Tagovi

Nije trebalo dugo da se među SDP-ovce uvuče apsolutistički duh, duh Sanaderova HDZ-a - Index.hr

Nije trebalo dugo da se među SDP-ovce uvuče apsolutistički duh, duh Sanaderova HDZ-aNaslov je teksta Tomislava Klauškog na index.hr koji jako dobro ilustrira zadnje promjene u SDP-u, ali i drugim strankama u Hrvatskoj koje me sve češće navode da konstatiram "U Hrvatskoj više ne postoji oporba", samo Sanader i brojni patuljci i loši klonovi. Klonovi koji nemaju svoju viziju što i kako, nego samo kopiraju s velikim vremenskim odmakom i uvijek su zato u oporbi. Isti Milanović koji je na početku svojeg presjednikovanja govorio da se stranka ne vodi kao firma, sad je vodi još tvrđe od samog Sanadera - čak se je i okružio još bezličnijim tipovima čija je jedina funkcija da mu svako jutro govore kako je najljepši i najpametniji na svijetu.
Milanović sada kreće njihovim stopama. Pokojni Ivica Račan svojedobno ga je uspoređivao sa Sanaderom, da bi sada njegov nasljednik na čelu SDP-a shvatio da su Sanaderove metode vladanja zapravo najefikasnije. Došao je na čelo stranke zahvaljujući specifičnim okolnostima u specifičnom vremenu: u predizborno vrijeme SDP-ovcima se učinio kao idealan suparnik šefu HDZ-a i dovoljno uvjerljiv odmak od Račanova političkog manirizma. Takav splet okolnosti u SDP-u se još dugo neće ponoviti. Milanović je doveden da pobijedi na izborima, a sada kad je izgubio, uspješno je primijenio dva Sanaderova recepta: poraz je proglasio pobjedom i krenuo u žestoki obračun s opozicijom u stranci.
Zašto Ivo Sanader priželjkuje izbor Zorana Milanovića na čelo SDP-a? Pa s njim na čelu SDP-a osigurao je više manje i treći mandat, iako jako dobro zna da je treći mandat ubojica političkih karijera (samo za primjer vidite kako su završili Tony Blair ili Bertie Arhen u trećem mandatu)? No tko je sišao s vlasti dragovoljno?
U iduće četiri godine pobrinut će se da podrška njegovih delegata bude plebiscitarna. U međuvremenu, novog/starog šefa stranke čekaju lokalni izbori koje njegovi protivnici smatraju unaprijed izgubljenim. To, međutim, neće uzdrmati njegovu poziciju jer će on svoj mandat odraditi do kraja. Pa ako je preživio poraz na ovim unaprijed dobivenim izborima, zašto ne bi preživio svaki idući? SDP-u, stranci koja je u 18 godine hrvatske demokracije punih 15 bila u opoziciji, to je ionako prešlo u naviku.
Ja iluzija nemam, stranke se moraju voditi čvrstom rukom, ali ako imaš jaku jezgru koja uvijek ispred sebe gura najspoosbnijeg, kako bi stranka u konačnici ispunila samo jedan cilj - bila na vlasti. Rezultat SDP-a najbolje govori sam za sebe kako se ta stranka vodi..

PS Za sve one koji ga nisu pročitali genijalan tekst frederika o tome kako funkcioniraju stranke - Monade! - Mala anatomija tehnologije vlasti u Hrvata (s naglaskom na komičnu dimenziju).

Komentari

Svaka iole suvisla politicka

Svaka iole suvisla politicka organizacija koristi vlast kao sredstvo, ne kao cilj. Ideju isfuravanja vlasti kao cilja, upravo je i rezultirala politickom bezlicnoscu nase scene.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Potpisujem Charon. dokle god

Potpisujem Charon. dokle god narod bude tvrdio "svi su oni siti tako će nam biti".

Tko je glasao

Pa, zapravo, zašto bi se

Pa, zapravo, zašto bi se netko i opterećivao demokracijom, kad narod ionako glasa za parole i demagogiju, bez da gleda što se stvarno nalazi iza tri slova koja "biraju"?
--
At the River of Oath...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

A sta se to nalazi iza tri

A sta se to nalazi iza tri slova, osim parola i demagogije?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Errrrr... programi? Kako si

Errrrr... programi? Kako si sam napisao:
Svaka iole suvisla politicka organizacija koristi vlast kao sredstvo, ne kao cilj. Ideju isfuravanja vlasti kao cilja, upravo je i rezultirala politickom bezlicnoscu nase scene.
Dakle, iza tri slova se nalazi ponašanje onih koji se identificiraju s tim slovima.

Znam ljude koji glasaju za SDP "jer su to socijal-demokrati", no naravno da ne bi znali objasniti što je to kod njih tako socijalno (što je demokratski, to ide malo lakše, barem do nedavno). Ili, "jer će uvijek biti za SDP", što valjda implicira da je svejedno kako se taj SDP ponaša.

Slicno, znam i HDZove glasače koji (uz "oni su stvorili Hrvatsku") povlače "argument" da "oni vole Hrvatsku" ili "oni su (jedini?) pravi Hrvati", opet bez dubljeg objašnjenja kako se to voli Hrvatsku tako da ju se pljačka i rasprodaje strancima. Nekako se sjetim Pavelića koji je Hrvatsku "volio" zlatom.

Odlučivanje bez argumenata je majka gluposti i najkraći put u propast, što imamo prilike osjetiti na vlastitoj koži.
--
At the River of Oath...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Po pitanju programa, onaj ko

Po pitanju programa, onaj ko ih je pazljivije citao lako ce zakljuciti o kojem stupnju diletantizma se ovdje radi. Osobno sam pozorno pratio program SDPa protiv korupcije, gdje su pojedinci (SDP je svoj program cak stavio na net i omogucio javno iznosenje komentara, sto je pohvalno, ali besmisleno ukoliko ne postoji feed back mehanizam) jasno ukazivali na nekolicinu temeljnih logickih pogresaka tih konstrukcija, dakle ne finesa, vec vrlo ozbiljnih nedostataka sto su sam program ucinili besmislenim vec i na idejnom nivou, a kamoli ne na operativnom i kadrovskom gdje se Bandic tetosi kao sveta krava zbog svoje financijske snage.

Dakle. To je moje iskustvo sa pamfletima koje neki SDPovci nazivaju programima. A mogu reci za sebe da sam prilicno informiran i da upravo zato sto sam informiran jedino sto mogu zakljuciti jeste da nase stranke ne nude nista vise od demagogije.

To je cinjenicno stanje, nema potrebe niti potrebe bjezati od njega.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Ma, da, to stoji, programi

Ma, da, to stoji, programi naših stranaka jesu najčešće kozmetika.

Moj komentar od kojeg je ova prepiska krenula kaže:
Pa, zapravo, zašto bi se netko i opterećivao demokracijom, kad narod ionako glasa za parole i demagogiju, bez da gleda što se stvarno nalazi iza tri slova koja "biraju"?
S time kritiziram upravo takvu praksu i, daleko važnije, prihvaćanje takve prakse od strane birača. Birača koji neće čitati programe (ja sam čitao HNSov i bilo je to "simpatično", ali ništa u čemu bih vidio buduće spasenje Hrvatske), nego će se eventualno uhvatiti sažetaka (tipa "protiv korupcije" (što god to značilo), "za veća prava radnika" (što god to značilo),...).

A najčešće će se uhvatiti samo čiste demagogije, kako sam opisao u prethodnom komentaru.

Nisam od onih koji će optužiti stranke što su takve kakve jesu. Zašto i ne bi bile, kad im to najbolje "prolazi", a traži najmanje angažmana za opći (a ne njihov privatni) interes?

Ne, ja prvenstveno krivim birače kojima je teško uposliti sive stanice makar na sat-dva prije nego zaokruže ta prokleta tri slova. I dok se to ne promijeni, neće biti razloga da na površinu isplivaju neka tri slova koja će biti više od demagogije.
--
At the River of Oath...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Iz istog jezgra su se

Iz istog jezgra su se stvorili, ista načela popitanju demokracije i slobode (kada se radi o outsider-ima), isti pristup prema svojima u stranci...itd. itd. itd.

Ovaj tekst nas vrati u realnost političke ponude RH :(

OH MY GOD.

Jakša

Obrisan

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci