Tagovi

Nije šija, nego vrat, nije Bešker, nego Feniks

Izravan povod za ovaj tekst je dnevnik "Vukovarsko znati i ne znati". Autora Feniksa se sjećam sa starih mrežnih postaja, u praskozorje hrvatskog Interneta, osobito s Vlast.net političkog foruma (danas Index.hr). Tada je pisao pod nekoliko drugih nadimaka i ni slučajno nije imao ovoliko hrabrosti, ali sam ga odmah nepogrješivo prepoznao kao kriptočetnika - orjunaša koji se skriva pod licemjernim egidom Hrvata "Jugoslavena". No, ne brinite, tema nije on, nego ono što piše.

Sve dok Tuđman nije umro, a Mesić i Račan zasjeli na vlast, Feniks se nije usudio otvoreno reći ovo što u ovom i ostalim svojim dnevnicima govori danas: da je "Hrvatska kriva za rat", da je "Tuđman započeo sukob", da je "JNA bila neutralna", da je "Hrvatska napala JNA", da su "hrvatski Srbi bili ugroženi", pa čak i "ubijani prije negoli je rat započeo" (iako nikada nije uspio navesti niti jednog jedinog), da im se "1991. trebalo dogoditi isto što i 1941", da se radilo o "građanskom ratu"... itd.

Primijetite da nema apsolutno nikakve razlike između Feniksovih tvrdnji, i onoga što je svojedobno govorio srpski ratni vođa Milošević. Ali baš nikakve. Radi se o doslovnom prepisivanju i ponavljanju.

Isto je govorio i Šešelj, ali bez šarenog celofana "jugoslavenstva". Nešto slično, nažalost, o nekima od tih stvari u posljednjih 15 godina, a i danas, govore i tvrde Milanović, Josipović, Pusić, Mandić, Jergović, Ivančić, Teršelić, Frljić... i razni drugi trećejanuarci, Kukuriku i ini detuđmanizatori. U osnovi, radi se o starim, bradatim, notornim "jugoslavenskim" velikosrpskim tezama, te njihovim varijacijama, koje ili posve ekskulpiraju Srbiju, ili ublažuju srpsku odgovornost za rat, izjednačujući je s odgovornošću ostalih uključenih bivših jugoslavenskih republika, ili barem dodajući i njihovu odgovornost. Što su redom tragikomične besmislice, jer samo izvucite Srbiju iz ratne jednadžbe i gle' čuda - rata više nema.

To je jasno kao dan. Zamislite da "Načertanija" i Velike Srbije nije bilo, uklonite Miloševića, "sve Srbe u jednoj državi" i posrbljenu JNA iz cijele priče, i rat uopće ne bi ni počeo.

SFR Jugoslavija bi se raspala mirno. Možda bi čak ostala i nekakakva konfederacija. Ne bi imao tko ratovati, ni s kim ratovati, ni čime. Niti jedna od bivših jugoslavenskih republika i pokrajina nije imala ni teritorijalnih pretenzija ni ratnih aspiracija prema bilo kome, niti jedna nije imala ni vojske, ni ljudi, ni oružja za rat... osim Srbije.

Srbija je isključivo odgovorna za rat, kako u Sloveniji, tako u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, i na Kosovu. Sve te ratne sukobe je započela Srbija, prisvojivši vojnu silu JNA, koristeći enormno neproporcionalno prevelik broj Srba među oficirima, napadajući bivše jugoslavenske republike koje su htjele neovisnost, odnosno pokrajinu Kosovo. Svakome tko želi vidjeti i razumjeti, to je jasno. Kako stvari stoje vrlo brzo je shvatio i svijet, i zato je isključivo Srbija ("SR Jugoslavija") godinama trpjela međunarodne sankcije Ujedinjenih naroda, da bi zbog anticivilizacijskog ponašanja, silnih zločina i nehumanosti na kraju čak bila bombardirana od NATO saveza. To su sve jednostavne, notorne, neoborive, za Srbe porazne, strahovite povijesne činjenice.

Tu nema nikavih "ali", niti bilo kakve rasprave, kao što npr. nema rasprave da je Njemačka započela II. svjetski rat i pobila milijune Židova - svi koji tvrde bilo što drugo, posve neovisno o svojim motivima, nalaze se na drugoj strani stvarnosti, povijesti, pa i elementarnog razuma.

Prema takvim stvarima nema i ne može biti tolerancije.

Zato Feniks i feniksi nemaju nikakve isprike i ne mogu se pozivati na "slobodu govora" ili "drugačije mišljenje". To je moguće samo u slučaju istih ili barem sličnih ciljeva, do kojih se može doći na različite načine. Ovdje to ne postoji. Nama je cilj neovisna, slobodna, snažna i sretna hrvatska država, a feniksima njezino poništenje - hrvatska regresija, propast i povratak na status "jugoslavenske" pokrajine, kolonije pod upravom Srbije, bijednog kurdistana s vječnom stigmom ustaštva i genocida. Repeticija miloševićevskih i šešljevskih ratnohuškačkih laži i izmišljotina nije "sloboda govora". Zastupanje orjunaških i velikosrpskih teza i ciljeva nije i ne može ni biti "pravo na različito mišljenje", nego se radi o neprijateljskoj, protuhrvatskoj, kriptočetničkoj propagandi, te srpskom i "jugoslavenskom" nacional-šovnizmu.

Mi o tome nemamo pravo šutjeti. Naša je obveza o tome javno govoriti.

Je li Milošević bio otvoreni četnik? Nije, nipošto, nego upravo žestoki zakleti "Jugosloven" i "branitelj Jugoslavije". Ali ga to naravno nimalo nije smetalo da s Vojkom Šešeljom i njegovim bradatim ravnogorskim koljačima djeluje i ratuje zajedno, jedinstveno, ruku pod ruku u ostvarenju istih planova, na istim tenkovima JNA, na istim ratištima diljem Hrvatske i Bosne, crvena petokraka i četnička kokarda na istoj strani, zajedno u istim bezočnim, bezbrojnim, beskrajnim zločinima.

Jednako kao i Milošević i JNA, Feniks i feniksi izašli su iz okvira normalnog civiliziranog raspravljanja i izravno prešli na teritorij zločna i kaznenih djela - podržavanja i promicanja velikosrpske mržnje i ludila, i posljedično tome, pripreme i huškanja Srba na novi rat. Da, upravo tako - novi rat. Crno na bijelo.

Sad sjedite u toplom i čudite se, jer, kao, ovo je 2014. i tako nešto nije moguće. Jeste li sigurni?

Zadržimo se samo na najnovijim događajima. Jedna riječ: Ukrajina. Zar ste zaboravili? A u samom susjedstvu, pardon komšiluku, zar vam je promaklo kako vrhovni srpski patrijarh Irinej bez imalo srama javno čestita Božić pravoslavnim vjernicima "u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji"? Zar ste zaboravili što su o Vukovaru i Oluji govorili i dan danas govore predsjednik Srbije Nikolić, Šešeljev četnički vojvoda osumnjičen za masovno ubojstvo u Antinu, i predsjednik srpske vlade Vučić, Šešeljev četnički potrčko? Pobogu, zar ne čujete što opet javno govori sam Šešelj..?

On govori, oni misle. Vama su detuđmanizirani "hrvatski mediji" rekli da je na Šešeljevom povratničkom "mitingu" u Beogradu bilo "3000 ljudi", ali bilo ih je najmanje 30.000 (slovima: trideset tisuća), progooglajte malo. I zato i vama ljubazno predlažem da konačno počnete misliti, jer bi još jednom moglo biti kasno. Drvosjek, ja i ostali smo već prilično stari, znate? :-)

Znam, nije naročito smiješno. Zato se prisjetite. Na gotovo isti način, 1989. malo ih je vjerovalo da će Srbi krenuti u rat, unatoč već pune dvije godine valjanja krvožedne rulje po "događanjima naroda" i Miloševićevim huškanjima na "mitinzima istine", na Gazimestanu čak otvoreno o "oružanim bitkama", unatoč "antibirokratskoj revoluciji" u Vojvodini i na Kosovu nakon koje je "Srbija od tri dela opet postala cela", unatoč praktičnom proglašenju srpske državne neovisnosti od SFR Jugoslavije u ustavu iz rujna 1990, unatoč silnom četničkom divljanju po Hrvatskoj i Bosni uz obvezne urlike: "Ovo je Srbija..!"

Prisjetite se. Memorandum SANU 1985, promjena granica vojnih oblasti JNA tako da približno idu "granicom" Velike Srbije, teza da su "Srbi ugroženi", Slovenci su "podalpski Srbi", Hrvati ne postoje, nego ih je "izmislio Vatikan", bosanski muslimani ne postoje, nego su Srbi, i Crnogorci su Srbi, zapravo su svi redom Srbi i Srbija do Tokija, jebote, samo to još ne znaju i treba ih "uveriti", milom ili silom. Vukovar je Srbija, Dubrovnik je Srbija, Slavonija je srpska, Dalmacija je srpska, Bosna je srpska... notorni Šešelj, Paroški, Martić, Hadžić, Arkan, Stanišić, što javno, što tajno, obilazili su etnički srpska sela po Hrvatskoj i širili protuhrvatsku mržnju, a početničena JNA ilegalno je oduzela oružje hrvatske Teritorijalne obrane i podijelila ga lokalnom etnički srpskom stanovništvu. I to još za vrijeme SR Hrvatske i Račanove vlasti, prije prvih slobodnih izbora. Unatoč svemu tome, ovdje je godinama vladala famozna "hrvatska šutnja" - obećano Šuvarovo "popu pop, a bobu bob" nikada nije izrečeno, niti je ikada išta poduzelo, nego je zamučalo, skrilo se kao "jugoslavenska" pi*da 'ladne vode i na kraju otišlo u grob, zajedno s masama nevinih žrtava, koje je prepustilo četnicima na klanje. Dvadeset tisuća mrtvih, sto tisuća ranjenih i petsto tisuća prognanih - samo u Hrvatskoj.

Tadašnji hrvatski vlastodršci mirno su gledali kako Srbi otvoreno najavljuju i pripremaju rat. A danas, nakon 15 godina detuđmanizacije i nakon 3 godine stopostotne vlasti "crvene" Hrvatske? Nakon što je Srbiji dopušteno da stekne status kandidata za EU, nakon što je EU bez hrvatskog prigovora deblokirala Miloševićevu imovinu i nakon što je Haag pustio Šešelja na "privremenu" slobodu, i to bez ikakvih ograničenja? Predsjednik države Josipović "hrabro" cvrkuće po Twitteru i piskara nekakva pisma, predsjednik vlade Milanović ima važnijih briga, dok se ministrica izvanjskih poslova Pusićka prvo pravila blesava, a potom, pod pritiskom javnosti i skorih izbora, nešto krenula "poduzimati". (Primijetite kako zapravo implicite brani Šešelja, jer ako je netko "poludio", to znači da nije ubrojiv, da je nesposoban upravljati svojim postupcima, i da mu ne treba suditi, nego ga liječiti. Zamislite.) Kao, EU će donijeti neku rezoluciju... moš' mislit'.

"Srbija ne smije..?" "Srbija ne može..?" Ne budite naivni. Ne zavaravajte se, jebe se Srbiji za Europu. Kina je jedva dočekala uporište u ovom dijelu svijeta, Putin je otišao na svoju stranu, Srbija se ima kome okrenuti. Tko će ih spriječiti? Mi hrvatsku vojsku jedva da imamo, detuđmanizatori su je praktično raspustili. Mislite li da će NATO ili Europa ratovati za vas? Mislite li da će ijedna druga država poslati svoju djecu da ginu na Balkan, među "divlja plemena", gdje su "svi jednako krivi"..?

Oho, postalo vam je hladnije? Vrlo dobro, znate kako kažu: bolje spriječiti, nego liječiti.

Zato, moja štovana i ostala gospodo, držim da je došlo vrijeme da se i vlasnik ovoga zajedničkog bloga ozbiljno upita tko i što se to sve objavljuje pod njegovim kišobranom i njegovom firmom, na njegovom portalu. Molim, Pollitika je forum slobodniji od drugih, to osobno svjedočim. Ja prvi nikada nisam bio ni za kakve zabrane, niti ću biti, a oduvijek sam se rugao lokalnim infantilno-staljinističkim minusiranjima. Ali jedno je biti naivac, budala, redikul ili jednostavno u krivu, a nešto sasvim drugo otvoreno ponavljati Miloševićevu ratnu propagandu i nastupati kao obrijani advokat Vojke Šešelja.

P.S: Zbunjuje vas naslov? Još jednom pročitajte posljednju rečenicu, a potom ovo: "Jutarnji list širi velikosrpsku propagandu". Ima i neprocjenjiv komentar stanovitog gospodina.

Komentari

seselja

seselja oslobodili!!!!!!!

"Presuda je već napisana, a nitko ne želi reći kakva je. Šešelj nije tako bolestan da ne bi mogao slušati njeno čitanje", kazala je Hartmann.

http://direktno.hr/en/2014/svijet/3565/Hartmann-Presuda-%C5%A0e%C5%A1elj...

zasta bi ga pustili ak nije oslobodjen.................?

Tko je glasao

Povijest

Vidite Milane, velite "tu nema ali". Neka Vam bude.
Lijepo ste ovo napisali i dat cu Vam plus. Pogledajmo ovu tesku i bolnu povijest sa druge dvije strane.
Jedna je SKH i SKJ, JNA, bratstvo i jedinstvo, Jugoslavija.
Moj otac je volio zemljopis tj. Geografiju: morao sam sa 6 godina crtati tu Vama zlu drzavu, morao sam napamet
znati sve republike i glavne gradove. Otac je bio katolik, koji je tumacio da je rad, red i disciplina sve.
Da ce zbog tog Hitler jednom biti slavljen. Na traktoru bi okrenuo registarsku tablicu naopako, da bi zvijezda licila na U.

Imao je manicno-depresivnu slabost.
Sa stanovista SKJ ZNG je bio paravojna vojska.
Sa stanovista SKJ je davanje otkaza policajcima, srpske nacionalnosti, bilo izazivanje rata.

Sa stanovista SFRJ je general dr. Tudjman bio separatist.
Itd. Itd.
Djeci tumacimo da je Jugoslavija bila zlo.
1982 sam isao na republicko takmicenje iz matematike u Zenicu.
Nismo htjeli drugu noc tamo prenociti i nakon telefonske dozvole naseg direktora
profesor Pekic je kupio karte za specijalni vlak.
U vagonima je stjuardesa nudila besplatno pice i jelo. Kao u avionu.
TV ekrani su prekazivali video-filmove.
Vlak je vozio iz Sarajeva u Zagreb i Beograd.
Vidite i to je bila Jugoslavija.
Zeljezara Zenica, Energoinvest, Rade Koncar, TAS, Tenkovi Djure Djakovica.
Itd. Itd.
Feniks je bio komunist, vjerojatno i ostao.
On nije od onih "kako virar puse".
Sa stanovista KPJ on je u pravu.

Sa stanovista Istoka:
Sjecate se 1990 i konzervi na kojima je pisalo: cisti Hrvatski zrak.
Od cega cist,od Srba ?
Kazu Srbi su lijeni i hoce u vojsku, policiju i politiku.
Ko je bio najveci politicar u Yu od 1945 do 1980 ? Hrvat sa Slovenacke granice.
Je li onda cudo " kad ce Slobo kao Tito" ?
Povijest nismo razjasnili.
Sada je ucinjena nepravda komunistima i Jugoslavenima, kao onomad ustasama i cetnicima.
Ili "Bog i Hrvati". Hrvati su odmah do Boga. Srbi su nevrijedni.
Ili "kraljice Hrvata". Majka Bozija nije kraljica Srba.
Preokretanje Bok u Bog.
Nije li to bolesni nacionalizam.
Mi smo odmah do Boga.
Seselj je 70 bio silovan u BiH od hrvatskih cuvara zatvora.
Njega treba lijeciti.
"Sretan sam da mi zena nije ni Srpkinja ni Zidovka".
Veli Obama " Sretan sam da mi zena nije ni Hrvatica ni bjelkinja".
Ko je pucao snajperima na mirne prosvjednike u Sarajevu.
Ko je zapoceo rat. Ko je ispalio prvi metak. Ko drugi ?
Ovakve emocije treba pisati, ne zbog njih ubijati.
Sretno

Tko je glasao

Preokretanje bok u Bog!?

Preokretanje bok u Bog!? :))) Ovo moram zapamtiti....ovo je legendaran biser. :)))

Tko je glasao

Vladimirar

Ako misliš da su ove gluposti (koje si pobrojao) uzrok rata onda si jako jako naivan. Kako i Mkn kaže, rat zahtjeva organizaciju i nikad nije posljedica zraka u konzervama (ma što na njima pisalo), pjevanja pjesama ili promjene Bok u Bog, usput jedno sa drugim i ima i nema veze, o tome više ovdje:

http://www.srednja.hr/Novosti/Jeste-li-znali/Evo-kako-je-nastao-pozdrav-bok

Dakle, za rat je potrebna organizacija, ratom se nešto hoće postići, skoro uvijek materijalna korist, osvajanje teriorija, energetskih izvora..., veze to nema s konzervama zraka.

Slažem se i da je Feniks bolji od ovih koji tuku s leđa, s njim bar znaš na čemu si, kao sa Šešeljom, no ne slažem se sa zaključkom da je on dobar komunist, znam ja nekoliko komunista po uvjerenju, oni se uopće ne slažu sa Feniksom.

E ovo da su Feniksa silovali stvarno nisam znao? Al sam vidio da je spreman za liječenje, možda ovo silovanje sve objašnjava??? :)

To što je Tito bio na čelu Tuge ništa ne objašnjava, jer je isto tako Hrvatska kvota generala bila 54, a i od toga Srba bilo 29, Hrvata 25, devedesetih. Isti slučaj bješe s policijom, i raznim drugim službama, tvornicama. imam hrpe podataka, no to je druga tema.

Bolesni je nacionalizam kad Pupovac tražii veća prava za Srbe, u trenutku kad je u Vladi najmanje 30% Srba, dok ih je u populaciji 4-5%, traže i dvostruko pravo glasa, posebne zakone i sve najveće funkcije, trenutno ih i drže. Ako je i od Tutsija previše je.

Povijest je svakome tko traži istinu (i tko objektivno razmišlja) razjašnjena.

Istina da u Tugi nije sve bilo loše kao one vožnje par nepar ili nestašice raznoraznih proizvoda, istina je i da je i ono što je bilo dobro bilo zahvaljujući kreditima, a koje je netko na kraju ipak morao vratiti. No to je druga tema.

O kakvoj nepravdi nad komunistima pričaš??? Zar komunisti ne vladaju i ova dva desetljeća? Zar nisu i sad na vlasti, malo preobučeni, ali definitivno komunisti??? Ili misliš na onih stotinjak što su ostali i službeno komunisti???

A Jugoslavenima želim sve najbolje u njihovoj državi, ako negdje takva postoji, ova to nije, a bogme nije ni Srbija, još manje. Nije mi jasno da ne shvaćaš da je Jugoslavija fiktivna tvorevina i da ne postoji kao nešto stvarno u ovoj dimenziji. Jugoslaviju su tvorili razni narodi, ti isti narodi odlučili su da više ne žele tu fiktivnu tvorevinu. I što sad, zbog fikcije pobiti narode? Ili prihvatiti stvarnost?

Jedino se slažem da emocije treba pisati, a ne ratovati, ali kad ti pišeš, a drugi te gađa minobacačima malo popi.... pa se i sam latiš puškice, kužiš?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Seselj u Sarajevu

Komentar je bio da je Seselj studirao u Sarajevu i bio 70-tih zatvaran. Da su ga hrvatski strazari u zatvoru "silovali".
Idem pogledati u wikipediji. On to iz ponosa ne objavljuje...

Tko je glasao

Ups

Kriva dijagnoza, događa se!!! :D

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

To što

To što smo mi Hrvati 1918 ušli u jednu zajednicu naroda, a 1990. željeli izaći, to ne znači da smo mi nešto dužni Srbima, da bi Oni imali iakakve pretenzije prema HRVATSKOJ ZEMLJI. Ušli i izašli. I s onim s čime smo i1918 ušli, a 1991. izašli mi smo izgubili naše hrvatske krajeve, zahvaljujući režimima koji su svih tih godina vladali i disali srpski.

Tko je glasao

Komunizam

Mnoge nepovoljne, za Hrvate, dogadjaje smo imali zbog ideologije komunizma, koji je sve Ustasko smatrao zlim. Zapad je prihvatio
sve te Desne iz Hrvatske i nastao je vec 1944 podzemni, spijunski rat komunista i ustasa.
Cetnici su ostali u Srbiji.
Zasto se Tito ponasao mahecinski? Komunisticka mrznja prema religijama i vrijednostima kapitalizma.
Povijest uzrokuje sadasnjost a samim tim i buducnost.
Ne dozvolimo rat u buducnosti.
Seselj je svoje davno rekao; dajmo sansu mladima.
Hvala

Tko je glasao

G. Vladimir, griješite u

G. Vladimir, griješite u osnovnoj stvari: rat. Rat nije "ja partizan, ti ustaša, on četnik", rat nije svađa u birtiji, rat nije skandiranje na skupovima, rat nije tučnjava na utakmici. Za rat treba golema organizacija, hrpa motiviranih ljudi, masa oružja, sredstava...

Rat nismo započeli mi. Ni da smo htjeli, pobogu, nismo imali čime. Nije imao nitko... osim Srbije. I tu sve počinje, i završava.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ivica Šola komunikolog i novinar vs daleko nadmašio sveučil

Dr. Ivica Šola (Đakovo, 1968. -), sveučilišni profesor, teolog, komunikolog i novinar, je u Slobodnoj Dalmaciji u januaru 2014 napisao članak "Za srpskog patrijarha ne postoji hrvatska država"

Bivši svećenik i teolog Ivica Šola je najčitaniji kolumnist “Glasa Slavonije”,  jedan od 4 kolumnista Večernjeg lista a njegove redovite uratke potražite na dnevno.hr. i drži po Hrvatskoj tribine na katoličko politične teme poput ove iz Požege ”Europa, kršćanstvo i mediji“.

U svojim kolumnama i javnim nastupima, često razobličava pozadinu sve češćih i sustavnih napada na Crkvu. Predsjednik je katedre medijske kulture na Odsjeku za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Sve ovo gore napisah zato da opravdam moju pretpostavku da moj sugrađanin/osječanin Ivica poznaje ili bi trebao poznavati osnovnu organizaciju i strukturu Srpske pravoslavne crkve da je Irinej (patrijarh srpski) bio pozvan ili nadležan za čestitanje.

Srpska pravoslavna Crkva (srp.: Српска православна црква / Srpska pravoslavna crkva) je pomjesna autokefalna Crkva. Nalazi se na 6. mjestu u diptihu pravoslavnih Crkava. Ima rang patrijaršije, sjedište je u Beogradu.

Srpska pravoslavna crkva je podijeljena na eparhije. Svaka od njih ima svog arhijereja (episkopa - vladiku), koji je njen neposredni poglavar. U Srbiji i inozemstvu ima ukupno 41 eparhija SPC-a.

Eparhije prelaze granice država pa tako je teritorij  Hrvatske sadržan (prikaz) u (po abecedi):

  • Dalmatinska eparhija (Šibenik)   - u čestitki: Dalmaciji
  • Gornjokarlovačka eparhija (Karlovac) u čestitki: Lici, na Kordunu i Baniji
  • Osječkopoljska i baranjska eparhija (Dalj) u čestitki: Slavoniji 
  • Slavonska eparhija (Pakrac) u čestitki: Slavoniji
  • Zagrebačko-ljubljanska eparhija (Zagreb) u čestitki: Hrvatskoj 
  • Zahumsko-hercegovačka eparhija (Mostar) u čestitki: Dalmaciji

Patrijarhu g. Šola zamjera da “za njega ne postoji država Hrvatska” jer je “Čestitajući Božić pravoslavnim vjernicima Irinej je zaželio sretan i blagoslovljen Božić "svoj braći i sestrama u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji

Osnovni prigovor je uporište našao u tome što je za Zagrebačko-ljubljanska eparhija (područje Slovenije i Hrvatske) Patrijarh upotrijebio njenu sastavnu odrednicu “Hrvatska”.

Da je Dr. Ivica Šola malo uključio mozak vidio bi da namjere omalovažavanja u ovome nije bilo – smatram da je njemu poznato da eparhije prelaze granice država.

Dakle, da - Dr. Ivica Šola  komunikolog i novinar je u ovom slučaju daleko nadmašio sveučilišnog profesora i  teologa.

--------- napomena: Ostali dio izvornog teksta o “progonu i stradanju zbog svog imena, pisma i jezika” je poslužio samo kao šlagvort da se poentira i dođe do Memoranduma 2, a kako to nije ovdje tema preskačem.

Tko je glasao

Eparhije prelaze granice

Eparhije prelaze granice država pa tako je teritorij Hrvatske sadržan (prikaz) u (po abecedi):
Dalmatinska eparhija (Šibenik) - u čestitki: Dalmaciji
Gornjokarlovačka eparhija (Karlovac) u čestitki: Lici, na Kordunu i Baniji
Osječkopoljska i baranjska eparhija (Dalj) u čestitki: Slavoniji
Slavonska eparhija (Pakrac) u čestitki: Slavoniji
Zagrebačko-ljubljanska eparhija (Zagreb) u čestitki: Hrvatskoj
Zahumsko-hercegovačka eparhija (Mostar) u čestitki: Dalmaciji

Znači, patrijarh Irinej nije velikosrbin, nego je samo glup? :-)

Naime, da je dotični malo uključio mozak, uvidio bi da je "čestitka" koja besramno komada hrvatske regije od Hrvatske ne samo čista "namjera omalovažavanja", nego nedvosmislena filočetnička uvrjeda i provokacija. Ili možda moram podsjećati što je njegova crkva radila i govorila u Hrvatskoj u razdoblju 1990 - 1995..?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Kad tupost govori o nečijoj gluposti

Da, ti se ovdje zoveš Mkn a pišeš o nekom tko naziva Njegova svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit Beogradsko-Karlovački, Patrijarh srpski gospodin Irinej (Gavrilović)

Uistinu, nadmoćan si i katolički odmjeren, skroman i smjeran. Zar vi veliki hrvati katolici mislite kako postajete većim ako vam je svaki po tvojoj/vašoj volji i potrebi markirani neprijatelj nikakav i glup. Čemu onda uopće reakcije na nešto nikakvo i glupo?

Srpskom Patrijarhu Irineju nije bila potreba uvrijediti, čestitka je upućena građanima Hrvatske koji su je bili spremni čuti i primiti. Jedini koji bi se mogli naći uvrijeđenim su pravoslavci iz Zagreba i  okoline koji nisu u čestitanju spomenuti.

Nisam vjernik. Nadmena me tupost vodi k sažaljenju.

Tko je glasao

Ja se zovem Milan Knežević,

Ja se zovem Milan Knežević, to zna svatko na ovom forumu, a kako ne oklijevam kritizirati vlastite katoličke prelate i vjernike kada lupetaju ili zabrljaju, na kraj mi pameti kroz prste gledati tuđim, ovdje pravoslavnim, pa makar biti arhiepiskopi vascele Mongolije i Jupitera. Da je Irinej za prošli Božić teško pogriješio, vidi se dijelom i iz njegove čestitke za Uskris, u kojoj si je nešto potkresao bradu... iako osobno mislim da mu je samo bilo mrsko izgovarati "Hrvatska", bljak.

Nisam vjernik.

O ne, nisi, al' da hrvatski nevjernici tako brane, ljube & miluju Bozanića, gdje bi mu bio kraj :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

hihihihi vascelidba

@MKn

ma da, tvoji fašio tragovi se poznaju od prije 3-4 godine na h-alteru.
no, od ppetre, budhe i laganinija i sl. ti je celofan tek samo malo sjajniji ali jednako providan.

Tko je glasao

@juzr

Hajde, zadrigli ustašuljče, onda je uvreda (vrjed ti je u glavi) i "Trojedina kraljevina" (Slavonija, Hrvatska i Dalmacija) kako su je Hrvati sami zvali?
I što je to tako strašnoga SPC radila i radi, a da Crkva u Hrvata nije i ne radi?
A da SPC je gora valjda i zato što koliko se zna nije radila na sustavnom prekrštavanju vjernika s katolicizma ili drugih religija na pravoslavlje?

Tko je glasao

onda je uvreda (vrjed ti je u

onda je uvreda (vrjed ti je u glavi) i "Trojedina kraljevina" (Slavonija, Hrvatska i Dalmacija) kako su je Hrvati sami zvali?

Danas, naravno da jest.

I što je to tako strašnoga SPC radila i radi, a da Crkva u Hrvata nije i ne radi?

Potakla, pomogla & blagoslovila velikosrpsku agresiju na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, kao i brat-bratu 10 puta više srpskih ratnih i inih zločina, negoli su ih počinili svi ostali skupa.

A da SPC je gora valjda i zato što koliko se zna nije radila na sustavnom prekrštavanju vjernika s katolicizma ili drugih religija na pravoslavlje?

Nije imala potrebe. Ne-pravosalvce je jednostavnije bilo pobiti ili protjerati.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

dobro jutro, beograde

bube,

patrijarh je rekao što je rekao
edi rama je rekao što je rekao

luka

Tko je glasao

Mkn, slažem se sa svime što si naveo

dodao bih samo ovo: ne treba se bojati zločinačke bagre, bagru smo otresli i kad nismo imali oružje, a sad nas mogu samo povući za onu stvar.

Bolji smo ratnici od njih tisuću puta, a, usput, mi smo svoji na svome i nemamo što izgubiti, što znači da ćemo svi do jednoga opet biti ratnici, izuzevši nešto ovih zdajnika, no dobro je da sad znamo tko su izdajnici i s njima neće biti nekih većih problema, ovlaš ćemo ih se riješiti.

Dakle, ne treba se bojati, čak dapače, gamad će nas uistinu kad tad napasti, zato bolje što prije pa da to jednom zauvijek riješimo.

Najbolji primjer gnjusnog četničkog uma mi je primjer nekih četnika koje osobno znam, prodali su svoje kuće, kupili u Srbiji dvije-tri kuće i sad ponovno prijete da će se vratiti na svoje, na koje svoje mamu vam četničku hebem? To je taj pljačkaški mentalitet, ne može se tu ništa osim živa i surova sila i pljačkaše u tri pm!!!

Ljudi imaju iluzije, imao sam ih i ja dok mi nije jedna od prvih granata uletjela u stan, od tada nemam iluzuje, a za sljedeći rat sam siguran da će ga biti, sve rade da ga ponovno izazovu, al ne znaju nesretnici da će im to biti posljednji rat u idućih dvjesto godina.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

ono što ne kužim

... ok, neka opasnost od rata postoji. Ne baš realna, ali ajde de.

No, kad je trebalo - obranili smo se - i to bez većeg dijeljenja među sobom.

Ti sada zazivaš rat - i još bi "dijelio pravdu" u svojim redovima (ono, ti si mjerilo za Hrvatstvo). Zašto te toliko pali mogući rat? Zašto ga prizivaš?

Mudar čovjek to zna i spreman je - ali ga ne zaziva, već radi sve da ga ne bude. Ako ništa, a zbog žrtava na svojoj strani.

I onda smo imali iluzije (čak i ti) - pa nam iste nisu smetale za uspješnu obranu. Prema tome - ne razbijaj ljudima iluzije, što će ti to?

Tko je glasao

ne zaziva, već radi sve da ga

ne zaziva, već radi sve da ga ne bude

Točno, ali problem je što tebi "ne zazivanje rata" znači ne samo guranje glave u pijesak, nego i povlađivanje (kripto)četnicima. Al' eto, ti smiješ, jer si hrvatski branitelj, zar ne? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

živjela cenzura

Tako je - zabranimo pisanje Feniksu... jer je tamo netko čestitao pravoslavni Božić tamo nekome :)

Tko je glasao

Valja čitati. Na samom

Valja čitati. Na samom početku dnevnika:

...tema nije on, nego ono što piše

A za razliku od tebe, Feniks barem ima hrabrosti reći ono što misli.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Točno je da su Srbi kurblali rat!

Ali, Kurblali su i Hrvati. U Osjeku je za to bio zadužen Sova koji je imao svoje vjerne pomagače. Recimo, načelnik vojnog odseka JNA Glavaš je sve uradio kako bi sugrađanima pravoslavne konfesije ugurao puške u šake. Doduše "rado srbin ide u vojnike) iliti, nije teško patku natjerati u vodu. U Splitu je najveća hrvatska dika Mlađo Bajić lovio i strujom palio naše građane pravoslavne konfesije, samo iz jednog razloga: da ih natjera "u šumu" i da se što bolje proširi glas o ustaškoj pravdi u novoj Hrvatskoj. U Lici je to isto opisao pisac Peratović, pa neću ponavljati, u Bosni protiv Muslimana, u Zagrebu "snajperisti etc., etc

Tko je glasao

'Ajmo Jovo nanovo

Pobogu. Što kome vrijedi "kurblanje", kad ja imam bokericu, a Srbi tenkove i avione...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

A tko je ono postavljao barikade

Barikade su već u šestom mjesecu bile posvuda po srpskim selima, to si zaboravio? Mene su u sedmom mjesecu 91-e pretresali na jednom punktu, tjedan dana poslije ubili su vozača Dalme, malo poslije toga počeli su ubijati sve na barikadama.

A sad mi jugoviću navedi samo jedno hrvatsko selo gdje su bile barikade i samo jednog ubijenog Srbina prije nego su počeli minobacački i topnički napadi? Samo jednog.

Sram vas može biti, no ne treba se živcirati, veliko ste zlo počinili, velike laži i masakre ste počinili, a Boga ima.

Da Boga i pravde ima vidi se i po tome što su vaši zločinački poduhvati završili katastrofom, veliko zlo nosi i veliku žrtvu, zato ste iz Hrvatske skoro nestali, zato vas je Bog sveo na statističku pogrešku!

Nikad se ovo ne bi dogodilo da niste tako strašno zlo radili, nikad, al eto vidite, Boga ima!!!

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Tisina

Hrvatska je odmah pored Srpske. " Balvani" su bili i na ulazu jedne i druge.

Tko je glasao

No,no....!

A zašto bi ,molim te,bilo barikada u hrvatskim selima (mada su i spomenuta srpska bila - hrvatska !) ?
Uzgred , prvi ubijeni Srbin je bio Josip Jović ,na Plitvicama ako se sjećaš, a ubiše ga pobunjenici, Srbi a građani Hrvatske.
Inače, u Vukovaru su i prije početka granatiranja bili ubijeni Mladen Mrkić i Predrag Paić koji nisu bili nikakvu bunđije već samo Srbi,
Bespredmetno je sada diskutirati tko je ono postavljao barikade dok bi s druge strane neki isticali" a tko je ono prijetio srpskom življu " i proglašavao ga manjinom dok je još uvijek u Ustavu taj narod bio nazivan "konstitutivnim".
No, sa tvojim citatom o povijesti se slažem već i zbog svima znane istine da povijest pišu pobjednici .

vojko27

Tko je glasao

Prije tog Srbina Jovića bio

Prije tog Srbina Jovića bio je i Srbin Mlinar kojeg su ustaše pokušale zaklati u Benkovcu. Zaista je strašno kakvim su se sve metodama služili ti kasapini i ubice i terorisali nevinu srpsku odojčad.

Tko je glasao

E, sad već zajebavaš....

Taj jadnik nije interesantan za ovu priču,interesantnija je bila ratna propaganda i jedne i druge strane gdje se isti događaj prezentirao na različite načine.
A što se Vukovara tiče (a mogao bih tu dodati i Osijek ) i Merčep i Glavaš su "odrađivali" svoje zadatke na načine koji su škodili i srpskim civilima.
Nitko ne dira u pravedan rat Hrvatske ali da li je opravdano zločine jednih opravdavati zločinima drugih , naročito kad se radi o nenaoružanim civilima bilo jedne bilo druge strane u sukobu?
Razumni ljudi to ne rade osim ako se zbog nečega osjećaju krivima.

vojko27

Tko je glasao

@vojko27

Nitko ne dira u pravedan rat Hrvatske ...
Eh oko toga se nikad složiti nećemo, zato što rat u Hrvatskoj nije vođen da bi se Hrvatska obranila od izmišljene agresije onih koji po definiciji agresori nisu mogli biti, a nije to bilo ni slamanje pobune dijela Srba u Hrvatskoj, to je "odrađivano" 4 godine kasnije u "Bljesku" i "Oluji", bio je to rat za provedbu etničkog čišćenja i teritorije kroz eufemizam "humano preseljenje naroda i razmjena teritorija".

Da bi se opravdali napadi na JNA koje su svakodnevno izvodili psihopatološki slučajevi poput autora ovog dnevnika koji je "iako bez oružja" tek i samo "uzeo pušku i krenuo" kako to on sam kaže, lamatalo se o agresiji i okupaciji koju je tobože provodila savezna vojska koja je (i) na teritoriju Hrvatske bila lege artis.

Legendarno je "zaustavljanje 2 policijsk helikoptera" puna specijalaca (u svaki ih je stalo osmorica), koji su tobože krenuli ugušiti kninsku pobunu za što je prema generalu Špegelju trebalo angažirati 11 brigada TO, što je on i htio, tvrdeći da za njih ima dovoljno naoružanja, jer u helikopterima, bilo ih je tri, nije bilo nikakvih policajaca, bilo je to samo iskzivanje kurčevitosti, jer let nije prijavljen kontroli leta, koja je bila pod JNA ("Neće oni nama gazdovati u Hrvatskoj!").

U Hrvatskoj je od Tuđmanove pojave na javnoj i političkoj sceni počelo anatemiziranje Srba, koje je eskaliralo kroz Prvi sabor HDZ-a pa kroz predizborne skupove, na kojima se "korifeji hrvatske državotvorne misli" nisu libili slati Srbima nedvosmislene poruke što ih čeka ako Tuđman i HDZ osvoje vlast, preko diskriminatornih mjera, koje su se počele provoditi odmah po preuzimanju vlasti, preko mjera državnog terorizma (izgoni s posla i iz stanova, miniranja objekata, vršljanja "trojki" i na kraju svakovrsnog nasilja i ubojstava), kako bi ih se već dobrano zatrovane velikosrpstvom, naprosto prisililo na pobunu. Za što je kao kec na 11 sjela najava "izbacivanja Srba iz ustava", odnosno, ukidanja statusa konstitutivnog naroda. Sve češće i masovnije isticanje ustaških simbola pogodovalo je podgrijavanju atmofere straha od "ponavljanja 1941."
Ne zaboravimo da su na višestranačkim izborima hrvatski Srbi, usprkos svoj velikosrpskoj galami i mitingaškoj atmosferi, većinski glasali za SDP, a ne za SDS, toliko o neprihvaćanju "nikakve hrvatske države" od strane Srba.

Nadalje, na primjeru Vukovara vidljivo je da su glavni protgonisti događanja točno znli što j što i što će se dogoditi ...
Njzornije se to vidi kd Blago Zadro odlučuje napasti tenkovku kolonu JNA n trpinjskoj ceti čiji tenkovi bojevo ne djeluju, Marko Babić ga upozorava što će to značiti i za ukupnui situaciju u zemlji, a posebno za Vukovar, a Zadro uzvraća da on "preuzim odgovornost", napada kolonu i potpisuje smrtnu presudu Vukovaru.
Važno je napomenuti da Zapovjedništvo ZNG nije zapovjedilo napad, pa se postavlja pitanje u čije ime i za čiji račun je Zadro preuzeo odgovornost. Tko mu je dao takve ovlasti?

Nadalje glupiranja oko srbizacije JNA, koju je tobože provodila Srbija, uz zanemarivanje činjenice da je u ročnom sastavu JNA bilo više od 35 % Albanaca s Kosova i da je ona srbizirana tako da su njene redove napuštali prvenstveno Slovenci i Hrvati, a tokom vremena i drugi ne-Srbi.
U bici za Vukovar su u redovima JNA, uz Srbe i Crnogorce, još bili i Makedonci i BiH Muslimani ...

I ne na zadnje, autor dnevnika koji se ne jedamput hvalio svojim pravnim obrazovanjem, niti poštuje definicije koje su predmet međunrodnog prava, niti se obazire na činjenicu da se federalni sporazuim smatra hijerarhijski ugovorom najvišeg pioriteta, koji nije dopušteno jednostrano i nasilno raskidati.

Iz SFRJ se moglo izaći na miran način ali jedino onako kako je to predlagao Ante Marković ali bogami i onako kako je to u veljači 1991. Predsjedništvu SFRJ predlagao Štab vrhovne komande JNA ili nešto kasnije EZ "trojka",. samo onda Tuđm,an ne bi mogao izgoniti Srbe iz Hrvatske niti dijeliti BiH s pobratimom Slobom. Zato je sve takve prijedloge rezolutno odbijao, priželjkujući rat za koji se nadao da ga može kontrolirati.

U ratu u Hrvatskoj poginuo je podjednak broj Hrvata i Srba s time da je broj Srba koji se vode kao nestali znatno veći. U zločinima koje su obje strane planski provodile ubijen je podjednak broj Hrvata i Srba.
Hrvatsku je od Tuđmanovog dolaska na vlast pa do završetka VRO "Oluja" napustilo preko 350.000 Srba, najveći broj je prognan za vijeme trajanja "Oluje".

Tko je glasao

Eto, točno što sam rekao.

Eto, točno što sam rekao. Petnaest godina ponavljanja navlas jednakih konfabulacija, fantazmagorija, kako mali Ivica "Jugosloven" zamišlja politiku i što se babi snilo, to se babi htilo.

...preko mjera državnog terorizma (izgoni s posla i iz stanova, miniranja objekata, vršljanja "trojki" i na kraju svakovrsnog nasilja i ubojstava)...

Memorandum SANU 1985, Milošević 1987, "Ovo je Srbija!" u SR Hrvatskoj u ljeto 1989, Tuđman svibanj 1990, Martićevi balvani kolovoz 1990, Alavanja studeni 1990, Jović (i neki četnik) Uskris 1991. Nakon petnaest godina, možeš li konačno napisati jedno jedino ime "ugroženog Srbina" koji je bio žrtva hrvatskog "državnog terorizma" i "svakovrsnog nasilja i ubojstava", prije negoli je rat započeo?

Naravno da ne možeš. Nikad nisi ni mogao, jer takvog nema, ali te to naravno nimalo ne sprječava da i dalje repetiraš Miloševićeve ratnohuškačke, kriptočetničke, "jugoslavenske" priče. E moj "Komandire Šamilu", imaš sreće što je ovo još uvijek haaška banana od države, inače bi ti policija davno pokucala na vrata.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

čobanac a la feniks

u principu ne čitam feniksove dnevnike, niti komentiram jer su do posljednje rečenice predvidljivi, no ovaj upis traži odgovor jer je količina nadrobljenih proizvoljnih tvrdnji prešla prag tolerancije.
cijela priča je vjerojatno započela ranije, nešto prije perestrojke kada su političke elite u istočnom bloku, a time i jugoslaviji shvatili da je slom njihovih država neumitan, te su se dobro pripremili prije bubanja berlinskog zida koji je bio samo šlag na torti. dobro potkoženi socijalističkim mažnjavanjem imali su organizaciju i novac, i umiješali su se u demokratske revolucije širom istoka, uključujući i ove terene preko infiltracije u novonastale stranke i medije. čak i sada najmoćniji mediji u hrvatskoj su kriptokomunistički. krema partijskog vrha, uključujući kreme civilne i vojne tajne službe znali su za "dolazak demokracije" i za to su se pripremili, a markovićev pokušaj je bio samo jalova prva pomoć umirućoj federaciji, pokušaj da se raspala i bankrotirana država zadrži pseudoreformskim aktivnostima.
srpski nacionalisti napojeni revivalom garašaninove srbije su iskoristili trenutak i činjenicu da je vlada, i praktično sve poluge vlasti, od monetarnih, policijskih, sigurnosnih i vojnih imala u svojim rukama u glavnom gradu jugoslavije i srbije, nakon razoružavanja teritorijalne obrane hrvatske, promjena vojnih oblasti i zadnjem vojnom laiku je bilo jasno da su se spremili za vojnu intervenciju i gušenje svih oblika demokratskih težnji. nisu slučajno obavljali vojne vježbe i gomilali vojnu tehniku za pravce komadanja hrvatske. njima je svejedno tko bi bio na vlasti, da je ostao račan, bio bi sluga miloševiću, a svakoga druga opcija je značila rat. neobični i kaotični događaji samo su posljedica što su se na ovim prostorima lomili britanski, njemački, ruski, turski, američki utjecaji koji su modulirali sam tijek rata. vrijeme je pokazalo da su svi akteri rata bili na ovaj ili onaj način pijuni tih politika, i da je negdje drugdje odlučivano. hrvati bez rata iz jugoslavije nisu mogli izaći, jer im ne bi dali balvanaši koji se nikada nisu osjećali, niti bili u korpusu hrvatskog naroda, tako su i otišli u zemlju koju su smatrali svojom domovinom. sretno im bilo.
tko je god bio u jna od osamdesetih naovamo je mogao u praksi vidjeti da se srbizacija provodila diskretno, da su "bezbednjaci" i većina zapovjedništva u kasarnama bili srbi, a da su hrvati bili marginalizirani ili gurnuti u zrakoplovstvo ili mornaricu. što je napuštanje hrvatskih kadrova značilo u mornarici vidjelo se u slučaju "splita" kojega su nabušili šoltanski ribari (doduše pod zapovjedništvom "artiljerijskog" oficira hrvata)...sa druge strane jna nikada nije mogla zaposjesti sloveniju, hrvatsku i kasnije bosnu, jer jednostavno tada nisu imalo dovoljno etnički čistih postrojbi da zauzmu i okupiraju na dulje vrijeme te prostore, i imali su ograničena novčana sredstva, kada su ta sredstva iscurila, kada se potrošila hrvatska i slovenska lova urušile su se i krajine, kasnije miloševićeva vlast.
da nije došlo do pada berlinskog zida, da su srbi nastavili sa širenjem bratstva i jedinstva u hrvatskoj (čitaj dovlačenje gedža po hrvatskoj i doseljavanja srba po etnički relativno homogenim hrvatskim krajevima) za dvadesetak godina se ne bi imao tko niti boriti protiv jna.
tako da možemo zahvaliti buljumentama pijanih balvanaša (zubari, psihijatri, i tipovi poput šešelja), prmitivnih i neobrazovanih oficirčina, na čelu sa voždom što su bili toliko nesposobni da nas okupiraju i asimiliraju...na našu sreću srbi su bili nesposobniji od nas, i to je poanta. a što drugo poželjeti feniksu nego da i dalje nastavi mentalno živjeti u sfrj, i nastavi uživati u recikliranju njenih mitova, sposobnom markoviću, jakom dinaru, rudi čajavcu, ei nišu, energoinvestu, titu, partiji, kumrovcu, mostu na neretvi.
hvala lijepa i sad adio....

Tko je glasao

koji je tebi kurac? mislis da

koji je tebi kurac? mislis da mos bit cedin smrad i da te niko ne smije dirat...........? zajebo si se

Tko je glasao

Gubiš se Rista

Ok, ti si Šešeljevac i patološki lažljivac - idiot - i to je jasno. I što sad?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@Laganini

Naprosto uživam kad vas ostavim bez riječi, a vi onda tobože krenete s uvredama, kao da mene takve protuhe mogu uvrijediti.
Vi ste takve primitivčine da je i sam Šešelj gospodin koga bi takvi trebali oslovljavati sa Sir.

Tko je glasao

Ma naravno Rista

A pečeni Hrvati, obiteljsko pakovanje, poslastica vama dvojici. No frks Rista, kužimo se, a kad krene ovo sve što planirate i vidimo se.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Vojko

Razumijem ja tebe što hoćeš reći, ali činjenice su da su Srbi prepolovili Hrvatsku, činjenica je da nisu prihvatili Hrvatsku kao svoju domovinu, činjenica je i da su počeli ubijati na braikadama - prvi, činjenica je i da se s naše strane nakon ubojstava počelo raditi kako ne treba. No, Vojko, da Srbi nisu otvorili tu kutiju zla, nitko ne bi stradao, niti bi u normalnim okolnostima neki naši ispoljili svoju pravu prirodu, to su sve činjenice od kojih vi uporno bježite.

Činjenica je i da JNA nigdje i nikad nije zaštitila Hrvate, te da su zaustavili Tuđmana kad je htio ići u Knin održati govor, a sad ti meni reci, koje je rješenje problema kad predsjednik jedne suverene države ne smije u svoj grad, kad podivljali teroristi proglašavaju državu u državi???

Vojko, koliko god vi uporno odbijali istinu ona je nepokolebljiva, za rat su definitivno krivi Srbi, definitivno. Hrvatska nije imala oružje, nije imala vojsku, nije imala ništa, meni je ponekad bilo muka gledati pok. Tuđmana kako okoliša i boji se poduzeti neke korake, al sad ga razumijem, bojao se eskalacije sukoba i žrtava, na kraju mu, a ni nama, to nije ništa pomoglo, Srbi su odlućili svoje napraviti pod svaku cijenu, rezultat je katastrofa, al kako veli poslovica: Tko pod drugim jamu kopa sam u nju pada.

Činjenica je Vojko i da je Hrvata poginulo 2 do 3 puta više nego Srba, a od tih poginulih Srba 80% je poginulo u napadu na Vukovar, valjda i to nešto govori o tome tko je kako i koliko ubijao?

Činjenica je i da na Srbiju nikad nije ispalje metak, a da su nas Srbi slali sve što imaju od oružja i tehnike, al baš sve, zar ne?

Činjenice su čudo!

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

ma nu!

zna mali digod i štogod pametno napisat, kad ne koristi bljak riči :)
profesor

Tko je glasao

Apsolutno sam protiv bljak riječi

I nikad ih prvi ne koristim, no kad me netko uporno na osobnoj razini vrijeđa onda se i sam spustim na taj nivo. Znam da griješim onda i ja, no jednostavno nisam dovoljno hladnokrvan da ignoriram. A nikad nisam nikoga uvrijedio dok mi nije uputio bar pet uvreda.

A tko preživi ovaj portal (i opstane) može kud hoće, dobra je ovo vježba i dobro ste me uvježbali, što jest jest. A u stvarnom životu nikad nisam došao ni blizu ovakvih izričaja, ako razgovor prestane biti na određenoj razini jednostavno se isključim.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@Weteran

Zanimljivo je kako pederčine zaboravljaju hrvtskog policajca Gorana Alavanju, koji je srvarno bio prvi hrvatski policajac kojo je poginuo na dužnosti. Samo Alvanja je bio Srbin, a Srbin nigdje ne može biti prvi. Pa ni u smrti.

Tko je glasao

Zanimljivo je kako pederčine

Zanimljivo je kako pederčine

Auu... homofob. Zovite odma' LGBTXYŽNJ, nek' ga prijave :-)

zaboravljaju hrvtskog policajca Gorana Alavanju, koji je srvarno bio prvi hrvatski policajac kojo je poginuo na dužnosti. Samo Alvanja je bio Srbin, a Srbin nigdje ne može biti prvi. Pa ni u smrti.

I ovdje se krasno vidi koliki si licemjer, nesretniče. Naime točno, Goran Alavanja je bio prvi poginuli u srpskoj agresiji na Hrvatsku, ako me sjećanje ne vara još negdje u studenom 1990. Ubili su ga Martićevi četnici s balvan-barikada. Međutim, ubijen je - grješkom, odnosno, zapravo nije bio hrvatski policajac. Radilo se o osobi koja je odbila ponijeti hrvatsko policijsko znakovlje bez ideološke crvene zvijezde petokrake, i koja je tražila premještaj u Benkovac, na teritorij "krajine". Te noći našao se u patroli, a pijani balvan-četnici nisu znali da je u pitanju njihov, i... jebiga.

Da je tome tako, svjedoči činjenica da su Alavanju propagandno pokopali Martićevi "krajinaši", i to kao - "žrtvu Tuđmanovih ustaša". Tragikomedija, jebote. Obitelj je odbila ponuđene počasti hrvatskog ministarstva, a na to područje mi uopće nismo imali pristupa sve do 1995. i Oluje.

Čuo sam da je obitelj kasnije ipak ostvarila prava zato što su im "hrvatskog policajca" ubili četnici. Ne znam je li to istina ili nije, ali ako jest, ne bih se iznenadio. To su neki poput tebe, Ivančića, Čulića, Pupovca... mrze "ustašku državu", ali "ustaške kune" im uopće ne smetaju.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Pričaju u Kruševu

Pričaju u Kruševu da ga je Karamarko likvidirao...?!

Tko je glasao

Prvaci

Nije točno da srbin nigdje ne može biti prvi: Srbi su apsolutni prvaci svijeta u laganju a ti si najbolji dokaz toga na ovim stranicama već godinama.

Npr.; " Blago Zadro napao JNA u Vukovaru..." To doista može napisati samo Šešelj ili Feniks.

Tko je glasao

uf, @vojko...

Josip Jović, je Hrvat iz Aržana pokraj Imotskog, nije Srbin... od kuda ti ta informacija?
profesor

Tko je glasao

Možda imaš praf...

Možda si u pravu jer mi tu informaciju prodao davno drugi jedan Jović koji je tvrdio da mu je to rod ( a momak bješe Srbin).

vojko27

Tko je glasao

Malo sam slagao, ali drugi su krivi.((((

Eto tako je i Savo Štrbac prodavao svoju istinu: čuo je, želio je, nalagao je.

Tako se i broj žrtava u Jasenovcu popeo na deseterostruko veće brojeve, iako su se četnici nakon rata bavili ubijanjima i ubijene Hrvate pribrajali srpskim žrtvama,

I još kažeš "možda si u pravu"- možda sam ja samo malo slagao, "Ali nisam ja kriv, kriv je neki Jović koji jeSrbin i koji je tvrdio da mu je rod"!
Možda po ženinoj strani!?.:(((

Kakvu tešku laž ispucaš, kao od šale, a opravdanje "Možda si u pravu!"

Ukradeš prvu hrvatsku žrtvu u DR i mrtvo-hladno: "Možda si u pravu!"

Kako je rodbini ubijenoga Hrvata kada čuje ili pročita ovakve srpske laži!?

Nisi ti jedini- Srbi kradu i Marulića, i Dubrovčane ,i Hrvate katolike (pokatoličeni Srbi),... samo da bi opravdali svoju težnju za krađom hrvatske zemlje.

Takvo što je svojstvo- naviklih na laganje iz raznoraznih razloga pa i "nacionalnoga i državnoga interesa"!:(((

Tko je glasao

nije možda...

poznavao sam momka osobno, familiju i kuću, svake godine je komemoracija na njegovu grobu, garantiram ti to ako mi vjeruješ. a taj koji ti je to rekao, moram ga nazvat smrdo, laže ko pas - manipulator tipa nekih ovdje lopina koji se smatraju rodoljubima a lažu i izmišljaju kako im se ćefne. osjećam obavezu prema tom mladiću koji je poginuo na dužnosti, bez ikakvih zlih primisli, sigurno, da se zna istina ko je, odakle je i gdje mu je grob.
profesor

Tko je glasao

Mama Srpkinja, tata Hrvat

Ili obrnuto ili baka Muslimanka a tata Srbin. Znate li koliko kombinacija je tu moguce.

Tko je glasao

Prelagali se

osjećam obavezu prema tom mladiću koji je poginuo na dužnosti, bez ikakvih zlih primisli, sigurno, da se zna istina ko je, odakle je i gdje mu je grob.Koja je to srpska bezobzirnost u laganju kada se može jednostavno dokazati da je laž- upravo laž.

"Čuo sam tamo od nekoga momka koji tvrdi da mu je rod"- je za vojka dokaz, kao i oni dokazi za Štrbca i "Veritas".
Možda ga je i Savo pribrojao srpskim žrtvama!?

Prelagali se Srbi, a vojko i dalje vjeruje nevjerodostojnima- tome nekome, i samome sebi!

Imaju Srbi ono što nazivaju "Laža i paralaža".
Značenje "paralaže" je valjda nad-laž. Morali su i laži stupnjevati koliko ih je i kakvih ih ima.

I evo, ne samo D. Ćosić, nego i drugi srpski kulturnjaci shvaćaju važnost laži za Srbe i opisuju njihovu sklonost laganju (da lažu, da se uteše, da ... ostvare državni interes, da ... da se "izbore na pollitici",...:
http://www.pozoriste-slavija.co.rs/slavija2011/srbija.html

Tko je glasao

možda zbog ovog

http://www.hic.hr/velika-srbija04.htm

VELIKOSRPSKA TVOREVINA NA HRVATSKOM TLU: IZVORNI DOKUMENTI O DJELOVANJU 'REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE' (IV.)
"OVO JE SRBIJA. I KNIN IMA KOSOVO"
Velikosrpski je stav kako Srbi ne žele iz Jugoslavije - a ukoliko Hrvati idu iz Jugoslavije, mogu samo s teritorijem izvan granica "velike Srbije"
Nakon izbora velikosrpska taktika u Hrvatskoj nastoji izazivanjem i insceniranjem dokazati tvrdnju da je nova vlast "ustaška"
Srbi iz Hrvatske, jednako kao i u Bosni i Hercegovini, u velikom su broju prihvatili velikosrpske ideje, retoriku, mitove, planove i ciljeve. U Hrvatskoj su tako u krajevima gdje su živjeli u značajnijem broju, već 1989. započeli s uvozom velikosrpskih mitinga, kao predigrom balvan revolucije koja će kulminirati terorističkim akcijama i presijecanjem cestovnih i željezničkih komunikacija diljem Hrvatske.
U Kosovu kod Knina pokraj pravoslavne crkve Lazarica, Srbi 9. srpnja 1989., organiziraju mini Gazimestan, također povodom 600. obljetnice kosovske bitke, na kojemu sudjeluje oko 50.000 Srba, tada još većinom iz Srbije. Glavne poruke: "Slobo, slobodo", "Ovo je Srbija", "I Knin ima Kosovo", "Ne damo te zemljo Obilića, ne damo te bez krvoprolića" - dovoljno govore same za sebe. Na tom skupu prvi puta se javno čuje poruka: "Druže Slobo, šalji nam salate - mesa ima, klat ćemo Hrvate!".
Počeo raspad države
Dan ranije u Kninu je održana svečana akademija povodom obljetnice kosovske bitke, dok je u manastiru Krka održana svečanost posvećenja nove zgrade pravoslavne bogoslovije, koju je financijski poduprla SR Hrvatska, a u Kistanjama je Jovan Opačić utemeljio "Zoru", srpsko kulturno društvo u svrhu "zaustavljanja denacionalizacije i asimilacije Srba u Dalmaciji".
Za 1. prosinac 1989. godine (1. prosinca 1918. nastala je Kraljevina SHS) najavljen je srpski "miting istine" u Ljubljani, koji je Slovenija zabranila i on nije održan. U Ljubljani je sve završilo uhidbom tridesetak velikosrpskih mitingaša zbog narušavanja reda i mira, a među njima je bio i priličan broj pravoslavnih svećenika (samo iz Zagreba četvorica).
Da se kojim slučajem ne bi posustalo s izvozom "antibirokratske revolucije" izvan Srbije, Srpska pravoslavna crkva povodom ljubljanskih uhićenja priopćuje Predsjedništvu SFRJ, a ne SR Sloveniji, da poziva svoje pravoslavne vjernike na građansku neposlušnost. Već 2. prosinca u Srbiji je započeo bojkot slovenskih proizvoda, a mnoga poduzeća raskidaju poslovne ugovore sa slovenskim partnerima. Jugoslavija se počela raspadati po šavovima.
U međuvremenu u Hrvatskoj je utemeljena Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), čiji se Inicijativni krug okupio 28. veljače 1989. u DKH, kako bi prekinuo "hrvatsku šutnju". Na čelo HDZ-a dolazi gospodin dr. Franjo Tuđman. U Savezu komunista Hrvatske 12. prosinca 1989. opredijelili se za višepartijski sustav. Dan kasnije na čelo Centralnog komiteta dolazi drug Ivica Račan.
SKJ velikosrpska poluga
Godina 1990. počinje 14. izvanrednim kongresom SKJ (22. siječnja), na kojemu se ta komunistička stranka raspada i definitivno pretvara velikosrpsku polugu, a slovenski i hrvatski komunisti napuštaju kongres. Velikosrbi koriste svaki trenutak tijekom te godine kako bi se organizirali i mobilizirali. Pri tomu koriste i nove mogućnosti višestranačkog sustava.
U Donjem Lapcu su 30. siječnja 1990. održali skup o političkom organiziranju, na kojemu zaključuju kako je potrebno utemeljiti političku stranku i povezati je s nekom jačom strankom iz Srbije koja će nositi jugoslavensku orijentaciju. U Vojniću je 11. veljače održana utemeljiteljska skupština Jugoslavenske samostalne demokratske stranke (JSDS) na čelu s Milom Dakić, Milanom Vujnović, Mirkom Zorić i Vukašinom Zorić. Sedam dana kasnije osnovan je i u Zagrebu ogranak JSDS.
Veliki Zbor Srba održan je i u Karlovcu 15. veljače, na kojemu su govorili Miloš Vučković i Milić Knežević. U Kninu je 17. veljače 1990. utemeljena Srpska demokratska stranka (SDS) na čelu s Jovanom Raškovićem. U Srbu je 26. veljače osnovan Mjesni odbor SDS-a s predsjednikom Davidom Rastovićem.
Na Petrovoj gori je 4. ožujka održan miting Srba na kojemu su govorili Dmitar Obradović, Dušan Pekić, Jandre Bjelivuk i Milka Kufrin, predstavnica SUBNOR-a Hrvatske. U Rijeci je 7. ožujka utemeljena Narodna radikalna stranka, kao ogranak iste iz Beograda, na čelu s Veljkom Guberina. Za predsjednika SDS-a u zagrebačkom ogranku izabran je odvjetnik Vlado Ivković.
"Psihoza evakuacije"
Srbi se organiziraju, dakako na velikosrpskoj nacionalnoj osnovi, u Topuskom (Srpsko kulturno umjetničko društvo "Sava Mrkalj"), Glini, Benkovcu... U Benkovcu na skupu HDZ - a 18. ožujka na predsjednika HDZ-a dr. Franju Tuđmana pokušan je atentat Srbina Boška Čubrilovića.
U toj i takvoj svesrpskoj mobilizaciji održan je prvi krug višestranačkih izbora u Hrvatskoj (22. travnja 1990.) i drugi krug (6. svibnja). Uvjerljivo pobjeđuje Hrvatska demokratska zajednica, dok u Kninu SDS dobiva 83 posto glasova pa u Sabor SRH ulaze tri srpska zastupnika: Jovan Opačić, Dušan Zelenbaba i Radoslav Tanjga.
Nakon izbora velikosrpska taktika u Hrvatskoj nastoji izazivanjem i insceniranjem dokazati tvrdnju da je nova vlast "ustaška". Tako već 18. svibnja 1990. dolazi do poznatog "slučaja Mlinar". Miroslav Mlinar, predsjednik benkovačkog mjesnog odbora SDS-a, samoranio se nožem, a slučaj je iskorišten kako bi Srbi "zamrznuli odnose" sa Saborom SRH. Iz Beograda stiže poruka Vuka Draškovića: "Još jednom apelujemo na razum Hrvata i pozivamo ih da se uljude".
Počela se dakle i u Hrvatskoj provoditi velikosrpska taktika Vase Čubrilovića, definirana u Beogradu, u Klubu kulture 7. ožujka 1937: "Da bi se istjerali Albanci treba izazvati lokalne nemire a potom ih ugušiti u krvi, srpskim seljacima podijeliti oružje i potpomoći ih vojskom; vatrom i mačem rušiti albanska sela, oskvrniti groblja, poubijati vjernike… valja stvoriti psihozu evakuacije". (Paolo Frusca, Genocidio nei Balcani nel nome della grande Serbia, Centro studi cattolici 'Mater Ecclesiae', Brescia, 1996.).
Srbofobična simbolika
U formalnom pogledu srpsko cijepanje ("kamen po kamen", I. Garašanin) hrvatskog teritorija za račun velikosrpske ideje započelo je u Kninu 6. lipnja 1990. kada Skupština općine Knin donosi "Odluku o pokretanju inicijative za formiranje Zajednice općina Sjeverne Dalmacije i Like" (istodobno Jovan Rašković u Vukovaru 10. lipnja 1990. osniva SDS, te i u Okučanima 27. srpnja). Već 27. lipnja 1990. u Kninu donose "Odluku o formiranju Zajednice opština Sjeverne Dalmacije i Like". Pokraj crkve Lazarice 1. srpnja proglašavaju "Zajednicu opština Sjeverne Dalmacije i Like".
Srpski milicajci 3. srpnja šalju protestno pismo Saveznom i Republičkom SUP-u o neprihvaćanju hrvatskog grba, kojega nazivaju "šahovnica", a istoga dana privremeno predsjedništvo terorističke "Zajednice opština…" upućuje poziv općinama s većinskim srpskim stanovništvom da se priključe toj "zajednici". U Kninu 5. srpnja Srbi na čelu s Milanom Martićem okružili milicijsku postaju, a na "mitingu podrške svojoj miliciji" zaključili "da se odbace svi pritisci uvođenja srbofobične simbolike".
U terorističkoj fazi
Na "Danima srpske kulture u Kninskoj Krajini", na Kninskoj tvrđavi govori srpski književnik Matija Bećković. U Srbu 25. srpnja održan je "Veliki srpski sabor" na kojemu govore Jovan Rašković, Jovan Opačić, Mile Dakić i Milan Babić. Taj "sabor" usvaja "Deklaraciju o suverenosti i autonomiji srpskog naroda" i "Odluku o formiranju Srpskog nacionalnog vijeća". U tom trenutku Srbi su prema Ustavu iz 1974. u Hrvatskoj susuvereni narod. Velikosrpski je stav kako Srbi ne žele iz Jugoslavije - a ukoliko Hrvati idu iz Jugoslavije, mogu samo s teritorijem izvan granica "velike Srbije".
Skupština Jugoslavije je 8. kolovoza 1990. dopustila višestranački sustav, a Borislav Jović, predsjednik Predsjedništva SFRJ, prima delegaciju Srba iz pobunjenog Knina (13. kolovoza). U delegaciji su Milan Babić, David Rastović i Bogoljub Popović. Četiri dana kasnije, 17. kolovoza 1990. godine Milan Babić, predsjednik Skupštine općine Knin, proglasio je ratno stanje! Umjesto komuniste Stipe Šuvara, za člana Predsjedništva SFRJ 24. kolovoza izabran je Stjepan Mesić (HDZ).
"Srpsko nacionalno vijeće" 30. rujna 1990. godine proglašava srpsku autonomiju, temeljem navodnog "plebiscita". Istodobno pobunjeni Srbi prelaze u izravnu terorističku fazu - blokiraju balvanima sve prilaze hrvatskom kraljevskom gradu Kninu, a Jugoslavenska samostalna demokratska stranka podnijela je tužbu pri Rusellovu sudu protiv Republike Hrvatske zbog "priprema genocida" nad Srbima.
Podsjetimo se, danas neke haaške optužnice podignute protiv Hrvata tvrde kako je Republika Hrvatska (zločinačka organizacija!) izvršila etničko čišćenje Srba iz Hrvatske. No, je li to istina ili nije, najbolje govore srpski izvori, ostali iza planiranog i organiziranog srpskog odlaska iz Hrvatske godine 1995., nakon temeljitog vojnog poraza njihovih terorističkih postrojba i paravojske ""

sve je mirisalo na rat...moji iz željezare su uzimali slobodne dane da idu na mitinge npr. na Petrovu goru i dr.

neuvijeno su prijetili... e onda su se umiješali hrvatski udbaši kad se vidjelo da sa Slobom nema pregovora

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci