Tagovi

Neprincipijelna koalicija!

Nekoliko dana mi ne ide iz glave jedna usputno zapamćena „vjestica“, pa sam ju se jutros potrudio potražiti u novinskim arhivama. Umjesto uobičajenog komentara želim postaviti nekoliko pitanja bez odgovora (mada bih bio zahvalan kad bi netko dodao svojih spoznaja i poidataka da sam dalje mučno ne kopam po starim novinskim arhivama):

U 2006. godini najveća dobit Zagrebačke banke (objavljeno 19.2.07 19:09 na business.hr.

Najveću dobit prije oporezivanja u 2006. godini imala je Zagrebačka banka - 1,079 milijardi kuna, prema privremenim nerevidiranim podacima o bankama, na dan 31. prosinca 2006., koje je objavila Hrvatska narodna banka.
Na drugom mjestu nalazi se Privredna banka koja je bez drugih banaka u vlasništvu PBZ grupe ostvarila 1,041 milijardu kuna dobiti prije oporezivanja. Treća je Raiffeisenbank Austria d.d. sa 544 milijuna.)
Sve 33 hrvatske banke poslovale su pozitivno i zajedno ostvarile 4,253 milijarde kuna dobiti prije oporezivanja.
Uvjerljivo najveći porast aktive među malim bankama zabilježila je VABA d.d. banka Varaždin - 153 posto, među srednjima Hrvatska poštanska banka d.d. - 54,81 posto, a od velikih Raiffeisen i Hypo - 17,69 odnosno 19,06 posto.
Stopa adekvatnosti kapitala kod svih je većih banaka očekivana i nalazi se postotak ili dva iznad propisanog minimuma od 10 posto.

A SADA PITANJA S UPITNICIMA:

- Ako su gornji iznosi godišnji prosjeci, što smo to napravili ovoj naciji da su im iz ruku otete "zlatne koke" prevažne za ukupni društveni razvoj; i dali ih strancima koji izvlače ovako velike profite iz ratom devastirane i pljačkama uništene zemlje. I koliko velike europske Banke - vlasnici naših banaka dodatno izvlače od osiromašenih građana ove "nesretne" zemlje kroz neeuropske kamate!!

- Koliko su takve prodaje uništile radnih mjesta i koliko su hrvatskih građana isporučiki na državni proračun (na umirovljeničke, nezaposleničke ili socijalne fondove). Upravo prekjučer sam sreo prijatelja direktora nekad velike Dubrovačke Banke, koja je pokradena i potom sanirana iz proračunskih sredstava s cca milijardu maraka, a zatim prodana za mnogo manje Madžarima, koji su joj sjedište prebacili u Zadar, koji su već otpustili dosta zaposlenika, a sada otpuštaju i direktora (kojeg ne napadam zato što je radio to što je morao jer više ništa nije bilo u njegovim rukama)!!

- Koliko velikih državnih tvrtki (npr. T-HT ali i drugih) je prodano, koliko su platili državi, koliko godišnje izvlače profita iz države, a koliko su povratno i dodatno još svojim racionalizacijama opteretili proračunske fondove ove države!!

- i kakva je ukupna bilanca takvih privatizacijskih "bravura". I koliko ova i druge velike europske tvrtke vlasnici naših rasprodanih firmi dodatno izvlače od "usrećenih" potrošača ove "nesretne" zemlje kroz neeuropske telefonske (ili druge) tarife!!

- Koliko ova unesrećena i prevarena zemlja uopće uknjiži poreza po ovim nevjerojatnim iznosima profita, kamo taj profit ide, a naročito koliko se slijeva onima koji su im to omogućili!!

A OVO SU PITANJA S USKLIČNICIMA:

Dakle ne očekuju se odgovori koji se nažalost podrazumijevaju kao svojevrstan način propitivanje svijesti i savjesti građana ove jadne zemlje, i vlastodržaca u toj istoj jadnoj zemlji, koji su rasprodali njeno "obiteljsko srebro", koji su umjesto ostvarenja predizbornog obećanje o „pokretanju Hrvatske, pretvorili je u "trkačicu olovnih nogu".

Sudeći prema gore spomenutim iznosima godišnjih profita, (koji u svakoj „blagoslovljenoj zemlji“ predstavljaju također dio njenog nacionalnog bogatstva) novaca za pokretanje Hrvatske očito ima na pretek, ali nitko na tome ne inzistira, na re-investiranju profita unutar hrvatske i u interesu jašanja Hrvatske, zapošljavanja u prvom redu (nego npr. T-HT trenutno liječi bolesnu matičnu tvrtku u Njemačkoj u kojoj se spremaju otpustiti gomilu radnika radi smanjene profitabilnosti), što im se vjerojatno omogućilo zato što im nitko nije ugradio u ugovore takve obveze.

O raznim ovim ugovorima nitko ništa ne zna, kao što još nije objavljen ni ugovor o Javno privatnom poduhvatu „Sunčanog Hvara“ (koje to nije) - i ne zna se kad će!!!

Ono što se dade zaključiti jest, da je u Hrvatskoj na djelu "neprincipijelna koalicija" koja se realizira na štetu hrvatskih ljudi, i to između onih, koji držeći u rukama poluge društvene moći su umislili da su oni ta država - a time da su oni ti vlasnici nacionalnih resursa koje mogu krčmiti po svom nahođenju, i to za male iznose "judinih škuda" (koje guraju u vlastite ili stranačke džepove), a pritom na ruke stavljaju satove (što je najbenigniji problem mada vrijedi kao jedan luksuzni automobil), i to kao "džontu" za podmuklu rabotu uperenu protiv vlastitog naroda).

Kojih li domoljuba!! Birajmo ih opet, možda je ipak još štogod vrijednoga ostalo da se može na vrijeme "trsiti", kako nam više ništa ne bi smetalo da uđemo u Europu "ko od majke rođeni"!

Komentari

Lijepi pozdrav s

Lijepi pozdrav s Kvarnera!

Jesi li to možda mislio na ove privatizacije (časopis Banka)
"18.12.2002 Željezara Sisak se prodaje u četiri oka jer se to tako radi Pisma namjere se potpisuju, od danas u pregled Željezare Sisak ulazi švicarski Duferco, ali nema drugih pisanih tragova o ...
08.01.2003 Za 25 posto INA-e do 200 milijuna dolara Ni jedan od tri kandidata koji su ostali u užem izboru za kupnju 25 posto dionica INA-e, austrijski OMV, mađarski MOL i rus ...
16.01.2003 Vlada nezadovoljna brzinom privatizacije i skromnim ulaskom stranog kapitala Zbog javno izrečenih optužbi da je rasprodala imovinu Hrvatske, da je sve prodala strancima i da nema strategiju privatiza ...
17.01.2003 HFP: Afera Sunčani Hvar ugrozila prodaju dalmatinskih turističkih kompleksa Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je početkom prosinca prošle godine natječaj za prodaju četiri turistička ...
20.01.2003 Raste pritisak zbog netransparentnosti privatizacije INA-e U Hrvatskoj polako raste pritisak na Vladu zbog netransparentnosti u procesu privatizacije INA-e. Da podsjetimo, ministar gos ..."

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Hej, welcome on board!

Hej, welcome on board!

Vidim da si dugo upisana ali nisam vidio da si prisutna. Tu i tamo se javi, imaš materijala u svojim dosadašnjim akivnostima, samo treba malo više truda to sve obraditi u nekakvu ozbiljniju formu..

Sve što si rekla, na sve to sam mislio, i puno toga prije, i puno toga poslije. Jučer sam slušao na TV (Lica Nacije) da smo uložili desetine milijarde u lopovski raskrčeni segment bankarstva, da smo ga prodali strancima za samo milijardu eura, a da on danas vrijedi desetine milijardi, a oni koji su ga "kupili" (evo se vidi iz članka) samo u ovoj godini su "osvojili" profita nešto manje od onoliko koliko su samo jednokratno platili i zavladali financijama ove zemlje.

Neki nas čine budalama (ili misle da to čine) a ja mislim o nama lijepo, o našoj naciji i ljudima u njoj pa ću sebe citirati iz donjeg posta

Ja ne smatram da su naši nacionalni potencijali bezvrijedni, pa da nam trebaju mudraci izvana. Ja samo mislim da smo blokirani kroz tu neprincipijelnu koaliciju, koju moramo razbiti i odstraniti, a prostor osloboditi za nacionalne resurse. To čini svaka nacija koja do sebe drži; čaki ni u EU gdje postoji slobodan protok roba, kapitala i rada, ne možete tek tako doći (npr. u Belgiju) i izvlačiti kapital izvan ekonomije (kako definira AP), ili izvan države (kako ja preciziram).

Meni se ne sviđa zemlja kojom tuđi interesi vladaju, (ne interesi stranaca- jer oni ako profesionalno rade mogu biti i na korist ove zemlje) nego interesi koji su tuđi interesima građana ove zemlje. Moj zaključak je Kenendyjevo mjerilo: trebamo vrjednovati bilo koga koliko je učinio za ovu država a ne koliko je od nje uzeo ili koliko mu je država dala! To ne znači da svoju "otuđenu" državu treba napustiti, nego se za nju jš tvrđe boriti, s desne i lijeve strane. Jadna je zemlja koja ne cijeni vlastiti narod i njegove kreativne potencijale.

Kad Kenendyjevo mjerilo uzmemo kao kriterij lako je prepoznati tko je dobar a tko loš domoljub! Pojava s kojom smo suočeni nema predznaka (a njihova stalna suradnja na tom "projektu" to i potvrđuje).

Tko je glasao

A što možemo kad si

A što možemo kad si zasluge za državu najviše pripisuju oni koji su od nje najviše uzeli?

B-52

Tko je glasao

Htio sam popraviti neke

Htio sam popraviti neke greškei nepreciznosti u odgovoru Simunu, ali server ne prima promjene, pa ih dodajem ovako, jer mislim da su vrijedne objelodanjivanja.
----------------------------

Pa, drago mi je da si se s ovakvim objašnjenjem javio jer ono i jest i mora biti bit svakog razmišljanja potaknutog vjestima o bankarskim superprofitima. I ja sam razmišljao o dimenzijama koje navodiš (za koje sam zaključio da su najmanje naivne). Nisi me u ništa uvjerio, osim da su ti teze, nadam se nenamjerno, krivo nasađene.

Zašto?

Ja nisam upao u tu zamku "zamijene teze", pa pošao od pretpostavke, da je cijeli onaj kupus izazvan pretvorbama i privatizacijom bio neko normalno prijelazno stanje, ono što je kod nas na skoro svim formalnim (državna revizija) i neformalnim razinama (od medija do blogova) okvalificirano kao "najveća pljačka Hrvatske", što do sada nitko nije osporavao (ali ni popravljao - a to je znak postojanja neprincipijelne koalicije). Pojam "tranzicije" kao nekakvog normalnog uzročno-posljedičnog stanja sam po sebi ne može ništa opravdati (jer je to definicija razine "lopata je lopata"). Takvo rezoniranje može biti samo namjerno mistificiranje stanja, ili opravdavanja pljački (što se čvrsto nadam nije tvoj motiv).

Za mene je ono što smo prošli bilo bilo duboko abnormalno, amoralno, bolesno stanje, u kojem je nama i naciji oteta, i iz Hrvatske iznesena gomila vrijednosti i novca. Oni koji su to činili ne bi smjeli igrati ključne uloge u suvremenom hrvatskom društvu ali ih mi i dalje vidimo tu oko nas, nitko ih ne goni niti odstranjuje, bolesno stanje je postalo kontinuum unutar kojega živimo. I to je trag postojanja neprincipijelne kolicije na djelu.

Ta kakvo je to opravdanje stanja u (ne)hrvatskom bankarstvu i visokih bankarskih profita kad se navodi da bankarske kamate "trenutno su možda oko 1/3 više nego u Europi". Pa i ADSL i telefonski impulsi su iznad europskih cijena (da su barem na razini njemačkog T-com-a). I automobili, i hrana su iznad europskih cijena! Samo su dohoci ispod! Sapienti sat!

Nisam toliko naivan da ne bih tzv. "ulazak kapitala" u vrijeme vrlo niskih ocjena sigurnosti ulaganja i ekonomskih slobode tretirao kao "povratak kapitala". Operacija je jasna - ovdje se plodi uz multiplikacije profita a negdje drugdje bi mu cijena bila i do 50% glavnice (toliko nisko ide cijena pranja novca). Nisam toliko naivan da bih svemu tome pridavao pozitivni značaj. To je za mene ipak najvećim dijelom nastavak one iste te amoralne rabote, u režiji one iste tzv. hrvatske "elite", koji su samo pronašli "putujuće glumce" kako bi sve izgledalo na visokim razinama svjetskog kapitala (glumce nije bilo teško naći, sami se nude, imamo ih svugdje okolo nas).

Ono što je najvažnije u svemu, (a što sam spomenuo u odgovoru AP-u na dnu), jest da je u ratnim i poratnim "šporkim" transakcijama učestvovala naša država, odnosno neki u ime te države (Zagorec je bio sporedni igrač koji je igrao za velike igrače i pritom uzeo svoj dio). Igra je bila velika, a država je glavni perač novca preko tajnih ali legalnih (naglašavam - legalnih) bankarskih računa (većinom u Austriji). Zato danas sav taj otuđeni kapital u formalnim međubankarskim transakcijama nema tretman klasičnog prljavog novca (koji izaziva pozornost organa gonjenja - kao ovaj naivni slučaj stranačke pljačke Brodosplita). Naš otuđeni kapital se danas lako i legalno seli iz banke u banku, iz banke u tvrtke, iz tvrtki u banke, iz Hrvatske i u Hrvatsku. On je samo za nas prljav, ali u "moralnom" smislu, jer treba biti slijep kod zdravih očiju pa ne vidjeti oko nas velo mnoštvo novopečenih kapitalista, koji poreznim karticama ne mogu opravdati ni kuću u kojoj stanuju, a kamoli osnove svog slobodnog "poduzetništva", ili druge vidove "ulaganja", time svakako i bankarskog. Banke uvijek raspolažu nečijim tuđim novcem, pa i kad se "omrse" ovoliko velikim profitima, oni su također nečiji, zar ne!? Primjer je Hypobanka koja je još sredinom devedesetih zvana "vešmašinom", koja je do raspada Jugoslavije bila mala lokalna banka pred bankrotom, da bi danas posjedovala direktno ili indirektno (putem kreditnih zaduženja) mnogo toga (Pašalićev čuveni kredit je očito garantiran nekim drugim bankarskim izvorima). Mesić se vara, taj u ratno vrijeme otuđeni kapital je tu, opet u Hrvatskoj, samo mu treba ući u bankovne ispise, tu ili tamo odakle je došao; slijediti trag novca koji sve otkriva!! Ali neprincipijelna koalicija to onemogućava!

Eto zašto ja ne mislim da sam dao "nekvalitetan tekst", mada smatram da imaš pravo na svoje viđenje stvari, kao i ja na svoje. Ja sam jedino možda prvi progovorio o jednoj drugoj dimenziji naše kalvarije, koju do sada nisam vidio da itko tretirao na ovakav način. Nisam ni toliko naivan da izvlačim stvari iz ukupnog konteksta, nego optimistički čekam vrijeme kad će moral opet kotirati na našim prostorima. Jer ja ne smatram da je naš narod nesposoban (mnogo uspješnih ljudi vani to dokazuju, isto tako kao što moje teze potkrepljuju svi oni "gologuzi" koji su se pobjednički vratili da svoj "hrvatski san" ostvare ovdje). Ja ne smatram da su naši nacionalni potencijali bezvrijedni, pa da nam trebaju mudraci izvana. Ja samo mislim da smo blokirani kroz tu neprincipijelnu koaliciju, koju moramo razbiti i odstraniti, a prostor osloboditi za nacionalne resurse. To čini svaka nacija koja do sebe drži; čaki ni u EU gdje postoji slobodan protok roba, kapitala i rada, ne možete tek tako doći (npr. u Belgiju) i izvlačiti kapital izvan ekonomije (kako definira AP), ili izvan države (kako ja preciziram).

Ukupno smatram ovu razmjenu mišljenja vrlo korisnom za razbijanje iluzija i zabluda.

Tko je glasao

Privatizacija i rasprodaja

Privatizacija i rasprodaja je najbolje što smo s bankama mogli učiniti. Rezultat je vrlo konkurentno bankarsko tržište, jeftiniji krediti i općenito dobra situacija u financijskom sektoru.

Tvoj članak je tipičan primjer nekvalitetnog teksta. Stranci su ti krivi, ali nisi naveo nikakve uvjerljive podatke, ništa što bi imalo ikakvog smisla.

Spominješ više puta "viši interes", "razvoj" itd.

Ja ću ti objasniti koji je viši državni interes. To je visoki standard građana. Prodaja banaka strancima je pridonijela rastu standarda, te je samim time jako dobra stvar.

Evo ti jedan primjer. Podatak o veličini profita koji si citirao i na kojem si bazirao svoju jadikovku ne znači apsolutno ništa bez podatka o tome koliki je bio ukupni prihod. INA je 2005 imala 900 milijuna kuna dobiti, a TDR 500 milijuna. INA je iste godine imala promet 20 milijardi kuna a TDR 2 milijarde. Koja je firma profitabilnija?

Evo ti drugi primjer:

Koliko ova unesrećena i prevarena zemlja uopće uknjiži poreza po ovim nevjerojatnim iznosima profita

772,694,000 kn. Podatak je javno dostupan na stranicama HNB-a, kao i masa drugih podataka. Pregledom istih stranica se čovjek može uvjeriti u nekoliko stvari:

1. Među bankama vlada konkurencija i banke ne ostvaruju "ekstraprofit"
2. Banke ne izvlače novac iz zemlje, nego ga u nju dovlače
3. Kamate su jako pale i trenutno su možda oko 1/3 više nego u Europi, što je vjerojatno potpuno opravdano povećanim rizikom poslovanja, neučinkovitim sudstvom i ograničenjima HNB-a u pribavljanju kapitala iz vana

Svakako preporučam stranice Narodne Banke. Imaju tamo dovoljno podataka o bankama za tjedan dana čitanja i proučavanja.

Simun.info

Tko je glasao

Pa, drago mi je da si se s

Pa, drago mi je da si se s ovakvim objašnjenjem javio jer ono i jest i mora biti bit svakog razmišljanja potaknutog vjestima o bankarskim superprofitima. I ja razmišljao i o dimenzijama koje ti navodiš, azakoje sam zaključio da su najmanje naivne. Nisi me u ništa uvjerio, osim da su ti teze nadam se namjerno krivo nasađene.

Zašto?

Ja nisam upao u tu zamku "zamijene teze", pa kao ti pošao od pretpostavke, da je cijeli onaj kupus bio neko normalno prijelazno stanje, onaj kupus koji je kod nas bio izazvan pretvorbama i privatizacijom, što je na skoro svim formalnim (državna revizija) i neformalnim (mediji ili naši blogovi) razinama okvalificiran kao "najveća pljačka Hrvatske" koju nitko do sada nije osporavao (ali ni liječio). Pojam "tranzicije" kao normalnog uzročno-posljedičnog stanja sam po sebi ne može ništa opravdati (jer je to definicija razine "lopata je lopata")- To može biti samo mistificiranje stanja ili opravdavanja pljačke (što se nadam nije tvoj motiv).

Za mene je ono što smo prošli bilo bilo duboko abnormalno i amoralno, bolesno stanje, u kojem je nama i naciji oteta i iz Hrvatske iznesena gomila vrijednosti i novca. Oni koji su to činili ne bi smjeli igrati ključne uloge u suvremenom hrvatskom društvu. Mi ih vidimo to oko nas ali ih nitko ne goni niti odstranjuje, pa je bolesno stanje kontinuum unutarkojega živimo. Ta kakvo ti je to opravdanje stanja i visokih bankarskih profita kad opravdavaš da bankarske kamate "trenutno su možda oko 1/3 više nego u Europi". I ADSL, i impulsi su iznad europskih cijena. I automobili, i hrana su iznad europskih cijena, samo su dohoci ispod. Sapienti sat.

Ja nisam toliko naivan pa da tzv. "ulazak kapitala" u vrijeme vrlo niskih ocjena sigurnosti i slobode ulaganja ne bih tretirao ustvari "povratkom kapitala". Nisam toliko naivan da bih tome pridavao imalo pozitivno značenje, jer je to za mene najvećim dijelom samo nastavak iste te amoralne rabote, iste te tzv. hrvatske "elite", koji su samo pronašli "glumce" kako bi izgledalo na visokim razinama svjetskog kapitala (glumce nije bilo teško naći, sami su nudili, imamo ih svugdje okolo nas).

Ono što je najvažnije u svemu, (a što sam spomenuo u drugom odgovoru AP-u na dnu), jest da je u ratnim i poratnim "šporkim" transakcijama učestvovala naša država (odnosno neki u ime te države - Zagorec je sporedni igrač koji je uzeo svoj dio). Igra je bila velika, a drćava glavni perač novca, preko tajnih ali legalnih (naglašavam - legalnih) bankarskih računa većinom u Austriji. Zato danas sav taj otuđeni kapital u formalnim međubankarskim transakcijama nema tretman klasičnog prljavog novca, koji izaziva pozornost organa gonjenja (kao taj naivni slučaj stranačke pljačke iz Brodosplita). Naš otuđeni kapital se danas lako i legalno seli iz banke u banku, iz banke u druge tvrtke,iz tvrtki u banke, u Hrvatsku i izvan Hrvatske. On je samo za nas "moralno" prljav, jer treba biti slijep kod zdravih očiju pa ne vidjeti oko nas velo mnoštvo novopečenih kapitalista koji poreznim karticama ne mogu opravdati ni kuću u kojoj stanuju. a kamoli temelje svog slobodnog "poduzetništva", ili bilo koje druge vidove "ulaganja", pa time svkako i bankarskog (primjer je Hypobanka koja je još sredinom devedesetih zvana "vešmašinom", a bila je mala lokalna banka pred bankrotom do raspada Jugoslavije, no danas posjeduje direktno ili putem kreditnih zaduženja mnogo toga (kao što je Pašalićev famozni kredit koji je očito garantiran nekim drugim bankarskim izvorima). Banke uvijek raspolažu nečijim tuđim novcem, pa i kad se "omrse" ovoliko velikim profitima, oni su također nečiji, zar ne!?

Eto zašto ja ne mislim da sam dao "nekvalitetan tekst", ali se smatram da imaš pravo na svoje viđenje stvari, kao i ja na svoje. Ja sam jedino možda prvi progovorio o jednoj drugoj dimenziji naše kalvarije, koju do sada nisam vidio da je itko tretirao na ovaj način. I nisam toliko naivan da izvlačim stvari iz ukupnog konteksta, nego čekam vrijeme kad će opet moral kotirati na našim prostorima. Jer ne smatram da je naš narod nesposoban (mnogo uspješnih ljudi vani to dokazuju, isto tako kao što moje teze potkrepljuju svi oni "gologuzi" koji su se pobjednički vratili da svoj "hrvatski san" ostvare ovdje). Niti smatram da su naši nacionalni potencijali bezvrijedni, pa da nam trebaju mudraci izvana. Mi tu neprincipijelnu koaliciju moramo odstraniti i prostor osloboditi za nacionalne resurse. To čini svaka nacija koja do sebe drži; čaki ni u EU gdje postoji slobodan protok roba, kapitala i rada, ne možete tek tako doći (npr. u Belgiju) i izvlačiti kapital izvan ekonomije (kao što to definira AP), ili izvan države (kako to ja preciziram).

Mesić se vara, taj u ratno vrijeme otuđeni kapital je tu, u Hrvatskoj, samo mu treba ući u bankovne ispise, tu ili tamo odakle je došao; slijediti trag novca koji sve otkriva!!

I ukupno smatram ovu razmjenu mišljenja vrlo korisnom za razbijanje iluzija i zabluda.

Tko je glasao

Možeš li, kad si

Možeš li, kad si očigledno upućeniji, manje stručnoj većini objasniti neke od živih javnih pitanja:
- kako da vjerujemo ovim bilancama i tvojim podacima kad svi vidimo da je bankovni kapital bitno šira i veća hobotnica, bez kontrole osim malih banaka;
- čemu kapital izvana kad je Hrvatska prepuna kapitala, zašto se taj hrvatski kapital ne uključuje i još važnije zašto se sustavno isključuje, čak i u vidu HPB;
- kako objasniti i tu 1/3 viška na kamatama kad su zrade na istim poslovima i po 3x veće od kamata i to sa najvećim brzinama dolaska do zarada, sa najvećim povratima i sličnim;
- šta znači usporedba duhanskog monopola s nečim zbog karaktera duhana i monopola, pri čemu su stvarne zarade uvijek bitno veće od prikazanih;
- čemu se uopće zamarati službenim financijsko-ekonomskim podacima kad desetljećima svi znamo da to nije vjerodostojno i kad nije bit samo u tome nego u drugom;
- čemu općenito da se dalje jako zamaramo beskrajnom količinom fragmenata pa i da su točni, bez sinteze ili globalnije slike, koja se izbjegava, i kad svatko u na brzinu skupljenom društvancu može doći do boljih rezultata od prikazanih;
- zar je slučajno što se nehotice ili hotimice ruši svaki uspjeli pokušaj sinteze, kao ovaj, uspjeli i ako nije točan jer je jedino tako moguća bolja slika?

Ne namećem, ali mi se čini da trebaš uzeti kao pretpostavku da su hrvatsko iskustvo i uvid u logiku stvari bitno bolji nego što se uobičajeno misli. Uz ostalo stranački orjentirane osobe su manjina u sve nezahvalnijem položaju, jer su sve više u prividu sebe kao glavnine a glavnina im sve manje može ili hoće pomoći.

Tko je glasao

Nisam uopće upućeniji,

Nisam uopće upućeniji, samo pokušavam donositi sudove na osnovu podataka a ne nečega što je "opće poznato". Ako tvrdiš da su podaci HNB-a frizirani, to je svakako moguće, ali to su jedini detaljni podaci koje imamo.

Simun.info

Tko je glasao

Ne radi se samo o friziranju

Ne radi se samo o friziranju nego o niz normalnih postupaka, što rade i obični pojedinci a gdje ne bi takvi sustavi - podaci nisu točno zadani nego se mogu normalnom politikom dobiti različite varijante, banke zarađuju još više na poslovima koji nisu u tim bilancama (npr. izvanbilančnim poslovima s nekretninama), banke nisu samo osnove novca nego složena čvorišta protoka novca i složena postrojenja pa kad vidiš nešto ne vidiš većinu toga itd. Pa i u jednoj sitnoj sredini se kompliciranije posluje nego što izgleda a gdje neće u tako svjetski respektabilnoj praksi kao naša.

Tko je glasao

U prilog pokazatelja o

U prilog pokazatelja o iznimnoj hrvatskoj ekonomskoj i društvenoj sposobnosti, održanju ipak nekakve civilizacijske razine i u uvjetima gorim nego "ko od majke rođen", govore i neki dodatni pokazatelji o extra profitima koji se zbog nedozvoljenog karaktera i vizija aktera prelijevaju negdje izvan ekonomije.

Ovakve banke zarađuju vjerojatno i više od ovog na nedozvoljenim im poslovima, koji ne ulaze u bilance, kao npr. s nekretninama, bez rizika pa i kapitala.
Sličan je porast imovine i kapitala raznih fondova, bez uloženog kapitala i podosta s nedozvoljenim poslovima. U svim oblicima tržišta vrijednosnica i sličnog zarade su nevjerojatne, a baza uloženog je kao što znamo 0, čak za dionice Plive, ZABE i drugog. Ovo je oblik ekonomije koji su promovirali 1982.g. Milutin Baltić i pokojni Jure Bilić - na bazi kontrole glavnih točki iz ničega zavrtiš krugove i dobiješ velike rezultate.

Iako politika u najužem smislu naoko nije u tim poslovima, ona ima najmanje tri čvrsta troška na sve drugo. Jedan je autohtoni trošak i poslovanje slično prethodnom, gdje skoro svaki političar do najniže razine ima neki sličan paralegalni ili legalni posao koji se provodi radi njegovih 5, 10, 15 ili slično posto + štete obzirom da je i ono što on ne uzme neke vrste loš posao. To je i bila osnova velikog razvojnog buma sedamdesetih, što je potvrdila sama Milka Planic i što se danas zove "jesu krali al su u nama dali" - uzme se kredit za nije važno šta, bit je da jedna trećina ide u nešto što ima bar nekog smisla, druga trećina ide u plaće i standard zaposlenika a treća trećina ide za drugove i gospodu. Takvo poslovanje je i dalje u osnovi stvari, pa i da sve treba dati poduzetnicima koji funkcioniraju. Druga vrsta troška s tim u vezi je klasična politička provizija, za stranku i političara, koja mora funkcionirati kao dodatni trošak sa odnosom bar 3:1 bruto:neto.
Treći trošak je nemjerljiv a vjerojatno je jako velik. I danas hrvatski političari, vjerojatno zbog tako iznimnih okolnosti, u ekonomskom djelu politike otvorenije nego igdje nude i bave se najglupljim posredničkim ulogama tipa vaše novce i imovinu ćemo na rok taj i taj vezati i prebaciti u dug tako i tako pri čemu ćete vi dobiti od toga čak odmah nešto uz povoljnu proviziju i trošak. U tom smislu nude rast i razvoj, pri čemu i najambiciozniji Čačić ne vidi osnovno, da se tako može ponuditi i bitno veći rast i razvoj - zašto bi prezimljavali i zašto ne bi odmah u ligu za prvaka kad je moguće.

Naravno da ni to sve skupa ne bi bio toliki problem, pa i što to sve odlazi negdje izvan ekonomije. Puno veći problem i trošak jest što je naša složeno razvijena praksa to razvila praktički do zadnjeg pojedinca, tako da je htjelo ne htjelo 70 % građanstva u takvom poslovanju. Troškovi (zarade) rastu do neslućenih granica a tako i slabije vidljiva složenost i glupost procesa, drame i u zadnjim rutinskim sitnicama, ozljede, štete i drugo.

Sve ukazuje da ni istok ni zapad pa ni ostale zemlje bivše SFRJ nemaju takav balans opterećenja i održivosti, pa nije pretjerano otvarati temu iznimnih hrvatskih sposobnosti. Ako se tome doda da se takvim pijankama nazire kraj po pravilima prazne konobe, smetlišta pri kraju, tradicije pobunjenika koji su tu i prije osvajača, da će i broj jedan nešto poduzeti i sličnim, svi bitni uvjeti za hrvatski preokret igre su tu. Vjerojatno će biti veoma zanimljive komedije oko sadašnjih uspješnica u okolnostima koje slijede. Kod nas je u tradiciji i pretjerana neodrživost uspjeha, i pravih, pa su i sve uspješnice jače od ovih završavale neslavno.

Tko je glasao

S obzirom na težak stil ovo

S obzirom na težak stil ovo tvoje moram nekoliko puta prežvakati, no s nekima od tvojih naglasaka se slažem.

Ono što bih samo malo više naglasio, ako je u mome tekstu ostalo nejasno, jest da se osjeća postojanje "neprincipijelne koalicije" na razini onih koji za ovakvo stanje daju kapital, i onih koji beru efekte
takvog stanja i koji ga održavaju i podržavaju nasuprot nacionalnim interesima u ekonomiji.

Bankarstvo kao i drugi vidovi nacionalne ekonomije su dio u unutarnje snage i bogatstva macije, pa ako ti interesi nisu usklađeni na duži rok mnoge uspješnice će se "prosuti" kad dođe vrijeme u kojem će se promijeniti mentalitet ljudi koji raspolažu polugama društvene moći (politika), bez kojih se sve pve operacije ne bi mogle izvoditi.

Zato se moramo složiti oko toga da je ovaj navodno samo bankarski problem ustvari politički problem "par excellance", isto tako kao što je prvenstveno politički problem orjentacija države na uvoz, pri čemu je opet sve usmjereno na izvlačenje viška vrijednosti izvan ekonomije, time i izvan države (jer je svaka ekonomija i nacionalna).

Time se vraćam na početnu tezu da iako imamo većinu ljudi na vlasti iz blizine mora (Sanader, Kalmeta) ipak ne postoji tzv. jadranska orjentacija (koja je naša prirodna prednost) koja se zasada još ne koristi i pored činjenice da po stanovniku imamo najviše obale na svijetu, i da nismo više dio neke druge veće državne organizacije koja bi čuvala neke druge prioritete (činjenica kojoj sam se izrugao u "Vrana na provi!").

Ako sam te dobro shvatio, slažemo se u tome, da ne postoje neke razlike između političkih sistema (prijašnjeg i današnjeg tj. tzv. komunizma i kapitalizmna)nego u pristupu ekonomiji i načinu razmišljanja, koja bi trebala slijediti u prvom redu više nacionalne interese, nego interese kapitala "izvan ekonomije" (takvo nešto ustvari ne postoji, a ako ipak postoji onda to ima svoje drugo civilizirano ime - tj. pljačka).

Konačno, što sam htio naglasiti još jednom jest da "neprioncipijelna koalicija" kad i ako postoji (a njeni efekti se prepoznaju u svakodnevnoj praksi) jasno upućuje na stvarno porjeklo kapitala koji igra svoje nemilosrdne igre po Hrvatskoj: to je najvjerojatnije svojim najvećim dijelom reciklirani krvavi ratni novac (sa svih ovih prostora) koji se vraća u Hrvatsku (kao što se sada u Albanija naveliko vraća novac pokraden "piramidalnim fondovima") a koji je u našim uvjetima u međuvremenu "obogaćen" drugim vidovima i vezama sa "šporkim" ljudima i "prljavim" kapitalom na svjetskoj razini (oni jedni druge njuše i surađuju, jer novac nikada nema moralni predznak).

Ovakve krugove se jedino može otkrivati slijedeći tragove novca. Počnimo od toga da je Hypobanka bila mala lokalna banka pred bankrotom kad je ratna kataklizma na Balkanu započela (a da joj je trenutna imovina pogolema), a nimalo nije slučajno ni da je ORCO započeo svoj put ne iz Francuske ili Malezije (što bi bilo logično s obzirom na porjeklo tzv "vlasnik", nego u našem susjedstvu u Pragu u ono opet znakovito vrijeme 1991 godine). A u jednom Zagorčevom poduzeću je sjedio kao član uprave i jedan od nižih direktora iz Hypobankinog carstva. Da bude jasnija tehnologija, koja se naveliko primjenjuje, ovdje je kupovano jedno hotelsko poduzeće (Vrtovi sunca) formalno preko jednog navodnog uspješnog poslovnog čovjeka iz Južne Amerike a našeg iseljenika (da bi se kasnije ustanovilo da je taj bio ustvari gologuz i da je zaradio neku crkavicu da bi odigrao ulogu za Jamba i njegove pajdaše).

Dok "piramidalni" novac u Albaniji sada stvara nove vrijednosti, kod nas još uvijek služi dodatnom izvlačenju viška vrijednosti. Valjda se još ima štogod otrgnuti, a i Hrvatski fond za privatizaciju (kao nužna tehnološka transmisija) nije sve rasprodao. Prodor prljavog kapitala sam po sebi i ne bi terbao biti preveliki problem ako bi se ubacio u razvojne tokove, ali on istovremeno znači uvoz ljudi koji s njime manipuliraju, a najviše stvaranje ozračja i mentaliteta da je sve dozvoljeno što obrušava nacionalni interes na duži rok. Naša djeca uče svakodnevno da postoji "hrvatski san" kao pandan onom poznatom "američkom snu",

Bojim se da smo svi mi taoci u rukama ljudi i struktura koji su lukavo izmanipulirali novac otuđen u vrijeme rata državnim transakcijama, pa je on "prljav" samo s moralnog stanovišta ali ne i formalno s stanovišta legalnih međunarodnih bankarsko -financijskih običaja, pa se lako se li u druge banke (Hypobanka), i pojedine institucije ili tvrtke (ORCO Styrija isl.). Zato im je tako teško staviti "soli na rep!

Tko je glasao

Meni se čini da si ti na

Meni se čini da si ti na najbolji način otvorio i obradio centralnu temu hrvatske politike a moj prilog shvati kao ad hoc impresije na temu.

Nemoj se dati smesti proširenjem na razdoblje prije i drugdje, to su isto evidentne i logične javne teme, obzirom da smo mi zemlja bitno bogatijeg i složenijeg naslijeđa, niti nasjedati na podjele socijalizam i drugo, obzirom da smo mi zemlja kontinuiteta. Pa šta je i HDZ nego neka smjesa kontinuiteta, pod tom i drugim tvrtkama.
Nemoj se dati smesti niti kad se pojavi priča o proizvodnji hrvatske elite kroz 100 milijardi EUR-a bačenih u vjetar u kontinuitetu od nekoliko desetljeća pomoću tehnologije stanova, vikendica, prekomjerne potrošnje mesa i sličnog.
Već krajem sedamdesetih smo imali priliku na jednoj velikoj javnoj tribini u Zagrebu čuti od skoro 20 američkih doktoranada istraživača tadašnje ekonomske i društvene stvarnosti da smo ekonomski i društveni fenomen tipa radi se sve manje i sve neorganiziranije a standard nezadrživo raste i slično. Vjerujem da jedna takva ekipa obradi razdoblje poslije da bi došla do rezultata o nastavku fenomena kroz nova iskušenja.

To su razumljive priče, različite od drugih zemalja, koje jako dobro zna skoro pola stanovništva samo valjda još uvijek nastoji odigrati kakvu rolu u tako uspješnoj igri. Čini mi se samo da je našu praksu bitno različita i maestralnija od prakse istočnih i zapadnih zemalja, da su oni za našu neke vrste jadnici i diletanti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci