Tagovi

Nisu samo naši takvi, njihovi su i gori...

Jutros je oko pola pet, nakon nekih 15 sati međusobnog što pljuvanja što psovanja zastupnika konstituirana Skupština Srbije i za predsjednika Skupštine je izabran Tomislav Nikolić, stvarni vođa Srpske radikalne stranke ("papirnati" je Vojislav Šešelj, trenutno u haškom pritvoru). Cijeli cirkus je kulminacija procesa koji traje već mjesecima, naročito posljednja tri koliko su stranke "demokratske orjentacije" (DS, DSS i G17+) pokušavale sastaviti vladu. Bezuspješno, prije svega zbog grčevitog nastojanja sadašnjeg premijera Vojislava Koštunice (DSS) da i dalje ostane premijer sa svim ključnim resorima, iako je, po svim kriterijima izgubio izbore.

Naravno on je za neuspjeh pregovora oko vlade optužio DS kojem je na čelu predsjednik Srbije Boris Tadić, i sada ima alibi za sastaviti "manjinsku" vladu koju će u Skupštini podržati SRS. Najvjerojatniji rasplet u ovom trenutku je da SRS neće i formalno ući u vladu, ali će zapravo definirati njenu politiku. Postoji još i opcija da se Tadić kao predsjednik države odluči ne povjeriti nikome premijerski mandat (čak i ako Koštunica podastre dokaze o podršci u Skupštini) i raspiše nove izbore. Sve su ostale opcije gotovo nevjerojatne u ovom trenutku."

Zanimljivo je kako su svi sudionici u ovom procesu zapravo iznevjerili vrlo velik dio svoje biračke baze. DS je najviše glasova dobio upravo od onih koji su razočarani dosadašnjom "demokratskom" vladom zapravo glasali za Koštuničinu smjenu, i iako je DS u "demokratskom bloku" stranka sa najviše glasova i mandata (pojedinačno najjača stranka u Srbiji je SRS) praktički odmah je u pregovorima prepustio premijersko mjesto u novoj (neuspjeloj) vladi upravo Koštunici. Glasači DSSa su pak "nacionalni demokrate" i upravo su mahom oni koji podržavaju rigorozno nacionalnu opciju (npr neizručenje Mladića Haagu) ali ne žele dati glas radikalima koji su često i otvoreno nacistički. DSS je bio taj čiji su glasovi doveli do ustoličenje Nikolića i iako nema formalne koalicije oni koji su dali glas Koštunici da ga ne bi dali radikalima su (u najmanju ruku) iznevjereni. SRS na kraju ima "testament" Vojislava Šešelja u kojem je on zakleo radikale da ni pod kakvim uvjetima i ni po kojoj cijeni ne sklapaju savez sa izdajnicima Tadićem i Koštunicom. No njima će ta prevrtljivost najmanje škoditi zato jer ne bi bilo prvi put da Šešelj popljuje vlastite riječi, a to se može očekivati jer je prošli vikend, kad je postao izgledan ovakav razvoj situacije Nikolić otišao do njega u Haag.

Uz sve to, predstavnici EU se već dugo nisu tako otvoreno izjašnjavali (da ne kažemo petljali) o unutarnjepoltičkoj situaciji neke zemlje i o tome "koje će rješenja pozdraviti EU" - cijelo vrijeme ponavljaju kako radikali ne smiju doći na vlast. Europom kruži bauk, bauk SRS kojeg su upravo srpske "demokratske" stranke najviše poticale. Zbog toga je gotovo nevjerojatno da će radikali (odmah) ući u vladu, no pitanje je kako će se EU postaviti prema ovakvom raspletu događaja. Koštunica računa na "kredit" Kosova, računajući kako će rastezati bilo kakvu odluku koliko god mu bude potrebno da učvrsti vlast u čemu mu pomažu upravo radikali i njihovi eksponeti ("Garda Svetog cara Lazara" koja će "braniti" Kosovo). Istovremeno, raste i diskretan pritisak preko BiH, retorikom "ako može Kosovo, može i Republika Srpska", što su najozbiljnije prijetnje u regiji u ovom stoljeću.

Rok za izglasavanje nove srpske vlade ističe u ponedjeljak, 14. svibnja u ponoć i ako do tada Koštunica ne bude ponovno ustoličen, Srbiju čekaju novi izbori. Prilično je velika vjerojatnost da će dobar dio prodemokratskih glasača (bili za DS ili DSS) zgađeni apstinirati, tako da je realno pretpostaviti kako će radikali osvojiti dovoljno mandata da možda uz svoj standardni prirepak SPS (Miloševićevi, iako je pokojni i dalje se kunu u njega) sastave svoju vladu. Vjerojatnije je da se to neće dogoditi jer radikalima zapravo odgovara Koštunica na vlasti pod njihovom kontrolom - oni mogu progurati što im drago (nadasve kontrolu novca i tajnih službi), uzeti zasluge za sve što ispadne dobro, optužiti DSS za sve loše (jer ipak nisu u vladi) i "smiriti" EU (jer, kako je to već netko rekao, ipak nisu u vladi). Znači zapravo je potpuno svejedno, dogodilo se "nezamislivo" i u Srbiji su radikali preuzeli vlast - i to potpuno demokratskim putem.

I sad dolazimo do bitnih pitanja, kako će to utjecati na Hrvatsku. "Neće" kao odgovor nije opcija, jednostavno zato jer je jedan od ciljeva SRS izdvajanje "Republike Srpske Krajine" iz Hrvatske, a kako su im barem 30% Srba "ustaše" (eksplicitno uključujući i predsjednika Srbije Tadića), jasno je i kakva će biti nova retorika Srbije prema Hrvatskoj - ako ništa drugo bar će desetak stranaka to pokušati iskoristiti u ovogodišnjoj našoj predizbornoj papazjaniji. Prvo pitanje se nameće samo: hoće li to dovesti i do radikalizacije političke scene u Hrvatskoj? Gotovo i ne sumnjam da će recimo HSLS uhvatiti takvu retoriku (bilo bi zanimljivo kad bi vesna rekla hoće li i DC), no ako ju pokupi i HDZ (ne Hebrang, ostali) tu vidim problem.

Drugo je pitanje samo ako na prvo odgovorimo sa "neće" - da li su naši političari, svi zajedno, sposobni zaskočiti na mjesto "EU mrkve" bez obzira na predizbornu kampanju (prilike će definitivno biti, radikalofobija je prejaka) ili će to mjesto prepustiti recimo Crnoj Gori (koja će, eto, u rekordnom roku doći u isti status kao i Hrvatska...)?

Komentari

Stanje u Srbiji će biti i

Stanje u Srbiji će biti i gore. Kod njih rat još nije završio, barem u većini glava. Počeo je onda kad su ispraćali tenkove iz Beograda i podržavali Slobu i jogurt revoluciju. Veći dio javnosti i danas misli da su razlozi za pokretanje cijele tragedije bili opravdani, i da secesionizam nije uredu. Postoji i značajan dio javnosti koji sumnja u ovo, ali nije siguran, a mali dio javnosti koji se apsolutno ne slaže s tim. Svi osim tog malog dijela javnosti, još nisu primjetili jednu zakonitost, svi koji su se odvojili od Srbije, u bilo kojem trenutku, su trenutno strahovito napredovali. Ja još ne mogu objasniti zašto. Ali evo nije prošla ni godina od kako se Crna Gora odvojila od njih, već su potpisali sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Čak i BiH, unatoč ratu i svom stanju ide brže od njih. Nemam podataka o Kosovu, ali sam sigurna da nije lošije nego u Srbiji. Javnost je u svim tim krajevima okrenuta naprijed, u budućnost. Svi gledamo kako da nam bude bolje s ili bez Europe. Jedino Srbi su još na Kosovu i 14. stoljeću i nikako da se maknu od tamo. Većina to i dalje objašnjava mržnjom Europe, susjeda i naravno Amerike i Vatikana. Nikako da im padne na pamet, da su za nešto i sami odgovorni. Da se malo osvrnu, razmisle i promjene. na žalost, ugrožena je i ona manjina koja misli i govori drugačije. Ubojice premijera još nisu osuđene, a ni propisna istraga nika dnije provedena. Podmeću se bombe novinaru koji kaže drugačije, i još se ništa ne zna. Meni ovo ne sluti dobro. Ali ne bojim se za nas. Neće oni nas više dirati. Sad će se, na žalost, međusobno sukobiti.
Iskreno, Koštunicu i njegove suradnike, teško mogu vidjeti kao demokratsku opciju. On samo malo bolje šuti od Šešelja i ekipe, pa mu ne izleti, ali misli su tu negdje, na istoj frekvenciji. Na samom početku rata 1991, sam čula jednog čovjeka koji je došao iz Beograda kako je rekao: " Tamo neće biti mira dok se oni sami međusobno ne potuku". Nije mi bilo jasno tad, ali sad mi se čini da je bio u pravu, i zato je prva rečenica ovakva.

Tko je glasao

Zdravo komsije, Nemojte da

Zdravo komsije,

Nemojte da se brinete za nas. Bog je ovde odavno ugasio svetlo i rekao laku noc. Jos uvek se ceka novo svitanje i ono ce doci kad-tad.

Za utehu je fakat da mi vise nikog nismo sposobni da ugrozimo osim same sebe. Ovde se vodi poslednja bitka DB-a, UDBA-e, BIA-e (kako god se to zvalo) za ocuvanje svojih interesa (najzad, ako bih mogao biti toliko slobodan - najveci plus vaseg otcepljenja (i ne samo vaseg) je upravo to sto ste se i te krvozedne mafije oslobodili). A ti interesi se najbolje cuvaju u situaciji koja je "fluidna".

Mi vec 30 godina samo o Kosovu pricamo, uz mali intermeco devedesetih. I to je jedina prica koja nam je jos ostala za zamajavanje naroda, to jest, stoke. Uskoro ce i to kako-tako da se resi i ako bude srece i mi cemo da se okrenemo pravim problemima (tj sebi i kvalitetu drzave, ako kvantitet kome smo se nadali nije moguc).

A do tada - ko prezivi u zemlji Srbiji, pricace. Samo se vi lepo opustite i, ako bas morate, gledajte ovaj cirkus, odnosno rezervat. Cisto da biste uzeli za nauk kako to izgleda kad se neko ogresi o osnovne civilizacijske tekovine.

Eto, pa uzdravlje nam svima bilo.

Tko je glasao

Što brže u EU, što brže

Što brže u EU, što brže u NATO.
Hrvatska ne može pomoći srpskim demokratima, ali može spriječiti širenje nacionalističkog virusa samo jasnom i principjelnom politikom. Dakle, sa četnicima nema pregovora ! Zašto, pa Mesićevo očekivanje da se Radikali odreknu Karlobag-Karlovac-Virovitica je poput traženja od Amerikanaca da se odreknu Očeva utemeljitelja (Franklin, Adams, Washington, Jefferson...) to bi jednostavno bilo njihovo samoubojstvo i naši političari to moraju shvatiti.
Na kraju, danas sam slušao Gorana Milića na HR1, kako je osobno poznavao i Vuka i Slobu i Koštunicu kao student. Jedini pravi nacionalist još tada je, po njemu bio i ostao, upravo vječiti "tehnički premijer".
A hrvatski investicijski fondovi i tvrtke počeli ulagati u Srbiju. !!! Upozorenje !!! Radikali su već pokazali "sklonost" nacionalizaciji hrvatskih imanja, tvrtki i ulaganja u Srbiji u devedesetima, zašto bi danas bilo drugačije. P.S. Beogradska burza juče pala pala 5 %, danas još 4 %, počelo je opet poniranje u inflaciju...
Osobno, najradije bih volio mirne i bogate susjede, ali ovakvi... tu pomaže samo "Oprez, oštar pas (NATO)".

Tko je glasao

EU vrijedi po tom pitanju

EU vrijedi po tom pitanju daleko više no NATO, tim više što je srpski nacionalizam danas (za razliku od devedesetih) impotentan. Time i dodatno frustriran, ali to smatram samorazumljivim.

Postaje sve jasnije kako je ovo tek početak zaoštravanja stanja u Srbiji (Nikolićeva najava izvanrednog stanja, čime praktički smjenjuje Tadića), tako da se nadam kako su se naš MVP i Mesić makar čuli oko reakcije na moguću krizu (zatvaranje granice? vize? i kako kažeš zaštita investicija?).

Tko je glasao

Kao sto sam ne jednom

Kao sto sam ne jednom izjavila - braca Srbi i mi smi slicniji nego li i jedna strana voli priznati!!! :)

Mi smo povjesno imali vise srece da smo bili pod zapadnim kulturnim utjecajem i nemamo nesto poput Kosova ...

Nikad necu zaboraviti neku tamo svjezu poratnu godinu - moja kcerka zvjerka koja je inace gotovo cijeli rat provela sa mnom u Osijeku, krenula u drugi osnovne - dosla jedan dan doma ljuta ko pas - sto je ??? Ucili su ih tko su nam susjedne drzave i tu nabrojali SRBIJU !!! Njoj se to nikako nije svidjelo i dosla je doma protestirati da ona nece da nam je susjedna drzava Srbija ! Ja sam odvratila - cuj, i ja bih radije da granicimo sa Svicarskom, al tu pomoci nema. Kasnije kad je bila starija sam joj objasnila ZASTO je vazno da shvatimo tko su nam susjedi Srbi i zasto je potrebno zivjeti u miru, postivanju drukcijeg i prihvacanju razlicitosti.

Sto se Srbija prije okrene zapadu i zaboravi na povijesne mitove i junacka vremena, smanji teritorijalne apetite i otrijezni se od nacionalnog pijanstva - tim bolje. Kapitalu nisu vazne granice, lova govori samo jedan jezik. A tragicna je stvar sto - ne samo kod njih - to je opce pravilo - u teskim vremenima bremenitim socijalnim problemima i losom ekonomijom uvijek na vrh isplivaju radikalno desne opcije.

Tko je glasao

Gle, i ja bi volio da mi

Gle, i ja bi volio da mi susjed nije propali roker nego rasna plavka koja voli pospremati u toplesu (pa makar morao naučiti brisati nos u rukav kako bi bio neandrtalac dostojan toga :) - ne možemo očekivati od bilo koga, pa ni Srbije, da se okrene zapadu, zaboravi na mitove i junačka vremena, smanji teritorijalne apetite ili se otrijezni od nacionalnog pijanstva.

Trebamo susjede prihvatiti takve kakvi jesu. Možemo pomoći sa cekerima iz dućana, samo hladno promrmljati prozdrav ili čak i zalupati po vratima ako razvali Uriah Heep oko tri ujutro. Nerazumno bi bilo očekivati da se promijene, a smatram potpuno glupo da se mi sami svađamo oko njih. A to je stvar koja me trenutno zabrinjava.

Sam rat trebamo prihvatiti kao završenu priču, idemo dalje. Uostalom od svih susjeda Hrvatska nije ratovala samo sa Slovenijom (uglavnom zato jer je većinu povijesti nije ni bilo, no kako sad stvari stoje i to se stigne ispraviti). Smatram da je glavni uzrok (ne doduše i jedini) velikog broja problema upravo to da nisu prihvatili da je rat gotov - zato se ni ne mogu pomaknuti. A što se Hrvatske tiče, smatram da je ova situacija (radikali na vlasti u Srbiji, naša predizborna godina, otvorena nacionalna pitanja i očekivane provokacije) ključni test da vidimo jesmo li se zapravo i mi imalo pomakli. Trebali smo, no smatram da ćemo tek vidjeti jesmo li.

Tko je glasao

Apsolutno potpisujem za

Apsolutno potpisujem za blonde on blonde susjede ...:))))))))) onog nesretnika koji brise nos rukavom sam samo impulsivno uzela u prizor jer mi je trebao da naglasim razlike - ali i ja se okrenem za rasnom plavojkom, ne moras bit neandretalac za to LLLOLLLL da se obliznes na lijep prizor u pejsazu...

U jednom si u pravu - cekajuci svijet da se promijeni i prilagodi nama - nacekat cemo se... Ono sto za to vrijeme mozemo je - raditi na sebi i ne ciniti ono sto kod drugih olako osudujemo. I ostaviti proslost iza sebe nekako...

Tko je glasao

Situacija je u Srbiji

Situacija je u Srbiji kriticna. Iako pod plastom demokracije dolazak na vlast jedne totalitaristicke opcije pa makar i kao privremenog predsjednika skupstine jer kako je napisano vec 14-og moze doci do raspustanja skupstine. Cijela ova situacija podsjeca me na dolazak Hitlera na vlast u Njemackoj 1933. Da li ce demokratski usmjereni dio Srbije smoci snage i okrenuti smjer prema normalnoj drzavi veliko je pitanje. No sve sto se dogadja ustvari je nespremnost onih koji vladaju da preuzmu odgovornost za gubitak Kosova. U ovom opcem bezvlascu kada su sve njihove oci uperene u majcicu Rusiju koja ce u prvom pogodnom trenutku nakon sto ne postavi veto postati glavni krivac za ono sto ce se nakon toga dogoditi a ne oni sto danas vladaju tom nesretnom zemljom.
Sjednica koju sam djelomicno gledao podsjecala je na ono sto je Vitez nekad rekao za Hrvatski Sabor - KOKOSINJAC.
Za Hrvatsku bi pogubno bilo trositi energiju u predizborno vrijeme na dogadjaje u susjednoj nam drzavi.

Tko je glasao

Trenutno u Srbiji ne postoji

Trenutno u Srbiji ne postoji značajan demokratski usmjereni dio. G17+ je praktički bivša stranka u ovom trenutku, ozbiljno nagrizen optužbama za korupciju i kompromitirao se surađujuću sa DSSom. Sam DSS se upravo ispisao iz demokratskog dijela. Ostaju DS koji je također uzdrman ovom pričom o sastavljanju nove Koštuničine vlade i realno se može smatrati uspjehom ako u slučaju skorih izbora ponove rezultat koji imaju sada. LDP je ipak realno mala stranka, iako bi njima sada novi izbori najviše koristili to teško da može biti dovoljno da nadoknadi gubitak DSSa i G17. Demokratska opcija u Srbiji je zaista ubijena sa Đinđićem i tek treba izrasti nova.

Kosovo je zapravo sporedna priča, i ono sada služi za obračune (odnosno više kockanja) sa međunarodnom zajednicom i dokazivanje kako se eto treba boriti protiv "vanjskog neprijatelja". I jedno i drugo kroz prijetnje nasiljem, a na to se nadovezuje zli duh Bosne odnosno RS. Opcija novog krvoprolića je postala stvarna, jer je ugroženost Srba i dalje dominantno političko pitanje SRSa. A takvi događaji u susjedstvu, ako do njih dođe, će se itekako reflektirati na Hrvatsku. I ne samo na Hrvatsku, nego i na EU i to je prilika o kojoj sam govorio.

Ne slažem se da je za Hrvatsku pogubno pratiti događaje u susjednoj državi (ni trošiti energiju za to). Ako ništa drugo, upravo u kontekstu iskorištavanja vanjskopolitičkih mogućnosti koje se ovime otvaraju.

Tko je glasao

Kosovo je mit oko kojeg je

Kosovo je mit oko kojeg je izgradjen projekt preuzimanja vlasti u nekadasnjoj drzavi. Nakon 20 godina price o svetom Srpskom tlu natopljenom krvlju cara Lazara koji uzgred receno niti nije bio car i Milosa Obilica tesko je danas i jednoj vladajucoj garnituri u Srbiji narodu objaviti totalni krah projekta koji je pokrenut prije dvadeset godina. Zato danas u Srbiji niti ne postoji izvrsna vlast niti ustavni sud i funkcioniranje drzave je uruseno cekajuci razrijesenje kosovskog pitanja za koje ce biti kriva Rusija jer nije htjela kako bi oni rekli "kurvanjski" uloziti veto. S time misle oprati svoju odgovornost pred svojom javnoscu. Odgovornost da su kroz dvadeset godina gurali Albance iz Srbije misleci da ce svi otici preko prokletija pritisnuti drzavnim terorom a nisu nasli nacina za dijalog. sansu s donosenjem novog ustava ciji je izgleda jedini cilj bio proglasiti Kosovo neotudjivim dijelom Srbije prokockali su. Tada su u ustav trebali ugraditi siroku autonomiju cijelog prostora Srbije i osnovati dom naroda koji bi imao korektivnu ulogu a bio baziran na principu pariteta. No vlak je prosao i neminovnost dogadjaja slijedi. Na koji ce nacin Srbija razrijesiti sama sa sobom ostaje da se vidi. Na potezu su DS i Tadic kojima je jedino rjesenje raspustanje skupstine i raspisivanje novih izbora. Da li ce nakon toga snage koje predstavljaju dekokratsku srbiju sklonu zapadu odnijeti pobjedu ostaje da se vidi. Ako pobijedi nacional- socijalisticka struja SRS-SPS ostaje samo pitanje pragmaticnosti novih lidera Srbije.

Tko je glasao

Da, sve što si rekao u vezi

Da, sve što si rekao u vezi sa Kosovom stoji.

Načina na koji će Srbija "to riješiti sama sa sobom" nema previše, čak i da Tadić (DS) prihvati ponudu Jovanovića (LDP), o trenutnom raspisivanju novih izbora i "referendumskoj" pro-EU koaliciji protiv "nacinacionalizma" odnosnsno svih ostalih, smatram kako ne mogu savladati SRS.

Pragmatičnost SRSa je, pogotovo u prvo vrijeme, sporedna zato jer je EU otvoreno stala na poraženu "demokratsku" stranu i pitanje je njeno postavljanje prema takvoj Srbiji kakva je sada. Upravo to smatram jednim ključnim vanjskopolitičkim pitanjem za Hrvatsku. Možemo li, na bilo koji način, iskoristiti to za vlastite težnje pristupanju? Da se slobodnije izrazim, odgristi komad srpske "mrkve"?

Istovremeno, ako u recimo rujnu srpska radikalna vlada zatraži od Hrvatske "srpske županije sa autonomijom" u Hrvatskoj, hoće li takvo što utjecati na predizborna događanja kod nas? Smatram izvjesnim da će do takve ili slične provokacije doći: praktički svi članovi "vlade RSK u egzilu" su dužnosnici SRS, "briga i zaštita" Srba van Srbije (pogotovo u kontekstu Kosova, "ne samo na Kosovu nego i drugde, nisu zaboravljeni"), retorika koju smo preksinoć mogli čuti a koja uključuje "ispostavu HDZa u Srbiji" i "u 30% Srba su se infiltrirale ustaše"... Pogledamo li naše političare, možemo li prepoznati neke koji neće propustiti koliko je god moguće eskalirati takvu provokaciju u predizbornoj kampanji? I možemo li procijeniti koliko bi im to moglo donjeti uspjeha?

Tko je glasao

Ne znam na koji nacin bi mi

Ne znam na koji nacin bi mi mogli grickati komad srpske mrkve. Ono sto je na nama to je da ispunimo ocekivanja medjunarodne zajednice a to danas znaci raskid s korumpiranim pravosudjem jer ipak smo mi na demokratskom putu i mozemo sad reci drzava sa stabilnom demokracijom u kojoj su krajnje desnicarske stranke potpuno promijenile retoriku i postale blize desnom centru uz nekoliko dosta kvalitetnih ljudi koji znaju artikulirati neke probleme. Sto se tice nasih izbora osnovne teme moraju biti socijalna politika i razvoj ekonomije te brze stope rasta pracene s vecim pravima radnistva. U svemu tome ovakovim srpskim tlapnjama nema mjesta jer jednostavno svaki pokusaj platili bi strasnim vojnim porazom koji bi srpsku manjinu u hrvatskoj na zalost sveo na promile. Ono sto ja mislim je da bi politicari koji zastupaju interese srba u hrvatskoj morali ostro reagirati i izjasniti se o takvim pokusajima i jasno reci da njima nije do prolijevanja njihove krvi za racun Beograda kao sto je bilo u ne tako davnoj proslosti. Predstavnici srba iz Hrvatske moraju biti angazirani na tragu politike zrelog Pribicevica i njegovog brata Adama. to je jedini put za boljitak njihove etnicke skupine u Hrvatskoj. Gledam njihovu skupstinu i ne vjerujem da se dosta onih koji pricaju mogu nazvati suvremenim politicarima. Ako pod politicar mozemo smatrati intelektualno jakog erudita sirokih shvatanja spremnog bezkompromisno argumentirano braniti svoje stavove(to jest stavove stranke) ovo sto imamo prilike vidjeti pripada nekakvom drugom dobu i drugoj vrsti kulture nego sto je zapadna.
Da li je nas interes da Srbija postane tamni vilajet u uredjenoj europi? svakako da nije jer tada uvijek moramo biti na oprezu i stalno ocekivati prelijevanje nemira preko granica i destabilizaciju regije te daljnji nazadak. Na zalost ovi poslijednji dogadjaji znace regresiju stanja i zaostajanje za najmanje 10 godina.
Ono sto se tamo treba napraviti je da se DS i LDP sa sirokim "narodnim frontom" angazira u novim izborima i onemoguci SRS u dobijanju ikakve sanse za vladanje. Nakon izbora moraju napraviti lustraciju i neku vrst katarze to jest suocavanje sa prosloscu i grijesima proslosti. Uz to moraju brzo i razrijesiti sve probleme oko Kosova sto znaci PRVI priznati nezavisnost Kosova uz nudjenje siroke suradnje u razvoju i pomaganju da se nepovjerenje prebrodi i da Srbi ne budu remetilacki faktor nego se potpuno inkorporiraju u kosovski sistem.

Tko je glasao

Opet, sa gotovo svim što si

Opet, sa gotovo svim što si napisao se mogu složiti, ali to vidim u kontekstu "kako bi trebalo biti" - a nisam siguran da i hoće.

Primjeri od Rade Leskovca do reakcija na prosvjede oko Thompsonovog koncerta u Sarajevu pokazuju kako je i u Hrvatskoj lako eskalirati provokacije. A pogotovo ako bi ta eskalacija mogla (npr HSLSu) donjeti možda koji posto glasova. Može li i HDZ tako rezonirati, pogotovo ako situacija bude close call i "svaki glas važan"? I pogotovo što (kako i sam kažeš) Srbija nema nikakvu opciju sile na svojoj strani.

Tko je glasao

Problem je sto se bilo koja

Problem je sto se bilo koja podrska demokratskoj alternativi u srbiji proglasava za izdajstvo. Tako da je nama po tome manevarski prostor suzen. Ono sto mi trebamo uciniti je da od Hrvatske napravimo normalnu drzavu koja ce biti majka svim njezinim gradjanima. Kad danas pogledamo nas i Srbiju vidimo ogromne razlike a ove stvari oko Thompsona i slicno nisu razlog za za dizanje tenzija. Mislim da smo mi danas definitivno u fazi toka u modernu demokraciju u kojoj vise nema straha od beraca kestenja i nasilnog preuzimanja vlasti niti od nocnih tragaca za petokolonasima. Vjerujem da se svaka vlast bude smijenjivala normalnim i mirnim putem i ako dojde do nemira oni ce biti samo zbog socijalnih pitanja.
srbija definitivno mora proci cistiliste i oprati se od grijeha. Taj put ce izgleda kod njih biti dug i nitko ne zna na koji ce nacin doci do cilja. Na zalost taj put zahtijeva vrijeme a to je ono sto Srbija nema jer vagoni su u kompoziciji koja je krenula sa stanice. Mi se drzimo za rukohvat zadnjih vrata na zadnjem vagonu a srbi se na peronu jos svadjaju zele li uci na taj vlak ili ne zele. A vlak odlazi i nece vise nikada biti na toj stanici. Pod cilj smatram normalnu demokratski uredjenu drzavu. U tome nije cak niti presudno ukljucenje u EU.
Sto se tice same izborne retorike za ove izbore ne znam ali iduce izbore ce dobiti onaj koji bude imao najvise socijalnu retoriku. Sto znaci veca prava radnistva(pod time podrazumijevam svu najamnu radnu snagu) i vecu socijalnu sigurnost koja iz toga proizlazi. Ljudima je vec poprilicno dosta nacionalne retorike i busanja u junacka prsa. Ova dogadjanja u Srbiji mogu samo odgoditi te teme ali ne i zaustaviti ih.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci