Tagovi

Nesposobnost HEP-ovih direktora platit će građani

Svi znamo da se po starom dobro uhodanom receptu iz bivšeg totalitarnog režima iz kojeg smo navodno izašli prije 17 godina, na ključna mjesta u gospodarstvu postavljaju podobni, a ne sposobni. Zbog toga smo, između ostalog, ove godine završili na još gorem (113.) mjestu po ekonomskim slobodama. Pretekla nas je čak i Albanija, Srbija, Makedonija, Kenija, itd. Kako prenose mediji, probleme petljanja države u svaku poru gospodarstva i neučinkovito pravosuđe, na koži će, naravno, jedino i najviše osjetiti građani.
Da je to doista tako, pokazuje i primjer iz HEP-a, kojeg ovdje djelomično prenosim iz Večernjeg lista:
«Sinjski odvjetnik Ante Šušnjara dobio je nakon više od 13 godina parničenja spor protiv HEP-a koji mu je, po nepravomoćnoj odluci Općinskog suda u Sinju, dužan platiti 56,5 milijuna dolara i gotovo devet milijuna kuna zbog nezakonita vađenja gline s njegova zemljišta za popravak brane "Peruče" koju je 1992. minirala bivša JNA.
Po Šušnjarinim riječima cijeli spor je nastao kad je HEP bespravno i bez dogovora s vlasnicima zemljišta u zaseoku Zoricama u Hrvacama iskapao glinu za obnovu brane Hidroelektrane "Peruče". Kad je HEP potpisao sporazum s ostalim suvlasnicima zemljišta, ali ne i s njim, Šušnjara je podnio dvije tužbe zatraživši odštetu za iskopanu i iskorištenu glinu u vrijednosti od 10 milijuna dolara te još 46,5 milijuna dolara kao suvlasnički udjel u dobiti HEP-a.
"Pokušao sam se nagoditi s HEP-om kad sam saznao da se bespravno koriste mojim zemljištem, ali su me desetak dana varali i nisu htjeli pristati na sporazum", kazao je za Hinu Šušnjara. Kako je HEP odbijao suradnju navodeći kako je glina služila za spas brane od rušenja te obrazlažući cijelu situaciju višom silom i nacionalnim interesima, Šušnjara je započeo postupak dokazivanja da je glina uzimana u razdoblju kad je brana već bila osposobljena te su nastupili gospodarsko-komercijalni odnosi. Brana je, naime, miniranjem uništena 28. siječnja 1993., a po Šušnjarinim tvrdnjama, osposobljena je mjesec i pol dana kasnije.
Šušnjara se pozivao i na podatke s međunarodne konferencije o popravku brane "Peruče", održane u Brelima 1995., kad su priznati stručnjaci objavili Zbornik radova o sanaciji brane, što je tad bio jedinstven građevni pothvat u Europi. Sinjski odvjetnik tvrdi da su mu čak prijetili i ubojstvom kad je pokušao spriječiti odvoz gline i nagoditi se s HEP-om zbog čega je također uložio tužbu. "Sada je pravda zadovoljena, a nadam se i konačnu povoljnu ishodu i pravomoćnoj potvrdi presude," izjavio je Šušnjara.»
Nažalost nije ovo jedini primjer zbog kojeg se iz blagajne HEP-a, a sve zbog nesposobnosti njihovih pravnika i direktora, mora isplatiti ogroman novac. Kako mi je ispričao jedan prijatelj, HEP milijune kune mora isplatiti i radnicima zbog nezakonitih otkaza i drugih povreda radničkih prava. Mogli su, kaže on, proći puno jeftinije da su išli u nagodbu s radnicima, ali to nisu htjeli.
Znam da će nam uskoro složiti priču kako zbog ovoga ili onoga, možda i zbog crne rupe u svemiru :-), moraju podići cijene električne energije. Jednako kao što su to govorili i u karlovačkoj Plinari, pa se sad ispostavilo da su se na račun Plinare kupovali remeni i parfemi.
Pitam se do kada to tako može ići? Do kada će građani ove zemlje plaćati ono što su nesposobni direktori upropastili i do kada će politika tolerirati ovako velike gafove svojih podobnih?

Komentari

Svi znamo da se po starom

Svi znamo da se po starom dobro uhodanom receptu iz bivšeg totalitarnog režima iz kojeg smo navodno izašli prije 17 godina, na ključna mjesta u gospodarstvu postavljaju podobni, a ne sposobni

Misliš ostali su ti isti podobni koji su vladali od 45 do 90? Barem što se tiče direktora "preduzeća", sve redom članovi partije jer je to bio jedan od "uslova" da budeš direktor u poduzeću..... prvo su zajedno s radnicima pretvorili svoja preduzeća a onda ih privatizirali....

Ali nije mi jasan ovaj dio o sposobnima.. Nesposobni, po tebi i narodnom shvaćanju, su svi koji su na vlasti ili upravljaju, by default. A sposobni su neki drugi, oni za vrijeme dok ovi nesposobni upravljaju ničim ne upravljaju, ali se njih smatra sposobnima. Kak ti znaš da su ti sposobni kad se nisu pokazali i nemaju nikakve odgovornosti...

Koji ti je benchmark sposobnosti. Jack Welch? Bill Gates? Pa gledajući s njima ovi naši su svi nesposobni. Ili si ti mjerilo sposobnosti (s čime ti upravljaš, kolike prihode ostvaruješ, kakvu dobit, koliko ljudi zapošljavaš?)

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Bijesu, nečiju sposobnost

Bijesu, nečiju sposobnost procjenjujem isključivo po djelima. A sad mi probaj obrazložiti kako ti gledaš na tu situaciju sa silnim odštetama ili je to tebi za godišnju nagradu menadžera?

Tko je glasao

Neka visi Pedro! Po tom

Neka visi Pedro! Po tom principu mi sve te svinjarije i tako plaćamo. I to vrlo skupo. Slučajno znam da direktori HEP-a (iako monopolist=) imaju menađerske ugovore.

Tko je glasao

Prije nekih godinu dana se

Prije nekih godinu dana se po Zadru vrtila priča kako gradska uprava troši novac. Grad nekome ostane dužan neku simboličnu cifru. Onda taj netko pokrene sudski postupak protiv Grada. Onda Grad ne uloži nikakve napore da dobije postupak, ali se postupak uredno odugovlači dok se kamate nakupljaju. Onda taj netko tko je tužio dobije višestruki iznos od stvarnog duga.
Sve čisto, sve legalno, a novac poreznih obveznika preselio u privatne džepove.

Eto, na to me podsjeća ova priča iz Sinja.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

I onda kasnije lijepo

I onda kasnije lijepo podijele lovu...Silverci, i meni je to palo na pamet. Zato sam i rekla da treba propitati i poslovnu i političku odgovornost, a vrlo vjerojatno i odgovornost suca.

Tko je glasao

Ne bih rekla da je ovdje u

Ne bih rekla da je ovdje u igri sposobnost ili ne sposobnost nekoga u HEP-u. Prije bih rekla kriva procjena tko ima bolje veze i utjecaj na sud u Sinju, a onda na višoj istanci. Ovo je samo izgubljena bitka, a ne rat. Ostaje vidjeti što će reći viši sud u žalbenom postupku. Previše je to novaca da bi ih dobio jedna čovjek pa makar bio i odvjetnik.
Ne branim upravu i pravnike HEP-a. Ali naprosto mi se čini da je odvjedtnik Šušnjara imao i potegao bolje veze na sudu u Sinju, od HEP-a. HEP je podcijenio cijeli slučaj. U drugostupanjskom postupku će si dati malo više truda, potegnuti malo bolje veze i eventualno i pritisak od strane vlade neće izostati, pa će u najgorem slučaju umanjit iznos odštet, ako ne i ukinut.

Tko je glasao

Vipera, kako god mi nazvali

Vipera, kako god mi nazvali taj slučaj, on je u konačnici ipak propust jer 56 milijuna dolara ili oko 30 milijuna eura (nisam sigurna koliko iznosi u eurima i nemam vremena računati), sigurno će se osjetiti u blagajni HEP-a. Čak da na kraju ispadne i dvostruko manje, to je opet jako veliki novac. Kad se tomu dodaju i ostale odštete, onda tu gotovo da kraja i nema. Pokrenula sam ovu temu zbog sindikata i HUP-a koji bi, prije nego li se slože s Vladom oko poskupljenja, trebali zatražiti podatke o poslovanju HEP-a. Tako je to bar u nekim normalnim zemljama, a kod nas još nikad nisam čula da se razgovara na toj razini. Nama se uvijek samo nabiju cijene, a nitko nikad ne postavlja pitanja o kvaliteti rada uprave. Koliko smo samo dosad imali prilike čuti ono da je upropastio/la neko poduzeće i onda još dobio/la bolji položaj.

Tko je glasao

Uopće ne sporim da HEP

Uopće ne sporim da HEP neće izdražati isplatu niti polovine duga, i da će i mimo tog pitanja, dizati cijenu energije.
Uvijek je pitanje odgovornosti uprave poduzeća. Međutim u ovom slučaju, odgovornost nije poslovna, nego politička.
A i HUP i sindikati su u svoj biti političko interesne organizacije., a u nekim zemljama i kriminalne organizacije, pa stoga ni ne čudi njihovo prihvaćanje ponude.
A svaki "uspješan" direktor iza sebe ostavi nekoliko poduzeća u stečaju

Tko je glasao

Po meni je tu ipak i

Po meni je tu ipak i poslovna i politička odgovornost, na koju ih eto nitko ne može pozvati :(

Tko je glasao

A,tko će im stati na put?

A,tko će im stati na put?

Tko je glasao

To mogu samo građani kad im

To mogu samo građani kad im voda dođe do grla. Očito još nije jer o poskupljenjima samo svi pričaju, a nitko ništa ne poduzima. Upravo sam odgledala Otvoreno u kojem je Šuker za sve probleme optužio ono što se dešava na globalnoj razini. Naravno ni riječi nije bilo o eventualno vlastitim slabostima. Svi u Vladi su totalno bezgrešni :-).

Tko je glasao

Svi u Vladi su totalno

Svi u Vladi su totalno bezgrešni :-).

Naravno da su bezgrešni. Tek su prije par dana stupili na dužnost (prošli mandat se ne računa)!

ragusa

Tko je glasao

Silverci je to super opisao

Silverci je to super opisao s Drivom I i II. Ovaj drugi zaboravio na prvog, a ministri naravno ne smiju odudarati od Drive, bez obzira koji po redu bio :-)

Tko je glasao

Pa nažalost u drugom

Pa nažalost u drugom mandatu nemaju više faktora "trećesiječanjska vlast" za optužiti, ali snašli su se brzo. Uvijek se može na nekoga drugoga svaliti.......treba samo biti vješt u pronalaženju izgovora, a to im ide jako dobro.

Tko je glasao

"Robni terminali ostali su

"Robni terminali ostali su bez 12 milijuna kuna. Direktor ovog gradskog poduzeća Slobodan Ljubičić Kikaš najavio je da će se u Terminalima provesti ovrha, te da će milijuni kuna biti uplaćeni u korist tvrtki Java i Crodux.
– Novac će dobiti gospoda s kojom je bivši direktor Rino Jurić sklopio fantomski ugovor...." 22.04.04. Novi list
Cijeli slučaj oko Rine Jurića nikad nije rasvjetljen do kraja; isti je obnašao mjesto direktora Robnih terminala od 1991. i dobio otkaz stupanjem SDP-a na vlast 2000. pa je sebi zadržao pravo da tuži grad za odšetu za nekoliko milijuna kuna, koju je i dobio pred par godina.
Za vrijeme svog direktovanja na RT izgradio je hotel u Primoštenu i kupio 5-soban stan na Vrbanima, mjenjao BMW-e..To je ono što je transparentno...
http://www.google.hr/search?hl=hr&q=rino+juri%C4%87+&btnG=Tra%C5%BEi&met...

Tko je glasao

Mislim da su bahatost i

Mislim da su bahatost i osjećaj nadmoći glavni razlozi ovakvom razvoju situacije.

Do kada će građani ove zemlje plaćati ono što su nesposobni direktori upropastili i do kada će politika tolerirati ovako velike gafove svojih podobnih?

Dok ne izaberu drugačiju politiku.

Tko je glasao

NESPOSOBNOST VEĆINE A NE

NESPOSOBNOST VEĆINE A NE SAMO HEP-a
Nije samo u HEP-u problem, kaj je sa Inom? Prodali su Bijele noći ili kak se već zvalo ono Sibiru, mogli su crpiti plin sljedećih deset godina a oni ga prodali za cijenu izvađenog plina od jedene godine a sad budu digli cijene i uvoze plin zbog nestašice... Nafta... Imamo svoje nafte za 20% naših potreba, pametna politika bi bila kupovati naftu kad je barel ispod 100 dolara a našu koristiti kad je barel inad 100 dolara kao što to rade Ameri godinama (ovisno o cijeni na tržištu), ali ne, INA mora zarađivati na nama... Druga stvar kod HEP-a.... poludim kad vidim da se reklamiraju... nije mi jasno zašto se reklamira netko tko ionako ima monopol, odnosno nema drugih distributera i nemogu birati od koga ću uzeti struju, pa kaj će im onda reklame.... Ista stvar je i sa vodovodom, kod mene u KZŽ reklamira se Zagorski vodovod. Zašto? Pa nemogu birati i umjesto njih uzeti priključak iz Zagreba ili dubrovnika nego samo od njih.... Puno je tu nelogičnosti a plaćamo ih svi mi...

Tko je glasao

Pa o tim nelogičnostima i

Pa o tim nelogičnostima i govorim. HEP mi je samo poslužio za primjer, naletio je s ovom odštetom :-)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci