Tagovi

Nije zločin, je zločin...e nije nego zastara

Predsjednik Mesić kaže da je opljačkati Hrvatsku za vrijeme rata, ratni zločin. Mnogi su se ponadali da to znači da će bandi pljačkaškoj ipak biti suđeno.

Bili smo svjedoci suđenju M. Kutli koje se godinama razvlačilo. Razvlačilo, zavlačilo, rastezalo... Sve do trenutka kad dobar dio onoga za što je trebao služiti dugogodišnju kaznu nije otišlo u zastaru.
Isto tako smo svjedoci činjenice da mnoge istrage nisu niti pokrenute nego se čekala zastara.
O kojoj god se krupnoj zvijerki radilo, slučaj uvijek padne u zastaru.

E sad, znademo mi i da za ratni zločin nema zastare. Ako je tako, onda ni za sve one slučajeve pljačke hrvatskog naroda ne bi trebalo biti zastare. Ali...
Što god predsjednik govorio, u našem zakonodavstvu pljačka u privatizaciji, a u ratnom vihoru, nije kvalificirana kao ratni zločin.
Dakle, zastare ima...U slučajevima kad su otkrivene "nepravilnosti" (čitaj krađa).
Žalosnije i od te činjenice je to da je većina privatizacije provedena po tada važećim zakonima. Znači, nisu niti zločin, a kamoli ratni.
Jedini zločin odnosno kazneno djelo za koje bi netko mogao odgovarati je:


Kazneni zakon
...
Povreda ravnopravnosti građana
Članak 106.
(1) Tko na temelju razlike u rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama, ili zbog pripadnosti etničkoj i nacionalnoj zajednici ili manjini u Republici Hrvatskoj, uskrati ili ograniči slobodu ili pravo čovjeka i građanina utvrđeno Ustavom, zakonom ili drugim propisom, ili koji na temelju te razlike ili pripadnosti daje građanima povlastice ili pogodnosti,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
...

Donošenje onakvih sramotnih zakona, koji su omogućili pljačku nije ništa drugo nego davanje pogodnosti ili povlastica na temelju razlike ili pripadnosti, na temelju političkog uvjerenja, na temelju društvenog položaja itd.
Odgovarati bi, znači, trebali svi oni koji su digli ruke za zakone koji su omogućili onakvu privatizaciju.

Zar ne?

Samo se bojim da je i to palo u zastaru.

Komentari

Može jedan banalan primjer

Može jedan banalan primjer nefunkcionalnosti naših zakona koji nije ni približno težak kao tema ovog teksta?

Prije negdje godinu i pol, dečko se vozi po prilazu Baruna Filipovića, 15kh/h više od dozvoljenog. Slika ga onaj neki radar (ne znam kako se zove), što je dečko odmah skužio i znao da će mu doma stići "razglednica" s kaznom.

Policajac je nakon godinu dana (!) došao s "razglednicom" do njega doma, da mu je osobno uruči jer zakon tako nalaže. Mama je uredno rekla da osobu koju traže trenutno nema (fakat ga nije bilo doma).

Od tada policajac više nije dolazio. Kazna neće biti plaćena jer uskoro na snagu stupa zastara. Nije da se bunim zbog tih 150, ili koliko već, kuna koje neće doći na naplatu, nego mi je bedasto neodgovorno ponašanje odgovornih institucija čak i na najnižim nivoima. Tu je već "trulež" zavladala. No to znamo…

liby.info

Tko je glasao

Zanimljivo će biti u skoroj

Zanimljivo će biti u skoroj budućnosti otkrivati da su oni koji nas upozoravaju na druge upravo oni na koje su nas i sami upozoravali!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci