Tagovi

„Nikada nismo inzistirali na foteljama“ – može li Petrov s tom pričom na izbore mirno?

Ako ćemo po ičemu pamtiti vladu HDZ-a i MOST-a, osim naravno po tome što je prva u povijesti samostalne hrvatske države kojoj je izglasano nepovjerenje, onda je to, nema nikakve dvojbe, dugotrajni proces njenog formiranja u kome se vodila nesmiljena borba za fotelje. Sva mjesta u vlasti zbog nemogućnosti dogovora o tome tko će zauzeti koju poziciju nisu čak stigli ni popuniti prije nego je vlada okončala svoj kratki vijek. Usprkos tome, kampanju za prijevremene izbore Božo Petrov započinje starom pričom, istom koja je prošli put upalila i uvjerila dobar dio građana da je MOST-u isključivo do reformi, a ne do fotelja. Izgleda kako Petrov i njegov izborni stožer stvarno vjeruju da će opet na isti način moći doći u poziciju jezičca na vagi i prilike da kao prošli put odlučuju o tome tko može, a tko ne može zauzeti poziciju u vlasti, ali je pitanje neće li se birači ipak sjetiti refrena koji se i onom tko samo rubno prati politička zbivanja morao urezati u pamćenje.

Sjećanje nam govori sljedeće, svatko zainteresiran lako može provjeriti novinske naslove iz tog doba (internet pamti sve), da je ključan u odluci hoće li Petrov uopće pristati na formiranje vlade s HDZ-om bio broj ministarstava koja bi Tomislav Karamarko trebao prepustiti MOST-u (pet, šest ili čak sedam), među njima obavezno ona unutarnjih poslova i pravosuđa, kao i kontrola nad tajnim službama. Oko ta tri resora ne da se vodila nesmiljena borba, kasnije se pokazalo i zašto su HDZ-u pod bivšim predsjednikom bila toliko važna, nego se zbog tih fotelja svako malo tresla koalicija. Kada je konačno bilo riješeno kome će pripasti čelne pozicije u ministarstvima, bitka za fotelje se nastavila za one druge i treće razine upravljanja, odnosno za mjesta zamjenika i pomoćnika ministara. Ratovali su oko toga hoće li ministra jedne opcije nadzirati zamjenik iz druge ili će sve konce u rukama imati ona kojoj je pripalo određeno ministarstvo. Sjećamo se i da je HDZ optužio MOST da izigravaju dogovor traženjem da potpuno kontroliraju svoja ministarstva iako je prvotno dogovoreno drugačije.

Drugo što je teško zaboraviti, famozno je Vijeće za suradnju. Ad hoc je to bilo dogovoreno tijelo na kojem bi se, kao, prethodno raspravljala sva pitanja oko kojih se cijeni da bi suglasnost mogla izostati ili se naknadno pokaže da partneri imaju različiti stav. U praksi se međutim pokazalo da je riječ bila isključivo o foteljama, što smo saznavali u pauzama ili nakon sastanaka s kojih bi sudionici, ovisno o tome jesu li se uspjeli izboriti za svoje, izlazili dobre ili loše volje.

Navedeno su činjenice, čvrste kao stijena, no znamo da je i najtvrđu moguće razbiti odgovarajućim alatom. Petrov kao psihijatar zasigurno zna kako se manipulira umom birača. U ovom se slučaju služi niz puta oprobanom metodom zamjena teza. Pa umjesto one da se MOST itekako borio za fotelje nudi drugu, da su im „fotelje trebale samo kako bi proveli reforme“. Dakle, u ovom slučaju Petrov činjenicu („što“) pokušava negirati obrazloženjem („zašto“). Manipulacija nije bez izgleda za uspjeh, pogotovo kod onih koji prema MOST-u gaje određene simpatije, ali u osnovi je to ipak obmana, odnosno pokušaj prevare birača. Nejasno je, međutim, zašto Petrov pribjegava tome kad nikakav grijeh nije boriti se za fotelje. Izbori jesu borba za pozicije, i u Hrvatskoj i drugdje, ali je MOST-u izgleda toliko važno prikazati se drugačijima i moralno čistima da su otišli u krajnost („vjeruj meni, a ne vlastitim očima“).

Nije MOST, međutim, jedini koji nudi istu priču.

Zoran Milanović osim što ponavlja da s njim na čelu Hrvatska dobiva stabilnost i priliku da nastavi s oporavkom bez drastičnog snižavanja životnog standarda, nudi čak isti program i gotovo istu ministarsku ekipu. No Narodna je koalicija u odnosu na koaliciju Hrvatska raste proširena HSS-om, što je ipak novina. I kvalitativno i kvantitativno je to drugačije od izlaska na prošle izbore i moglo bi ljevici donijeti prevagu. Nepopularnog Jakovinu sigurno zamjenjuje ministar iz seljačke stranke što već i psihološki predstavlja napredak. Usto, matematički gledano, novi partner donosi dodatne glasove i nužno uvećava konačnu sumu. S druge strane, MOST će ovaj put izgubiti glasove ljevice kojih je na prošlim izborima bilo otprilike trećina od svih koje je dobio. Zato još više čudi što Petrov kampanju otvara istom pričom, bez da je i pokušao uz nju servirati nešto novo.

HDZ je pak posebna priča. Oni nude novog predsjednika, suštu suprotnost starom, i postići će njime barem nekakav dojam promjene. U određenoj će mjeri to zasjeniti činjenicu da na izbore opet izlaze s istim IFO programom i istim ljudima u vrhu stranke, pogotovo zato što će i izborne liste sigurno biti osvježene novim licima. Nasuprot njima, zbog vrlo siromašne kadrovske baze, MOST neće moći ponuditi isto. Ta je činjenica i logikom trebala signalizirati Petrovu da onda bar promijeni ono što može – retoriku. Zašto nije, samo on zna.

Glavna bitka će se na ovim izborima opet voditi između dvije najveće političke grupacije. Obje su se potrudile promijeniti nastup i uvrstiti u ponudu nešto novo. Svi ostali, uključujući MOST i Živi zid, na istim su pozicijama kao prošli put. S obzirom na to da Ivan Sinčić ima ozbiljnih problema u stranci, morat će se boriti da ostane na njezinom čelu, ekipa Bože Petrova je ipak favorit među trećima. No ne znači da uljuljkano kako se čini da je ušao u kampanju, može čekati 11.rujna za kad su raspisani izbori.

Najviše zaslugom odlazećeg ministra Šustara i njegovim kočenjem kurikularne reforme, na nacionalnu se scenu dodatno probila Marijana Puljak koja, istina, nudi svoj stari program, ali je isti od ozbiljnih analitičara ocijenjen najboljim na prošlim izborima. Mogla bi značajnije ugroziti poziciju MOST-a i odnijeti mu barem neki mandat, prije svega zato što njezina priča prošli put nije dobila šansu. MOST je s druge strane svoju priliku imao i iskoristio ju je kako smo vidjeli. Obje stranke predstavljaju neki treći put, možemo čak reći da lijevi i desni, s tim što lijevi (PAMETNO) ima i konkretan gospodarski program. Nije nemoguće da nakon što su vidjeli sve bravure MOST-a birači nezadovoljni s dvije najveće opcije pohrle drugim trećim putem. Božo Petrov mora da jako podcjenjuje PAMETNO kad se nije potrudio obogatiti vlastitu ponudu. Je li mu računica ispravna, pouzdaje li se opravdano samo u priču o tome kako MOST-u nije do fotelja, uskoro ćemo vidjeti.

Komentari

fotelje

Znaš nije u redu tako napadati ove naše junake iz MOST-a.

Oni se ne bore za fotelje jer to nisu fotelje nego najobičnije tapicirane stolice !?

Tko je glasao

Ma ne napadam ja njih nego se

Ma ne napadam ja njih nego se pitam hoće li njihova ista taktika i ista retorika upaliti i ovaj put. Mislim, birači sad imaju iskustvo s njima i nije baš vjerojatno da će se dat navući kao prošli put.

Barem to neće ići s glasovima trećine birača ljevice koji su im prošli put poklonili povjerenje. E sad, hoće li uspjeti HDZ-u oteti trećinu od prošli put, i možda im uzeti još neki postotak, tek nam je vidjeti.

Po meni, upitno je čak i hoće li uspjeti zadržati glas svih originalno svojih birača od prošli put. Meni se čini da očekivanja s prošlih izbora u dobroj mjeri nadilaze ostvareno. Jer jedno je propovijedati o moralu, pa zaboraviti da i sami plivaju u toj kaljuži, a sasvim drugo učiniti nešto konkretno za boljitak građana.

To što su uspjeli detronizirati Karamarka je jako dobro, ali nije ni izbliza dovoljno. On bi sigurno pao sam, nešto kasnije, ali bi pao. Nije to isključiva zasluga mostovaca.

A kad maknemo to, ne ostaje baš ništa. Osim jednog pogrešno napisanog i mimo propisane procedure upućenog prijedloga za izmenu zakona, i nakon raspuštanja vlade prozirnog PR pokušaja da se operu od jalovog bavljenja.

B-52

Tko je glasao

čitao

Moj najbolji komentar o MOSTu i prije svega Petrovu ti je u današnjem Globusu.

Petrov je bio dao intervju Novom listu i onda je tražio da mu ga pošalju na potvrdu. Kada je vidio što je rekao nije dopustio da intervju izađe u novinama !!!

Tko je glasao

Poznat mi je taj slučaj i

Poznat mi je taj slučaj i nimalo me ne čudi. Petrov i njegovi apostoli se vrlo malo razlikuju od ostalih političara, prije svega je u pitanju mladost i neiskustvo zbog toga. No kad su manipulativne tehnike i PR u pitanju, vidi se kako su im savjetnici premazani svim mastima.

Kao što sam naveo u tekstu, "vjeruj meni , a ne svojim očima" (i ušima), savršeno se odnosi i na epizodu s intervjuom. Usprkos tome što je razgovor snimljen, Petrov uvjerava da je mislio reći (i rekao) drugo. Naravno, utjecalo je na to i otkriće o tome da Orešković nije takav svetac kakvim su ga prikazivali i zazivali ga da dođe u MOST i stavi se na njihovu listu.

Kada su vidjeli da javnost osuđuje (i) njegovo ponašanje, a taman su lijepo zamislili podvaliti spin (samo) o Milanovićevoj rastrošnosti, Orepić i podaci kojima raspolaže kao ministar su okosnica njihove predizborne kampanje, brzo su promijenili ploču i bilo kakav intervu s odom Oreškoviću bi im samo štetio.

I najnovije otkriće o tome da su Mostovci krvavi ispod kože im jednako šteti. Naime, njihovi ministri (unutarnjih poslova i zaštite okoliša) za savjetnike su uzeli osobe bez dana radnog iskustva i ekspertnih znanja iz područja u kojem savjetuju. Zapošljavanje kad je jasno da vlada neće poživjeti nije drugo doli uhljebljavanje vlastitih kadrova prve vrste. A kao vode borbu protiv "uhljebizacije".

Tko zna što će javnost još otkriti o Sv.Petrovu i njegovim apostolima. Do izbora je još daleko.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci