Tagovi

Nesposobna Vlada otima djeci i sirotinji od usta da bi dala tajkunima

I baš kada je bilo za očekivati da ova Vlada konačno nakon dvije godine bezglava lutanja i eksperimentiranja sa poreznim stopama iste više neće mijenjati do kraja svog mandata, oni iznebuha i doslovno bez ikakvog logičnog ekonomskog objašnjenja najavljuju korekciju međustope PDV-a sa 10 na 13% čime će od usta onih najugroženijih, dakle djece, nezaposlenih i umirovljenika otrgnuti nešto više od pola milijarde kuna za kako kažu popunjavanje proračunske rupe.

Da ovaj prijedlog Vlade bude potpuno iracionalan opet se pobrinula sama vlada koja istovremeno najavljuje smanjenje stope poreza na 5% za sve dnevne novine…. pa bi se lako moglo dogoditi da se ona njihova „ušteda“ od pola milijarde na sirotinji jednostavno prelije u džepove izdavača, posebno onih koji o njihovim uspjesima pišu ode. Kakvog li apsurda???

Turistički djelatnici su za slijedeću sezonu već objavili cjenike, mnogi već i prodali dobar dio aranžmana, što znači da će ih ovaj prijedlog Vlade u utrci za što nižim cijenama, u borbi za svakog gosta, preko noći i bez svoje krivnje dovesti u nepovoljnu situaciju, neke čak i u ozbiljne financijske gubitke. Jesu li u Vladi uopće svjesni što ovim čestim promjenama poreznih stopa rade, i to ne samo ugledu države općenito gledajući, već posebno kroz moguće posljedice na odluke potencijalnih ulagača. Ta tko to uopće normalan investira u zemlju u kojoj je moguće mijenjati Zakonske propise bitne za gospodarstvo svakih nekoliko mjeseci???

Pri tome standardno prizivanje MMF-a i isticanje kako smo prezadužena zemlja sa dugom od cca 60% BDP-a kao alibi za sve loše poteze jest samo još jedan dokaz kako u Kukuriku Vladi nema ni jednog ekonomiste koji se iole razumije u problematiku gospodarstva. Hrvatska je naime tek 16. zemlja po redu na listi od svih 28 članica EU po zaduženosti u odnosu na BDP. Od nas su zaduženiji npr. Italija sa 133 %, Irska 125 %, Austrija 75%, VB 90%, Francuska 93%, Njemačka 80%.... u odnosu na BDP, dakle redom zemlje koje su po svim gospodarskim i socijalnim parametrima daleko ispred Hrvatske, a da pri navedenoj stopi zaduženosti uopće i ne pomišljaju na MMF…… Oni dakle za razliku od naših političara na vlasti i te kako dobro znaju kako potaknuti gospodarski rast u svojim zemljama….

Kakva li je ovo tek prevara i za sve umirovljenike koji su odmrzavanjem usklađivanja mirovina prošle godine dobili neznatno povećanje iste, da bi evo praktično već nakon nekoliko mjeseci ovim povećanjem međustope u stvari dobili manju mirovinu no što je bila prije usklađivanja. Kako vodstvo i članstvo može opravdati onu (za sada jedinu) parlamentarnu umirovljeničku stranku odnosno HSU koja je u Kukuriku koaliciji i o svemu ovome kao i u prethodne dvije godine glas nisu digli doslovno ni jednom??? Isto to naravno „radi“ i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) što naprosto može značiti samo da su kao bitni čimbenici u umirovljeničkom miljeu naprosto kupljeni raznim sinekurama samo kako bi šutjeli i bili privjesak vladajućima, a na grbači svih nas, uz posebnu gorčinu i bol onih koje su prevarili dobivši njihovo povjerenje.

Predsjednik Vlade i njegov ministar financija zajedno sa svima ostalima u Vladi očito nisu sposobni osmisliti ni jednu ekonomsku mjeru koja bi za posljedicu imala rast BDP-a, stoga im jedino i preostaje da se povećanjem poreza popunjavanju proračunske rupe. Ovakvim suludim povećavanjima poreznih stopa uz daljnje „stezanje remena“ samo će se nastaviti sa urušavanjem i ono još malo preostale zdrave gospodarske supstance.

Do kada i do kuda ovako??

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci