Tagovi

Nekoliko osnovnih načela za moguće bolje politike u Hrvata

Sviđa mi se način na koji je Mirela Holy u najnovijem intervjuu precizno i sažeto iskazala neke osnovne teze.

»Ni HDZ, ni SDP ne žele održivo razvijati Hrvatsku i između njihove politike, osim u dijelu odnosa prema 2. svjetskom ratu, nema nikakve razlike. I jedni i drugi se zalažu za mega energetske projekte temeljene na fosilnim gorivima, ne žele reformu javne uprave, teritorijalnog ustroja i pravosuđa, nemaju gospodarske programe koji zagovaraju snažnu državu kao regulatora i stratega koji stvara kvalitetan, efikasan i transparentan okvir za realizaciju velikog broja malih i srednjih gospodarskih projekata kao temelja zdrave ekonomije.«

Pet regijaVidi se sličnost prema slobodnotržištarcima u naglašavanju nužne reforme javne uprave, što je Holy stavljala u središte još prije osnivanja ORaH-a. Javna uprava je alat za kreiranje i provođenje politika; kad je alat loš, ne valja posao.

Kad je Martina Dalić napustila HDZ, spominjao sam da u tom dijelu postoji znatno slaganje između njene i Holyine retorike (vidi njen nedavni istup: Za reformu javne uprave treba hrabrosti). O tome uostalom u retorici političara postoji konsenzus, ali ne postoji "politička volja" da se nešto stvarno i napravi (vidi članak GONG-a iz ožujka 2013.).

Ali postoji razlika u djelu zašto reforma: da li zato, da se javna uprava učini slabijom, ili da se učini jačom - pa da se onda poboljšaju i šanse Hrvatske i hrvatskih poduzetnika i radnika u tržišnoj privredi.

Vidi moj tekst u kojem sam pokušao objasniti lažnost dileme "ILI država ILI tržište": Nije naš izbor "tržište ili socijalizam". Trebamo više jednog i više drugog, istovremeno

I kapital kojim upravlja država je također kapital. (...) Kapitalizam je sustav vladavine kapitala. (...) Kapital je puno pokretljiviji od rada i tu je njegova prednost, a osobito financijski kapital (..) problem je, kao i u socijalizmu (za razliku od Kine), da se kapitalom i danas loše upravlja (...) Nije problem "premalo kapitalizma", tj. da radnici dobivaju previše. Problem "položajne rente": vlasnici i kontrolori kapitala uvelike njime vladaju kao pseudo-prirodnim resursom, koji im donosi rentu, a ne profit. (...)

Nama treba VIŠE tržišta i VIŠE države, više tržišne ekonomije i više socijalizma, istovremeno. (...) Ne treba se zakačiti na same izraze "više" i "manje". Bitna je kvaliteta, ne kvantiteta.

Moj članak o usmjernosti na ono što Holy naziva: »okvir za realizaciju velikog broja malih i srednjih gospodarskih projekata«: Za konkretne politike, a ne političarenje

Nažalost, hrvatski (a ni drugi jezici osim engleskoga) terminološki ne razlikuje "policy" i "politics", osim što prva riječ može biti u pluralu.

Pojedine politike predlažu razne konkretne mjere, koje mogu donijeti korist. To ne znači veličanstveni preokret u hrvatskoj povijesti. Mali koraci, koji kumulativno mogu donijeti znatan napredak. (...)

Političari se moraju baviti takvim malim, sektorskim mjerama, programima i stretegijama. I pratiti kako uspijevaju; držati se opće strategije ali i prilagođavati u hodu; pratiti i usklađivati razne politike, prema nekim općim smjernicama.

Iako mislim da je pristup ILI-ILI kad se radi o ekonomskom svjetonazoru pogrešan, to makar jest STVARNA dilema, za razliku od budalaštinama kojima se narod šopa ("Ako nema kruha, barem ima igara"). Da i ne govorimo o histeriziranju "Spremni smo za novi rat!"

Jedinstvo Hrvata i borba protiv loših Hrvata

Kad političar poziva na jedinstvo (nacije, klase ili drugo), uvijek je to praćeno pozivom da se obračuna s onima, koji jedinstvo ugrožavaju. (...) Tako da se poziv na nacionalno jedinstvo preobražava u poziv na stalnu budnost i borbu protiv Neprijatelja.

Ako stvarno ozbiljno počnemo diskutirati o ekonomskim svjetonazorima, otvara se mogućnost da se probijemo ne samo do kompromisa, nego i do kreativne dijalektičke sinteze.

Samo potencijal, zasad. Nažalost, u aktualnoj polarizaciji, koju nameće kulturološka desnica (od hajke na zdravstveni odgoj ujesen 2012., uz zaoštravanje retorike do ultimatuma i prijetnji), "slobodnotržištarci" se svrstavaju na desnicu (vidi: HDZ-ova sposobnost usisavanja interesnih grupa). Kako su oni za promociju osobnoga interesa, tu vide više mogućnosti za sebe.

Objašnjenje općih uvjeta, koji dovode do takvog svrstavanja, može se vidjeti na dijagramu koji prenosim u tekstu Konzervativci i liberali u Hrvata.

Analizirajući njihove stavove, gotovo polovica hrvtskih građana svrstava se u "građanski centar" ili "političke liberale". Oni blago ili izrazito preferiraju osobne slobode pred kolektivom, a u pitanju odnosa države i tržišta zastupaju uravnoteženi odnos.

Takvi više glasaju za stranke koje u našim uvjetima označavamo kao lijeve. Ali oni su sada razjedinjeni, jer nemaju dobre lidere, dobru organizaciju ni ujedinjujuće ideje. (O ulozi političkog liderstva vidi: O šefovima i liderima: možemo li prevladati autoritarni mentalitet?)

S druge strane, na (u našim uvjetima) desnoj strani političkoga spektra su oni koji više preferiraju kolektiv. Među njima pak analiza odgovora koje daju u anketi ukazuje na raskol u odnosu prema tržištu, između onih koji su za snažnu državu i onih koji su za jaču ulogu tržišta.

Unatoč tom raskolu, oni su danas politički jedinstveniji, na valu spomenute desne ofanzive u zadnje dvije i pol godine. Spomenuta retorika "jedinstvo Hrvata protiv loših Hrvata!" djeluje moćno.

Oni će gotovo sigurno doći na vlast. Da ostane ova trulež, još je gore. Ali onda će se otvoriti mogućnost, da se kroz oporbu i opoziciju stvori nešto suvislo. Holy i ORaH prave neke pripremne iskorake.

Komentari

Dobro, sve to stoji,,,,ali

Dobro, sve to stoji,,,,ali gdje su tu osnovna načela? Čitav dnevnik na nekakvu analizu i predstavljanje Mirele Holy. Na to mi liči. Što je poanta? Da trebamo reforme? Da se moramo okrenuti učinkovitoj državi i upravljanju? To je sasvim sigurno. Ali koja su to načela?

Tko je glasao

@weteran:

Holy mi je samo povod da prenosim vlastita razmišljanja. Nisam član ORaH-a niti ću to biti.

Neka načela su o tome kako treba prići osnovnim pitanjima, a ne precizno što treba činiti.

Nama treba VIŠE tržišta i VIŠE države, više tržišne ekonomije i više socijalizma, istovremeno. (...) Ne treba se zakačiti na same izraze "više" i "manje". Bitna je kvaliteta, ne kvantiteta.

Političari se moraju baviti takvim malim, sektorskim mjerama, programima i stretegijama. I pratiti kako uspijevaju; držati se opće strategije ali i prilagođavati u hodu; pratiti i usklađivati razne politike, prema nekim općim smjernicama.

Ako stvarno ozbiljno počnemo diskutirati o ekonomskim svjetonazorima, otvara se mogućnost da se probijemo ne samo do kompromisa, nego i do kreativne dijalektičke sinteze.

Tko je glasao

Hm...ukratko, više ovog i

Hm...ukratko, više ovog i više onog u pravilnom omjeru. Samo je jako teško pogoditi omjer.
Ovo što za političare hoćeš reći, odnosi se na to da bi oni trebali biti operativci, radnici? Trebali bi rješavati probleme i voditi državu prilagodljivo? Nažalost, to je utopija za nas, jer naši političari su većinom neznalice i sposobni su prodavati ljudima jednino muda za bubrege. I naravno, znaju kako plivati u partijskim politikama i tako zadržati svoje pozicije i beneficije. Operativca kod nas nema. Mene najviše Bandić podsjeća na operativca, radnika, ali i to može biti samo maska. Možda sam popušio njegovu propagandu, tako da se ni tu ne bih zaletio predaleko.

Svjetonazori, ideologije, općenito služe samo kao zamagljivanje pravog problema. Jer gotovo uvijek se posvadimo oko toga. Zato i bilo kakav problem, ako ga ne želiš riješiti, svodi na svjetonazorski dio. To nam zapravo i rade, uvijek kad želimo nešto promijeniti. Imaju i medije za to.
Problemi, prepoznavanje problema i fokusiranje na njihovo rješavanje, dovode i do rješenja. Pa taman i žrtvovali poslušne partijjske vojnike. Uostalom, oni i jesu tu da ih žrtvujemo.
Ili nisu?

Tko je glasao

Još papirologoije još novih

Još papirologoije još novih podjela, "reforme", regionalnih sklapanje Hrvatske ... , pa jel ima tome kraja...

Mirela Holy će koalirati sa kime , a tu prozivaš tu stranku (uvjeren sto posto ako se ukaže šansa...) ?

ŠTa reći na ove tvoje rečenice , ostaje zapisano :

Kapital je puno pokretljiviji od rada i tu je njegova prednost, a osobito financijski kapital
Problem "položajne rente": vlasnici i kontrolori kapitala uvelike njime vladaju kao pseudo-prirodnim resursom, koji im donosi rentu, a ne profit. (...)
Oni će gotovo sigurno doći na vlast.

Jel tu ljudi uopće znaju o čemu pričaju ili je bit samo da se priča...

PS. kada ideš prosvjedovati ispred američke ambasade..?

Justice for all !

Tko je glasao

@Busola:

Jesi li u međuvremenu uspio naučiti da Kyoto protokol već davno nije aktualna priča? :-)

Sad su aktualne pripreme za UNFCCC COP-21 u Parizu u prosincu o.g., gdje se očekuju stvarno važne odluke. I sada nikako nema razloga prosvjedovati protiv SAD, odnosno protiv sadašnje administracije. Mogli bismo protiv Kongresa u kojem još prevladavaju interesi da se blokiraju ozbiljne mjere, ali mislim da nema smisla demonstrirati ispred američkog veleposlanstva da bi se dala podrška američkom predsjedniku. :-)

Inače, kako rekoh, ja sam penzić, ništa više od demonstracija.

Tko je glasao

Jesi li u međuvremenu uspio

Justice for all !

Tko je glasao

http://www.altermainstreaminf

Justice for all !

Tko je glasao

Da, Zoran Oštrić, oreh i

Tko je glasao

i to ne bilo kako, nego na

i to ne bilo kako, nego na održivom razvoju.
Jedino, nikako da doznamo KAKO ona to misli učiniti.

Tko je glasao

i to ne bilo kako, nego na

i to ne bilo kako, nego na održivom razvoju.
Jedino, nikako da doznamo KAKO ona to misli učiniti.

Ma hlad isprazne riječi i pričanje u vjetar... Realno ništa konkretno ne rade , ali da je pričati o imaginarnom održivom razvoju e tu su na svom...

Justice for all !

Tko je glasao

Kako ona to misli? Teško da

Kako ona to misli? Teško da na to pitanje ima odgovor i sam dragi Bog.
Nema ni Lucifer a ni "crna ruža".

Ma nije ni važno, na izborima bude tak i tak imala "moćnih" HNS-ovskih 1,0001% glasova.

Tko je glasao

Tko nema, tko ne zna al može i hoće?

"Nema ni Lucifer a ni "crna ruža"."

Al' imaju Karamarko i Kolinda!?
Ili tvoje tajno društvo podzemnih vizionara koje će zapravo upravljati zemljom.
Tko je glasao

Toplo.toplo, @bube, vrlo

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci