Tagovi

Netko je kriv - ili agencije ili stranke i njihovi samoljubivi vođe

Problem je za sve igrače u izborima, ili barem značajnu većinu njih, što se ovi izbori u kojima je tako sitna razlika dobivaju - marketingom. A kako je krenulo, samo je HDZ dobro svladao tu "gornju i donju granicu uspjeha" / I to radi na tako rutiniran način, kao kada Dinamo dođe u Zaprešić i u prvih dvadesetak minuta s igrom u kojoj se vidi još dosta "rezerve" utrpa tri komada / Nećete čuti Sanadera da kaže: "Nemamo puno izbora. To je zato što smo sjebali stvar. Ne malo - puno." / Ponekad je dobro sam sebi priznati da si "za kurac". Onda ti iskreno kajanje zbog toga što si vrijeme svih onih kojima "vladaš" potratio na unutarkoalicijske svađe može donjeti potrebnu unutarnju mobilizaciju i ono što svi od tebe očekuju - dobar rad na dobrobit svih.

link na blog autora letka koji smo iskoristili za ilustraciju ove kolumne
Kampanje po zastarijelom receptu
Kada je započela ova predizborna kampanja, očekivali smo, valjda svi mi koji sa zanimanjem pratimo predizborna zbivanja u Hrvatskoj, da će obračun između nekoliko važnih političkih protivnika biti žustar, žestok i dobro profiliran. Bar za to ima materijala i svatko od tih zainteresiranih ih prepoznaje - korupcija, neostvarena obećanja, uspjesi, ostvareni projekti, laži, politička umješnost.
I da, svaki od ovih "materijala" može se pripisati gotovo svakome od značajnijih igrača u ovoj kampanji. Ali problem je za sve te igrače, ili barem značajnu većinu njih, što se izbori koji su u anketana tako izjednačeni, a ovo su upravo takvi izbori, dobivaju - marketingom. A kako je krenulo, samo je HDZ dobro svladao tu "gornju i donju granicu uspjeha".
U nizu komentara i analiza, pa i ovdje na Drugom filmu, ističe se kako su svi osim HDZ-a uglavnom prigrlili standardne obrasce vođenja kampanja. Prema svemu sudeći sve silne PR i marketinške agencije nisu niti izdaleka svladale domaću zadaću u posljednje četiri godine i oslanjaju se na preporuke iz priručnika "Izborna kampanja za idiote" ili savjete iz rubrika tipa "Ana savjetuje" ili "Lastanov kutak". Inače bi ova kampanja bila puno radikalnija i zanimljivija. Materijala, zaključili smo, ima u izobilju, ali se ne koristi. Za sada.
A možda su u Hrvatskoj stranke legla majstora svih zanata i sveznadara koji će poslušati samo stručnjaka kojem doista i jedino vjeruju. Sebe.
HDZ za sada marketinški mete pod sa svojim suparnicima. U stvari jedinima koje su prepoznali kao ozbiljne konkurente - SDP-u. I to radi na tako rutiniran način, kao kada Dinamo dođe u Zaprešić i u prvih dvadesetak minuta s igrom u kojoj se vidi još dosta "rezerve" utrpa tri komada. A takvu "igru" smo gledali cijelo vrijeme ovih proteklih nekoliko godina "repeticije" u kojima je na koncu ostalo samo jedno pitanje - hoće li tko nadmašiti Mačekov nevjerojatan spin i Sanaderovu aroganciju i super-lako pretvaranje potencijalnih poraza u pobjede kroz kopernikanske obrate i salta mortale, a da savršeno sačuva cijeli svoj tim koji je bio samo mreža u slučaju pada s trapeza. Koliko je čovjek podijelio packi svojim najbližim suradnicima... Čak je prije nekoliko mjeseci obznanio novi dobitni TIM (ispričavam se SDP-ovim marketinsškim stručnjacima što im kradem briljantni spin) za daljnje "pokretanje" Hrvatske. I nitko se nije uhvatio toga. Nitko nije ozbiljno postavio pitanje - zašto mijenjati dobitnu kombinaciju?
Sa-na-der zna!

Samokritka nije način?
Nećete čuti Sanadera da kaže: "Nemamo puno izbora. To je zato što smo sjebali stvar. Ne malo - puno." Ili: "Ne možete navesti niti jednu značajnu vladinu mjeru kojom možemo biti ponosni osim što smo izvukli našu administraciju iz dreka na koncu." Ili: "Što bi se dogodilo da nismo izgubili popularnost zbog toga što smo se jebali međusobno, nego zbog toga što smo stvorili veću društvenu kontroverzu? Ali nema veze ako privremeno izgubimo podršku javnosti, jer na koncu ćemo ju ponovo zadobiti."
Pretpostavljam da nije lako povezati "sjebali", "drek", "međusobno jebanje" i opću samokritiku sa Sanaderom i ovom administracijom. Ali tako nešto nismo čuli niti od administracije koja je prethodila. A ona je, ruku na srce, povela Hrvatsku u sasvim drukčijem smjeru od onoga u kojem je do tada, pod čvrstom rukom generala Tuđmana i nekolicine utjecajnih osoba za koje je danas teško naći čovjeka koji će staviti ruku u vatru i o njima izreći niz dobrih ljudskih osobina i političkih vrlina.
Dakle, ta koalicijska vlada izgubila je izbore na gotovo istim momentima na kojima je skoro "izgorio" i autor rečenica koje sam citirao. No, on je opstao, te je i dalje premijer ljevičarske vlade, a parlament mu je prije godinu dana, nakon što je snimka s njegovim iskrenostima dospjela u javnost i izazvala demonstracije tisuća "nacionalno osvještenih", izglasao povjerenje.
Ponekad je dobro sam sebi priznati da si "za kurac". Onda ti iskreno kajanje zbog toga što si vrijeme svih onih kojima "vladaš" potratio na unutarkoalicijske svađe može donjeti potrebnu unutarnju mobilizaciju i ono što svi od tebe očekuju - dobar rad na dobrobit svih. Mađarskom premijeru Ferencu Gyurcsanyu upravo prolazi prva godina od toga povijesnog prostakluka koji je protresao političku scenu i učinio ju uzbudljivijom i optimističnijom.
"Da, i koja ti je poanta Mile?"
Iskrenost? Koja psovka na plakatu ili predizbornom skupu?
Ili samo interesantna crtica za Sisvete, kada se prisjećamo onih koji su ugradili dio svoje energije u naše živote.

Komentari

Ovo je i više nedohvatljiva

Ovo je i više nedohvatljiva razina shvaćanja za mene.

Samo sam uvjeren da bi smušeni i neugledni Vlatko Maček s jednom torbom i batakom u njoj sam pomeo i tako impresivnu HDZ kampanju. Ako sam dobro shvatio, kao glavna slabost SDP-a se ističe smušeno ponašanje kandidata za premijera Ljube Jurčića. Moguće je da se to u tako presloženim i presofisticiranim igrama slabije odrazi na rezultat, da je to slabost kao kad Dinamo gazi Inter iz Zaprešića, ali je isto tako moguće da se to u konačnom rezultatu odrazi u prilog rezultata i više nego što je primjereno, pogotovu uzevši u obzir tu nevjerojatnu ubijajuću ležernost i neadaptibilnost tog profesora, kao kad Dinamo naiđe na kakvu smušenu, pohabanu i momčad izvan forme koja ih natambura, kao npr. Werder iz Bremena.

Bilo kako bilo, očigledno postaje zanimljivije na političkoj sceni, što je logično obzirom na našu dugotrajnu raznoliku vezanost sa svijetom i raznolike unutarnje prakse i škole. U tom smislu je primjereno da se publika možda udostoji malo više pažnje obratiti na raznovrsnost nijansi i ponude u toj smotri foklora i svega drugog.

Tko je glasao

veliki vođa rikne, a ovce

veliki vođa rikne, a ovce samo zaljubljeno bleje. ali nije li tako lakše? da odgovornost za odluke i njihove posljedice preuzme netko drugi? zato slijedimo velikog vođu. alpha mužjaka.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci