Tagovi

New Horizons tribute

Čitajući hrvatske medije, posebice kada je u pitanju znanstveno-popularna tematika, većinom se tretiraju senzacionalističke teme, najčešće prisane površno i pretežito katastrofičko-distopičkim scenarijima. Zasad daleko od tih medija natopljenih jeftinim i pretparačkim tekstovima, prolazi još jedna fascinantna NASA-ina misija, misija New Horizons svemirske sonde, a u ovom dnevniku ću odati mali tribute ekipi i čovjeku koji je na čelu Alan Sternu, koja je zaslužna za to izvanredno tehničko dostignuće, novi miljokaz u svemirskim istraživanjima čovjeka. Kao vjerujem i većina djece, oduvijek sam bio fasciniran svemirom, tako sam u ranoj mladosti "eksperimentirao" sa zbrda-zdola skupljenim lećama i ogledalima, pa sam pravio primitivne teleskope kojima sam promatrao nebeske objekte. U to vrijeme sam gutao knjige na tu tematiku, kao i sf-literaturu, gledao sf-filmove, no na moju žalost nije mi se ostvarila djetinja želja da postanem astronom.
Već dulje vremena pratim zbivanja na websiteu New Horizonsa, iščekujući njezin finalni cilj, koji je za nepunih dvije sedmice, kada će ta svemirska sonda, dakako ukoliko ne dođe do nekog kardinalnog kvara na njoj, 14. srpnja, (na dan Bastilje), proći pored patuljastog planeta Plutona, te pokraj njegovih mjeseca Charona, i nedavno otkrivenih Nixa, Hydre, Styxa i Kerberosa. Što će tamo naći za sada nitko ne zna, obzirom na golemu udaljenost od Sunca i samu veličinu Plutona koji je manji od nekih mjeseca u Sunčevu sustavu, tako da su dosadašnje snimke tog planetnog sustava bile snimke svemirskog teleskopa Hubble, na kojima se vrlo malo mogu razaznati detalji na samom Plutonu, i Charonu. Posljednjih mjesec dana New Horizons je prešao granicu rezolucije zemaljskih snimaka, te njegova kamera za daljinske opservacije LORRI donosi prve fascinantne snimke sustava na kojem se već mogu razaznati detalji na Plutonu i Charonu, daleko iznad onih koje je snimio Hubble.
Pluton je zadnji otkriveni planet u Sunčevu sustavu, otkrio ga je poznati američki astronom Clyde Tombaugh 1930.-te godine, na Lowellovoj zvjezdarnici u Flagstaffu, Arizona, dok je Plutonov mjesec Charon otkriven relativno kasno 1978, godine također od strane američkog astronoma James Christy-a. Oko Plutona su se vodile donedavno rasprave da li je planet ili patuljasti planet, obzriom da je 2005. godine otkriven najudaljeniji objekt u Sunčevu sustavu, patuljasti planet Eris (udaljenost 97 A.U., za usporedbu Plution je na od 29-48 A.U. -astronomskih jedinica) nakon čeka je Pluton "degradiran" sa mjesta planeta na mjesto patuljastog planeta.
http://www.boulder.swri.edu/ppod/
Još od vremena sondi Voyager 1 i 2, (posebice ova potonja koja je zbog rijetkog položaja planeta u vrijeme njegnog lansiranja, u jednom "điru" prošla pored giganata Sunčevog sustava Jupitera, Urana i Neptuna, donoseći fascinantne snimke i brda novih znanstvenih podatke), u astronomskoj zajednici se ne očekuje sa toliko znatiželje budući rendes-vous sa Plutonom, i njegovim misterioznim pratiteljima, obzirom da o tim tijelima Sunčevog sustava imamo vrlo malo saznanja.
Sama svemirska sonda New Horizons, izgrađena je od strane John Hopkinsove laboratorije za primjenjenu fiziku, te u surandnji sa nizom drugih američkih institucija i labosa, lansirana je davne 2006.-e godine, iskorištavajući također prednosti u tadašnjim pozicijama Zemlje, Jupitera i Plutona, veličine je omanjeg klavira, teška 478 kg, i u sebi ima u to vrijeme najbolju tehnologiju, obzirom da je zbog kompromisa kompaktnosti nabijena je poput šipka znanstvenim instrumentima i opremom. Glavni procesor (isti je u navigacijskom računalu) je radijacijski oklopljen 12 mhz-i (!) procesor Mongoose V, koji je mozak sonde, a brine se za ispravan rad same sonde, ubačene znanstvene instrumente, te komunikaciju sa Zemljom, za koju će se koristiti najnapredniji digitalni prijemnik do sada korišten u svemirskim istraživanjima koji troši 66% energije manje od prethodnika.
Obzirom da će boraviti u prostoru gdje je sunce samo jedna malo svjetlija točka, nedostatnu za solarni pogon, sonda se snabdjeva potrebnom energijom, preko mini radioizotopnog termoelektričnog nuklearnog reaktora u kojem se nalazi 11 kilograma plutonijeva oksida, koji direktnom pretvorbom topline u elektricitet daje New Horizonsu potrebnih 200 W snage za pogon opreme i instrumenata koji imaju živopisna imena: Pepssi (spektrometar), Swap (mjerač sunčevog vjetra), Lorri ("dalekometna" kamera-teleskop), Alice (ultraljubičasti spektrometar), Ralph (kamere), Rex (instrument za radio analizu Plutonove i Charonove atmosfere). Nakon lansiranja, koje je bilo najbrže u povijesti istraživanja svemira jer je sondi trebalo dati najveće moguće ubrzanje zbog udaljenosti cilja, New Horizons je prolazeći pored Jupitera dobila gravitacijsku asistenciju i ubrzana je za dodatnih 14.500 km/h, te je poput kamena iz praćke izbačena u svemirski prostor u smjeru točke presretanja sa Plutonom.
Kako bi štedjeli dragocjenu energiju, sonda je veliki dio svog putovanja provela u hibernaciji, i samo bi je povremeno uključili radi servisnog testiranja sustava i downloada posljednjeg softwarea za sustave održavanja i testiranja navigacije.
Fascinantna je činjenica kolikom preciznošću sonda mora pogoditi prostor i vrijeme kako bi njezin prolaz bio efikasan, naime, sonda mora proći kroz kvadrat veličine ugrubo 100 X 100 km, u vremenskom prozoru od 45 minuta, kako bi prošla u najpogodnjoj trajektoriji, sa okultacijama Plutona i Charona (proći će iza njih u odnosu na Sunce), te će analizom devijacije radio valova kroz atmosfere tih nebeskih tijela pokušati utvrditi sastojke atmosfere (zadatak instrumenta REX). Sonda će proletjeti 14.07.2015. god. u 11:50 UTC (01:50 CET), na udaljenosti od 12.500 km od Plutona i 28.800 km iznad Charona, imati vremena par sati za fotografiranje bliskih snimki na kojoj će se moći vidjeti objekti na Plutonu veličine 60 m, potom poduzeti niz znanstvenih testova, nakon čega će postupno prikupljene podatke slati natrag (zbog ograničenja od 1.000 bita/sekundi u količini podataka koji se mogu poslati preko antene natrag na nasin sustav prijema signala iz dubokog svemira). Fascinira sami podatak da signal sa te udaljenosti putuje brzinom svjetlosti 4 sata do Zemlje, tako da će sve potrebne zadatke sonda izvršiti sama prethodno programirana softverski sa zemlje kako bi obavila svoju kompleksnu koreografiju, a cijeli prijem podataka će trajati postupno 16 mjeseci, u kojem vremenu će se prenio cijeli znanstveni paket podataka prikupljenih tim flybuyem. Nakon prolaska pored Plutona New Horizons će nastaviti svoj put u Kuiperov pojas, golemu nakupinu materijala koji je ostao kao "višak" nakon izgradnje Sunčevog sustava, koji je star koliko i sustav naše zvijezde, te je riznica za istraživanja zbog različitih objekata koji ga čine (planetoida, planeta patuljaka, kometa, astereoida i kojekakvih ostataka ). Nakon toga, ovisno o stanju reaktora za struju, pratit ćemo New Horizons u dubokom svemiru i međuzvjezdanom prostoru, poput slavnih prethodnika Voyagera koji su ušli u međuzvjezdani prostor.
Jučer se sonda nalazila 16 milijuna kilometera od cilja i 4,75 milijardi kilometara od Zemlje, a voditelji misije su načinili posljednje korekcije putanje 23-sekundnim paljenjem mlaznica kojom su za nijansu ubrzali sondu za 27 cm/sek, koja bi bez te korekcije kasnila 20 sekundi odnosno 184 km u točku dolaska, čime bi izgubili mogućnost nekih važnih mjerenja REX-om.
http://pluto.jhuapl.edu/index.php

Tagovi

Komentari

prošlo je više od dva mjeseca

prošlo je više od dva mjeseca kako je sonda proletjela pored plutona, i nisam mogao odoliti a ne postati ovu fenomenalnu fotografiju plutona koju je new horizons snimio nekih 15 minuta od preleta, kada se kamera ralph okrenula prema plutonu i snimila ga sa suncem u pozadini, sa udaljenosti od nekih 18.000 km od površine. na plutonu se razaznaju planinski lanci, magličasta atmosfera, zamrznute planine, vodoskoci zaleđenog dušika...
http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/pics/Pluto-Wide-FINAL-...

Tko je glasao

orao je sletio

sada je to već vijest koja je obletila svijet, no svi manje-više recikliraju relativno istu količinu informacija sa časnim izuzecima poput bbc-a, a na indexu danas komentiraju katastrofalno prezentiranu vijest o ovom povijesnom događaju u hrtovom dnevniku, o kojem bi malo informiraniji pučkoškolac sastavio inteligentnije izvješće u kojem ne bi pisalo da je new horizons "na nuklearni pogon", ili da bi mogao zapeti u gustoj atmosferi plutona...
trenutno canberra radio teleskop prima set podataka brzinom 2,11 kb/sec snagom prijema 3.08 x 10-22 kW, a rano jutros oko 02,30 sati CET new horizons se javio radio teleskopu u madridu također sićušnim signalom deep space networku i poslao set podataka u trajanju od 20 minuta iz kojih je razvidno da je " leteći klavir" obavio posao i ostao u komadu.
kao što sam ranije naveo new horizons koristi dva seta kamera, "dalekometnu" crno-bijelu lorri i kameru slabije rezolucije u boji ralph, kombinacijom lorrija i ralpha dobijaju se slike iz daljine u boji. kako bi uštedili na gorivu i energiji sonde, u njoj nema pokretnih dijelova koji bi se mogli pokvariti, i sve je utvrdo "zašarafljeno", što znači da new horizons ima dva moda, snimanje i prikupljanje podataka, kada su instrumenti u "akciji" i odašiljanje podataka, kada se sondina antena okrene prema zemlji i šalje podatke brzinom prastarog modema iz '90-tih prema golemim prijemnim antenama nasinog deep space networka.
brzina prijenosa nije velika zbog velike udaljenosti, kuta prijemnih antena i količine podataka za odašiljanje koji se mjere gigabytima, a lopate podataka i fotografija se očekuju tek najesen i početkom sljedeće godine, do tada će vjerojatno izvući samo najatraktivnije fotke preleta.
koliko je u pitanju osjetljiva koreografija govori činjenica da je new horizons preprogramiran prethodno, a obzirom da mu svi instrumenti zbog štednje ne mogu raditi zajedno, sonda je obavila set zadataka "naslijepo" prema prethodno utvrđenoj vremenskoj skali leteći brzinom 10 x bržom od puščanog metka. bilo koja pogreška kod toga dovela bi da bi sonda okrenula kamere ili senzore u krivom smjeru, a inženjeri su objasnili da je to otprilike jednako situaciji da sjedite na autoputu i u vožnji snimite drugi automobil koji bi prohujao pored vašeg automobila. kako je u tom trenutku antena sonde bila okrenuta od zemlje, poslužila je kao štit za sitnije komade svemirskog otpada, nakon čega se po preletu antena okrenula prema zemlji i poslala signal da je new horizons ispravan.
šefica operacija misije je alice bowman, je u obraćanju javnosti naglasila da je u pitanju prvenstveno timski rad ljudi koji su zadnjih 7 mjeseci radili 24 sata dnevno, jer kao što rekoh u dnevniku, cilj se nalazio na 5 milijardi kilometara, te je trebalo pogoditi pravokutnik veličine 60 x 90 km sa 45 minutnom točnošću nakon 9 godina leta, da bi na kraju sonda doletila 74 sekundi ranije, i nešto van centra zamišljenog cilja, što je nevjerojatni inženjerski poduhvat tisuća ljudi uključenih u program. izabrali su vrijeme prolaza u trenutku kada charon osvjetljava svojom svjetlošću tamnu stranu plutona, što je obzirom na kratko vrijeme obilaska charona oko plutona, također fascinantna činjenica. još jedna manje poznata stvar je da je 2006 godine kada je sonda lansirana nije bila izračunata precizno orbita plutona dakle praktički su išli na slijepo, tek su to napravili 2012. godine, i uploadali nove podatke u navigacijsko računalo, temeljem koje su potom izvršili korekcije putanje, bez toga new horizons bi promašio ceo fudbal.
kako plutonijev termoelektrični generator svake godine daje 3 watta manje energije, trenutno ih daje nešto više od 200, predpostavlja se da će new horizons raditi još 20 godina. već sada kada je prikupljeno samo 1% podataka, može se reći da je plutonov sustav izuzetno zanimljiv, te da nas prava otkrića o povijesti sunčeva sustava tek očekuju.
amerikanci su ovim preletom postali prva nacija koja je u povijesti istražila sve planete sunčanog sustava, počeviši od marinerovog preleta marsa do današnjeg plutonovog.

Tko je glasao

godspeed new horizons

nakon 3461-og dana, new horizons je praktički u predsoblju plutonovog sustava, 1.86 milijuna km do cilja, i danas te sutra će sonda poslati posljednje kritične podatke natrag na zemlju, i nasin sustav za komunikaciju sa dubokim svemirom, koji se sastoji od radio teleskopa u goldstoneu, madridu i canberri, ovdje se može vidjeti da trenutko komunicira sa madridom...
http://eyes.jpl.nasa.gov/dsn/dsn.html
zadnjih nekoliko dana fotografije lorrija pokazuju kompleksnu plutonovu geologiju i red neobičnih tamnijih površina koje su donedavno izgledale kao pjege. neobično je što su slične veličine oko 500 km i sličnog razmaka, te ne znaju da li su u pitanju udubine ili platoi...kako su ovo sirove lorrijeve snimke one su crno bijele, i tek će ih naknadno spajanjem sa ralph-ovim snimkama koje su memorirane, koje još nisu poslane na zemlju pluton zasjati u pravom svjetlu i boji.
http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/pics/nh-pluto-7-11-15.jpg
ova fotka, snimljena nekih 4 milijuna km od plutona će prema riječima voditelja misije alan sterna još desetljećima vjerojatno biti posljednja fotografija plutonove površine koja je okrenuta charonu, obzirom da će new horizons proletjeti i precizno snimiti drugu stranu.
zanimljivo je također da new horizons 14.srpnja snimiti i tamnu stranu plutona, osvijetljenu samo svjetlom charona, a kako je charon prividno 7 puta veći od punog uštapa, zbog sunca koje svijetli 1000 puta slabije na zemlji, ipak je zbog ledene i sjajne površine sjaj charona na nebu plutona samo 5 puta tamniji od uštapa na zemlji.
ralphove i lorrijeve snimke plutonove površine osvjetljene charonom će vjerojatno biti posebne...u svakom slučaju, možemo reći da će utorak 14. srpnja 2015. u 13,50 po našem vremenu biti zapisan u ljudskoj povijesti kao dan kada je pala još jedna svemirska granica. 15.srpnja, dan poslije trebaju stići prvi podatci o preletu...

Tko je glasao

-5 dana

5 dana je do touchdowna, problem sa "glitchom" od 4. srpnja je prošlost, sonda dimi prema svom cilju. na pressu nekidan su znanstvenici objasnili da je taj kratkotrajni kvar sustava uzrokovan zbog preopterećenja moongooseovog procesora koji je paralelno primao kompleksne softverske naredbe sa zemlje u kojima je serija ključnih naredbi (pozicioniranje sonde, aktivacija instrumenata, kamera po precizno utvrđenoj sekvenci), a u isto vrijeme je kompresirao znanstvene podatke za slanje na zemlju, nakon čega se procesor rebootao zbog opterećenja, a auto pilot je trenutno uključio pričuvno računalo koje je nakon testa sustava vratilo sondu u normalni rad. doduše, nije to prošlo bez gubitka, jer su tom prilikom izgubljeni trodnevni znanstveni podatci koji su vjerojatno ostali u privremenoj memoriji računala, no prema riječima inženjera do ovih problema ne bi smjelo biti ključnog dana preleta obzirom da je sonda sada konačno programirana za svoj "baletni" show, a telemetrija javlja da je sve ispravno.
najnovije fotografije, kao što je linkao janus pokazuju oblike na plutonu koje su znanstvenici nazvali "kit", "krafna" i "srce", koji se izgledom razlikuju od okoliša. posljednje lorrijeve slike sa udaljenosti od 7,8 mil, kilometara pokazuju već lijepu plutonovu lopticu na kojoj se razaznaje sve više detalja.
http://pluto.jhuapl.edu/soc/Pluto-Encounter/data/pluto/level2/lor/jpeg/0...
da puno ne davim, a onima koje zanima LORRI je 9 kilogramska monokromatska (crno-bijela) digitalna kamera sa teleobjektivom, promjera objektiva 20,8 cm, napravljena od silikatnog karbida kako bi mogla raditi u ekstremnim svemirskim uvjetima. LORRI nema filtere u boji, koje ima RALPH, niti bilo kakve pokretne dijelove, ona snima zakretanjem cijele sonde na kojem se nalazi, u smijeru cilja.
RALPH su 10 kilogramske new horizonsove oči, sastavljene od 3 pankromatske crno-bijele digitalne kamere, i 4 digitalne kamere u boji za snimanje u različitim valnim duljinama svjetlosti. esencijalno riječ je o stereoskopskoj digitalnoj kameri koja ima 8 ccd čipova, i posebna infracrvena sekcija detektora koje su sve povezane sa objektivom-teleskopom koji ima 10 puta jaču rezoluciju od ljudskog oka. RALPH je zadužen u kombinaciji sa LORR-jem za slike iz daljine u boji, a sami ralf davat će slike plutonovog sustava tijekom preleta u rezoluciji od 250 m po pikselu, stereoskopskih slika, radi boljih površinskih slika, snimaka plutonove atmosfere, zatim termografskim slikama sustava temeljem kojih će se procijeniti precizno temperature snimanih objekata. obzirom da je na plutonu sunčeva svjetlost 1.000 puta slabija nego na zemlji, ili 400 puta slabija nego na marsu, jasno je koliko je RALPH nevjerojatno osjetljiv instrument.
REX je drugo čudo tehnike na new horizonsu, sastoji se od minijaturne štampane pločice koja sadrži sofisticiranu elektroniku za signalno procesiranje, vezanu uz telekomunikacijski sustav sonde. REX će za vrijeme prolaza sonde iza plutona i charona u odnosu na sunce koristiti dvometarsku new horizonsovu disk-antenu koja će se okrenuti prema zemlji, sa koje će snažni odašiljači nasinog deep space antenskog sustava poslati signal prema plutonu 4 i pol sata prije sondinog prolaska u sijenke plutona i charona. radio signali će biti "zakrivljeni" prolaskom kroz atmosfere tih tijela, a razinu te "zakrivljenost" će očitati RALPH, temeljem čega će se moći sastav atmosfere. to inače rade sa nebeskim tijelima blizu zemlje putem očitanja sa zemlje, tzv. downlink metodom, ovo je uplink metoda, prvi put korištena do sada radi goleme plutonove udaljenosti od zemlje.
za kraj, zanimljivost o razini osjetljivosti koju mora ima PEPSSI da bi izvšio mjerenja, dakle udaljenost od sunca do međuzvjezdanog prostora iznosi 10 na 13 metara, a promjer protona je 10 na -15 m, što čini faktor od 10 na 27, ili 10 oktiliona. new horizonsu je trebalo ispod desetljeća za dostizanje plutona, a još dulje će putovati do sljedećeg kuiper belt objekta, sa očekivanim rezultatima mjerenja koja će dolaziti natrag do 2030.-te godine, kada će i robot već biti prilično "ruzinav"...
disklejmer, ukoliko se prilikom ovih mojih "prezentacija" pojavi kakova greška, ne zamjerajte mi, i rado ću prihvatiti ispravak, obzirom da je moje primarno obrazovanje društvenog usmjerenja, a tehničke znanosti su jedan od hobbyja...

Tko je glasao

The Whale and the Donut

Release Date: July 7, 2015
Keywords: LORRI, MVIC, Pluto, Ralph

This map of Pluto, created from images taken from June 27-July 3, 2015, by the Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) on New Horizons, was combined with lower-resolution color data from the spacecraft's Ralph instrument. The center of the map corresponds to the side of Pluto that will be seen close-up during New Horizons' July 14 flyby.

This map gives mission scientists an important tool to decipher the complex and intriguing pattern of bright and dark markings on Pluto's surface. Features from all sides of Pluto can now be seen at a glance and from a consistent perspective, making it much easier to compare their shapes and sizes.

The elongated dark area informally known as "the whale," along the equator on the left side of the map, is one of the darkest regions visible to New Horizons. It measures some 1,860 miles (3,000 kilometers) in length. Directly to the right of the whale’s "snout" is the brightest region visible on the planet, which is roughly 990 miles (1,600 kilometers) across. This may be a region where relatively fresh deposits of frost—perhaps including frozen methane, nitrogen and/or carbon monoxide—form a bright coating.

http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/pics/nh-pluto-map.jpg

http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/image.php?gallery_id=2...

i nove tri fotografije s lorri...

http://pluto.jhuapl.edu/soc/Pluto-Encounter/view_obs.php?image=data/plut...

http://pluto.jhuapl.edu/soc/Pluto-Encounter/view_obs.php?image=data/plut...

http://pluto.jhuapl.edu/soc/Pluto-Encounter/view_obs.php?image=data/plut...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

...

trenutna pozicija new horizona...

http://pluto.jhuapl.edu/whereisnh/PlutoFlyby/nhpf20150701_0188.svg

http://pluto.jhuapl.edu/whereisnh/overview/nhov20150701_0188.jpg

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

nažalost

new horizons je jučer imao prvi veliki problem tijekom dosadašnjeg puta od 3453 dana, naime kontrola misije je izgubila kontakt sa sondom, nakon čega je autopilot, koji je u tim situacijama programiran da glavno računalo stavi u safe mod, te aktivirao pomoćno računalo koje je uspostavilo kontakt sa nasinim sustavom za komunikaciju u dubokom svemiru, potom je poslalo telemetrijske podatke temeljem kojih će tehničari utvrditi gdje je nastao problem u samoj sondi.
kako za dvosmjerni komunikacijski kanal treba 4,5 sati u odlasku i isto toliko povratno za rješavanje problema će trebati nekoliko dragocjenih dana, a također zbog ovih problema new honizonsovi znanstveni uređaji ne prikupljaju podatke. jučer je prošla i posljednja prilika za korekcije sondine putanje, a 12. i 13. srpnja se očekuju posljednji podatci prije preleta iznad plutona.
sonda se trenutno kreće brzinom od 45.000 km u sekundi, udaljena je nešto više od 10 milijuna kilometara od cilja, nepunih osam dana do flybuya. da se ovo desilo koji dan prije prolaza, praktički bi cijeli dosadašnji posao bio uzaludan, a new horizons bi poput kante lima proletio pored plutona. nadajmo se da problem nije ozbiljnije prirode i da ćemo uživati u preletu pored tih čudnih i dalekih svjetova, obzriom da je teško vjerovati da ćemo za dulje vremena biti u mogućnosti poslati sljedeću misiju u te dijelove svemira.
zadnje fotke lorrija, od 3. srpnja..
http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/pics/7-3-15_Color_Rota...

Tko je glasao

...nego, jel´ ti znaš što su

...nego, jel´ ti znaš što su indijanci radili robotima-donosiocima loših vijesti?

Tko je glasao

prave od njih vaze za

prave od njih vaze za cvijeće?

Tko je glasao

....he, he, ne, ...ništa. Još

....he, he, ne,
...ništa.
Još niti jedan Indianac u našoj povijesti nije digao ruku na jednog robota...

Tko je glasao

ipak

nisam bio zloguki vrač, evo 7 dana 17 sati do touchdowna, iz kontrole misije kažu da je new horizons ispravan, i da je nekidan problem sa bugom ( timing flaw in the spacecraft command sequence ) izazvao prekid komunikacija i restart u safe modu, izgleda plavi ekran nije samo rezerviran za windowse.
detektirati i riješiti problem na tolikoj udaljenosti sa 9 sati zadrške u komunikaciji je tehnički briljantno.
koliki je izazov precizna koreografija paljenja instrumenata, usmjerenosti sonde i vremena prolaza se vidi na ovoj grafici
http://pluto.jhuapl.edu/Mission/The-Path-to-Pluto/images/NHPlutoEncounte...
sonda ima samo 4 sata za obavljanje glavnog posla, dok prozuji pored plutonovog sustava brzinom od 13.8 km/s, u tom vremenu svaki znanstveni instrument mora odraditi svoj posao, i dakako sve to kasnije poslati natrag sa par solid state diskova na kojima će sve biti pohranjeno.

Tko je glasao

...kad to ovako vidim, i

...kad to ovako vidim, i treba toj ekipi osigurati da živi u "dvorcu od bjelokosti" kako se slikovito veli
...da budu odvojeni od redovne svakodnevnice...da ne skrenu i ostave naš rod bez dokaza da bi svi zajedno mogli bolje.
A oni to zorno dokazuju, da se ima ljudskog kapaciteta ali se troši na bezvezarije.
...nu, dobro, bar netko. Žalim što nisam među njima, al' eto, jebi ga

Tko je glasao

novi horizonti

sonda siječe orbitu charona, kako bi izbjegli eventualne prstenove sitnog materijala oko plutona, jer je pri tim brzinama dovoljan komad veličine zrna riže koji bi onesposobio new horizons. sonda će biti najzaposlenija 12 sati prije i 12 sati poslije povijesnog preleta iznad plutona i charona koji će trajati po pola sata, i kojom prilikom će mapirati površine navedenih svemirskih tijela do rezolucije veličine nogometnog igrališta.
da bi izmjerili sadržaj atmosfere i devijaciju radio valova u atmosferama plutona i charona, sa zemlje moraju poslati signal točno 4 sata i 25 minuta ranije da bi "pogodili" new horizons i njegov REX instrument 5 milijardi kilometara dalje, dok će sonda cijelo vrijeme biti na autopilotu i prethodno ubačenim redovima poslova. nakon prolaska pored plutonovog sustava, u kolovozu će vodstvo misije odlučiti koji će objekt "gađati" u kuiperovu pojasu, tako da će u jesen izvršiti korekciju putanje radi prolaza pored izabranog objekta, vjerojatno nekog komada leda i kamena veličine 50-tak kilometara. nakon toga new horizons odlazi u međuzvjezdani prostor i besmrtnost noseći između ostalog i pepeo clyde tombaugha, otkrivača plutona. startrekovski kraj...

Tko je glasao

Nitko ne zna gdje je kraj Sunčevog sustava i gdje je ta

granica sa međuzvjezdanim prostorom.

Al polako, možda saznamo. :)

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@ lagani

ne znamo baš sto posto precizno gdje završava sunčev, a gdje počinje međuzvjezdani prostor, no ova slika
http://media1.s-nbcnews.com/j/streams/2013/september/130913/8c8968204-pi...
govori otprilike o kojim razmjerima je riječ, skala je logaritamska.
heliosfera je oblak čestica koje izbacuje sunce i prostire se do heliopauze, koju je sonda voyager 1 prošla u kolovozu 2012. tako da je ona već u međuzvjezdanom prostoru.
http://www.space.com/22729-voyager-1-spacecraft-interstellar-space.html
http://www.huffingtonpost.com/2012/10/09/voyager-1-solar-system-heliopau...
sonda još šalje podatke deep space networku, i ponekad se može vidjeti na njihovoj stranici komunikacija sa voyagerima.
između heliopauze i najbliže zvijezde alphe centauri, nalazi se posljednja granica sunčeva sustava, oortov oblak,
http://msnlv.com/oort-cloud.html
golemi pojas kometa, koji se prostire do oko 100.000 a.u.
voyageru treba još 200-300 godina kako bi ušao u oortov oblak, i 30.000 godina kako bi iz njega izašao, a dok se dorola do alphe centauri već ćemo svi koji ovo čitamo biti davno prašina...
Genesis 3:19
"
In the sweat of thy face shalt thou eat bread, till thou return unto the ground;
for out of it wast thou taken: for dust thou art, and unto dust shalt thou return.
"

Tko je glasao

gravitacijska praćka

evo jedan gif koji osobno mogu gledat po desetak minuta u komadu, putanja rozete, sonde koju su poslali na onaj komet nedavno. milina http://i.imgur.com/xsttrpw.gif

Tko je glasao

Najkraci put

Nije ni najbrzi ni najjeftiniji: pravilo koje vrijedi i za druga podrucja, psihologiju,prehranu, medicinu, pedagogiju itd
Hvala i ja cu video gledati ponovo i ponovo...

Tko je glasao

...

evo i najnovije slike plutona i njegova mjeseca charona..

http://www.nasa.gov/feature/new-horizons-color-images-reveal-two-distinc...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Hvala za link

Ta naša NASA ima super fotke....
Naravno i ogromno znanje...

Tko je glasao

Slučajno svratim

Dragi robote,

Iako je jedan tvoj imenjak nedavno u das autu splješio čovika o zid (kondolencije familiji), jako mi je lijepo bilo pročitati ovaj dnevnik. Pridružujem se indianu i molim te da 14.7. napišeš još jedan ovakav zapis. Da i mi vezeri za ovo područje ipak doznamo što nas zanima. A to je - kako ovi retardi o kojima se najviše piše nisu jedina populacija na Zemlji. Ima i pametnih, kao ta tvoja ekipica koja je poslala ovaj klavir u svemir i još ga tako lijepo naviga amo-tamo.
Lijepo i zanimljivo ljeto ti želim,
šimoda

Tko je glasao

Zanimljiva je i Dawn

Zanimljiva je i Dawn misija....posebno s onim svjetlima na Ceresu. :)))

Tko je glasao

...očekujem da ćeš 14.7.

...očekujem da ćeš 14.7. odmah podvečer postati još jedan ovakav dnevnik s detaljima, što je tvoj leteći robotski rođo poručio s granice našeg pravog i jedinog sustava koji imamo.
...da ne moram taj datum zapisivati u rokovnik. Deal?

Tko je glasao

fil danke ales cuzamen

za one koji zanima, a izostavio sam radi sažetka dnevnika, pluton je prosječno 5,9 milijardi kilometara od sunca, prosječno zato što mu je orbita izduženo eliptična, i smatrao se do otkrića erisa posljednjom planetom sunčeva sustava. veličina mu je 2.300 km, znači otprilike polovina veličine amerike i nešto je manji od zemljinog mjeseca, na njemu vladaju paklene hladnoće od minus 220 stupnjeva (zanimljivo, najniža temperatura izmjerena u sunčevu sustavu su krateri na južnom polu mjeseca -238 stupnjeva, tako da je pluton 10' "topliji"), ima petnaestinu zemljine gravitacije, znači osoba koja bi težila 45 kg na plutonu bi imala 3 kg. za usporedbu, ako bi sunce smanili na veličinu ulaznih vrata, zemlja bi bila veličine kovanice, a pluton bi bio veličine glave pribadače; trećina građe plutona je voda, dakako duboko smrznuta, znači da na plutonu ima 3 puta više vode nego u svim zemaljskim oceanima. sunce na plutonu izgleda poput svjetlije zvijezde na nebu, sa sjajem usporedivim sa sjajem punog mjeseca na zemlji. pluton i najveći mjesec charon se ponašaju kao binarni sustav, koji se rotira oko jedne točke - baricentra, plutonova godina traje 248 zemaljskih godina, a plutonova rotacija oko osi traje 153 sata, a nakon otkrića erisa, takav tip nebeskih tijela se zovu plutoidi, kakvim obiluje kuiperov pojas, i new horizons će nakon prolaska pored plutona pokušati pronaći još koji neptunoidni objekt u dubinama svemira, koji će biti u dometu letjelice, bez nekih velikih promjena smijera, obzirom da će mu ostati relativno malo pogonskog hidrazina nakon korekcijskih manevara.
@wet
pored dawn, vrlo zanimljiva je i esina misija rosetta, koja još traje
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
japanska hayabusa,
http://global.jaxa.jp/projects/sat/muses_c/
nasina cassini-huygens,
https://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/main/index.html
i druge...
no new horizons je u ovom trenutku i za dulje vremena apsolutni vrh, jer je to do sada i vjerojatno za dulje vremena jedina prilika da ljudski rod bude barem kratko prisutan u tom dijelu svemira.
@indian, vjerojatno će medije preplaviti slike nakon flajbaja, a kada se stvar stiša malo ćemo pročačkati što je novo pronađeno. već sada su otkrili serije tamnih područja veličine 500 km na području plutonovog ekvatora, ono što je janus gore linkao.
http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/pics/7-1-15_Pluto_Char...
živi bili pa vidjeli....

Tko je glasao

znači osoba koja bi težila 45

znači osoba koja bi težila 45 kg na plutonu bi imala 3 kg.

ima petnaestinu zemljine gravitacije

Pa kad je sve OK, onda neka bude i gornje malo korigirano ... : D tj.

Masa osobe je uvijek / svuda 45 kg, a na Zemlji je osoba teška 45 kg x 10 N/kg (približno) što daje težinu od 450 N, a na Plutonu 15 manje tj osoba je 15 x lakša tj. ima težinu 30N ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

oftopik kutak za zabavu i razbibrigu,

...netko je izračunao da kada bi izuzeli sav prazan prostor iz atoma koji tvore sva ljudska tijela na zemlji, cijela ljudska populacija bi stala u jednu jabuku...

Tko je glasao

newtonova jabuka

dakako, masa je ista, zato u onom poznatom eksperimentu
http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/lunar/apollo_15_feather_drop.html
pero i čekić istovremeno padaju na površinu mjeseca...
možda bi bilo jednostavnije reći da je na zemlji ubrzanje masi 9,81 m/s, a na plutonu, 0,654 m/s
inače, ovdje su zanimljive usporedbe koliko bi težili na raznim planetama,
http://i.livescience.com/images/i/000/048/727/original/weight-on-other-p...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci