Tagovi

Nisu ni lijevi, ni desni, niti centar, oni su epicentar PTSP- društva

Nisu ni lijevi, ni desni, niti centar, oni su epicentar PTSP- društva

Bilo bi najbolje da se praviš lud!
Nisi normalna!
Ma čuo sam da imaju kamere i snimaju, jel´piješ te tablete ili ne. Ako već nisam do sada poludio, onda ću sigurno od tih tableta u bolnici.

A bio sam jedan od prvih koji je dobio kalašnjikova. Onako u tajnosti, da se ne zna.
Susjed mi je radio u Uredu za narodnu obranu, ili kako se to već zvalo.
Ujutro mi je pokucao na prozor, a ja se čudio što tako rano.
„Samo da znaš, znamo da si dobio oružje!"- rekao mi je, jer smo bili dobri.

„Daj posudi 200 DM“, kaže tih godina taj susjed meni, hitno mi treba. Ja sam dobro zarađivao. Srbi porušili kuća, potjerali Posavce, a ovi puni novaca i rodbine po Njemačkoj, naručuju k´o blesavi i ne pitaju za cijenu.
Što će ti?
Da kupim tvornicu.
Ma daj ne za...vaj! Kako ćeš otplaćivati?
Čuj, tvornica radi odlično i otplaćivat će se za mene.

I eto, danas mi žena radi u nekada i njegovoj tvornici.
Njih trojica kupili su tvornicu, a on, pametan kakav je, vrlo skoro dobro prodao svoju trećinu i sinu otvorio birtiju.
Usput je od silne brige dobio PTSP i danas uživa u mirovini.

A ja?
Prošao mnoga ratišta.
Danas školujem dvoje djece. Žena radi u toj tvornici besplatno, ali ni to nije dovoljno, već radi još i silne prekovremene sate, opet besplatno. Ja, malo tamo, malo ovamo, eto nekako mi se ne da previše ni raditi. U manjem sam gubitku kada ne radim i zato sam-sam sebi dao otkaz
Odem malo do Istre, to ti nije Hrvatska, bogati su, plaćaju. A tek oni silni Rusi koji su se tamo doselili i lijepo ogradili svoj dio Jadranskoga mora!
Gledam ja, kao da sam u bajci. Iz bazena izlazi mlada, pogodi koje boje kose(?), sigurno s peticom, a tamo neki dioničari TDR-a, klanjaju se kada neki tip prolazi. Sve ih je pretvorio u bogataše. Blago njima.

Nemam novca, nitko ne plaća u ovoj PTSP-državi, a djeca previše jedu i bore se za fakultetske diplome.
Prošle godine „kupio sam mjesto u domu“. 5 000 kn.
Ove godine, opet ni jedno nije dobilo dom. Za ženske košta 8 000 kn, a za muške opet 5000 kn. Pun je internet ponuda. Što radi ta naša PTSP-država?
Ovaj od koga sam prošle godine kupio ima u Zagrebu tri stana i renta ih, a dijete mu je dobilo dom. Još mu moram biti zahvalan, jer mi ga je prodao na rate.

Odem u grad, a tamo sve PTSP-ovci, moji ratni drugovi. Snašli se. Nisu čekali poput drugih da ih se otpusti, već su gledali svoja posla.
Jedino čega se boje je revizija tih mirovina. Ja bih svakome onome tko svojevoljno pristane na postupak revizije, povećao mirovinu. Tako bi se javljali samo pravi, a oni ostali bi iz straha čuvali što imaju. A tada,....
Nitko ih ne želi prijaviti, kao što ni ja ne želim prijaviti onoga prodavatelja mjesta u domu. Nisam ja rođen za izdajnika, kao mnogi.
A grize me, bojim se da ću od toga dobiti taj PTSP.

Grize me i onih tri litre vrhunskoga vina što sam ih onda platio.
Ma i to da ti ispričam:

Sjedim ja, a gdje nego u birtiji. Gužva je. „Možemo li sjesti s tobom? Hajde popij nešto“- kažu mi.
Po običaju kažem Osječko, a oni naruče jednu, drugu, pa treću butelju vrhunskoga vina.
Meni 60%, tebi 40%, dogovaraju se kako će podijeliti tvornicu. Nakon butelja dogovor je pao fifty-fifty. Pošteno, kažu.
Otišli su, a ja se još borio s pivom. Krenem i ja.
„Hej, netko to treba platiti“, zaustavlja me konobar.
Ma vid´ lopova, uzeše tvornicu, proslaviše s vinom, mene počastiše s pivom, a ja za novčanik i što ćeš, platim tu zajebanciju.
Nije mi žao tvornice, nije jedina tako otišla u poštene ruke naših osmišljavatelja kapitalizma.
Ali to vino, još me progoni, bojim se da ću dobiti PTSP.

Dobro da mi je stara živa. Mora živjeti bar dok mi se djeca iškoluju. Ima dobru mirovinu. Stari je radio u Njemačkoj. Da mogu konzervirao bih je, držao u induciranoj komi da živi bar toliko koliko ću i ja živjeti. Ta netko mora hraniti nas Hrvate, koji još nemamo PTSP, a nećkamo se uzeti ga, ili smo, ne daj Bože zakasnili u njegovoj raspodjeli. Ovi što su pošteno zaradili mirovine u Njemačkoj, neka sisaju Njemačku, a ne kao ovi naši.I sve stare treba poženiti za mlade, da mirovine, ne propadnu. Znam jednoga, koji se oženio za vlastitu snahu, nije ni prezime morala mijenjati. Sin mu je živ, a tata se žrtvovao, na papiru. Istina i to mu je previše, jer je prava rospija, ali ipak dida misli na unučiće.
...
Zavrtilo mi se od tih nazovi lijevih i nazovi desnih i nazovi centralnih. Osjećam da me grabi pravi pravcati PTSP.
Neće mi trebati ni tablete, ni doktori,
ta ONI su pravi tsunami PTSP-a.

- Oni stvaraju anarhiju prava i destrukciju morala.
-Oni su samoodabrani, kojima je osnovno načelo da nema načela. Jedina definirana vrijednost im je ona o njihovoj političkoj moći i o svome punom džepu.
- Oni su malograđani, skorojevići, materijalisti, bahati, primitivni, gaze autima, gliserima, ruše rodne kuće pjesnika, ruše ulice.
- Oni su tuđe sluge, željne svjetske moći, koji preziru vlastitu kulturu.
-Oni su degenerirani, nesavjesni, amoralni, krivotvore povijest, manipuliraju Ustavom i zakonima, tužbama i protutužbama, dokumentima, sudovima, strankama, ljudima.
-Oni su „kulturološki arbitri“, anacionalni politički roboti sa snobovskim odnosom prema vlastitoj zemlji i ljudima, koje omalovažavaju kulturološki, estetski, moralno, politički.
-Oni se ne bore za opće dobro, već za svoj džep, pljuju po vlastitoj zemlji, kod kuće i vani – po potrebi su ono što treba da budu, za vlastitu korist.
-Oni se služe lažima, obmanama, prividom.
-Oni su nas opljačkali, a viču „Drž´te lopove!“. Od opljačkanih građana stvaraju PTSP-ovce, zadužuju se za njihove plaće i mirovine, i drže ih u šahu.
-Oni donose Zakon o poništenju nezakonite pretvorbe i nezastarjevanju ratnoga profiterstva, a onda isti ne primjenjuju. Od savjeta novopečenih tajkuna, koji govore da malo radimo i koji „znaju izlaz iz gospodarske stagnacije“ dobivamo PTSP.
-Oni nikada neće morati dokazivati porijeklo svoje imovine, a zarađuju jedva 1000 eura mjesečno, od te „visoke“ politike.
-Oni provode nametnuti oprost po diktatu, za tuđu palež, razaranje, ubijanja, silovanja, pljačke, logore, progonstva, „nestanke“, a dozvoljavaju hapšenja naših vukovarskih heroja i mučenika u srpskim logorima- kojih nije bilo ni za Srbiju, ni za Haag, ni za NJIH.
-Oni se odriču međunarodnoga prava, ZERP-a, i bezpogovorno ispunjavaju zahtjeve koje postavljaju svjetski centri moći.
-Oni nas ponižavaju, financijski, moralno, politički. Uništavaju suverenitet i to zovu političkim pragmatizmom.
-Oni izigravaju referendume, mrtvima daju pravo glasovanja, uz silne kompjutore ne mogu srediti biračke popise, daju silne beneficije ljudima koji ne žive u RH.
-Oni štancaju najskuplje „besplatne“udžbenike, grade dvorane i škole za 5 učenika, dvaput bojaju tunele, grade mostove za nikuda, mućkaju s vodom, naftom, cestama, vatrogasnim i vojnim vozilima, mažu željezničke tračnice da se bolje skližu, reketare javna poduzeća, izmišljaju zakone kojima se privilegiraju, kojima si pogoduju, kojima se izuzimaju, kojima si daju imunitete, kojima si daju plaće i dok su u zatvoru,...
-Oni od nekih zatvora prave hotele sa zvjezdicama.
- Oni su gospodari javnih medija, javnih poduzeća, javnih kuhinja, javnih kuća, javnih radnih mjesta, javnih istina.
-Oni kada lažu- ne lažu, kada kradu- ne kradu, kada ruše – ne ruše, kada mute-ne mute, kada šute- ne šute, kada potpisuju- ne potpisuju, kada trebaju znati-ne znaju, kada daju-ne daju, kada tuže-ne tuže, kada pozdravljaju-ne pozdravljaju, kada izručuju-ne izručuju, kada ih tuže- ne tuže, kada pregovaraju-ne pregovaraju, kada prodaju – ulažu,...

Tko su za tebe ONI?
Nisu ni lijevi, ni desni, niti centar, oni su epicentar PTSP- društva

A MI ?
U našem mentalitetu postoji neobična, ravnodušna indolentnost prema vlastitim vrijednostima, neznanje u gospodarenju prelijepom i bogatom zemljom, neznanje kako se koristiti izborenom slobodom i vječna hrvatska PTSP-šutnja.

http://arhiva.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2008/12/09/0232006.html
http://www.croenergo.eu/htv-mol-ima-potpunu-kontrolu-nad-inom-1913.aspx

http://www.nacional.hr/clanak/99412/tihomir-purda-uhicen-zbog-pucanja-na...

http://dalje.com/hr-hrvatska/tuziteljstvo-srbije-podiglo-optuznicu-proti...
http://www.javno.hr/news/Hrvatska/21060/Gotovina-osuden-na-24-a-Markac-n...

http://www.vecernji.hr/kolumne/apsurdi-bez-kraja-kolumna-320787

I najnovije:
http://www.vecernji.hr/vijesti/veljko-maric-srbiji-osuden-12-godina-zatv...

Komentari

ppetra- uvijek smo bili dobre

ppetra- uvijek smo bili dobre sluge, a losi gospodari.
To se nije promijenilo, a nitko i ne radi da se promijeni.
Uzrok je - neodgovornost.
Osim toga drzava je - neprijatelj.
Oduvijek bila i biti ce.
Pa je zato treba opljackati gdje se god moze i prikljuciti se na neki parazitski nacin u taj "proces".
Nece restruktuirati poljoprivredu, ali hoce poticaje.
Nece privatizaciju brodogradilista ali hoce da ih drzava sanira.
Nece smanjiti birokraciju, a neka ta fantomska drzava to placa.
Mrze i ismijavaju sve koji nesto konkretno rade i proizvode, bez obzira sto ih ti jos uvijek dobrim dijelom hrane.
Ako tko nekim cudom nesto i zaradi onda takve jos vise mrze jer su u urodjene vlastite mudrosti ukomponirali dobro poznati jal.
I odmah pocinje kardeljevstvina i mozganje kako i koliko bi od tog necijeg muko ulovljenog zeca trebalo uzeti i kako ga spremiti.
Oni razanj imaju.
Da su prisiljeni jesti razanj mozda bi im iz gladnih guzica stiglo do praznih glava, ali ovako ostaje slijedeca filozofije:
Rad i proizvodnja su "za glupe sljakere" a NGO, GONG-ovi koji priznaju mrtve glasace, kenjaze o besmislenim temama u 15.000 "drug do druga" udrugama i sl, e to su pametni nacini egzistencije i cicanja od proklete drzave ( neprijatelja).
Misle i da su zene Kamenskog budale, a oni su sigurni.
Birokrati imaju kolektivne ugovore i placljive sindikaliste sa placama od 12.000 kuna da im to omoguce do vjecnosti prodajuci njihove glasove na izborima.
Koce informatizaciju i vuku drustvo u jos vecu zaostalost.
Informatizacija je neprijatelj.
Svaki e-dokument koji se moze skinuti sa web-a je prijetnja njihovim daktilografima, udaracima i cuvarima pecata, kuririma istih i tko zna kome sve ne.
Imamo i najmladje umirovljenike u Europi.
Kao da tu vlada kolera kuga i jos 3 najgore bolesti.
To je sve produkt, "meni, pa meni, pa opet meni" pameti koja si istodobno pili granu na kojoj sjedi i brutalno prozdire buducnost vlastite djece.
A djeca su sve vise na zalost dobrim dijelom tek prica za sebe...
Ona malo starija se besciljno opijaju i jure nocu automobilima ubijajuci sebe i druge svakog vikenda.
Studenti u zalosno velikom broju zele od drzave da im sutra izmisli radna mjesta, a ona koja su perspektivna i deficitarna im se ne svidjaju.
Svi zele biti austronauti i ne odustaju od tog svog "prava".
Vrlo grcki stil razmisljana koji bi vrlo lako mogao imati jednake posljedice.
Cijela ta klima je sama po sebi nezdrava pa tu trunu svi koji uzgajaju iluziju kako ce se ljudi jednog jutra probuditi sami od sebe odgovorni, zainteresirani i konacno odrasli.
Dok eentualno ne pobjegnu.
Jedine promjene koje ovdje dolaze u obzir su radikalne na 2 polja:
1. zaostravanje odgovornosti i prinudno odrastanje vec odraslih ( preko 18 godina)
2. uozbiljavanje i uokvirivanje realnih zelja sa realnim potrebama zivota i rada u 21 stoljecu i klima da tako svi pocnu razmisljati.
I kad glasaju i kad rade i kad nesto zahtjevaju i kad glasaju.
U suprotnom se ne treba nadati nicem dobrom.

Tko je glasao

G-newsov komentar vrijedan dnevnika

@G-news, sve potpisujem odmah i dodajem:

3.neposredni izbor zastupnika u Sabor, i na svim drugim nivoima, tako da možemo "krv piti" svojim zastupnicima, kojima padne na pamet ne zastupati nas, već sebe i svoje i odbaciti ih najkasnije na sljedećim izborima.

Tko je glasao

glasovanje

Odmah bi glasao za bilo koju stranku koja će uvjetovati svoje učešće u vlasti promjenom izbornoga zakona u tome smjeru.
U Engleskoj nemaš nikakvog problema naći svoga saborskoga zastupnika i iznijeti mu problem ili ideju. Imate bar tko saslušati. Trenutno sam suočen sa nekim groznim nezakonitostima i nemam s kim razgovarati pa se vrtim u krug i "udaram" na sve strane. I svugdje isti odgovor-u pravu ste potpuno ali ne možemo vam mi pomoći. Ta nemoć izluđuje.
Zašto ja i svi mi ne možemo imati političku osobu kojoj ćemo se moći obratiti u takvim slučajevima? Ovim izbornim zakonom i načinom vladanja samo se stvorila situacija da se problem može može vrtiti u krug. I to je taj začarani krug o čemu često pišem a trenutno sam blokiran i sa pisanjem jer je vlast mene osobno ubacila u njega.

Tko je glasao

ppetra-trebalo bi izmijeniti

ppetra-trebalo bi izmijeniti izborni zakon i uvesti neke tocke koje govore i o obvezama zastupnika.
Ovako oni protuustavno uzivaju imunitet, povlastene mirovine, idu na Brijune, jeftino jedu u saborskom restoranu i na kraju jos nikome za nista ne odgovaraju.
Kvaka?
Pa nema tko to pokrenuti a od 15000 udruga za zastitu leptira ni jednu nije briga.
Kad ce se osnovati udruga za postivanje 1. clana Ustava Republike Hrvatske?!
Dakle oa to hipotetski imamo u tom slucaju se mijenja praksa zanimanja politicar.
Obecaj sto hoces, ali svaka recimo 3 mjeseca javna objava sto je ostvareno, ( web, mediji, narodne novine itd.), sto se ostvaruje, kojom brzinom, na koji nacin i da se to radi transparentno.
Ako nije tako...cipela u guzicu.
Mi ih placamo i kad radnica u Kamenskom mora sasiti x komada od nkog odjela ona ne moze biti sigurna ni u boljim vremenima za svje radno mjesto ako napravi manje komada ili previse losih dijelova.
Zato ljudima u proizvodji i uslugama treba skinuti kapu dok jos imaju volje, snage i zivaca za ovo s.....i beskrajno sopanje svih tih parazita.

Tko je glasao

primjećuju se dva smijera raznmišljanja

onih koji nisu u proizvodji i uslugama, ali i onih koji su u proizvodnji i uslugama na rentijerski način o onima koji su u stvarnoj proizvodnji i uslugama:

1. smijer kriminaliziranja (tumačenja da su ovi sami krivi što gube poslove i ne uspjevaju plaćati poreze)
2. smijer razumijevanja

iako nebitna razlika jer zapravo oba govore o panici naviknutih na radio-neradio sigurne plaće i penzije, uopće da su se pojavili u stvarnom svijetu, govori o promjeni svijesti - zapravo o tome da nesvjesti nikada nije niti bilo i uvijek je bilo da se pravi ekipa blesava šire - a to je znak pristajanja da je Tito umro

Tko je glasao

Dozvole za disati i jesti

Svatko tko je probao proizvoditi nešto i opstati po svim zakonim ovoga društva, našao se pred zidom:

-Počneš proizvoditi npr.jelke za novogodišnja drvca, obaviš sve kako je zapisano i određeno, imaš tržište, cijena da se pokriješ i nešto zaradiš, a ONI uvezu iz Mađarske silne jelke i dobar posao u trenu propadne.

- Baviš se tovom svinja ili junadi, uzgojiš ih, uložiš silne novce, a ONI uvezu meso staro i preko desetljeća po cijenama točno odgovarajućim za smeće jer bi moglo samo u spalionice, ...Onda, ti se "odobrovolje", izmisle "pomoć" u obliku interventnoga otkupa. Nakon toga to meso izvezu pod prvu klasu, a proizvođačima plate, uz poček od tko zna koliko vremena (treba malo i zaraditi na kamatama i ležarini od novca, okrenuti ih u kojekakvim drugim poslovima) neki "sitniš" nakon kojega grcaju u gubitcima.

-Uđeš u proizvodnju voća, sve OK, ONI ti daju poticaje. Kada dođe vrijeme donošenja plodova, ONI uvezu smeće-jabuke i drugo voće i povrće, i svoje moraš dati po bagatelnim cijenama, i pustiti da propadne.

- Daju ti poticaje za podizanje vinograda. Ovaj stigne u rod, a ugovoreni otkupljivač uz pomoć NJIH, iz straha od "Zakona o nezastarjevanju privatizacijske pljačke" (ili tako nekako), proda "firmu" novom vlasniku, koji ne poštuje dogovorene cijene i ucjenjuje proizvođače tako niskim cijenama, jer im ne želi uzeti samo grožđe, već i vinograde.

Kada im , zbog nemogućnosti vraćanja kredita, stižu ekspresne ovrhe, one sjedaju na cijele plaće i još više guraju "poduzetnike" u dužničko ropstvo i propast.
ONI im pomažu u tome, jer znaju kako pomagati banke koje su našim novcem sanirali, a onda povoljno rasprodali, uz dobre provizije.

ONI su kadrovi nastali iz sustava u kojem su sve toliko regulirali da ni sami ne znaju svoje regule, već im ih drugi moraju tumačiti: od slučaja do slučaja.

Zakonitosti rada u proizvodnji štite inspektorima koji se i sami vrlo često bore sa vlastitom sklonošću rada na rubu, ili preko rubova zakonitosti.

..
A "stupovi" hrvatskoga društva svoju statiku zahvaljuju NJIMA, koji im uređuju i stvaraju propise, discipliniraju inspekcije, .. i provode ovrhe nad onima koje ti stupovi besprizorno reketare i ucjenjuju neplaćanjima ili "plaćanjima" u onome što oni ne mogu prodati.
ONI im u ime državnoga, novoga duga, kupuju nove kapacitete i izmišljaju pogodne investicije, a unutrašnji dug puštaju da raste u beskonačne visine.

ONI prave sustav u kojem obrazuju za što nema potrebe, u kojem je pacijent nužno zlo i teret, u kojem ima mjesta za uvijek dodati radno mjesto -za "forsiranje infinitiva", sustav u kojem bi trebao imati satelitsko navođenje za stizanje od točke A- početak , do točke B-završetak probijanja kroz "pravne propise" istih, do dozvola za.. ovo, za ...ono,... za disati i jesti.

Tko je glasao

ppetra- o nasoj poljoprivredi

ppetra- o nasoj poljoprivredi je tragikomicno i govoriti.Ono sto radi ekipa iz HSS-a koji su nepismeni ljudi je kontraproduktivno i skupo.
Kod nas poticaji sluze kao pomoc uz cijenu koja sama po sebi nije DOVOLJNA za proizvodnju necega.To im uopce nije svrha!
Proizvodnja koja bez poticaja nije ekonomski isplativa je sama po sebi alarm za promjenu.
Poticaj bi trebao sluziti za povecanje uroda do cijene koja je isplativa.
U to bi svakako trebalo ukljuciti agronome i veterinare ( ovisno) koji bi po meni morali ispitati terene i procijeniti prema analizi tla, klime, padalina, mogucnosti navodnjavanja i dr. koje su kulture najisplativije.
Kod nas su cesto sitni posjedi i ako se ne iskoristi optimalno, tu nema buducnosti.
A sto je optimalno neka strucnjaci utvrde.
Kad se to utvrdi lova od poticaja ide u nabavu opreme, sjemena i materijala upravo za te kulture.
Jasno ima tu i na prica o 2 mil. Ha zapustenog zemljista koje guta pozar i drzavi nije palo na pamet dati ga u dugorocni simbolicni najam ( recimo 5 kuna/ Ha godisnje) onima koji ce to kultivizirati uz iste ove uvjete i pretpostavke.
Tu bi se polako stvorili uvjeti za egzistenciju barem 20.000 obitelji i smanjenje uvoza hrane.
Ne ulazeci sad u pravne zavrzlame oko katastra i sl.
I to se da rijesiti jer se ta zemlja ne prodaje nego simbolicno iznajmljuje na cca 30 godina.
To ce duze trajati, ali su ti problemi poznati odavno i jako se malo radi na restruktuiranju te djelatnosti.
Ako se netko toga ozbiljno i kvalificirano primi onda ce se nesto i popraviti.

Tko je glasao

"Lezi lebe, da te jedem!"

Milijun hektara neobrađene zemlje, a mi s toliko nezaposlenih - uvozimo hranu!?
Ima li još takvih primjera u svijetu?
http://www.poduzetnistvo.org/news/imate-vise-od-milijun-hektara-zemlje-k...

Tamo u Izraelu, kažu, navodnjavaju pustinju i otkidaju joj tlo za proizvodnju hrane, a mi kukamo kako se ništa ne isplati, njive žeđaju između Save, Drave i Dunava!?
A i Nizozemci se bore s morem i otkidaju mu dno stoljećima za proizvodnju cvijeća kojega također uvozimo!?

Sada sam se sjetila svoje nekadašnje dobre prijateljice, koja je za to govorila. "Lezi lebe, da te jedem!"

Tko je glasao

Prijatelj se vozio sa izraelcima

prema Slatini, Virovci... Izraelci maltene plakali od muke gledajuć silne eure Bogom dane kako leže na zemlji, a nitko ih ne ubire...
Ma jebeš to. Hajdmo mi u fEUdalnu Njihovu jer oni znaju kako nas onemogućiti u iskorištavanju vlastitih resursa pa stoga i nastavimo s uvozom jabuka u Slavoniju jer tako nam rekoše "većinom" izabrani da je to za nas full OK ...
Ma dosadan sam više i samom sebi, ali neka... Pera u ruke pa udaraj - možda i bude kakve vajde od svega toga pa makar i legli da nas jebu :)

Provinciopolis

Tko je glasao

odličan opis

Za sve ovo - kolikogod moglo izgledati benigno i opravdivo u smislu "pa mi smo samo poštovali propise, norme, direktive" - imam samo jedan pravi izraz: veleizdaja.

Svatko tko svoju zemlju - koja je po naravi poljoprivredno-proizvodno-turistička - dovede u ovakav kolaps - ili je totalno nesposoban i glup ili je izrazito zlurad i nepošten.

Jedno je dobro zaraditi na nekom poslu, drugo je donositi zakone i propise za koje znaš da će u jednom trenutku fantastično pogodovati samo vrlom uskom lobiju - koji će ekstremno zaraditi. Svaki takav način razmišljanja - dakle, unaprijed i sa vrlo konkretnim ciljem, a koji šteti vlastitim građanima i gospodarstvu - zaslužuje se nazvati - veleizdajom.

Tko je glasao

i to je ekipa predvidjela

odnosno svjesna je svog veleizdajničkog trajnog čina/činjena
pa je zato po Ustavu za to zatvorska kazna 3 godine

Tko je glasao

svilana

ovaj me dnevnik neodoljivo podsjetio na propast osječke Svilane, firme koja je ubjedljivo bolje stajala od Lanare (LIO, za sve one koji nisu iz Osijeka). direktor Svilane je uglavnom boravio Pod košem, trusio Chivase, pušio Marlboro i dogovarao poslove. zanimljivost je ugovaranje kupovine nove linije strojeva koja je jedva bila u upotrebi i preskupo plaćena. za razliku od svojih radnica kojima je umjesto plaće davao jednom u tri mjeseca nekakvu posudbu od 297 kuna, plaću sa cijelom upravom i manjim dijelom administracije je dobijao putem računa u Mađarskoj, redovito naravno.

Tko je glasao

lokalni industrijski devastatori

Slavonski lokalni političari velikih stranaka, su se, a i sada se ponašaju toliko uliznički prema svojim partijskim centralama, da su bezpogovorno pristajali na industrijsku devastaciju Osijeka, koji je bio jedan od najjačih industrijskih gradova Hrvatske.
Kupiti Čepinsko ulje u Slavoniji je pravi slalom ili prolazak kroz vijetnamsku šumu.
Našla sam ga jedino u Plodinama!

Ono što su lokalci napravili na našem području graniči sa "zavičajnom izdajom".

A stari slavonski političari, vraćaju se u Slavoniju da bi dobili bazu za svoj vječni boravak u Saboru, iako su za Slavoniju napravili daleko više štete nego koristi.
Zbog toga su nam potrebni izbori s ljudima, a ne zatvorenim listama, u kojima nam podvaljuju azavičajne tipove koji već desetljećima žive u Zagrebu.

Ta neka se tamo i kandidiraju, a ne kod nas, jer ih mi nismo ničim zaslužili, a pogotovo oni nas kao, recimo svoju, političkim manipulacijama demokratskih pravila, uzurpiranu i boljim ljudima oduzetu bazu
Izborna pravila nas pretvaraju u njihovu izbornu bazu jer ih je vrh neke, bilo koje, stranke nasadio na čelne pozicije izbornih lista za našu izbornu jedinicu

Tko je glasao

Franjo Tuđman

Zar nije upravo Franjo Tuđman, na čelu HDZ prvi donio odluku da se u svim izbornim jedinicama izađe s listama na kojima je nositelj upravo Franjo Tuđman? Slobodno me ispravi ako griješim.

Tko je glasao

Nitko nije bezgrješan, a grješke treba ispravljati

F.Tuđman je bio prvi na listi kako bi privukao birače, a među nižima na listama su bili mnogi za koje građani RH, ne bi nikada glasovali.
Nijedne izbore nije izgubio.
Ali, F.Tuđman je bio samo čovjek, a ljudi griješe, te ni on nije htio neposredne izbore.
Sjećamo se nepriznavanja rezultata izbora u Zagrebu.

Koalicija je puno toga obećavala, ali je zadržala sva tuđmanovska pravila koja su im odgovarala, iako nisu bila oličenje demokracije, a više nije bilo ni rata da joj se ne bi dalo zamaha.
Ni sada glavne političke stranke ne žele da im građani "kroje" tko će u Sabor, već to pravo otuđuju za svoje vodstvo.
A da ne pričamo kako su i oni ostavili nemoguće uvjete za održavanje referenduma .

Ipak, Ustav je bio daleko demokratičniji i omogućavao je građanima da biraju hoće li u neku asocijaciju ili ne. Sada su i to poništili nametnuvši nove uvjete u kojima nije potrebno preko 50% cijeloga izbornoga tijela, već samo izašloga na referendum. No, ni tu nije kraj, jer nesređeni birački popisi favoriziraju ono što nameće politička elita

Tko je glasao

O Tudjmanu mislim sve

O Tudjmanu mislim sve najgore, a jedino gore mislim o svima kojima je on 11 godina nakon smrti uzrok svih problema.
Mogli su do sad ponistiti privatizacijsku pljacku, rijesti mnoga s.... ali im je izgleda bilo ljepse da i sami zavuku prste u teglu sa pekmezom.
I tako zacementirti nas put u bankrot, a beskrajnim zaduzivanjem i rasprodajom preostalih dobara i zaduzivanjem, jos i ubrzali propadanje.
Nisu tu glasaci samo nevine ovcice, ako cemo biti iskreni.
Nesto cmizdre za INA-om, ali kad m je Sanader ponudio dionice 80% ih je otrcalo u dugi red da ih preprodaju. Briga ih za INU.
Ovi gore su samo odraz u ogledalu vecinskog glasackog tijela..

Tko je glasao

pretvorimo grješke u greške

Sve znam što si nabrojala, ali sada mi je još nešto palo na pamet. Pretpostavimo da se uvede direktno biranje. Kako bi to izgledalo - toliko i toliko ljudi glasa za PERU iz SDP-a recimo. I PERO uđe u Sabor kao zastupnik. I što sad, on je osobno odgovoran građanima - ali je pritom član stranke/partije koja ima neko svoje viđenje rješavanja nekog problema. PERI se to ne sviđa. Što tada? Izlazi iz stranke?

Bi li građani uopće posvetili dovoljno svog vremena i truda saznati tko je kakvo ime? Pola građana ne izlazi na izbore niti sada, kada je zapravo jednostavnije - imaš 10-ak stranaka i to je to. Zamisli imati tisuće imena. Meni se čini da većina naših građana ne bi znalo nabrojati tri ministra niti ime predstavnika stanara svoje zgrade.

Hoću reći - demokracija je lijepa stvar - kada imaš odgovorne građane. Kada imaš nezainteresirane građane, demokracija se pretvara u ruglo, u izvrtanje te ideje potpuno naopako. Možda bi trebalo ukinuti demokraciju ako toliki broj građana uopće nije zainteresiran za participiranje.

Tko je glasao

zap.. zaboravljas da bi ti

zap.. zaboravljas da bi ti isti politicari ako bi zeljeli biti izabrani morali sici sa olimpa i predstaviti se svojim gradanima.. ili ne bi bili odabrani

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Slinavljenje partijskoga prijestolja - i uzlet PERINE karijere

Hoću reći - demokracija je lijepa stvar - kada imaš odgovorne građane. Odgovorni građani žele odgovorne političare, glavom i bradom, a ne partijskom knjižicom.

Kada imaš nezainteresirane građane, demokracija se pretvara u ruglo, u izvrtanje te ideje potpuno naopako
Nezainteresirane građane stvara upravo sustav i politika koji im uzimaju razloge zainteresiranosti: tj, da oni sami odlučuju tko će sjediti u Saboru, vijećima, ..., a ne stranački čelnici.
Tada bi PERO, rekao ono što misli i zastupa, ne on, već njegova baza, a ne ono što misli njegov šef, odnosno što za njega misle H.Swoboda i O.Rehn, ili neki Brammertz, ili "pomagači" kampanje njegove stranke.

Tada taj PERO, ne bi morao izaći iz stranke, jer bi birači lako, prije toga, njegova šefa, mogli izbaciti iz Sabora i sa ostalih lista. Šef bi mogao postati i PERO, kada bi se borio za ono što priča u izbornoj kampanji i što birači očekuju, a ne samo kada bi dovoljno dobro slinio uz partijsko prijestolje.

Tko je glasao

hm

Čemu bi onda uopće služile stranke - ako bi građani imali tolike ovlasti nasparam stranačke hijerarhije. To što ti pričaš je lijepo - ali uopće nije realno, barem ne u ovom trenutku.

Tko je glasao

Čemu ne trebaju služiti, vidi pod ONI !

Čemu bi onda uopće služile stranke - ako bi građani imali tolike ovlasti nasparam stranačke hijerarhije.
Ne onome čemu sada služe- pogledaj u dnevniku pod ONI.

A čemu trebaju služiti? Suprotnome od nabrojanoga.
Moraju služiti ovim građanima, jer za svoj rad vuku novac iz njihovoga proračuna, upravo za te svrhe.
Moraju služiti općem dobru, koje je različito od njihova shvaćanja toga rada, vidljivo iz rezultata istoga.

Ostatak ti je napisao @splića, u jednom od gornjih komentara!

Tko je glasao
Tko je glasao

do sada ubjedljivo najbolji

do sada ubjedljivo najbolji post na pollitiki!
svaka cast, sokice!

Kitz

Tko je glasao

NEKA NESTANU

@adfilangropovo je učinkovito rješenje

Razni bahati tipovi, lopine, kamatari...

neminovno će se to desiti jer ih je svakog dana sve manje, a ova druga strana se nevjerovatnom brzinom razmnožava ... omjer je svakog dana sve veći u korist ovih drugih. Ne pomaže predizborno zapošljavanje po ministarstvima i gradskim uredima .... ništa ne može umanjiti jaki prirodni prirast drugih.

Priča o vinu i pivu je škola i dobro je da smo je odradili – naime i kod pivopije se osjeća trunka pokondirenosti kada nije smogao snage zazvati tu dvojicu „prepametnih“ – nije im se htio zamjeriti ili je pazio da se ne bi po selu pričalo kako je on luzer jer nema za pićence....

napokon je završen taj osnovni tečaj na nivou možda i cijelog Balkana ... na tren izgleda da je prekasno završen nakon stogodišnjeg ponavljanja.... ali tolika je masa ponavljača da je sada to i jedina snaga

Tko je glasao

Naši konobari i strani vinopije

Priča o vinu i pivu je škola i dobro je da smo je odradili Ne nismo je još do kraja odradili.

Sada je završna faza, samo ulogu vinopija imaju jači, strani igrači, "tvornice" su još značajnije, recimo HEP, HŠ, HAC, HV i ...Hrvatska , a pivopije piju posljednja pivca prije plaćanja završnoga računa.

Hrvatska ima jednu "punionicu" za električne automobile, a provode nam, polako, ali sigurno, korake da ostanemo bez elektroenergetskih postrojenja u vlastitoj državi.

Ono što je nekada bila nafta, bit će električna energija: upravo nam se to pred očima i događa, kao ono s prodajom tvornica, a mi čekamo da nas opomenu kako sve to mora moramo platiti- baš mi.

Vječni smo ponavljači, koji ništa nismo naučili iz toga ponavljanja, jer ovi naši konobari iz birtije su navikli da mi sve plaćamo, a još od nas očekuju i napojnicu u obliku svoga dvorskoga mjesta u europskom dvoru.

Tko je glasao

ipak se varaš, sva sreća

to što pričaš da smo vječni ponavljači je zbog pokondirenosti koja se ne smije priznati

ali

ne zbog tih tikvi (i prvih koji piju vino i koji rečunaju na pokondirenost kao i ovih drugih koje to jesu)
nego je konobar shvatio poantu i upravo trči za ovim prvima
pali su
ulovio ih je
i sada pokazuju jedan na drugog prstom:
on je lopina

a ovaj u birtiji shvaća i svoju ljigavoću
ali i to da više nema od koga skrivati nju, više ni od vlastite djece
sada ključni igrači pokušavaju zadržavati i dalje stvar
predsjednik i premijerka u dogovoru sa bliskim susjedstvom
zamrzavaju revizije popisa branitelja i birača
nadaju se da će stvar ostati na starom

ali

neće

obzirom da ništa od rata koji bi svakako sada bio od velike pomoći elitama kao i zadnji u ovakvoj situacij koja od onda traje i jača ... pa ni na Kosovu nije tako siguran iako svim elitama odgovarajući kao i uvijek i uvijek tu na zgodnom mjestu, ali odjednom glavni igrači imaju svoje druge probleme i balkan ih sa svojim dječjim igrama ne zanima, a pokondirene tikve su shvatile da neće više svoju guzu stavlajti na pladanj i to je jasno kao dan...

a jako kuha

"elite" imaju samo dva izbora

ipokazati da na ovog drugog koji je naručio vino i nikad ništa platio nije, ali priznati da je i sam sudjelovao u toj narudžbi, bolje da prizna jer mu drugačije neće biti oprošteno

a konobar je jako ljut

pa da i konobara nestane

u birtiji više nema vina a ni u susjedstvu

Tko je glasao

Rat je bio bolji

Volio bih znati broj ljudi koji nemaju PTSP izazvan samo ratnim zbivanjima već im se javio poslije, nadopunjen, novim poslijeratnim traumama.
U ratu je bilo puno jednostavnije. Znao si, dosta precizno, tko je bio neprijatelj a tko prijatelj. Sada te traumatiziraju tvoji od kojih bi očekivao u najmanju ruku da ti ne odmažu a oni te uništavaju. Tj prostor u kome ne znaš tko ti je prijatelj a tko neprijatelj, tko će te nauditi i uništiti i tko će ti pomoći ili barem neće uništavati tvoj integritet je najpogubniji za ljudsku psihu.
Proživio sam i vidio svašta u ratu ali nikada ovoliko nepravde i nemoći koliko u miru.
Prema tome složio bih se sa velikim piscem-rat je bio bolji.

Tko je glasao

ptsp i trajanje i sl.

Volio bih znati broj ljudi koji nemaju PTSP izazvan samo ratnim zbivanjima već im se javio poslije, nadopunjen, novim poslijeratnim traumama.

Ovo je jako pametno pitanje. U RH su epidemiološki podaci potpuno neupotrebljivi (znamo iz kojih razloga).

U ovom tekstu se vide kriteriji za PTSP:

http://www.mojdoktor.hr/default.aspx?page=82&article=3601

Kao što vidimo bitna stavka je TRAJANJE. Znači da se gotovo u svim slučajevima simptomi moraju javiti unutar najviše šest mjeseci od izloženosti traume. To se dokazivalo službenom dokumentacijom koju su pisali vojni doktori odnosno doktori opće prakse. Naravno da je bilo ljudi koji se nisu javljali liječniku, a imali su simptome. Ogromna većina PTSP penzića je simptome "dobila" neposredno prije roka za predaju zahtjeva za penzije.

Konkretno, puno je važnija pandemija anksiozno depresivnih poremećaja koji su nevezani uz ratni PTSP, a nedavno je u tisku bilo ovo:
http://dalje.com/iz-minute-u-minutu/clanak.php?id=3899718

Eventualno bi mogli pričati o djelovanju divljeg kapitalizma koji proizvodi civilni ptsp. Naravno da takvo djelovanje divljeg neoliberalizma pogoršava istinske ptsp-ovce po egzogenom tipu.

Tko je glasao

mislite li doktore da bi ih

mislite li doktore da bi ih socijalizam izliječio?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Back to the future

Ne bi. Ali bi bilo manje pacijenata u smislu nize prevalencije.

Tko je glasao

duboko sam impresioniran ovom

duboko sam impresioniran ovom politički obojanom dijagnozom.

mislite li da bi se povećao broj ljudi koji pate od nefleksibilnosti mišljenja i antisocijalnih poremećaja?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Zeka peka

Mislim da zajebavas.

Tko je glasao

Tvoje carstvo

Ne bi sigurno ali bi možda tvoje carovanje doprinjelo pozitivnim promjenama

Tko je glasao

jesi ti doktor?

jesi ti doktor?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

kako da ne

i svećenik bez voznoga reda

Tko je glasao

A mene bi zanimalo koliko

A mene bi zanimalo koliko klinaca ( a danas smo već klipani od svojih 30-tak ) ima posljedice od bombanja koje smo slušali. Recimo ja onako dosta reagiram na glasne zvukove koji me iznenade. Pas zalaje, auspuh pukne, a i sjećam se kad sam izgubio poen jer je opalio grički top. Odmah je svima bilo jasno nisam iz Zg :)

A kako je to negdje na moju mamu utjecalo? Jedanput barem je čekala na prozoru a napad već počinje a dece nema doma. Moš' mislit koja panika.
I dal' bi ja sad pisao ovo da....ma kužite.

Ali, ako smo tako podložni svemu i svačemu, pa zar smo mi onda 70% bolesna nacija? Dio satro rat, dio privatizacija, dio cuga, dio droga...pa još smo i dobri kad tako gledam.

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

Rat je bio bolji ..onima kojima je i ovaj mir bolji nego drugima

Volio bih znati broj ljudi koji nemaju PTSP izazvan samo ratnim zbivanjima već im se javio poslije, nadopunjen, novim poslijeratnim traumama.Recimo, ne znam za npr. T.Purdu, ali mislim da ako ga nije imao u ratu, nakon mučenja po srbijanskim logorima, mislim da ga je zaslužio "pravnom bitkom" Hrvatske , njenih stručnjaka i političara.

složio bih se sa velikim piscem-rat je bio boljiZa iste one kojima je i ovaj mir bolji nego drugima.

Tko je glasao

Za neke je rat zaista bio bolji

Mogli su pit, pušit, pjevat borbene, a onda malo pripucat.
Sad mogu samo pit, pušit, a za paintball nemaju novaca...

Onima brojnim drugima - ne priznaje se PTSP. Ili ga nisu niti "tražili"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci