Tagovi

Nije važno blefira li ili ne, Karamarkova se politička karijera ionako bliži kraju

Na političkoj se pozornici posljednjih mjeseci odvija predstava koje se ne bi postidjeli niti scenaristi mega popularne serije „Igra prijestolja“. Ne sukobljava se samo tzv. ljevica s tzv. desnicom, pače, taj se sraz više čini kao nešto reda radi (opozicija uvijek mora tražiti način da poziciju skine s vlasti), nego se najoštrija borba za prevlast vodi na desnoj strani političkog spektra. Iako je u prvome planu neslaganje glavnih partnera u vlasti, HDZ i MOST nikada zapravo i nisu surađivali bez fige u džepu, u pozadini se sve vidljivijim čini sraz između ekipe Tomislava Karamarka koja kreira službenu politiku stranke i druge, skupine koju čine konzervativci bliski crkvenim krugovima i njihovi eksponenti koji su upravo zahvaljujući aktualnom predsjedniku HDZ-a dobili mjesta u predstavničkoj i izvršnoj vlasti. Osim vidljivosti i ideološke prepoznatljivosti, potonji su zbog vrlo tanke vladajuće većine stekli i političku snagu kakvu inače nikada ne bi. Glas nekoga poput Ladislava Ilčića ili Pere Ćorića nekada je bio politički gotovo zanemarljiv, neki bi rekli i ridikulozan, ali u uvjetima kad formiranje i stabilnost vlasti ovisi o doslovce svakoj saborskoj ruci, njihov je stav i glas postao ne samo ozbiljan, koji se mora slušati, nego i nezaobilazni politički čimbenik.

Da paradoks bude veći, prema žestini retorike sudeći, čini se kako su Tomislavu Karamarku veći problem naglo ojačani ekstremni desničari nego Zoran Milanović i njegovi partneri iz koalicije Hrvatska raste. Naime, jedno je, a čulo se tek rubno i pomalo stidljivo, kad ga za izdaju nacionalnih interesa optuži opozicija, a sasvim drugo kada takve riječi dolaze iz usta Ivana Miklenića, prvog pera Zagrebačke nadbiskupije, odnosno Kaptola, ili kad ga kao izravnog krivca za rušenje vlade optuži ugledni konzervativac Stjepo Bartulica. Na njih se Karamarko ne može samo otresti ili ih jednostavno ignorirati jer izgubi li glasove na krilima kojih se i dokopao vlasti, ne ostaje mu dovoljno da se održi ni u vlasti ni u stranci, ma koliko kao bivši obavještajac bio dobar kombinator i vješt manipulator.

Nastojeći konsolidirati stranku i zahvatiti glasove desnice koji su zbog usitnjenosti ranijih izbornih ciklusa u pravilu bili rasipani, Karamarko je artikulirao i tako stvorio respektabilnu snagu koja bi ga sad lako mogla doći i glave (političke dakako). Izborom Zlatka Hasanbegovića u Predsjedništvo HDZ-a, i to s najvećim brojem glasova od svih kandidata, radikalna je desnica postala stranački mainstream, a glasnost i međusobno usklađeno političko djelovanje HSP AS-a, HRAST-a, tzv. nezavisnih intelektualaca poput Vice Batarela ili Željke Markić, kao i krugova koji stoje iza napisa u Glasu Koncila, Karamarku je značajno suzilo javni prostor i oduzelo teme na kojima se uspeo do vlasti. On se, naime, više ne može predstavljati autentičnim tumačem povijesti i domoljublja onako kako je navikao, kao ni zaštitnikom nacionalnih interesa kad ga upravo ti optužuju da ih je izdao stavljajući u prvi plan svoje osobne.

Aktualni se predsjednik HDZ-a ne može u ovoj borbi osloniti niti na potporu umjerenog krila stranke jer ju je izgubio, upitno je čak je li zbog Karamarkovog desničarenja u kampanji ta ikada iskreno i postojala, a leđa su mu izgleda okrenuli i stranački patrijarsi koje najbolje simbolizira Vladimir Šeks. Kad mu je i davao potporu, politički je lisac naznačivao da to čini zbog stranke, no kad je jasno rekao kako bi najbolje bilo da se Karamarko povuče, nikakvih dvojbi oko toga što misle stranački prvoborci više nema. Istina je da su HDZ-ovi europarlamentarci otvoreno pismo poslali iz Bruxellesa i da su od Karamarkove odmazde zaštićeni svojim mandatom, ali ne treba sumnjati u to da njihove stavove dijele mnogi u stranci. O tome što misli Milijan Brkić koji je na sjednici Predsjedništva HDZ-a također pozvao šefa na odstup, isto ne treba nagađati, a zna se da iza njega stoji značajan dio članstva. Svi navedeni će zbog dobrobiti i u ime nekakvog stranačkog jedinstva stati u obranu HDZ-a, usput će taj kišobran ponekad ujedno štititi i Karamarka, ali je to samo povremeno, dok ne dođe vrijeme polaganja računa. Dobro se zna tko će tad platiti najveći ceh.

Ne treba nas zavarati mogućnost da se HDZ kao stranka izvuče iz ove gužve i da zahvaljujući najavljenom preslagivanju zadrži vlast. Ako nije riječ samo o PR operaciji, odnosno ako će psihološkim pritiskom i primjenom brutalne političke trgovine Karamarko uspjeti nekako sklepati dovoljnu saborsku većinu da izbjegne nove izbore, teško je da će takva vlast moći duže vrijeme biti stabilna. Uzrok trenutnih problema je traženje samo jednog političkog partnera, odnosno dvojice ako po najnovijem računamo i Tihomira Oreškovića, pa možemo zamisliti kakav bi pakao vodećoj stranci mogao prirediti konglomerat stranaka, strančica i tzv. nezavisnih saborskih zastupnika od koji će svatko htjeti nekakav ustupak. Možda se nekome čini jednostavnim osigurati novac „za projekte“, znanstvene ili velike investicijske u pojedinim regijama što se najčešće spominje kao uvjet za „programsku suradnju“, ali prije ili kasnije se uvijek pojavi i političko, odnosno ideološko pitanje oko kojeg opet može doći do razlaza. Samo jedno od takvih je opstanak Zlatka Hasanbegovića u Vladi ili pripuštanje u nju predstavnika pojedinih nacionalnih manjina, no moglo bi se očekivati i brojna druga jer jedinstvenog stava nema niti oko jedne od nužnih i često zazivanih reformi.

Imajući sve navedeno u vidu, može se zaključiti da je politički put i život Tomislava Karamarka pri kraju. Moguće ga je produžiti kako je opisano, privremeno do razlaza eventualno nove saborske većine, ali je nerealno očekivati da bi HDZ dao još jednu priliku Karamarku za vodstvo ako bi se pošlo na nove izbore što je trenutno ipak izglednije. Ako bi cijena njihovog izbjegavanja bila povlačenje Tomislava Karamarka, dragovoljno nakon neuspjelog blefa ili prinudno pod pritiskom iz stranke, moguće i po zahtjevu nekoga od nužnih novih političkih partnera, politički bi život „na bijelom kruhu“ predsjednika HDZ-a trajao samo do časa u kojem bi pretendenti na stranački tron ocijenili da je stigao njihov trenutak. Sve dalje bi se događalo po već ustaljenom obrascu, imamo primjere Ive Sanadera Jadranke Kosor.

Nepovratno udaljen od političkog centra, bez potpore Katoličke Crkve koja je očito već odabrala druge favorite, uz desnicu koja ga zbog nekadašnje tijesne suradnje sa Stipom Mesićem i Josipom Manolićem nikada baš nije smatrala svojim autentičnim članom i suočen s lavinom nezadovoljstva u stranci (majstorski će ga artikulirati znalci poput Vladimira Šeksa) koja se polako, ali sigurno oslobađa stega i koja samo što nije krenula, Tomislav Karamarko neće imati nikakvih izgleda da se održi.

Komentari

A sad adio, ...

Skupina osnivača HDZ-a javno je zatražila trenutačni odstup Karamarka sa svih stranačkih dužnosti. Isto je javno i otvoreno učinio član predsjedništva stranke Tolušić.

S obzirom na to da se time ugasilo svjetlo u stranci, balkanska krčma će učiniti svoje.

Čerupanje kakvo će uslijediti nismo vidjeli ni kad je odlazio Ivo Sanader ni kad su izbacili Kosoricu.

Karamarku u politici dolaze crni dani.

B-52

Tko je glasao

Bulažnjenje o tome da su

Bulažnjenje o tome da su potpisi za raspuštanje Sabora relativna stvar i najava da se ipak ide u skupljanje potpore nekakvoj novoj HDZ-ovoj vladi govori o tome da je Tomislav Karamarko izgubio svaki kontakt sa stvarnošću.

Vjerojatno se radi o lupetanju za unutarstranačke potrebe, da se ne bi već ovih dana postavilo pitanje njegovog opoziva s funkcije predsjednika stranke, ali bi i u spinanju trebalo sačuvati barem mrvicu morala i ljudskog dostojanstva.

To što je Karamarko napravio vlastitoj stranci nije učinio niti Ivo Sanader. On je u trenutku kad je shvatio da mu je došao kraj rekao "Hvala i doviđenja, ja sam svoju dionicu odradio".

Karamarko očito nema petlje učiniti isto, povlačit će se po mulju do posljednjeg trenutka, ne mareći za to što sa sobom blati i stranku.

Svašta se može prigovoriti dvijema stotinama tisuća članova stranke, u prvom redu da su izabirali i trpili svašta na čelu stranke, ali da ih netko ovako ponižava i sramoti, ipak nisu zaslužili.

B-52

Tko je glasao

cca 20%

I opet će imati cca 20 % glasova.
Da im se vrati ćaća imali bi i 25 %.

Tko je glasao

eto upravo javljaju da je prvi

i službeno odstupio kako je najavljivao...dao je ostavku na mjesto potpredsjednika vlade koja zapravo radi u leru...

Možda jednako postupi i Petrov kojem se može vjerovati na riječ i onda ostaje samo ovaj Kanađanin uvoznik droge iz Kanade i prodavatelj koncesija za naftu Kanađanima, hehe

Eto, Karamarko je poslušao Miklenića i maknuo se iz vlade.

sve dobro...

Tko je glasao

Kako je rekao Panenić, radi

Kako je rekao Panenić, radi se o očajničkom potezu.

Stvari se mogu vratiti na početak krize, ali samo pod uvjetom da se dogodi kako piše u tekstu:

Ako bi cijena njihovog izbjegavanja bila povlačenje Tomislava Karamarka, dragovoljno nakon neuspjelog blefa ili prinudno pod pritiskom iz stranke, moguće i po zahtjevu nekoga od nužnih novih političkih partnera, politički bi život „na bijelom kruhu“ predsjednika HDZ-a trajao samo do časa u kojem bi pretendenti na stranački tron ocijenili da je stigao njihov trenutak. Sve dalje bi se događalo po već ustaljenom obrascu, imamo primjere Ive Sanadera Jadranke Kosor.

Vjerovati da ikakva vlada u kojoj bi bio HDZ može drugačije raditi ako Karamarko ostane na mjestu predsjednika stranke mogu samo politički naivci. Takvih je u HDZ-u i oko njega masa, ali ima i političkih lisaca koji dobro znaju da stranka može promijeniti gubitnički imidž i dobiti kakvu-takvu šansu na novim izborima jedino ako se riješi Karamarka.

Što prije, to bolje.

Osramoćeni, poniženi i zabludjeli skroz udesno, ne bi imali nikakve izglede opet se približiti vlasti.

B-52

Tko je glasao

Ima stručnost samo po pitanjima o stiroporu

Tko je glasao

zar ne slijedi opoziv

premijera u saboru i mjesec dana za novu vladu, tako da mu je svejedno dao ostavku ili ...

kad se karte ( ako se karte ) ponovo podijele sasvim je druga priča...

Nema te vlade u ovom mandatu koja može funkcionirati u saboru bez podrške hdz-a i dk

Slijedi Marić s novim kabinetom i sve ove priče budu pase.

sve dobro...

Tko je glasao

Svakako stoji da u ovom

Svakako stoji da u ovom mandatu nema vlade tzv. Domoljubne koalicije koja može funkcionirati bez podrške HDZ-a. Druge, da su bile moguće, formirale bi se i funkcionirale, no znamo kako je i zašto ispalo ovako.

Što se tiče Marićevog kabineta, pričekajmo prije vikanja "hop", 76 ruku je još uvijek u sferi SF-a. Mislim da će tako i ostati, piše u tekstu zašto.

Karamarkova pak priča, bez obzira na ishod sutrašnjeg glasanja i famoznog preslagivanja, u smislu kraja političke karijere, tek je počela i neće se završiti njegovim današnjim lupetanjem o sukobu interesa. Kako je istaknula šefica povjerenstva, u svom obraćanju nije činjenično osporio niti jedan navod Povjerenstva. U političkom su smislu mnogi ljudi "ovce", u HDZ-u također, no neće se dati vječito farbati.

Kad prvi iz stranke bude kriknuo, psihologija krda će proraditi i lavina će nezaustavljivo krenuti. Da nije Karamarkovih afera, i da HDZ-ove dionice bolje stoje kod birača, moglo bi se čak raspravljati o "genijalnosti" njegovih poteza. No ovako, potezi su to šačice očajnika koji uzde u stranci još uvijek nekako drže. Ali dokle će, budemo vidjeli.

B-52

Tko je glasao

podcjenjuješ snagu ljepila

između guzica i saborskih stolica. Mnogom na lijevoj strani sabora se ne dopada ideja da ga više susjeda ne glada na tv-u ;-))

Način na koji je Karamarko došao na čelo hdz-a ( koristeći dotadašnje iskustvo i veze) ukazuje na to da skoro o svakom od njih ili bar onih bitnih zna sve, od krvne slike do broja cipela. Drži ih na kratkom lancu.

Dok je stranačke stege imat će podršku u stranci.

sve dobro...

Tko je glasao

Tijekom današnje saborske

Tijekom današnje saborske rasprave se vrlo jasno čulo tko je sve za nove izbore, ima više voljnih nego je minimum.

Istina, Reiner koji se već pokazao nedoraslim funkciji koju obnaša može odgađati glasanje o toj točki dnevnog reda, ali će onda i zadnja budala u Hrvatskoj vidjeti da je riječ o uzurpaciji vlasti od strane onih koji nemaju 76 zastupničkih ruku, a silom bi vladali.

To da Karamarko koristi sav obavještajno-policijski potencijal koji ima, mislim da nikome nije nepoznato. No kako smo vidjeli, nije mu bio dovoljan da izbjegne sramotu, a tko zna, možda i pravnu državu ako profunkcionira. Kupovanje glasova je kazneno djelo, siroti Sabo je teški amater prema nekim drugima, a eto, odgulio je zatvor.

Nadajmo se da DORH pomno prati što se događa, i da će pažljivo pratiti, pa se ne bismo trebali iznenaditi ako upeca nekog od Karamarkovih emisara.

Sigurno je Karamarko nekima u stranci uspio prodati spin o mogućem preslagivanju i HDZ-ovoj vladi, no kad budu vidjeli da od toga ništa, moguće su svakakve reakcije. Obični, ali još vrlo utjecajni članovi su, kako sam rekao, već počeli pitati da gdje su im bile oči kad su birali Karamarka. Ne bih podcijenio takve glasove. Lavina uvijek kreće od malenog pomaka.

B-52

Tko je glasao

Samo pozitivno iz MOST-ova pada i MOSTove suradnje sa SDP-om

HDZ je ovim razlazom s MOST-om samo dobio puno pozitivnoga.

MOST je kao lažna treća opcija jednostavno propao: gtovo se prepolovio, a psihijatar Božo je svoje odsvirao. "Poštenje i pravda" više ne mogu poslužiti kao varka za naivce.
Osim toga HDZ je dobio najboljeg ministra- Hasanbegovića i bit će dovoljno da vodi izbornu kampanju, i već svojom pojavom, a pogotovo riječima , mobilizirat će Hrvate da daju glas za njega i HDZ.

Razotkrili su se i SDP-ovi igrči u HDZ-u i jednostavno ih trebaju udaljiti od svih upravljačkih pozicija u njemu, da zaštite istinski hrvatski dio tze stranke.

Dovoljno je inzistirati na Milanovićevim "kvalitetama", i "kvalitetama" ostalih mu ministara, da SDP-ov napuhani rejting od strane njegovih agencija pukne kao Josipovićev rejting na predsjedničkim izborima.

Večinu u Tehničkoj vladi čine HDZ-ovi ministri i može se srediti APIS i HRT.
Nadaleje treba inzistirati da svaka izborna komisija odmah po zaključivanju rezultata na internetu objavi rezultate izbora, da bi se osigurali pošteni izbori.

Možda i MOST to prihvati, jer SDP više nema razloga da im daje ukradene glasove preko APIS programa, pa će makar znati i saznati istinu o sebi. Sada im ej u interesu nabriajvati Živi zid koji se sigurno neće udružiti s MOST-ovcima, ejr imaju "lošu karmu"!

Sretna sam jer su otišli, a GRIZLI I Orepićeva zla djela svjedoče o njihovom nepoštenju!
Da dosljedni jesu: ovih 12 jahača apolkalipse, u pravljenju štete Hrvatskoj. Hvala im što su to javno potvrdili suradnjom na rušenju Sabora i izazivanju novih izbora!

A posebno mi je drago što "naš pravednik" iz Varaždina odlazi na odlagalište političkog nerecikliranog smeća, bahati Grmoja u Metković, Petrov na psihijatriju, Bulj u selo kod Sinja, stiroporko gdje mu je mjesto, a poslušne kokoške više neće šetati svoju modu po Saboru, nego u svome selu.

Od zvijezda do trnja, bio im je kratak put, a završio je pristajanjem na kolektivno političko samoubojstvo u samoubilačkom kampu Bože Petrova.

Ovaj puta HDZ treba prihvatiti "ili mi, ili oni" , jer narod će to prihvatiti. Zato su i najviše pljeskali Hasanbegoviću.

Tko je glasao

Svatko se ima pravo veseliti

Svatko se ima pravo veseliti čemu hoće, pa i lud brašnu (kaže narodna mudrost), no pustimo što su dobili ili izgubili MOST i SDP. Tema je Karamarko i HDZ.

Svatko ima pravo veseliti se i tomu što je u mainstream HDZ-a ušao netko poput Hasanbegovića. Međutim, stranka veličine HDZ-a, ako želi biti desno centristička, mora moći zahvatiti i glasove centra. S revizionistom Hasanbegovićem, s pajacima poput Tepeša i Čorića, to nije moguće. Pokazalo se na prošlim izborima i opet će. Za situaciju u koju je dospjela stranka isključivi je krivac Karamarko. Apologeti imaju pravo misliti da je riječ o zasluzi, ali izborni je rezultat neumoljiv.

Evo i sad kada se Karamarko, kao, ne predaje, kad otvoreno i nimalo uvijeno najavljuje da će ići lomiti one koji su potpisali za raspuštanje Sabora, neki mu pripisuju političku genijalnost. Kao, genijalno je srušio vladu i otvorio si prostor za novo političko djelovanje. Svašta!

Nadajmo se samo kako u javnost neće biti plasirane tajno sačinjene snimke razgovora HDZ-ovih emisara s njima, onima koji se neće htjeti predomisliti. HDZ ima bogato iskustvo s tajnim snimanjima u političke svrhe, a logično je pretpostaviti da će Karamarko učiniti sve što zna i može (policijsko-obavještajna vrhuška stranke ima i specifičnih znanja i kapaciteta) ne bi li se održao barem na čelu stranke.

Ali politika je neumoljiva, HDZ je već pokazao kako se grubo zna obračunati s palim vladarima. Karamarko još jedino može birati na koji će način otići s predsjedničkog mjesta. Sve ostalo je prokockao nesposobnošću i krivim procjenama. Kladio se na pogrešne konje.

Rigidna desnica je uvijek dobro dolazila HDZ-u u nekim fazama političkih operacija, ali je stranka uvijek bila centristička, blago desna. Karamarko ju je bacio skroz desno i uvaljao u blato. Uzalud je sad skvičanje pred SDSS-om i moljakanje Pupovca i drugih manjinaca da podrže neku novu HDZ-ovu vladu. Svaka bez izbora bi sad bila prevara birača.

Kako je posijao, Karamarko će uskoro žeti. I nikakvi njegovi apologeti to ne mogu promijeniti. Mogu se zavaravati još malo, ali ratio će im kad-tad proraditi i vidjeti će koliko je zapravo sati.

B-52

Tko je glasao

Tri "mentalne komunistice" sude po komunističkim obrascima

Tko je glasao

Ne treba buniti priopćenje

Ne treba buniti priopćenje HBK kojim se "ograđuju" od Miklenićevog komentara u kojem je opleo po Karamarku. To čine uvijek kad im je iz nekog razloga neugodno priznati da je prenio točno ono što misle. Kad bi Glas koncila prešao sve granice uplitanja u realnu politiku, najčešće je to bio slučaj kad je trebalo rasturati tzv. lijeve vlade, redovito je crkveni vrh pribjegavao formulaciji da Miklenić usprkos značaju crkvenog glasnika i Miklenićevog položaja u njemu, iznosi "samo osobni stav o nekom pitanju".

B-52

Tko je glasao

Što je Kolinda radila u budućem oreškovićevom stanu prije 15 mj

Orešković nije individualac, Orešković je paket! Veoma opasan paket...

Tema nije Karamarko, on je odavna bivši...

Tko je glasao

Kako je to lijepo rekao

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

MKN

Ma sve je to lipo što si napisa.
Al onda triba početi bar Od :

Božo Rudeš - Osman Muftić.
SKH.
Pa da vidimo taj čisti obraz.

Grdi

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci