Tagovi

Ništa novo: Država financira socijalističku propagandu

Prije nekoliko dana Ministarstvo kulture Republike Hrvatske donijelo je odluku koje će medije porezni obveznici biti prisiljeni financirati u 2015. godini.

Kao i obično, većina opljačkanog plijena pripala je socijalističkim medijima koji više ili manje otvoreno pozivaju na uništavanje i ono malo elemenata slobodnog tržišta i poduzetništva što je u Hrvatskoj ostalo u egzistenciji, no to ne treba nikoga čuditi, nije to nikakva novost. Očito je bezkompromisan antikapitalistički stav jedan nepisani uvjet za primanje sredstava.

Proračunsko financiranje bilo kakvih medija je pljačka. Pojedinci trebaju biti slobodni svojim novcima raspolagati kako žele i sami odlučivati hoće li i koje medije financirati, a ne da te odluke za njih donosi nekakav kulturni komitet.

Ali, ipak da bacimo malo pogled da neke od laureata:

H-alter (250,000 kn)

Prvi na listi uhljebljenih medija je vjerojatno najpopularnije komunističko glasilo u Hrvatskoj. Odmah na naslovnoj stranici vas pozdravlja jedna od najglasnijih vještica neomarksizma Naomi Klein, a uz vrlo malo truda nalazite i panegirike boljševičkom diktatoru, veličanje masovnog koljača i terorista, neukusno recitiranje dosadnih marksističkih parola, falsificiranje povijesti i sadašnjosti, odavanje počasti samom Karlu Marxu i njegovim apostolima, te još mnoge slične perverzne produkte socijalističkih umova.

Spomenuti portal još financiraju i Grad Zagreb, Agencija za elektroničke medije, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a svojedobno su ih financirali i veleposlanstva SAD-a i Nizozemske, Hrvatska Elektroprivreda, Regionalna zaklada za lokalni razvoj, Ured za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske i još neki državni uredi i agencije.

Forum.tm (250,000 kn)

Tjedni magazin Forum dobit će isti iznos kao prethodno navedeni H-alter, vjerojatno zato što se radi o više-manje istoj ideološkoj poruci: kapitalizam je zlo, sloboda je nemoralna, socijalizam i materijalna jednakost su svetinja.

Tako da se tamo može saznati kako su svi užasi komunizma u 20. stoljeću bili zapravo ekstenzija kapitalizma, nekakva zapadnjačka zavjera pohlepnih kapitalista kojom su pokušali preplašiti naivne mase, te da nakon ovog neoliberalnog kapitalizma kakvog imamo danas ništa neće na svijetu ostati. Stvarno briljantno!

Magazin također podupire i državna Agencija za elektroničke medije.

Lupiga (250,000 kn)

Iznos od 250 tisuća kuna poreznih obveznika primit će i portal Lupiga, naravno, još jedno socijalističko glasilo koje pak smatra kako im nije pripalo dovoljno opljačkanog novca poreznih obveznika.

Kulturpunkt.hr (250,000 kn)

Kulturpunkt je portal udruge Kurziv i kako kažu jedini medij koji kontinuirano prati hrvatsku nezavisnu kulturnu scenu i nove kritičke umjetničke prakse. Osim informacija o kulturi i umjetnosti, na navedenom portalu između ostalog možete čitati o zabrinjavajućem izostanku socijalističkih revolucija po svijetu, antikapitalističkim tribinama, sveprisutnom neoliberalizmu u Hrvatskoj, marksističnim laprdanjima o klasnoj borbi u neoliberalizmu, zlom Miltonu Friedmanu, publikacijama marksističkih enciklopedija, te modernim izazovima ljevičarskih aktivista.

Cenzura televizija (170,000 kn)

Cenzura televizija je projekt udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus. Na njihovoj stranici se saznaje da ih, osim Ministarstva kulture, još sponzoriraju i Europska unija, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ured za udruge Republike Hrvatske, Program EU Mladi na djelu, te još jedan EU projekt Strukturni i investicijski fondovi.

Na stranicama udruge se također pitaju gdje je Karl Marx kad ga trebamo i objašnjavaju probleme današnjeg neoliberalizma u Hrvatskoj.

VoxFeminae (170,000 kn)

Kako komesari u Ministarstvu navode, portal VoxFeminae je "već dulji niz godina jedan od ključnih prostora rodno osviještene i osvještavajuće misli i djelovanja".

Osim što na dotičnom portalu možete čitati prilično dosađujuće teorije kako su za sve probleme žena na zapadu krivi širenje seksizma i patrijarhalne kulture koje uvažene feministkinje vide na svakom koraku, možete naići i na recenzije socijalističkih manifesta, intervjue s komunističkim časnim sestrama , te, naravno, na upozorenja na opasnosti od neoliberalnog kapitalizma.

Tris (170,000 kn)

Tris je novinarski portal za koji u Ministarstvu kažu da se "nametnuo kvalitetnim tekstovima i brzim reakcijama kroz vrlo raznolike novinarske forme", dok ja za njih prvi put čujem.

Međutim, uz vrlo malo češljanja po stranici, nailazim na nove nebuloze komunističkih apostola i demagogije o Novom putu.

Gong (70,000 kn)

O ovoj parazitskoj tvorevini pisao je Strašilo ovdje i ovdje.

Libela (70,000 kn)

Libela – Portal o rodu, spolu i demokraciji, prosvjetljuje nas problemima nedovoljne zastupljenosti i stereotipizacije žena na filmovima, zabrinjavajućim posljedicama čitanja Playboya, ali i, naravno, o štetnom utjecaju kapitalizma na društvenu poziciju žena, o novoosnovanim boljševičkim pokretima u Hrvatskoj, te blagodatima revolucionarne pljačke i nasilja.

Pogledaj.to (70,000 kn)

Pogledaj.to se na svojoj stranici predstavlja kao portal o prostoru, oblikovanju i drugim stvarima. Ako se pitate koje su to druge stvari, moguće da su mislili na razmatranja Friedricha Engelsa u vezi tržišta nekretnina, poteškoće u otporu neoliberalnoj vladavini tržišta, ljevičarske festivale ili novokomunističke programe.

Mladi antifašisti Zagreba (70,000 kn)

Organizacija koja pod krinkom antifašizma propagira socijalizam, dok u slobodno vrijeme šaraju idiotske grafite po javnim površinama.

CroL (70,000 kn)

Kako sami, tj. same, navode: Hrvatski portal za lezbijke, biseksualke, neodlučne i žene u potrazi za kvalitetnim informacijama o zdravlju, seksu, ženskim pravima i općenito ženskim temama.

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta (70,000 kn)

Kako navode u Ministarstvu: "Povjerenstvo naročito značajnim smatra iskorak Prosvjete izvan okvira manjinskih identitetskih uređivačkih politika te paralelno vješto izbjegavanje upadanja u zamku 'normalizacije' kojom bi se neutralizirala neuralgična pitanja vezana uz položaj Srba u Hrvatskoj od početka 1990-ih do danas."

Drugovi iz Prosvjete možda izbjegavaju upadanja u neke zamke oko normalizacije, ali svakako da ne izbjegavaju prevođenje tekstova koji kapitalizam nazivaju civilizacijom smrti, niti prenošenje novih zbivanja u socijalističkom tisku.

Članak je izvorno objavljen na: http://tkojejohngalt.wordpress.com/2014/09/28/nista-novo-drzava-financir...

Komentari

Tko je glasao

malo socijalističke propagande kad je već o njoj riječ:

ZASLIJEPLJENI SVJETLOM
Mogu li nove generacije razumjeti da je ovo bilo moguće u Hrvatskoj?

.
...Lječilišta i odmarališni kapaciteti kamo su odlazili radnici Željezare protezali su se od Topuskog, Daruvara, Starigrada, Opatije, Vrboskog, Krapinskih toplica, Rogaške Slatine, Malinske, Paga, Kozare, na brdu Svetina do Bleda gdje je Željezara imala zakupljen hotel... U vremenima kada je to poduzeće brojalo dvadesetak tisuća radnika na programima oporavka bilo je oko 2.000 radnika godišnje.....

http://www.lupiga.com/vijesti/zaslijepljeni-svjetlom-mogu-li-nove-genera...

Tko je glasao

Možda bi se tekst koji

Možda bi se tekst koji slijedi mogao sažeti u vicu koji se priča na prostoru država regije, a koji glasi: „Pitaju Muju šta bi on uradio kada bi bio smak svijeta. A ovaj odgovara da bi spakovao kofere i uputio se ka Njemačkoj“.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/njemacka-obecana-zemlja-za-ljude-iz...

Tko je glasao

Konferencija Strategies for

Konferencija Strategies for Political and Social Renewal fokusirat će se na erozije građanskih sloboda i javnog prostora te na poguban utjecaj neoliberalizma u Europi
http://www.kulturpunkt.hr/content/protiv-regresivnih-agendi

Tko je glasao

Kako možeš uopće za ozbiljno

Kako možeš uopće za ozbiljno doživljavat nekakva piskarala koja govore o neoliberalizmu u Europi u vrijeme kada europske zemlje imaju najviše razine intervencionizma, državne potrošnje i poreznog opterećenja u povijesti?

Tko je glasao

ekstremni neoliberalizam izaziva to što si nabrojao

odnosno šta drugo izazaiva intervencionizam, državnu potrošnju i porezno opterećenja … socijala? učitelji?djeca?starci? – ne dijele se društveni stanovi, nemamo besplatno zdravstvo, studiranje,godišnje odmore u radničkim odmaralištima, dječja lječilišta i odmarališta… lova od kada je novih zemalja ex yu je 20x veća u hapanju proračuna

pretakanje sve sile derivata u gradnje, zaposjedanja tim nepotrebnim gradnjama postora (arhitektonskim stilom bijelih slonova) i nastavljanje zaposjedanja, namjernog uništavanja i vrijednog postojećeg i tog novog propasti jer jedino propast osigurava ponovnu „potrebu“ za investicijama te vrste (nisu naši odlikaši – ni kukuriku, ni muuu-muuuu izmislili nepotrebne investicije, oni su samo obični konobari)

namjerno siromašenje stanovništva, namjerna prekomjerna potrošnja, namjerno izazivanje krize – to je današnja velesila koja sve mete, nije nešto novo, samo je unaprijeđena zadnjih stotinjak godina i evo je u punom pogonu nadlijeće i melje

nekako su totalitarizmi najjasniji u Berlinu, on je grad muzej:

1. nacisti metu sve pred sobom
2. saveznici pometu sve (osim onoga što će im trebati)
3. bijeli slonovi zaposjeli potsdameplatz, aleksanderplatz i pomeli sve pred sobom

Tko je glasao

Jbg, sad bi ti mijenjo

Jbg, sad bi ti mijenjo definicije riječima, klasika.

Tko je glasao
Tko je glasao

ma đe ga nađe

foto zaista vrijedi milijun riječi

sve dobro...

Tko je glasao

Brojček, Ma to si sigurno ti,

Brojček,

Ma to si sigurno ti, ni muško ni žensko.

Tko je glasao
Tko je glasao

prenošenje Tko je John Galt

Evo bogami i teksturine gospodina Borislava Ristića, koji se 90% naslanja na ovaj tekst.

http://www.politikaplus.com/novost/110799/sto-bi-tito-pomislio-kada-bi-s...

Ono što je meni simpatično jest to da je portal Politikaplus od Grada Zagreba dobio 2012. godine 190.000 kn, a 2013. godine 168.000 kn. Dakle - država financira jedno, a grad drugo.

Sada se nadam nastavku teksta protiv toga da jedan grad financira ovakve medije koji objavljuju ovakve tekstove :)

Tko je glasao

Borislav Ristić je općenito gnoj

Zanimljivo kako i ovi ognjištarski mediji, poput politike+, s radošću prigrle čak i Srbende, ako su u funkciji...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

piši pa makar i dobro ... samo piši

ako banderas postane država onda prijeti opasnost od promidžbe ( by BR alias JG) državnog financiranja medijića

koliko vidim iz donjeg komentara, stigla ti je narudžbenica za pisanje teksta

Tko je glasao

prvo moram naći medij

Narudžbu bih još i prihvatio - ali kad vidim da libertarijanci objavjljuju na portalu sufinanciranog MOJIM nofcem, onda se potpuno zazebeknem. Pa kuda nestadoše principi, načela, etika i moral?! Ah!

Tko je glasao

ti si karakter

iako se trebaš pripremati za zimu odbijaš ponudu?

Tko je glasao

Zašto ti ne napišeš tekst o

Zašto ti ne napišeš tekst o tome?

Tko je glasao

?

Zašto bih? Ja smatram da je ok sufinanciranje medija, barem dok se ne osmisli način mikro-plaćanja ili nečega sličnog, nečega što bi omogućilo kvalitetnom i čitanom članku i financijsku dobit.

No, nekako sam mislio da će tebe zasmetati što recimo Grad Zagreb rasipa naš novac na glasilo u kojem se onda piše protiv rasipanja državnog novca na - glasila. Očito sam pogriješio, oprosti :)

Tko je glasao

Znači, smatraš da je pljačka

Znači, smatraš da je pljačka nevinih ljudi u redu.
Eto, samo sam to htio čuti. I reci to jasno i glasno da te se razumije, a ne tu neke eufemizme nabacivati.

Tko je glasao

dok se ljudi ne bune, sve je u redu...

No, svoj stav smatram nešto konzistentnijim - jer tebe smeta samo kada se pljačkaju nevini ljudi za "socijalističku propagandu". No, kada se nevini ljudi pljačkaju da bi postojalo glasilo koje će prenijeti tvoj tekst - onda je pljačka u redu.

Tko je glasao

Krivo. Nigdje nisam

Krivo. Nigdje nisam opravdavao nikakvu pljačku, zašto mi stavljaš riječi u usta?

Tko je glasao

cede po piksi a ne financirat

cede po piksi a ne financirat

Tko je glasao

brkanje reda vrijednosti

Prvo - početak teksta je neistinit, tj. nepotpun - autor zaboravlja reći kako je riječ o Dodjeli bespovratnih sredstava neprofitnim medijima.

Dakle - riječ je o jednoj uskoj kategoriji medija + politika = ovakva lista.

Ono što je meni smiješno je ovakvo rješavanje problema. Imamo HRT koji prisilnim nametom nakupi koliko ono novaca godišnje? Koliki mu se još direktno transferira iz budžeta? A što za to dobijemo?

Ali ne, uvijek se kreće na ove medijske velikane tipa booksa i radio student, Takve udruge/portali donesu desetorostruku veću korist od "štete", tj. direktnog ulaganja - pošto je obično riječ o entuzijastičnim projektima koji imaju samo pozitivne učinke. Osim toga, ako im se posreći da postanu komercijalni - gube pravo na ovakvu potporu.

No, neolibertarijancima nikako nisu jasni sinergijski učinci takvih stvari, već se povode isključivo za onom "a zašto bih ja plaćao hitnu pomoć cijele godine, želim je plaćati samo onda kada mi se nešto dogodi".

Tko je glasao

Zašto lažeš? Što je

Zašto lažeš? Što je neistinito u tekstu? Ministarstvo je donijelo odluku koga će dogodine porezni obveznici biti prisiljeni financirati, i to je to.
HRT nije bio tema teksta. Ovo ostalo su tvoje laži i strawmani.

Tko je glasao

Disocijativni poremećaj identiteta

Napokon sam shvatio što je Josipović htio reći onim da uvodi "novu pravednost".
No ipak, nije mi baš najjasnije sve ovo skupa? S jedne strane su odbacili potpuno radničku klasu i postali činovnici kapitalizma, dok s druge strane i dalje gaje duboke osjećaje prema svojim nazovi-korjenima??? Neki bi rekli - licemjeri, psihijatri bi to nazvali - Disocijativni poremećaj identiteta. A neki bi išli toliko daleko i rekli da su oni jednostavno ograničeni i kao takvi ne znaju odakle su, kuda putuju, e jbg, odvuče me ona Šerbedžijina pjesma. :)

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

Proračunsko financiranje bilo

Proračunsko financiranje bilo kakvih medija je pljačka.

Mali ispravak: proračunsko financiranje navedenih medija je pljačka. Zapravo, radi se o drumskom razbojništvu zdravog razuma.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ne. Financiranje bilo kakvih

Ne. Financiranje bilo kakvih medija novcima poreznih obveznika je pljačka, i ništa drugo.

Tko je glasao

donacije...

... ah, kad se šaom i kapom doniralo Hrvatsko slovo, Narod i slične umotvorine - gdje si bio zaboga?! :) Ili te smetaju samo "lijeva" glasila?

Tko je glasao

Nema nikakve razlike.

Nema nikakve razlike. Financiranje svih medija novcima poreznih obveznika jest pljačka, kao i financiranje bilo kakvih udruga, ili nametanja harača u vidu HRT pretplate bilo kome tko ima televizor jest ništa drugo nego najobičnija pljačka.

Tko je glasao

ahaaaa....

... a kako se onda na udaru neolibertarijanaca ama skoro uvijek nađu "halter" i slični koji sa svom subraćom potroše cca 3 miliona kn godišnje... a nigdje udara kada se EPH-u opraštaju enormni iznosi, kada se plaća pretplata HRT-u i slično, gdje su iznosi 1000x veći? Zašto onda nema 1000x veće udara?

Zato jer je lakše šutirati neki tamo Radio-Student sa 170.000 kn potpore godišnje. Eto zašto.

Tko je glasao

Kakva ti je to logika, ne

Kakva ti je to logika, ne razumijem? Ova je odluka donešena nedavno pa je to sad aktualna tema. Naravno da je svaki libertarijanac protiv HRT-a, inače nije libertarijanac.

Tko je glasao

nemoj da ti bude žao što nisi rekao sve

galte

ti razumiješ da će promjene u hrvatskoj početi ono jutro kad 4000 ljudi s hrvatske radiotelevizije dobije radne knjižice
i da taj dan nije daleko
uozbilji se
skrati priču
razgovaraj s ljudima
objašnjavaj
na konkretnim jasnim svakidašnjim problemima, situacijama

inače će opet ostati magla u glavama
ili golema lupeština pod krinkom libertarijanstva i čistih računa
a vjerujem da bi te ta zloupotreba
kad je shvatiš
ipak razočarala i pogodila

luka

Tko je glasao

zagovaranje sloboda

Nažalost, libertarijance vrlo često zastupaju pojedinci koji sami prvi krše libertarijanska načela.

Libertarijanizam puno polaže na poštivanje različitosti i osobnih sloboda. No, kada se s nečim ne slažeš u libertarijanizmu - onda si partijac, komunjara, uhljeb, želiš živjeti na tuđoj grbači. Toliko o slobodi izbora.

Kada libertarijancu kažeš da je njegova ideja na tržištu ideja - i da se mora potruditi da njegova pobijedi - onda (opet) kaže kako tržište nije dovoljno razvijeno. Pa se ne mora truditi - jer zna da je njegova ideja najbolja, samo eto, tržište nije dovoljno razvijeno.

Tako je i socijalizam najbolje društveno uređenje - samo, eto, ljudi nisu valjali.

Ništa, čekat ćemo. Pa će se razviti - ili bolje tržište ili bolji ljudi.

Tko je glasao

Kad se netko pravi grbav...

... onda tu nema pomoći.

Ne znam Zaphode zašto sad mutiš vodu i pričaš gluposti, a znaš jako dobro da se libertarijanci protive bilo kakvom financiranju ekonomije iz proračuna, općenito, bez obzira na bilo kakvu nazovi-svrhu. A baš sam ti gore naveo primjer HRT ali tebe to očito ne zanima... ti voziš po svom...

P.S Moram te informirati ... neolibertarijanci ne postoje.

Tko je glasao

neolibertarijanci...

Ne kažem da ti osobno nikada nisi digao glas protiv HRTa. Kažem samo da me uvijek iznova iznenadi kvazi-desničarstvo libertarijanaca - tj. da ih puno više smeta 3 milijuna kn upumpano u šačicu jada od medija koji odličnu ispunjavaju svoju društvenu ulogu i obično stvore višestruko od uloženog - a puno ih manje smetaju mastodonti.

Ono, čovjek bi očekivao 1000 puta snažniju reakciju na oprost poreznog duga EPHu negoli ove tričarije. Ali baš te tričarije poluče 1001 dnevnik i zapis na libertarijanskoj sceni.

p.s. Znam da neolibertarijanci ne postoje. Još.

Tko je glasao

Nikakav od tih medija ne

Nikakav od tih medija ne ispunjava "društvenu ulogu", osim ako pod tim ne računaš komunističku indoktrinaciju puka.
I, btw, na libertarijanskim stranicama možeš naći itekako zapisa kritiziranja HRT-a i sličnih parazita. Ova je tema sad aktualna, jer je nedavno donešena odluka.

Tko je glasao

Pomoglo bi kad bi shvatio

da se ovdje ne radi o financiranju ekonomije.

Financiranje "ekonomije" po neoliberalnom crony modelu je kad se recimo utrpaju milijarde Todoriću, ili pak kad se oproste milijunski porezni dugovi INI, ili kad država prepumpa milijune Microsoftu za školske licence dok se škole ruše, ili pak kad nam Ameri jako povoljno "daju" svoje zastarjelo oružje, ili recimo kad svi moraju imati Miloševićeve Pastor protupožarne aparate, s obnovljenim godišnjim atestima, ili kad se u nekad mirnoj normalnoj zemlji institucije najedamput moraju osigurati putem bezbrojnih "sokolmarića", ili kad se otme javno dobro i preda u ruke kapitalu bez naknade...

Ne dvojim da opet nećeš shvatiti :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

imaš ti pravo

ne financirati ta govna, treba tu lovu preusmjeriti crkvi, hepu, telekomu, hacu, bankama, izgradnji golf terena, omble..... a ove komunjare i ostale neistomišljenike, njih najbolje nekako humanitarno negdje preselit

Tko je glasao

Tu lovu treba ostaviti onima

Tu lovu treba ostaviti onima koji su je zaradili i dopustiti im da svojim novcima raspolažu kako žele.

Tko je glasao

a šta je sa onima koji sa tom lovom žele

čitati neko halter, a ni slučajno ne bi dali crkvi? gdje s njima?
a baš je lijepo kada svi isto misle - lijepo svi odvajamo za hrvatsku katoličku crkvu, zamp, hrvatske vode, hac.... i sretni smo apsolutno svi zbog toga, cijela naci-ja diše kao ja

Tko je glasao

Tko želi davati novce

Tko želi davati novce halteru, neka daje. Tko ne želi davati crkvi, neka ne daje. Svatko treba biti slobodan svojim novcima raspolagati kako želi.

Tko je glasao

crkva (znači ne vjera, nego baš katolička crkva)

je jedna više tisutljetna kriminalna organizacija nastala na iskorištavanju i uzgajanju ljudske bijede, patnje, jada, straha i siromaštva.

Da bijede i straha nema ne bi bilo ni nje, njenih zaposlenika, njenog enormnog bogatstva. Ona je direktno odgovorna za širenje ratova, odnosno u svemu je kontra prvih deset zapovijedi kojih propovijeda jer podržava ubijanje, silovanje, krađu, laž ....

nikada ne idem u tu ustanovu (Bože sačuvaj), osim profesionalno, i nitko me ne pita za njeno financiranje iako za nju izdvajam tisuću puta više nego li za te koje si nabrojao Unatoč što si zaboravio na one koji šire fašističku propagandu tipa dnevno.hr/sr/ba, udarno i ostali biseri

Tko je glasao

i nestat će ljudske bijede, patnje, jada, straha i siromaštva

3103

zanimljivo mišljenje o katoličkoj crkvi
na granici fanatizma i idiotizma
snažno, u svakom slučaju

i nestat će ljudske bijede, patnje, jada, straha i siromaštva
kao što ih nije bilo u SSSRu, Hitlerovoj Njemačkoj, Maovoj Kini, a da i ne spominjemo popularne sapunice o Džingis kanu i njegovim ženama,

luka

Tko je glasao

ne imputiraj meni fašizam

ne mislim da će nestati ljudske bijede i nisam ekonomist da znam odnose „plaćanja“ poreza
ali cca 80% ljudske bijede izazvane „brigom“ crkava, moguće. Jer veći dio ne završava tamo, stvarno potrebitim nego dušebrižničkoj inststuciji za komot njihov nakon smrti.

bijeda ljudska koja jest u jednom (većem) dijelu crkava (za nas je naravno bliskija pa i o njoj pričam – katoličke) – koju treba hraniti, i ona u sebe prima takve bijednke (pasivne, u neku ruku lijene, današnjom psihologijom, - šizofrene, autodestruktivne, sklone ekstremnim seksualnim eksperimentima više nego li radu) kojima treba disciplina kao lijek

– ok i takvi su živa bića, ali kada se otme kontroli normalne (socijalne) institucije i postane ovako razbludno krimogena (nije joj prvi puta, već više puta u povijesti je izgubila „nevinost“), onda bi bilo dobro da i tebi proradi kritičnost

Tko je glasao

ne postoji jugoslovenski fašizam

3103,

fašizam ti ne imputiran ja, nego 3103

ti se ponašaš, govoriš kao fašist, nisam ja govorio za tebe
ni fašisti velikom većinom nisu oni koji ubijaju, kolju, to su patološki tipovi, psi rata,
fašisti su oni koji, presuđuju,
kao što ti imaš običaj

o crkvama mogu samo reći da je najveća, najutjecajnija crkva na prostoru bivše jugoslavije nije bila ni katolička ni pravoslavna, nego
partija komunista jugoslavije
sa svojim nepogrešivim i doživotnim papom
hrpama pobijenih u jamama i podrumima
svecima
kurijom, i službama
i brojnim manjim crkvicama sljedbenicama ili otpadnicima

ne postoji jugoslavenski fašizam
nije istina da svaka medalja ima dvije strane
nije točno da jugoslavenstvo može biti izlika za zločin
nije istina da se dobra ideja može izvitoperiti ako se ne poštuje svaki pojedini čovjek i njegova prava, ako je jugoslavenska
nije istina da veliki ljubljeni vođa, najveći sin naroda i narodnosti može biti odgovoran za teške zločine (kao mladić, ili karadžić)
ukratko
jugoslaveni su nadljudi
tko vjeruje u jugoslavenstvo oprošten je od svih zala

nisi fašist
ali postoji rizik da se iz tvojih komentara prepozna
religiozni zatucani fanatik

luka

Tko je glasao

istina je uvijek bolna

iz mojih komentara vidim samo rizik ugrožavanja jednoumlja
ovakvog jednoumlja se ne mogu sjetiti iz života u SFRJ
a to da smetaju moji komentari, znak je pogađanja u bit

....ne vodi se rasprava o KPJ nego o HKC koja brižno pazi i štiti one koji su zadnje desetljeće sjedili u toj KPJ i uzgajajau bratstvo i jedinstvo među istima koje štiti SPC zahvaljujući između ostalih i tvojem dušebrižništvu
http://www.tportal.hr/showtime/estrada/353283/Poznati-Hrvati-na-svadbi-Z...

tako da kad mjerimo fanatizam, ti si u ovom slučaju fanatik (da imam fanatičnih sklonosti, nemam ih čemu podrediti da i hoću)

Tko je glasao

u ime napretka

3103,

nije te valjda sram biti fanatik
mjeriti fanatizam
pa još na pollitici

nismo u jednoumlju, već dugo
od ferala do dejana jovića

nije svaka kritika znak da vreba neprijatelj
neke imaju i temelja
ti, uz mnoge pozitivne, poštene, ljudske, napredne osobine
imaš manu da presuđuješ na način koji su službeno u povijest uveli francuski revolucionari
u ime napretka
reci to isto u svoje ime
i možda ćemo se i razumjeti
jednom

luka

Tko je glasao

sjediš na ušima i očima

jer ne želiš čuti

nisi ti kriv, to je rezultat društva kojeg živiš punim plućima, polako postaješ dio bezlične jednoumne mase - a to je cilj nastojanja, između ostaloga i crkve

koji ti kufer znači nabacivanje sa feralom? oni su bili mikro lampadina suprotna hrpi novih svjetlosti koje su nas zasule u jednom smijeru

Tko je glasao

lampadina

3103,

draga, za 2 -3 godine, tri i po tisuće ljudi koji rade na hrvatskoj radioteleviziji dobit će otkaz
nogu, bit će istjerani na ulicu
danas nam se to čini daleko,
nemoguće
tako je valjda izgledalo i grcima
pa se ipak dogodilo

od velike svjetlosti koja nas je zaslijepila ne vidimo što je loše
može par stotina ljudi živjeti od donacija koje svjetske udruge/organizacije
ostalih desetak tisuća živi od našeg poreza
nemaju građani za sve to snage
ljudi su u minusu, blokadi, ovrhama
morat će se i NGO privikavat na manje
a mi ćemo živjet s manje svjetla

od velikog svjetla ništa se ne mijenja
SDP=ORAH=HDZ
a zašto je to tako

jer ti građanko sjediš na ušima i očima
jer se daš manipulirati
jer ti je lakše etiketirati nego razmišljati

nitko ne zna sve
malo tko zna dovoljno
kritika je neophodna svakome ko vodi, upravlja
da što manje griješi
da greške što prije ispravi

popljuvati "en general" bilo koju stranu u bilo kojem svjetonazorskom, religijskom, nacionalnom sporu
znači dati odriješene ruke idijotima
npr. jovanoviću kao ministru školstva

tvoja kritika crkve može se prihvatiti jedino i isključivo kao osobni stav
na žalost
ti nisi dovoljno jasna
i nezrelo daješ mogućnost da te u svoje kolo upregne pokret/partija
koja je de facto druga crkva

probudi se građanko i upali lampu
ili se ogrni zastavom i nastavi u mrak

luka

Tko je glasao

krivo

ovaj u dnevniku niti ne spominje hrt nego bar pola onih koje ja ćitam,
hrtv niti gledam niti slušam (do prije par mjeseci HR-3 program dok nije od ukidanja Praskozora se počeo pretvarati u Radio Mariju, sad niti njega)

ne sjedim na ušima

neki dan npr. donosim cijeli razrađeni program mogućih projekata za jedan, prvi (imam ih više) zaseok - sve dogovorim sa općinom, ministarstvima, čak imam i jače pokriće za pokretanje projekta, ali naravno, ništa bez ljudi čije su to kuće i zemlja. Načelno su rekli da oni bi. Imam sve podloge, geodetske, arhitektonske ... bla - kad su dovedeni pred gotov čin, suočeni s tim da se samo trebaju odlučiti i dogovoriti - da se ne radi o politici, nego o njima i samo o njima - svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše - odjednom muk kad im se stavi ogledalo

a ovo o crkvi - tu imam puuuno više kompetencije za govoriti o njoj nego što možeš i zamisliti

tako da me već umor hvata od stanja budnosti

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci