Tagovi

Neznalice u krevetu - ubojice u ordinaciji!

Neznalice u krevetu – ubojice u ordinaciji

Negdje od polovice prošlog mjeseca, nakon one povijesne saborske rasprave Marijana-Ingrid-Milanka pa sve do dnevnika Želim život, na ovim stranicama je napisano puno toga „za“ i „protiv“ vanmaternične oplodnje, medicinski potpomognutog začeća, abortusa, gay brakova i njihova prava na usvajanje djece, itd. itd.

Jučer se dogodilo nešto značajno, značajnije, puno značajnije za RH nego li prosvjedi 05.12.2008. Za budućnost Hrvatske čak i presudno, biološku i moralnu budućnost Hrvatske.

Biti ili ne biti!

Pred svim crkvama, svih vjera i konfesija potpisivala se peticija pod nazivom: Međunarodni poziv na zaštitu prava i dostojanstva ljudske osobe i obitelji

Koliko tisuća, desetaka tisuća ili 100.000 potpisa je skupljeno?
Vidjeti će se uskoro na www.potpisujemdeklaraciju.org.

Naravno, i druga strana je dijelila svoje letke ispred npr. zagrebačke Katedrale – pravo na pobačaj, za homoseksualne brakove, pravo žene da ubije dijete...

Nisam se uključivao u raspravu na ovim stranicama povodom dnevnika Želim život. Smatrao sam da je iz mojih komentara u sličnim temama sve rečeno. Da je jasno da sam protiv abortusa, da ga smatram ubojstvom, ali sam i apsolutno za sve što medicina zna i može kako bi obitelji koje žele imati djecu i dobile djecu. Zakon neka se drastično bavi zloporabama.

Smatram da u današnje vrijeme „neželjena trudnoća“ zapravo nije moguća. Uz sve vrste kemijske i fizičke zaštite protiv začeća + znati brojiti do 28 i jednostavna kombinacija, neželjena trudnoća se u pravilu događa samo totalnim seksualnim neznalicama i ljudima koji nemaju samokontrole, ni fizičke ni umne.

Znam da će mi ovaj dnevnik priskrbiti bezbroj epiteta, pokuda i pitanja: ... iz kojeg stoljeća dolaziš?
Svejedno mi je, ja sam govorim svoje mišljenje bez ikakve želje da nekog „pridobijem“ ili da bilo koga prozivam ili vrijeđam.

Ponavljam, ne želim nikog uvrijediti ni prozivati!

Medicina se spori oko mnogo toga u svezi začeća i kada je zapravo rođen čovjek. Samim činom rađanja ili u onoj tisućinki oplodnje jajne stanice? Medicina zapravo o tome nema pojma!

Ja vjerujem da je čovjek rođen u onoj „tisućinki“! Nemam zato nikakvih znanstvenih dokaza, ali nema ih ni medicinska znanost, barem ne jednoglasno usaglašenih.

Međutim imam ISTINIT, točan i precizan slučaj kojeg poznajem u detalje. Ide ovako:

MAJKA je bila trudna u 37 godini života i naglo počela krvariti u 2 mj. trudnoće. Otac je poznavao ravnatelja (prijatelji, vrlo dobri čak) najvećeg i najpoznatijeg rodilišta u RH. PROFESOR - ravnatelj je preuzeo MAJKU pod žurno, spasio majku a dijete i nije bilo dijete, već je OCU objasnio da to oni inače zovu „mućak“.
PROFESOR je nakon skoro godinu dana dočekao presretna OCA koji mu donosi vijest da je MAJKA u 38 god. ostala trudna (već imaju dvoje djece - uopće ne male) ali to treće su željeli i začeli potpuno prirodno. PROFESOR obavlja prvi/e preglede (uža specijalnost – ginekološki kirurg, vrstan), sve je OK i naređuje tada još DOCENTICI a danas prof.dr. da dalje vodi i nadzire trudnoću. DOCENTICA je specijalizirala sa odličnim na prestižnom sveučilištu u USA, opremljena je najmodernijim uređajima – identičnim sa onima u USA.
DOCENTICA je tada bila vrlo popularna i poznatau RH zahvaljujući svojim čestim nastupima na TV.
MAJCI i OCU ponosno pokazuje svoju ordinaciju, objašnjava čuda tehnike koje nema nitko na Balkanu, obavlja prvi ultrazvuk i MAJKA i OTAC BEBU vide na ogromnom ekranu, u boji, crno-bijelo, sa svih strana i sve titraje, grčenja i pokrete oko BEBE i BEBE same, čuju srce, dobivaju sličicu svoje BEBE duge tada samo 28 mm duge.

DOCENTICA predlaže učiniti nekakav test rizika (godine roditelja su kao rizične i još neki detalji) te OTAC i MAJKA ispričaju apsolutno sve o svojoj bližoj i daljoj rodbini, sve bolesti, zvanja, uzroke smrti, sve , apsolutno sve... i sve se to bilježi u nekakav moćni stroj u kojeg stanu svi podaci o toj obitelji od „stoljeća sedmog“.

DOCENTICA predlaže uzeti plodovu vodu i tada se na ekranu događa nešto za MAJKU i OCA fascinantno: poduža igla za uzimanje uzorka dotakne, NE i probije kožu na lijevoj strani majčina trbuha, slučajno je tu i BEBA koja ISTOG trena počne iz sve snage „bježati“ na sasvim drugu stranu. Igla još nije probila kožu trbuha a BEBA se postavila u siguran položaj na drugoj strani maternice.
Ne, nisu je čuli da plače i zove MAMAAAA, ali sve je jasno da jasnije nije moguće – BEBA je ZNALA da se mora maknuti igli!

BEBA MISLI! – BEBA je ČOVJEK!

28 ILI KOJI MILIMETAR DUŽA - ALI ČOVJEK!

MISLI, OSJEĆA, BOJI SE, BRANI SE!

DOCENTICA nalaže ocu da najvećom mogućom brzinom taj uzorak odnese na KBC (par minuta oštre vožnje) prof.dr. „toj i toj“ inače OCU prepoznatljivo prezime iz tiska jer je to godina u kojoj se izrazito puno pisalo u cijelom svijetu o kloniranju, naročito kloniranju ljudi. Ista prof.dr. je kao znanstvenik i autoritet govorila javno što to zapravo je te objašnjavala argumente za i protiv znanstvenika cijelog svijeta u svezi kloniranja životinja i posebno kloniranja čovjeka.

KBC je ogroman i OTAC predlaže MAJCI da ostane u automobilu. MAJKA se ne želi odvojiti od uzorka, prolaze staklenim hodnikom, gledaju ogroman broj bolesne, tek rođene ili nešto starije djece, nevjerojatnih deformacija....
OTAC proklinje u sebi samog sebe što MAJKU nije natjerao da ostane u automobilu. Štovana prof.dr. ih dočekuje, u ozbiljnim je godinama, Einstein frizure i izgleda.
Znastvenica, neupitno.
Uzima uzorak, predlaže OCU i MAJCI isto što i DOCENTICA - da barem još 3-4 sata ostanu u ZG, opreza radi.

MAJKA i OTAC odlaze kod ujaka, kilometar dalje, umirovljenog liječnika, specijalista, neuropsihijatra, dugogodišnji staž i relativno blistave karijere.
Mic po mic – ispričaju što se događa. Ujak, govori OCU: „Mali, ja sam uvijek govorio da si ti pametan i bistar dečko; pa kaj ti stvarno vjeruješ doktorima? Oni ti pojma nemaju, ja sam npr. u 40 godina rada za jednu te istu bolest 4 puta mijenjao i terapiju i postupak i proceduru; prošao pola svijeta, bio u svim svjetskim centrima medicine moje specijalizacije i smjera; medicina ti nije znanost; to nije matematika gdje su 2+2=4 od kada je svijeta i vijeka... Medicina je neistraženi svemir, dubok i mračan i tek smo zapalili malu svijeću u tom ogromnom mračnom prostranstvu - medicini!“

Par dana iza DOCENTICA poziva MAJKU i OCA:
BEBU treba ABORTIRATI!

Svi podaci moćnog stroja koji je ubilježio podatke o obitelji, sva ispitivanja na KBC + ovo + ovo govore da je rizik 1:100 a treba biti 1:1000 (otprilike takav odnos makar su brojke bile drugačije). BEBA se može roditi sa barem 10 teških maloformacija, mentalno, fizički, duhovno...
Ukratko - ABORTUS je rješenje, najbolje i najsigurnije.

MAJKA rezolutno odbija, nikada to nije napravila niti će. OTAC, zagledan u ekran u sada već nešto veću BEBU postavlja tisuću pitanja... DOCENTICA strpljivo odgovara i objašnjava, predlaže da se vide za tri dana, neka razmisle..., ali ona ostaje kod svojeg savjeta. Medicinsko (vrhunsko) obrazovanje joj nalaže takav stav i savjet.

Tri dana i dvije noći za pamćenje! MAJKA se uopće ne dvoumi – ABORTUS ne dolazi u obzir;... gleda u onu sličicu i 28 mm „veliku“ bebu, nikada ni pod koju cijenu ne želim ubiti nikoga a najmanje svoje dijete.
OTAC je suglasan, ali i duboko zamišljen hoće li moći uz dvoje zdrave i već velike djece brinuti se o trećem, možda teško bolesnom bude li DOCENTICA u pravu.

DOCENTICA ih dočekuje na vratima ordinacije, saznaje odluku roditelja i govori da moraju odlučiti danas jer BEBA je već toliko velika da abortus više iza danas i nije dozvoljen. Tako nekako glasi objašnjenje: sad je, odjednom, TOLIKO VELIKA BEBA DA JE POSTALA ČOVJEK !!?? - a prije tri dana, što je BILA prije tri dana?

TKO JE postavio taj rok? Do tada je abortus i dozvoljeno, od tad više ne?

OTAC isprati MAJKU iz ordinacije i vraća se DOCENTICI. .... „Znate, vaša BEBA se možda i može roditi potpuno normalna, ali rizik je ogroman, ja vam mogu reći koliko će biti visoka i teška sa npr. 21 godinom, koju će boju očiju imati, približan IQ, ali znate, djeca te BEBE tj. Vaši unuci bi mogli imati bla, bla, bla... “

OCU definitivno puca film: „ Polako, čekajte štovana DOCENTICE, jer Vi to tražite da se ja igram Boga i odlučujem o onom koji će se ILI NEĆE roditi npr. 2025. godine?
Prošlih tri dana nisam spavao i dobro proučih Abrahama na kušnji... Ne, moju BEBU NEĆETE UBITI! “

Nekoliko mjeseci kasnije rodio se divan dječak, 3700 gr, 52 cm. Živahan, čvrst i potpuno zdrav.

Danas ima 11 god. i 4 mj. Visok je 160 cm, 47 kg, svi razredi 5.0; uz redovno školovanje polazi informatiku i jezike, igra košarku u klubu, planinari i do 20 km dnevno, vozi bicikl 25 kilometara u „cugu“, izvanredne mašte i nevjerojatna osobna dnevnika kojeg piše, zna predsjednike ili premijere barem 35 država a sa šest godina je znao prepoznati zastave pola zemalja svijeta i neke precizno nacrtati.

Ne, nikada NEMOJTE UBITI DIJETE, ni 41 dan od začeća ni 91, nikada!

Ne igrajte se Boga!

Abortus je ubojstvo, abortus je za primitivce po pitanju seksa, za plašljive ljude, za egoistične ljude!

Tko ubije dijete – zaslužuje biti ubijen!

Nije nikakav zakon – to je samo moje uvjerenje!

Komentari

Naravno, i druga strana je

Naravno, i druga strana je dijelila svoje letke ispred npr. zagrebačke Katedrale – pravo na pobačaj, za homoseksualne brakove, pravo žene da ubije dijete...

idemo malo oštro, jezikom mržnje što nam govori o shvaćanju problema.

Pred svim crkvama, svih vjera i konfesija potpisivala se peticija pod nazivom: Međunarodni poziv na zaštitu prava i dostojanstva ljudske osobe i obitelji

daj objasni kako crkva štiti ljudsko dostojanstvo? naziv peticije je više nego licemjeran.

Smatram da u današnje vrijeme „neželjena trudnoća“ zapravo nije moguća. Uz sve vrste kemijske i fizičke zaštite protiv začeća + znati brojiti do 28 i jednostavna kombinacija, neželjena trudnoća se u pravilu događa samo totalnim seksualnim neznalicama i ljudima koji nemaju samokontrole, ni fizičke ni umne.

zašto odmah nisi napisao ljudskim životinjama. a vodeća u seksualnom neznanju je upravo crkva i udruga Grozd.

Abortus je ubojstvo, abortus je za primitivce po pitanju seksa, za plašljive ljude, za egoistične ljude!

sorry bat yebi ga, kad naučim kontrolirati svoje nagone i nagone moje cure, odreći ću se primitivnog seksa i postati altruista. bavit ću se onanijom.

Tko je glasao

Baviš se Ti mentalnom

Baviš se Ti mentalnom onanijom moj @marijuan, kao i još neki u svojim komentarima ovdje.
Tebi da objasnim kako vjera brani ljudsko dostojanstvo? - moj @marijuan, moraš Ti toga biti dostojan; a nisi. Pa ukini 10 zapovijedi - vidjeti ćeš što će od tog TVOG svijeta ostati.
Ti vjeruj u svoje - ja ću u svoje; i ne spominji mržnju gdje se govori o ljubavi, najvećoj ljubavi - ljubavi prema novom životu!

Znaš li Ti uopće što je svrha tvog postojanja?

Boldano si napisao Ti a ne ja - za koga vrijedi? Za tebe ili za mene?

Osim toga uopće nisi pročitao TKO i ZAŠTO je inicijator peticije, a i da jesi - pitanje je možeš li Ti uopće shvatiti što se događa oko tebe, u RH i svijetu.

Tko je glasao

Baviš se Ti mentalnom

Baviš se Ti mentalnom onanijom moj @marijuan, kao i još neki u svojim komentarima ovdje.

mentalna onanija je zabavna stvar, održava čitavim neuronske veze kako bi ostao zdravog razuma.

Tebi da objasnim kako vjera brani ljudsko dostojanstvo? - moj @marijuan, moraš Ti toga biti dostojan; a nisi. Pa ukini 10 zapovijedi - vidjeti ćeš što će od tog TVOG svijeta ostati.

ne moraš mi objašnjavati, crkva već tisućljećima svoju moć vezuje uz vlast odstupajući od izvornog nauka.

Ti vjeruj u svoje - ja ću u svoje; i ne spominji mržnju gdje se govori o ljubavi, najvećoj ljubavi - ljubavi prema novom životu!

kad se u proglasu spominju ubojice djece, nema tu ljubavi već mržnje. lako je govor mržnje zamaskirati patetikom ljubavi prema nerođenima.

Znaš li Ti uopće što je svrha tvog postojanja?

potrošnja mješavine kisika, dušika i ostalih plinova iz atmosfere.

Boldano si napisao Ti a ne ja - za koga vrijedi? Za tebe ili za mene?

bilo je čitljivo iz proglasa iako nije direktno napisano.

Osim toga uopće nisi pročitao TKO i ZAŠTO je inicijator peticije, a i da jesi - pitanje je možeš li Ti uopće shvatiti što se događa oko tebe, u RH i svijetu.

ne volim se ponavljati ali eto, licemjeri triju konfesija.

Tko je glasao

Neke svoje stavove već sam

Neke svoje stavove već sam iznio uz spomenuti LQ dnevnik, sada ću se osvrnuti samo na peticiju (onaj dio o abortusu tj. pravu na život): koje je rješenje? Čime bi trebala rezultirati peticija?
Zgodan je dio naslova "Neznalice u krevetu", ali peticiju su potpisivali uglavnom oni koji se zalažu ili kao vjernici barem odobravaju "neznanje u krevetu" - ne treba valjda podsjećati na "Grozdov" prijedlog spolnog odgoja u školama i uporno zabranjivanje kontracepcije od strane katoličke crkve.
Ako se zakonom zabrani abortus, čime će to rezultirati? Hoće li žene prestati obavljati abortuse ili će to u končanici rezultirati nečim još gorim? Je li rješenje u edukaciji (i kakvoj) ili represiji?

Tko je glasao

@rupert, pročitaj još

@rupert, pročitaj još jednom moj dnevnik. Jasno je da ni blizu ne branim stav Crkve (svih Crkava koje provode peticiju) u svakoj točki i zarezu.

Za mene je abortus ubojstvo i imama pravo tako misliti i vjerovati!
Također i dalje mislim da se samo seksualnim primitivcima i duhovno i fizički neuravnoteženim osobama u današnje vrijeme može dogoditi nećželjeno dijete.
Onaj koji ubije ti dijete je plus napisanog još i ubojica.
Nikakav Grozd i slično nisam spominjao; vidim kako su Njemačka i Švedska propale i nazadovale kada je bio zabranjen abortus.

I pročitaj "link", možda Ti iz gaća dođe u glavu ili Ti je pamet uvijek i samo u gaćama?

Tko je glasao

@Jelenska, nema razloga za

@Jelenska, nema razloga za zapjenjenost i vrijeđanje jer se ja uopće ne osvrćem na tvoje stavove već samo na peticiju. Ono što ti smatraš ozbiljnom raspravom navodeći jedan primjer iz života podsjeća me na Švejka (ili Br. 1 iz Alana Forda) pa se na toj razini nisam htio niti uključivati u raspravu.
Da si ti pažljivo čitao, onda bi ti bilo jasno da ja niti ne mislim da ti braniš crkvene stavove jer si za kontracepciju. I moj komentar nema veze s time tko što misli o abortusu.

Tko je glasao

A sa čime ima veze moj

A sa čime ima veze moj dragi @rupert?

Tko je glasao

@ Jelenska, moj komentar ima

@ Jelenska, moj komentar ima veze samo s mogućim posljedicama zakonske zabrane abortusa.
Ili preoblikovano radi lakšeg razumijevanja:
Je li zakonska zabrana jedino rješenje?
Je li zakonska zabrana najbolje rješenje?
Koje su moguće posljedice zakonske zabrane abortusa, osobito imajući u vidu da u državama u okruženju on nije kriminaliziran?
Postoje li drugi načini kako bi se broj abortusa znatno i učinkovito smanjio? (Namjerno pišem "smanjio" jer se ne treba zavaravati da se može potpuno spriječiti.)
Koji su to drugi mogući načini rješavanja ovog problema?

Najlakše je zapravo samo histerizirati i tražiti zakonsku zabranu te onda smatrati da je savjest čista jer se suprotstavila zlu. Puno je teže uhvatiti se u koštac s korjenom problema i na temelju sagledavanja svih mogućih aspekata donijeti najbolje rješenje.

Tko je glasao

ne treba valjda podsjećati

ne treba valjda podsjećati na "Grozdov" prijedlog spolnog odgoja u školama

vodeća u seksualnom neznanju je upravo ... udruga Grozd

Premda mi nije do uključivanja u neke silne rasprave o udruzi Grozd, ipak mi se čini da se o ovome pitanju stvari olako „samorazumiju“. No, kad god se stvar svede na „svetonazorsko prepucavanje“ i svođenje kompleksnih tema na dvije-tri javnosti posebno atraktivne, mene to potakne da se sam uvjerim o čemu se tu zapravo radi.
Ukratko, dao sam si sat-dva truda i sam sam proučio oba predložena programa zdravstvenog odgoja. Ne želim nikoga opterećivati zaključcima koje sam pritom donio. Stoga: svima onima koji su za temu budućega zdravstvenog odgoja u školama uistinu zainteresirani, preporučam isti put.

Ukratko: programi zdravstvenog odgoja udruge Grozd:

http://www.udruga-grozd.hr/images/file/GROZD_osnovne_skole_za_MZOS_stude...

http://www.udruga-grozd.hr/images/file/GROZD_srednje_skole_za_MZOS_stude...

Programi zdravstvenog odgoja Foruma za slobodu odgoja:

http://www.fso.hr/ZDR%20osnovne%20skole.pdf
http://www.fso.hr/ZDR%20cetverogodisnje%20skole.pdf

Tko je glasao

Znatiželjni, hvala na

Znatiželjni, hvala na linkovima, trenutno nemam vremena, ali proučit ću kasnije. Grozd sam spomenuo na temelju onoga što se pisalo u javnosti te na temelju jedne rasprave koju sam gledao na OTV-u - razgovarali su predstavnici obiju "suporotstavljenih" udruga. Možda sam stekao pogrešan dojam (zaključak ću donijeti kad proučim materijal) pa se spominjanje Grozda može isljučiti iz mog komentara. No ni to neće promijeniti njegov smisao jer je dovoljan i onaj drugi argument - stav Crkve prema kontracepciji, a koju Jelenska spominje kao jedan od bitnih čimbenika u cijeloj priči.
Nije mi bila namjera upuštati se u svjetonazorsko prepucavanje, dapače, mislim da posljednja tri pitanja koja sam postavio nisu ni besmislena ni glupa te da su svjetonazorski neutralna.

Tko je glasao

Da bitni elemenat, sve Crkve

Da bitni elemenat, sve Crkve na području RH su omogućile potpisivanje peticije a jedino si Ti @rupert pametniji od njih svih skupa, kaj ne?
Ova stranica obiluje genijalcima - tisuće godina znanja i iskustva u jednom jedinom čovjeku - @rupertu! Moš mislit!

P.S. Da si pažljivo pročitao dnevnik, a očito nisi pažljiv i očito ne samo u čitanju...?? - vidio bi da se moje mišljenje ne poklapa 100% sa crkvenim i nije mi bitni "čimbenik".

Bitno je UBITI ILI NE!

Tko je glasao

@rupert Pozdravljam tvoju

@rupert
Pozdravljam tvoju spremnost da provjeriš imaš li o Grozdovom programu ispravan ili krivi dojam. Mislim da bi mnogi “nesporazumi” u našemu društvu postupno nestajali, kad bismo se navikli provjeravati i mnoge druge stvari koje nam se čine jasnima.
Premda ću sad pokušati problematizirati i drugi dio tvoje argumentacije – onaj o stavu Crkve prema kontracepciji, odnosno “uporno zabranjivanje” iste od strane te institucije, ne vjerujem da ću do kraja uspjeti – tema je naprosto prekompleksna za ovakav tip diskusije. No, možda vrijedi pokušati.
Suprotno uvriježenom, od strane medija neprestano “hranjenom” dojmu, Crkva se kontracepcijom bavi tek “rubno” – u sklopu širega nauka o smislu ljudske seksualnosti. On se, da pokušam pojednostaviti stvar, temelji na dvjema postavkama: seksualnom činu kao bračnom činu sebedarja (ljubavi) između muškarca i žene, koji je otvoren i rađanju – prokreaciji.
Seksom izvan braka, primjerice, Crkva se u svom nauku uopće ne bavi: ona ga naprosto smatra “teškim grijehom”. To da li se pritom koristi kontracepcija ili ne, ne utječe bitno na težinu toga “grijeha” (skoro bih rekao: svejedno je s moralnoga stanovišta). Sama pak kontracepcija u braku općenito se ne smatra “teškim grijehom” (http://www.glas-koncila.hr/portal.html/pitali_ste,6/show,493), a zadnjih godina u teološkim se krugovima raspravlja i o mogućnosti da ju se u pojedinim situacijama (zarazna bolest supružnika …) proglasi i moralno dopustivom.
E sad, ako ćemo do kraja banalizirati, svi oni koji se odluče na bračnu nevjeru ili seks izvan braka, nekorištenjem kontracepcije nimalo nisu bliži crkvenome nauku.
Sad bi mene zanimalo: kako bi to Crkva mogla “dopustiti” kontracepciju? Je li realno (pa i razumno) očekivati da Crkva izjavi nešto u stilu: ako već varate svoje žene/supruge, činite to koristeći zaštitu? :)
Pitati Crkvu: smijem li koristiti kontracepciju u izvanbračnom seksu isto je kao (možda malo nezgrapna i nategnuta usporedba) pitati ju: je li dopušteno krasti u nedjelju?
Nije li realnije Crkvi prepustiti da i dalje ljude poziva na svetost i postavlja ideale koje se, ako se želi, može nastojati slijediti? I, ako ćemo na kraju biti do kraja pošteni: kad bi se ti ideali stvarno i slijedili, bismo li uopće danas raspravljali o pobačaju?

Tko je glasao

Ne radi se ovdje o nikakvom

Ne radi se ovdje o nikakvom sukobu udruga; zaboli me za njih...

Ovdje se radi o ubijanju djece, razumijete li vi to uopće?
Ubijanju djece!
Dilema je i odluka na jednoj jedinoj osobi, najviše dvije!
Kakve udruge, kakve Crkve, kakva medicina...
ubijamo mi, pojedinci a ubiti dijete zaslužuje 10 smrtnih kazni!

Tko je glasao

stav grozda prema

stav grozda prema kontracepciji jest da niti jedna nije sigurna. a meni omiljeni biser iz njihova programa je da se mastrubacija javlja u pubrtetu kao prolazna devijacija te da ona predstavlja okretanje prema sebi što je loše. a drugi po redu omiljeni biser mi je da ce djeci objasniti kako je za rastavu braka krivo vece mijenjanje partnera/ica njihovih roditelja u mladosti. a o tome sto sve trabunjaju o homoseksualnosti da ne govorim. a btw, u jednom aktualnom udzbeniku odobrenom od ministarstva, mislim da je za srednje skole, pise da su homoseksualne osobe posljedica nesredenih obitelji.

ono sto jest cinjenica da si je grozd dao puno veceg truda da slozi program, da im je program razradeniji i da ovaj dio koji nema veze sa seksualnoscu je cist okej koliko se u to kuzim. no nije problem ni u grozdu, pa cak ni u crkvi. njihovo je da lobiraju i bore se za vlastiti utjecaj, (na drzavi je obzirom da joj u ustavu stoji da je crkva odvojena od drzave, da to ne dozoljava). problem je u primorcevom ministarstvu koje nema ni hrabrosti ni pameti da donese jedinstven program seksualnog obrazovanja koji bi se temeljio na cinjenicama i koji ne bi ni po koju grupu bio diskriminatoran.

a kaj se tice teme ovog dnevnika, vrlo mi je tesko ista suvislo napisati na ovako ostrascen dnevnik koji odmah u startu zatvara dijalog. samo bih voljela da protivnici pobačaja shvate da se ništa neće postići kriminalizacijom pobačaja i apstinencijskim programima (osim naravno velikog broja neplodnih i/ili mrtvih zena). ilegalni pobačaji su donjeli previše zla da bismo se na to vraćali. treba se boriti za besplatnu kontracepciju, savjetovalista za mlade, kvalitetnu seksualnu edukaciju, podrsku mladim roditeljima, itd, itd, a savjest i moralne dvojbe treba prepustiti zenama. to su ipak njihova tijela i njihovi životi.
___________________________________________________
'Ali mogao sam isto tako stajati usred polja kupusa i samom sebi recitirati pastoralnu poeziju'

___________________________________________________
'Ali mogao sam isto tako stajati usred polja kupusa i samom sebi recitirati pastoralnu poeziju'

Tko je glasao

@TAJUŠKA, NITKO NIJE VIŠE

@TAJUŠKA, NITKO NIJE VIŠE "OSTRAŠČEN" od vas zagovornika ubijanja djece! Nitko!
Vi ste jedini ostraščeni kao što ubojice inače jesu.
Ubio sam ja ljudi više nego što Ti misliš (ako su četnici i petokrakaši JNA uopće ljudi) ali nikada i NIGDJE ni jedno dijete!

Tko je glasao

pa da, usporedujuci ton mog

pa da, usporedujuci ton mog komentara i vaseg komentara iz aviona je vidljivo da sam ja ostrascena. ispricavam se sto sam uopce mogla percipirati drugacije :roll:
___________________________________________________
'Ali mogao sam isto tako stajati usred polja kupusa i samom sebi recitirati pastoralnu poeziju'

___________________________________________________
'Ali mogao sam isto tako stajati usred polja kupusa i samom sebi recitirati pastoralnu poeziju'

Tko je glasao

Kojeg li apsurda? Ovo je da

Kojeg li apsurda? Ovo je da čovjek ne povjeruje!! Vama nije jasno da je na fantastično velik način, normalno, rođeno dijete, poslije sretnog ishoda, ubijeno odgojem? Ne, moj jelenska, djeca se ne smiju ubijati poslije rođenja i takvo ubijanje bi zakonom moralo biti kažnjavano!

Ni jedno dijete se ne bi smjelo programirati u beskorisne idiote, onako kako to zahtjeva i očekuje okolina i društvo. A s djecom se stalno ponavlja ta morbidna društvena igra. Već sutra, već dan nakon što se nedvojbeno utvrdi da su genijalni, imati će te prave monstrume, jer se u životu neće znati pronaći, neće moći i biti sposobni živjeti samostalan i međuovisan život, jer ih tome nitko nije učio. Kakvo je to sranje učiti djecu nabrajati "bar" 35 imena nekih idiota? Kakvo je to znanje i što će ono mladiću značiti u životu? Koliko će mu koristiti u životu pamćenje budala? Je li Vi mislite da je život trčanje 20 kilometara dnevno, vožnja bicikla 25 kilometara dnevno, planinarenje 100 kilometara dnevno? Što će se sutra dogoditi kada mladić doživi sudar sa stvarnošću i ne bude više mogao okolo trčkarati i zabavljati se? Hoće li se osvetiti životu što mu je uskratio hobije, a nije ga pripremio za životne ispite? Ima maštu! Bravo! Kako mu tu maštu roditelji, škola i društvo razvijaju? Tako da ga uče da prepoznaje zastave svijeta? A ne bi li za njegovu maštu bilo puno bolje da su mu rekli kako zastave imaju samo jednu vrijednost: pokazuju smjer vjetra! I ništa više. Zastave nemaju drugih vrijednosti i apsolutno ništa ne znače! Ali ne: upravo to mu neće reći, niti će to ikada u životu shvatiti. Cijeli život će poštivati stijegove, klanjati im se , ne znajući za njihovu ispraznost i besmislenost. Što je najgore, poštivati će "svoje" zastave, misleći da su tuđe "pogrešne".

Hoće li manijakalno učenje jezika, informatike, besprijekorne ocjene učiniti da se Vaš mladić formira u zdravu osobu, sposobnu graditi zdrave odnose s drugima, u besprijekoran karakter? Kako hoće, kada ga upravo tome nitko ne uči. Sputavaju ga besmislenim i zločinačkim formiranjem prema nekim lažnim slikama i prilikama, a prije svega prema vlastitim i društvenim, bolesnim programima. Sranje! Izvanredno sposoban i maštovit? A koje dijete to nije? Pokažite mi jednoga! A pogledajte koliko sposobnih i maštovitih se odgaja u monstrume i čudovišta? Ima li izuzetka? Ima li jednog jedinog sretnika koji je uspio pobjeći ovim strašnim kalupima i besmislu! Ima li jedno jedino dijete u državi koje je imalo sreće da se odgaja u slobodi i za slobodu. Da se razvija svojim tempom, neopterećen očekivanjima bolesnih roditelja i društva? Da se igra i odrasta u ljubavi i razumijevanju? Ne! Od najmanjih nogu ih se uči da se takmiče, da dokazuju, da zaslužuju. Ocjene naročito! Ocjene su važne! Ocjene se moraju zaslužiti! Bez ocjena si sinko nitko i ništa. A s njima ćeš postati idiot! Bravo jelenska! Bravo majstore! Tako se puzajući ubijaju djeca i sere o pravu na život. Je li ovakav odgoj život? Je li to zovete uspjehom? Kakva to smisla ima? Kakve veze ima odgajanje djece na dvije idiotske premise: "ne" i "moraš" ?

Kakvi su to ljudi koji vlastitoj djeci opljačkaju djetinjstvo? Unište život i prije nego ga počnu živjeti? Po meni, abortus je djelo milosrđa u odnosu na ovu zločinačku svinjariju.

Imam jedan prijedlog. Štampajte diplome Sorbone, Oxforda i sličnih prestižnih sveučilišta svoj djeci prije rođenja. Priznajte im izvanredne sposobnosti prije nego se rode i prije nego im te sposobnosti temeljito ne uništite. Priznajte djeci zločin i prije nego ga počinite.

Tko je glasao

@poveznik, biti ću kratak

@poveznik, biti ću kratak jer si Ti nevjerojatno sumanuto dug. Prvo, nemoj dijete nazivati idiotom jer to govori da si Ti idiot!
Drugo, nitko nije rekao a najmanje ja da netko to dijete prisiljava na bilo što od onoga što ono radi, hoće i može. Obrnuto čak, majka smatra da se previše opterećuje poviješću i politikom. Sve što to dijete zna je i radi je izričito njegova volja!

Ostale svoje "misli" "povjeri" npr. prof. dr. Đorđeviću ili Grudenu starijem – ja Ti nisam u stanju pomoći.
… a i oni će se grdo pomučiti…

Tko je glasao

"Ne igrajte se Boga!" tko

"Ne igrajte se Boga!" tko vjeruje u Boga zna da su takve igre nemoguce jer je Bog jedini i svemoguci. Tko vjeruje u takvo sto da se covjek moze igrati bozanskim stvarima i to ozbiljno zamjera drugome, taj u principu time upravo iskazuje svoju nevjeru jer sumnja u svevisnjeg i kao da bi se tu sad neki grijesnik mogao uplitati u bozanske stvari.
S druge pak strane, ako znanstveno nije temelj za uvazavanje ljudskih sloboda i ljudskih razlika pa i onih vjerskih, ukljucujuci tu i slobodu za neprihvacanje upravo tih znanstvenih spoznaja, od takve znanosti moze biti velika steta, pa je i svako prisiljavanje na znanstveno bez obzira bilo ovako ili onako istovrsno maltretiranje kao i ono religijski utemeljeno.

Sta nam je ciniti ovako zbrkanima i podvojenima?
Uciti. Ne prihvatiti neznanje kao opravdanje. Nema tu struka ovo struka ono, mora se, nema druge, pa ako i treba pod stare dane. Samo poslusati rijeci Velecasnog Sudca http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[backPid]=38&tx_ttnews[tt_news]=23124&cHash=cc9883e902

Ps Poslastica za sladokusce.
Naime, mehanicko misljenje da zivot pocinje sa kucanjem srca, sa odredenim brojem centimetara, ... prilicno je nezgrapno. Zivot je svojevrsni kontinuitet koji se prostire i prije i preko tog perioda od neizrecenog pocetka pripreme za zacece, zaceca i pocetka prepoznatog razvoja nove jedinke. Mozemo se anegdotalno doticati problema sta je starije kokos ili jaje. Za zivot bi bio karakteristican odgovor da se kokos ponekad ocituje kao jaje koje pravi novo jaje. Ustvari kokos je ovdje dozivljena samo kao prijelazni oblik od jajeta do jajeta i prikladan mehanizam da jaje nacini novo jaje (odnosno cak i vise njih).
Ne samo to, mi smo svi jedinstveni zivot. Dijelimo iste univerzalne genetske postavke samo smo otisli u raznoraznim pravcima. Kriterij uspjesnosti pojedinog pravca promatramo iz nasih prilicno licemjernih i iskljucivih kutova. Jedan covjek uzdrzava bakterija ciji broj pojedinacno gledano znacajno premasuje ukupni broj ljudi koji su ikada hodali ovom planetom. Hocemo li mi u nekoj presudnoj bitki biti prijelazni oblik za ove smutljivce koji nas masovno nastanjuju, a znamo pouzdano da su nas iz temelja izgradile.
Nadalje, postoje teorije koje dozivljavaju cijelu planetu kao jedan jedinstveni organizam, a nas je planeta toliko minijaturno beznacajna u svemirskom smislu da se takva razmatranja uopce ne cine megalomanska.

Nadalje unabacanom stilu. Nedavno smo citali kako u Papua Novoj Gvineji zene ubijaju musku djecu kako bi smanjile ratne napetosti. http://www.vecernji.hr/newsroom/zanimljivosti/3200745/index.do Smanjuje se grupna agresija selektivnim smajivanjem izvora testosterona kao glavnog ha recimo katalizatora i enablera agersije. Antropoloski ovo nije nista cudno, a zapravo moglo bi biti pravilo da se stvari svode na hormone odnosno njihovu regulaciju. Vec davno je uoceno da odredene zivotinje koje imaju slican nacin zivota kao npr gorile imaju izrazeno cedomorstvo kod tocno odredenih prilika. Kada muzjak gorila kao dominantni muzjak preuzme kontrolu nad skupinom zenki onda je prvo sto on napravi to da pobije sve mlade. On time ustvari zeli sprijeciti siroko poznati hromon prolaktin odgovoran za dojenje, a koji u principu zenke gorila drzi na kontracepciji sve dok doje svoje mlade. S obzirom da to dojenje moze potrajati i novi je sef nervozan, on pribjegava cedomorstvu bez ikakvog okljevanja. Time on dobiva svoju priliku da njegovi a ne neki tamo drugi geni dodu u igru jer naprasno prekida ovu prirodnu kontracepciju prolatinom.

Tko je glasao

@obaladaleka, "ne igrajte se

@obaladaleka, "ne igrajte se Boga" je samo uopćeni termin za ljude koji misle da mogu i smiju sve, da znaju sve, da im je sve dozvoljeno pa čak i ubijanje djece!

Tko je glasao

A što je zločinački odgoj

A što je zločinački odgoj djece nego uplitanje u božanske stvari? I kako to mislite: nemoguće? Zar nije očito da baš oni koji vjeruju u Boga čine najveći zločin protiv vlastite djece? Putem nesuvisla odgoja nakon rođenja.

Znam da se Vaš komentar odnosi na pitanja što je život , ali se moj odnosi na život poslije rođenja.

Tko je glasao

@poveznik, podsjećaš me na

@poveznik, podsjećaš me na onog "bisera" koji je napisao da se dvoumi treba li krstiti svog zeca ili ne!
Mislim da bi Ti bilo dobro da pronađeš svoju duhovnu stranu i želim Ti kratku "potragu".

Tko je glasao

Odgovore, kolega, dajte

Odgovore, kolega, dajte odgovore. Vaše ocjene me ne interesiraju. Odgovorite Vi nama zašto Vi ne razumijete dvije prosto proširene rečenice. I zašto Vam se prištampavaju Vaše iluzije u mojim komentarima. Odgovorite bar to gdje sam ja napisao da je Vaš mladić idiot?

Vi mene svojim stavovima podsjećate na onog svećenika koji je odbio održati misu zadušnicu za psa. Uvrijeđen što mu se čovjek uopće obratio s takvom idejom, poslao ga je u jednu drugu crkvu. malo niže niz ulicu. Kada je čovjek promrmljao: Šteta! A tako sam volio tog psa, da sam bio spreman platiti milion dolara za misu!, svećenik je vrisnuo: Pa, čekajte čovječe, niste mi rekli da je pas bio katolik!

Šalu na stranu, ukoliko mi ne odgovorite na komentar koji Vas je uznemirio, obećajem da ću Vas tako osramotiti, javno i argumentima, da će Vam dugo biti gorak okus u ustima. Što ste tražili, to će te i dobiti.

Mene samo zanima što Vi mislite o pogrešnom odgoju djece. Može i priznanje da ništa ne mislite.

Tko je glasao

Ni jedno dijete se ne bi

Ni jedno dijete se ne bi smjelo programirati u beskorisne idiote -@poveznik

Drugo, gdje sam ja to napisao da se radi o MOJEM djetetu?
Uopće, u cijelom dnevniku te konstatacije uopće nema.

Šalu na stranu, ukoliko mi ne odgovorite na komentar koji Vas je uznemirio, obećajem da ću Vas tako osramotiti, javno i argumentima, da će Vam dugo biti gorak okus u ustima. Što ste tražili, to će te i dobiti. - @poveznik

Svakako Vam ja niti želim niti hoću niti mogu braniti da me osramotite, "javno i argumentima" kako kažete. Odluka je Vaša!

Pogrešan odgoj djece ne postoji jer ako je "pogrešan" onda nije odgoj! Međutim, to je tema za jedan cijeli dnevnik u barem šest nastavaka.

Tko je glasao

Dobro. Umjesto odgovora dali

Dobro. Umjesto odgovora dali ste mi dokaze da ne želite razumjeti.
Ubuduće nemojte bukvalno shvaćati napisano, jer ja nigdje nisam spomenuo Vašeg mladića kao Vaše dijete, nego kao paradigmu onoga o čemu ste Vi pisali. Dakle, Vaš mladić nije Vaš sin, nego Vaš primjer prava na život i moj primjer lošeg odgoja. Osim toga, velika većina onoga što danas imamo prilike gledati je isključivo pogrešan odgoj i ne može se tvrditi da to nije odgoj.

Ne čini li Vam se prikladnim otvoriti temu odgoja i obrazovanja mladih, pa ma koliko nastavaka bilo?

Tko je glasao

@poveznik, odgovor i

@poveznik, odgovor i prijedlog je malo niže!

-na dnu stranice

Tko je glasao

Ovo je samo jedan slučaj, u

Ovo je samo jedan slučaj, u kojem su roditelji imali mogućnost odabira, unatoč nagovaranjima liječnika. Postoje različite situacije, i različiti kriteriji, ali uvijek mora postojati mogućnost odabira.
Poštivam tvoj stav, ali ne želim da mi se nameće, ni meni, ni bilo kome drugome. Ja ili bilo tko drugi će sa svojim odabirom, ovakvim ili onakvim živjeti do kraja života. Za mene je to sasvim dovoljno.
I mala napomena, vanmaternična oplodnja je nelogičan pojam. Naime može biti izvantjelesna i asistirajuća oplodnja, ali vanmaternična trudnoća koja je patološka, odnosno, plod je ostao u jajniku, i mora biti ukolonjen.

Tko je glasao

@vipera, sve pet. Inače

@vipera, sve pet.
Inače obratio sam se naknadno jednoj osobi sa ovih stranica privatnom poštom- mislim da je čovjek znalac u medicini.
Pojasnio mi je gdje sam sve promašio medicinske pojmove i ja sam mu zahvalan na tome.
Ispričavam se svima što sam tako neuk u medicini ali moje osnovno zanimanje je tehnika i moja osnovna struka je sasvim drugo područje.
Ja sam slučaj opisao sa željom predočiti dilemu i odluku kod ubiti dijete ili ne kada medicina kaže da.
Ispričani slučaj je istinit, medicinska terminologija i pojmovi su vjerojatno i sigurno ponegdje u dnevniku krivo definirani.
Zbog toga se ispričavam i još jednom zahvaljujem onom koji me podučio privatnom poštom.

Tko je glasao

Jeronimus Roditeljstvo ne

Jeronimus
Roditeljstvo ne dolazi samo od sebe ono dolazi odgojem, učenjem, s vremenom i strpljenjem onog tko ti to prenosi...a prvenstveno to prenose na nas naši roditelji,,odluka snage ali ne i uma velikog odraslog čovjeka se dešava isto tako pod velikim utjecajem tog istog odgoja, a ako ga nemaš dešava se ovo zlo na ovom svijetu koje se dešava... u krilu imam svog anđela i naučio sam cijeniti svoje dijete onako kako su mene cijenili moji roditelji, nismo bili bogati, ali znam da je moje bogatstvo moje dijete.

Jeronimus

Tko je glasao

imas nekoliko faktickih

imas nekoliko faktickih gresaka:
- double i triple testovi koji daju vjerojatnost za neke od genetskih bolesti (npr 1:100) ne provode se uzimanjem plodne vode (vec krv + uZV mjerenja)
- amniocenteza je postupak u kojem se uzima plodna voda, rezultati se cekaju 3-4 tjedna (ne ide brze da se postavis na trepavice), i rezultati su (gotovo) egzaktni, a ne u formi vjerojatnosti

i btw, ne vjerujem da bi ijedan doktor uz vjerojatnost 1:100 (za npr. downov sindrom) predlozio pobacaj


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Iskreno zahvaljujem

Iskreno zahvaljujem @Aleksandar Hatz, ja sam tehničkog obrazovanja i medicinske tajne i nauke su mi nedostupne.
U medicini razlikujem sirup od andola i to je sve.

Jesam li točno prepričao što, kada ikako se uzimalo MAJCI - vjerojatno nisam, ali priča je POTPUNO TOČNA od riječi do riječi osim tih medicinskih procedura koje nisam u stanju precizno reproducirati.

Međutim, medicinski testovi i testiranja i nisu bili svrha dnevnika, uvjeren sam da to uočavaš.

P.S. Uopće se ne bi ljutio, dapače, da neki specijalista ginekolog i slično napiše i objavi na ovim stranicama zašto i kako se provodi ta medicinska procedura e da bi se došlo do zaključka UBITI ili NE UBITI!

Tko je glasao

mislim da je tvoj stric u

mislim da je tvoj stric u pravu! ponekad im uspije nemoguće da ih poslije pitaš ne bi znali reći kako a ponekad ni najjednostavnije stvari ne mogu proći bez problema! moraš imati sreće! znam hrabre ljude koji su riskirali pa nadrljali - liječnici su bili u pravu! to je toliko strašno da o tome ne mogu pričati ni razmišljati ali kad to jednom vidiš uza svo znanje i ljubav roditelja koju ulažu, ja to nebi napravila! naročito ako imam zdravu krasnu djecu !
mislim da su ti rječi ubiti ili ne ubiti prejake. imao si sreće, neki nisu....

Tko je glasao

@fuminanti, znam da je bilo

@fuminanti, znam da je bilo sreće glede opisana slučaja.
Poanta je u tome da roditelji, posebno majka, nisu ni trenutka dvoumili "roditi" to dijete ili ne!
Bog je bio na njihovoj strani!
Hvala mu zbog toga!

Tko je glasao

ma znam da medicinska

ma znam da medicinska tehnika nije poanta ovog dnevnika - iskreno, sve ovo znam jer sam prije deset dana postao tata, pa su mi testovi koji se provode u trudnoci blizak pojam.

no ono sto sam ja zelio reci svojim komentarom jest da nakon vadjenja plodne vode nema vise "vjerojatnosti" tipa 1:100, vec podatak - ili postoji genetska bolest ili ne postoji (iz plodne vode se testira stotinjak takvih bolesti). ne zelim dovoditi u sumnju rijeci tvoje prijateljice, ali jednostavno mi je izuzetno tesko predociti si lijecnika koji bi na osnovi nepouzdanijeg testa predlozio pobacaj. cak i kada su rezultati amniocenteze (pouzdanog genetskog testa) losi, vjerujem da doktorska etika brani doktoru predlaganje pobacaja, vec da se to navodi iskljucivo kao mogucnost.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Poštovani @Aleksandar Hatz

Poštovani @Aleksandar Hatz u ovom slučaju su doktori savjetovali abortus jer su bili uvjereni da će dijete biti ... ma sve najgore.
Nemoj me tjerati da ti napišem imena tih troje doktora, prof. dr. -a
- imena im zna cijela Hrvatska i šire a znastvenih (međunarodno) objavljenih radova imaju "brdo".
Ja im ništa ne zamjeram, oni su radili svoj posao unutar mogućnosti opreme i danog im znanja.
Slučaj pokazuije da je odluka samo na roditeljima a sve ostalo je u Božjim rukama.
Odgovornost roditelja je ogromna, jer uz svu medicinu - začeće, razvoj ploda, plod i što i kakvo dijete će se roditi je još ipak velika tajna čak i za velika imena medicine.

Tko je glasao

... sve ovo znam jer sam

... sve ovo znam jer sam prije deset dana postao tata

Čestitke uz nadu, da je s dijetetom i majkom sve OK.

Pozdrav iz Ljubljane

Tko je glasao

iakrene čestitke sa željom

iakrene čestitke sa željom da vam vaša beba donese mnoge trenutke radosti i ponosa!

a sad, detalji! dužina, težina, spol, ime ! s v e

Tko je glasao

uf, sad covjeku

uf, sad covjeku privatiziram dnevnik :blush:
hvala na cestitkama, mama i bebac su super. :-)
zove se svibor, dugacak 50cm, tezak 3700g, i presladak je kad mi se naceri. :-)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Oprosti @AH, sinoć sam

Oprosti @AH, sinoć sam "digao" sliku malog Svibora na 22" ekran...
Prekrasno!
Bog stvarno stvara čuda!

Tko je glasao

Čestitke mami i tati na

Čestitke mami i tati na prinovi, a malom Sviboru na prvom izlasku u medije!

Tko je glasao

Moje čestitke ocu i majci,

Moje čestitke ocu i majci, a Sviboru da bude debeo i zadovoljan:)

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

@HLEKSANDAR HATZ -

@HLEKSANDAR HATZ - ČESTITAM!

Poljubi anđela i mamu i u moje ime!

Svako dijete koje se rodi u Hrvatskoj je za mene značajnije od svih nas skupa.
Mi samo moramo "pospremiti stvari" ???,
-ovo je njihovo i njegovo, Sviborovo tisućljeće!

P.S. Volio bi da "privatiziraju" svaki moj dnevnik sa barem 10 ovakvih malih, novorođenih anđela!

Još jednom, želim Sviboru sretno djetinjstvo, zdravlje, uspješan život; - a na tebi je Hatz kao i na meni, na svima nama; da mu to i osiguramo i omogućimo promjenom društva, politike, gospodarstva...

Oni to zaslužuju! Jedini!

Tko je glasao

zove se svibor, dugacak

zove se svibor, dugacak 50cm, tezak 3700g, i presladak je kad mi se naceri. :-)

čestitke sale. virtualna pusa tvojoj supruzi koja će morati brinuti o dva muška djeteta :-)

Tko je glasao

Ne ulazeći u polemike oko

Ne ulazeći u polemike oko prava na život i prava na abortus, samo bih htio istaknuti ovo: DOCENTICA predlaže uzeti plodovu vodu i tada se na ekranu događa nešto za MAJKU i OCA fascinantno: poduža igla za uzimanje uzorka dotakne, NE i probije kožu na lijevoj strani majčina trbuha, slučajno je tu i BEBA koja ISTOG trena počne iz sve snage „bježati“ na sasvim drugu stranu. Igla još nije probila kožu trbuha a BEBA se postavila u siguran položaj na drugoj strani maternice.
Ne, nisu je čuli da plače i zove MAMAAAA, ali sve je jasno da jasnije nije moguće – BEBA je ZNALA da se mora maknuti igli!

iz toga se da zaključiti kako su dotični roditelji ispričali tebi ovaj doživljaj. Odmah da ti kažem da nema ni teoretske šanse da su ti roditelji mogli na ekranu raspoznati išta šta bi moglo biti njihovo nerođeno dijete (jedva da su i iglu prepoznali, i to samo zato što se kretala). Ovdje neću ulaziti u to da je taj UZV star cca 12 godina, a u to doba i nije baš bila neka rezolucija, a pogotovo kad se to primjeni na embriju od 28 milimetara. Laicima čak i fetus od nekoliko mjeseci izgleda kao da je netko prolio crnu tintu, tako da nema šanse da su oni mogli razaznati šta je i gdje embrio. Inače za informaciju fetus se nalazi u amnionskoj tekućini u kojoj pliva, a kako je tekućina nestlačiva eventualni teoretski pomaci su mogući zbog toga.

Iritira inače tvoja potreba da potkrijepiš svoj stav distorzijama realiteta kako bi bio u pravu.
Ako si već htio koristiti "ideju" da je embrio od 28 milimetara osoba "koja bježi iz sve snage od opasnosti" (što je naravno apsurdno), bolje bi bilo da u pro life stavu kažeš npr da srce počne kucati 21 dana od oplodnje.

Tko je glasao

Seneka, ne iritira jelenska

Seneka, ne iritira jelenska svojim medicinskim neznanjem, nego Vi svojim bukvalnim znanjem. Kada Vas čovjek pita nešto konkretno o preventivi u medicini ne odgovarate, a sada, kada je riječ o nečemu sasvim drugom, docirate pizdarije. Niti je jelenska pisao dnevnik o medicinskim zahvatima, niti bi Vi to pisanje trebali koristiti za svoje stručno bahaćenje.

Tko je glasao

@seneka i ja smo imali

@seneka i ja smo imali "grdih okršaja" na ovim stranicama, ali čovjek se u ovom slučaju uopće ne "bahati" jer stvarno zna, PROVJERENO, očito je liječnik - i to izgleda dobar!
Da je ponekad iritantno superioran i tako oblikuje svoj tekst - točno je, ali u ovom slučaju očito zna što govori.
Ja sam napravio puno grešaka što se tiče medicinskih definicija i pojmova a @seneka to očito nije u stanju otrpjeti.
Logično, ne bi ni ja u svojoj struci.

Tko je glasao

@seneka, 'ajde da

@seneka,
'ajde da pojasnimo stvari:
1. ti si filozof opće prakse

2. ti si liječnik opće prakse

3. ti si ekonomist opće prakse

4. ti si vojnik opće prakse

5. ti si doktor znanosti opće prakse

6. ti si Bog opće prakse

7. ti si kreten

Zašto? zato što ni na jedno hebeno pitanje ne daješ direktan odgovor nego mutiš baruštinu ili......
"Ništa nije žalosnije od starca opterećenog godinama, koji osim svoje starosti, nema drugog dokaza da je živio"

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

Marino ! ovo ti zbilja ne

Marino !
ovo ti zbilja ne treba! kad si u nečemu dobar, štoviše odličan, onda o tome uvijek pričaš na način znalca. kad sam seneku pitala objašnjenje za prestrašenog glupana onda sam i dobila takvo objašnjenje da bi trogodišnjak kapio.
marino, ma što da je bilo i koliko god da je teško bilo, na ovaj način tjeraš ljude od sebe! promjeni obranu, ova te izolira a ne štiti!
nastaviš li ovako "grist" sve što se kreće, ljudi će te staviti na ignore. a to bi bilo šteta, jer imaš jako dobre ideje i kad se opustiš od tebe se može mnogo naučit.

Tko je glasao

fuminati, hvala na

fuminati,
hvala na savjetu, zaista.
Htio sam ga samo natjerati da se jednom izjasni, a ne samo da stalno bezargumentirano i nerazumno napada ljude. Mogu ga zamisliti kao osobu. Vidim ga kao one koji nas i jesu doveli u ovu besramnu poziciju kao narod-puno price malo radje.
Takodjer, zamijetio sam da su neki spasili moj komentar od brisanja i svima zahvaljujem!

Jos jednom, sa stovanjem!

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

Dragi @rmarino69 i

Dragi @rmarino69 i poštovani @seneka, molim Vas, nemojte se "svađati".
I jedan i drugi ste više nego korisne, sposobne i obrazovane osobe ali različitih temperamenata.
Da imamo priliku sjesti zajedno, mislim da bi baš Vas dvoje postali dobri prijatelji kada bi se stvarno i oči u oči upoznali.

Hrvatska nema nepresušan izvor dobrih ljudi i dobrih znalaca i svi mi zapravo jesmo, možemo i trebamo biti korisni jedni drugima.
P.S. Moram priznati da me je @rmarino69 sa svojim pitanjima @seneki nasmijao do suza ali sam uvjeren da nije bio pokvaren ni zloban. @seneki vjerojatno nije baš bilo ugodno za čitati.... ali to nije razlog za netrpeljivost.

Čvrste ste osobe - takvih će Hrvatska uskoro trebati na stotine, tisuće čak!

P.S. Sad si vjerojatno mislite: ... a ko nas samo "miri"...!!!!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci