Tagovi

Neka živi Brodosplit! Neka živi HDZ!

Prije tri mjeseca Jadranka Kosor došetala se sa svojom svitom do Splita. Došla je gasiti vatru u Brodosplitu. Dočekale su je stotine radnika. Sa svojim optimističnom smješkom, vjerojatnom i brošem prikladnog oblika, te tjelohraniteljima koji su i prema novinarima pokazali koliko su revni u obavljanju svog zadatka - zaštita državnog smješka broj 1.- pustila je u promet neko plovilo kojemu smo mi porezni obveznici platili razliku u cijeni koja nastaje jer je cijena rada i materijala koji radnici utroše uvijek veća od ugovorene cijene broda.

Kosorica je paradirala škverom i naobećavala je kule i gradove. Radnici su plakali kao mala djeca, ljubili se, grlili, kao da im se dite rodilo. Te gradit ćete brodove za propalu hrvatsku ratnu mornaricu, te obnavljat će se bijela flota za Jadro liniju, te će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći da u prvom, drugom, ili trećem krugu privatizira škverove, stisnit će oni i Brisel i EU, nije bed..

Kao kontapunkt čitam jučer članak u Večernjaku koji ima sljedeći naslov:"Splitski škverani zaprijetili da će zauzeti brodogradilište". Zašto pobogu? Pa, izgleda da je Jadranka Kosor, ajmo tako reći, opet zajebala naivne hrvatske radnike. Opet. Nema brodova za HRM, nema brodova za Jadroliniju. I mogu vam reći da sam sretan zbog toga. Jer, ukoliko je stvarno potrebno nabaviti nekoliko brodova, molim nadležne organe da ih nabave na tržištu na kojem se plaća samo usluga projektiranja i gradnje brodova, a ne, kao kod nas, i mito, i korupcija, i razlika u tečaju, i razlika u cijeni čelika, i mnogobrojni kooperanti barba Luke itd. Skupo je brate sve to.

Ali mene brine jedan drugi simptom koji se zapravo krije u ovoj sintagmi 'neka živi Brodosplit'. Naime, Kosorica je došla i naobećavala kule i gradove, da će biti sve super; a radnici povjerovali. I da je Jadranka stavila glasačku kutiju ispred njih, svi bi listom glasali za HDZ. A za tri mjeseca bi prijetili štrajkom. Ovjde se zapravo radi o predizbornoj kampanji u smislu da će naši musavi i glupavi radnici glasovati samo za one koji im više lažu i najviše obećaju, bez obzira da li će to ispuniti. Zato predlažem svim oporbenim strankama, i svom HSP-u, da se ostave ozbiljne politike. Neka se uhvate obećanja. Neka svaka stranka napiše novu Jamstvenu karticu. Evo, ja obećajem da ćemo u hrvatkim škverovima raditi ne bilo kakve brodove, ne samo specijalizirane brodove, već SVEMIRSKE BRODOVE. Znanje imamo, nalazi se u knjigama. Budući da je to biznis u kojemu se vrte milijarde dolara, zar ne bi bilo dobro kada bismo osnovali Holding Mars d.o.o., i u svim škverovima radimo jeftine i ekonomične leteće tanjure, satelite, čak bismo mogli napraviti i jednu svemisrsku stanicu, neka se zove Jadranka.

A radnicima poruka: samo vi i dalje vjerujte svemu što Jadranka d.o.o. kaže, samo vi njoj i dalje dajite 25% podršku, bit će sve u redu, nemojte se brinuti. Šeks će se pobrinuti za vaša prava, a Kalmeta za ceste. Plaće će malo kasniti, a bože moj, kriza je. Samo polako.

Neka živi HDZ! Neka žive štrajkovi. Neka živi blesavi narod koji ima Jadranku kakvu si je u brodogradilištu sastavio.

Komentari

ma nisu radnici glupi, niti

ma nisu radnici glupi, niti ih je jadranka zajebala. samo gledaju svoj interes. to što se on ne poklapa s interesima RH (u smislu funkcionirajuće vlasti, funkcionirajućeg pravosuđa, funkcionirajuće ekonomije) to je manje bitno.

al pitaj bilo koga od njih, koliko voli hrvatsku... vidjećeš da veće domoljube nemaš, da je njima hrvatska number one, da bi sve dali za nju... sve osim svog uskog interesa.

Tko je glasao

brodogradilišta i famozni upravitelji

... ako se ne varm upravitelji borogradilišta koji su u većini slučajeva to postali zog podobnosti prema vladajućoj stranci a ne po stručnosti su u nekim slučajevima primjenjivali slične stvari koje su bile primjenjivane i u firmama koje su završile u stečaju, radnici na zavodu za zapošljavanje, a upravitelji i neki političari iz vladajuće stranke s bogatijim računima. kako drugačije objasnit ugovore sa stranim naručiteljem brodova koji su se kad je brod bio gotov i trebalo ga je isplatit do kraja naglo predomislili i pri tom nisu plaćali nikakve kaznen apoene, jer to nije bilo u ugovoru. kako za brodogradilište rade i kooeranti kojima se po tradicionalnom običaju ne plaća na vrijeme nije čudo što su brodograilišta završila tu gdje jesu.
hrvatska je imala priliku da po završetku domovinskog rata pokrene novu industriju. četničke granate su dobrim dijelom uništile ogromne nemoferne pogone u karlovcu, osijeku ... umjesto da se pokrene nova industrija išlo se je z uništavanjem one koju četničke granate nisu dosegle a koja je dotad na veliko izvozila.

w. ;)

Tko je glasao

Za propast naše industrije

Za propast naše industrije najmanje je kriv rat.
Industrija je propala osamdesetih godina a finale je bio propašću istočnog bloka koji je bio naše najveće izvozno tržište. Otvaranjem granica na tom tržištu za robu sa zapada i otvaranjem naših granica za robu sa zapada uništilo je u potpunosti industriju sa zastarjelom tehnologijom, ne efikasnu, ne produktivnu s viškom zaposlenih i industriji koja je financirana s kreditnim sredstvima 25-30%.
Sve je to bilo par godina prije rata, Tuđmana i privatizacije samo izgleda da je vrijeme učinio svoje pa su ljudi zaboravili slijed događaja a rat i sve ostalo je posljedica događaja i nesposobnosti našeg tadašnjeg sistema ( iz osamdesetih godina) a ovi novi koji su također iskustva i znanja stekli u prošlom sistemu samo su nastavili onako kako znaju.

Tko je glasao

doli subvencije!

problem je u subvencijama koje daje država i tako kupuje glasove i socijalni mir.
treba to sve prepustti tržištu, a ne da svi plaćamo neučnkovitost naše privrede.
koliko korisnih stvari se moglo napraviti da se je novac bačen u subvencije korisnije potrošio.

zašto davati milijarde brodogradilištima, neka se sami izbore za svoje mjesto na tržištu.
zašto davati milijarde HRT-u, neka se sami izbore za svoje mjesto na tržištu.
zašto davati milijarde HŽ-u, neka se sami izbore za svoje mjesto na tržištu.
zašto davati milijarde jadroliniji, neka se sami izbore za svoje mjesto na tržištu.
zašto davati milijarde kutinskoj petrokemiji, neka se sami izbore za svoje mjesto na tržištu.
zašto davati milijarde poljoprivredi, neka se poljoprivrednici sami izbore za svoje mjesto na tržištu.

a zašto bi svi i financirali neke druge stvar, poput npr zagrebačkog HNK, neka sami zarade ako im fali para.

novce koji bi se ovako uštedjeli bi trebalo prebaciti za financiranje županija i to proporcionalno udjelu kojim pojedina županija pridonosi punjenju proračuna. tako ako netko hoće subvencionirati industriju, poljoprivredu ili prometnu infrastrukturu neka to financira iz lokalnih proračuna. zašto bi zagrepčani ili slavonci fnancirali brodogradnju. je li tako?

tada bi vidjeli tko je povlašten i tko živi na grbači države i od tuđeg rada.

tu bi dobro prošla zadarska županija, nemamo velikih brodogradilišta, niti puno novca od tv pristojbe dolazi doli. od željezničke mreže imamo batrljak koji je lako financirati ili zatvoriti ako ne može drugačije, nemamo tvornicu mineralnih gnojiva, mali dio od poticaja za poljoprivredu ide nama, a što se tiče jadrolimije, linije zadar-preko i biograd-tkon bi morale dovoljno zarađivati da se pokrije većina potreba za financiranje linija prema zadarskim otocima, uostalom kod na se niti ne krade koliko u npr. splitskom području.
mi nemamo niti neke velike firme koje ovise velikim dijelom o poticajuma ili ugovorima s državnim firmama poput gredelja ili belja i sličnih.

onda bi vidjeli tko je povlašten i tko na čiji račun živi.

Tko je glasao

Lipo si to reka!

Jesi li onda spreman ugostiti ili udomiti sve te stanovnike pasivnih krajeva kad ti dođu u Zadar, trbuhom za kruhom?

Hoćeš li se i ti onda prigodno zabrinjavati kako nam recimo selo umire, a s njim i tradicije, zdrava zemljoradnja i sl.?

Usput budi rečeno, to što imate (imamo) lipo more i otoke, a ovi drugi krš i pustu zemlju - nit' je vaša zasluga, nit' je njihova krivnja.

Država, između ostalog i služi tome da brine za pravednu raspodjelu i pružanje podjednakih mogućnosti svim svojim građanima.

(A da bi trebalo jačati lokalnu samoupravu, te ukinuti jalove subvencije kojima se novac prosipa ili pretače u nečije privatne džepove, a bez pokrića, s time se slažem.)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

slažem s s tobom, komentar je

slažem s s tobom, komentar je više bila provokacija. dižu mi tlak kontinentalci što stalno pljuju po škveranima i "radnim" navikama i privilegiranosti Dalmatinca i to mi već stvarno dosta smeta.
htio sam pokazati da velik dio kontinantalne hrvatske živi od subvencija i to možda više nego jug a ipak stalno njurgaju. te subvencije koje idu gore su izgleda nešto što se podrazumjeva.

duga stvar je da se u raspravama okrivljivaju radnici pojedine industrje, a ne sustav koji služi za izvlačenje novca. većina suvencija ionako ide direktno ili posredno u đepove par bogataša. umjesto da gledamo to, kod nas se gleda kako uništit cijelu industriju i poljoprivredu.

ukidanje subvencija bi velikim dijelo pogodilo baš zagreb i druge veće gradove. pogledaj što se dogodilo nakon privatizacije velikih poduzeća. brdo otkaza se podjelilo i to većinon onima zaposlenima u zg i drugim većim gradovima. ina može otpustiti 1500 administrativaca, ali netko mora biti na pumpi gdje se toči gorivo bila ona na selu ili u gradu.

velik dio subvencija u poljoprivredi direktno koriste agrokoru i sličnima. vjerojatno da bi oni propali bez te love ili bili prisiljeni na velika otpuštanja, i opet netko treba izorati njivu i napraviti salamu, znači da bi najvše otkaza bilo u zg u administraciji.

možda bi ukidanje subvencija i veća sredstva lokalnoj samoupravi baš i pomogli selu.
stanovnici bi više ovisili o lokalnom proračunu, a i političari bi pod pritiskom lokalnog stanovništva morali davati više selu i gradovima. ovako kad se velik dio raspoređuje na državnoj razini oni koji su dobri s onima na vrhu dabivaju a drugi neka se misle.
ali ako imaš sredstva i ovlasti koncentrirane u obližnjem gradu onda će ljudi malo više pritiskati političare na lokalnoj razini i voditi računa tko im je župan, a tko načelnik. ovako sve ovisi tko ima bolje veze u Zg.

Tko je glasao

magarac

problem je u subvencijama, njima država kupuje glasače i socijalni mir, a svi mi moramo plaćati neučinkovite subvencije.

najbolje da ih se ukine i sve prepusti tržištu, a ne da svi moraju davati za plaće raznih neradnika i danguba.

zašto bi plaćali milijarde za brodogradilišta, neka sami opstanu na na tržištu.

zašto bi plaćali milijarde HRT-u, neka sami opstanu na tržištu.

zašto bi plaćali HŽ-u neka sami opstanu na tržištu.

zašto bi plaćali Kutinskoj Petrokemiji.

zašto Jadroliniji, neka posluje na tržišnim osnovama, čemu subvencije poljoprivredi, neka držište odredi tko će opstati a tko ne.

zašto bi uostalom svi mi plaćali HNK- u Zagrebu, neka ga Purgeri sami plaćaju.

tada bi vidjeli tko zarađuje za koga i tko troši zarađeno. i tko je vrijedan a tko lijen.

neka se novci od subvencija daju županijama i to proporcionalno iznosu koliko koja županija pridonosi punjenju proračuna, pa ako već u županiji žele subvencionirati pojedine industrije, poljoprivredu ili prometnu infrastrukturu. Zašto bi stanovnici Zagreba ili Slavonije plaćali danaki neuspješnosti hrvatske brodogradnje. Je li tako?

mislim da bi tu Zadarska županija dobro prošla, kod nas se ne troši velik dio od poticaja poljoprivredi, hrt ima radio i tv dopisništvo što bi se dalo isfinancirati marketingom, nemamo tvornicu gnojiva, od željezničke infrastrukture imamo batrljak, Jadrolinija dobro zarađuje na liniji Zadar- Preko i Biograd- Tkon, a i ne krade se kao npr u Splitskom području, namamo velikih brodogradilišta...
isto tako nema nekih velikih firmi koje su vezane uz poslobve s državom ala gredelj ili belje ili neke druge slične njima.
tako bi dobili jednu lijepu sliku o tome tko je povlašten i kome država daje i tko je zaradio svoju plaću a tko ne.

Tko je glasao

Brodosplit ili Jadroplov?

Ako ja dobro ovo razumijem, ovaj puta nije problem u Brodosplitu, nego u Jadroplovu. Jadroplov je uspješna (državna) kompanija, koja je dobila zadatak da naruči brod u Brodosplitu.
Naravno, problem je cijena. Bodosplit je do sad ugovarao brodove s konkurentnom cijenom za kupca i gubitkom koji pokriva država. Sad to više ne ide, zbog poglavlja 8, ilegalne državne pomoći itd.
To znači da Jadroplov mora ugovoriti izgradnju broda po mnogo višoj cijeni, nego npr. u Kini, i tako prenijeti gubitak Brodosplita na sebe. To uprava Jadroplova ne želi, poučena iskustvima nekih persona, koje su netom boravile u Remetincu, jer su pokušale prodati Janafu zemljište po mnogo višoj cijeni od tržišne ili prodavale struju TLM-u struju po nižoj cijeni i sl.
Sindikati pritišću na Popijača, da nekom vrsti državne garancije privoli nadzorni odbor i upravu Jadroplova na potpis ugovora, a čovjek onda ima problema sa poglavljem 8.

Svi žele imati čiste ruke, a to je onda pat pozicija.
Usput, gdje je nestao onaj čuveni biznismen iz Samobora, navodni vlasnik Brodosplita.

Tko je glasao

Evolucija industrije

Tekst mi je načelno dobar, mislim da nema čovjeka koji se ne slaže i s time da je industrija u nas uništena, i s time da se očajne radnike uništenih industrija kupovalo pred izbore. Pa čak i s tim da su "jeftiniji" radnici uništenih industrija nego uspješnih.

Mislim da bi se samo oko rješenja ljudi razilazili. Naravno da je teško sačuvati nekonkurentnu proizvodnju. Za naše političare bi bolje pitanje bilo zašto se Opel za istočno tržište proizvodi u Mađarskoj, a ne na mjestu nekog od naših brodogradilišta? (Ta je proizvodnja počela prije nego li je Mađarska ušla u EU, da odmah bude jasno)

Brodogradnja se tek treba iseliti iz Koreje u Indiju ili Kinu gdje je mjesečna neto plaća u industrijskoj proizvodnji 80 dolara (podatak iz 2009.). Moje je mišljenje da nema težeg zadatka nego drastično spustiti standard neke regije ili države. Jednom kada su ljudi došli do tipa života; stan, auto, posao, 8 sati smjena, jedan godišnji i u 50. nasljediš još ono u čemu su ti živjeli roditelji... nema te sile koja će im objasnit da je lijep život i u hangaru od zore do sumraka, nešto pojedeš ako imaš, jedan vikend odeš doma, živiš u nekoj spavaonici kao u studentskom domu itd. prije će izbiti nemiri. Neće radnici radit za 80 dolara u Hrvatskoj gdje je 30 dolara jedan posjet Konzumu (što je u redu i ne treba da rade za kikiriki). Ali taj kikiriki određuju oni koji hoće napravit brod za kikiriki i taj brod još bude dobar.

Končar prodaje muda. Hrvatska nije zemlja visokoobrazovanih konstruktora, tehnologa i inženjera. Ima ih, ali ne toliko da bi Koreja kupovala znanje od Hrvatske. Gluposti.

Ono što mene smeta je što ljudi nikada ne mogu naučiti ništa iz prošlih događaja. Kada je outsourcing dopušten, postojale su horde ekonomista i stručnjaka koji su tvrdili da će to dovesti do propadanja industrije u onim dijelovima koji imaju viši standard, jer će cijena proizvodnje biti nedostižno niža u siromašnijim zemljama. Njih bi se uvijek nazvalo neprijateljima nacionalnih interesa, prosperiteta, razvoja itd i ne bi ih se slušalo.

Pa brodogradilišta su propala. Da vidimo na što danas upozoravaju slični stručnjaci i ekonomisiti: kažu da će privatizacija školstva uskratiti mogućnost školovanja mnogima koji su manje imućni. Pa što ćemo onda mi učiniti danas s tom informacijom??

Da budem malo sarkastičan: Ej! imam ja ideju, ajmo ne slušati te ljude, reći da su ludi i da su prognostičari apokalipse, da rade protiv interesa društva i da je napredak školstva baš u onom na što oni zabrinuto upozoravaju. A za dvadeset godina se možemo ovdje svi doć čudit i pitat: kako li je samo došlo do toga.

Tko je glasao

cinjenica je i da sva

cinjenica je i da sva svjetska brodogradilista danas gube utrku sa kineskim, korejskim i japanskim brodogradilistima i da u tom segmentu hrvatska nerestruktuirana brodogradnja nema gotovo nikakve sanse za opstanak.
kina danas proizvodi 40% svjetskih narudzbi za brodove, koreja 35% i japan 20%, a ostatak od 5% otpada na sva druga svjetska brodogradilista.
za ilustraciju, u kini koja ima 600 brodogradilsta, samo jedno brodogradiliste (jinhai heavy industry, godisnje proizvede 23 novih brodova, dok sva hrvatska brodogradilista godisnje proizvedu tek 14 novogradnji.
kad tome dodamo podatak da kinezi proizvode brodove i od 200.000 - 300.000 d.w.t.-a, dok hrvatska u prosjeku samo one od 50 000 d.w.t.-a, ta statistika je jos poraznija za nas.
sto kinesku i korejsku brodogradnju izdvaja od ostalih i cini je gotovo nedostiznom konkurencijom i za mnoga europska brodogradilista, a kamoli za ova nasa?
mozda je najbolje pokazati na ovom primjeru...
tanker od 52.000 d.w.t.-a u kineskom moguce je izgraditi za 36 milijuna dolara, dok ce u hrvatskom brodogradilistu njegova cijena iznositi oko 52 milijuna dolara.
razlike se stvaraju u kamati koju nasa brogradilista placaju osam, a kinezi tri posto.
za celik potreban za ovakav brod kinezi ce platiti tri do cetiri milijuna dolara manju cijenu, a i ostali materijali jeftiniji su im za jos tri do cetiri milijuna dolara.
trosak radne snage za ovakav brod kinezima je jeftiniji za pet do sest milijuna dolara. samo ovakvom brzom kalkulacijom stvorena je razlika od 15- 16 milijuna dolara u kinesku korist.
jeftinje bankovne kamate, jeftiniji celik i radna snaga, te bolja organizacija.. omogucuje kinezima da proizvedu gotovo isto kvalitetan brod kao i hrvatska brodogradilista, ali 25-30% jerftinijeg od nasih.
u ovoj prici svakako valja spomenuti i podatak da je kina u 2004g. pokrivala svega 5% svjetske proizvodnje brodova, a da danas nezaustavljivo krece i prema 50% te proizvodnje.
taj podatak je itekako bitan za nas, jer su hrvatska brodogradilista permanentni gubitasi vec gotovo puna dva desetljeca (sa pojedinim izuzecima), odnosno, bili su gubitasi i u vremenu kad su kinezi i korejci pokrivali ni 7% svjetskog trzista gradnje brodova i kad nisu postojale nikakve objektivne prepreke da budu uspjesni i profitabilni!?
problem je ocito u hdz-kleptokraciji koja je 15 godina sustavno pljackala ta brogradilista, umjesto da ih rekonstruira i tehnicki osposobi za gradnju specijaliziranih brodova (off shore brodova) za istrazivanje podvodnih nalazista plina i nafte, za gradnju cruisersa, velikih ribarica, luksuznih jahti, naftnih platformi ili brodova vjetroelektrana!
umjesto da punih petnaest godina hrvatska brodogradilista stvaraju profit i da se prilagodjavaju novim uvjetima, hrvatska vladajuca kleptokracija je samo uspjesno pokrivala njihove gubitke koji su jedino nastajali zbog raznih "miomira zuzula", "drage maceka" i ostale bagre preko koje je ta politicka mafija krala novac iz tih brodogradilista.
i sto sad!?
i dalje su nam krivi kinezi i koreanci!?

Tko je glasao

Sjajan komentar

Sjajan komentar

Tko je glasao

u sjeni nemogucnosti

u sjeni nemogucnosti vladajuce kleptokracije da konacno zatvori poglavlje 23 (o pravosudju), potpuno se "zaboravilo" da je i poglavlje 8 ( o trzisnom natjecanju) jos uvijek otvoreno, sto znaci da je sudbina hrvatskih brodogradilista jos potpuno neizvjesna.
jedini spas (na zalost) za tisuce radnika i njihovih obitelji je danko koncar koji je dao ponudu za kupnju brodosplita, brodotrogira i rijeckog 3 maja.
ukoliko ne dodje do te kupnje, ta brodogradilista ce biti raspustena.
medjutim, kako bi izbjegla politicki rizik i bunt radnika, vladajuca klepokracija ce nekom "xy" uvaliti ta brodogradilista za simbolicnu lovu, popeglati sve njihove dugove i uz to "ky" dati novac kako bi on uz otpremninu otpustio radnike.
netko ce drugi (uz novcanu nagradu!) obaviti taj prljavi posao za ovu lopovsku vladu.
konkretne podatke vam sad jos ne mogu dati, ali cete o svemu biti prvi obavjesteni!;)

Tko je glasao

hrvatska brodogradilista su

hrvatska brodogradilista su tuzna prica vladajuce kleptokracijke kojoj je desetljecima odgovaralo da su ta brodgradilista u gubitku, jer gubitase je daleko lakse pokrasti preko "kooperanata" i njihovih desetostruko uvecanih faktura, te preko raznih posrednika tipa "drage maceka", nego sto se solventno poduzece moze pokrasti.
logika je sasvim jednostavna.
brodogradilista su se dva desetljeca tretirala kao nas nacionalni interes i sve njihove gubitke je pokrivala vlada iz drzavnog proracuna.
u situacijama kad se sanira milijarde kuna gubitka, sto u toj masi znaci stotinjak pokradenih miliona?
nista, a pogotovo ako se to radi uz obrazlozenje da je nas "nacionalni interes" u pitanju!;)
marcapiji i lopovluku je dosao kraj, a nerestruktuirana brodogradilista kao isisana ljustura tog lopovluka postala su najveca prepreka u zatvaranju poglavlja 8..i sto tu vladajuca kleptokracija uopce moze uciniti?
ili ih nekome ludjaku prodati, tipa..danku koncaru ili sav "posao" zatvaranja tih brodogradilista dati nekom drugom "privatniku", da on to umjesto njih odradi!?

Tko je glasao

jesi tajanstven

kao naši pregovori - jedinstveno tajanstveni

sve je kao u doba početka kršćanstva:
otajstvo, hranjenje ribicama, posjetio nas reinkart svetog petra, obećanje u boljii svijet

a vidim da je i tebe obuzelo mistično raspoloženje

Tko je glasao

i prica o hz-u i medikolu je

i prica o hz-u i medikolu je pocela misticno!;)
a zavrsila, "pogotkom u nista"!
prvog bi trebalo mladena bajica zatvoriti na dozivotnu robiju, jer je svojim namjernim necinjenjem abolirao sve te zlocine!

Tko je glasao

Nemeš popušio Soraji (ili obratno?)

Zanimljivo kako sve te afere počinju mistično, a završavaju pogotkom u ništa.

Nadležni se očituju manje no što moraju, mediji marljivo rade na eutanaziji teme, glumeći tržišno poslovanje i gurajući je u "prirodni" fade out.

Što ćeš, ljude ti to ne zanima...

Pa kad budeš pisao o ovoj temi, svakako stavi tagove tipa "Nemeš popušio Soraji", ne bi li ti barem big brother google pomogao u vizibilitetu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

on je dobar i poslušan

ima ih hrpa koja stoji u redu za robiju
ali to izbjegavaju sebi priznati:
bajićevi poslodavci

ali što jest jest,
osigurao im je prilično dugačak i idiličan period
spretno je sve zle sile ,
usmjerene protiv njegovih
štićenika/poslodavaca,
odgurivao od cilja njihovih

Tko je glasao

Otišao - da bi se vratio ?!

Zato predlažem svim oporbenim strankama, i svom HSP-u, da se ostave ozbiljne politike.
Jesu li napokon prepoznali tvoje potencijale ;)
(http://pollitika.com/euroskepticizam-uvod-u-pojam#comment-309965)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Demokracija

Dao sam "-" dnevniku. Pisan dosta uvredljivo, u demokratskim sustavima radi se u sasvim uobičajenim potezima.
Na izborima ne pobjeđuju oni koji govore ispravne i dobre stvari već oni koji govore popularne stvari. Neobjektivno je i maliciozno pripisati HDZu i Jadranki Kosor takvu retoriku, ona je proteže po cijeloj Europi (prekjučer su bili izbori u Portugalu gdje je iako su stranke obećali smanjiti proračun i dalje prevladave umirujuće poruke: "sve će biti dobro za vas"). Glede lažnih obećanja nikada neću zaboraviti 2000. godinu kada su u kratkom roku bili obećani: 200000 novih radnih mjesta, povrat duga umirovljenicima, povrat oduzete imovine... Bez podilaženja širokim masama nije moguće dobiti izbore niti u nekim zemljama s puno dužom demokratskom tradicijom od Hrvatske.
Glede brodogradnje, to je posebna tema, istina o našoj brodogradnji nema dobar odijek niti na ovom forumu gdje si većina utvara da su ozbiljni politički analitičari, kako bi onda tek zvučalo da je Jadranka Kosor svim radnicima u lice rekla istinu kada je bila u Splitu!?
Lijep pozdrav

->Pointer

Tko je glasao

@Pointer

Mala napomena - kada je gđa Kosor bila u posjeti brodogradilištu - nije bila u tijeku nikakva predizborna kampanja.

Malo pretjerivati u predizbornoj kampanji - i muljati ljudima u oči kada si u posjeti njihovoj tvrtki u problemima - dvije su različite stvari. Pogotovo kada to napraviš za samo "pet minuta slave" na naslovnici.

A o sindromu radnika - da vjeruju svakoj takvoj posjeti... eh, što reći. Utopljenik se i za slamku hvata. Pa tako i za osjećaj morala u političara.

Tko je glasao

ruku na srce starino...

... to je dobra škola drive. i on je pred prošle izbore ušetao u brodosplit te šarmirajući prosvjednike ugušio remetilački faktor štrajka u predizbornoj kampanji. sjedobaba samo slijedi naučeno.

p.s. je li itko primjećuje kako se hametice zapošljava u izbornoj godini u organima državne uprave?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci