Tagovi

Nesposobnjakovici

Polako ali sigurno stize trenutak istine.
Gdje su bili? - Nigdje
Sto su radili? - Nista.
cijela godina je izgubljena u raznim prepucavanjima i voznji u zabranjenom smjeru. Od samih pocetaka nove vlade upozoravali smo da treba napraviti rezove koji su trebali biti ciljani i progresivno otezavajuci. No Vlada je isla linijom manjeg otpora i politikom nazvanom Superhik politika u ovih godinu dana postigla rezultate suprotne od ocekivanja. Podsjetimo. Kad su povecavali PDV i smanjivali doprinose za zdravstveno osiguranje i time opteretili siroki sloj a rasteretili po njihovom misljenju privredu ocekivani rezultat trebao je biti povecani broj zaposlenih, povecani BDP, povevcana proizvodnja i povecani izvoz a smanjenje nezaposlenosti. No dobili smo BDP u minusu, ogromno povecanje nezaposlenosti, smanjenje proizvodnje i smanjenje potrosnje. Pored toga i veliki broj promjena ministara nije stabilizirao stanje. I tako imamo danas priliku citati prednovogodisnju ispovjed slavka Linica za "svoj" Novi list.
Pa slijedi od naslova:

'Moramo priznati da smo precijenili svoje mogućnosti!'

Sto o ovome reci? Jednostavno priznanje nekompetencije i nesposobnosti.

Stanje u trgovačkim društvima je lošije nego što smo mislili. Dugo je trajala izrada 'clean starta', dijagnoza nam je pokazala da smo bili optimisti, da je stanje lošije. Previše smo vremena trošili, a ni do kraja godine nećemo uspjeti u strukturnim promjenama u tim kompanijama, što je preduvjet većih investicija', otvoreno je u intervjuu Novom listu priznao ministar financija Slavko Linić

Pa gospodo draga a sto ste vi radili najmanje dvije godine prije izbora? Znalo se u kakvo stanje Hrvatsku dovodi i Sanader i njegovi nasljednici. Znali ste u sto se upustate i trebali ste se za to pripremiti. Ivica Kostelic priprema se cijelo ljeto za nastup po zimi. Ne dojde on na start i kaze e sad je staza pre strma, ima previse zavoja, stapovi su losi, skije nisu dobro podmazane a i ja nisam u formi ali cu se svejedno strmeknuti niz padinu pa sto bude. Ne on se dobro priprema, ima tim servisera i kondicionera, i kad dojde na start spreman je najbolje. A vi? Vi ste se strmeknuli niz stazu i kukate jer nemate kontrolu nad skijama i ne znadete u koje cete se drvo zapiciti.

'Ministri žele reforme, žele promjene, a reforma košta. U isto vrijeme trošak kamata se približava deset milijardi kuna, ne smijemo dopustiti da deficit bude puno veći od deset milijardi,

Da reforme kostaju, reforme su bolne ali su reforme i nuzne. Kao sto vidimo vi ne pristajete na reforme nego pokusavate natrpati proracunsku vrecu novim haracima a kako vidimo kamate na kredite odprilike su velicine deficita a ne zelite potreziti jeftinije izvore novca.

Sastaviti proračun u kojem za pet milijardi kuna rastu rashodi na koje se ne može utjecati,

Da clanstvo u EU kosta no sto se ucinilo da povrat bude bar koliki je i ulog? Nista. Neki gradovi se hvale sa tri do cetiri milijuna kuna iz pretpristupnih fondova sve u svemu i u saborskoj raspravi o pretpristupnim fondovima vidjeli smo kakvo je stanje a ako nismo imali kapaciteta zagrabiti malo kako cemo onda zagrabiti dosta vise iz tih kohezijskih, socijalnih i drugih fondova?

Sastavljanje proračuna, kaže Linić, bilo bi lakše da su krenule investicije i zapošljavanje, no očito je, priznaje, da je Vlada 'precijenila svoje mogućnosti'. Pri tome muku vladajućima stvaraju pojedina javna poduzeća.

I sada priznaje svoju i nesposobnost Vlade. Ne mogu upravljati ni vlastitom imovinom, Nisu pokrenuli reforme niti je gospodarstvo zivnulo. A zasto?

'Prije će biti da je glavno pitanje jesu li svi koji obnašaju vlast počeli participirati u Vladinoj politici. Evo imamo slučajeve da po javnim poduzećima ili ustanovama kupuju skupa vozila, oni kao da namjerno izazivaju ili su politički nepismeni, pa se Vlada ili ministri moraju time baviti i gubiti vrijeme na to. Moramo shvatiti da smo siromašna zemlja u krizi, svatko će razumjeti da smo siromašna zemlja i da je dio štednje svaka sitnica', poručio je Linić.

Imate rastiman orkestar bez dirigenta. Poziva se na stednju svake sitnice ali smanjenje svoje place naziva demagogijom makar bi i to bila stednja svake sitnice.

Pritom, nadodaje, to se 'bolesno tkivo ne može samo presjeći jer ga ima previše'.

Znaci metastaze su obuhvatile cijeli organizam i pocinje terminalna faza bolesti. Zasto? Zato sto lijekovi, zracenja, kemoterapija nisu davani na vrijeme, zato sto se nije tumor uklanjao kad je trebalo i zato sto se i dalje prepisuje pogresna terapija.

Zamoljen za ocjenu prve godine mandata Vlade, Linić je priznao da je moglo biti bolje. 'Ostvarili smo ozbiljne uštede, odgovornije se odnosimo prema imovini i u tom djelu je dobra godina iza nas. U dijelu promjena stanja u gospodarstvu, nije to bila najbolja godina. Očekivao sam radove, dizalice, buldoždere, završetak projekata, početak investicija u energetici. Jesam, očekivao sam više', zaključio je Linić.

Umjesto da se pokrije po usima i pospe s pepelom on unatoc svemu gore recenom ne vidi u kakvo je stanje doveo drzavu.

I na kraju referendumsko pitanje glasi: Nakon sve ove ispovjedi koja je pokora primjerena to jest koliko ocenasa i zdravomarija bi trebao izmoliti Linic da bi njemu ali i cjeloj vladi grijesi bili oprosteni?

Tagovi

Komentari

Nitko nije upisao koliko

Nitko nije upisao koliko ocenasa i zdravomarija za pokoru?

Tko je glasao

najbolja analiza Linicevog

najbolja analiza Linicevog prijedloga zakona o oporezivanju nekrenina do sada napisana!

Poraz na nekrepnine
Datum i vrijeme: 26.11.2012. u 11:29h
By: Robi K. (IIIa)

Mama je cijuknila: „O čemu ti pričaš, jebate dragi irud?“ Dida je rekao: „Kako o čemu? Pa neću da mi unuk sutra bude gladan kruva samo zato šta san ja neodgovorno riknija!“ Mama je nagnila se prema njemu i pitala je: „Čako, jel ti to možda planiraš da uopće ne umreš?“ Tata je uletijo: „To ti je opcija od kurca! Ko ne krepa vodi se ka nekrepnina! Plaćaće porez na samog sebe!“

Dida je tati rekao: „Lipo san ti reka, zete, da se ozbiljan čovik u teškim vrimenima triba znat prilagodit sistemu!“ Tata je pitao: „Kojem sistemu, čoviče božji?“ Dida je rekao: „Poreznom sistemu, zete! Ako san ja dobro skužija onog degenerika sa očima od poskoka, onda bi najbolje bilo napisat oporuku i ostavit kuću nekome kome želiš najviše zla!“ Tata je pitao: „Ka naprimjer kome?“ Dida je rekao: „Ka naprimjer Republici Hrv…“

http://tacno.net/Novost.aspx?id=21392

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mazohizam

Pa gospodo draga a sto ste vi radili najmanje dvije godine prije izbora?

Isto što i vi mislioci činite preko 20g očekujuć da će političke elite misliti umjesto vas pa to činite čak i unatoč svakodnevnim i višegodišnjim dokazima koji vam se doslovno nabadaju u oči da ne budem prost

Provinciopolis

Tko je glasao

Isto što i vi mislioci činite

Isto što i vi mislioci činite preko 20g očekujuć da će političke elite misliti umjesto vas pa to činite čak i unatoč svakodnevnim i višegodišnjim dokazima koji vam se doslovno nabadaju u oči da ne budem prost
Vjerojatno to vrijedi i za tebe. No slazem se s tobom. Treba djelovati na razne nacine. svatko moze odabrati nacin na koji misli da je primjeren.

Tko je glasao

Upravo tako !

Elite su pronašle sebi primjeren način :)
A vi sitnozubi guštajte očekujuć da buju oni mislili umjesto vas :)))

Provinciopolis

Tko je glasao

Premda mi taj lažni Primorac nikad nije bio drag

a dokazao se i gospodarskim uništavanjem Rijeke, ipak, skoro da mi dođe žao Linića....

On i Vlada, budući da se sastoji od neinventivnih likova bez hrabrosti i vizije, provodi slične poteze kao i sve ostale vlade svih ostalih država u banani, a prema preporuci MMFa, raznih rating agencija i sličnih mahera, koji se svode na dizanje poreza, dizanje cijena komunalija, kresanje zdravstva i školstva, privatizacije, širokopotezno sahranjivanje firmi i otpuštanja, kresanje krhkih radničkih kvaziprava, sve radi posve beznadežne otplate dugova i "uvođenja reda", a i rezultati su mu slični ostalim kolegama - grobarima. Linić se dakle ponaša "by the book".

Niti on se nije imao hrabrosti uhvatiti u koštac sa pravim problema, a to su banke, korporacije (50 najvećih koje zapošljavaju skoro 40% ljudi iz godine u godinu bilježe porast profita od 400+ % - http://www.poslovni.hr/vijesti/lider-50-najvecih-kompanija-lani-ostvaril...) i elite koje parazitiraju na slabašnom tkivu društva - političari sa svim svojim agencijama i agenturama, branitelji sa svim svojim posrednim i neposrednim povlasticama, lažni invalidi i penzioneri, kler...

Ja bih još dodala i činjenicu da ova Vlada, a od koje se puno očekivalo, nije donijela ama baš niti jednu dobru vijest, a to je kardinalna greška u zemlji s ovoliko dozom beznađa...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Linić i banke

Nije istina da Linić nema hrabrosti uhvatiti se u koštac s bankama. Linić veoma dobro surađuje s bankama iz nekih svojih interesa. Primjer: Kad je Ježić morao zbog dugova prodati Novi list, Linić je na brzinu organizirao par boljih riječkih firmi, i čini mi se kod Zagrebačke banke ishodio kredit od oko 85 milujuna kuna kako bi preuzeli NL, jer se je Linić bojao da će NL promijeniti politiku biltena SDP-a (Riječkog), pa će ostati bez važne poluge vlasti. No, dogodilo se je da je sadašnji vlasnik dao garancije pa je NL ostao (politilčki dio) prvenstveno bilten SDP-a, odnosno neformalnog vođe SDP-a Rijeke i Županije Slavka Linića.Mi u Rijeci smo šest mjeseci prije znali da u Vladu ulaze Linić,Komadina i Jovanović.

Tko je glasao

Svaka čast...

Mi u Rijeci smo šest mjeseci prije znali da u Vladu ulaze Linić,Komadina i Jovanović.

Neš' mi ti vidovitosti ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nema vidovitosti

Bigulice, nema tu vidovitosti nego vijesti u Novom listu iz pera novinarke T.Tomičić.

Tko je glasao

Nije istina

Nije istina da se je Linić dokazao gospodarskim uništavanjem Rijeke. Rijeku su naime uništili nesposobni komitetski direktori, koji su organizirano preko Riječke banke putem menedžerskih kredita postali većinski vlasnici i svojim neznanjem ali i namjernim izvlačenjem novaca, doveli sve velike Riječke firme do stečaja i propasti. To što su bili svi kolege Partijci kao i Slavko Linić to je nešto drugo, a i pitanje je da li bi Slavko Linić opstao kao poduzetnik, jer On je opstao samo zbog činjenice da je bio član SDP-a i Gradonačelnik Rijeke, gdje je samo njegova čista matematika bila Rijeka.grad poduzeće, odnosno veoma je biti lako "uspješan" kad si monopolist. U početku je HDZ pokušavao svim sredstvima preuzeti vlast u Rijeci, no, nisu uspjeli, ali je zato Linić počeo s vrhom HDZ-a u Zagrebu surađivati u obostranom interesu.No, to je već druga priča.

Tko je glasao

kosturi u ormaru

bosancero,

pišeš kako se kukuriku nije pripremio za dolazak na vlast. Sama vlada tvrdi da je izgubila više od 6 mjeseci da definira u kakvom su stanju državne tvrtke, ministarstva, financije. Predlažem da se oporba uključi u rad vlade, da ne bi ponovo za 3 godine bilo kuknjave da nismo znali.
ako neće neka vlada podrži nezavisne medije
ostavi se kadroviranja po HTVu
i pomogne izdavanje nezavisnog, dnevnog lista

luka

Tko je glasao

Bez naivnosti molim

Ova, kao niti jedna dosad Vlada nikad neće podržati nezavisne medije, uvijek će kadrovirati na HTV-u i nikad neće pomoći izdavanja nezavisnog dnevnog lista. Sve ove vlasti su nasađene na ideologiju vlasti iz "komunizma", a Oni uvijek teže za apsolutnom vlasti od vlasti u mjesnoj zajednici na više.

Tko je glasao

...mislim da je kuknjava da

...mislim da je kuknjava da "nismo znali" kao i obično alibi za nišnedelat´,...
...ako danas i uz ovakva sredstva priopćavanja neki društveni ili politički insider kaže da "nije znao", znak je to ili zlonamjernosti ili skrivanja suučesništva u petljanju ili obične nesposobnosti vulgaris...sve i jedan dobar razlog za ignoriranje takvih što se iza te fraze skrivaju.
...i vladajući, ako nisu znali za nešto što svaki imalo obavješteni građanin zna kako u stvarnosti ide i to iznose kao nekakav argument za "precjenjivanje svojih mogućnosti",...to je stvarno previše....

Tko je glasao

Previše se toga vrti oko

Previše se toga vrti oko Linića, ministar financija nije taj koji vodi politiku vlade. Kao što onaj koji vodi nije ni ministar gospodarstva. A i jedan i drugi su vodili više nego su smjeli. Dolazi vrijeme za naplatu svih grešaka, od početka kukuriku avanture do posljednjeg oko poreza na nekretnine.

HNS se odlučio na očajnički pokušaj popravljanja rejtinga ne bi li konačno izvirio ispod izbornog praga. Dolaze lokalni izbori, rejting nikakav a dogovora o predizbornim koalicijama nema pa nema. S tog je aspekta razumljiv istup HNS-ovih čelnika. Problem je jedino u tom što će fokus koalicije i dalje biti na međusobnim trženjima i razračunavanjima umjesto na vađenju zemlje iz krize.

Milanovićeva fatalno kriva procjena da ne može sam dobiti parlamentarne izbore dolazi na naplatu. Platio je veliku cijenu u mandatima poklonjenim HNS-u a sad će morati platiti još više, želi li zadržati vlast. A želi, previše se uživio a i ulazak u EU je preblizu. Ruke su mu sad vezane jer u slučaju prijevremenih izbora ne bi dobio ni blizu glasova kao prije kad je komotno mogao pobijediti sam. I nije problem u tome što će sad morati kusati što je zakuhao već što ćemo to neprobavljivo jelo morati kusati i svi mi obični građani.

Cijena će biti odustajanje i od ono malo reformi što se htjelo napraviti. Za dvije godine zajedničkih priprema za preuzimanje vlasti, pozitivni rezultati su doista mizerni. Šteta je samo to što ni alternativa ne obećava pa nam se očito loše piše.

B-52

Tko je glasao

...gospodin Linić može

...gospodin Linić može procjenjivati da su kao Vlada precjenili svoje mogućnosti. I u pravu je...
I precjenili su svoj manevarski prostor već na početku mandata kada su procjenili da mogu zadovoljiti većinu ne režući nepripadajuća radna mjesta stvorena ranije kao vid korumpiranja glasačke mašine i ostavljajući netaknutu negativnu selekciju svih ranijih godina.... i pokušavajući od toga stvarati novi normal koji se poštelava prihodima povećanih poreza...od PDVa nadalje. Stvar je izgubljena prvog dana s prvim političkim odlukama o smjeru...
...tek sada se spominje bolesno tkivo, ono koje je prije jedne godine odlučeno da se ne dira zbog mira u kući. A tada je bilo vrijeme, promjeniti koncept. Sada je kasno za njih, morat će doći netko drugi...koga ne vidim...

Tko je glasao
Tko je glasao

Sada je kasno za njih, morat

Sada je kasno za njih, morat će doći netko drugi...koga ne vidim...
U kriznim trenucima ne treba gajiti prevelika očekivanja od činovničkih vlada, k tomu još i koalicijskih. Činovničke vlade su prividno uspješne u vremenima opće konjukture, obilja novca, kreditnih ekspanzija. Kad ih kriza tresne u glavu, ne znaju formulirati ni osnovne prioritete, a kamoli rješenja.
Izlaz je, možda, u neizabranoj, tehnokratskoj vladi, koja svoje vrijeme troši na nezaposlenost, vanjski dug i izvoz, a ne na podzemni koalicijski rat, kojemu smo svjedoci. Dan nakon što ministar financija održi službenu prezentaciju novih poreza, "oni drugi" se tim ne slažu. Takva vlada ne može uspjeti. To je stranačka konfederacija, a ne vlada.

Tko je glasao

...tehnokratske vlade mogu

...tehnokratske vlade mogu biti efikasne i efikasnije od stranačkih ili koalicijskih u situaciji bez bitnih političkih tenzija, u situaciji izbornog pata, ... u društvu s jasno izabranim političkim smjerom, društvu bez jako izraženih nedoumica o karakteru uređenja kojim upravljaju...i sa provjereno učinkovitim državnim aparatom u rukama.
...e, je li u našem slučaju tako i vrijedi li s time eksperimentirati? i koje bi to političke snage bile u stanju prepustiti mandat takvom tijelu i udjeliti mu svoj politički "autoritet" dobiven na izborima a bez protuusluge? i zašto bi u idealnoj situaciji to činile?

Tko je glasao

eksperimentirati vrijedi sa

eksperimentirati vrijedi sa svime što može biti bolje od ove sadašnje potpune neefikasnosti. To lakše, ako većina ljudi shvati da promjena stranačkih garnitura na vlasti svakih četiri godine, ne vodi nikuda, zvali se oni sdp, hdz, lesaristi ili nekako drugačije. Nama upravo i treba, ne samo promjena političkog smjera, jer ga nemamo, nego politički smjer, koji činovnička vlada ne može nametnuti.
Treba nam politički smjer s listom prioriteta za rješavanje, koji počinje s nezaposlenošću, rastućim vanjski i javnim dugom, deficitom trgovinske bilance, i permanentnim deficitom proračuna. Pa onda jasna orijentacija, da li će se budućnost ekonomije ove zemlje bazirati na privatnim ili državnim investicijama, i kako će se one poticati.. Kakva je uloga države, gdje počinje i gdje završava? Kako će se poticati rast izvoza? Kojeg izvoza? Državnog ili privatnog sektora? Kakve strane investicije mi uopće trebamo?
Nakon dvadesetak godina treniranja suvremenog kapitalizma mi smo još uvijek u osnovnoj školi. Nemamo ni jednu prepoznatljivu, hrvatsku, multinacionalku, glavno političko geslo nam je egalitarnost u siromaštvu, nemamo jasan i nedvosmislen stav prema privatnim, legalnim bogatstvima nakon uredno plaćenog poreza, nemamo razvijen sustav ekspanzije kompanija na vanjska tržišta, nemamo razvijenu svijest, da bez izvozne orijentacije nemamo budućnosti...
Možda je vrijedno eksperimentirati barem sa šansom da nam netko tko zna, nacrta osnovni smjer.

Tko je glasao

tko bira eksperte? i s kojim ciljem...

...bez obzira na vrijedne primjedbe koje navodiš... i ne sporim da bi sve te stavove bilo potrebno rasčistiti,... ostajem skeptičan prema mogućnosti kombinacije ekspertne hladnokrvne logike i republikanskog načina izbora političkih reprezentacija demokratskim putem...

Tko je glasao

Po meni bi predsjednik

Po meni bi predsjednik Republike trebao dati mandat za sastavljanje tehnokratske vlade određenoj osobi, a opravdanje za takav potez treba tražiti u nestabilnoj koaliciji, koja upravlja zemljom. Po svijetu ima respektabilnih Hrvata, koji su odavno prešli zenit želje za osobnim probicima, imaju karijere i poznanstva, a imali bi motivacije učestvovati u obnovi Hrvatske, a da se ne moraju baviti politikom, u lošijem smislu te riječi. Jasno da to ne može biti trajno rješenje, ali bar do trenutka stvaranja stabilne vlade. Krizna stanja može prevladati stabilna vlada s jakim mandatom, a ne skupina taštih kruhoboraca, s političkim stavovima od danas do sutra.
Podsjetio me na to jučerašnji nastup koalicijskog D. Kovačevića, u dnevniku kod Šprajca. Čovjek je mrtvo hladno izjavio da rušenje prijedloga poreza na nekretnine preko medija, ( a ne u procedurama rada vlade i ministarstava) ojačava koalicijsku vladu.. Na to se i voditelj dnevnika nasmijao i završio intervju.

Tko je glasao

Temeljito se varate.

Temeljito se varate. Predsjednik Republike je blago rečeno lažljivac, bez karaktera, i lopov. Uz sve to nije lider, već zaposlenik. Takav nema značaj veći od fikusa. Kome bi on on mogao dati mandat? Isključivo nekome sličnom sebi.

Tehnokratska vlada nije rješenje, jer je to upravo ovo što imamo- navodne stručnjake od kurca, nesposobne išta promijeniti. Što bi donijela zamjena jednih budala drugima i još gorima? Nama treba nekoliko stvarno respektabilnih karaktera i lidera. I u tome je problem. Mi to naprosto nemamo ni doma ni vani. Ono što od naših stručnjaka odlično kotira vani, u Hrvatskoj je velika prijetnja mafiji. S druge strane, doslovce svi naši priznati stručnjaci u svijetu su zaposlenici. Oni jesu genijalni stručnjaci, ali nisu lideri. Oni su obično i genijalni upravljači. Međutim, ne postoji toliko kvalitetno upravljanje, koje bi moglo nadoknaditi ili zamijeniti kvalitetno vođenje.

Među našim vrhunskim stručnjacima ne postoji razlika u odnsu na "domaće" i na "trane" niti postoji razlika između naših i svjetskih. I tu su svi isti kako i u zločinačkim politikama. Nitko od njih ne vidi dalje od nosa i struke, nisu svjesni ničega, nisu duhovno i financijski razvijeni. To su ljudi koji su obično u zamci zone komfora i iz nje ih ne bi Bog izvukao ni uz pomoć "Velog Jože". Čak i vrlo aktivni i hiperaktivni stručnjaci poput Pavune, godinama nevjerojatno puno pričaju, a nikako da se pomaknu za milimetar. Nije li to apsurdno? Govorimo o kroatizaciji svijeta, a nismo u stanju humanizirati sebe? U isto vrijeme ti isti stručnjaci kažu: " Vrijeme ne postoji. Postoji samo sadašnjost i ako je propustimo ono što zovemo "budućnost" nikada neće doći. Pa, Majku mu Božju, zašto onda čekaju? Što čekaju? Da se još bolje ugnijezde? Da uzmu zalet?

A što vam ja godinama govorim o otporu? Da svaki otpor daje moć onome prema kome je otpor usmjeren. I D. Kovačević je potpuno u pravu- što mediji više budu napadali prijedlog i izlude više birače, to će prijedlog u Saboru lakše proći, a SDP dobiti više glasova na lokalnim izborima. To vam je čista matematička zakonitost. Što god je otpor Vladi žešći, Vlada je stabilnija i uspješno dokazuje smisao svog postojanja. Bez otpora, Vlada ne bi imala smisla! Bez otpora nema Vlade, a bez Vlade, otpor je besmislen. Zakon spojenih posuda.

Tko je glasao

kad bi

nestranački stručnjaci bili oslobođeni davati "alibi" stranačkim elitama, u ovoj zemlji bi začas takvi isplivali i učinili najbolje moguće......
u naše stručnjake "iz vana" ne vjerujem. čast iznimkama, ali ih svejedno molim da ostanu gdje jesu.

Tko je glasao

Po meni bi predsjednik

Po meni bi predsjednik Republike trebao dati mandat za sastavljanje tehnokratske vlade određenoj osobi, a opravdanje za takav potez treba tražiti u nestabilnoj koaliciji, koja upravlja zemljom.
Bez obzira na moje misljenje o demokraciji u hrvata i o partiokratskom nacinu funkcioniranja politickog sustava taj potez predsjednika bio bi u stvari drzavni udar s kojim bi ponistio demokratske zasade. Ne moze se dati mandat nekome tko nije prosao provjeru parlamentarnih izbora. To je tako i tako mora biti bez obzira koliki je to privid ili nije privid.
Dakle u krizi vlasti tocno su odredjeni mehanizmi postupanja i zna se tko za sto odgovara i na koji nacin se formira vlast. Ako taj nacin nije dobar mora se mijenjati u proceduri to jest Sabor mora donijeti promjene Ustava i zakona koji su u vezi s time.
Znaci zna se sto i kako i od toga se ne smije odstupati jer je svako drugo rjesenje uvodjenje osobne diktatorske vlasti.

Tko je glasao

ovisi o tome da li građani

ovisi o tome da li građani postoje radi političke klase, ili politička klasa postoji radi građana.
Kad vlada nema dovoljno snage, jedinstvenosti, odlučnosti i brzine u borbi s krizom, nešto treba učiniti.
Talijani imaju Montija, kojemu je mandat za sastavljanje vlade dao predsjednik države Napolitano.
Mađarski premijer Orban ima vrlo komfornu većinu u parlamentu jer je tehnokrat Gordon Bainai na svoja leđa stavio najveći teret financijske konsolidacije mađarskog proračuna, a na premijersko mjesto je došao nakon što je bivši premijer F.Giurczany sam sebi izglasao nepovjerenje u parlamentu, pa je mađarski predsjednik dao Bainaiu mandat za sastavljanje vlade do izbora. Latvijski premijer Dombrovskis je i današnji premijer Latvije, a premijer je postao nakon što je izabrani premijer Godmanis dao ostavku 2009, a predsjednik države dao mandat Dombrovskisu.
A ako ne postoji volja i snaga da država sama nešto ne učini, onda stiže "troika" iz EU i MMF-a. Kako to izgleda u Grčkoj, to smo vidjeli, usprkos grčkim demokratskim institucijama.

Tko je glasao

...upravo o Vladi sa

...upravo o Vladi sa stabilnim mandatom je riječ a ne o personalnim rješenjima. Ako Predsjednikov mandat može imati stabilnu potporu parlamentarne većine onda je to stabilni mandat...
...iako, moguće da je ta verzija na putu. U tom slučaju, čast mi je da je predstavljena u komunikaciji sa mnom.

Tko je glasao

Zanimljiv je ovaj HNSov manevar

O ovom se porezu priča već mjesecima, al' eto, sad se HNS sjetio pokazivati zube Liniću, i to preko medija...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

I tu su napravili grešku u

I tu su napravili grešku u koracima i utjerali se u laž. Na ono što su rekli Opačićka i Linić, ono da na užem kabinetu nisu bili protiv i sl., dali su priopćenje da su svoje protivljenje priopćili "odmah nakon što je porez postao konačno rješenje" (dakle Linićeva prezentacija). Time su priznali da SDP govori istinu.

Jasno je o čemu se radi, prozirni politički manevar da se zaštite pojedini njihovi članovi i krugovi koji posjeduju ili se bave nekretninama i usput da si pokušaju podići rejting.

No ipak je groteskno kad Kovačević kaže da HNS štti najsiromašnije. Stranka krupnog kapitala da štiti siromašne građane?!? Koješta.

B-52

Tko je glasao

Misljenja sam slijedeceg: HNS

Misljenja sam slijedeceg: HNS ovim prenemaganjem stvara prostor za trgovanje sa mjestima na listama za lokalne izbore. Svjesni su da samostalno nikako ne prelaze izborni prag te zele pritiscima osigurati visoka mjesta na zajednickim listama. ako to postignu onda je moguce da zakon malo ublaze i usvoje na saboru s tim da bi to pokazali u HNS-u kao svoju pobjedu. No postoji i druga solucija ako im ne uspije pritisak onda su karte otvorene pa se moze dogoditi da HNS izidje iz koalicije zeleci podici rejting na osnovi napustanja broda koji tone. U toj situaciji Milanovic moze potraziti podrsku manjinaca te uz neke ustupke spasiti svoju vladu ili napraviti siroku koaliciju s HDZ-om ili izgubiti vecinu u saboru sto bi dovelo do prijevremenih izbora moguce u vrijeme lokalnih izbora.
sve u svemu ceka nas uzbudljivo razdoblje.

Tko je glasao

SDP ima dobar izlaz

Jednostavno - neka odustanu od ovog zakona zbog kojeg im sigurno ne bi porasla popularnost. Koristi su višestruke - pokažu senzibiliziranost na rogoborenja javnosti, podignu si rejting i posve razoružaju HNS u njihovim smicalicama... Ovaj im je porez ionako totalna pušiona... Trebaju se domisliti kako uzeti novac bogatima, a da usput sirotinju posve ne upropaste. Linić je već povukao dovoljno poteza u suprotnom pravcu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Prvo: SDP nema ovlast

Prvo: SDP nema ovlast pljačkati građane, pa ne može ni predlagati ovakav zakon;
Drugo: Ako državi nedostaje 4 milijarde kuna za financiranje lokalnih luđaka, neka ih stvori na pošten način, a ne pljačkom građana;
Treće: ako se dvadeset godina naplaćivala komunalna naknada, koja je neustavna, zašto se i dalje naplaćuje?
Četvrto: Hoće li država građanima vratiti opljačkan novac, nerijetko opljačkan nasilnim ovrhama?;
Peto: SDP nema prava kažnjavati građane koji su krvavo stvarali svoju imovinu, pod izgovorom da žele kazniti ratne profitere, kriminalce i pljačkaše svake vrste;
Šesto: Imovina je nepovrediva i temelj je gospodarskog ustroja države;
Sedmo: država nema ovlast preko imovine ucjenjivat i kažnjavat građane, jer je država direktno odgovorna za rušenje slobode poduzetništva i tržišta, dovela do toga da je cijena nekretnina strahovito pala, a financijsku nepismenost građana je kreirala država, a ne građani;
Osmo: Ovlast države je da organizaciju lokalne samouprave dimenzionira prema financijskom i gospodarskom potencijalu zemlje. Zašto država ne ukine nepotrebne općine i županije, pa ne bi trebalo tih jebenih 4 milijarde krasti od građana;
Deveto: Odakle prascu Liniću pravo da "bogatstvo" definira kako mu se kurac digne? Nije istina da je bogatstvo imati pet nekretnina. To je financijska nepismenost, a ne bogatstvo. Nekretnine su uvijek bile trošak, koje siromašni sebi ne mogu dopustiti, jer nemaju izvor prihoda koji bi višak nekretnina mogao izdržavati. Siromašni ljudi su siromašni baš zato što ne razumiju novac i bogatstvo. Bogatstvo je mogućnost i sposobnost dijeljenja s drugima na veliko. Dakle, da su to znali, mnogi ne bi investirali u mrtve kapitale, nego bi svoja bogatstva dijelili i tako dobivali puno više. Od dobivenog bi danas lagodno živjeli, a ne s nekretninama krepavali od gladi. Financijski pismeni, što Linić ni teoretski nije, kažu da je bogatsvo vrijeme, koje neka obitelj može preživjeti od ušteđevine i pasivnih prihoda, a da ništa ne radi i da ništa od stečenog ne prodaje te da ne smanjuje svoj životni standard. Po toj definiciji, u Hrvatskoj su apsolutno svi puki siromasi- ne mogu preživjeti jedan jedini dan da nešto ne rade, prodaju, opljačkaju, te zadrže ono što su već imali. Čak i mafija je u tom smislu siromašna, jer je većinu opljačkanog uložila u posao i nekretnine, a to se u vremenima krize niti može isplatiti niti može jesti;
Deseto: Zašto prasac Linić ne posegne za zakonskim rješenjima oduzimanja opljačkanog od ratnih profitera, pretvarača i privatizacijskih lešinara? Zato što je on isti poput njih, a vrana vrani oči ne kopa;
Jedanaesto: SDP je povjerovao da može biti iznad Ustava i građana RH. Na sreću- ne može. Može samo ako blesavi građani to dopuste. Dosta je da jedan ne dopusti i sve im pada u vodu. Ali, ljudi se sve više bude. Došla je voda do grla. A nitko nije pizda da dopusti da ga kolju naživo. Prošla su ta vremena, a došla su vremena da se koljače zakolje jednom zauvijek;
Dvanaesto: Zašto država ne poštuje izmišljene usrane saborske zakone, nego ih nasilno primjenjuje na građane? Zakonima država neustavno poništava zagarantirana ljudska prava i slobode i uvodi diktaturu. Da li je Linić isisao iz kurca ili iz prsta "stope" i "popuste" po kojima je došao do 4 milijarde kuna?

Tko je glasao

imas interesantno logicki

imas interesantno logicki slozen komentar... linic grijesi a hns se protivi ali to je smicalica.. i treba podrzati sdp jer je senzibilan makar je linic zasrao, kako kazes..

Gdje je tu logika? a gdje je smicalica...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Pa niš lakše...

1. Linić, samo naizgled strog i hladan, dopusti trunku svoje pritajene ljudskosti da izmili
2. Na to ga potakne i zabrinuti premijer
3. Stvar podgriju ovi pajaci od socijale, Mrsić i Opačićka (koja ionak niš pametno ne radi)
4. Arsen ukaže na birokratske prepreke i važnost dobre pripreme kako bi porez bio pravedan, tj. "nije trenutak"

I eto ti ga na, sve SDPovci, ne treba im HNS za ispravnu odluku po volji naroda...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Stvar u SDP-u počinje lako

Stvar u SDP-u počinje lako provjerljivom tvrdnjom da je prezentacija zakona tek znak za početak četveromjesečne javne rasprave. To čini posve izlišnom potrebu da se zakon prethodno raspravi i usuglasi na vladi jer to ide, posve je logično, tek nakon što čuju sve primjedbe raznih u društvu.

Obveza prethodnog međustranačkog usuglašavanja dolazi tek pred slanje zakona u saborsku proceduru. Da je po HNS-ovom i da se prije početka javne rasprave sve usuglasi među partnerima, čemu bi imala služiti javna rasprava? Očito kozmetici. Zato je ovdje SDP u pravu i lako će nadigrati očajnog Čačića.

Tijekom javne rasprave postaje jasno ono što jest, a zaključak se izvodi neposredno pred lokalne izbore, da porez na nekretninu u kojoj se živi jest samo zamjena za komunalnu naknadu koja se hoćeš-nećeš mora ukinuti do 01.srpnja iduće godine. Kako je to zahtjev i obaveza iz EU, kao i dosad, nema govora da se ne izvrši. Zato trenutni "zahtjev" HNS-a da se ne oporezuju nekretnine u kojima se živi nema nikakvog smisla. Gledajući po iznosima, doista se radi tek o zamjeni imena a u nekim bi se sredinama moglo plaćati i manje nego je trenutna komunalna naknada.

Što se tiče provedivosti ovoga, ništa lakše za lokalnu samoupravu. Evidencije objekata za koje se ubire komunalna naknada postoji, postoje kvadrature i postoje iznosi koji se plaćaju. Ništa lakše to pretvoriti u elemente za razrez ovog poreza.

Zato se jednostavnom operacijom ubacivanja etapa u novi zakon može osigurati vrijeme za pripremu svega ostalog, ovaj puta doista prema zaključcima iz javne rasprave.

Treba napomenuti da najveći dio građana podržava oporezivanje bogataša i da nema ništa protiv dodatnog oporezivanja nekretninskih mešetara. Uvođenjem npr. vrijednosnog cenzusa za drugu, pa i treću nekretninu za one koji imaju nekakvu klijet pa i apartmančić na moru, lako se mogu zaštititi socijalistički trudbenici koji su desetljećima otkidali od usta da izgrade malo toga za vlastiti odmor. Protiv oporezivanja svega ostalog građani zasigurno neće imati ništa.

Trenutna hajka po medijima ide od najbogatijeg sloja, onog koji se misli izvući na teret običnih građana. Takvih u HNS-u ima dosta, posebice u vrhu.

Ta ne misli valjda netko da su obični građani ikada bili u stanju zaposjesti medije i bombardirati svojim stavovima. To vrsta utjecaja je oduvijek bila privilegija političara i bogataša. Zato se ne treba zavaravati, najveći protivnici zakona, odnosno ikakvog poreza na "višak" nekretnina su privatizacijski dobitnici, tajkuni i dio političke elite koja mešetari nekretninama.

SDP je u stanju iskomunicirati to, pa i da se običnim građanima neće promijeniti na gore, i ogoliti istjerati na čistac nekretninske tajkune.

Tu bitku HNS ne može dobiti. Može ih se samo dodatno identificirati i potvrditi kao zaštitnike krupnog kapitala te ih zacementirati ispod izbornog praga.

B-52

Tko je glasao

Treba napomenuti da najveći

Treba napomenuti da najveći dio građana podržava oporezivanje bogataša i da nema ništa protiv dodatnog oporezivanja nekretninskih mešetara.

ja mislim da nasjedaš na propagandu.

da žele jače oporezivanje bogatih stavili bi cenzus na vrijednost nekretnine kao što je to u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji i svim zemljama gdje se ubire ovaj porez. Također "bogatima" to nije problem platiti. primjerice sva ona štednja o kojoj se govori u bankama (160 milijardi kuna ili tak nešto) ima oko 15% građana a 80% od toga ima tisuću ljudi. Tih tisuću stvarno bogatih neće imati nikakv problem platiti ovaj porez i možda se radi o 10000 nekretnina ukupno.

Nadalje banke (koje bi isto trebao pogoditi ovaj porez) nemaju puno stanova, imaju hipoteke na stanovima ali stanova baš i nemaju.

ovaj porez će najviše pogoditi nekakav srednji i radnički sloj kao i sve one sa nekom djedovinom.

također, ovaj porez će najviše pogoditi građevinske tvrtke koje imaju neprodane stanove i redom će te tvrtke propasti. neki kažu da će propasti ovako i onako. međutim trebalo bi pokušati sačuvati radna mjesta u građevinskom sektoru a ne ih baš samo likvidirati kao da nisu bitna.

također bilo je najava da će ovaj porez zamijeniti neke druge poreze. primjerice cijenu rada kroz doprinose zea zdravstvo. međutim Linić ovo ne namejrava sada napraviti nego "nekad u budućnosti". ista je priča i o prirezima. sve to govori da je ovo još jedno čerupanje bez smisla koje se dodatno sunovratiti ekonomiju u bezdan po više osnova (građevinske tvrtke direktno, sve tvrtke koje ovise o potrošnji indirektno). primjerice ljudi više neće ići kod frizera jer će im raspoloživi dohodak biti manji. frizer će propasti, on neće uplaćivati doprinose itd. sve u svemu, ako se uvede ovaj porez to će bit očajan potez, samo da bi se napunio budžet i dovesti će nas u još težu situaciju.

u međuvrmeneu oko 40000 ljudi je otišlo raditi u neke druge zemlje (prekomorske zemlje tu nisu uračunate) u zadnje tri godine. to je prava tragedija.

Tko je glasao

Moj komentar se odnosi na

Moj komentar se odnosi na nadmudrivanje između HNS-a i SDP-a.

Također, napisao sam da "najveći dio građana podržava..." a oni nisu u mogućnosti stavljati ništa, pa ni vrijednosni cenzus.

B-52

Tko je glasao

učili su učili, od srijede do petka

sm,

odlicna analiza i odlicna procjena sansi sdpa i hnsa u raspravi oko poreza. Nisam siguran da su u sdpu situaciju razumjeli na ovaj način, ali buduci citaju pollitiku, sad je prilika da nesto nauce.

luka

Tko je glasao

Razumjeli i znaju, o da

Evo dokaza da idu upravo u tom pravcu:

– Bit će ovo za HNS neizdržljivo dugačka rasprava. Sada je prijedlog otišao u ministarstva i započela je javna rasprava. Kad svi resori dostave mišljenje i u javnosti se iskristaliziraju novi prijedlozi i primjedbe, tek onda ćemo sve to zajedno uputiti na Vladine koordinacije. To će itekako potrajati, vjerujemo da će nakon tih četiri do pet mjeseci, unutar kojih će vjerojatno doći i do promjene na čelu HNS-a, prestati protivljenje te stranke prema porezu kojeg imamo i u predizbornom programu, kaže visoki izvor iz SDP-a.

Još gore po HNS, evo i informacije o postojećem kodeksu vlade pri donošenje ovakvih odluka:

S druge strane, iz Vlade upozoravaju na činjenicu da izmjena poslovnika o radu Vlade s kraja listopada, koju su podržali i Čačić i ostali HNS-ovi ministri, uvažava kodeks o javnom savjetovanju i uvodi nešto drukčija pravila u proceduru predlaganja zakona. Kodeks kojeg je donijela Vlada Jadranake Kosor nalaže da onaj tko izrađuje zakon, a u ovom je slučaju to ministarstvo financija, prije upućivanja u proceduru provede javno savjetovanje od najmanje 15 dana. U Vladin poslovnik tako je ugrađeno da se zakon ostalim ministastvima šalje na mišljenje uz izvješće o primjedbama javnosti. :

Vez sitan ali bitan. ;)

B-52

Tko je glasao

Napokon jos jedan koji zna citati i racunati

....... porez na nekretninu u kojoj se živi jest samo zamjena za komunalnu naknadu koja se hoćeš-nećeš mora ukinuti do 01.srpnja iduće godine. Kako je to zahtjev i obaveza iz EU, kao i dosad, nema govora da se ne izvrši. Zato trenutni "zahtjev" HNS-a da se ne oporezuju nekretnine u kojima se živi nema nikakvog smisla. Gledajući po iznosima, doista se radi tek o zamjeni imena a u nekim bi se sredinama moglo plaćati i manje nego je trenutna komunalna naknada.

Tako je.

Što se tiče provedivosti ovoga, ništa lakše za lokalnu samoupravu. Evidencije objekata za koje se ubire komunalna naknada postoji, postoje kvadrature i postoje iznosi koji se plaćaju. Ništa lakše to pretvoriti u elemente za razrez ovog poreza.

Zato se jednostavnom operacijom ubacivanja etapa u novi zakon može osigurati vrijeme za pripremu svega ostalog, ovaj puta doista prema zaključcima iz javne rasprave.

Tu pak vidim poveci problem. Naime pitanje evaluacije. Komunalna naknada se racuna po kvadratu pomnozeno sa "opcinskim kljucem" kojem nije bila osnova vrijednost nekretnine. Uzimala se, pojednostavljeno receno, obrnuta racunica. Koliko nam love treba, ili mislimo da hocemo ubrat, podjelimo sa brojem postojecih kvadrata i eto nas tamo gdje smo htjeli doc.
Ovaj, za moj pojam pravedniji pristup, ima, ili bi trebao imati, drugaciju podlogu. Naime, onaj tko ima vrijedniji objekat treba placati vise od onog ciji manje vrijedi.
Ali tu nam se vraca "bumerang" od prije 20 godina sa nakaradnim otkupima stambenih prostora od drzave. Ja sam to vec u vise navrata pisao i redovito kupio minusice na racun toga, ali sto jest, jest. Nema mrdanja.

Na manje stanove u zgradama iz 60-tih, 70-tih godina na periferijama i sl. nije nikakav problem. Tu se stvarno moze bez socijalne presije valorizirati vrijednost tako da odgovara komunalnoj naknadi ( a vjerujem da je tu i nekakvo slicno polaziste u razradi zakona ), ali problem lezi na sasvim drugoj strani.
Za ilustraciju. Nonica u Opatiji "otkupila" - a djeca ili unuci otplacuju na 20 godina po par sto kuna - stan u staroj vili od 120 m2. Zivi sama u njemu jer su djeca otkupila druge stanove. Nitko od njih nema ni priblizno novaca da taj stan u vili odrzava kako bi lokaciji i samom objektu prilicilo. Nonica zivi, kuha, spava, uglavnom u jednoj ili max dvije prostorije jer niti ima za grijanje cijelog stana (iako je i to nepotrebno posto zivi sama), a kamo li za popravak prozora instalacija i ne daj boze fasade, dok u medjuvremenu djeca ili unuci godinama pokusavaju utrziti taj stan za 4.000 € po m2 (posto on navodno toliko vrijedi bez obzira na stanje i za koliko su ga "kupili").

Sad dodje Linic. lol

Kad bi si samo uzeo nasu domacu "Burzu" u ruke ili prosetao od jednog do drugog mesetara nekretninama, pokupio trazene cijene (posto su navodno postene i objekti toliko vrijede zbog bla bla bla), te cijene uvrstio za valorizaciju, pa da vidimo.

"Eigentum verpflichtet !" kazu u Njemackoj. Imovina obvezuje. I imaju potpuno pravo. Tko bi u startu platio toliku ili malo manju cijenu za takav objekat, bi imao razloga i sredstava istog odrzavti kako treba, a takodjer i za odgovarajuci porez. Ali tu se ondasnjim poklonima (koji jako lice na nekadasnje nacionalizacije u obrnutom smjeru), postavio temeljac za danasnje bolesno stanje fundusa vrijednijih nekretnina kod nas.

Kako je jedna nasa poznata faca s osmjehom na licu jednom rekla : "Tko je jamio je jamio"
Samo tu lezi eto i onaj spomenuti uvodni bumerang, bar u ovim okvirima.

Pa nek djeca ili unuci prodaju taj dio vile za onoliko koliko stvarno vrijedi ("mark to market", kako to liberali vole nazvati). Toliko koliko je trziste spremno platiti a ne koliko si oni zamisljaju, zaboravljujuci koliko su sami dali. Ostvarit ce dovoljno da nonica pristojno zivi u urednom i toplom i opremljenom stanu od 60 m2. Time bi podigli nonici kvalitetu zivota, ali ne, pohlepa je toliko jaka da kvaliteta zivota nije bitna nego novac. Time su i oni medju najzescim liberalima a zazivaju milost i socijalna nacela. Welcome to the club. Profit is king !!!

Bljak.

Tu zvucim i jesam u potpunosti na strani liberalnih hardlinera, iako u dosadasnjim raspravama uvijek zastupam suprotna stajalista istih. To "switch-anje" izmedju jedne i druge strane je zbog toga jer ne zastupam (ili bar smatram da ne dam) nikakvu ideologiju, vec kazem ono sto subjektivno smatram korektnim.
Bilo bi podjednako bolesno, iz bilo kojih razloga prelazak sa neo-socijalistickog sistema izracuna (ne samo zbog gledanja koliko nam novaca treba pa izracunajmo po kvadratu, vec i zbog rasporeda po samoj kvadraturi bez obzira na vrijednost iste), na nacin koji odgovara sustavu u koji se vecina zaklinje zadnjih godina, napraviti ponovno neki sistemski hibrid.

Dakle i to je dio populacije (i to ne samo nonica nego i njena djeca i unuci) koji ce takodjer vristat protiv takvog izracuna jer nece biti u stanju i daljnjih 20 godina sjediti na i u takvoj nekretnini koja propada, razmisljajuci hoce li imati za drva iduce zime a u glavi "krepat ma ne molat !!". O komponenti ovih drugih, bogatih i onih koji iznajmljuju na crno ili spekuliraju praznim nekretninama sam vec pisao ranije. Tko iznajmljuje na crno neka ga lupaju jos vecom batinom, a oni koji nemaju potrebe staviti nekretninu na trziste (generalno receno u uporabu bilo koje vrste) imaju dovoljno novaca da plate porez.

Ali kod nas bi svi rado malo kapitalizma a kad im pase malo socijalizma.

Ovaj narod se ponasa kao kolektivni adolescent. Moj sin, a vjerujem i drugi u tim godinama, trazi sve vise a po mogucnosti maksimalnu slobodu u svojim postupcima. A kad nesto zakuha trazi, u okviru obitelji i s pravom, zastitu i pomoc roditelja. Tako se ponasaju nazalost i svi ovi odrasli ljudi. Od nekretnina do kredita u svicarcima i sl.

Daljnju politicku raspravu o medijima i strankama prepustam tebi i drugima.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

E, znala sam!

Kad tad se u ovim diskusijama pojavi Valdo, tj. bakica, tj. nonica...

Imaš i onu priču o starom simpatičnom čiči, koji je godinama štedio i ziđo...ziđo...pa premda je propalo selo, ali ne i običaji, saziđo trokatnicu, dolje on s bakom u produžetku garaže za traktor, a gore djeca... koja otišla trbuhom za kruhom i rade za bijednu nadnicu gradsku, a pojave se čiči na pragu u vrijeme kolinja, krumpira i kiselog zelja. Sad čiča bogataš s trista kvadrata... Kome će on prodati kuću u Priprdovcu Donjem, gdje je bog odavno rekao laku noć, a da bi sebi i baki osigurao 60 kvadrata topline (ma i to im je previše)? Ili da sve da za 10.000 EURA, taman za godinu dana hospicija, ako...

Možeš ti misliti kapitalistički ili socijalistički, ispravno ili neispravno, ali ovaj bi porez za određeni nemalobrojni dio pučanstva mogao biti onaj zadnji šut nogom po hoklici na kojoj stoji sirotinja s omčom oko vrata...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ma nisam ja protiv tvog misljenja,

samo sam htio prikazati i neke druge nedostatke i probleme stvorene onda mozda u dobroj vjeri i namjeri ili za kojekakve politicke bodove. Svejedno.

Tvoj primjer priznajem takodjer, mada se nadam da se mozemo sloziti oko toga da su obje varijante realne i postojece i da se suprostavljaju jedna drugoj. Apsolutno ne zelim tvrditi u ciju korist se ovdje covjek treba prikloniti. Ali molim te, priznaj postojanje i suludo ponasanje iz mog primjera.

Ja tebi takodjer dajem za pravo prema tvom primjeru. Samo cica u propalom selu sa trista kvadrata nema ni pribliznu vrijednost objekta ko nonica sa 120 m2 aristokratske vile. Time tvoj cica, ako je placao komunalnu naknadu na taj objekat do sad, nece proci bas losije nego prije jer je vrijednost tih kvadrata u odumrlom selu po prilici, umanjena za 30% kao fiskalna osnovica, sa odbitkom od 95%, i nece bas prelaziti njegovu dosadasnju komunalnu naknadu.
Ali kod nonice, cija djeca i unuci pitaju onih famoznih 4.000€ po kvadratu bi mogla zestoko istresati madrac da pronadje lovu za taj porez.

Mislim da usporedjujemo kruske i jabuke.

Kad tad se u ovim diskusijama pojavi Valdo, tj. bakica, tj. nonica...

Zato sam i ja u pravilu protiv takvih ekstremnih primjera, kako kazes, kad tad se pojavi Vlado, bakica, etc. Jer za svaki primjer postoji protuprimjer. Mea culpa. Medjutim bilo mi je lakse na taj nacin predociti jednu situaciju na koju imaju utjecaja i dogadjaji/postupci iz proslosti a i psihologija iz sadasnjosti.

Sorry.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Vlasništvo obvezuje

Eigentum verpflichtet ! kazu u Njemackoj, ali i u Hrvatskoj.
Vlasništvo obvezuje. Nositelji vlasničkog prava i njihovi korisnici dužni su pridonositi općem dobru.
član 48. Ustava RH

Tko je glasao

Opće zlo...

Misliš li da prosječni vlasnik, koji je platio stan ili zidao kuću, plaćajući nemile poreze, dadžbine, komunalne naknade, priključke, dozvole, biljege, mito, preskupe kredite i kvarnu građevinsku mafiju, da bi nastavio plaćati nebezazlenu komunalnu naknadu i/ili porez na viksu - nije pridonio dovoljno općem dobru? Izgleda da nije, s obzirom na stanje u kojem se nalazimo...

Ovi koji su prali novac ulagajući ga u nekretnine su krimosi i ne treba ih nagrađivati ovakvim porezom...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Odgovaram opisu

tvog prosječnog vlasnika @Bigi

Plaćam svojoj općini prirez, te općini Vir također.

Općina od tog prireza plaća rasvjetu u mojoj ulici i ponekad pokosi travu i još koješta (sadi cvijeće u centru i sl)

Na Viru održavaju cestu ,napravili su nekakve klupice i sl.

Ako će to ubuduće zvati porez ,svejedno ,samo da ne bude veći ,a usluga manja.

sve dobro...

Tko je glasao

E jesi naivan...

Navedi jedan porez nakon kojeg si plaćao isto ili manje...

Bio jednom jedan koji je dobio izbore obećavajući povećanje poreza... koje će upotrijebiti za povećanje zajedničkog dobra... ali to je bilo u Skandinaviji ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Znam @Bigi

""Navedi jedan porez nakon kojeg si plaćao isto ili manje...""

Al si ne mogu pomoći. Svejedno se prirez ukida iduće godine i uvodi se porez na nekretnine poradi EU. Nadam se da će biti isti ako ne manji. Svejedno će napraviti kako hoće.

Iako nisu moja opcija i nisu mi dragi ni jedni ni drugi ,ali nekako više vjerujem Liniću nego Čačiću.

Čačić sada radi Vesni ono što je Ivo radio Jaci ,povlači konce iz pozadine i Milanka je to dobro ocijenila onom "poslije mene potop" osvćući se na ovaj klip u točkove od hns-a.

sve dobro...

Tko je glasao

Mislim, ali htio sam reći da

Mislim, ali htio sam reći da ustavna odredba "vlasništvo obvezuje" postoji i u Ustavu RH, jer je @deanG naveo samo kao njemačku odredbu.

Tko je glasao

kak se meni cini @sm ti mozes

kak se meni cini @sm ti mozes identificirati sve i savkoga bas kak se tebi snilo i po potrebi trenutnog teksta..

radilo se o HNSu ili SDPu... svejedno..

cak ni tema nije bitna.. a navedeni razlog pogotovo..

:)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Samo još jedan dokaz bjektivnosti

To da je HNS stranka zaštitnica krupnog kapitala i osobnih interesa svojih članova se nije snilo samo meni.

Tako misli i ogromna većina građana a dokaz je nikad lošiji rejting te stranke. Zato i jest zavladala panika pred lokalne izbore jer bez obligatorne koalicije s SDP-om diljem lijepe naše, HNS će doživjeti katastrofu. Čelništvo stranke zato grčevito pokušava, pa i ucjenom. No ne bu to išlo kako su zamislili.

B-52

Tko je glasao

HNS + Liberali

glumataju ljevicu kad su u pitanju ljudska prava ,prava manjina ,gay populacije i sl. ,što je legitimno.

Međutim ,kod izbora između rada i kapitala njihov uteg jest debelo na strani kapitala,tj. kapitalista ,pojednostavljeno: bogati podržavaju bogate.

Onda , sprega oligarha i političara miriše na fašizam , daklarativna borba za ljudska prava je samo demokratski ukras za raju.

Zatim ,pokušavaju se na najbezobrazniji način priljepiti na proračunska sredstva , o čemu je već bilo govora (JPP).

Onda ,siluju projekte koji nemaju opću podršku onih na koje se odnosi (Plomin).

U koaliciji sa ostalim kokošima dobili su političku težinu koju nikada sami ne bi postigli i nametnuli su se više nego što zapravo imaju izbornog kredita.

Vjerovatno su kao najbogatiji dio kukuriku koalicije dali najviše para za predizborne promidžbe ,pa iz toga izvlače svoje pravo da budu tako -bezobrazni (buršikozni ;))) ).

Naravno ,članstvo im se u bazi osipa , izlaze ,pasiviziraju se ili prilaze laburistima koji ih nerado primaju jer im ne vjeruju -.s pravom.

Sada ,nadali su se na lokalnom nivou koaliciji ,ali to teže ide.

Ta stranka jest zaštitnica krupnog kapitala ,pa to se vidi iz aviona.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci