Tagovi

Neke zanimljive brojke uz drugi krug izbora

Razlika u samoj Hrvatskoj manje od 2.000 glasova

15-01-11- rezultati po veličini naseljaGlasovanju je pristupilo 2.258.801 birača, odnosno 59,06% u odnosu na popis birača. (Jedno biračko mjesto još neobrađeno.)

Mnogo više od prvog kruga, ali još uvijek skromno. Manje od izlaznosti na izbore na Sabor 2011. (kad je glasovalo 2.446.831)

Nepredanih listića. 778.

Nevažećih listića: 60.728 odnosno 2,69%. Poziv "Živog zida" da se izađe i prekriži listića doveo je do skromnog odaziva (1 do 2% nevažećih je normalno).

Razlika u broju glasova između Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića je 32.432.

u izozemstvu (građani koji nemaju prijavljeno boravište u RH, pogrešno zvani "dijaspora"), KGK je dobila 33.737 glasova (91,11%) a IJ 3.291 glasova odnosno 8,89%. Razlika dakle 30.446.

U Hrvatskoj je KGK dobila samo 1.989 glasova više, odnosno manje od jedan promil od ukupnog broja valjanih listića. Tako je za dlaku izbjegnuta situacija, koja bi svakako mnogima u Hrvatskoj bila neugodna, da jedan kandidat dobije većinu od građana koji žive u Hrvatskoj, ali da prevagnu glasovi onih koji u Hrvatskoj ne žive.

Zemljopisna polarizacija zapad-istok

Potvrdila se podjela Hrvatske na zapad i istok, koja je dobro poznata na svim izborima. Ovoga puta, čak i izrazitije.

Josipović je pobijedio u gradu Zagrebu i šest županija na sjeveru i sjeverozapadu.

Grabar Kitarović je pobijedila u 14 županija. Dobila je više od 60% u dvije (Splitsko-dalmatinskoj i Ličko-senjskoj). [OPASKA: u prvoj verziji teksta pogrešno je pisalo da se radi samo o jednoj. Izmjena unesena 14.1.2015. u 20:55]

S druge strane, Josipović je dobio više od 70% u dvije županije (Istarska i Međimurska) te u još dvije iznad 60% (Varaždinska i Primorsko-goranska). Pobijedio je još u Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko zagorskoj.

Puno više glasača nego u prvom krugu

U prvom krugu bilo je 1.759.212 važećih listića.

U drugom krugu, broj je za 402.803 veći.

U prvom krugu je za dvojicu otpalih kandidata bilo ukupno 406.155 glasova.

Pretpostavivši da je dio njih odustao od glasanja u drugom krugu, možemo zaključiti da je u drugom krugu glasalo vjerojatno oko 500.000 ljudi, koji nisu glasali u prvom krugu.

Svođenje izbora na samo dvije mogućnosti očito je pogodovalo mobilizaciji glasača.

Izlazna anketa u prvom krugu pokazala je da je 52% onih, koji su pristupili glasanju, rekli da će u drugom krugu glasati za Ivu Josipovića.

Ako pretpostavimo, da je velika većina onih koji su u prvom krugu glasali za Kujundžića, a izašli u drugom krugu, glasalo za Grabar-Kitarović, a većina onih koji su glasali za Sinčića i koji su u drugom krugu izašli glasala za Josipovića, rezultat je među njima tijesan.

Tako je očito rezultat bio vrlo tijesan i među onima koji su izašli u drugom krugu, a nisu u prvom.

Dobar rezultat predviđanja na osnovu socijalno demografskih obilježja

Grupa istraživača iz Instituta sinergije zannosti i društva je prije dva mjeseca dopro predvidjela da će utrka biti tijesna.

Zašto je matematika bolje od anketa predvidjela rezultate izbora?

Predviđanje su dali na osnovu rezultata prethodnih izbora te socijalno-demokgrafskih karakteristika. predviđanje je olakšano time, što su birači u Hrvatskoj prilično stabilni u svojem biračkom ponašanju. (Od 2000. imamo "ljuljačku" između HDZ-a i SDP-a na parlamentarnim izborima; a i sada, uspkos snažnim izrazima nezadovoljstva "duopolom" u javnosti", oni ukupno dominiraju.)

Njihova analiza (vidi izvorni izvještaj na njihovom mrežnom sjedištu) davala je Josipoviću u zemlji skromnu prednost od 52,9%. Prvo sumiranje podataka nakon objavljenih rezultata pokazuje gdje je Grabar Kitarović dobila izbore. Ona je bila očekivano bolja u manjim naseljima (do 10.000 stanovnika), a Josipović u većim (iznad 30.000), ali manje, nego što je projekcija predviđala. Osobito se to odnosi na sam grad Zagreb. Tu je izgubio tih bitnih tri posto. (Vidi dijagram i poveznicu gore.)

Kakve bi ubuduće trebale biti ankete?

Dejan Vinković, jedan od autora toga istraživanja: »Postavlja se pitanje mogu li se napraviti neke druge ankete koje bi reagirale brže.« Može, naravno. Veliki problem anketa, koje smo analizirali, jest da su napravljene znatno prije glasanja, te su provođene tijekom sedam i više dana. Moguće je provesti anketu u jednom danu, ali za to treba velik broj anketara, a njih treba osposobiti i probrati (jer nije to jednostavno kako se čini - velik broj poznatih grešaka nastaje jer se anketar ne mogu suzdržati od izražavanja, makar neeksplicitnog, svojih opredjeljenja). A to je onda i znatno skuplje. A to ovisi od naručitelja. (A moglo je biti još anketa, za koje ne znamo, jer naručitelj odlučuje hoće li ih objaviti.)

Iako nema dokaza da je u objavljivanjima anketmaa bilo velikih metodoloških greški ili čak namjernog falisificiranja (moguće je, ali dokaza nema pa se treba suzdržati od osude; osim toga, ako netko i točno pogodi rezultat, to može biti puka sreća!), nakon tri znatna odstupanja između objavljenih rezultata anketa i rezultata izbora (izbori za EP 2013. i 2014. te sad prvi krug predsjedničkih), kod dvije renomirane ankete (Promocija plus i Ipsos puuls, od kojih je prva prisutna na tržištu više od deset a druga više od 20 godina i opstale su kao pouzdane, dok su mnoge druge, koje su u međuvremenu djelovale, nestale sa scene), one su u očima javnosti kompromitirane i teško će se iz toga izvući.

Spomenuo sam primjer iz Slovenije, kad je jedna agencija u tjednu prije izbora za Državni zbor u srpnju 2014. objavila četiri ankete, svaku provedenu u jednom danu. Od ponedjeljka do petka, pokazali su se neki trendovi promjena u raspoloženju birača, koji su se na izborima i potvrdili.

Tako nešto bi i u Hrvatskoj moglo pomoći, da se nepovjerenje u ankete generalno zaliječi. Pred drugi krug izbora, propuštena je šansa da se to učini.

Komentari

Oštriću, pobogu... odakle ti

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Nema veze s ovim tekstom, ali...

Tko je glasao

Znači, javno se sramotiš zbog

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Kad mi seljačine govore da se

Tko je glasao
Tko je glasao

Za razliku od tebe koji se ne

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ankete, analize, ovo ono

Ankete, analize, ovo ono ..
Nekaj vrlo "gadno" mi došlo na pamet kad sam videl ovu sliku:
http://www.index.hr/images2/karta2014.jpg
Jednima "zaplavili smo Hrvatsku, nećemo da nam zacrvene Hrvatsku" šuć truć bla bla itd.
Ali kad se malo bolje zagledaš u kartu moraš se zamisliti, što je to "crveno" ostalo na karti?
Ostaci europske civilizacije, ostaci AustroUgarskog carstva koje nestaje najezdom turaka sa istoka
pardon, turaka koji su prešli na krščanstvo i sad gaze prema Europi.
:-)
Sad sam nahebo, povrijedio sam nečije domoljubno-vjerske osječaje i samo mogu očekivati smaknuće
(skrivam se pod krevetom ak me budu tražili "plavi" ekstremisti)
;-)

Tko je glasao

O toj crveno-plavoj podjeli

Ovaj dnevnik je vrlo nepretenciozan, naprosto sam naveo brojke, nisam išao u tumačenja.

Jedan dobar tekst o toj crveno-plavoj podjeli, iz 2009. (na engleskom, social science; nadovezuje se na jednu diskusiju iz tog doba između dvojice poznatih novinarskih komentatora):

Croatia: A country divided

Tko je glasao

Još malo o redikuoznosti ove statističke dezinformacije

Kao što jedan pametan čovjek davno reče, statistika je znanost koja ti govori da ti je super ako ti je jedna noga u zamrzivaču, a druga u pećnici jer su ti jaja na sobnoj temperaturi.

Ona je prešla 60% jedino u Ličko-senjskoj (koja ima najmanje stanovnika).S druge strane, Josipović je dobio više od 70% u dvije županije (Istarska i Međimurska) te u još dvije iznad 60% (Varaždinska i Primorsko-goranska).

mdaa to je argument za kurac jer prvo bezočno lažeš kao da nitko nema pritup rezultatima, u Splitsko-Dalmatinskoj koja je najveća županija s preko 450.000 stanovnika Kolinda ima 62,12 %, a drugo što je bitno koliko je velika županija Splitska ima stanovnika koliko Istarska, Međimurska i Varaždinska skupa.

Nadalje u tablici koju je napravio netko zvan Institut sinergije znanosti i društva, koji vjerojatno pretendira da zavrne nešto love umjesto pulseva i pluseva u tablici ima gradove poviše 100.000, njih je ako nisi znao samo tri, Split, Rijeka i Zagreb. Crtati statističku tablicu na osnovu ta tri je više nego redikulozno.
Kao što znamo u Zg je josipović dobio 3,5 % glasova više, U Splitu je dobila Kolinda 5,5 % više, a u Rijeci sasvim očekivano Josipović s velikom razlikom, oni ne mijenaju ništa otkad imaju izbora jer je njima valjda super. Što nam to govori......ama baš ništa.

Tko je glasao

Ovdje iznosim gole podatke, a ne račune niti argumente

Kao što jedan pametan čovjek davno reče, statistika je znanost koja ti govori da ti je super ako ti je jedna noga u zamrzivaču, a druga u pećnici
Ne čini mi se naročito pametnim. Logika tog argumenta počiva na predodžbi da se statistika bavi samo prosjecima. Ali naravno, ne bavi se samo time.

Međutim, ovdje nisam iznio niakkva statistička izračunavanja. Naprosto navodim podatke.

mdaa to je argument za kurac jer prvo bezočno lažeš kao da nitko nema pritup rezultatima, u Splitsko-Dalmatinskoj koja je najveća županija s preko 450.000 stanovnika Kolinda ima 62,12 %
Imaš pravo glede SDŽ. Pogriješio sam prilikom pregledanja podataka. Ispravit ću. Na sreću, ovo je ipak samo tekst na netu, a ne znanstveni rad. Zahvaljujem na ispravci, iako me tvrdnja da namjerno lažem vrijeđa (ali ako i dalje misliš da sam namjerno lagao - od volje ti, neću te razuvjeravati).

Međutim, ništa ja tu ne argumentiram. Naprosto iznosim podatke. Josipović je pobijedio u sedam jedinica regionalne samouprave u sjeverozapadnom i jugozapadnom dijelu Hrvatske, od toga je u četiri dobio preko 60% glasova. Grabar-Kitarović je pobijedila u 14 jedinica regionalne samouprave, te je u dve dobila preko 60%. To je naprosto podatak. Tumačenje i argumenti za njih - ovdje u to ne ulazim.

ima gradove poviše 100.000, njih je ako nisi znao samo tri, Split, Rijeka i Zagreb
Da. To znam ja, to znaju oni, i to u tekstu i piše.

Crtati statističku tablicu na osnovu ta tri je više nego redikulozno.
Meni se ne čini takvim. Mogli su recimo i posebno izdvojiti i prikazati naselja preko 500.000 stanovnika, odnosno samo Zagreb. Ne vidim da bi to bilo ridikulozno, s obizrom na osobiti značaj Zagreba u Hrvatskoj

Ukupno, vidimo da je Josipović dobio u naseljima preko 30.000 stanovnika, Grabar-Kitarović u naseljima ispod 10.000 stanovnika, a u onim srednjim su izjednačeni.

Što nam to govori......ama baš ništa.
To su naprosto podaci, oni ne govore ništa.

Tko je glasao

Još malo o "Institutu"

Zaigrali se tako oni malo i napišu velebni uradak zvan:

Predviđanje predsjedničkih izbora – bez anketa?

http://iszd.hr/2014/12/predvidanje-predsjednickih-izbora-bez-anketa/

Regija: Hrvatska Predviđanje glasova za kandidata: Josipović: 1.krug: 44.0%; 2. krug: 52.9%

Inače u cijelom članku spominju samo Josipovića.
Koliko je koštalo?

Tko je glasao

institut?

Za one koji znaju čitati - riječ je o - udruzi! Što lijepo piše na njihovim stranicama.

A upravo su oni u autori matematičkog modela koji je predvidio rezultate bolje od mnogih anketa - dakle, riječ je o znanstvenom, matematičkog modelu ekstrapolacije, tj. predviđanja rezultata.

Što te tu muči?

Tko je glasao

Redikulu,

kao prvo neke udruge lijepo zarađuju te kao drugo svatko s IQ-om brojčano većim od sobne temperature u celzijusima je jasno da su u svom "znanstvenom uradku" podatak od 44% u prvom krugu izvadili kao prosjek:

Promocija Plus - Josipović ima potporu 42,1 posto
Ipsos Pulsa - Josipoviću ima potporu 46,5 posto

A za drugi krug su gledali u fundač od kave u čikari ili bacali fažol (grah) zavisi od preferenca i zemljopisnog položaja te naročito obrazovanja znanstvenika.

I što je tu točnije tj. bolje od mnogih anketa, amebo?

Tko je glasao

amebo...

... koja veze ima tvrdnja "neke udruge dobro zarađuju" s time da ne znaš razlikovati udrugu od instituta?

Dalje ne bih, pričaj sa sobom tako pametnim. Ne misliš valjda da ću tebi objašnjavati kako se matematički predviđa neki događaj?

Tko je glasao

s amebama se ne isplati komunicirat jer ne vide i jebeno ne čuju

samim time evidentno neznaju ni čitati.

No da ponovimo: za one koji su propustili

"Institut sinergije znanosti i društva" koji je u stvari udruga a željela bi kad odraste biti institut je predvidjela:

Regija: Hrvatska Predviđanje glasova za kandidata: Josipović: 1.krug: 44.0%; 2. krug: 52.9%

što je za prvi krug očiti prosjek predviđanja:
Promocija Plus - Josipović ima potporu 42,1 posto
Ipsos Pulsa - Josipoviću ima potporu 46,5 posto

a za drugi krug su na osnovu matematičkih predviđanja znanih samo njima i nekim na ovim stranicama promašili ceo fudbal jer su ga naravno radili na osnovi redikuloznih anketa prije prvog kruga.
To je za neke koji vide veliku razliku između brojeva 42, 44 i 46 bolje predviđanje od "etabliranih" agencija, a za mene isti kurac.

Tko je glasao

Jesi li razmišljao da prije tvrdnje provjeriš podatke? ::-(

na osnovu matematičkih predviđanja znanih samo njima i nekim na ovim stranicama
U mojem dnevniku je poveznica na izvorni izvještaj na njihovom mrežnom sjedištu. Tko želi, može se vrlo detaljno udubiti u njihovu metodologiju. Možete ih hvaliti ili pljuvati, naravno, ali trebalo bi dati argumente a ne tvrditi nešto napamet. Tako znanost napreduje. (Inače, ja sam s njihovim čelnim čovjekom, Dejanom Vinkovićem, u sukobu osobno i ideološki, ali ne dozvoljavam da to utječe na moje prosudbe).

http://iszd.hr/2014/12/predvidanje-predsjednickih-izbora-bez-anketa/

Dobro su predvidjeli da će drugi krug biti vrlo tijesan. Odstupanje od 3% je malo.

Tko je glasao

Ma hajde?

Što je s odstupanjem prvog kruga, iz kojega je proizašla greška drugog kruga.
Da će izbori biti tijesni znali su i na splitskoj peškariji.

Nego da vidimo u brojkama ta tijesna predviđanja:

1. Krug.
Josipović po "institutu" 44.00% glasova 774.053
Josipović realno 38,46% glasova 687.678

2. Krug
Josipović po "institutu" 52,90% glasova 1.162.369
Josipović realno 49,26% glasova 1.082.430

Drugi krug: zbroj glasova koje je po njima više "trebao" dobiti Josipović od Kolinde (127.443) i glasova koje je koje je više dobila Kolinda (32.435) je ta mala po vama statistička razlika od 159.878 glasova, a to je više od ukupnog broja glasača u drugom po veličini gradu u RH.
Eto toliko.

Tko je glasao

kolika je temperatura kod tebe?

Izjava zaposlenika udruge zvane institut u člaku koji očito nisi niti pročitao:

Zanimljivo je da je matematički model koji je napravio Institut sinergije znanosti i društva bio precizniji, iako nije uzimao u obzir ankete, već samo rezultate ranijih izbora i socioekonomske podatke.

Tvoja besmislena izjava:
" jer su ga naravno radili na osnovi redikuloznih anketa prije prvog kruga"

Naravno, ti bolje od njih znaš na temelju čega su radili. Jer su udruga. A neke udruge zarađuju.

Pojačaj grijanje :)

Tko je glasao

evo još...

Mi smo htjeli vidjeti može li se čak i bez skupih anketa, samo na temelju prijašnjih rezultata izbora i socioekonomskih podataka, doći blizu konačnih rezultata. Eksperiment je odlično uspio!

Čovjek govori da je eksperiment uspio, da je odstupanje cca 3% što je prihvatljivo, a predviđanje je skoro pa - besplatno.

Ali što ja to tebi govorim kad je to sve bezveze i glupost, zar ne?

Tko je glasao

Oni kažu pa je to istina?

Ti si vjerojatno jedan od onih što kad vidi na zidu napisano pička ili guzica (preference nepoznate) slomije kurac.

Svejedno, predvidjeli su Josipoviću 44% u prvom krugu, a on je dobio 38,46? To je 3%, jebeni si ti "matmatičar" skupa s njima prepisivačima.

Eksperiment je uspio , čuj njih..... :D :D :D

I da... bezvezni su.

Tko je glasao

Neke zanimljive brojke uz drugi krug izbora

Zanima me koliko će ti trebati da shvatiš kako se zove ovaj dnevnik i koja mu je tema... nije teško...

Tko je glasao

evo amebe opet

Tko je glasao

Ponašanje birača?

Nisam se nikada zanimao kako to rade, ali u većini zapadnih zemalja vrlo brzo nakon izbora (parlamentarnih, predsjedničkih..)ustanovljava se fluktuacija biračkih glasova iz stranke u stranku, iz jednog biračkog sloja, u drugi..., kako su galsovale žene, kako muškarci, kako mladi, kako stari itd.
Nisam vidio ni približno slična istraživanja i rezultate u nas, pa ne znam u čemu je problem - nedovoljna obrazovanost naših politologa, sociologa, psihologa, medijskih stručnjaka, nedostatak tehnike, nedostatak novaca, ili amaterizam ovih zaposlenih u ipsosima i kako se sve ne zovu te naše agencije koje kak ti ispituju javno mnijenje!
Kao i u drugim područjima, možda, i ovdje caruje neprofesionalizam, improvizacija i sl. Jer, kako objasniti npr. da još u 7.mjesecu 2014. popularnost Josipovića je negdje oko 75 %, da bi krajem prosinca odnosno u siječnju 2015. izgubio predsjedničke izbore?
Ili, u početku mjerenja mogućih postotka glasova (tako bi bilo da su danas izbori) Josipović ima oko 48 % glasova, a Kolinda ne više od 30 %! Treba zaista biti majstor (ili imati mlinski kamen oko vrata - katastrofu Vladu Milanovića) pa izgubiti u dva mjeseca - oko 18 % glasova!? I ovi neki naši analitičari tipa Gjenero? I gledajte naše jalnuše i zajebante! Briga me za ocjene, ali za dnevnik u kojem sam ustrvrdio da je Josipović izgubio izbor već u prvom krugu, dobijem neku siću od ocjena (MOŽE LI TO JOSIPOVIĆ?)... I još nešto važno! Otkuda to sva pamet stanuje u Zagrebu? Npr. danas mali broj austrijske elite stanuje u Beču, uglavnom su na imanjima čak i podosta daleko od Beča, u svojim dvorcima, ljetnikovcima, planinskim vilama... Neki od najboljih novinara koji rade za bečke medije žive u Gradišću, sa odličnim komunikacijama (Net, FB, mobiteli, brzi auti..) Na TV kanalima zamalo SVI komentatori predsjedničkih izbora bili su iz Zagreba, manje više UVIJEK ISTIH 50 osoba ( stručnjaka i "stručnjaka" ) pita se za mišljenje, a nas koji smo slučajno u malim varošima, nitko ne zarezuje ni za suhu šljivu! Sada će nekik tipusi reći da patim za TV kamerama.. ma dajte! Čudim se što izvjesna Pribičević dobije medijski prostor na državnoj televiziji, a da poslije ne upamtim ni jednu jedinu rečenicu od te dame! Ljenčine sa HRT zovu one koje sreću po partijima, tulumima, prijemima, osobe koje im netko utjecajan preporuči.., one pričaju uvijek iste priče i lupetaju sa svog (urbanog) kuta gledanja, a izbore ne odlučuju veliki gradovi, nego učmala provincija i seosko stanovništvo, KOJE ŽIVI PO SVOJIM PALANAČKIM, VAROŠKIM PRAVILIMA, pojednostavljeno, obični Kata i Mate!
Netko u svemu tome temeljito griješi, čak je pitanje radi li se to namjerno ("uljuljkivanje", fabriciranje favorita za novac ili druge usluge) ili iz neznanja?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Puls je Plus

Jer, kako objasniti npr. da još u 7.mjesecu 2014. popularnost Josipovića je negdje oko 75 %, da bi krajem prosinca odnosno u siječnju 2015. izgubio predsjedničke izbore?

Možda zato što anketu radi puls-plus. Možda one služe za pumpanje ega, možda da amortiziraju ankete o nepopularnosti vlade ako ih plaća SDP struja, a možda ih je plaćala HDZ struja da se ovi uljuljkaju?

Uvik se sjetim anketa iz Nacionala gdje je HNS bio uvijek na 14-15%....

Tko je glasao

Dr. mr. Pribicevic

Meni se jako svidjela, pogledaj u Google o kome se radi.
Jedna njena vazna recenica: vladi treba pomoci
Druga:Josipovic je trebao objasniti kako ustavne promjene pomazu u krizi.
Mlada ali mudra.....
V.Rosic

Tko je glasao

Sve se radi na temelju anketa

Sve se radi na temelju anketa i njihovi analiza, te dodatnih anketa. Kod nas je problem uglavnom da se za takve ankete ne plaća. Agencije rade za novac. Znanstvene institucije pak novac teško dobivaju. Nakon izbora se npr. napravi anketa pa pita ljude za koga ste glasali na ovim izborima, kad ste donijeli odluku, tko vam je bio drugi mogući izbor ako ste premišljali, za koga ste glasali na prethodnim izborima itd.

Međutim nekih takvih analiza ima i bilo ih je i ranije. Npr. anketa Promocije plus pokazJer, kako objasniti npr. da još u 7.mjesecu 2014. popularnost Josipovića je negdje oko 75 %, da bi krajem prosinca odnosno u siječnju 2015. izgubio predsjedničke izbore?
Pitanje je pogrešno postavljeno. Netko može uživati i 100% popularnosti, a da ipak izgubi izbore. Ta popularnost koju spomišnje odnosi se na pitanje "mislite li da je XY pozitivna osoba?" Ne znači, da će ispitanik, koji potvrdno odgovori, za tu osobu glasati. Tako je i Leko visoko pozitovno ocnjenivan, Ruža Tomašić pozitivan za više od 40% isl..

Ili, u početku mjerenja mogućih postotka glasova (tako bi bilo da su danas izbori) Josipović ima oko 48 % glasova, a Kolinda ne više od 30 %!
Koliko pamtim, nije bila baš tolika razlika. Ali tijekom mjeseci, pa onda i tjedana kampanje, razlika se mogla otopiti. Kujundžić je recimo dobivao po desetak posto, na kraju je bio na pet.

Razlika koja se pojavila možda je zbog toga jer se muljalo ili radilo ozbiljne metodske greške (npr, nedovoljno probrani i educirani anketari, koji sugeriraju pitanja), ali nema za to dokaza. Sve ankete za prvi krug bile su napravljene u razdoblju 20 do 10 dana prije izbora. Moglo je doći do promjene. NO, kao što rekoh, sad su ankete svih agencija komrpomitirane i možda TV kuće od njih i odustanu. A ona HDZ-ovska, koju su promovirali čak i Index i Jutarnji, pokazala se još lošijom, iako tvrede da su operirali su uzorcima pet do 11 puta većim.

Tko je glasao

Statistika i matematika

Metode anketiranja su malaVelika znanost. Jedva sam se provukao na matematici vjerojatnosti, kombinacija i permutacija. Psihologija,sociologija,metodicnost itd. uticu na procjene.
Vrlo,vrlo kompleksna znanost i treba nam vremena da smo na nivou Zapada.
Ipak to kompjuteri rijese u par sati; u Africi ili manje siromasnim zemljama treba cekati danima
na rezultate izbora.
V.Rosic

Tko je glasao

Jesi li ubrojao i građane u recimo Negoslavcima

koji tamo ne žive a tamo glasuju?

Ako pretpostavimo, da je velika većina onih koji su u prvom krugu glasali za Kujundžića, a izašli u drugom krugu, glasalo za Grabar-Kitarović, a većina onih koji su glasali za Sinčića i koji su u drugom krugu izašli glasala za Josipovića, rezultat je među njima tijesan.

Ovu retardiranu pretpostavku sam slušao prije drugog kruga, a sad nakon istog ne znam ima li kakva teža kvalifikacija za nju.

I naravno minus za tebe , anketare, pluseve i pulseve ponovo.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci