Tagovi

Neš ti spin doctora!

U stanju blagog šoka zatekoh sinoć samoga sebe nakon netom završenog «Otvorenog» i kada mi je još u ušima odzvanjala posljednja rečenica Mislava Bage: «… gospodine Maček, neki kažu da ste spin doctor …»

Spin doctor? Excuse me???

Zar je spin doctor osoba koja piše priopćenja (vidi post drlesara: "Maček se vratio") poput nekadašnjih činovnika Tuđmanovog ureda za informiranje zaostalih iz doba komunizma, a kada su isti bez imalo srama koristili konstrukcije poput ovih današnjih Mačekovih u kojima je svaki medijski napis koji nije išao Tuđmanu niz dlaku proglašavan tendencioznim, senzacionalističkim i osuđivan kao pokušaj povratka (citiram Mačeka) «na stari, prevladani društveni sustav socijalističkog i komunističkog morala i vrijednosti uravnilovke i egalitarizma. Hrvatskoj je javnosti takav sustav vrijednosti itekako poznat i Hrvatska je iz tog sustava vrijednosti izašla upravo radi stvaranja društva bogatstva, poduzetništva i slobodnog tržišta, u kojemu vrijednosti neće podlijegati politički i interesno obojenim medijskim hajkama, stoji u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.»?

Zar je spin doctor taj koji na izravno pitanje o Sanaderovim satovima izjavljuje da sa premijerom o satovima nije razgovarao te da obzirom da nije poznavatelj satova ne može komentirati ni marke ni vrijednosti istih … da bi svega nekoliko rečenica kasnije demantirao samog sebe uredno navevši marku i model najvrjednijeg premijerovog sata i vrijeme kad je on kupljen ... te kao vrhunac pobijanje samog sebe (vjerojatno da ne ostavi dvojbe ni kod onih najnaivnijih gledatelja) Maček se pobrinuo još jednom tijekom emisije kad je naveo marku i model te vrijednost Čačićevog sata?

Zar je spin doctor osoba koja kao najjači kontraargument navodi da Čačić isto nije naveo svoj sat u imovinsku karticu?

Zar je spin doctor onaj koji na razini selskog pravdaša kojem je (karikiram) općinski načelnik naredio uređenje trave pred svojim dvorištem, kao opravdanje navodi da nije jer mu nije bilo točno specificirano da li se isto odnosi samo na englesku travu ili i na djetelinu, te da će isto učiniti kad i svi susjedi to učine?

Zar je spin doctor osoba koja u odgovoru na iole škakljivije pitanje, kao metodu omekšavanja novinara koristi otrcanu frazu poznatu i priučenim piarovcima «zahvaljujem Vam na pitanju» ili «Hrvoje vi ste odličan novinari i jako ste se dobro pripremili za ovu temu»?

Spin doctor? Moš' mislit.

Da jednom za svagda postavimo stvari vezane uz spin doctore na svoje mjesto. Spin doctora u Hrvatskoj nema. Za sada.

Pravi Sanaderov spin doctor je P.J. Mara, bivši medijski strateg irskog premijera Bertiea Aherna i njegove stranke Fianna Fail, a Maček, Maček je samo puki operativac koji provodi strategiju Marinog tima.

Stoga, za kraj. Izdvojiti "najblistavije" Mačekove "spinove" smatrao sam nužno potrebnim, jer olako razbacivanje tituliranjem spin doctorima svega i svakoga, a koje u posljednje vrijeme prakticiraju naši novinari, u najmanju ruku je nepristojno prema pravim spin doctrorima čijim vrhunskim potezima u Sanaderovoj izvedbi smo mogli svjedočiti proteklih nekoliko godina.

Komentari

Naravno da nije Maček spin

Naravno da nije Maček spin doctor, to je Sanader!

Jasno je da sve sa čime se izlazi u javnost kreće i završava na Sanaderovu stolu, on brine da sve što ga se tiče, njegove politike dobije pozitivan "spin". Njegov posao je preduhitriti negativan publicitet objavljivanjem favoriziranih interpretacija poduzetih političkih akcija.

Da, to je Sanader!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Nije ni Sanader spin doctor.

Nije ni Sanader spin doctor. On samo dobro oživotvoruje spinove svojih savjetnika sa "zelenog otoka" ;)

Tko je glasao

KAKAV SEF, TAKAV

KAKAV SEF, TAKAV GLASNOGOVORNIK

Ono sto jos vise nagoni na smijeh od rijeci koje izgovara jest Macekov nastup. Zapravo se u tome mogu naci naprosto frapantne slicnosti s nastupima njegovog sefa - Macek i Sanader u pravilu su bahati, ne daju sugovorniku do rijeci, i razbacuju se velikim gestama i izrazima, a vrlo su skloni i podrugljivo se osmjehivati na sve sto oni oko njih govore, sto se u Otvorenom jasno vidjelo nekoliko puta kad nam je kamera priustila gledati Maceka u krupnom planu. O tome da su im obojici podbratci sve veÊi ne treba ni govoriti. No, kad se, kao nedavno Sanader s Bagom, nadju oci u oci s dostojnim sugovornikom, onda vrlo lako mogu izgubiti kontrolu. Zato i jest steta da su ostali gosti u emisiji bili pomalo ispod toga. Recimo, premda ne mislim nista previse dobroga o njemu, mislim da bi Pukanic "pomeo pod studija" s Macekom, a padaju mi na pamet jos neki - Denis Kuljis ili Marin Jurjevic na primjer. Nisu neke moralne vertikale, ali na likove poput Maceka treba ici teskom artiljerijom. Ovako, Leko i Petrovic ispali su previse fini i stalnim pozivanjem na zakone nisu imali sanse protiv Nadmenka, a Appelt jednostavno nije dovoljno bistar da bi mu parirao. Nazalost, jos ce ispasti da je Macek u emisiji "pobijedio", a zapravo bi ga trebalo tretirati kao sramotu. A sto se tice "spin doctora", malo mi je puna kapa od guranja svega i svakoga u tu kategoriju - nije pravi "spin" onaj tko glumata da je PR, nego onaj tko prvo mora baratati cinjenicama da bi ih mogao zaokrenuti u svoju korist. Ali opet, kakav premijer, takav glasnogovornik. Samo je falilo da Macek pocne u studiju dizati onaj cuveni Sanaderovski prst upozorenja kojim je mahao prosle subote u Splitu.

Tko je glasao

to ti ja pričam, Ratko

to ti ja pričam,
Ratko Maček nije spin doktor, niti blizu od toga (jedino što mi se u glavi napravi spin kada izvali neku glupost); jedina osoba koja je donekle blizu tog naslova je premijer nam Sanader, a sama činjenica kako postoji vjerovanje kako je pravi spin doktor Maček je još jedan dokaz koliko je Ivo uspješan u toj manipulaciji, zamagljivanju i propuštanju informacija

Tko je glasao

Spin doktor još je manje

Spin doktor još je manje osoba koja za svog premijera ustvrdi kako formular nije ispunio zbog toga što mu "nije jasan?!?)

Nije se ni pokušao ispraviti kad je suočen s činjenicom da je isti formular bio dovoljno jasan pojedinim ministrima iz Vlade "njegovog štićenika" (konkretno Biškupić).

Ako bih pak povjerovao u gluposti koje je Maček iznio, prvo pitanje koje se nameće je kakve su mentalne sposobnosti premijera koji nije sposoban ispuniti formular.

Zbog toga što svi znamo s koliko savjetnika isti raspolaže, jedini ispravan zaključak je da premijer jednostavno ne drži do zakona vlastite države jer misli da je iznad njih.

Btw., za njegovim se primjerom (kako i priliči sljedbenicima "velikog vođe")povela i ministrica pravosuđa koja čak priznaje da poznaje zakon, ali ga se svejedno ne drži.

B-52

Tko je glasao

Evo na You Tube su dijelovi

Evo na You Tube su dijelovi toga Otvorenoga, pa sami ako niste gledali zaključite
Otvoreno prvi i drugi dio.
Zanimljivo uspjeli su cak otvoriti priču o računu iz Verone.

Tko je glasao

da, ta verona je uletila ni

da, ta verona je uletila ni kriva ni dužna, čisti autogol

a samo je još jedan korak do računa za satove :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci