjesta u parlamentu

CDU + FDP = 287 mjesta u parlamentu

Rezultat:
SPD odbija imati kancelara u vladajućoj koaliciji s zelenima i komunjarama. Merkel kancelarka (CDU+SPD vladajuća koalicija)

Parlamentarni izbori 2013:

SPD + zeleni + komunisti = 320 mjesta u parlamentu

CDU = 317 mjesta u parlamentu

Rezultat:
SPD odbija imati kancelara u vladajućoj koaliciji s zelenima i komunjarama. Merkel kancelarka (CDU+SPD vladajuća koalicija)

hebeš SPD

Tko je glasao

"vrlo vjerojatnih" mogućnosti

"vrlo vjerojatnih" mogućnosti više nema,
današnji rezultati sdp-ovih unutarstranačkih izbora to potvrđuju, Na izborima je glasovalo 49,72 članica i članova, a nevažećih listića je bilo 0,25 posto. Na obrađenih 91 posto biračkih mjesta, rezultati su sljedeći:
Davor Bernardić – 7 924 glasa ili 46 %
Ranko Ostojić – 3926 glasova ili 22,79 %
Orsat Miljenić – 3 010 glasova ili 17,47 %
Tonino Picula – 1957 glasova ili 11,36 %
Karolina Leaković – 206 glasova ili 1,20 %
Gordana Sobol – 166 glasova ili 0,96%
Vesna Škulić – 36 glasova ili 0,21%
, a dolazeći referendum u Italiji, Austrijski predsjednički, pa Francuski izbori, pa oni Nizozemski...sve zemlje s kojima je Njemačka ako ne politička, a ono jest ekonomska sudbina usko povezana......i još i još, će se događaja do Njemačkih izbora potpisati na njima
Rano je za procjene,
Kancelarka ima sada realno najveće šanse...no mnogo stvari će se do tada još desiti,
i nije najbitnije da se ta dešavanja odviju u Njemačkoj, da bi na Njemačku imale utjecaja,

Tko je glasao

@indian: ne mrem izdržat da ne pitam…

… kakve, zaboginje, veze imaju interni izbori u SDP-u s predstojećim parlamentarnim izborima u Njemačkoj? :-o

Bilo je prilično jasno da je Bernardić favorit. Ne znam, vidiš li analogiju između njega i nekoga od sudionika njemačke političke scene? Meni ne izgleda.

Naravno, ocjene u članku su date na osnovu sadašnje situacije. Ne znamo što će biti za 10 mjeseci. Možda AfD još poraste. A možda i ne. Ipak, koliko zasad vidimo, nije situacija kao u Francuskoj, gdje Marie Le Pen ima odlične šanse ući u drugi krug predsjedničkih izbora.

Inače, pisao sam nedavno o tome, da je sada velika politička raskolnica postoa sukob populizma i elitizma (pri čemu oba imaju i lijeve i desne varijante, te nijedan od tih pojmoa ne razumijevam kao inherentno negativan).

Taj sam članak objavio odmah nakon onog o Trumpovoj pobjedi (Radnička klasa glasala je za Donalda Trumpa), pa ga nisam posebno prenio ovdje. Vidi: Populizam u povijesti i danas

vo je niz iznenađujući rezultata izbora, na kojima gube predstavnici političkog establišmenta. Ljudi diljem razvijenoga svijeta potreseni su, više ne vjeruju etabliranim elitama. Nakon velike bankarske krize 2008. počeli su tražiti alternative, vrlo raznolike, i lijeve i desne (…) bitno značenje dobiva također polarizacija (koja je naravno u manjoj ili većoj mjeri uvijek postojala): elitizam protiv populizma. (…) Populizam znači “narodnjaštvo”, obraćanje puku, običnim, prosječnim ljudima. S time se, naravno, može uvelike manipulirati u ime elita ili nekih dijelova elita ili čak kontraelita. Ali isto tako i elitizmom se može manipulirati.

Tko je glasao

zaboginje...

... možda zato jer si kroz cijeli tekst pisao "SDP" umjesto "SPD"?

Tko je glasao

Skviki brži od vjetra...

... evo nam minuserčine, koji čak i na faktično ispravljanje daje minus :)

Svaka ti dala Skviki (minus)...

Tko je glasao

Služim narodu

@Zap, ma trebaš ga shvatiti, to je tipipčni "kaplarski sindrom" gdje standardno mali preplašeni čovječuljak koji je hrabar samo kad ga nitko ne čuje dobije vlast i krene se iživljavati na drugima kao posljedica vlastitog jada i ograničenosti. Ta to smo doživjeli i takvih čovječuljaka nam zapravo treba biti žao.

leddevet

Tko je glasao

@zaphod:

Ups, hvala na upozorenju! Zapravo sam spomenuo SPD šest puta i, ono, ravnopravno triput napisao ispravno, a triput SDP. :-0 Evo ispravljam.

Tko je glasao

ehm,...puf, pant, da nije tog

ehm,...puf, pant,
da nije tog djela komentara s izbornim rezultatom sdpovih izbora koji sam našao na stranicama sdp-a, a nigdje u dnevnoj štampi, ...već je svugdje samo paušalni osvrt kako je rezultat "tjesan"....(tjesno baš, 46% / 27,79%)
vjerojatno komentara ne bi niti bilo,
nema veze sa samim dojče-izborima, ali ima veze sa sveukupnim medijskim pristupom izbornim rezultatima,
ehm,...puf, pant,
(ono puf, pant, je iz Alan Forda kada sir Oliver trkom izbjegava pravednu kaznu,...puf, pant,tako kako današnji mediji i profesionalni anketari izbjegavaju konzekvence svojih pristranosti )

Tko je glasao

okolnosti, uzroci i

okolnosti, uzroci i nadolazeće posljedice..
PAPA FRANJO je priznao da je "alergičan na ulizice" i da moli za "dar humora", u razgovoru koji je u nedjelju navečer objavila talijanska katolička televizija Tv2000.
treba uključit u kontekst

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kad smo već kod Francuske:

Konzervativci u Francuskoj danas prvi put održavaju svoje "predizbore", izbor kandidata koji će se takmičiti za predsjednika. Neki ljevičari će kažu glasati, da bi onemogućili izbor Sarkozyja. Dat će glas umjerenom Joppeu. Međutim Fillon isto ima šanse pobijediti. Možda ću nešto napisati kad bude poznat ishod.

Tko je glasao

Potvrđeno je

Angela Merkel će biti kandidatkinja CDU za kancelarku i u četvrtom mandatu, odlučeno je na klauzuri CDU-a danas. Neće se međutim više natjecati za predsjednicu CDU-a. Novog predsjednika stranka će birati 6. prosinca. Bilo je očekivanja unutar CDU, a takvu pretpostavku je izrekao i predsjednik SDP Sigmar Gabriel, da će odustati od obe kandidature. Na čelu CDU je do 2000. godine, a na čelu vlade od 2005..

Mnogi u svijetu u njoj gledaju osnovicu za nadu (Hoffnungsträgerin) protiv promjena u svjetskoj politici koje može unijeti Donald Trump nakon neočekivanje pobjede u SAD. Barack Obama, u oproštajnom posjetu prije nekoliko dana, rekao je da bi glasao za nju, da je Nijemac.

Poa istraživanju javnog mnijenja, 55% Nijemaca je reklo da bi bilo dobro, da ona i nakon 2017. ostane kancelarka, a 39% da bi bilo loše.

CDU najavljuje više brige za socijalne probleme, odnosno uvjete života ljudi s niskim i srednjim primanjima. Zaoštrit će se neke mjere prema imigrantima koji se odbijaju integrirati.

Merkel kandidiert für vierte Amtszeit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci